Tagovi

Zakašnjela pamet

Zakašnjela pamet

Peter Galbraith, mali sin velikog oca, u jučerašnjem tisku (večernjak, mislim) govori o tome kako je Tuđman morao i trebao u Oluji ići do Banja Luke i zauzeti ju. Sada mu je kao žao što to USA nije odobrila, a on je bio ključna osoba za servis informacijama onih koji su u USA o tome odlučivali. Ne, nije tada "znao" misliti, kada se vozio na haubi srpske izbjegličke kolone ( kao da im je tko uopće što i htio) slikajući se za sve svjetske novine i vijesti, sebe radi.
Svjedok u Hagu protiv RH - doživio prosvijetljenje; sada, kada prijeti odcijepljenje Republike Srpske od BH - a tada je pitanje rata na ovim prostorima PITANJE SATA.
Prije godinu, možda dvije, Lady Margaret Thatcher, prije nego li se ozbiljno razboljela, dala je jedan veliki intervju u kojem objašnjava Tuđmanovu pogrešku što nije iskoristio priliku i išao do Banja Luke. Intervju je izašao u Večernjem listu.

Milorad od Banja Luke, nakon nezavisnosti Kosova priprema teren za daljnju seobu Srba na zapad (to rade već 500 godina) i po svoj prilici će za 20-25 godina (ili PUNO prije) Banja Luka biti glavni grad Srbije. Republika Srpska je etnički najčišći prostor na području cijele bivše YU???!!!

04.08.1995. kada je moja postrojba oslobodila Hrvatsku Dubicu, prvo općinsko mjesto oslobođeno u Oluji uopće; općina u kojoj je u Domovinskom ratu ubijeno 10% Hrvata iste; općina u kojoj je druga po veličini masovna grobnica nakon Ovčare – Baćin; - u roku sat ili dva "stvorio" se tamo neki novinar, mislim Slobodne Dalmacije. Kako sam bio zapovijednik PD u toj zoni moje postrojbe – uhapsio sam ga za početak. Uredno mi je pokazao pisano odobrenje generala Tolja (zap. PD za RH) za boravak na istom prostoru i bilo je jednostavno zaključiti da je tu bio prije nas, u vrijeme tzv. Krajine – vjerojatno uz UNPROFOR.
Pitao me je, u tih prvih par sati oslobođene Hrvatske Dubice, što očekujem dalje? Snimio je moj odgovor i kamerom i ostalim „rekvizitima“ jer sam rekao da prije nego prođe i jedan ili dva sata očekujem naredbu da idemo preko Une i pravac – Banja Luka, jer to svi moji suborci priželjkuju i jer je trenutak idealan s vojničke točke gledišta.
Nikada nigdje to nije objavljeno – ali živih svjedoka imam koji su moj odgovor čuli – ima ih preživjelih usprkos događajima koji su slijedili! Zašto to spominjem? Zato jer u ratu čak i niži časnik na terenu prečesto bolje „vidi“ nego onaj u samom vrhu.

Ameri sigurno ne bi bombardirali Zagreb, da smo tada prešli Unu i za par sati ušli u Banja Luku, niti bi Sloba krenuo na istočnu Slavoniju jer ga je tamo čekao sasvim zastrašujuć broj dobro MOTIVIRANIH i opremljenih hrvatskih vojnika.

Zakašnjela pamet Zagreba je tek skoro mjesec dana kasnije naredila forsiranje Une i prijelaz HV na područje današnje Republike Srpske. Doživjeli su/smo najveći poraz i pokolj u Domovinskom ratu nakon Vukovara. Krenete li od Hrvatske Kostajnice prema Hrvatskoj Dubici – obratite pozornost na spomenike toj nebuloznoj naredbi i akciji sa skoro mjesec dana zakašnjenja. Posebno Gromovi – poginuli: 1973., 1975, 1971. ...
Oni su platili životima, neki general je smijenjen... i nikome ništa, TADA.

No danas, kada je možda pitanje sata da Dodik dođe u poziciju proglasiti nezavisnost i samostalnost – SADA je to pitanje nas svih!
Hercegovački Hrvati su već platili (zadnje „rate“ upravo uplaćuju gubeći grad za gradom, gubeći radio, TV i tisak na hrvatskom), središnja Bosna i bosanska Posavina su platili već davno.
Eto, tako ću ja sa vrha Moslavačke gore moći vidjeti dva glavna grada - svoj Zagreb i njihovu Banja Luku – glavni grad svih Srba!
Zbog zakašnjele pameti „pametnih“!

P.S. ILI PUKOVNIK ILI POKOJNIK!

Komentari

Opet će ih Francuska

Opet će ih Francuska spašavati. Biljana Plavšić primljena je u maniri državničkog protokola od strane Predsjednika Francuske. Istog onog koji je došao u okruženo Sarajevo kao slučajno baš u vrijeme kad se razmatrala intervencija NATO-a.

Tko je glasao

Eh, da! Nakon Oluje, a prije

Eh, da! Nakon Oluje, a prije "forsiranja Une" "Slobodna Dalamacija" je objavila jednu kartu BiH prema kojoj "će na kraju rata Srbima pripasti samo istočna Bosna". Pitam ti ja tada prvog čovjeka Herceg-Bosne, danas služi kaznu za ratne zločine, pa jel' ta karta to? On sav sretan kaže da je. Velim ja da mi je sve to malo čudno i neizvedivo jer kad krene seoba iz Banja Luke i Prijedora bit će to kolona mnogoooo duža od one iz Knina i opet će Galbraith na traktor i da kud će ti svi ljudi. Veli meni tadašnji prvi čovjek Herceg-Bosne, pa mijenjat ćemo Tuzlu za Banja Luku. Halo, molim, pa nije Tuzla naša! "Sredit ćemo mi to, vidit ćeš!".
Za tjedan-dva, nakon "pušione" malo mu je splasnuo optimizam i reče: Ameri stopirali!
I već te godine puknula vijest da će taj optimistični Bosanac, koji se opredijelio biti Hercegovcem, putovati u Haag.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Točno, kolona iz Banja Luke

Točno, kolona iz Banja Luke i Prijedora bi bila duga, ali ne kao ona blajburška a najmanje bi tako završila!
@ 45 Lines, Tvoj sugovornik u mojoj varijenti možda uopće ne bi putovao za Haag!!??

Tko je glasao

Vjerojatno su naše

Vjerojatno su naše najkatastrofalnije greške koje su napravljene u ovom ratu one vezane uz Bosnu. To je potpuno bespotrebni rat protiv jedinog logičnog saveznika na tim prostorima (to je vjerojatno apsolutno najgore), zatim to što nije presječen koridor kod Slavonskog Broda i posljednja ova vezana za Banja Luku (iako tu ima dosta pitanja koji bi si trebali postaviti).

Da je pravovremeno prerezan srpski koridor u Bosni izbjegao bi se nevjerojatan broj žrtava, a taj poduhvat se mogao vojno izvršiti, to je mišljenje svih onih koji su bili tamo u to vrijeme. Povlačenje je naređeno bez ikakvih vidljivih razloga. Očito je to bio dio neke šire taktike, pitanje je samo kakve.

O ratu protiv muslimana se puno govorilo i možemo zaključiti da je donijelo samo zlo (i njima i nama) i još donosi.

Osvajanje Banja Luke je nešto što je svima izgledalo u tom trenutku logično, ali pitanje je čime bi opravdali naše žrtve (a bilo bi ih neminovno) u jednom takvom pohodu ako znamo da bi Banja Luku prije ili kasnije morali napustiti i predati nekome, Muslimanima ili Srbima.

Bojim se da bi pobijedili bitku a izgubili rat.

Možda bi imalo smisla da smo pomogli Muslimanima isto kao što su oni nama pomogli u oslobađanju Plitvičkih jezera ali imam osjećaj da je Hercegovina nama bila suviše važna, a zapravo bila je kamen oko vrata onako kako je postavljena.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Moje skromno mišljenje

Moje skromno mišljenje @leddevet da su kršćani (Hrvati i Srbi) ratovali protiv muslimana u Bosni zbog tuđih interesa!
Zelena i hrvatska zastava su u početku bile bratske i doslovno svezane skupa – iznenada preokret! Možda ima neki vrag i u nikad dokazanim pričama o tome kao su se Franjo i Sloba dogovorili oko Bosne.
U to vrijeme sam vjerovao da će muslimani ostati sa „m“, tj. da vjera neće stvoriti novu naciju na ovim prostorima - očito krivo. Sada imamo na par kvadratnih kilometara tri vjere i dva Boga a to je uvijek „trusno“. Temeljio sam to vjerovanje na meni logičnoj postavci da, između ostalih interesa svjetske politike, Vatikan nema interes da ponovo (nakon 5 ili više stoljeća) jedna muslimanska zemlja bude na pola sata leta avionom od Vatikana. Prevario sam se.
Koridor Banja Luka –Okućani – Bijele Stijene npr. je HV početkom 12 mj. 1991. mogao presjeći vrlo lako. Sa jedne i druge strane tog srpskog koridora bilo je cca10.000 naših vojnika tada već relativno dobro naoružanih sa solidnim ratnim iskustvom. STAJALI smo i čekali zapovijed.
31.12.2008. prof.dr. Milan Ramljak, potpredsjednik Vlade RH, došao nam je u goste – doslovce na prvu crtu zapadnoslavonske bojišnice. Ostao je s nama vrlo, vrlo dugo i do kasno u noć. Pitao sam ga, između ostalog, zašto ne presiječemo taj koridor Banja Luka –Okućani – Bijele Stijene. Kako sam do tada već u višesatnom razgovoru postavio priličan broj pitanja, predložio je da se malo odmaknemo od ostalih i odgovorio: „ Slobo prijeti, ako prekinete taj koridor – nisam u stanju zaustaviti raketiranje cijelog Zadra napalmom!“ Kako su Srbi zapravo već ušli u predgrađa Zadra – prijetnja je bila ozbiljna. Bio sam zapanjen tim odgovorom i rekao nešto što ga je šokiralo: ... ako idu napalmom na Zadar što mi ne bi dopremili nekoliko bačvi radioaktivnog otpada iz Krškog na najbližu moguću točku prema Srbiji i poslati im Dunavom taj „paket“ koji ćemo poslati „poluotvoren“ mitraljiranjem na sred Dunava.... Nije vjerovao što sam izrekao ali zadržao je prisebnost objašnjavajući mi kako bi cijeli svijet osudio naš takav čin. To što smo milijarde izgubili od 1991. do Bljeska 1995. u nemogućnosti da koristimo auto-cestu... to nam svijet nije ni platio niti se nad time zgražao!
Banja Luku smo morali osloboditi 1995. i što „kasnije“ je nekome vratiti! Naravno da bi imali žrtava ali i danas mislim isto ono što sam u dnevniku napisao, bez obzira što je na tom pravcu djelovanja jedan mi brat bio u mojoj postrojbi a drugi sa Gromovima preživio pakao pred Petrinjom i u Petrinji te ipak došao na Unu.
Morali bi se kad-tad povući iz Banja Luke, ali jedno je kada vi držite područje što duže jer određujete tko i kada će se vratiti na do područje od vašeg ulaska do izlaska. Da uopće ne govorim o tome bi li postojala Republika Srpska u današnjem obliku i sada ponovo bila i jest realna prijetnja, ratna čak...
Da pojasnim možda primjerom: Taj isti moj brat koji „odavna“ (1972. ili 1973.?) živi u Petrinji i koji je sa Gromovima skupa oslobađao Petrinju, inače rođen 1950. – što znači da je u 8. ili početkom 9.mj. 1991. imao 41. godinu kada je ušao u ZNG i nije bio indoktrinirani balavac, me nečem podučio još 1992. ili 1993. Tada se najme „šuškalo“ o nekakvoj mirnoj reintegraciji Petrinje u „zamjenu“ za neki drugi prostor koji bi HV napustio...!!?? Rekao je slijedeće: Ja se mirnim putem ne vraćam u Petrinju i svoju kuću...; a na moje pitanje – Zašto? Odgovorio je ovako: Svi Srbi koji su sada tamo će tamo i ostati a ja i moji prijatelji se vraćamo kao PORAŽENI i podvijena repa. Mislim da mi vojno moramo osloboditi Petrinju a njima garantirati da mogu ostati osim ako nisu bili vojsci tzv. Krajine... Rađe ću poginuti nego na taj način doći u svoju Petrinju i svoju kuću....!!!
Eto, ZATO smo trebali osloboditi Banja Luku..., i ne samo zato, stotinjak je razloga danas a 1995. ih je bilo barem pet.

Tko je glasao

Sada imamo na par kvadratnih

Sada imamo na par kvadratnih kilometara tri vjere i dva Boga a to je uvijek „trusno“.

Bog je jedan i isti, i onaj katolički i onaj pravoslavni i onaj muslimanski.
Druga je stvar kako to neki interpretiraju, no to nema veze s brojem Boga ili "bogova"; a često nema ni veze sa zdravom pameću.

Tko je glasao

@Hyeronimus, ispričavam se

@Hyeronimus, ispričavam se ako sam Te krivo shvatio što se tiče "zdrave pameti".

Tko je glasao

Kolko sam ja čul, muslimani

Kolko sam ja čul, muslimani ne priznaju našeg boga.

Tko je glasao

@Hyeronimus, "dva Boga " sam

@Hyeronimus, "dva Boga " sam spomenuo figurativno naravno, u smislu na malom prostoru "natiskane" prilično različite običaje, moral pa i korištenje vjere kao doslovce - oružje.

PS. Što se tiče zdrave pameti - uvijek sam spreman Sa Tobom paralelno testirati "zdravu pamet" po bilo kojoj osnovi i načinu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci