Tagovi

Zakon o bailoutu

Zakon o sanaciji javnih ustavnova (link)

Članak 2.
(1) Postupak sanacije javnih ustanova provodi se kod javnih ustanova kod kojih osnivač ne može pokriti nastale gubitke ili ispunjavati novčane obveze u zakonom utvrđenim rokovima.
(2) Sanacija javnih ustanova provodi se radi postizanja financijske stabilnosti javnih ustanova i jačanja odgovornosti u njihovom upravljanju te time povećanja kvalitete i efikasnosti u pružanju javnih usluga.

Dakle sanacija se provodi radi postizanja financijske stabilnosti (ovo je sigurno istina, novca nemaju pa ako im građani daju novac onda će sasvim sigurno biti stabilniji – dok za građane vrijedi suprotno), te tobože radi jačanja odgovornosti u njihovom upravljanju, povećanja kvalitete i efikasnosti – zadnje tri pretpostavke su u potpunosti šuplje, kada govorimo o zdravom razumu. No tko kaže da iza ovog zakona stoji zdrav razum.

Stavak 2 je ozakonjenje bailouta nepotrebnih, nesposobnih, neracionalnih i neučinkovitih institucija, pod javnom kontrolom, a čak i pod privatnom kontrolom (za što država može izdati odobrenje) i to novcem građana – što se osigurava u jednom od daljnjih članaka. Zakon nastupa na snagu 01.01.2013.

Svako dobro,
vaš Kapitalac

P.S. dnevnik je kratak jer nemam što posebno reći osim uputiti na posljedičnu štetu koju će snositi građani kroz porezni sustav. U paketu sa zakonom navodi se i inicijalnih 5mlrd HRK koje je potrebno osigurati u proračunu za sanaciju.

Komentari

Uzalud brineš...

Sve naime ide svojim tokom - nakon što su se smanjili doprinosi za zdravstvo, čime su se rasteretili poslodavci, logično je i neminovno da će pritjecati manje novca, a za manje novca se najčešće manje i nudi, Vrši se revizija "zdravstvene košarice" u koja će baš poput potrošačke košarice uključivati sve manje sve jeftinije robe - http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/ostajemo-bez-zdravstvene-zastite.

Ne znam dakle u čemu ti vidiš problem? Saniranje zdravstvenih ustanova, a zbog nedovoljnog pritjecanja novca, prebacit će na koga drugog nego na građane. Kao nagradu za ozdravljenje zdravstvenih ustanova, građani će dobiti smanjenu košaricu zdravstvenih usluga... Sve dakle ide svojim logičnim tokom kakav gledamo već godinama vladavine neoliberalnog kapitalizma, kojem se isto tako već godinama smjerno pridružujemo.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Da bila je jasno, još davno,

Da bila je jasno, još davno, od prvih 5 kn participacije, gdje će završit "osnovni paket zdravstvenih usluga" ..

Najgore od svega je što ćemo plaćati i dalje neki doprinos, i onda zdravstvenu uslugu u 100% iznosu po nekim "super svjetskim cijenama" kao za "celebritye".

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

asti miša, smanjili su za 1%

asti miša, smanjili su za 1% doprinose i sve je rješeno, pih, a što je sa gomilom parafiskalnih nameta uz sve ostalo, previsokim porezima, paušalima poreza - hej unaprijed se mora plaćat državi, PDV po fakturi. :)

U čemu vidim problem? Pa recimo da odmah sa zakonom ide i 5.000.000.000 HRK za bailout javnih institucija. I to je taman iznos o kojem Vlada ovih dana govori kako joj nedostaje u proračunu za 2013 ali eto, zakon je tu, alati za provedbu porezne represije su im u rukama, a građani spremni otvoriti novčanike samo na spomen "društvene solidarnosti". Neka.

I to sve, Bigulice, nema nikakve veze s neoliberalnim kapitalizmom (). To je rezultat političke nadmoći nad građanskim slobodama i pravima. Građanska sloboda mora biti ispred svega da bismo uopće mogli izgraditi liberalno, kapitalističko društvo. Krivca dakle treba tražiti upravo na suprotnoj strani koja je izgradila ovu prereguliranu i nakaradnu državu sa bezbrojnim državnim monopolima - poput zdravstvenog i mirovinskog ponzi sustava. Ne znam čemu se nadate uopće u slučaju bolesti ili kakvoj mirovini dok ostarite.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Jadni ti neoliberalci ;)

Pored svih muka koje im zločesta država priređuje, pored svih otimačina iz njihovih osjetljivih lisnica, još ne znaju niti matematiku :P

Daklem, smanjenje doprinosa od 1%, koliko je to posto novca manje za zdravstvo? A 2%? (ne sjećam se više je li se ovo učilo još u osnovnjaku ili u nižim razredima srednje...)

Inače, "Po procjenama poreznih stručnjaka, snižavanje zdravstvenog doprinosa sa 15 na 13 posto, uz istu bruto plaću, poslodavcima od 1. svibnja smanjuje rashode za plaće za 1,7 posto.

Smanjenje stope za zdravstveno osiguranje smanjit će prihod proračuna po toj osnovi za oko 1,5 milijardi kuna u ovoj godini, a u idućim godinama za oko 2,3 milijardi kuna.

Ta sredstva ostaju gospodarstvu, to je izravna mjera povećanja troškovne konkurentnosti gospodarstva, isticali su iz Vlade prilikom predlaganja zakonskih izmjena." - http://www.nacional.hr/clanak/129171/od-sutra-nizi-doprinos-za-zdravstve...

Inače2, "Zdravstvo je u ovom času zakinuto za doprinose čak 12 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj, što iznosi gotovo 2,3 milijarde kuna godišnje

Da se bivša vlada postavila čvršće prema poslodavcima koji za svoje radnike ne uplaćuju zdravstveni doprinos, zdravstveni bi sustav mjesečno raspolagao s gotovo 200 milijuna kuna više, a godišnje bi mu blagajna bila bogatija za čak 2,3 milijarde kuna. O kolikom se gubitku za zdravstvo radi, najbolje govori činjenica da bi se ovim novcem mogao podmiriti ukupni dug HZZO-a koji prelazi rokove plaćanja od 60 dana ili pokriti tri četvrtine godišnjeg budžeta svih lijekova na recept koje hrvatski pacijenti popiju. " - http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Zdravstveno-osiguranje-poslodavc...

(ovaj bi članak bio vrijedan cjelovitog citiranja, ali neću jer bi mi štreberi uvaljali minuse, na koje sam izuzetno osjetljiva ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Državnom zdravstvenom

Državnom zdravstvenom monopolu novca nikad dosta, zato ga treba prekinuti (naravno, to se neće desiti i zato će biti sve gore, vidjet ćeš).

Ne vidim ni jedan razlog zbog kojega bi država trebala imati monopol nad našim zdravljem i to naplaćivati koliko god želi. Ipak je problematika malo preosjetljiva da bismo trebali potpisivati i odobravati bianco čekove političarima koji tim sustavom manipuliraju.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

neka se vlada ostavi mojeg medicarea!

kapitalac,

izbor je između solidarnosti, i profita
solidarnost, to je ono kad uplaćuješ dok možeš, a koristiš kad trebaš
većinu života si zdrav, svaki pojedini dan većina ljudi/građana je zdrava,
manji dio vremena si bolestan, manjina građana je bolesna
taj sustav osigurava najveću moguću dobrobit bolesnima, uz najmanji mogući teret za zdrave
sustav koji imamo je loše vođen, ali ni uz ogromne napore hdzovih reformatora nije prestao biti u svojoj biti solidaran
profit
to je ono kad je cilj na osiguranju zaraditi, dakle vrlo se rado osigurava zdrave, a izbjegava se, na sve moguće načine osigurati bolesne, jer oni su trošak, njih se ostavlja jadnom državnom osiguranju u državama s mješovitim sustavima osiguranja, ili bez osiguranja
sloboda izbora ne znači puno onima koji nemaju dovoljno za platiti policu osiguranja

u usporedbi sustava osiguranja nema dilema, državni je sustav bolji, učinkovitiji, jeftiniji - dobiješ više za manje uloženog novca

ljubitelji kapitalizma teško prihvaćaju ideju da državno može biti bolje od privatnog
ali...
u nedavnim izborima u americi
sukobile su se dvije koncepcije, romneyevci, velikim dijelom umirovljenici, građani koji već imaju Medicare opće državno, skoro bezgranično osiguranje, pa ne mogu bankrotirati zbog bolesti,
i obamini, uglavnom građani koji sebe ili članove svoje obitelji ne mogu osigurati u postojećem sustavu privatnog osiguranja, pa će u slučaju teže bolesti morati bankrotirati da bi mogli koristiti državno osiguranje za siromašne Medicaid
ironično je da su romneyevcima, koji već koriste blagodati državnog osiguranja, puna usta kritike navodnih privilegija koje su od države dobili siromašni građani uvođenjem obamine reforme
savršeno je tu shizofreniju pokazao gnjevni umirovljenik urlajući
neka se vlada ostavi mojeg medicarea

luka

Tko je glasao

nema uštede ima štete

kapitalac,

javne ustanove su bolnice, osim kliničkih (a to su kbc zagreb-rebro, kbc rijeka, kbc split, kbc osijek, i još desetak kbc i kb u zagrebu)
kliničke su vlasništvo države, i pod direktnom kontrolom ministarstva zdravstva
manje bolnice, od zadra, dubrovnika, pule, vukovara, vinkovaca su u vlasništvu županija

ovdje se radi o tome da plan kojim se reorganizacijom pokušava u bolničkom sustavu uštediti
koliko nedostaje, a to je oko 20-25% godišnje, odnosno oko 5-6-7 milijardi kuna
nije moguće provesti ako svi dijelovi sustava nisu harmonizirani

kapitalac, osim u tvojim upisima, u hrvatskoj nije moguće da bolnica bankrotira
npr. zadarska
jer u nas vrijedi solidarnost, i odgovornost
dakle kad bi neka nevolja pogodila zadarsku bolnicu, bolesnici bi bili prihvaćeni u drugim bolnicama u šibeniku, splitu, gospiću, rijeci, kninu, zagrebu
dakle od bankrota bolnice nema uštede a ima štete

ministar hoće pravo da postavi ravnatelja i kontrolira potrošnju,
i u bolnicama koje nisu "njegove"
to je smisao zakona, i potpuno je logičan
tko snosi konačnu odgovornost i za zdravlje građana i za troškove bolnica
mora imati pravo utjecati na način kako te bolnice funkcioniraju

luka

Tko je glasao

Znači, po ovome što govoriš,

Znači, po ovome što govoriš, koliko god novca je potrebno da javne bolnice funkcioniraju, građani trebaju i dapače MORAJU platiti - a cijenu će određivati vlast, jer bolnice nam trebaju i to je pitanje solidarnosti?

Postoji li još koji način kako organizirati stabilno zdravstvo u državi, a da pri tome ne potpisujemo bianco čekove ministru zdravstva?

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

onoliko koliko treba

kapitalac,

da kapitalac, onoliko novca koliko je potrebno da sustav zdravstva pa i javne bolnice funkcioniraju

postoje dokazi da u utakmici između privatnog i državnog zdravstvenog osiguranja
uvjerljivo pobjeđuje državno
osim za sloj vrlo bogatih

kako definirati vrlo bogate
jednostavno,
to su ljudi koje niti vrlo teška bolest, na primjer leukemija, koja zahtijeva transplantaciju koštane srži
višemjesečno liječenje u intenzivnim jedinicama, uz rizik da sve to treba možda i ponoviti
što može koštati i preko milijun dolara
ne čini osjetno siromašnijima

takvih nema puno
svim ostalima građanima isplativije je državno osiguranje

to je jedan od razloga što je obama dobio izbore
.....

luka

Tko je glasao

luka, zdravstvo se može

luka,
zdravstvo se može organizirati i bez da država ima monopol nad njime. Ovim zakonom otvorena je rupa bez dna koju svi skupa pokušavamo zatrpati.

Ovo sa bogatim i siromašnima je upravo u ovom sustavu očito. Oni koji imaju para očito se ne žele i ne moraju liječiti kod monopolista jer očito da ne vrijedi toliko koilko ga plaćamo.

Mislim da je zdravlje ipak prevažna stvar da bi je samo tako trebali prepuštati državi u ruke.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

solidarnost i profit

kapitalac,

rasprava bi bila učinkovitija kad bi pokušao iznijeti argumente. Nema dokaza da je bilo koji sustav zdravstva efikasniji, daje više rezultata, za manje novaca, od sustava državnog zdravstva.
O tome su napisane knjige, desetine, stotine rasprava, pa i na pollitici
Politička praksa bogatijih, razvijenijih, zapadne europe, skandinavije, pokazuje da se državno zdravstvo može organizirati bolje nego što je organizirano hrvatsko zdravstvo, ali da privatni sustavi osiguranja i zdravstvene zaštite nisu bolji.
Zašto?
jer je državni sustav zdravstva utemeljen na solidarnosti
a privatni sustavi osiguranja na profitu

Ovo naravno pomalo boli zastupnike kapitalizma, jer ruši koncept, da je privatno uvijek bolje od državnog, ali to ne opravdava izostanak argumenata.

Ponovit ću, privatno nije uvijek bolje od državnog, a zdravstvo je najbolji primjer.

luka

Tko je glasao

čekaj malo, a koji ti imaš

čekaj malo, a koji ti imaš dokaz da je državni monopol nad zdravstvom bolji za građane i njihovo zdravlje?

Uvjerenja o solidarnosti (a ne profitu) državnog zdravstva padaju u vodu već na proračunu, a upravo ovaj tekst ispod kojeg sada komentiramo o tome govori, 5 mlrd HRK samo za sanacije ide iz proračuna u siječnju. Jel to ta solidarnost o kojoj govoriš, a ne profit?

Mene jedino boli što dozvoljavate da vam vlast ulazi u novčanike do krajnjih granica, to dapače podržavate bez kritike, a istovremeno vam je za sve kriv nekakav kapitalizam o kojem uopće pojma nemate niti ste ga ikad doživjeli da bi o njemu mogli govoriti - pa i negativno ako želiš. To je obična ignorancija činjenica. I to dolazi na naplatu malo po malo, a vi i dalje drvite po istom. Možda dok nećete imati više što za jesti shvatite tko vas pljačka sve ove godine pa prekinete tu farsu.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Evo ja imam dokaz-

Evo ja imam dokaz- administrativni troskovi privatnih zdravstvenih osiguranja su u SAD i tri ili cetirii puta veci od administrativnih troskova HZZO-a. Neka zdravstvena osiguranja u SAD-u izdvajaju i do trecine prikupljene premije na administrativne troskove (citaj reklamiranje i osiguranja u slucaju pogreske lijecnika). I zasto bi sad jednom hrvatskom gradjaninu bilo u interesu da 33 kuna od 100 koje plati iz svog dzepa za svoje zdravstveno osiguranje otidje na reklamiranje tog zdravstvenog osiguranja, a ne njegovo lijecenje?

Tko je glasao

Zašto bi hrvatskom građaninu

Zašto bi hrvatskom građaninu bilo u interesu plaćati skuplje američko privatno zdravstvo od hrvatskog državnog zdravstva???

Ne znam stvarno. :)

Onda nam je bolje plaćati Tajvansko državno zdravstvo jer ono je još jeftinije od našeg državnog. :))

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Zašto da te mi uvjeravamo...

kad postoji WHO statistika - http://apps.who.int/ghodata/?vid=20800&theme=country ....

Eksportiraj si u xls, uspoređuj, gledaj i guštaj, ovo će ti najbolje pomoći pronaći zemlju čiji bi model bio najbolji...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

tnx za link uvjeravati ikoga

tnx za link

uvjeravati ikoga da je državno zdravstvo bolje od privatnog gledajući ove brojke nema smisla. Zašto?

Evo da idem i tvojem pristupu na ruku - dakle traženje dokaza u ovim podacima - također bismo mogli interpretirati na način da je veći udio privatnog zdravstva u državi (npr SAD) bolji od državnog monopolističkog zdravstva u državi (npr Turska, Ukrajina).

O istim postocima govorimo kojima vi pokušavate meni dokazati nešto suprotno. Iz tog razloga uopće nema smisla razmatrati problem kroz ove podatke.

Očito je da nam zdravstvo ne funkcionira, da ga plaćamo jako puno (koliko točno ne zna nitko - što je problem koji govori o općoj sklonosti Hrvata da se ponašaju neodgovorno i neracionalno sami prema sebi), da je u monopolističkom položaju i da nema šanse da se išta od onoga što zagovaram realizira. Dapače, zakon o bailoutu otvara rupu bez dna u koju ćemo bacati naš novac. Jel to olakšavajuća okolnost za ikoga od nas? Ne bih rekao. I lupat ćemo se u glavu uskoro zbog takvog pristupa problemima, bit ćemo i siromašni i bolesni, svi skupa.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Ne, Kapitalac nego moras

Ne, Kapitalac nego moras usporedjivati velju for mani. Dakle, nominalno izdvajanje po stanovniku (mozes naci koliki je americki BDP po stanovniku, izdvajanje za zdravstvo je 15%, onda nadjes koliki je hrvatski BDP i izdvajanje za zdravstvo je oko 9%- odokativno se u Americi nominalno potrosi 5 ili 6 puta vise po stanovniku)- i onda usporedis kakvi su rezultati zdravstvenog sustava pomocu WHO podataka. I, ono sto se moze zakljuciti jest da su rezulatati americkog zdravstva porazni- dobro ih siju u prakticki u svemu drzave poput Ceske i Slovenije, a RH im je po egzaktnim podacima jednaka. I na cemu ti sad baziras svoju tvrdnju da su rezultati privatnog zdravstva bolji od rezultata javnog zdravstva?

Tko je glasao

evo još jedan tekst o

evo još jedan tekst o problemu našeg državnog zdravstva,
http://www.vecernji.hr/vijesti/rezu-se-prava-sve-usluge-samo-zdravstvenu...

dakle državni monopolist, u nedostatku novca uslijed obrnuto proporcionalne pohlepe, ima u planu iduće godine jednostavno uskratiti korisnicima pružanje svih medicinskih usluga i svesti sve na samo osnovne zdravstvene usluge. Za ostalo ćemo nadoplaćivati.
Znači i dalje odvajamo puni iznos kao i do sada (direktno na plaćama), a za isti ćemo dobivati manje zdravstvenih usluga.

I to ide u prilog onome što govorim kao i naznakama da ćemo uskoro biti i siromašni i bolesni.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Dogovori se sam sa sobom..

Kao prvo, ne trebaš mi zahvaljivati za link, a ujedno davati minus na komentar...

Kao drugo, kako to da je tvoj link s indexa relevantan za raspravu, a tuđi linkovi sa statistikama o zdravstvu nisu?

Ovaj bailout u zdravstvu je, ne jedino, ali prvenstveno, posljedica miješanja privatnog i javnog i pogodovanju privatnom, dovođenjem zdravstvenog sustava u ogroman dug upravo prema nezajažljivim privatnim džepovima koji se pune korumpiranim političkim odlukama...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dao sam ti minus na komentar

Dao sam ti minus na komentar da vidiš što sama konstantno radiš. Vidim da ti je sada jasno koliko to nema smisla. Ili ti nije jasno?

Glede bailouta, saniraju se sve redom javne ustanove (u zakonu ti je naveden i prilog sa popisom svih ustanova pa si pogledaj), ne podmeći ikakvo privatno zdravstvo u taj kontekst - jer privatno zdravstvo nemamo, alo. Bilo bi korektnije da konstatiraš kako je državni monopolist iskoristio svoj monopolistički položaj da iskoristi novac građana i napuni džepove odabranika. No ne radi se ovdje jedino o krađi pojedinaca. Zar zaista vjeruješ da je skupina nekih liječnika ukrala 5mlrd HRK iz zdravstva za koliko su trenutno kratki??? Pa to bi bila afera 100x teža od Sanadera i svih kronista i prljavih političara u hrvatskoj povijesti. Dakle to ne može biti slučaj, već se općenito radi o neracionalnom sustavu koji u cijelosti troši više nego što je potrebno, a ne pruža ono što treba.

I zato monopol treba razbiti, to je u interesu svih građana. Ne znam što je toliko teško shvatiti glede ove eksploatacije građana u režiji državnih institucija?

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Bigulice, daj ti onda neki

Bigulice,

daj ti onda neki dokaz (ili ga zaista nema, WOW),

uspoređivati cijenu američkog privatnog zdravstva s hrvatskim državnim nije dokaz. To je miješanje nepovezanih pojmova, krušaka i jabuka.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Jos zaboravio napisati-

Jos zaboravio napisati- postoje i egzaktne usporedbe koje su lako dostupne o ucinkovitosti zdravstvenog sustava- npr. broj mrtvorodjene djece, oboljelih od ovoga i onoga i postotak izlijecenih itd gdje su nekako uvijek na vrhu drzave s jakim javnim zdravstvenim sustavom, a one za koje bi se ocekivalo da su takodjer na vrhu s obzirom na visoki BDP i visoka privatna izdvajanja za zdravstvu su negdje u rangu africkih drzava. Tako npr. SAD izdvaja za zdravstvo 15% BDP (daleko najveci postotak na svijetu, za usporedbu RH izdvaja negdje oko 9%). Usprkos tome (izracunaj u dolarima sam koliko po stanovniku se ond za zdravstvo potrosi u SAD-u, a koliko u RH)RH ima MANJE mrtvorodjene djece godisnje na milijun stanovnika nego SAD. Ovaj podatak se obicno uzima kao indikator kvalitete zdravstvenog sustava. Dakle, prosjecan gradjanin RH usprkos tome sto je izdvajanje po stanovniku nominalno desetak puta manje (ogromna vecina javna sredstva) na kraju dobije BOLJU zdravstvenu zastitu od prosjecnog gradjanina SAD-a (izdvajanja vecinom iz privatnih izvora). Dokazi su ti lako dostupni, medjutim zbog zaslijepljenosti svojom religijom, ih ne zelis vidjeti.

Tko je glasao

@martin izdvajanje BDP-a se

@martin

izdvajanje BDP-a se odnosi na programe medicare i medicaid (i jos par sitnih), sto zahvaca 20% stanovnistva. posebno valja istaknuti da je medicare briga o starijim osobama, za koje su troskovi puno veci, i jednostavno ne mogu placati stalno rastucu premiju osiguranja.

Tko je glasao

i kad se uzme u obzir da

i kad se uzme u obzir da vecini americkog stanovnistva 50% primanja ide na zdravstvo (premije su porasle 87% u zadnjih 10 godina), a da su iz toga iskljuceni najskuplji (najstariji), treba biti zaista budala pa tvrditi da je privatni oligopol bolji od drzavnog monopola.

cini se da ipak nesto toliko retardirano kao sto je zaokruzivanje brojeva svake cetiri godine ipak ima neki utjecaj na cijenu sustava.

s druge strane, problem cijene odrzavanja na zivotu starije populacije je (s obzirom na rastuce medicinske troskove) je vrlo tezak drustveni problem, koji nazalost ne moze rijesiti ni privatno ni drustveno zdravstvo. privatno ga samo gura pod tepih (kapitalac, si spreman na dobrovoljnu eutanaziju u trenutku kad tvoje postojanje pocne jesti buducnost tvojoj djeci?), dok drustveno taj problem prebacuje na cijelo drustvo kroz vecu cijenu usluge svima.

Tko je glasao

Iduće godine vlast smanjuje

Iduće godine vlast smanjuje prava korisnicima državnog zdravstvenog sustava. Usput ćemo im još podariti i 5mlrd HRK za bailout.

Dakle ako ćemo biti bolesni zahvali na tome svojem idealu zdravstvene brige koji živimo. Što se eutanazije tiče, razmisli kada ti država smanji i ono što će smanjiti iduće godine pa kada postaneš jedino trošak državi i teret zdravstvenom monopolistu - napisat će tebi uputnicu za injekciju.

Ne spominji mi djecu više nikad. Odi si obrijat stopala primitivčino.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

bez spustanja na tvoj nivo,

bez spustanja na tvoj nivo, jedino sto mogu reci je da nema razlike izmedju tebe i hrvatskih politicara.

Tko je glasao

stopa smrtnosti novorođenčadi

stopa smrtnosti novorođenčadi u Hrvatskoj je 6 promila, a u SAD 5 promila. Uspoređujući te dvije brojke u SAD dakle umire 16,67% manje novorođene djece nego u Hrvatskoj.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/rh-po-smrtnosti-novorodjencadi-na-raz...

Dakle dokaz je tu. Ne znam tko od nas dvojice ima problem s religijoznošću, jer ako je 6 promila manje od 5 promila, kao što ti tvrdiš, onda se zaista radi o pitanju vjere, a vjera se teško ruši.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

WHO kaže drugačije

Tj. stopa smrtnosti novorođenčadi u Hrvatskoj je 5 promila, a u SAD 7 promila - http://apps.who.int/ghodata/?vid=20800&theme=country

Podaci se doduše odnose na 2010, pa je moguće da nam se statistika pogoršala sad kad je Ostojić od Zdravlja smanjio doprinose...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ma ti podaci ne govore ništa

ma ti podaci ne govore ništa ni u korist vama ni u korist meni

http://pollitika.com/zakon-o-bailoutu#comment-399006

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

iskreno, možda možeš i bolje

kapitalac,

nema smisla prepisivati gotove formule

pollitika je još uvijek mjesto na kojem možeš čuti, nešto drugačije
iskreno ti savjetujem da digneš svoje aktivnosti na pollitici na jednu višu razinu
sad si na razini prepisivača, čovjeka koji ponavlja napamet naučene formule
kao Jehovini svjedoci, mormonski misionari ili scientolozi,
ne prolaziš Touringov test

predlažem ti temu koja bi meni, a nadam se i drugima bila jako zanimljiva
a tebi bi dala priliku da sve u što kažeš da vjeruješ i što misliš da znaš
izložiš na jedan nov način
i pokažeš da nisi romneyevski zombi

kakav bi trebao/mogao biti današnji kapitalist u hrvatskoj
koje su njegove dužnosti prema sebi, obitelji, zaposlenicima, društvu, državi
koja su njegova prava

kakvo bi društvo htio
kakvu bi političku snagu/stranku htio

luka

Tko je glasao

Okani se "dociranja" jer ne

Okani se "dociranja" jer ne uopće shvaćaš o čemu govorim. Razina znanja o kapitalizmu, liberalizmu i vezanim pojmovima s kojojm raspolažeš jednaka je nuli. Tvoje mišljenje o istima proizlazi proučavanja kritika tih pojmova koje osmišljavaju ljudi sa jednako toliko znanja o problematici. Dakle nema smisla da ponavljaš iste takve kritike već uzmi knjigu u ruke i započni studiozno proučavati problematiku liberalizma jer govoriti napamet o nečemu nema nekog smisla niti doprinosi diskusiji, kao što vidimo.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

prenošenje znanja

Nevjerojatno je tužno vidjeti kako netko pokušava prenijeti (loše) ideje i još je u tome toliko nesposoban da se stalno mora pozivati na tuđe knjige.

Da je tebi jasna ideja koju zastupaš, onda bi znao argumentirano diskutirati i, ako već ne "preokrenuti protivnika", a ono ga barem natjerati da sam posegne za dodatnim izvorima informacija.

Svaki puta kada se nađeš u raspravi satjeran u kut, sakriješ se iza knjiga. Jak argument, stvarno.

Tko je glasao

kao što vidimo

kapitalac,

govoriti napamet o nečemu nema nekog smisla niti doprinosi diskusiji

luka

Tko je glasao

pljačka

o Kapitalac mi ti definitivno znamo tko nas pljačka sve ove godine....

Moja pitanja glase:
Što mi dozvoljavamo ? Tko što nas pita ?? O čemu mi odlučujemo u našoj "demokratskoj" državi ???

Kada uspiješ dokazati da stanovnici Hrvatske o nečemu odlučuju u ovoj državi onda te može boliti što mi "dopuštamo", ali do tada .....

Tko je glasao

svaki put nas je tako mnogo

svaki put nas je tako mnogo glasalo za obecane poklone ovih ili onih vrsta... svaki put kad su pokloni kao i laskanje gradanstvu nekom donjeli pobjedu... mi smo jednako odlucivali o svojoj propasti..

ako smo konformisti, vecinom barem, ako smo poprilicno lijeni, ako volimo poklone bez rada, ako volimo da nam laskaju... ako smo naprosto glupi...

to nam naprosto nista ne umanjuje krivicu za odabir vodecih politicara i kao posljedicu toga ovakvu drzavu i drustvo kao sto sada imamo..

ne lazimo se.. nitko nam ne bi glavu otkinuo da smo drugacije odabrali..

no za to bi i sami morali biti drugaciji..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ma daj, ne pilaj više........

A za kog se, molim te lijepo, uopće moglo glasati?!

Bolje bi se bilo zapitati kako to da ova zemja iznjedruje tako lošu ponudu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Da?? a zasto se nisi

Da??

a zasto se nisi kandidirala?
Kako objasnjavas 17 godina od 22 vladavinu HDZa..
Kako objasnjavas 2 mandata Bandica, ne znam ni koliko Obrsnela, Keruma... Kalmete ..
Kako objasnjavas Glavaseve potrcke na vlasti u Osijeku? One koji su pomogli Sanaderu da dode na vlast..
Kako objasnjavas ulickane malce bez znanja i pameti u politickom usponu.. svi kao jedan, isti ... Hajdos, Jandrokovic, Mesic, Bernardic, Kolman, ...
Kako objasnjavas silnu mladez ovih i onih kako se klanjaju stranackim vodama?
Kako objasnjavas studentske nepokrete?
Kako objasnjavas traktorke pokrete?

kako objasnjavas jos prosle godine max. 15.000ljudi po prosvjedu za smjenu vlade, manje nego gledatelja Medvescaka?

kako objasnjavas da imamo pametnih ljudi koji ni sulude sanse nemaju da ih bilo tko bilo gdje izabere?

uostalom i od ovih aktivnih, da li bi bilo tko bilo kada bio izabran da kaze istinu? i da mu plan prica bas ono sto je nuzno za napraviti..

da li si stvarno sigurna da takvih nikad nije bilo, pa ni na lokalnoj razini?

Zar mislis da je Sanader drugaciji od vecine? E pa ako mislis, varas se... Puno njih bi kao on...
Zar msilis da je Milanovic omrazen zato sto ne zna? Ne, njega ne vole zato sto prica akademski, i jos bez sadrzaja.. no neakademski i bez sadrzaja Lesaru dize popularnost u nebo..

Sve to ti je nasa slika.. i mi smo krivi jer smo bas to zeljeli... a izabrali smo one koji su umjesto nas bili bas onakvi kakva je vecina zeljela biti ali nije znala kako...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zuuu-zuuuu, zzzuuuu-zzzzuuuu (pilanje)

Pročitaj si Plan21, da se prisjetiš za što si glasala...

Ali dijelim donekle tvoje mišljenje, a kad mi je loša bioprognoza, onda u potpunosti;) Uz napomenu da, ako i ispliva poneko dovoljno gnijevan i srčan, zreo za proteste, uvijek će se naći dušebrižnici zabrinuti nad prevrnutom kantom za smeće (tu ne spadaš) ili onih koji se zabrinu nad razornom snagom "revolucije by kanta" (tu često spadaš)... koji neće štedjeti verbalnog napora u redikulizaciji stidljivih pokušaja...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

mozda je problem tih

mozda je problem tih revolucija... jedno pitanje kojeg se svatko od nas moze pitati..

Sto bi revolucija donjela kad izbori ovakve "poklone" nose?

Mislis da bi dala bolje rezultate?

Pa ak si bas tak uvjerena, ok, sljedece izbore, ove lokalne, cu onda glasati za nju. :))

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Bez brige...

Sto bi revolucija donjela kad izbori ovakve "poklone" nose?

Ne bumo nikad doznali...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kaj se ne buju

Kaj se ne buju "revolucionari" kandidirali?

steta.. a taman si me nagovorila..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Krivo čitaš, luno...

Krivo čitaš, luno...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ministarstvu financija... to

ministarstvu financija... to kaze ovaj zakon.. a ne ministarstvu zdravstva

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

uopće ne mijenja na stvari

uopće ne mijenja na stvari niti na značaju pitanja, u svakom slučaju ide u državni proračun odakle se dalje alocira na resore

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

ohhh itekako mijenja... sve

ohhh itekako mijenja... sve je vise sanse da ce uskoro postojati samo jedan bog u drzavi umejsto onih koji bi po defautu trebali poznavati i voditi resore....

dakle za ocekivati je da ce se javno zdravstvo krojiti u ministarstvu financija, kao i javno skolstvo kao i sve ostalo... organizacijski gledano sve ce funkcionirati kao drzava sa CK.... koji ce davati dozvolje, prijedloge i kazne... i sve ostalo...

a to je daleko od smisla svake normalne drzave sa civilnim zakonima.. i ljudskim pravima..

ps
na koncu nam nece ni trebati nista osim min. fin., vojske i policije koji ce mu odrzavati vlast... da uzima pa dijeli, kaznjava i dijeli pomilovanja... nakon sto samo skroji zakone koji mu pasu..

mislim da je takav sustav suprotan svakoj logici... suvremenog zivota..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

truljenje ili padanje

Ne vidim ništa čudnog u ovom zakonu. Odnosi se na javne ustanove. Time se osigurava funkcioniranje iste u čudnim uvjetima (ajmo krenuti od optimistične pretpostavke da je ta ustanova društveno korisna - neka škola ili bolnica) i drugo, vrlo bitno, to jamči dobavljačima (privatnim) da će sigurno biti isplaćeni.

Ako imaš budžet za neku školu, bolnicu - i budžet zbog nečega bude probijen (izbijanje epidemije, enormno poskupljenje režija) - nije ta ustanova kriva kada probije budžet. Naravno da će osnivač (država) to pokriti u prvoj tranši, a onda će se gledati stabilnost tj. mogućnosti cijelog sustava.

Prevedeno u obiteljske odnose - to je otprilike kao da otac velike obitelji kaže "ako netko ostane dužan u birtiji, ne brinite, ja ćut o pokriti, a o batinama ćemo kasnije".

Sve u svemu - uz dobru kontrolu ovo može biti pozitivan zakon koji će možda stabilizirati neke stvari i omogućiti da se nelikvidnost brže riješi.

Tko je glasao

prevedeno u obiteljske odnose

prevedeno u obiteljske odnose to bi značilo slijedeće:

- Otac je vlast (ne stvara imovinu, već redistribuira)
- Članovi obitelji su narod (neka ih je 10 koji stvaraju imovinu i 20 koji ne stvaraju imovinu)

Članovi obitelji daju ocu svaki po 1 novčić, dakle otac ubere ukupno 10 novčića.
Otac na pomaganje preostalih 20 članova i na ostale ideje troši 12 novčića i onda promijeni pravilo da od sada svaki radni član daje 1,2 novčića. I taj zakon nema kraja u tom smislu, dakle već sutra može sve članove zatražiti i još po jedan novčić. Ono što za uzvrat daje svojim članovima obitelji ostaje nepromijenjeno. Član obitelji nema pravo na prigovor ocu, niti ima pravo ne platiti novčić (osim neradnika, koji su oslobođeni rada i plaćanja) - ali ima pravo otići iz obitelji. Ako jedan radni član ode iz obitelji, nedostaje jedan novčić pa je potrebno da za 1/10 povisi namet svakom od preostalih radnih članova, dakle svaki će sada plaćati 1,3 novčića. Ako ode svih 10 radnih članova, tko će više plaćati? Nitko. Ili možda otac treba zabraniti odlazak i prisiliti radne članove da i dalje robuju ostatku neradnih članova kao i njegovim osobnim idejama? Vjerojatno misliš tako.

U zadnje 3 godine Hrvatsku je napustilo 30.000 Hrvata, srećom za razliku od hipotetskog primjera mi nismo jedna velika obitelj pa možemo otići ali to ne znači da će to tako biti i u budućnosti. Vlast se prema svima ponaša kao otac, a neradna braća, koja su u većini, su gladna i željna svakavih pogodnosti na račun braće koja rade.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

trolanje

A koje veze ima ovaj komentar s temom dnevnika?

Ako je otac obitelji moron, obitelj će propasti zvalo se nešto "država jamči za..." ili "fond za sanaciju" - apsolutno svejedno.

Tko je glasao

joj daj ti s tim trolanjem

joj daj ti s tim trolanjem više,

apsolutni nonsens jest da je država apsolutni moralni autoritet kojem se svaki građanin mora bespogovorno i nekritično podređivati - a ti se upravo za te stvari zalažeš u svakom svojem komentaru. Pogledaj oko sebe tko vodi državu i rezultate promašenih politika, jačanja političke moći nad građanskim slobodama, politički kriminal, korupciju, kleptokraciju i kronizam. Sve redom izrežirano od autoriteta kojima se klanjaš. Dokle?

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci