Tagovi

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji!

Sredinom travnja u hitnu saborsku proceduru ulazi novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji kojeg je u nacrtu nedavno objavio ministar zdravlja Rajko Ostojić i koji je odmah izazvao negativnu reakciju Crkve ( Hrvatska biskupska konferencija) , građanske inicijative “I ja sam bio embrij”, te Hrvatskog katoličkog liječničkog društva koji se protive izmjeni postojećeg zakona koji je 2009g. donijelo sad već bivše ministarstvo Darka Milinovića.

Sukladno svom predizbornom obećanju iz Plana 21, Koalicija je krenula u izmjenu tog zakona koji kod postupka (in vitro!) oplodnje dozvoljava jedino zamrzavanje jajnih stanica, ali ne i zamrzavanje oplođenih embrija.
Postojeći zakon je jedino kod žena s malo jajnih stanica, teško neplodnim muškarcima te onkološkim bolesnicama dozvoljavao mogućnost zamrzavanja embrija.

Zanimljivo da je slična odredba o posebnim okolnostima za zamrzavanje embrija bila i u talijanskom restriktivnom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, ali da je nakon presude njihovog Ustavnog suda u travnju 2009., (zbog toga što takve odredbe predstavljaju povredu ustavnih principa jednakosti svih ljudi pred zakonom) izmjenjen i cijeli njihov zakon koji je poput hrvatskog do tada dozvoljavao jedino zamrzavanje jajnih stanica.
Nakon izmjene talijanskog zakona, Hrvatska je danas jedina država u Europi po čijem zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji nije dozvoljeno zamrzavanje embrija, već samo neoplođenih jajnih stanica?

Restriktivniji zakon od nas jedino još ima Kostarika u kojoj je inače potpuno zabranjena medicinski potpomognuta oplodnja.
Talibanizacijom Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji kojim je bivši ministar zdravstva Darko Milinović sveo postupak humane oplodnje na usko područje medicinskog eksperimentiranja, ukidajući tim rigidnim zakonom gotovo svaku šansu da i parovi bez djece putem medicinski potpomognute oplodnje dobiju svoje potomke, mnogi su naši sugrađani svoju šansu potražili u Sloveniji, Češkoj ili Rusiji, plaćajući samo za postupak medicinski indicirane oplodnje (bez ostalih troškova) u rasponu od 3200 (Maribor-Slovenija), 4500 (Prag-Češka), do 7000 eura (Moskva-Rusija), kako bi došli do željenih potomaka.

Restriktivnim i nehumanim postupkom, koji je sramotno podržao i dio medicinske struke, svi ostali parovi koji nisu mogli platiti te skupe postupke u inozemstvu, bili su izloženi (njihove partnerice!) ni malo bezazalenim stimuliranim hormonskim postupcima kojim su u ovulacijskom ciklusu producirale i do 15 jajnih stanica koje bi se nakon toga u bolnim postupcima pod lokalnom anestezijom vadile iz maternice, da bi nakon postupka in vitro oplodnje svega tri bile oplođene i sve tri kao takve, vraćene natrag u maternicu!?
Uprkos tome što je medicinska struka već davno spoznala da je rizik od spontanog pobačaja, zdravlja za novorođenčad i majke kod višestruke trudnoće pet puta veći nego kod jednoplodne trudnoće?
Sve ostale jajne stanice su se neoplođene zamrzavale, bez obzira što medicina također zna da se od 10 jajnih stanica u prosjeku (in vitro) uspješno oplodi svega 8 jajnih stanica, a do petog dana razvoja preživi samo 4-5, (a tek 1.3 će se i roditi), sasvim je jasno da je nakon oplodnje svega tri jajne stanice ( po postojećem zakonu) i njihovog ad hoc vraćanja u maternicu, šansa za trudnoću minimalna (gotovo nikakva), a od zamrznutih jajnih stanica (koje su u postotku samo 65% upotrebljive nakon odmrzavanja) nema nikakve šanse da se ostvari novi pokušaj oplodnje bez da se žena podvrgne novom, po zdravlje opasnom, hormonskom postupku stvaranja jajnih stanica.
Kad svemu ovome dodamo podatak da je hrvatski prosjek hormonski producirane ovulacije svega 6 jajnih stanica po ciklusu ( za razliku od svjetskog prosjeka od 10, ili američkog od 15), sasvim je jasno da smo sa našim postojećim Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji bliži Kostarici, nego li onome što moderna medicina može napraviti sa postupkom zamrzavanja embrija u kojem bi 18% parova u Hrvatskoj koji imaju probleme sa reprodukcijom, ipak mogli doći do svojih željenih potomaka!?
U Zagrebu je taj postotak parova još veći( 28%)!?

Bez obzira što će se Crkva protiv novog zakona sigurno pobuniti, a i udruga “I ja sam bio embrio”, te “Hrvatsko katoličko liječničko društvo” kojemu bi svakako trebalo preispitati njegovu Hipokratovu licencu, do promjene zakona po pitanju zamrzavanja embrija će sigurno doći.

Ono što mene osobno u svemu ovome muči je to..

-Zašto Ministarstvo zdravlja nije javno objavilo nacrt izmjene tog zakona, već se samo fragmentalno njegova izmjena čita kroz medijske natpise?

-Zašto je u Nacionalnom povjerenstvu za stvaranje novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji Rajko Ostojić uključio i dvoje ginekologa koji su aktivno sudjelovali u stvaranju Milinovićevog retrogradnog zakona, od kojih se jedan izrazito kompromitirao, jer je najprije bio protiv tog zakona, da bi odjednom pristao na njega?
Možda zbog toga što je kasnijim Milinovićevim pravilnikom jedino njegovoj privatnoj poliklinici omogućeno da zadovoljava sve uvjete iz tog pravilnika?

-Zašto u stvaranje tog zakona nisu uključene udruge pacijanata, ili udruge pacijenata koje boluju od neplodnosti?

-Čemu sad odluka da se oplođuje samo 12 jajnih stanica?
Što sa jajnim stanicama onih pacijantica koje imaju mogućnost u jednom ciklusu producirati više jajnih stanica od tih 12?

-Zašto se u nacrtu novog zakona predviđa svega 6 (4+2) besplatnih postupaka koje plaća HZZO, što je restriktivnija odredba nego li u dosadašnjem zakonu?

- Što se događa sa embrijima nakon 5 + 5 godina (prvih pet plaća HZZO, a drugih pet godina financiranje tog čuvanja snose pacijenti)!?

-Hoće li se ukinuti mogućnost da dijete nakon punoljetnosti ima pravo znati tko je donator jajne stanice ili spermija kod heterologne medicinski potpomognute oplodnje, što je uzrokovalo to da gotovo nema takvih donatora u Hrvatskoj!?

Uprkos Konvenciji o pravima djeteta, u europskoj pravnoj legislativi garantira se anonimnost takvih donatora!
I na kraju, ne i manje bitno, tko to i u ime koga svu ovu predstojeću promjenu zakona svodi samo na to da izazazove javnu histeriju i paranoju o tome dali će ovim novim zakonom i lezbijke dobiti djecu?

Komentari

odjeba bi ja to

Sad će te svi reć da san debil ali sam protiv te potpomognute oplodnje a evo i zašto .
Poznato je koje je prirodno najzdravije vrime za bit noseća ženska . To vrime se sad zbog karijere ili navodnih materijalnih razloga pomiče do besvjesti . Tako sad ženske rađaju prvo dite u godinama kada bi im nerođene ćeri tribale rodit. U godinama kad bi tribale rodit i doit dicu današnje ženske loču do zore alkohol a tableta za kontracepciju im je puna borša.
Ondak se site u kasnim tridesetim nekog ka majčinskog instikta , i ondak sto problema.

Nemore se minjat priroda zato što tako kaže severina ili neka druga selebriti štraca. Nemoreš do četrdesete ganjat karijeru i bit emancipirana ženska a ondak kad ti padne na pamet zajebavat i nas i crkvu i državu . Ža mi ženske , trudnoća i porod je velik i teški posal , priznajem da san žensko neznam kako bi izdrža izbacit doli tri kile teško dite . Umra bi o straja još prije dolaska u rodilište , ali srićom nisan žensko..

Uostalom zašto bi svi mi plaćali da bi neko ima dite kad mu padne napamet u pogrešno vrime . Ako bi plaća tu medicinsku oplodnju plaća bi je samo onima do tridesete .

Tko je glasao

kako ti tomy82

protiv si necega, a strastvenom zagovaracu istoga dajes +?

inace, potpuno se slazem s ovim sto si napisao..

Tko je glasao

sve pet tomy, samo te

sve pet tomy, samo te demantira cinjenica da je u 40% slucajeva neplodnosti kod parova uzrok te neplodnosti muskarac!
sto sad, dali ta tvoja teorija vrijedi i za muskarce, ili samo za zene?!:))

Tko je glasao

ako je u tolikom %

uzrok neplodnosti muskarac, zbog cega se onda samo zene podvrgavaju tim kojekakvim zahvatima za dobijanjem potomka?

ps. posto vidim stalno pitas 'dali' ( proslo vrijeme glagola dati) ispravi to u odvojeni upitni oblik 'da li'.

Tko je glasao

kerempuh, ti bi bar kao

kerempuh, ti bi bar kao medicinarka trebala znati da se i muskarci podvrgavaju medicinskim zahvatima azoospermije u kojima im se aspiracija spermija iz testisa obavlja iglom, ili čak kirurškim vađenjem spermija iz testisa?
dali si ti medicinarka ili lingvista, daj se odluci?:))

Tko je glasao

azospermija

dakle, po tebi sve medicinske struke trebaju sve znati!
kao prvo, ja nisam lijecnik i moja je struka preventivna medicina (v.m.tehnicar) pa zasto bih ja trebala znati da se i muskarcima bodu ili rezu testisi, odnosno 'aspiriraju spermiji'?
no, da ti pravo kazem, ja se naprosto jezim od svih tih kojekakvih agresivnih necovjecnih zahvata i radnji na ljudskom tijelu u kojekakove svrhe... osim za spasavanje zivota.
ako je tebi bavljenje takovim temama uzivanje...samo ti uzivaj, kao i oni koji uzivaju citajuci to.

lingvista nisam, ali gramatiku znam..
pa kad bi me netko upozorio da nesto pisem pogresno... onda bih to ispravila (ako to radim iz neznanja)
ako pak namjerno pisem krivo, onda bih rekla i zasto to radim.
to sam ja!
a ti?

Tko je glasao

pa mislim da je dosta tesko

pa mislim da je dosta tesko pricati o vadenju jajnih stanica muskaracima.. mozda zato..
ili sam mozda isla u neku drugu skolu, nego li je sad...

a smrzavanje embrija je koliko se meni cini, makar sam u skoli bila davno zensko-musko "uradak" .. za koji trebaju oba "cinbenika" biti plodni.. i podvrgavati se vec cemu treba da bi to bili o kome god od te polovice se radilo..
jedino ako ti predlazes ono po starom pravilu.. postar, sused, vodoinstalater.. samo kaj to nitko nece staviti u zakon..

vremena se mijenjaju, pa ako moze povijest, tko zna sto se sve nece mijenjati u shvacanju.. i zakonima.. mozda naparve i neki zakon o biologiji, vrag bi ga znal..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

zasto da ne?

ako je neki zgodan tip pri ruci koji zna dobro obavit posao'! :)))
stare isprobane metode su cesto i najbolje...
znas, kad sam ja isla u skolu nas nisu ucili o 'sigurnom sexu, smrzavanju embrija, bockanju maternica.... nego o trivijalnostima kao sto su domacinstvo, rucni rad, lijepo ponasanje, tjelovjezba i zdravlje ....isl.
i od mnogih zena moje generacije koje sam poznavala sjecam se samo 2 -3 koje su bile nerotkinje

Tko je glasao

e da, luna i hadzi

vas dvoje po svoj prilici ni ne znate zasto ste dali minus!

Tko je glasao

Prije nekog vremena cuo sa o

Prije nekog vremena cuo sa o istrazivanju koje je utvrdilo da je reproduktivna moc danasnjih generacija na oko 30% od reproduktivne moci nasih predaka. To vrijedi i za muskarce i za zene podjednako. Na danasnju reproduktivnu sposobnost utjece cijeli niz cimbenika od nacina ishrane do nacina odijevanja i do recimo nosenja pampers pelena koje po nekim ispitivanjima imaju dosta negativan ucinak u ranoj mladosti. Pored toga i nacin ishrane u kojem nema dovoljno vitamina E niti dovoljno svih esencijalnih proteina dovodi do problema sa zacecem ali i sa odrzavanjem trudnoce i s rizicima poroda. S druge strane imamo prekide nezeljenih trudnoca i de fakto ubojstva nerodjene djece. Netko moze predlagati da se nezeljene trudnoce ne prekidaju nego da se djeca mogu posvajati i prije rodjenja. No ostaje pitanje bioloske zelje za roditeljstvom. Pored toga imamo i velikih problema oko samog postupka usvajanja djece uz apsurd da oni koji zele posvojiti dijete moraju zahtijev predati u svaki od Centara za soc. skrb (negdje preko osamdeset) umjesto da se zahtjev predaje na jednom mjestu pa se preko baze ima uvid u raspolozivost usvojenika. Sve u svemu cjelu tu problematiku ne mozemo gledati samo kroz prizmu celebritija koji ganjaju karijeru jer danasnjica je postavila mnoge izazove pred mogucnoscu roditeljstva.

Tko je glasao

okrutno knjigovodstvo

apsolutno sam za to da se ljudima koi hoće imati djecu omogući da imaju djecu
vlastitu djecu, s vlastitim DNK
makar to značilo stvaranje pa uništavanje suviška novih ljudskih bića
jedini uvjet da se ne zahebavamo da to nije uništavanje života
kao ni ubijanje krava za polpete, riba za filete, ...

apsolutno sam za to da pobačaj bude dostupan, besplatan
ali
uz obavezu 10 nastavnih sati o kontracepciji
uz obavezu prisustvovanja i asistiranja u pobačaju drugih, od razgovora, do pridržavanja instumenata, do odlaganja materijala
za oba partnera
sloboda raspolaganja vlastitim tijelom da!
jedini uvjet da se ne zahebavamo da to nije uništavanje života
kao i ubijanje krava za polpete, riba za filete, ...

apsolutno sam za to da država, u ime građana, omogući svim majkama koje ne mogu, ne žele, neće ubiti
a ne žele, ne mogu, neće odgajati vlastito dijete
da ga predaju u sigurne i pouzdane ruke
instituciju koja će omogućiti udomljavanje unutar nekoliko mjeseci

apsolutno sam za to da se omogući posvajanje djece
brzo i efikasno
onima koji hoće a ne mogu imati vlastito (DNK) dijete

a starce ne bacati u kontejnere

luka

Tko je glasao

Imam dvije mame, ali nemam tatu

Izraelski sud ( Ramat Gan Family Court ) u ožujku ove godine donosi presudu bez presedana:
dvije žene iz lezbijskog para priznaju se kao majke dječaka, rođenog prije 6 godina.

Kako je do toga došlo?

Lezbijski par podvrgnuo se medicinskoj proceduri, uz dozvolu ministarstva zdravlja. Jajna stanica jedne žene oplođena je sjemenom anonimnog donora i presađena u maternicu druge žene. Rodio se zdrav dječak, i obje žene, dogovorno, traže priznavanje majčinstava od ministarstva unutrašnjih poslova. Ministarstvo priznaje zahtjev roditeljici. Odbija zahtjev donatorice jajne stanice i traži od nje da podnese zahtjev za usvajanjem dječaka.

Spor završava na sudu.

Sudkinja Alyssa Miller donosi presudu, kojom odbija zahtjev ministarstva unutrašnjih poslova, i priznaje majčinstvo i jednoj i drugoj ženi.

I tako mali sada ima dvije mame, ali nema tatu.

Haaretz, od 5 ožujka 2012
http://www.haaretz.com/news/national/israeli-court-recognizes-lesbian-co...

Tko je glasao

izrael je posebna prica sto

izrael je posebna prica sto se ivf-a tice, jer se u tog drzavi radja najveci broj djece, odnosno statisticki, na milijun ljudi u izraelu se godisnje putem ivf-a rodi 1657 djece!
island kao druga zemlja ima godisnji prirastaj od 899 takve djece, dok je na statistickom dnu amerika sa svega 126 djece.
hrvatska rekordni prosjek iz 2010g. iznosi 220 djece.

izraelskim zakonom o lijecenju neplodnosti pokriva se neogranicen broj postupaka do 45 godine života i rodjenja dvoje djece, a raste broj i religioznih zena bez partnera koje pokusavaju biti majke uz rabinski blagoslov.

u svakom slucaju hlad, bolje i dvije mame nego nijedna, na koju su osudjena napustena djeca zbog izrazito restriktivnog hrvatskog zakona kojim se tesko provode usvajanja.
naravno, jedino je lako usvojiti dijete ako imas veze ili ako si politicki utjecajan.
zanimljivo, kod tih slucajeva nije rijetskost da i zene bez partnera usvoje dijtete.

Tko je glasao

Znam da Izrael tek od prošle

Znam da Izrael tek od prošle godine ima Zakon o donaciji jajnih stanica. Izglasan je nakon 10 godina rasprave u parlamentu . Prilično je restriktivan. Donatorica mora imati 21-34 godine, primateljica najviše 54. Jajašce se može donirati najviše tri puta, uz razmak od najmanje 6 mjeseci. Isplaćuje se prilično visoka naknada ( par tisuća dolara ), slično kao i kod muških donatora. Donatorica uvijek ostaje anonimna, a primateljici se priznaje majčinstvo. O svemu se vodi vrlo precizna evidencija, a posebni komitet odlučuje o osobitim slučajevima, kao npr. donacijama u krugu familije.

Tko je glasao

iako postojeci hrvatski zakon

iako postojeci hrvatski zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji govori i o heterolognoj oplodnji ( uz ucesce donatora) i pravima djeteta da nakon punoljetnosti sazna podatke o donatoru, hrvatska danas uopce nema "banku" donatora, pa tako ni takve donatore.
u novom predlogu zakona se takodjer spominju donatori ( cak i financijska naknada za donaciju), ali kako je nedefiniran onaj clanak o pravima djeteta (uz naznake da ce ostati isti), sumnjam da ce do tih donacija uopce doci, cime ce se ponovo natjerati pacijene sa tezim oblicima neplodnosti, na kojima se ne moze primjeniti princip homologne oplodnje, da medicinsku pomoc potraze u sloveniji, austriji, ceskoj ili u nekim drugim drzavama koje su rijesile taj problem donatorstva.

Tko je glasao

"Bolje dvije mame, nego

"Bolje dvije mame, nego nijedna...."

Preuzimam rizik da me proglase za konzervativnu budalu, ali dvije biološke majke jednom jedinom dječačiću..., to je previše za moje shvaćanje morala.
Pitanje je uvijek isto: tko je važniji, odrasli pojedinci, koji žele postati roditelji pod svaku cijenu, ili djeca, koja se rađaju u neobičnim medicinskim i obiteljskim okvirima, bez pitanja kako će se sve odraziti na njihov budući život.

Tko je glasao

svaka žena

koja je spremna proći kalvariju da bi rodila, više je nego zaslužila da joj medicina/društvo pomognu.
moja frendica je sedam godina obilazila bolnice po čitavoj europi, podvrgla se nebrojenim zahvatima, propatila bolova, fizičkih i psihičkih da bi joj na kraju rekli da se ništa ne može učiniti.
sad dolazi drugi dio drame: 6 godina treba procedura da bi mogli posvojiti dijete! zbog manjka kvadrata !
ne zaslužujemo svi biti roditelji, ali kad ti se već desi, guraš kako najbolje znaš! mislim da dijete jednako pati ako ima dvije mame kao što pati ako je bilo koji roditelj ovisnik, ili iz bilo kojeg razlog od zajednice stavljen na "crnu listu¨. šteta je mnogo manja ako u svom domu bude okružen toplinom a
traume djetinjstva i tako razumijemo tek kad sami postanemo roditelji!
činjenica jest da ako si rođen homo, ništa na ovom svijetu ne može od tebe učiniti hetero ni obrnuto! to je osjećaj jači od svega a ako nije onda ti je svejedo jer onda i tako od života nemaš ništa!
ako djetetu govoriš istinu, ne može ga nitko i ništa povrjediti jer zna koliko si mu važan!
a što se morala tiče - to ti je prijatelju vrlo, vrlo diskutabilan pojam!

Tko je glasao

čime je zaslužila? znaš li ti

čime je zaslužila? znaš li ti uopće šta ta riječ znači? koje "društvo"? ona ima vlastiti interes, i nije ništa ničim zaslužila zbog puke činjenice da nije u stanju začeti prirodnim putem.

"činjenica jest da ako si rođen homo, ništa na ovom svijetu ne može od tebe učiniti hetero ni obrnuto"
da? postoji neki "fizički poremećaj" u tom slučaju ili što? ili se djeca rađaju sa "duhovnom predispozicijom" prema istom spolu? no to ionako nije predmet rasprave, nego treba li tima i takvima, koje je priroda navodno inkapacitirala da imaju djecu (što nikako nije poremećaj, nego "jednakovrijedan identitet") netko drugi omogućavati da imaju djecu.

"mislim da dijete jednako pati ako ima dvije mame kao što pati ako je bilo koji roditelj ovisnik, ili iz bilo kojeg razlog od zajednice stavljen na "crnu listu¨"

oh, jadne 2 "mame", stavljene na "crnu listu" pa će "njihova" djeca (koju im netko prije toga mora dati) zbog tog patiti.. što ne 3 ili 4 "mame" (tata nije tako lijepa riječ, izgleda)? mislim,što više to bolje, ne? kad spol ionako nije bitan.. Djecu se ne daje ovisnicima, pa ne vidim zašto bi se davalo 2-jema "mamama".. otkud ti znaš koliko koje dijete "pati". sva djeca pate u nekom razdoblju svog života zbog ovog ili onog, to se zove odrastanje. prvo (ovisnost) je nepoželjno i loše, a drugo je potpuno neprirodno, pogotovo ako je dijete dječak. u tom slučaju, vjerojatno se u tom slučaju dijete "rodilo" homo.. ili "trans-gender". osim ako ga "represija društva" i "stavljanje na crnu listu" ne odvedu na mračnu (hetero) stranu.

nije na odmet primijetiti da je kad dijete nije začeto prirodnim putem, država arbitar između djece i roditelja i ta koja odlučuje koji su to poželjni roditelji ("najbolji za dijete"/državu) i gdje dijete "neće patiti" no to je ipak malo viša matematika za jednu mladu partizanku..

"a što se morala tiče - to ti je prijatelju vrlo, vrlo diskutabilan pojam!"

pa na moral se cijelo vrijeme pozivaš, bit će da je moral samo ono što ti kažeš da jest, jer se netko zbog toga osjeća ovako ili onako, navodno.

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

slazem se

sa vise od polovice napisanog pa zato +

vidis, meni upada u oci da te uskracene zene koje zele tu 'mpo' putuju po evropi u druge zemlje, placaju te zahvate i vec sve ostalo.... dakle, pripadaju imucnom sloju drustva jerbo si to mogu priustiti.
il' im mozda to sve placa drzava?
i cini se da upravo bogatuni dizu veliku galamu oko tog segmenta medicine, legislative i ostalog...
mislim da oni siromasniji niti ne razmisljaju o tome (ili ni ne znaju za to)... imaju oni precih i vecih briga nego da dobiju dijete na bilo koji nacin.
i na kraju krajeva, istina s kojom se treba pomiriti jeste, da - Bog daje i Bog uzima!

Tko je glasao

Bog i epruveta!

Bog i epruveta!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

iako je moj kulturoloski stav

iako je moj kulturoloski stav izrazito liberalan, u skladu sa njegovim nacelima prihvacam demokratsku cinjenicu da svatko od nas ima pravo na svoj vlastiti stav i nije mi na kraj pameti izrugivati se necijem, drugacijem stavu!:)
hlad, kad se zakonski trebaju definirati neke stvari, vecina od nas (i zakonodavci) polazi od nekih idealnih okvira, pa tako i obitelj najcesce zamisljamo kao sretnu zajednicu skladnog bracnog para i njihove potpuno zasticene i sretne djece.
medjutim, kad uzmemo statisticke podatke o broju rastavljenih parova, porodica sa samohranim majkama, obitelji u kojima se zlostavljaju zene i djeca, podatke o alkoholizmu i narkomaniji u obitelji, te svakodnevnom stresu i nervozi koje sa posla popodne uredno donosimo u obitelj, vrlo brzo nam se taj idealni okvir porodice raspadne poput mjehura od sapunice.
nedavno sam raspravljao sa osobom koja je iz religioznih pobuda protiv bilo kakve medicinski potpomognute oplodnje, jer polazi od toga da je radjanje djece stvar bozanske odluke, a ne stvar medicine i njene pomoci onima kojima je bog iz svojih pobuda uskratio roditeljstvo.
ne moram spominjati da je ta osoba visoko obrazovana i to u podrucju medicinske znanosti.
na moj komentar da prihvacam i takav stav, ali da se sa njim ne slazem, upitao sam ga zasto se on ipak odlucio za medicinu, kad se upravo medicina sa svojim postupcima ljecenja bolesti (opcenito!) sustavno mijesa u tu "bozju volju", koja bi i kod obicne tuberkuloze ili upale pluca po toj "bozjoj volji" sigurno zavrsavala sa smrcu, da nije te medicine?
hlad, pozicija u kojoj nam je bozjom voljom, ili prirodom, omoguceno da imamo vlastitu djecu sigurno nije pozicija u kojoj se trebamo lisiti svake empatije prema onima koji nisu imali tu srecu da bez pomoci medicine dobiju vlastitu djecu, jer iz zivotnog iskustva znam da se takav rigidni stav potpuno mijenja kad nam vlastita djeca ne mogu "prirodno" roditi nase unuke.

Tko je glasao

jedno pitanje hlad? dali bi

jedno pitanje hlad?
dali bi djeca u homoseksualnim zajednicama osjecala stid, sram i diskriminaciju zbog onih koji imaju liberalni pogled na zivot, ili zbog onih koji imaju konzervativne zivotne stavove?

Tko je glasao

jedno pitanje edi,

objasni mi pliz - sta znaci imati 'liberalni pogled na zivot', a sta konzervativan?

Tko je glasao

liberalizam u svojim nacelima

liberalizam u svojim nacelima polazi od pojedinca i njegovih prava, dok tradicionalizam (konzervatizam) polazi od toga da su prava pojedinca podredjena interesima (i stavovima!) kolektiktiviteta(drustva).

Tko je glasao

ova definicija

se moze shvatiti da su prava pojedinca nadredjena interesima kolektiviteta...
pa onda i pojedinci poput npr.domacih tajkunera imaju pravo da se obogacuju bez obzira na interese i stavove drustva, zar ne?

Tko je glasao

liberalizam vs konzervatizam

..... "sloboda protiv ogranicenja"
nisam mislila ne opcenitu definiciju, nego na zivljenje, praksu, neki konkretan primjer....

Tko je glasao

konkretno, osoba liberalnih

konkretno, osoba liberalnih nacela ce se zalagati da se segment lijecenja neplodnosti uopce ne regulira nekim posebnim zakonom, a pogotovo ne sa onim koji to lijecenje( jer neplodnost je prvenstveno bolest) uvjetuje nuznim statusom u bracnoj ili vanbracnoj zajednici, cime se diskriminira pravo bolesnika na ravnopravan medicinski tretman njegovog oboljenja.
zamisli da je pravo na stomatolosku uslugu determinirano posebnim zakonom koji definira nemedicinske uvjete koje oboljeli od zubobolje mora zadovoljavati kako bi dobio tu pomoc!:)

Tko je glasao

ti se uhvatio tog zakona ko'

ti se uhvatio tog zakona ko' pijan plota... pa mi je tesko povjerovat' da te se ne tice osobno, iako si to demantirao,
posto si napisao "ono sto mene osobno u svemu ovome muci"........!?
neplodnost je prvenstveno bolest koju treba lijeciti, a mpo nije ljecenje, nego tretiranje simptoma i posljedica bolesti.

Tko je glasao

@edi3 Ne znam. To je vrlo

@edi3
Ne znam. To je vrlo delikatno psihološko i etičko pitanje. O tome ja i govorim. Zakon i diskusije o njemu je usmjerena na odraslu osobu, koja želi imati svoje potomstvo, a nitko ne želi govoriti o djeci, rođenoj uz "medicinski potpomognutu oplodnju", i posljedicama na njihov život. Svjedočio sam dilemi roditelja iz benignog slučaja ( bračni par, oplodnja blizanaca in vitro, sve je završilo savršeno) o tome treba li djeci to jednog dana reći, kada i na koji način.
Zamisli sad dileme, kad im moraš objasniti ( ili ne moraš, ili ne smiješ) da ih je majka rodila, ali da su začeti doniranjem jajašca, i da između djece i roditelja ne postoji biološka veza, a u rodnom listu su upisane dvije mame.

Tko je glasao

hlad, zar bilo koje dijete( u

hlad, zar bilo koje dijete( u normalnom reprodukcijskom procesu) bira svoje roditelje i okolinu u kojoj ce odrasti?:)
rijetki su roditelji koji ce svojim radoznalim potomcima reci da su "napravljeni" na zadnjem sjedalu auta, hotelskoj sobi ili studenskom sobicku nakon pijanog tuluma, ili pukim i nenamjernim slucajem!
u cemu je tu sad razlika izmedju njih i onih koji su sa mpo dosli do potomaka?
taj eticki problem kod homologne oplodnje( kad se dijete radja iz reproduktivnih stanica roditelja putem mpo-a), nije nista veci od onog koji inace imaju bioloski plodni roditelji, vec je jedino problem dali djetetu reci o donatoru (heterologna oplodnja), odnosno o njegovoj bioloskoj majci ili ocu, jednom kad odrastu?
u europskoj praksi ( koja je inace potpisnica konvencije o pravima djece) je univerzalno usvojena praksa da su donatori potpuno anonimni (jedino se cuvaju podaci o donatorima za slucajeve genetskih malforacija) i ne postoji zakonska obaveza da se za njihovo porijeklo mora reci djeci.
nedavno sam procitao podatak o velikom broju djece kojima su majke zatajile njihovog bioloskog oca, kako njima tako i svojim supruzima!:)
po koji put je neznanje daleko ugodnije od saznanja!:))

Tko je glasao

ovisno o dobi djeteta

mjenjaju se i pitanja vezana za to kako se došlo na svijet, pa od prvog ogovora da su najprije kod tate, pa se onda tata i mama jako vole, pa ga tata da mami, pa do onoga odgovora u pubertetu gdje uz tehniku moraš staviti naglasak na mozak i odgovornost, prođe nekih desetak godina u kojima stalno polako dodaješ informacije ovisno o jačini radoznalosti kod djeteta.
jako je teško objasniti i zašto biološki otac ne želi biti dio života djeteta, a ako je to djete voljeno od dvije mame, i kad dijete kroz iskustvo obitelji svojih vršnjaka shvati da mu te mame daju sve što roditelji daju svom djetetu, ne može biti nekih većih trauma. obično je dijete iz nekog razloga više vezano na jednog iz roditeljskog para pa je vrlo bitno da taj uvijek izjednačava važnost s onim drugim. imaš bezbroj primjera i kombinacija i dijete će ovisno o situacijama kod svojih vršnjaka sebi naći neki tip koji će željeti "uvesti" u svoju porodicu.
a tu garancije nema. trudiš se dati maksimum i usput moliš Boga da sve dobro prođe ....
mislim da je uvijek bolje reći istinu, ma kakva ona bila.

Tko je glasao

meni se cini da su trebi

meni se cini da su trebi najvazniji na svijetu oni pojedinci koji si uzimaju za pravo odredivati sto je medicinski normalno i jedino ispravno, kao sto uzimaju za pravo ti isti odredivati jedini ispravan obiteljski zivot..

dakle zakljucujem:

najvazniji na svijetu za tebe su odrasli pojedinci koji bi mozda mogli dozivjeti sok i stres jer postoje ljudi koji moral shvacaju drugacije od njih..

fakat "vrsta" kojoj je potrebna zastita.. nije stres mala stvar, ili sok uslijed pojave razlicitog od slike svoje cak i u daljnoj okolini..

Fakat ne kuzim potrebu ljudi da odreduju i propisuje tude zivote, nacine ponasanja, sto je normalno, a sto nije... Jel' to neka rasirena genetska pojava koja je kulminirala financijskim uspjehom razlicitih reality-ja ili paparazzi reportazama koji zadovoljavaju potrebe za proucavanjem i kritikom tudih privatnih zivota koji s njima stvarno nemaju nikakve veze?.. sve mi se vise cini da je tako, jer da nije to priglupo zavirivanje u tude privatno ne bi polucilo takav financijski uspjeh i vec bi vec davno propali.. a oni caruju na svim TVima svijeta..

a mozda trebamo vise toga na TVu kako bi prestali odredivati i ocjenjivati zivote pravim susjedima, sugradanima.. te se posvetili samo TV kutijama i hranili dusu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

konzervatizam

htjeli to priznati ili ne Hrvatska je još prilično konzervativna država, pogotovo u ono,m dijelu koji se tiču prava svakog pojedinca. postoji jedna stara narodna poslovica koja kaže kao sit gladnom ne vjeruje. tako je očito i u slučaju plodnosti. oni koji se moraju čuvati od neželjene trudnoće teško je shvatiti što sve moraju prolaziti parovi od kojih je jedna partner skoro neplodan ili neplodan. svako usađivanje oplođenog jajašca ne završava uvijek potpunom trudnoćom. dobar dio se ne primi, pobaci već u prvih par mjeseci.
također ne smijemo zanemariti jedan faktor a to je da je sve manje novorođene djece. iako vlada i neki gradovi (poput Zagreba) parovima kojima se rodi drugo, treće, četvrto dijete daju novčane svote koje su u visini, pa i veće od prosječne plaće, rađa se sve manje djece. jedan od glavnih razloga je da se odgađa s rođenjem djeteta dok se ne ostvari koliko tolika materijalna sigurnost - posao, stan . tada nastupaju problem jer se par usreće s neplodnošću jednog ili ooba partnera. uzrok tome je način života, život sa svakodnevnim stresom, što nažalost utiče i na reprodukciju spolni stanica. kako se može onda takvom paru reći : čujte i ćemo zamrznuti 10 jajašca i ona što bu bu. možete krajnjem slučaju usvojiti dijete. to što je put za usvajanje djeteta poprilično dug i dočekate skoro duboku starost, nije bitno.

w. ;)

Tko je glasao

po postojecem zakonu o ivf-u

po postojecem zakonu o ivf-u i sluzbeno smo najkonzervativnija drzava u europi.
gora od nas u svjetskim okvirima je jedino kostarika u kojoj je ivf zabranjen.

Tko je glasao

U svjetskim okvirima

jedva čekam da NR Kina odustane od svoje rigorozne populacijske politike, da se desi jedan munjeviti azijski Drang nach Westen, prerasporede resursi i stanovništvo, pa će i Kostarika valjda doći k pameti, Hrvatsku da ne spominjem.
Naš problem je što u Hrvatskoj nemamo nikakve politike, političari su nam nemilosrdni gadovi, da ne kažem dušmani. Pa se onda ovakvim zbrda zdola zakonima po hitnoj proceduri, stvara iluzija kako žele zaštiti temeljna ljudskih prava. A prije bi valjda trebali definirati politike te donositi pakete zakona.

Tko je glasao

ovaj, kao i mnogi drugi

ovaj, kao i mnogi drugi zakoni po mom laickom misljenju slaze se principijelno prekomplicirano ..to uzrokuje stalno kao neke vazne izmjene zakona, cini mi se bespotrebno..

no to je princip u nasim zakonima, i to los princip..

po meni bi se zakoni trebali koncipirati da prava i obaveze.. a dodatni zakoni na novcana prava i obaveze. dakle u ovom slucaju:

1. zakon
prava na zamrzavanje embrija, neogranicen broj, vec sto god.. kao pravo na lijecenje neplodnosti i pravo covjeka da odlucuje sam o sebi

2. zakon
novcane obaveze.. besplatno tj. na trosak HZZOa ovo, a dodatno privatno placanje ono ili vec sto god.. sto se principijelno treba regulirati popisom bolesti koje se lijece na teret javnog zdrastva i u biti to samo po sebi nema veze sa prvim dijelom.. humanim pravima

na taj nacin bi se izbjegle stalne izmjene sustinskih zakona, pravnih ili humanih dijelova od cisto novcanih.. ovaj drugi dio sa novcima se moze uvijek mijenjati.. ovisno o pravima iz javno zdrastvenog osiguranja, privatnih osiguranja itd.. moze se procjenii da to nije nesto sto je od sustinske vaznosti za opce zdravlje gradanstva i da HZZO ne snosi troskove lijecenja. moze se procjeniti da HZZO ima dovoljno para pa trosi. moze se razviti privatno osiguranje koje ce pokrivati i taj paket usluga.moze se samo platiti taj racun iz privatnog dzepa..

takav nacin slaganja zakona u principu bi doveo do ciste situacije i ono sto je principijelno nepromjenjivo i trajnog karaktera ostaje stalno takvo.. prava i obaveze gradanina..

mislim da bi se tako sprijecilo da se kod raznih izmjena naknada (koje je sasvim blesavo propisivati zakonom jer i najmanja izmjena trazi izmjenu citavog zakona) sprijece dorade osnovnog zakona od strane trenutne politicke garniture, vecine u saboru i slicno..

nije to samo problem ovog zakona. jednom sam proucavala zakon o braniteljima. ima par bitnih clanaka i to je to. to treba biti bazni zakon. a one silne stranice sa priglupim propisivanjem 80kn naknade ili dopunskim osiguranjem je trebalo staviti samo u neki pravilnik kojim drzava dotira ili ne dotira.. ovisno o trenutnim mogucnostima. na kraju bas taj zakon nema jednu jednostavnu stvar rijesenu ili bolje receno striktno napisanu.. branitelj ima prednost pri zaposljavanju kod jednakih vrednovanja molbi za posao na natjecajima za javne i drzavne sluzbe, ali zato ima desetine stranica sa 10 i 50 kn, stricevima i babama sa 80kn itd... samo nejasno i zbrka..

zakoni trebaju biti jasno pisani, ne predugi, i trajne vrijednosti. ostalo se principijelno treba rjesavati pravilnicima ili zakonima o primjeni zakona koji rjesavaju stvari koje se vremenom mogu mijenjati ili kao dodatno objasnjenje primjene sustinskog zakona. sabor kao zakonodavac bi tada mogao puno operativnije raditi, a izmjene 20 ili 2000kn propisane zakonom bi se operativno rjesavale tamo gdje se i radi operativni dio, kod ljudi koji znaju koliko ima para i za sto.. ako to treba sabor potvrditi, ok.. ali onda ne bi bilo uzaludnih rasprava o sustini zakona,vec samo o imanju ili nemanju novaca u tom trenutku.. stvar bi bila skoro pa rjesena potvrdivanjem budzeta za tu godinu..

ps
uzasavam se uzaludnih poslova i bespotrebnih rasprava. mozda bi ovakvom koncepcijom zakona kakvu bih zeljela, saborske rasprave dobile na kvaliteti i svrsi samog postojanja zakonodavca, postavljanju osnovne pravne legislative, ljudskih prava i zakonskih ogranicenja.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

jedva čekam da se uklone sve

jedva čekam da se uklone sve te administrativne zapreke kako bih se mogao klonirati u što veći broj primjeraka i time povećati prosječni iq u ovoj nadasve kretenskoj populaciji.. uz sterilizaciju nepodobnih.. (ipak moramo štititi dječja prava na zdravlje,a i javno zdravlje od bolesti)).. ovo će ucrtati put u bolju budućnost i uvlike doprinijeti daljnjoj evoluciji ljudske rase..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ovo je tema u koju se

Ovo je tema u koju se apsolutno ništa ne razumijem. Ali mogu shvatiti koje frustracije mogu stvoriti administrativne zapreke parovima koji moraju pristupiti umjetnoj oplodnji. I zato podržavam temu koja je otvorena, a da o tome uopće ne mogu zauzeti stav jer stvarno nemam nikakvu sliku o navodima iz bloga.

Tko je glasao

Koliko sam ja uspio pohvatati

Koliko sam ja uspio pohvatati ono što se predlaže, dvije su vrste izmjena.

Prva se odnosi na povećanje broja pokušaja ali uz drugu strukturu plaćanja pa ispada da će zainteresirane višekratni pokušaji koštati više nego prije. Ako je tako, očito se vodilo računa o sve većoj rupi u proračunu za zdravstvo.

Druga izmjena se odnosi na omogućavanje tretmana većem krugu korisnika i to je ono što zadire u ideologiju i svjetonazor a što, umjesto onoga prvog, izbija u prvi plan iako ne bi trebalo.

Po meni, najbolje je konstatirati kako je neplodnost bolest i tako joj pristupiti što bi značilo individualno. Čim se individualno pristupi, postaje nebitno u kakav je status (bračni, seksualni, socijalni ili ini) osobe i prestaje potreba za beskonačnim natezanjem i borbom oko bilo čijeg svjetonazora.

B-52

Tko je glasao

prvo sto se predlaze je

prvo sto se predlaze je postupak zamrzavanja embrija za daljnje pokusaje oplodnje, sto dosadasnji zakon nije dopustao.
uvodjenjem te mogucnosti daje se realna sansa da se ta oplodnja stvarno i dogodi.
toj odluci se suprostavljaju hrvatska biskupska konferencija, udruga "i ja sam bio embrio", te hrvatsko katolicko drustvo lijecnika i to zbog vjerskog svjetonazora koje polazi od toga da zivot zapocinje oplodnjom, pa je tako po njima i oplodjeni embrij zivo bice koje se ne smije zamrzavati.
postojeci zakon koji je dopustao zamrzavanje samo jajnih stanica( osim u ekstremnim slucajevima neplodnosti kad se moglo izvrsiti zamrzivanje embrija) je svodio medicinski potpomognutu oplodnju na gotovo nikakvu sansu da se dijete iz takve oplodnje uopce i rodi.
u niti jednoj drzavi europe se postupak zamrzavanja nije ogranicio samo na jajne stanice, vec dapace, europska udruga za humanu oplodnju kao nuzan standard upravo preporuca mogucnost da se mogu zamrzavati embriji.
italija i poljska koje su po tradiciji daleko vise katolicke zemlje nego li hrvatska, nemaju u svom zakonu tu zabranu zamrzavanja embrija kao sto to mi imamo.

drugo, po najavama novog zakona hzzo ce placati samo cetiri postupka indicirane oplodnje putem zamrznutih embrija i dva postupka "prirodne" oplodnje in vitro (postupak u kojemu se nakon vanjske oplodnje jajne stanice, svjeze oplodjena jajna stanica vraca u maternicu, a sve ostale postupke ce trebati placati sami pacijenti, sto je restriktivnija mjera od starog zakona u kojemu je hzzo placao sest pokusaja oplodnje a nakon toga su pacijenti placali samo hormonske lijekove, ali ne i cijeli medicinski postupak kako sad predlaze ostojic.

po novom zakonu se ukidaju i dosadasnji obavezni razgovori pacijenata sa psihologom prije svakog postupka oplodnje, a ostaju samo u slucajevima heterologne oplodnje kod koje se koriste jajne stanice ili spermiji trece osobe( donatora!)!
po sadasnjem zakonu su i parovi koji su bili podvrgnuti homolognoj oplodnji sa vlastitim jajnim stanicama i spermijima bili prisiljeni prolaziti tu psiholosku "torturu", cime su bili diskriminirani u odnosu na one koji "prave" djecu bez te medicinske pomoci!:)

u prvoj varijanti milinovicevog zakona bilo je propisano da svako dijete ima pravo nakon svoje punoljetnosti saznati tko je donirao jajnu stanicu ili spermij( kod heterologne oplodnje), da bi u izmjenama tog zakona bilo dozvoljena mogucnost da donator u postupku donacije pismeno zatrazi da mu se zastiti anonimnost.
takvim rigidnim stavom se doniranje svelo na rijetke izuzetke.
po nekim saznanjima ni ostojic nece ukinuti tu odredbu starog zakona, ali se javno hvali kako ce se novim zakonom uvesti mogucnost doniranja embrija (oplodjene jajne stanice dvoje donatora) koji cesto na zapadu doniraju te embrije onim parovima koji ne mogu producirati ni jajnike, a ni spermije!?
ukoliko ostane stara odluka na snazi, mozete zamisliti koliki broj bi donatora bio spreman da kroz osamnaest godina neki mladac pokuca na njihova vrata i kaze..-ej, stari, ej mama-!?:)
ta odluka starog zakona je navodno donesena da bi se ispostovala konvencija o pravima djeteta, a u biti..donesena je da bi se demotivirali moguci donatori, jer se na zapadu (uprkos toj konvenciji), zakonom garantira anonimnost svih donatora.

Tko je glasao

Evo si lijepo sažeo prijedlog

Evo si lijepo sažeo prijedlog za izmjenu zakona ali koliko vidim, ipak se radi o povećanju materijalnih troškova za korisnike te zdravstvene usluge pa ispada da se pod onim što je pozitivno gura i nešto krajnje negativno, odnosno daleko lošije nego prije. Jest da su potencijalni roditelji spremni na sve i svašta, pa i zadužiti se da plate koliko treba, mislim da baš ovo područje nije baš najsretnije rješenje za kresanje izdataka za zdravstvo.

Što se tiče otkrivanja identiteta donora, moguća su i rješenja koja bi zadovoljila obje strane. Odnosno, da se to ne propiše kao pravo već mogućnost o čemu bi, kad se takav zahtjev pojavi, moglo odlučivati neko etičko povjerenstvo ili čak sud. Postoje slučajevi kada je to nužno, recimo prilikom pojave neke genetski uvjetovane bolesti i potrebe liječenja, ali i kada nije, recimo samo znatiželja. Mislim da je sve varijante nemoguće propisati zakonom pa zato najboljim smatram da se o otkrivanju donora odlučuje od slučaja do slučaja.

Što se tiče kruga korisnika, mislim da se on ipak proširuje, odnosno da se ne mora biti u braku ili zajednici izjednačenoj s barčnom. Tako sam ja razumio Ostojića. Mislim da je to dobro ali i da će se oko toga najviše lomiti ideološka koplja.

B-52

Tko je glasao

da, na zalost, po novom

da, na zalost, po novom prijedlogu tog zakona hzzo ce placati samo 4+2 inicirana postupka oplodnje, sto je restriktivnija odredba od postojece po kojoj je hzzo placao 6+2 postupka, a u ostalim postupcima su pacijenti placali samo hormonalne lijekove.

zalosno je da ce uz sve najavljene stednje iz reorganizacije zdravstva, prva sazivljeti ona na ustrb pacijenata, jer ocito da ostojic nema snage( ili volje?) razracunati se sa zdravstvenom mafijom koja sustavno vec desetljecima pljacka i osiromasuje hrvatsko javno zdravstvo.
no, pusticemo ga jos malo prije nego sto saspemo paljbu!?:)

Tko je glasao

OPET!

o umjetnoj tj. med. potpomognutoj oplodnji
k'o da je to hrvatsko 'biti ili ne biti'.
ovakovim i slicnim napisima samo se povecavaju frustracije pogodjenih osoba i potpiruje histericno raspolozenje u javnosti..
zato minus

Tko je glasao

kerempuh, 18% parova u

kerempuh, 18% parova u produktivnoj dobi ( u zagrebu cak 28%!), sigurno nisu ta cijela hrvatska, ali nisu ni u tolikoj manjini da njihovo "biti ili ne biti" (roditelj!) nebi bio i nas problem, a pogotovo kad su sanse za to "biti" sa postojecim talibanskim zakonom gotovo nikakve!?
nisam bash siguran u kojem to segmentu moj dnevnik sudjeluje u tom "potpirivanju histericnog raspolozenja javnosti", pa mi pokusaj ti to obasniti!?
naravno, bar donekle argumentirano a ne na "pamet"!?

Tko je glasao

budem uskoro..sad sam zauzeta

budem uskoro..sad sam zauzeta necim drugim

Tko je glasao

edi

- brojkama i statistikama vjerujem malo i ne zanimaju me bas puno, jer tu ima prostora za kojekakove manipulacije..
- ne slazem se da je zakon 'talibanski...
- dovoljno si pametan da znas, kako se cestim ponavljanjem i nametanjem tema, a narocito dramatiziranjem neke situacije i stanja, podize temperatura u javnosti, pa se javlja i 'histerija'..
- takodjer se pojacavaju i frustracije pogodjenih osoba, jer eto 'mi smo ono kao jedina zemlja s takvim talibanskim zakonom' (ovo smatram pretjeranim i nepotrebnim izrazom)... zasto nam ne dopustaju, ne daju...isl.

ne znam.. zbog nacina kojim pises i obradjujes temu moguce si osobno pogodjen s uskracenjem potomka...u tom slucaju suosjecam s tobom/vama, ali ne slazem se s dosta toga napisanog jer moje je stajaliste drugacije...
zadovoljan odgovorom? ako nisi, reci

PS. kao medicinarka po struci, mogu prilicno puno pisati i govoriti o zenskoj plodnosti /neplodnosti
... ali to bi onda bio predugacak komentar (a ja licno mrzim dugacke tekstove koji 'siluju' covjeka dok ih procita)
stoga cu pokusat u novom komentaru reci o tome sto vise a stisnuti u sto manje redaka

Tko je glasao

ne vidim nista sporno u tome

ne vidim nista sporno u tome da milinovicev zakon o mpo iz 2009g. nazovem talibanskim ( tj. vjersko fundamentalisticki), jer on nije u sluzbi medicine i pacijenata (ne zadovoljava cak ni primarne standarde europske udruge za humanu reprodukciju i embriologiju - ESHRE), vec je jedino u sluzbi manifestiranja necijeg vjerskog i konzervativnog stava o zacecu i pravu na zivot.
mozda me nisi dobro iscitala, jer nisam tako etiketirao postojeci nacrt nove (ostojiceve) izmjene tog zakona, vec milinovicev stari zakon iz 2009g?
ne, na svu srecu, ni ja a ni nitko od mojih bliznjih nemamo te probleme, sto me naravno ne sprecava da osjecam empatiju prema onima koji imaju te probleme?
slobodno napisi koja su to, ta tvoja drugacija stajalista, jer jedino na taj nacin mozemo konstruktivno razgovarati?

Tko je glasao

-Zašto Ministarstvo zdravstva

-Zašto Ministarstvo zdravstva nije javno objavilo nacrt izmjene tog zakona, već se samo fragmentalno njegova izmjena čita kroz medijske natpise?
Postoji Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnoscu:
http://www.uzuvrh.hr/userfiles/file/Smjernice_PDF.pdf (ovdje su smjernice koje je izdalo vladino tijelo pod nazivo Ured za Udruge Vlade Republike Hrvatske. Obzirom na nacin na koji se u zadnje vrijeme donose zakoni svjedoci smo flagrantnog krsenja Kodeksa. Sjecam se bure od prosle godine kada je ondasnja Vlada i tadasnje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi htjelo donijeti novi zakon o socijalnoj skrb po hitnom postupku. Na inzistiranje i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjsak i vecine krovnih saveza ipak je zakon proveden po redovotoj proceduri. No kao sto smo svjedoci rasprave od 08.03.2012 novi zakon o socijalnoj skrbi donesen je po hitnom postupku s time da je savjetovanje sa zainteresiranom javnoscu trajalo puno manje od 15 dana. Izgleda da ce i sa ovim zakonom o potpomognutoj oplodnji biti slicna situacija.

Tko je glasao

Samo mala nadopuna to jest

Samo mala nadopuna to jest ispravak. Zvanicno je Ministarstvo Zdravlja a ne zdravstva.

Tko je glasao

hvala na ispravci, jer nisam

hvala na ispravci, jer nisam skuzio da je nakon izbora promjenjen naziv tog ministarstva!?:)

btw. te problematike, prilazem ovo..

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nakon parlamentaranih izbora 2011. mijenja ime u Ministarstvo zdravlja.[1][2] Hrvatski jezikoslovci, okupljeni u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje u otvorenom pismu premijeru Zoranu Milanoviću su istaknuli da je pogrešan naziv Ministarstvo zdravlja. Jezikoslovci objašnjavaju da je zdravlje stanje organizma pri normalnome radu organa, dobro fizičko i psihičko stanje, a zdravstvo djelatnost koja se bavi zaštitom zdravlja i liječenjem bolesti, a s obzirom na to da se ministarstvo nesumnjivo bavi djelatnošću, a ne stanjem organizma, ono bi se moralo zvati Ministarstvo zdravstva.[3]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci