Tagovi

Zakon o akademskim i stručnim nazivima ili priča o bakalarima i magistrima

Eto, kao što neki već znaju ja sam friško diplomirao i stekao zvanje dipl. ing. elektrotehnike. No, jedva dva dana po mojoj diplomi u Vjesniku sam jučer imao čast čitati priču o usklađivanju akademskog i stručnog nazivlja. Radi se o novom Zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, donesenog po hitnom postupku 03. listopada 2007. godine, objavljenog u Narodnim novinama NN 107/2007 koji stupa na snagu. Kao što piše u Vjesniku, dolazi do sljedećih promjena:

  • Ukidaju se VSS i VŠS te se ukida magisterij (kojim se stjecala titula mr. sci.)
  • Sa završenim stručnim studijem s manje od 180 ECTS bodova dobiva se titula pristupnika, koju ćete stavljati iza imena: pristup. *ime struke*
  • U prvom stupnju obrazovanja sa stečenih 180 - 240 ECTS bodova dobiva se titula sveučilišnog prvostupnika (baccalareusa), odnosno titula univ. bacc. *ime struke*, s tim da će kod tehničkih znanosti ostati inžinjerska titula inžinjera, t.j. univ. bacc. ing. *ime tehničke struke* (iza imena i prezimena)
  • U drugom stupnju obrazovanja sa osvojenih 300 bodova dobiva se titula magistra struke, odnosno titula: mag. *ime struke* (iza imena i prezimena)
  • Sa završenim postdiplomskim specijalističkim studijem (u pravilu dodatnih 60 ili 120 ECTS bodova) dobiva se titula prema kratici: univ. spec. *ime struke* (iza imena i prezimena)
  • Sa završenim postdiplomskim studijem (ili ti još 180 ECTS bodova) dobiva se akademska titula doktora znanosti ili umjetnosti: dr. sci. ili dr. art. koja se stavlja ispred imena i prezimena.

Ono što se izjednačuje po starim i novim titulama je sljedeće:

  • VŠS stručnom dodiplomskog studja sa 180 ECTS bodova postaje baccalareus struke
  • VSS stručnog dodiplomskog studija sa 300 ECTS bodova postaje magistar struke
  • VSS + postdiplomski specijalistički studij (manje od 180 ECTS bodova) stječe titulu specijalist struke
  • oni koji su završili postdiplomski studij na veleučilištu ili višoj školi dobivaju titulu specijalista struke

Ono što najviše kopka naše vrle magistre jest što je s njihovim titulama, a Zakon kaže:

Osobe koje su završile sveučilišni poslijediplomski znanstveni studij kojim se stječe akademski stupanj magistra znanosti te osobe koje su završile sveučilišni poslijediplomski umjetnički studij kojim se stječe akademski stupanj magistra umjetnosti, prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (Narodne novine, br. 123/03), zadržavaju akademski stupanj magistar znanosti odnosno magistar umjetnosti.

Dakle, oni će i dalje moći pisati: mr. sci. *ime* *prezime* ili mr. art. *ime* *prezime*.

U cijeloj priči dakle ja sa VSS dipl. ing. elektrotehnike po novoj logici postajem: *ime* *prezime*, mag. ing. elektrotehnike. Magični inžinjer elektrotehnike, to jest magistar. i Mene, pak, naviklog na to da se u titulu magistra treba uložiti još dodatnog truda i učenja iako su zapravo titule razjašnjene cijela stvar zbunjuje. U normalnom razgovoru, naime, kad netko spomene pojam "magistar" neće više biti jasno radi li se o magistru inžinjeru ili magistru znanosti, što je po meni prilično glupo i bojim se da će ovaj zakon unijeti popriličnu zbrku u cijelu priču.

Ako ništa, nama zakonski novopečenim magistrima inžinjerima preostaje trpiti podsmijeh pravih magistara znanosti, dok ćemo nove ribe na gradelama biti novopečeni bakalari... :-))

Komentari

bacc.cin

Završio sam trogodišnje obraovanje 180 ECTS bodova i stekao naziv ime i preuime, bacc.cin.
Kaj znaći cin ??????
AHAHA

Tko je glasao

Usporedba sa fakultetima u BiH

Meni jedno nije jasno. Dakle kod vas u Hrvatskoj kada završiš određeni fakultet si magistar struke kao što ste naveli npr. diplomirani ekonomista je ubuduće magistar ekonomije. Ja sam po struci profesor njemačkog jezika i književnosti. I u planu sam u jesen upisati magistarski studij koji je sada po novom programu samo godina dana i postaje se magistar struke. Nema više dvije godine i magistar nauka kao nekada.Dakle bit ću magistar njemačkog jezika i književnosti. Ali kako sam vidio kod vas u Hrvatskoj bi bio s ovim degradiran i ništa mi ne bi vrijedio taj dodatni studij od jedne godine. Poslije toga ko želi doktorat mora pohađati tri godine doktorski studij i onda postaje doktor nauka ili znanosti. A kako sam mogao vidjeti kod vas ono što bi pohađao godinu dana još poslije završenog fakulteta i nekoliko ispita i plus magistarski rad, dobijam to zvanje sa završenim fakultetom. Gledao sam ja jedne prilike stranicu fakulteta u Hrvatskoj ne sjećam se kojeg i baš naziv magistar njemačkog jezika i književnosti poslije završenog fakulteta bez dodatne godine magistarskog studija. Šta se to dešava na našim fakultetima na Balkanu?VEOMA ČUDNO NAŽALOST. Molim da mi neko odgovori. Pozdrav iz BiH.

Tko je glasao

S obzirom da naš narod pati

S obzirom da naš narod pati od titula, bitno je samo da si ti magistar, pa makar ti tu titulu dao University of Tunguzija. Masa ljudi se "školuje" samo da bi na svoja vrata, vizit karte i ostale "materijale" mogli prilijepiti naziv magistra ili doktora... Pa kad malo bolje promislim, ono što mene čeka za kratko vrijeme univ.bacc.ekonomije, izgleda i zvuči baš nekako "pametno"... Samo ne znam kako ću to sve ugurat na vizitku :))

Tko je glasao

Čestitamo na diplomi. A sad

Čestitamo na diplomi. A sad ako ju hoćeš pošteno kapitalizirati - emigriraj. :)

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Složio bih se s vama da

Složio bih se s vama da nemam dva sina 30/28 koji su svoje znanje i ovdje vrlo,vrlo uspješno kapitalizirali. I još sam ovdje dobio super-snahe dok bi me snahe Njemice nogom šutale:)

Tko je glasao

Imam dva doktorata, ali ih

Imam dva doktorata, ali ih nikad u životu nisam pisao pred ime. To potječe od jednog predavanja koje nam je Herbert von Karajan održao negdje 1966/67. na Hochschule fuer Musik u Beču. Pri tome je rekao da ima samo jedan dirigent koji može metnuti pred svoje ime dr. a to je Dr.Karl Boehm. I ja se toga držim do danas. Dr.Karl Boehm umro je 1981.god. u 86 godini života. U trenutku kad je umro imao je ugovorene i potpisane ugovore za nastupe u idućih šest godina. To je samopouzdanje!

Tko je glasao

Ja sam bio tako lijepo miran

Ja sam bio tako lijepo miran s mojom titulom "maestro" dok ju oni fakini nisu počeli koristiti u kriminalno-političke svrhe.

Tko je glasao

Problem prevođenja titula

Problem prevođenja titula je zapravo problem usklađivanja dipl.ing isl. nomenklature, koja je zapravo njemačka s Anglo-Amreočkom. Jošu soc. danima u Končaru su naše dipl.ing. na vizitkama, prevodili na bcc,što je u odnosu na kolege iz tih zemalja zapravo degradiranje. Zašto nikad nitko nije htio dipl. ing. prevesti kao magistra, nije mi jasno. Mi smo se ipak školovali 2-2,5 godine dulje. Sad se s ovim ta uravnotežuje. A s druge strane unosi pomitnju s magistrima znanosti.
i usput čestitam.

Tko je glasao

A gle, zudimo za Europom, pa

A gle, zudimo za Europom, pa moramo usvojiti i neke standarde :-)). Kolege smo po struci i titulama, koje me uopce ne sljive ni 5% (nit mi titula pise na vratima, nit u telefonskom imeniku, a boga mi niti u sluzbenoj signaturi poslovnog e-maila). Smatram da je to skroz nevazno, te da je osnovni kriterij vrednovanja covjeka njegova ljudskost i strucnost podrucja kojim se bavi. Oni koji trebaju, prepoznat ce ju i bez mr.sc, mag. ing, dr.sc, dipl.ing.... Tak da se na tvom mjestu uopce ne bi opterecivao novim zakonom...

Tko je glasao

Ne uzbuđujem se, nego

Ne uzbuđujem se, nego želim znati na čemu sam... jesam diplomirani inženjer, magični inženjer ili nešto šesto. Čisto kad se iskilaviš za tu titulu kao ja sedam godina studija koji mi nije u početku nimalo ležao, da onda znaš na čemu si... :-)

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

LLLOLLLL sad si me podsjetio

LLLOLLLL

sad si me podsjetio na dvojicu brace koje sam kao klijente poznavala godinama - inace jako simpa su bili, osim sto su me prvih par puta kad mi je kolegica donijela Ugovore na supotpis zamalo natjerali u smijeh - oni su se potpisivali na Ugovorima o stednji u mojoj banci ovako :

Pero Peric
Dipl.Ing.Istrazivanja Ruda i Gubljenja Vremena

Pavo Peric
Dipl.Ing.Zgubidanstva

jedino im se otac nije potpisivao
Otac Peric
Dipl. Otac. Prve Dvojice

ali je to stalno naglasavao ...

Ne zekam se, istina ziva !

Tko je glasao

prije par godina bio sam

prije par godina bio sam kupovao neku zastarjelu opremu na jednom fakultetu (vrlo vrijednu, no oni nisu znali što imaju pa su je prodali za 1/5 stvarne vrijednosti) i dajem dekanu vizit kartu i on mene pita zašto nema titule, ja sam mu odgovorio da nisam nikada završio fakultet a on me krenuo uvjeravati da bi mi život bio daleko uspješniji nego što je samo da si na vizitku mogu napisati dipl. ing. (iako nije znao da ono što sam ja pohađao ne stvara inžinjere)

postoje ljudima kojima su titule važne, jer po njima procjenjuju svoju okolinu

Tko je glasao

Mrak nije završio faks?????

Mrak nije završio faks?????

Dakle, ja na ovom sajtu više ne pišem!!!!

:)

Tko je glasao

nisam završio faks, ali

nisam završio faks, ali zato redovno predajem na fakultetima

go figure :)

Tko je glasao

Nekad davno, moja mama bi

Nekad davno, moja mama bi rekla:"Pa kak se mogel oženiti ako nije diplomirao?"

Tko je glasao

Na žalost da, ali ja takve

Na žalost da, ali ja takve žalim. Nek si svršavaju na svoje kratice....

Tko je glasao

dipl.ing koji su naziv

dipl.ing koji su naziv stekli na Visokim školama, degradiraju se u prvostupnike, a to je vrlo važno za spomenuti. U cijelom ovom procesu oni su dobrano p.......

Tko je glasao

budući sam i ja u skupini

budući sam i ja u skupini tih zezunutih dipl.ing koji su ovim zakonom postali bacc. zanima me na kojim se to još fakultetima (budući sam ja završila na Veleučilištu), u kojim gradovima dogodilo? Mi nešto pokušavamo riješit

Tko je glasao

Osoba koje su degradirane iz

Osoba koje su degradirane iz diplomiranih u prvostupnike ima i među diplomantima Visoke škole za sigurnost u Zagrebu, Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, Visoke škole za turistički menadžment u Šibeniku (sada Veleučilište u Šibeniku), Visoke tehničke škole u Puli, Visoke policijske škole u Zagrebu, Veleučilišta u Karlovcu i Američke škole za management i tehnologiju u Dubrovniku, Visokih učiteljskih škola, Pomorski fakultet Split.

Tko je glasao

A ako će se sada pisati dr.

A ako će se sada pisati dr. med. ime i prezime spec. pedijatar?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci