Tagovi

Zakon o lustraciji

Lustracija, biti ili ne biti?
Hrvatska je na prekretnici, ili će nestati ili će izboriti svoj opstanak. Značaj i presudnost sadašnjih postupaka u državi je jednak onom 1991. te spremnosti poginuti ili se predati. Domovinski rat je dobiven a lustracija koja je pitanje svih pitanja danas mora biti pokrenuta i dobivena. Nema ni odustajanja ni drugog puta.
Lustracija i njeno provođenje je po važnosti odmah iza Domovinskog rata i za opstanak Republike Hrvatske apsolutno od jednako presudnog značaja.
Zašto mislim da je to baš sada toliko važno?
Nakon posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Njemačkoj mislim da čekanja više ni minute nema.
Znači, onog trenutka kada se u Hrvatskoj pojavi Zakon o lustraciji ( a to je možda i pitanje dana...) - Njemačka će to podržati. Zašto tako mislim?
Evo zašto:
Predsjednica je odradila golem posao prije dvadesetak dana posjetom Njemačkoj gdje se sastala sa gospođom kancelarkom Angelom Merkel te predsjednikom Njemačke gospodinom Joachimom Gauckom. Od Tuđmanovih vremena nije bilo takva zaokreta u vanjskoj politici jer je Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jasno dala do znanja da "ljubav" sa Britanijom neće biti No1 niti toliko njegovana kao prošlih 15 godina; - Britanijom koja je graditelj svih Jugoslavija na ovim prostorima te je uvijek bila smrtni neprijatelj hrvatske državne samostalnosti?? Njemačka je svih tih godina bila i politički i investicijski sputana prema Hrvatskoj.
Lustracija je bila jedna od "top 3" teme tih razgovora u Njemačkoj Merkel- Gauck- Kolinda Grabar Kitarović, ako sam dobro shvatio a mislim da jesam.
Mediji u Hrvatskoj mogu šutjeti o tome koliko im drago ali "anđeo pravde" se nadvio nad hrvatskim šljamom.
Definitivno i konačno!
Sam pojam lustracija se kod nas često spominje(o) i tumači(o) prilično sadržajno različito. „Porijeklo“riječi lustracija potječe od latinske riječi lustratio et lustrum što je bio simbol jednog religioznog žrtvenog čina u starom Rimu. Obratite pažnju – religiozni čin!!!
Lustracija je dakle svečano čišćenje od grijehova, čišćenje žrtvom, ispitivanje savjesti, posveta, razgledanje, razmatranje. Praktično je to bio samoinicijativni čin vezan uz vjeru ali očito su ga prakticirali oni koji su ili bili veliki vjernici ili željeli sebi i drugima dokazati da su spremni i dostojni biti na najvišim društvenim i ostalim položajima u golemom Rimskom imperiju. Ovo je vrijedno upamtiti.

Lustracija je riječ koja se koristila i za povremeni pregled zemljišnih knjiga temeljem i njenog značenja “čišćenje”, između ostaloga.
Wikipedija govori ovako: „Lustracija (lat. lustratio – rasvjetljivanje)[1] je provjera i uklanjanje iz javnog političkog života onih osoba koje su bile aktivne u službi totalitarnih režima (članovi nacionalsocijalisticke i komunističkih partija te službenici i doušnici njihovih tajnih službi). Provodi se u nekim državama Europe počevši od pada realsocijalističkih režima kao dio opće dekomunizacije društva, a ranije je provedena i pri denacifikaciji poratne Njemačke[2].Lustraciju su nakon pada željezne zavjese od svih bivših socijalističkih zemalja najdosljednije provele Poljska, koja je potom doživjela i najveći rast gospodarstva i svog geopolitičkog utjecaja te Njemačka u svom istočnom dijelu[2].Izvorno je lustracija pojam iz starorimske religije koji je označavao obredno čišćenje od grijeha, ispitivanje savijesti i pomirenje.[1] Starorimska lustracija provođena je nakon događaja kao što su krvoprolića, babinja, dodiri s pokojnikom i slično. Lustrirane su bivale osobe, životinje i stvari u određenim prilikama, osobito prije nego što će ući ili biti unesene u koje posvećeno mjesto.[1]”http://hr.wikipedia.org/wiki/Lustracija
http://hr.wikipedia.org/wiki/Lustracija_u_Poljskoj je vrijedno pogledati jer je već spomenuta gore kao osnov Poljske i njenog današnjeg neupitnog napretka.
Vratimo se u Republiku Hrvatsku.
Nije moguće očekivati kod nas „rimsku lustraciju“ jer se gadovi i griješnici koje treba lustrirati se kod nas nikada neće ni pokajati ni posramiti svojih djela, bilo u političkom zločinu prema narodu i Domovini bilo u gospodarskom zločinu uništavanja hrvatskog ne malog gospodarskog znanja, potencijala i imovine. To nije za očekivati.
Primjenimo li oblik lustracije kako je naveden u Wikipediji lustrirati će se svi članovi SKH/SKJ. Moraju li žrtve moguće lustracije, tj. dekomunizacije, biti samo članovi bivše KPH ili, pak, njihovi pomagači(UDBA,SDB,KOS,KNOJ) - od kojih većina njih nikada nisu bili članovi KPJ ili KPH, ali koji su igrali bitnu ulogu u intelektualnom, diplomatskom i medijskom legitimiranju jugoslavenskog komunističkog terora? Želja velikog broja Hrvata za dekomunizacijom Hrvatske dobrim dijelom temelji se na rezoluciji Europskog vijeća (1481.) od 3. veljače 2006., koja oštro osuđuje komunističke zločine. Provedemo li lustraciju kao dekomunizaciju nismo odradili do kraja što smo htjeli a istovremeno će i nakon tako provedene lustracije neki tajkuni iznikli, iz ako ne pravno a ono moralno, vrlo upitne „pretvorbe“ ostati netaknuti. To se nikako niti smije niti može dogoditi. Time bi počistili/pospremili/uljudili politički prostor ali ne i gospodarski.
Lustracija nikako ne treba biti svedena na značenje i čin što je zapravo nastao nakon lustracije u Njemačkoj nakon 2. Svjetskog rata a odnosio se na članove Hitlerove stranke pa se tako kod nas zadržao samo za lustriranje članova totalitarnih stranaka što uopće nije slučajno narodu utuvljeno u glavu. Takva lustracija Hrvatskoj nije dovoljna kao što gore i opisah.
Iskoračimo li iz tzv zemalja tranzicije (bivših komunističkih diktatura Europe) te pogledao ono što smo zvali zapadna Europa imamo slijedeće:
Englezi imaju riječ 'to lustrate' ali ona se ne rabi u smislu dekomunizacije. Englezi rabe riječ 'to vet' za postupke uklanjanja iz nekog razloga nepoželjnog ili kriminalnog kadra iz javnih službi. U francuskom jeziku postoji doduše identična riječ 'la lustration', međutim francuski mediji nikada ju ne rabe za političke čistke, Francuzi imaju staru, isprobanu i jasnu riječ 'l' épuration' ('čistka'), koja je odnijela 1944. i 1945. godine živote 40.000 francuskih nacionalista i simpatizera nacional-socijalističke Njemačke, odnosno utjecala na život sveukupno 1,5 milijuna Francuza.
Nekoliko primera i činjenica koje sam naveo govore o tome kako lustracija nije ni jednostavan ni lagan postupak. Bojim se, kada i ako se pojavi Zakon o lustraciji upitno će biti tko i kako će provesti Zakon. Kada ga javna rasprava (koja je neminovna i samo narod treba i mora “ispisati” taj Zakon) te Saboru predoči na usvajanje. U tom trenutku će tko? - i koji ljudi ili institucije provesti Zakon o lustraciji u Republici Hrvatskoj? Pripazimo da nas ponovno nebi lustrirali oni koji su nas desetljećima “lustrirali”!!??
Ponoviti ću sa samog početaka ovog teksta: Lustracija i njeno provođenje je po važnosti odmah iza Domovinskog rata i za opstanak Republike Hrvatske apsolutno od jednako presudnog značaja.
Greška nam nije dozvoljena!
Neuspjeh nije dozvoljen!

Komentari

lusteri

Oni koje bi trebalo lustrirat su imali dva desetljaća vremena da unište dokazne materijale, mnogi su svjedoci umrli ili kupljeni, načinili su gomilu lažnih dokumenata kojima sebe peru a poštene blate. Jedan od primjera su mnogi tzv popisi kosovaca od kojih sam neke pažljivije pročitao, manjkaju neka imena iz mog kraja za koje sam siguran jer im znam rasporede rezerve JNA i kako su radili i živili, neki pak su očito višak i pakovano im je.
Postoji i problem mnogobrojnih potomaka tih koje bi trebalo lustrirati. Oni su već na pozicijama jer su ih roditelji pogurnuli a i odgojili u "duhu" zloduha. Što s njima kojima se neće pronaći dokaz ikakve krivnje a ne može im se zamjeriti da brane roditelje, pa i "paljenjem" dokaza. Postoje i mladi , treća generacija kosovaca ili kako se već služba sad zove; prepoznatljivi su po skromnim sposobnostima a velikom i brzom napretku i čestim promjenama dobrih zaposlenja u ovo doba besposlice. Čak kad zgovnaju jedan posao brzo im se nađe još bolji. Pritom nisu ni u jednoj stranki da se mogu prozvat uhljebima tog tipa.
Neki su se pak obogatili u pretvorbama i kasnije a novac "pere grijehe".
Mislim da od te lustracije neće biti ništa ali bi energiju trebalo upotrijebiti na progon novovjekih veleizdajnika bilo koje vrste.

Bert

Tko je glasao

Noćni portiri

Sjetite se i teme filma- Nacisti inkorporirani u službe i društva za otkrivanje nacističkih zločinaca-uništavaju dokaze i ubijaju svjedoke. Tko bi provjerio članove "komisije" za lustraciju ? Opet neka služba ili komisija ?

Bert

Tko je glasao
Tko je glasao

Otpisani

Nitko tebi ne brani da glasno razmišljaš o lustraciji, ali si preambiciozan kad bi postavljao nekakve prijedloge zakona. Svrha lustracije nije da se anonimno isključe neki nosioci društvenih funkcija iz vlasti etc., nego da se PROVEDE ŠIROKA DRUŠTVENA RASPRAVA i da se širokoj javnosti pokaže i dokaže potreba lustracije.
Lustracija bi trebala biti takva da njenu korist uvide i oni na koje če se ona odnositi: Sada smo svjedoci situacije da da jedan segment hrvatskog društva izbjegavajući lustraciju želi zbog svoje sebičnosti svoj historijski dug ostaviti svojoj djeci i unucima da ga oni sutra vraćaju. Sve to se može postići samo u suočavanju sa prošlošću u jednom konstruktivnom nacionalnom dijalogu, a za koji objektivo treba cijela godina dana.

Tko je glasao

@rush, nisam ja postavio

@rush, nisam ja postavio prijedlog zakona u lustraciji!
Za ostalo se raspitaj u EU i EP.

Tko je glasao

zar misliš da će

netko priznati da je ubijao emigrante u inozemstvu....lustracija je počela lex perkovićem...sve one koji su izglasali onaj sramotni zakon i zalagali se da se "sudi" u Hrvatskoj treba javno osramotiti...osvijetliti..i zapriječiti im prilaz državnom proračunu...to samo za početak...

sve dobro...

Tko je glasao

drvosijek

".to samo za početak...".a onda cizma i kundak u zube.jadan si.

Tko je glasao

ma ne, kundakom

@tenor

kundak i čizma ići će ako isti nastave na isti način...zato ih treba osvijetliti i javno raskrinkati.. zapriječiti pristup državnoj upravi i utjecaju na glasače

sve dobro...

Tko je glasao

kundak, čizma i te stvari...

... ima mali problem - ti koji će druge javno osvijetliti i raskrinkavati... hoće li oni prvo proći isti postupak ili ćemo posuditi desetak anđela da izvrše taj sud?

Ili da recimo tebi prepustimo taj sveti zadatak.

Tko je glasao

ma ne @zap

to će kod nas ići teško..ali ja to zamišljam nešto poput potvrde koju danas vadiš o nekažnjavanju....još jednostavnije...mnogi su se udbaši sami lustrirali 90-te...tako da je i to besmisleno...ali ubojice i one koji su činili zločine, kao i one koji su im pri tome pomagali ili bili nalogodavci zločina koji ne zastarjevaju....ne može se prepustiti mirnom snu... ma koliko galamili MI SMO ANTIFAŠISTI

zar ti ne misliš tako...zar misliš da zločini poput ubojstava cijelih obitelji trebaju proći bez barem pokušaja istrage i osude.....

potrebna je samo politička volja...a valjda imamo u Hrvatskoj toliko pametnih glava koje to mogu osmisliti na način da ne kreiraju nove nepravde..

sve dobro...

Tko je glasao

drvosijek

"..ali ubojice i one koji su činili zločine, kao i one koji su im pri tome pomagali ili bili nalogodavci zločina koji ne zastarjevaju....ne može se prepustiti mirnom snu... ma koliko galamili MI SMO ANTIFAŠISTI
zar ti ne misliš tako...zar misliš da zločini poput ubojstava cijelih obitelji trebaju proći bez barem pokušaja istrage i osude.....
potrebna je samo politička volja...a valjda imamo u Hrvatskoj toliko pametnih glava koje to mogu osmisliti na način da ne kreiraju nove nepravde.."
E ovo je vrhunac.sam svoju glavu stavlja na panj.cestitam drveni.konacno si nam objasnio tko si i sto si.to cenim.

Tko je glasao

Pa da @tenor

nije bilo dovoljno samo umrijeti za Hrvatsku... trebalo je i ubiti..ponekog čejena.... da vas nismo tjerali vi ne bi otišli, jel tako...međutim, mješaš babe i žabe... jedno je rat.. a drugo je komunističko jugoslavensko udbašenje..

što tebe muči AKO ja svoju glavu stavljam na panj...

sve dobro...

Tko je glasao

O tome se upravo i radi

Naravno da ih treba ih javno osramotiti, ali i na na način da budu svjesni svoje sramote, i da ih se njihova djeca i unuci stide. Lustracija nebi smela otvarati podjele u hr. društvu negto suprotno. Današnje hr. društvo je podjeljeno i treba kroz jedan civilizacijski put ( uspostavljanje i očuvanje institucija) ozdraviti.
Može se u RH i napraviti lustracija koja bi u mnogome ličila na osvetu kao što su Francuzi radili nakon WW2, ali ne mislim da bi to bilo baš civilizirano.Suđenje u Minhenu ma koliko bilo korisno nije početak lustracije, početak može biti samo predstavljanje etabliranih lustracijskih zakona hrvatskoj javnosti, a koje će svakako izazvati konstruktivnu općenacionalnu raspravu o potrebi i mogućim društvenim i ekonomskim aspektima lustracijskog zakona u Hrvatskoj.

Tko je glasao

"Nacrt prijedloga zakona"

"Nacrt prijedloga zakona" je obično smeće . Da bi hrvatski građani uopće znali o čemu se radi, trebaju biti upoznati sa etabliranim lustracijskim zakonima koji su se i u praksi dokazali. UDBA će svakako od lustracije pokušati napraviti predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja, kako što se to dogodilo u Češkoj, Poljskoj, Makedoniji.... Pokušaj "guranja" nekog prijedloga zakona je bezobrazluk i neznanje prvog reda...

Tko je glasao

@rush, nitko tebi ne brani da

@rush, nitko tebi ne brani da napišeš svoj prijedlog Zakona.
I nisu svi u Hrvatskoj "udbaši" niti su bili niti će biti.
Ne sudi svojim "metrom", a čini mi se da si se uparavo upisao na "listu"... :):):):)

Tko je glasao

nacrt prijedloga zakona o lustraciji

http://domoljub.org/ow_userfiles/plugins/forum/attachment_37_55268c902de...

samo sam ga preletio i na prvu izgleda sasvim ok....vidjet ćemo kako će ekipa u saboru reagirati na njega :)))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Ma daleko je on još od

Ma daleko je on još od gotovog ali suštinske promjene valjda nećemo dopustiti.
Sve ovisi o nama jer mislim da javna rasprava uistinu o ovom Zakonu mora biti javna a tu svaki od nas može dati doprinos.

I naravno, treba ga "uglaviti" U Sabor, staviti uopće na dnevni red; - a to nije lako.

Postoji i druga, teža, skuplja i najnapornija procedura; - referendum.

Tko je glasao

Kasno Marko ....

Tko je glasao

E moj "dub" - imamo problem

Obiteljske frustracije dižeš na razinu načela i time negiraš krščansku svetinju glede osvete i drugog obraza. Mnogo naslućujemo jedan o drugome iz doba DR-a i koristiti DR kao argument za bilo kaj stavlja ovog drugog u poziciju ili gutati slinu ili reagirati u obrani običnog ljudskog dostojanstva. A ovim tekstom si pljunuo na moje dostojanstvo.
Ti bi mene lustrirao, svog zapovjednika koji je zakasnio na vlastiti sprovod samo zato jer je bio aktivni sudionik socijalističkog sustava. Nisam bio član KP i SDP-a ali sam bio predsjednik sindikata u Končaru, funkcioner SSRN-a,
dakle aktivni graditelj socijalističkog sustava iz jednostavnog razloga jer je taj sustav svima davao približno jednaku šansu za život, jel bilo zabluda i grešaka - naravno, ali pozitivni učinci tog sustava na opće dobro debelo nadmašuju grijehe koje mu pripisuju tadašnji protivnici koji sanjaju da su mogli biti van kraljevske čizme bez "TITA" . Oni pojedinci kojima se može dokazati konkretan zločin neka sudski bude gonjen, ali goniti mene kaj sam kao najbolji končarov radnik nosio Titu štafetu jest fašizam. A kad se nekog goni samo zato jer drukčije razmišlja a lustracija se svodi na kažnjavanje drugačijeg mišljenja tada se postavlja pitanje.
Jel to netko zaziva vrijeme kada će izumirući hrvati opet klati jedan drugog jer oni koji su ideološki i praktički bili na strani zla sada traže osvetu i izjednačavanje ustaškog i partizanskog pokreta. Ako je tome tako i ako ti Josipe zastupaš takvo postupanje tada i ja imam problem jer ispada da neke svoje vojnike nisam dovoljno osvijestio i educirao u smjeru evanđelja i isusovog nauka kao prvog komunista u povijesti ljudskog roda.
Ako se pođe od teze neminovnosti vođenja DR-a (ja ne mislim tako jer znam da je DR injektiran od strane MI-6 i CIA-e) tada svođenje nužnosti lustracije vodi prema definiranju zločina i kažnjavanje za taj zločin.
A to znači ponovno krv do koljena ko u vremena križarskih ratova i inkvizicije počinjene u ime križa. Ili nismo ništ naučili iz povijesti te sada sve one koji su nosili crvenu zvijezdu poput moje malenkosti treba skratiti za glavu ili im treba začepiti gubec pa i metkom u čelo ako neki ideološki slijepac tako odluči.
Josipe, jel to ono evanđelje koje ostavljaš u amanet djeci i unucima - u ime koga i u ime čega. I za kraj, ako je po tebi lustracija tj simpatizera socijalizma preduvjet za opstojnost RH - bolje da takve države nikad i nema kao i NDH...

Tko je glasao

Ja sam isto simpatizer socijalizma

al sam i za lustraciju. Kod nas nema socijalne pravde ako bivše strukture paralelnim a malo prilagođenim načinom i dalje sve drže kao svoju prćiju.

Sjećam se uzrečice još iz doba Juge, osamdesetih..." Dobro zarađuje, radi kod privatnika"

Tada su obični radnici, štojaznam..vozači kamiona kod privatnika- obrtnika..imali veću plaću nego ovi u društvenim-državnim OUR-ima.

Danas svi koji mogu preko veze gledaju da se uhljebe preko jedne od mnogobrojnih stranaka u javno i državno. U realnom sektoru rade baš oni koji moraju...ne računajući vlasnike i menadžere.

Bivše komunjarske strukture treba razbiti. Bar neka korist od EU.

sve dobro...

Tko je glasao

golgota

Nemaš pojma s kojim guštom sam ti spičija minus.
Ti očito nemaš pojma što bi to obuhvatila i koga "LustraCIJA".
U NAŠOJ RH.
U TVOJOJ I MOJOJ.

POTREBNA JE.

Možda i mene uhvati (za jajca).
Zna se tko je i što je radio u prošlom sistemu.
Zna se tko su prebjezi i što su radili.
Eto nekih i na stranim sudovima.

Golgota nitko tebe koji si nosio štafetu neće goniti.
I ja sam je u svom gradu ka pionir nosio(Trčao i predavao je drugima).
I ja sam bra žuku i ružine latice za posipanje ljudi koji su trčali.
A tko nije?
Malo ih je.
Pa što ako si obnašao neke funkcije u Končaru?
Jesi li odlučivao o ljudskim životima?
Jesi li ih denuncirao, špija i ostale stvari?
I ne spominji više svoje vojne funkcije u Domovinskom ratu.
Jesi bio ?
Jesi.
I nadređen Otpisanom:
Pa što.
Golgota jel te strah lustacije?
Ovo te pitam ka čovik.
Mene nije ni malo.
Pa ćak nije ni mog ćaće koji je vjerojatno imao više političke funkcije od tebe samog.
Ćak možda i na suprotnim stranama.
(nije mi teško doznati ako se zainteresiram)
Ljudi Mirjane Marković još djeluju.

http://brendazlamany.com/ny_times/milosevic-markovic.html

Živi su i imaju super pamćenje.
Papire, dokumente, potpise, izjave.
Svih onih koji završiše po razno raznim strankama 89, 90 i 91 godine.
Ne zaustavljaj ono što je potrebno ovoj napačenoj zemlji.

PS.
Pozdrav od grdog kojeg si davno povezao sa dilanjem i ostalim glupostima.(Ovoga se sigurno sića Otpisani)

I jebli te više atentati na tebe za vrime Domovinskog rata. Koji kurac to nisi unovčio ka Fred Matić?

Tko je glasao

svaka čast

@Golgota
Ako rečem "svaka ti ka u Njegoša " malo je.
Smatram da je to što si naveo uz još neke stvari, osnovni razlog za traženje lustracije.

Tko je glasao

Smatram da je to što si naveo

Smatram da je to što si naveo uz još neke stvari, osnovni razlog za traženje lustracije.
Koji je to osnovni razlog?

Tko je glasao

renesansna lustracija

prvo i najbitnije je da su priče o titovoj bisti i lustraciji idealan smokvin list za pokrivanje grandioznih promašaja trenutne političke pozicije. u javnosti, po bircuzima, blogovima, mailovima se raspravlja o antifašizmu, lustraciji, te liku i djelu josipa broza. čak i letimični pogled na te rasprave ukazuje na razmjere podijeljenosti hrvatskog korpusa, elementarnog neznanja o povijesnim činjenicama, a s tim u vezi i gomile pogrešnih zaključaka.
u raspravi o josipu brozu najčešći argumenti su vezani uz antifašizam (kao teza o civilzacijskoj kategoriji, otprilike kao i pravo na slobodu, demokraciju, pravo jednakosti, prava manjina), nesvrstanost i broj glavešina na sprovodu, što je otprilike kao da ekipi "red carpeta" date da izrade prilog o titu. čak i istaknuti (hm, čitaj "trenutno u modi") povjesničar tvrtko jakovina u obrani tita iznosi kolumbovski zaključak da se hrvatska usrećila ulaskom u kraljevinu jugoslaviju, jer je pobrala plodove wilsonove doktrine o pravu naroda na samoodređenje. pored oscara za izjavu, daleko bi nas odvela analiza te kolosalne gluposti, samo bih dodao da je zaboravio da je i roosewelt imao istu ideju prema konstitutivnim narodima fnr jugoslavije, gdje smo se također "usrećili samostalnošću". intervencijom znamo već koga američka ideja je zapostavljena na račun srboslavije, pardon jugoslavije. dodao bih ako će povijest pisati takvi povjesničari, onda bolje da ostanemo kod povijesti pisane od strane moše pijade, bakarića i rodoljuba čolakovića, barem je veselija. jedan od argumenata je i da je tito nešto "vratio" hrvatskoj. bogme je nešto i odnio, i to priličito, a donio je samo ono što je ugovoreno između "troike". bogme nije nam poklonio trst, jer su mu rekli, momče dovoljno si zapasao, vrati svoje olovne vojnike i igraj se u svom dvorištu.
često se voli kazati i njegovo "odlučno ne staljinu"...davno nakon smrti staljina hruščov je napomenuo uzgred kada su ga pitali, da li bi vojno intervenirao da sssr graniči sa jugoslavijom, odgovorio je rezolutno da bi staljin bez ikakvih okolišanja trenutno napao jugoslaviju, i maršala arhivirao na svoj poznati milosrdni način. do 1954 godine u zemljama koje su graničile sa jugoslavijom od strane varšavskog pakta bile su nagomilane trupe otprilike četverostruke snage u odnosu na jna, uz to naoružane najnovijim ruskim naoružanjem, i tita je kao i desetke puta prije spasilo samo nebo, smrt gruzijca i labavljenje njegove strahovlade, lajt perestrojka sa hruščovom.
što se tiče golgotinog posta o lustraciji, ne ulazeći u privatna razračunavanja koja baš i nisu prilična internetskoj blogosferi, čitajući čovjek ostane zapanjen svjesnom ili nesvjesnom manipulativnom tezom o strahu da će križarska lustracija zahvatiti sve sfere društva, od vozača tramvaja do šefa udbe, da će se otvoriti konclogori za pripadnike partije, koji će se bacati na bodljikavu žicu i umirati pokošeni od mitraljeza neoustaša. kada bi tito vršio lustraciju, bogme bi se prašilo.
prvo, preduvjet glavni preduvjet lustracije, ukoliko bi do nje došlo, je da neovisno tijelo, sastavljeno od međunarodnih stručnjaka a ne lokalnih partijskih uhljeba (bilo kojeg ideološkog smjera, bilo kumrovečkog, ili čavoglavskog smjera), prvo došlo u posjed cjelokupne arhive partije, arhiva ndh, i arhiva moderne jugoslavije, zatim izvršiti konačno preciznu procjenu koliko je tko ubijao, i tko je odgovoran za sva ta ubijanja, a ne da se stalno licitira križnim putevima, stotina tisuća jasenovačkih leševa u savi, košare očiju srpske djece, stotine tisuća u četveroredima i sličnih termina koji su priličniji homerovoj ilijadi, nego modernoj povijesti. nažalost, mi, kao posljednje pizde na ovoj planeti, nemamo još uvijek pravo na svoju povijest, da znamo birokratski knjigovodstveni izvještaj koliko je ljudi živjelo, ubijeno ili protjerano u našoj modernoj povijesti. i o čemu uopće dalje pričati, koja lustracija, titova bista i slične idiotarije, upisali bi fakultet, a nemamo osnovnu školu?!?
kada je završio II svjestki rat pobdjednici su, kao uvijek, ognjem i mačem proveli svoju viziju pravde, neki manje neki više. ratni sudovi u nurnbergu i tokiju su po relativno kratkom postupku utvrdili odgovornost kolovođa-političkog vodstva nacionalsocijalističke stranke, ss-a, gestapoa, i dijelova wermachta, nakon čega su mnogi omastili vješala, ili dobili zasluženi streljački stroj. recimo,ss je proglašen zločinačkom organizacijom i krimen je bio sama pripadnost toj organizaciji.
u japanu su amerikanci stali na caru hirohitu, jer su bili svjesni da če ukoliko postrijeljaju cijelo politčko vodstvo sa carom na čelu za 10 godina imati staljina i komunizam ispod brda fuji. cara su nabili nogom u guzicu i rekli mu da šuti, neka se divi cvijeću u svom vrtu do smrti, a japan nije postao nova kampućija. držim da crveni kmeri ipak ne bi nikada napravili suzuki hayabusu ili hondu cbr, već bi im limit bio kmerski MZ, što je svakako jedan značajan civilizacijski napredak, na čemu bi trebali biti zahvalni jenkijima.
nakon II svjetskog rata zločini komunizma su na zapadu listom prešućeni iz različitih geopolitičkih, interesnih i inih razloga, i tek je rezolucija v.e. 1096 iz 1996. "o mjerama za demontiranje nasljeđa bivših komunističkih totalitarnih režima" prvi put od pada berlinskog zida. mjere koje su predložene u toj rezoluciji bile su-razgradnja nasljeđa putem demilitarizacije, debirokratizacije, decentralizacije, razbijanje javnih monopola privatizacijom, odnosno razgradnjom ekonomske osnove komunističkog režima. hrvati su originalni kakvi jesu, otišli dalje od toga, razgradili su privredu, pokrali je i privatizirali te ostavili kriptokomuniste na vlasti. morlaci, kakvi jesmo zgrabili smo ovce i novce, a ko nam je kriv kada smo povijesno, hm, dobro neću izgovoriti ime ženskog organa, rado viđenog od strane autora ovog posta.
druge preporučene mjere su suđenja i kažnjavanja počinitelja zločina, u skladu sa kaznenim pravom iz tog vremena uz poštovanje načela kaznenog prava, uz produljenje roka zastare. dakako u pitanju bi bili zločini iz kategorije koji po međunarodnom pravu ne zastarijevaju, dakle ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid, uz potcrtavanje činjenice da se počinitelji ne mogu opravdati izgovorom"zapovjednog lanca". to dakako podrazumjeva da se ne bi trebali kazniti smrću nositelji štafeta, udarnici sa radnih akcija i voditelj muzeja u kumrovcu.
treća skupina mjera bi se ticala rehabilitacije nevinih žrtava i davanje zadovoljštine njihovim obiteljima, te u skladu sa tim povratak nezakonito oduzete imovine i povratak u prijašnje stanje. peta skupina mjera bi se ticala uklanjanje sa rukovodećih mjesta osoba koje su zauzimale visoke funkcije u komunističkim režimima, uz poštovanje načela osobne krivnje, jamstva na pravo na pravično suđenje i predmjevanje nevinosti, te da lustrirane osobe ne gube financijska i socijalna prava.
dakako, ovo skoro četvrt stoljeća nakon odlaska komunizma iz hrvatske izgleda kao jedna lijepa bajka, praktički neprovediva od bilo koje političke opcije, no daje jedan grubi kostur kako bi trebala izgledati "demokratski izvedena lustracija"...ispričavam se zbog duljine posta i par prostota koji se mogu pripisati lirskom naboju posta.

Tko je glasao

prvo, preduvjet glavni

prvo, preduvjet glavni preduvjet lustracije, ukoliko bi do nje došlo, je da neovisno tijelo, sastavljeno od međunarodnih stručnjaka
Znači otvoriti arhive strancima? Super! Kao Mesić, npr.?
Znači, Hrvati su glupi, nesposobni, pokvareni, uhljebi a stranci su med i mlijeko?
I tako Hrvati već 1000 godina nemaju svoju državu. Arhivu strancima? Pa za takva što te treba lustrirati jer je to veleizdaja i čin protiv dobrobiti vlastita naroda. Snouden je junak, zar ne? :):):)

prvo, preduvjet glavni preduvjet lustracije, ukoliko bi do nje došlo, je da neovisno tijelo, sastavljeno od međunarodnih stručnjaka a ne lokalnih partijskih uhljeba (bilo kojeg ideološkog smjera, bilo kumrovečkog, ili čavoglavskog smjera)

U Hrvatskoj postoji samo kumrovečka i čavoglavska ideologija? A što ako nas ima koji ne spadamo ni u kakvu ideologiju ali razumijemo da oni koji predvode te ideologije itekako imaju "zorta" od lustracije soft?
Što s nama? Mi smo budale koje ove dvije ideologije trebaju p....i u mozak još 1000 godina.
Mislim da to neće ići.

Zahvaljujem što me smještaš već u početku svog komentara u "bircuz, birtija, krčma" kastu ...
Ma baš ti hvala!

Tko je glasao

nema na čemu

@otpisani
http://www.isi.mod.gov.rs/vojni_arhiv02/istorijat.php?lang=sr-lat
u čijim se ovo rukama nalazi? našim ili stranim?
-mislite li da li bi se ovdje trebale nalaziti naredbe, popis postrojbi, angažiranost u borbama, "topnički dnevnici", zapovjednici i slične trivijalije?
-gdje se nalazi arhiv saveza komunista jugoslavije, arhiv ndh?
-kakve veze ima ukoliko neki srbin preda, recimo nekom šveđaninu ili švicarcu arhiv koji ionako nije u našim rukama?
-dakako da je to bilo hipotetski rečeno kao jedna od opcija, no nije daleko od istine, jer ako bi angažirali neke naše "stručnjake" koji su utvrdili da su židovi sami upravljali jasenovcem. ili istraživanje drugog majstora, koji je izbrojao ni manje ni više nego 220 žrtava tog stratišta? takva "istraživanja" su u stvari kontraproduktivna i nanose istu štetu ovoj državi kao i srpske hipertrofirani brojevi žrtvi, te držim da bi konačno izvješće jednom za uvijek zaustavilo licitiranja o broju mrtvih. recimo, što reći o ovim "relevantnim" izvorima:
"
Iz arhive u Vašingtonu, Serđo Krizma objavio je kartu Jugoslavije i prikazao „Pokolj nevinog srpskog stanovništva” od aprila 1941. do avgusta 1942. godine tj. za 16 meseci:
Nemci su ubili 78.000 Srba
Italijani - 20.000,
Mađari - 30.000,
Hrvati - 600.000,
Albanci - 10.000,
Bugari - 6.000.
Za pomenuti period ubijeno je 744.000 Srba.
"
Po izjavi svjedoka, masovno klanje u Jasenovcu doseglo je vrhunac mjeseca studenog (novembra) 1944. godine. Prema ovoj tvrdnji, broj žrtava u Jasenovcu prelazi 1,200.000 ubijenih.
"
Kada je reč o zločinu genocida nad Srbima i broju žrtava, onda iz postojećih podataka imamo da je u Drugom svetskom ratu stradalo 2,050.000-2,150.000 Srba, a od toga hrvatski vojnici NDH su ubili više od 1,800.000 duša. Samo u Jasenovcu je ubijeno 800.000 Srba.
\„Politika”-3.11.1999.\
"
dakle, osobno mislim da je daleko važnije od lustracije prvo argumentirano i precizno utvrditi broj žrtava na području ex. jugoslavije, kao i počinitelje, te odgovorne za te zločine, bez obzira na ideološki predznak, a onda idemo dalje, donošenje zakonodavstva i provođenje postupka u skladu sa pozitivnim pravom eu i hrvatske.
-nigdje se nisam izrugivao sa "trećim" i inim putevima osim dva postojeća. u svom postu, glede potrebnih mjera sam se držao upravo prijedloga vijeća europe, a ne trenutnih hrvatskih desnih i lijevih rješenja, prvih radikalnih, a drugih koji zagovaraju status quo do vječnosti.
Zahvaljujem što me smještaš već u početku svog komentara u "bircuz, birtija, krčma" kastu ...
zaista treba imati puno mašte pa moju konstataciju povezati sa vama, i vašim postom. trebam li tumačiti iznova da sam htio reći da trenutnoj poziciji odgovara beskrajna medijska jalova rasprava o lustraciji, u trenutku kada ima daleko važnijih prioriteta, prvenstveno ekonomskih, a ne banalizirati vaš dnevnik...

Tko je glasao

Bumo vidli @robot, bumo vidli

Bumo vidli @robot, bumo vidli jel ovo "jalova beskrajna rasprava"!
Ja bum malo pričekal!

Što se riče ostalog dijela komentara nije nikakav preduvjet za lustraciju.

Tko je glasao

Lustracija postavljanjem uvjeta za kandidature

Jasno je tko medijski namjerno napuhava i proširuje bazu za lustraciju: oni koji bi nedužne i samo fotmalne lustrirali i tako zaštitili komunističke zločince, sebe kao djecu istih koji su kako neki kažu "gori od svojih očeva" po političkome djelovanju, ljude u službi neprijateljskih politika,...

Mislim da bi lustracija trebala biti okrenuta prema budućnosti: dakle prvo navest funkcije i političke funkcije i mjesta u državnim tijelima vlasti, javnim poduzećima,...koje bi morale biti zaštićene od struktura koje su u DR bile na pobunjeničkoj i terorističkoj strani, koje su aktivno propagirale Regiju, koje su povezane sa zločincima iz totalitarističkoga sustava u SFRJ, koje su podrivale svojom politikom RH u doba DR , koje su gradile ZZP Hrvatskoj vojsci, koje su predvodile unutarnju agresiju i detuđmanizaciju.

Koga treba hitno lustrirati: prvo Ustavni sud jer ograničava demokraciju (zabrana već 2 referenduma za koje su ostvarene sve zakonske obveze-referendum o dvojezičnosti i biranju ljudi s imenom i prezimenom, pa ostale Sudove, a posebno one koji su nas osramotili i nanijeli nam štetu muljanjem oko Europskoga uhidbenog naloga, političare koji su koji su suprotno Ustavu sve radili da nas državno povežu s "Regijom", sve koji su u Saboru pokušali provesti Ustavne promjene kojima bi zaštitili potraživane od strane Njemačke po EUN-u, sve umiješane u ubojstva i zločine nad Hrvatima,.. To se može izvršiti postavlajnjem uvjeta za kandidate na izborima po lustracijskim kriterijima.

Lustraciju treba provoditi prema odnosu prema DR:
sve aktivne ZZP-aše maknuti s državnih funkcija jer su tim svojim djelovanjem pokazali kako su radili protiv temelja RH: DR, ali i u svrhu unutarnje agresije na RH.

Izlustrirati sve iz redova SKJ koji su se stavili u službu neprijatelja i koji su svojim bilo vojnim , bilo političkim djelovanjem naštetili RH, a posebno u službama za zaštitu države, policiji, vojsci, ministarstvima,a ne sve bivše članove SK, jer i u partizanima je bilo frakcija- hrvatski partizani i velikosrpski partizani (preobučeni četnici), umiješani u odluke o ubijanjima nakon ww2 i onih koji nisu s time imali nikaklve veze.

Razlog za lustraciju nije formalno članstvo, nego aktivnosti pojedinca i njegov položaj u organizaciji, njegov utjecaj i mogućnosti djelovanja unutar bivše države.

Posebno treba izlustrirati kadrove iz srpske manjine, koji još rade u interesu neprijateljske države Srbije i sprječavaju istinsku reintegraciju te manjine u svoju državu Hrvatsku. Abolicija nije dopusnica za politički rad protiv RH. Sasvim je dovoljno što mnogi od njih nisu kazneno gonjeni za svoje pobunjeničko-terorističko djelovanje, a ne da ih se još zaštiti od lustracije.

U sklopu lustracije treba ograničiti broj "manjinaca" na funkcijama koje podliježu lustraciji na postotak u stanovništvu.

Mislim da treba lustrirati Pupovca, Pusićku, Josipovića, ...i ostale političare čija se politika na djelu pokazala kao protuhrvatska i duboko podrivačka po RH.

Tko je glasao

@ppetra, pričekajmo Zakon o

@ppetra, pričekajmo Zakon o lustraciji (javnu raspravu, prije svega) pa će se iz njega vidjeti koga i što treba lustrirati.

U jedno sam prilično siguiran: Više će Hrvata biti s razlogom lustrirano nego li svih ostalih manjina skupa, mislim proporcionalno na udjel u % građana.
Hrvati će se jako začuditi koliko je smeća među njima i postati će kristalno jasno zašto smo politički i gospodarski tu gdje jesmo.

Tko je glasao

"prema odnosu prema DR"

Dakle - nikakav konkretan pokazatelj nego... ljudski sud. Ono, neće biti bitno jesam li ja sudionik DR i Oluje, već... recimo ppetrino mišljenje o mom pisanju na pollitici :)

Ebo takvu lustraciju i takve kriterije.

Koje je predviđeno vrijeme za tu lustraciju? cca 8000 godina?

Tko je glasao

@zaphod, ajd ne piši

@zaphod, ajd ne piši bedastoće kad bedast nisi.
Ne volim "zarolati" ali sve ima svoje granice.
Već sam desetak puta napisao da treba pričekati javnu raspravu o Zakonu pa će sve biti jasnije a rok izvršenja Zakona će biti puno manje od 8000 godina.

Tko je glasao

Odmah -pri svakim izborima: ta izlustrirali smo I. J.

Dakle - nikakav konkretan pokazatelj nego... ljudski sud. OSvakako s konkretnim dokazima. Recimo o tvome ZZP-ašenju na pollitici ima more dokaza- tvojih izjava!

Samo formalno sudjelovanje u postrojbama nije dokaz da netko ne radi protiv RH, te takvima koji formalno jesu bili u postrojbama, ali su djelovali podrivački (ZZP) nije mjesto na važnim funkcijama u društvu.

Pravi pokazatelji su dokazana djela neke osobe.Ta ti i neki ste se zakvačili kako treba lustrirati sve komuniste, kako biste apsurdnošću toga zaštitili krupne zvjerke, dok jnormalni ljudi niti ne pomišljaju na takve vaše konstrukcije kojima se branite.

Da komuniste koji su bili zločinci treba lustrirati, pa i njihovu djecu, da komuniste koji su radili za neprijatelja u DR također treba lustrirati, pa komuniste koji su gradili ZZP, pa za komuniste koji su svojom politikom štetili RH- njih sve treba lustrirati, ali i one koji su isto radili, a bili su u HDZ-u ili niti u jednoj stranci ili u policiji , službama za zaštitu države,...

Posebno treba lustrirati kadrove poput Bojana Glavaševića- jer se dokazano stavio u službu interesa neprijateljske države- pokušavajući skrb za teroriste i njihove jatake, prrebaciti na proračun RH i tako gospodarski podrivati državu u kojoj živi!, bez obzira što mu je otac bio hrvatski junak u DR ubijen na Ovčari!

Vrijeme za lustraciju su - svaki izbori- nitko ne može u sudstvo, u upravu, u ministarstva, u Sabor , u javne medije, ako je bio pripadnik neprijateljskih postrojbi, ako je provodio unutarnju agresiju, a pogotovo treba izlustrirati teroriste iz srpske manjine i navesti određeni vremenski period u kojemu ljudi iz manjine koji su sudjelovali u agresiji, ili unutarnjoj agresiji, apsolutno ne moge na visoke funkcije pogotovo policijske, vojne i političke- nešto slično kao što bi ih izlustrirali Židovi da su njima napravili takvo što što su napravili nama.

Pod hitno ukloniti negativnu diskriminaciju Hrvata , jer su je namjestili unutarnji neprijatelji RH, pa su nas doveli do 50% srpske vlasti u RH-što ugrožava nacionalnu sigurnost,. podriva vojsku i policiju, službe za zaštitu države, državnu politiku.

Posebno treba izlustrirati DORH, Ustavni sud, Vrhovne sudove,...
Nikakve veze ljudi u toj i sličnim ustanovama ne bi smjeli imati s udbašima i sličnima, a kao uvjet za dolazak na to mjesto: na detektor laži, s propisanim pitanjima, kao i za ministre policije, vojske, uprave, gospodarstva,..

Konkretni pokazatelji su nedjela prema RH i ugroza koju su uzrokovali svojim djelima.

Najlakše je pogledati tko je sve ZZP-ašio i RH podmetao zločinački poduhvat.
Takve odmah lustrirati iz javnih medija, s HRT-a.

Neće trebati 8000 godina, nego samo treba pričekati do novih izbora. Tada je najbolje vrijeme za Zakon o lustraciji i primjenu istoga- pročistiti ministarstva, javne medije, javna poduzeća od kadrova koji uživaju upropaštavati RH da bismo mogli krenuti u hrvatsku budućnost oslobođeni jugobalasta koji vuče u prošlost!

Tko je glasao

Sigurno je da pisanje na

Sigurno je da pisanje na nekom blogu koje nema mjerljivu štetu prema državi i društvu nije moguć kriterij za lustraciju.

Možda je, ako se dokaže da isti radi i da je plaćen od neke neprijateljske organizacije koja je zabranjena u državi. Isto tako, ako se radi o nekoj obavještajnoj službi koja čini realno loša djela prema državi i narodu. Tu već ima "štofa"....

Zakon će izbjeći zabune i zloporabu prozivanja ljudi bez konkretnog čina štete ili realne prijetnje.

Tko je glasao

opet pretjerujemo @ppetra, bar kako ja to vidim

http://pollitika.com/pomirljiv-tekst

eto, ti bi lustrirala @zapa...zbog pisanja na forumu...znači plašiš ljude s tim i ideš na mlin onima koji su protiv lustracije...

...na takav nači se i stvara atmosfera lova na vještice a to nije ni svrha ni cilj

Zaphod nije ništa više od običnog ljevičara..i njemu slični..liberala, što već..

On IMA pravo na svoje viđenje Hrvatske u kakvoj želi živjeti.

Drugi primjer pretjerivanja je proglašavanje Siniše Glavaševića- junakom.

On jest četnička žrtva...nije junak ma ni u jednom smislu... Siniša Glavašević ti je isto bio Jugoslaven..mlad, nadobudan, romantik...vjerovao je u poštenje i vojničku čast JNA, a dopao u ruke četnicima...prepustili ga isti ti kojima je vjerovao...on je provikan..a njegov sin je sada solunaš na temelju njega..isto kao i Fred Matić..mobilizirani dragovoljac ))) s dva mjeseca stvarnog ratnog staža... to su kreirani a ne stvarni..junaci...

e tek one koji su ih unaprijed kreirali i postavili kao lutke na koncu..treba lustrirati...ne toliko njih nego njihove pobude...

Jedno iskustvo;krivolovac koji puca na zečeve rastjeruje plemenitu divljač,srne i jelene.

Kad bi zahvatila @zapa i takve...to bi bilo raslojavanje...oni bitni izmiču, izmiču krupne zvjerke...vjerujem da ni autor dnevnika nije mislio na takve.

Hrvatskoj treba i dobra ljevica...ali hrvatska ljevica..a ne regionalno projugoslavenska.

Treba lustrirati ubojiceudbe i kos-a i njihove nalogodavatelje i one koji su se uz pmoć kos-a i udb-e prekomjerno nakrali.

Znači, načelo pravde i pravednosti a ne načelo neke imaginarne osvete.

Moćnike, medijske, političke i privredne. Ostalu lustraciju treba činiti na izborima....

po tvome ispada..abolirali četnike..a sad ćemo zajebavati branitelje poput @zapa...bez obzira na njegovu slobodnu volju biranja političkog smjera...

Gdje onda podvući crtu. Opet neku podobnost ko za komunista..ak je ćaća bio domobran..ne možeš u državnu službu.

Sad, ak si javno istupao kako se meni ne sviđa...lustracija...što, kako, čemu.

Druga je stvar sada da je on bio angažiran, štojaznam..da namjerno s ciljem štete radi kontra države i sl. što držim nije slučaj.

Mene je jedan pokušao " lustrirati" 1991.g. tako da mi je rekao, glumeći velikog ustašu; "Jebem ti mater i oca borca"..pa sam ja njega lustrirao..hvatanjem za opasač, bacanjem preko ramena i čizmom broj 44.

Nema kolektivne odgovornosti ni odgovornosti za napisano i izrečeno u demokratskim sustavima..kakvom težimo.

Nećemo od prijatelja stvarati nevoljnike i neprijatelje. Nije ni kršćanski.

sve dobro...

Tko je glasao

Pomirljivac na djelu i vidjelu.)))

Puno si dobroga naisao, ali i neke stvari iz moga komentara si krivo shvatio..

Ipak, svi koji su gradili ZZP, RH, napravili su neoprostivo, podržali tešku agresiju na svoju zemlju. Takve bi svakako trebalo izlustrirati, jer su ili namjerno radili odvratno zlo RH , ili su samo budale zlonamjernih (- a to je jednako štetno.)))
Ono o Siniši Glavaševiću- velikim se dijelom slažem.

Nema nigdje u tekstu da bi lustracija bila sveobuhvatna što se tiče komunista, nego samo komunista koji su radili i rade za neprijjatelje, odnosno one teške slučajeve koje si ti kasnije ponovio, a za to ima dokaza.

Kako si ti sebe pronašao u onima koje treba lustrirati, kada sam izričito napsiala da to širenje opsega na sve komuniste, rade baš oni koje bi lustracija morala zahvatiti, da bi se zaštitili mnoštvom koje nema veze sa zločinima, komunističkim totalitarizmom, agresijom na RH, udbašenjem,...

Budući je zaphod privatnik, njemu ne bi škodilo što se ne bi mogao kandidirati za visoke državne funkcije u RH. Iskreno, zbog uporne gradnje ZZP-a i ne se smio uopće i približiti tim funkcijama koje štite i odlučuju o državi, jer bolje je spriječiti, nego kasnije liječiti!

Komentar je malo oštriji (pjesnički stil), ali da nije, ne bi ti mogao ispasti pomirljivac, iako su nam ciljevi slični.)))

Da nema radikalnijih, onda bi ti, takav pomirljiv i obziran, ispao radikalan, pa bi nam stalno kriterij za radikalizam snižavali i morali bismo biti sve popustljiviji, a to nije dobro..))

Ovako, ti kakav jesi da jesi, imaš priliku iskazati svoje stavove kao pomirljive, a meni se dobar dio te pomirljivost sviđa.

Eto zaphoda ćemo staviti na funkciju glavnoga lektorista (nije grješka, nego stilska figura) i dežurnoga agenta za jedninu i množinu, tu ne može štetiti, nego samo koristiti !:))

Hajde, drvo, ne čitaj bukvalno i zahvali mi što ispadaš pomirljivac.)))

Tko je glasao

ok slažem se - lustrirajmo @zaphoda

No, kako se @zaphod - budući isti predstavlja anoniman nick na jednom blogiću - neće tako skoro kandidarati, ova osoba s imenom i prezimenom koja stoji iza njega je - mirna. I mogu biti budući ministar vanjskih poslova.

Stoga i govorim da pišeš bezvezarije, ali - tvoje vrijeme, privatnice.

Tko je glasao

No, kako se @zaphod - budući

No, kako se @zaphod - budući isti predstavlja anoniman nick na jednom blogiću - neće tako skoro kandidarati, ova osoba s imenom i prezimenom koja stoji iza njega je - mirna. I mogu biti budući ministar vanjskih poslova.

@zaphod, pa kud baš na Pusićkino mjesto? :)::)

Ja bi tebe rađe vidio u nekom na mjesta člana lustracijskog povjerenstva.

Tko je glasao

Svaka se tajna dozna, ako se

Svaka se tajna dozna, ako se ima volje, a o budućim ministrima službe za zaštitu države trebaju znati informacije i dostaviti ih uredu za lustraciju ZZP-aša:)))

Dosta nam je jedna V. Pusić!

Tko je glasao

budući ministri za zaštitu države...

... a njih će lustrirati... tko? Oni sami sebe? Sv. Petar? Sv. ppetra?

Imaš dva pristupa ovoj temi.

Ili - točan, egzaktan pokazatelj (članstvo u tome i tome, čin taj i taj i višlji, suradnik toga i toga).

Ili - sud. I najgori zločinci imaju pravo na suđenje. Ja bih odmah izvadio potvrdu o teškom djetinjstvu, pa potvrdu ovu i onu, pa spomenicu pa udjele u BF-u, pa svašta. I radio bih tužno lice. Ono - imam i ja toplu ljudsku priču, kao i gospodin s dekicom. Ako je on mogao završiti WW2 s visokim činom zločinačke vojske i visokim položajem u zločinačkoj totalitarnoj komunističkoj partiji, onda i ja imam pravo na obranu.

Naravno, imaš i treći, a taj ćemo vjerojatno odabrati. Osnovati neko moralno-etičko povjerenstvo sastavljeno od podrumača zlog oca i još gore matere - i pustiti njima da odlučuju o ljudsim sudbinama, brzinom od 850 sudbina na sat. To bi bilo u našem, balkanskom stilu.

Tko je glasao

@zaphod nisi na pravom tragu

@zaphod nisi na pravom tragu kako će raditi lustracijska povjerenstva.
I nije to nikakav sud već tim od najmanje 7 članova koje će prvo npr. tebi i samo tebi predočiti ono što su eventualno našli po Zakonu kao tvoj "grijeh". Dalje ti odlučuješ hoćeš li se kandidirati za ministra vanjskih poslova, tj. u Sabor pa onda dalje....

Lustracija nije suđenje!

... nije ti potrebno vaditi nikakve potvrde... :):):)

Tko je glasao

Ostavite svaku nadu vi koji ovdje ulazite

A u komisiji mi sjede ppetra, Skviki, MKn, vkrsnik, Laganini, JPeratović i drvosjek!

Očito bi trebalo osnovati povjerenstvo za osnivanje povjerenstva, kao i povjerenstvo za povjerenstvo za osnivanje povjerenstva i povjerenstvo za . . . i tako zaposliti sve građane RH.

leddevet

Tko je glasao

E neće ti te osobe sjediti u

E neće ti te osobe sjediti u Povjerenstvu! Skoro sam uvjeren u to.

Dragi moj @leddevet, neće!

Evo ovako, npr.:
Povjerenstvo za lustraciju na razini Republike Hrvatske ima 7 članova. Od toga najmanje tri pravnika, 2 ekonomista i 2 npr. stručnjaka za spise (arhivista). S time da jedan od ta tri pravnika mora biti (poželjno je a biti će vjerojatno i pravilo) sa državno stručnim ispitom i određenim stažom u sudačkoj praksi (pravosudni ispit).
Ne kažem da ja znam da će to tako biti ali intuicija mi govori da hoće.:):):)

Na razini županija - potpuno isto.

Povjerenstva mogu uzeti tzv. vanjske suradnike koji podliježu istim kvalifikacijama kako je nabrojeno.


Znači, znam o čemu govorim a znam i sankcije za ptrekršitelja.
U jednom periodu svog života sam i sam potpisao nešto slično a obvezuje me u nekim segmentima i dan danas... zapravo, dok sam živ.

Eh, sad @leddevet, ako misliš da ove osobe koje si nabrojio A u komisiji mi sjede ppetra, Skviki, MKn, vkrsnik, Laganini, JPeratović i drvosjek! ispunjavaju te uvjete (ili još moguće strože) moguće je da ti se pojave u povernstvu državne ili županijske razine u što čisto sumnjam.

Lijep pozdrav; - @otpisani, autsajder za lustraciju :):):):)

P.S. Ostavite svaku nadu vi koji ovdje ulazite

Tko je glasao

L9, oprosti

L9, oprosti ovdje
P.S.
Ostavite svaku nadu vi koji ovdje ulazite

mi je u gornjem komentaru iscurilo ovo:

Ovo ti nije trebalo jer svi znamo gdje je to pisalo... Vrijeđaš i sebe, i nas kao narod i sve one grozne zločine koje se nadovezuju na tvoj citat te sumanute rečenice.

Nemoj plašiti ljude i namjerno lagati; - ili te na kratkom lancu drži sumanuti Goldstein koji fantazira o nekim konclogorima u Hrvatskoj. Idiot!

Tko je glasao

ako bude lustracije

osnovni kriterij će biti " kršenje ljudskih prava" u vrijeme totalitarizma...po preporuci europljana...pozitivna posljedica bit će to da će se neki koji danas glume neupitne autoritete..crveniti, ali ovaj put od srama.

Najmanji problem je lustrurati oznaše i udbaše iz SFRJ..pa Manolić daje intervjue o tome kako je zapravo kršio ljudsko pravo kardinala Stepinca...

Problem će biti razrušiti te stare veze i mreže koje i danas funkcioniraju...ali kao mafija, cossa nostra...

Evo možemo pratiti kako jedna skupina planira osnovati stranku...bit će interesantno pratiti...

sve dobro...

Tko je glasao

Ovaj dnevnik sam najavio ovim

Ovaj dnevnik sam najavio ovim dnevnikom:
http://pollitika.com/nasa-stvar-0

@drvosjek ti očito povezuješ stvari... a i pisanje i teme kojih se držimo neki od nas u svojim dnevnicima.
Rijetka pojava ovdje.

P.S. Malo gorka smijeha, ne škodi:
https://www.youtube.com/watch?v=RU9RHS9CGiI&list=RDRU9RHS9CGiI&index=1

Tko je glasao

aha, kako da ne...

... otići ćemo do svemoćnog europskog printera i pritisnuti tipku "kršenje ljudskih prava"... i izaći će popis i stupanj kršenja ljudskih prava.

I onda ćemo reći - lustriramo od broja 1 do 8008, ostali su nevažni.

Gle, drvo, ovakav opis lustracije meni više liči na političku čistku... još jednu u nizu... partija te tuži, partija ti sudi.

A kao - borili smo se protiv takavih postupaka.

Nema apsolutne pravde, dakle - isključivo egzaktan, odrediv kriterij. Nikakve procjene.

Tko je glasao

jel ti nisi primjetio @zap

da se u medijima manje drvi o ustašama i antifašistima zadnjih par dana..

..sad je igračka lustracija...e sad ide plašenje...pošto nitko nikog neće klati i bacati u Savu...branitelji u šatoru su mirni i pristojni...nova tema za razvlačenje biračkog tijela po već znanoj šabloni....

Lustracija je već u tijeku...ako nisi primjetio...imaš moj dnevnik " Kad neće nitko ja ću"

http://pollitika.com/kad-nece-nitko-ja-cu

...eto, čovjeku se sudi...plus i njegovom prvom pretpostavljenom u tada beogradskoj centrali... bilo je otpora..ali eto..

zar to nije bacanje svijetla na jedno razdoblje u našoj povijesti...

sve dobro...

Tko je glasao

"Kako si ti sebe pronašao u onima koje treba lustrirati,"

@ppetra, javljam se dragovoljno;-))

nisam ja sebe našao...nego se protivim sijanju paranoje...to vidimo na djelu kad se osnivaju antifašističke lige, kad Goldstein izjavljuje..." eto, neće klati Srbe po selima, ali osnivat će logore"

...to ako njegova opcija izgubi izbore i sl. Da nije smiješno bilo bi tragično gledati to batrganje. Upravo oni siju paranoju...pri čemu zaboravljaju onu staru

https://www.youtube.com/watch?v=OKS4HDntuvk

Lustracija je poodavno već u tijeku...samo je treba prepoznati...ljudi pišu knjige..bivši obavještajci izlaze u javnost s načinima i metodama....
..masu Hrvata iz bivših službi je devedesetih prešlo na našu stranu...

Najbolji primjer ja osobno, ako uzmemo samo ovaj forum, imam--kad sam jednom prilikom prije dosta vremena napisao nešto o Titi, Beogradu, ZOO-u i zvijerima u istom...kako su neki " skočili" na mene. Minusi pljušte ko kiša )))

Neki dan napišem isto..samo dva-tri minusa. Eto...vidjeli su da je pobijedila opcija koja " izbacuje" Titu i ljudi se u hodu prestrojavaju...to je i normalno..Proces koji traje..a sama riječ - proces- kaže da treba vremena.

Ne može se sabljom ono što se mora skalpelom.

sve dobro...

Tko je glasao

Dragi moj prijatelju

Dragi moj prijatelju @Golgota!
Lustracija je nešto dublje i ozbiljnije nego si "ad hoc" dešifrirao, tj. nisi dešifrirao.
Čudim se tebi jer znam da dobro promisliš prije nego li nešto ovdje upišeš.

Komentar ti je opsežan pa nije moguće komentirati tvoj komentar unutar ovih zadanih gabarita. Molim Te, prouči dobro ono što sam u dnevniku naglasio - rimsku lustraciju!
Da smo ljudi, da smo imalpo ljudi, prema "rimskoj lustraciji" lustracija uvriježena danas uopće nije ni potrebna. Mislim da se razumijemo?

Ovo ipak moram komentirati:
Lustracija sigurno neće Zakonom o lustraciji "žigosati" nosioce štafete JBT niti vođe sindikata "u onim vremenima" - osim ako im to nije bila maska za "udbašenje" i djela takova. Spominjući sindikate mislio sam prije svega na sindikate od 1990. do danas. Naime, za pljačku, uništavanje gospodarstva, nezaposlenost.... svi optužuju Tuđmana (s više ili manje istine u tome) optužuju političke stranke, političare ...
Nitko ne spominje sindikate!
Po mom mišljenju, sindikati su prvi i najodgovorniji za ovakvu pretvobu, gospodarski krah i nezaposlenost. Nisu rekli ni ozbiljno "aaa" kada se to događalo a osnovni im je posao i svrha upravo zaštita radnika i svega što iza/iz toga slijedi.

Osveta? Ne bavim se osvetom, jer da se time bavim - podosta njih bi već odavna bili na groblju, preciznije - za grob im se ni znalo nebi. Znam da razumiješ što govorim.

P.S. Godinama sakupljam, učim, tražim...
Nisam ovaj dnevnik napisao "u dahu". Godine rada, vjeruj. I taj trenutak dolazi...

Tko je glasao

Što dobrog donosi zakon o lustraciji?

@otpisani
Odmah da kažem da sam za lustraciju koje fala Bogu nigdar nebu.
Prvo pitanje je koga očistiti od grijeha? Ideologije ili ljude?
Crkva je odavno shvatila da je to nemoguće izvesti a da se pri tome ne prodrmaju
neke temeljne stvari u koje nitko ne želi dirati.
Bono Šagi-Bunić je davno tamo početkom osamdesetih u jednom "duelu" sa Stipom Šuvarom na ondašnjoj televiziji na tvrdnju Šuvara da nema razlike između države i Crkve kad je u pitanju grijeh. I država i Crkva ga brane.
Fra Bono Šagi Bunić ( ne Zvonimir) odgovorio je ovako
Da brane ga samo s jednom razlikom.
Kojom pita ga Šuvar?
Kad je već grijeh počinjen, Crkva ga prašta, a država ne.
I sada te je lijepo kak gospon gospona , drug druga, pitam.
Koga lustrirati? Tko je bez grijeha? Idemo po psalmima.

130/3 "Ako gledaš na bezakonja, Gospodine, Gospodine, tko će opstati?"

Što misliš koliko je indulgencija prodano, koje su jednostavno obrisale mnoge
fajlove , mogućih grješnika. Na kraju sve će završiti kao i razni popisi , registri i slično.
Pogledaj samo Kutinu. Petrokemiju. Mislim da o njoj znaš mnogo više nego što mnogi pretpostavljaju. Koga tamo lustrirati? One koji su ju stvorili, ili one koji ju žele uništiti?
Dami barem netko kaže što će radnici, oni bez posla, gladni i ostali, konkretno dobiti
famoznom lustracijom.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci