Tagovi

Zagrepčanke i Zagrepčani, čestitam vam 8. svibanj, …

… Dan oslobođenja grada Zagreba, uz zahtjev da se ispravi nepravda koja se dogodila tokom 90-ih kada je »Ulica 8. maja 1945." preimenovana i da joj se konačno vrati ime koje je ponosno nosila 45 godina, kao da i Dan Grada umjesto 31. svibnja ponovo bude 8. svibnja, dakle na dan koji itekako ima veze sa Zagrebom.

U povijesti Evrope ali i svijeta prva dekada svibnja 1945. ostat će zabilježena zlatnim slovima, jer je bezuvjetnom kapitulacijom nacističke Njemačke izvojevana pobjeda nad fašizmom i time na tlu Evrope okončan 2. Svjetski rat.

Bilo je to vrijeme kad su događanja prestizala jedno drugo, u završnim operacijama oslobođenja zemlje jedinice NOVJ nezaustavljivo napreduju i u žestokim borbama lome otpor uglavnom kvislinških snaga, koje više brane odstupnicu njemačkim snagama u povlačenju, nego što brane svoju "državu".

Tako eliminirajući malobrojne džepove ustaškog otpora u Zagreb 8. svibnja 1945. ulaze jedinice NOVJ, i donose gradu slobodu.

Dan oslobođenja grada Zagreba proglašen je Danom grada Zagreba i slavio se punih 45 godina održavanjem brojnih priredbi, svečanosti i drugih manifestacija.

Sve je to okončano Tuđmanovim dolaskom na vlast kad svojevrsnim ustaškim revivalom, kroz anatemiziranje i sotonizacija antifašizma, antifašističke borbe i antifašista i zatiranje svega što je na bilo koji način bilo povezano s NOB-om, počinje fašizacije Hrvatske, koja se ubrzava i da nije povremenih packi iz EU, SAD i Izraela čovjek bi rekao da nesmetano napreduje, a građani se na to stanje sve više navikavaju.

Ustaško divljanje ne prestaje sve do današnjih dana, nego se intenzivira, zato što hrvatske vlasti nisu činile i ne čine gotovo ništa da to anticivilizacijsko ludilo zaustave. Tu i tamo, prvenstveno radi intervencije izvana, daju pokoju nemuštu iznuđenu izjavu kojom tobože osuđuju ustaštvo i distanciraju se od njega. Već po intonaciji govora vidljivo je da govornici ne misle to što su rekli, neovisno radilo se o predsjednici Republike, predsjedniku Vlade RH ili ministru kulture.

Obračun s antifašizmom teče nesmetano i nastavlja se a najvidljiviji se očituje kroz ponižavanje Zagreba preziranjem žrtava koje je Zagreb položio na oltar domovine u 2. Svjetskom ratu.

Svojedobnom devastacijom spomenika Zagrepčanima palim u ratu za oslobođenje, a u redovima NOV-e poginuo je svaki deseti Zagrepčanin, rada kipara Koste Angeli Radovanija, u Dotršćini, obračun s antifašizmom u Zagrebu dobio je zamah.

Tuđman i njegova sljedba odmah nakon preuzimanja vlasti preimenovanjem ulica, preko promjene datuma za Dan grada, sve do rušenja spomenika antifašistima i antifašističkoj borbi uzeli su Zagrebu Dan oslobođenja, a uzeli su mu i Ulicu 8. maja, koja je bila spomenik na datum kad je Zagreb oslobođen od okupatora i njegovih slugu.

Da, da, tako Zagreb gubi Ulicu 8. maja 1945., a Danom grada proglašava se 31. svibanj, datum koji u povijesti grada ne predstavlja baš ništa, ali ima veze s Majkom Božjom od Kamenitih vrata, koju je kardinal Kuharić proglasio "zaštitnicom, čuvaricom i vrataricom" hrvatske metropole.

Danas se možemo samo sa sjetom prisjećati svečanosti kojima su obilježavane godišnjice oslobođenja grada Zagreba koje se dogodilo 8. svibnja 1945., kad su jedinice NOVJ ušle u grad, kojeg su prethodno ustaške vlasti proglasile otvorenim, a OS tzv. NDH ga napustile bez borbe.

Da, dame i gospodo, gradonačelnik Zagreba, koji se znade „okititi“ i bedžom s Titovim likom, kad misli da bi mu to moglo koristiti, bitno je pridonosio i pridonosi skrnavljenju grobova svih Zagrepčana poginulih u borbi za slobodu u 2. Svjetskom ratu, najkrvavijem ratu u povijesti čovječanstva.

Nije valjda njihova žrtva manja od žrtve onih koji su poginuli u dogovorenom nepotrebnom ratiću, kojega se tako patetično zove Domovinskim ratom.

E pa te patetičare bih ja samo podsjetio da je sama Bitka na Neretvi bila, prema angažiranim snagama, intenzitetu borbi i njihovom trajanju i broju poginulih, veća od čitavog DR-a.

Poduzimalo se i poduzima sve ne bi li se dokazalo da je Zagreb bio i ostao ustaški grad.

Samo Zagreb nikad nije bio ustaški grad, već grad koji je znao reći "ne" ustašama. I rekao je "ne", a taj "ne", koji je počeo otporom zagrebačke mladosti na stadionu "Građanskog", a u oružanoj borbi protiv "U" platile životima tisuće građana Zagreba i zajedno s drugima izborile nam slobodu. Izborile nam status pobjednika nad fašizmom, a time i pravo na opstojnost hrvatskog naroda i države.

Danas nam u našem Gradu koji je u borbi protiv najvećeg zla u povijesti ljudskog roda, fašizma, dao 20.000 života, Dan oslobođenja grada Zagreba, "slave" malobrojni još živi ustaše, njihovi u ustaškom duhu odgojeni potomci i nakot ustaške ekstremne emigracije, zdušno podržani od hrvatskih klerofašista iz redova KC i nekih promotora ustaštva zaogrnutih u plašteve tobožnjih znanstvenika povjesničara, prosvjedujući na Trgu maršala Tita, ne protiv Tita nego protiv antifašizma, svjesni da ako u svojoj borbi žele uspjeti, moraju prvo ukloniti simbol antifašističke borbe, Tita.

Oni to žele postići svojim prosvjedima u kojima Tita proglašavaju zločincem, pa se oni kao opravdano zalažu da se TMT preimenuje u Kazališni trg ili kako već.

Od njih tako doznajemo da tog 8. svibnja Zagreb nije oslobođen nego okupiran od srpske vojske u čijem su sastavu, gle paradoksa, relativnu većinu činili Hrvati.

Na učestale prigovore i zahtjeve za povratak imena Ulici 8. maja 1945., gradonačelnik i Skupština grada imenuju dio desne obale Save između Mosta slobode i Mosta mladosti „Obalom 8. svibnja 1945.“ uz obrazloženje da se radi o „danu kad su partizanske jedinice ušle u Zagreb“. Dakle, ne oslobodile Zagreb, nego tek ušle …

Trebam li posebno reći da su i tabla s Mosta mladosti i oznaka kod Mosta slobode uklonjene brzo po postavljanju.

Tračak svjetla na svu tugu baca Mreža antifašistkinja Zagreba, koja je prošle godine uoči 70. godišnjice oslobođenja Grada obnovila tradiciju paljenja „Trnjanskih kresova“ kao dio proslave Dana oslobođenja Zagreba. Manifestacija je bila dobro posjećena tako da ne iznenađuje brojka od oko 5.000 ljudi koji su se na manifestaciji okupili ove godine.

Komentari

Glupan i četnik

Feniks,
prije svega Zagreb tog datuma nije oslobođen nego je okupiran, jer su u njega ušli pripadnici partizansko-četničkih postrojbi, a ne hrvatski partizani. Ta okupacija trajala je do povlačenja vojske generala tzv. Jugoslavenska narodne amrije Andrije Rašete 1991. godine.
Ali budući da ste vi priglupi četnik, za vas je to oslobođenje. To nakon Domovinskog ,kojega je bolje zvati Srpsko-hrvatskog, rata možete objesiti mačku o rep, a ako vam se to ne sviđa imate jadnostavan način - iselite u svoju Srbiju.

Tko je glasao

What a pity

Žalosno je vidjeti na koju se razinu može spustiti pripadnik nekadašnje novinarske elite. Izvještavati za TANJUG iz Amerike nije mogao svatko. Ne znam što je tomu uzrok, no spisateljski dar se može i daleko bolje iskoristiti.

Respektiranje (povijesnih) činjenica i elementarna logika su temelj novinarskog zanata. Normalno je da od dobrog šegrta jednog dana nastane majstor, ali obrnuto, da od majstora netko postane šegrt, i to loš, uistinu ne može biti normalno.

What a pity.

B-52

Tko je glasao

promašio ceo futbal

sm,

U mojem komentaru spominju se činjenice, a ne moja tanjugovska biografija u kojoj nikad nisam bio dopisnik iz Amerike. Ali kako ne možete osporiti činjenice, onda se po starom šablonu vas klomunjara i Jugoslavena hvatate moje biografije. Na nju sam ponosan, pa čak i na onaj tanjugovski dio, ali to vi jednostavno ne možete shvatiti jer ste zadojeni jugoslavenstvom.
Povjesna je činjenica da je Zagreb 1945. doživio drugu okupaciju koja je trajala do odlska generala Andrije Rašete i njegove vojske. Povjesna je činjenica da su hrvatski partizani spriječeni da uđu u grad, nego su to učinili četnici preobućeni u partizane.
Povjesna je činjenica i da je Joshua Ambroz Mayer zvani Tito dao likvidirati istinskog hrvatskog komunista Andriju Hebranga. Sve se to nije smjelo znati u toj jugočetničkoj tvorevini. I sad kad istine polako počinju izlaziti na vidjelo vi kao zadrti Jugosloven ne možete prihvatiti da je komunizam bio zločinačka totalitarna ideologija koja je gdje je god uspjela prodrijeti za sobom ostavila samo grobove i neimaštinu. Ako vam se ne sviđa Hrvatska kakva je da je, slobodno iselite kao i Feniks u vašu Srbiju. Tamo više nema komunizma, ali je ostalo četništvo.

Tko je glasao

vkrsniče, znam da vi sami toga ne možete biti svjesni

pa vam ovim putem dobrohotno javljam da vam se stanje pogoršalo

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

jugokomunizam

Bigulice,
u vašoj sljepoći gluposti niste ni svjesni o čemu govorite.
Ako je nešto crno, onda je to "Crna knjiga komunizma" autora Stephane Curtoisa, Nicoilasa Wertha, Jean-Louis Pannea, Andrzeja Paczkowkog, Karela Bartošeka, Jean-Louis Margolina, Editions Robert Laffon, Paris 1997, u hrvatskom izdanju "Globus Marketing" 1999. godine.
Vi iz tog jugokomunističkog stanja još niste ni izašli, pa vas uistinu treba žaliti..

Tko je glasao

@Ukrižnik

Jedan od najvećih svjetskih autoriteta na području razumijevanja sustavnih promjena, dr. Ichak Kalderon Adizes opisuje jugoslavenski samoupravni sustav kao „demokratski socijalistički sustav“.
http://www.ichakadizes.com/blog/?utm_source=The+Jewish+Angle+of+the+Whit...

A ovdje kojekakve "križnoputaške" ignorantske kreature opisujući realsocijalizam zemalja VU tobože opisuju "jugoslvenski komunistički sustav".

Tko je glasao

demokrat feniks

Feniks,
već sam napisao da vam je nepotrebno stalno potvrđivati vašu glupost, ali ona je kod vas neograničena.
U Jugoslaviji nije bilo ni "d" od demokracije jednostavno zbog toga što je to bio jedniopartijski režim pod diktatorom Titom. Pogledajte u rjećnik pa ćete vidjeti da je demokracija vladavina narroda, a ne vladavina jedne partije nad narodom. Naravno, ako možete shvatiti smisao ovih riječi. Kako to ne možete shvatiti, onda nastavite saa svojim lupetanjima. Utjeha vam je da niste sami.

Tko je glasao

je, je @Fenikse

ja sam bio samoupravljač, član radničkih savjeta SOUR-a, RO, OUR-a u jugoslavenskom delegatskom sustavu.

Materijali, do zadnje sitnice se najprije preštihaju na partijskom komitetu (gore ), onda u osnovnim organizacijama (dolje), a tek onda idu na Radnički savjet, a zborovi radnih ljudi su bili nešto aka plenumi.

Jednom sam na partijskom sastanku diskusijom na materijale odgodio sjednicu Radničkog savjeta SOUR-a Željezare Sisak.

To samoupravljanje JUR. ZUR i sl. gluposti su bili isto samo za uhljebljivanje podobnih kadrova, kao danas po silnim agencijama.

Komentiram samo da ova mladež ne bi tebe starog jugošupka i rigidnog boljševika shvatili ozbiljno.

sve dobro...

Tko je glasao

@Ustašuljački nabujak

Ma ti si bio i ostao ono što se u našem narodu kaža "kurac od ovce".

Tko je glasao

Sereš ko grlica

I sama sam mislila kako su Radnički savjeti i Zborovi radnih ljudi lakrdija, dok nisam vidjela sustav u kojima ih uopće nema.

Najveći je zapravo zločin i tragedija što je ubijena klasna radnička svijest, pa danas imamo umjesto radnika lobotomizirane robove koji si sami i dobrovoljno kupuju čavel za vugla i vazelin za pakšu.

Umjesto srpa i čekića i radničkog ponosa imaju krunicu i barjak i ognjištarsku poniženost.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Glupost

današnji radnik nije onaj radnik. Plavih bluza i kuta je malo.

Iz svoje formule izbacila si civilizacijski napredak. Kompjuterizacija, automatizacija. Napredak .

sve dobro...

Tko je glasao

Ovo tvoje je gluplje nego što se čini

Radnik je svatko tko živi od svoga rada, tj. onaj koji prodaje svoj rad da bi živio, te za njega dobiva plaću, nadnicu ili satnicu.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

da

zato imamo prosvjede "kulturnjaka" i NGO-vana koji bi svi da se prikopčaju na drž proračun

"radnik" koji živi od svog rada je i Mate Kapović

Zato cvilež za nekim novim Titom koji bi se zaduživao i dijelio zadržavajući lavovski dio sebi i svojima, po onoj: Tito je krao al je i nama dao.

sve dobro...

Tko je glasao

Gdje ste u podršci pirotehničarima

vi žgadijo i moralne nule?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Razminiranje

je trebalo ostaviti vojsci, al jebiga..kako bi se Račanova žena i dr. obogatili.

sve dobro...

Tko je glasao

Zašto to nama govoriš?

Odi tamo na Markov trg, pa razvuci s njima "100% za razminiranu Hrvatsku".

Ali budimo iskreni - jebe se tebi za pirotehničare, a bogami i za mine...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Na žalost

od mojih su ginuli i poslije rata usprkos tablama upozorenja.

Jedan sam od rijetkih koji je predao uredno usjeverene karte s položajnim nacrtima MEP-a. Ucrtane i brojkom označene do u 10 cm.

S dužinom i širom x: i y:

Ja poprilično znam o tom muljanju i da...sami su krivi...

Trebali su se pobuniti još prije 15 godina, čim su ih počeli normirati.

sve dobro...

Tko je glasao

Recimo da je tako

A sad nam reci kako to izgleda u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, i primjerice u Mađarskoj. Možeš kojim hoćeš redoslijedom samo nam rastumači što oni imaju bolje ili više u odnosu na nas i malo nam pričaj o njihovim ponosnim radnicima.

A taj srp i čekić i radnički ponos ostavi za praunuke, ovi svi ostali znaju da je to bio isti drek i da je radnik uvijek bio ponižen, i bit će dok je svijeta i vijeka jer je čovjek po prirodi kreten i ne poštuje čisti i najteži rad.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Tebe pustili iz ludnice smRADE?

Kakav komentar SMrada čiji dnevnik izgleda kao mjesto pokolja dan poslije, sve se crveni od njegovih procjena da je baš sve što ne veliča SMrada spam.

Ti si dečko stvarno idiot i to nije zajebancija.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@Ukrižnik

Postojali su samo NOV i POJ, u to vrijeme već JA, dakle samo jugoslavenski partizani, pa su samo oni i mogli osloboditi Zagreb.

U tim "partizansko-ćetničkim postrojbama" Hrvati su činili relativnu većinu.

Tko je glasao

upornost

Feniks,
pa ne morate stalno dokazivati da ste zadrto glup.

Tko je glasao

Uvijek zločinci isti: četnici i komunisti!

U tim "partizansko-ćetničkim postrojbama" Hrvati su činili relativnu većinu.Tko je većinu činio u koljačko-ubilačkim postrojbama?
Preobučeni četnici i hrvatske komunjare!

Bilo je partizana koji nisu nikada bili komunjare, nego recimo HSS-ovci i slični. Takve su poslije rata zatvarali da bi im uzeli zemlju, šume, kuće,...

Upravo preobučeni četnici i hrvatske komunjare, koji i danas slave koljače i ubojice Zagrepčana, masovne ubojice koji su stvorili tisuće masovnih grobnica, histeriziraju i napadaju Hravatsku, nakon što su je popljačkale.

Tko je glasao

hrvatske komunjare...

... pozdravlja te Franjo i moli da ne kakiš toliko...

Tko je glasao

Komunjare nisu hrvatski domoljubi nego jugonacisti

Dr, Tuđman je bio hrvatski komunist, kao i A. Hebrang, a komunjare su bili ubojice Hrvata, čak i Hrvata-komunista.

Tvoje ZZP-ašenje bilo je veliko .ranje, koje te razotkrilo kao komunjaraša i jugonacistaša.
Dr. F. Tuđman nije bio svetac, ali je stvorio samostalnu RH i zato je zaslužan dovijeka.

I moj djed bio hrvatski partizan, ali su ga partizani vrlo brzo zatvorili, jer nije želio dati svoju zemlju i šume, a dobro je da ga nisu ubili. Znaš, spasili su ga neki partizani na malo višim funkcijama, koji su bili hrvatski nastrojeni, ali se to tada nije smjelo znati.

A neke su odobrovoljile i dobre količine slavonskih dukata!
Podmitljivi i pohlepni onda, kao i sada!

Tvoja usta nedostojna su i spominjanja dr. F. Tuđmana, ZZP-ašu memorandumaški.

Tko je glasao

zato vidimo i danas

kako se preklapaju u stavovima naši jugošljameri i oriđiđi čejeni

sve dobro...

Tko je glasao

srbosječe

stara komunjaro, kako prostata?

Tko je glasao

srbosjek i srbomlat, haha

nisam još nikad imao rektalnu stimulaciju prostate, ti vjerovatno kad ti zatreba dop daš i guze, a @ljigi

sve dobro...

Tko je glasao

Ajde

ajde, nema potrebe da se svoje seksualne devijantnosti sramiš kao i komunističke prošlosti. Sva ona brokeback jahanja i loša brlja su sigurno doveli do toga da ti je fi anusa jednak promjeru kite onog ćetalja. Svi ste vi krezubaši isti, reklo bi se u mene u selu - vani zvizde, a u kući pizde. Ili u tvom slučaju - u birtiji mačizam, a u štali nježnosti.

Tko je glasao

imaš mašte @ljigi

koliko vidim, častim vicom..

Beograđanka budi zeta; ustaj zete da mi jebeš dete, ako dete nema mašte ima pičke i kod tašte

sve dobro...

Tko je glasao

Okupirani vkrsnik

U toj ste okupiranoj zemlji čak i vi uspjeli biti novinarska faca s dnevnicama iz inozemstva, čak i vi ste uspjeli diplomirati s 35 godina, a nakon što ste "oslobođeni" postali ste obična štraca.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nedugo nakon ulaska prvih

Nedugo nakon ulaska prvih partizanskih jedinica, Zagrebčani su shvatili da su nacisti i ustaše zauvik napustili, a partizani ušli u nepokoreni grad.

http://balkan-express.org/images/magazin/00forum/ZSB-001.jpg

http://www.tportal.hr/ResourceManager/GetImage.aspx?imgId=597553&fmtId=20

http://www.telegram.hr/wp-content/uploads/2015/05/22.png

http://www.index.hr/images3/5d400ae0-2192-4d0e-81a6-74b4297fa465.jpg

...a četiri dana kasnije 12. svibnja, na trgu se skupili svi ti poubivani zagrebčani zahvalit valjda šta su poubivani.

http://forum.net.hr/cfs-filesystemfile.ashx/__key/CommunityServer.Discus...

Tko je glasao

Haha jesi smišan

Počevši od malog idiota koji pije rakiju, do slike Trga punog četnika iz 45. divizije i još nekih četničkih jedinica, e moj jadni mali kuriru, išamaraj se, hehe

Najmanje 120 masovnih grobnica na području Zagreba ghovori nam sve što trebamo znati o smrdlljivim zločinačkim osloboditeljima

POPIS STRATIŠTA KOJA SU POČINILI PARTIZANI U GRADU ZAGREBU NAKON 1945. Ili 8.6. 1945. KAD SU PARTIZANI UŠLI U GRAD na čelu sa srpskim dvizijama:

1. Bukovečka šuma – broj žrtava nepoznat – Obavljane masovne likvidacije;
2. Brestovec – 1945 (poraće) – Ranjenici iz bolniceBrestovec i uhićeni domobrani odvede su u šumu gdje su likvidirani. Broj žrtava je nešto preko 50;
3. Čučerje (selo Trstenik) – srpanj 1945 – likvidirano 7 domobrana koji su najprije sebi iskopali grobove. Grobište je u zaseoku Fabijanec kod Trstenika;
4. Galovići – 1945 – likvidirano 13 njemačkih vojnika koji su zakopani u dva grobišta – ubili ih partizani;
5. Gornji Mikulići – likvidiran nepoznat broj njemačkih vojnika koji su
6. Dotrščina (šuma) – svibanj 1945 – broj žrtava 7 000 i više – postoji više grobišta; – poubijali ih partizani
7. Gornje Vrapče – 1945 – broj žrtava 2 000 – 2 500. Likvidirani zarobljenici iz logora Senjak i bačeni u špilju zvanu Dragulinec na Horvatnici. Žrtve su uglavnom bili Zagrebčani te bolesnici iz psihijatrijske bolnice u Vrapču. – patizani i vlast FNRJ;
8. Gornje Vrapče (Kolarska Gora) – 1945 – izvršene masovne likvidacije na više od 70 osoba;
9. Gornje Vrapče (u blizini Kolarske Gore) – 1945 – ubijeno oko 180 osoba i bačeno i zatrpano na šest lokacija;
10. Gornje Vrapče (špilja ispod kote Brežan) – 1945 – ubijeno i pokopano oko 30 žrtava;
11. Gračanska cesta – travanj i svibanj 1945 – Nepoznat veliki broj civila doveden i ubijen. Prilikom dizanja zemlje na mjestu zvanom Tri humka, iskopan je jedan od posmrtnih ostataka te bačen u Savu. Ostali su u masovnoj grobnici na tom mjestu;
12. Lokacije:
I. Gračani (Stremec;
II. Ribnjak;
III. Matkov Brijeg;
IV. Golača;
V. Đurkov voćnjak;
VI. Lonjšćina;
VII. Šiftarov vrt;
VIII. Šiftarov vinograd;
IX. Bešđićev vrt; Trnčićevo dvorište;
X. Trnčićev brijeg;
XI. Sljeme-Stare Sjenokoše;
XII. Okrugljak;
XIII. Banićevo dvorište;
XIV. Zlodijev brijeg;
XV. Peščenka;
XVI. Zdenčec (prva lokacija);
XVII. Zdenčec (druga lokacija);
XVIII. Zdenčec (treća lokacija);
XIX. Bjelčenica;
XX. Obernjak – Brestovac;
XXI. Krivćev brijeg (prva lokacija);
XXII. Krivćev brijeg (druga likacija);
XXIII. Jelačićev brijeg (prva lokacija);
XXIV. Jelačićev brijeg (druga lokacija)
19.V.1945 – u svim ovim lokacijama ubijeno je i pokopano, što vojnika što civila do 2000;
13. Horvati – 1945 – u hrastovoj šumi, a cesti Zagreb Karlovac u krugu 500 m razbacano je preko 50 grobišta
14. Jarek – 8.V.1945 – žrtve su streljane, pretpostavlja se da su bili pripadnici domobranstva i ne zna se točan broj;
15. Jelenovac – svibanj 1945 – 12 osoba je streljano i zakopani su u potoku kod Čulumovićeve šume;
16. Kupinečki kraljevec (Hasan Breg) – uhapšeno 15 osoba, likvidirani i bačeni u jamu;
17. Lipnica (šuma Radovanec) – 1945 – uhvaćeno 10 njemačkih vojnika i streljano;
18. Ljubijska ulica – svibanj 1945 – likvidirano preko sto hrvatskih i njemačkih voj nika i civila. Bačeni u jamu;
19. Kanal (logor) – 1945 – u taj su logor sabirali zarobljene hrvatske vojnike, koje su noću ispražnjavali likvidiranjem. Broj osoba nepoznat;
20. Prečko (logor) – 1945 – likvidirani zarobljeni hrvatski vojnici;
21. Maksimirska šuma – svibanj i lipanj 1945 – broj žrtava nepoznat. Dovažani đaci i studenti iz zatvora u Petrinjskoj ulici i streljani u Maksimirskoj šumi – partizani i vlasti FNRJ;
22. Perivoj Maksimir – svibanj 1945 – Nepoznat broj hrvatskih zarobljenih vojnika mučen i streljan. Zakopani u ombrambene jarke u blizini zgrade Poljoprivrednog fakulteta;
23. Maksimir (ulica Gospočak) – svibanj 1945 – Prko 30-ak vojnika i civila vezanih žicom, bačene u jarak i rafalima pobijeni;
24. Markovo polje – 24/25. siječnja 1947 – dvije civilne osobe likvidirane i pokopane pokraj groblja;
25. Markuševac – svibanj 1945 – strijeljan veći broj osoba većinom civila;
26. Ulica Miholićev Put – 10. svibnja 1945 – streljano 108 hrvatskih vojnika;
27. Mirogoj (kraj krematorija) – 1945 – streljano mnoštvo osoba i zakopano podno krematorija;
28. Mlinovi – Nepoznat broj osoba zakopan nakon likvidacije;
29. Miroševac (kod potoka Trnava) – 1945 – streljano oko 40 osoba čiji su ostaci nađeni na istočnoj obali potoka;
30. Pedagoška akademija u Savskoj ulici – dovedeno oko 300 zarobljenika iz zatvora i streljano. Zakopani su u jamu u dvorištu Akademije. Jama je zatrpana i na njoj zasijano raslinje;
31. Šuma iznad Prečkog – svibanj 1945 – likvidirano 750 domobrana;
32. Pod Sljemenom – svibanj 1945 – sve su zatvorenike zatvora Nova Ves odveli i streljali i zakopali u jame pod Sljemenom;
33. Remete (šuma Bukovina) – 8. svibanj 1945 – zarobljeno i streljano 42 domobrana. Bačeni su u jarak između brijega Črešnjevec i Gospodiček;
34. Remete (šuma Hrupić) – svibanj 1945 – likvidirano oko 50 osoba i bačeno u grabe;
35. Remete (u blizini samostana) – dovezeno oko 30 domobrana, rukama vezanih žicom ubačeni u iskopane rovove i pobijeni rafalom. Više je lokacija grobišta;
36. Remete (iznad krematorija, Fučkov jarak) – svibanj 1945 – nepoznat broj doveženih vojnika i civila steljan i pokopan;
37. Sesvete (Kučane) – svibanj 1947 – U vinogradima u Kučanima streljano 6 osoba;
38. Sesvete (Selčinska šuma) – poraće – nepoznat broj osoba dovežen, ubijen i pokopan;
39. Šestine – svibanj 1945 – broj žrtava oko 5 000. masovno grobište likvidiranih hrvatskih i njemačkih vojnika. Tu su i prema Gračanima bili žrtve i bolesnici zagrebačke bolnice i ranjenici. Kamionima su dovažani i likvidirani i zakopani.
40. Između Šestina i Gračana – svibanj 1945 – iz zagrebačkih bolnica su dovažani bolesnici i ranjenici i tu su streljani i zakopani;
41. Šestine (kod Lagvića) – svibanj 1945 – između 250 i 300 zarobljenih domobrana likvidirano je na putu prema Lagviću (prema potoku na lijevoj strani brijega);
42. Šuma Gliboki jarek – svibanj i lipanj 1945 – Kroz to vrijeme OZN-a iz Sesveta je dovodila osobe, mučila ih i likvidirala;
43. Šuma Resničina (između Sesveta, Resnika i Ivanje Reke) – od 8. V. do kraja lipnja 1945 – partizani i vlasti FNRJ dovele i likvidirale nepoznat broj osoba;
44. Šume Zagrebačke gore – 8. svibnja 1945 – Partizani su hrvatske vojnike i bolesnike iz bolnice Brestovac dovezli i poubijali u blizini bolnice;
45. Tuškanec (Dubravkin put) – od 10-20. svibnja 1945 – kamionima su dovožene žrtve, streljane i zakopane. Broj žrtava nepoznat;
46. Rijeka Sava – lipanj 1945 – nepoznati broj žrtava je kamionima dovežen na Savski nasip i uz maltretiranje likvidirane i bačene u rijeku. Bilo je tu i 40-ak djece u odorama „Ustaške uzdanice“ i 20 – 30 ranjenika;
STRATIŠTA – ZAGREBAČKA ŽUPANIJA:
7. Jastrebarsko (šuma Gović) – ljeto 1945 – veliki broj civila dovedena iz grada i okolice dovezeni i streljani;
48. Zaprešić (kod postaje Sutla) – svibanj 1945 – partizani doveli 6 civila pa ih streljali;
49. Zaprešić (živica kod Malekovića) – 1945 – broj žrtava do 700. Vršene masovne likvidacije – partizani;
50. Sv. Ivan Zelina (Dubovec Bisački goblje) – svibanj 1945 – vlasti FNRJ u više navrata likvidirali nepoznate vojnike;
51. Samobor (ulica Milana Reizera) – svibanj 1945 – U dvorcu je bio sabirni logor s oko 1500 osoba. U logoru su vršena streljanja sudionika Križnog puta. Broj žrtava na ovoj lokacije je oko 200. Grobište je obilježeno drvenim križem i spomen-pločom;
52. Samobor (Giznik) – 1945 – nepoznat broj osoba streljan i pokopan. Mjesto stradanja obilježeno je spomen-križom;
53. Samobor (Jelenšćak) – 1945 – broj žrtava nepoznat. Mjesto obilježeno spomen-križom;
54. Samobor (Stražnik) – 1945 – broj žrtava nepoznat. Mjesto je obilježeno spomen-križom;
55. Samobor (kod Kerestinca) – broj žrtava nepoznat. Vršene masovne likvidacije;
56. Samobor – Bobovica (kod mjesta) – 1945 – broj žrtava nepoznat. Poznatoje da je tu pogubljen jedan vod zarobljenih domobranskih vojnika;
57. Samobor – Povučnjak (šuma) – 1945 – Masovna grobnica domobrana. Likvidirano oko 300 domobrana;
58. Samobor – Rakov Potok (kod mjesta) – Vlasti FNRJ likvidirali oko 650 hrvatskih vojnika. Postoji više lokacija;
59. Samobor – Rakov Potok (Stupnik) – broj žrtava je nepoznat. Likvidiranja su vršena noću, a žrtve su bacane u jarke locirane uz cestu;
60. Samobor – Smerovišće (Vilinske jame) – Likvidirano oko 350 osoba. 210 Hrvata, 110 Srba i 30 Slovenaca;
61. Samobor – Velika Rakovica (kod mjesta) – 1945 – broj žrtava nepoznat. Mjesto je obilježeno spomen križom;
62. Velika Gorica – Lijevi Štefanki – od 1943 do lipnja 1945 – broj žrtava je 660. Likvidirani su civili i hrvatski vojnici;
63. Velika Gorica (na putu za Kravarsko) – Streljano 60 djevojaka iz ženskog internata u Preradovićevoj;
64. Velika Gorica (Hrašće Turopoljsko) – Broj žrtava nepoznat. Tu su likvidirani doveženi zarobljenici iz zagrebačkih zatvora;
65. Velika Gorica – Buševec (šuma Brezik) – 1945 – broj žrtava nepoznat. Streljani hrvatski vojnici i civili;
66. Velika Gorica – Dubranec (kod mjesta) – broj žrtava nepoznat;
67. Velika Gorica – Gudci (potok Peščenjak) – 1945 i 1946 – broj žrtava nepoznat. Na desnoj obali potoka kopane su jame u koje su bacali streljane zarobljenike;
68. Velika Gorica – Vukovina (Vukomeričke gorice) – broj žrtava je do 3000. Žrtve su pripadnici hrvatskog domobranstva;
69. Brckovljani – Lupoglav (kod mjesta) – svibanj 1945 – broj žrtava je 15 osoba. Osobe su izdvajane iz kolona Križnog puta i likvidirani;
70. Brdovec (šuma zvana Janekovićevo) – svibanj 1945 – broj žrtava nepoznat. Masovna grobnica;
71. Brdovec (brdovečko groblje) – broj žrtava oko 700;
72. Brdovec (Ključanska Gmajna – broj žrtava nepoznat. Likvidirano više osoba i bačeno u streljački vod;
73. Brdovec (Hercegovo) – broj žrtava do 700. Grobnice se nalaze na putu prema selu Zdenci. Uz veliko grobište se nalazi niz manjih na drugoj strani puta;
74. Brdovec (kod Rasadnika) – broj žrtava do 700;
75. Brdovec – Javorje (graba iza) – broj žrtava nepoznat;
76. Brdovec – Ključ Brdovečki (kod utoka Sutle u Savu) – broj žrtava nepoznat;
77. Brdovec – Prudnice (prema Lovačkom domu) – likvidirano do 1000 osoba;
78. Brdovec – Šenkovec (Pancer graba) – svibanj 1945 – broj žrtava nepoznat. Likvidirano više osoba i bačeno u grabu;
79. Brdovec – Šnkovec (kod mjesta) – broj žrtava 3000. Grobište se nalazi u pravcu od zdenca prema Šenkovcu;
80. Klinča Sela (šuma Raščak) – svibanj 1945 – broj žrtava 19;
81. Klinča Sela – Repišće (Šumbar) – 1945 – Likvidirano je oko 300 osoba civila i hrvatskih vojnika. Među njima su bili logoraši iz logora Kanal i Kerestinac. Postavljen spomen-križ;
82. Klinča Sela (Ravnice, Sakomani, Rašćak i Pavučnjak) – poraće – Oko 250 logoraša (vojnici, civili i djeca) iz Jastrebarskog, Kanala i Kerestinca;
83. Klinča sela (Sakomani – Jarica) – svibanj 1945 – Likvidirani su sudionici Križnog puta, broj žrtava je nepoznat;
84. Kloštar Ivanić (voćnjak samostana karmelićanki) – 06.05.1945 – Likvidirano oko 40-ak hrvatskih vojnika i bačeni u jamu u voćnjaku;
85. Kloštar Ivanić – Bešlinec (groblje Svetog Trojstva) – svibanj 1945 – Na Križnom putu kroz selo Bešlinec u šumi Marča 8 osoba je likvidirano i zakopani su na istočnoj strani groblja;
86. Krašić (kod crkve sv. Ivana )- svibanj 1945 – do 300 žrtava – poubijali partizani;
87. Krašić (mjesno groblje uz crkvu sv. Ivana) – svibanj 1945 –
88. Krašić (mjesno groblje uz crkvu sv. Ivana) – svibanj 1945 – na ove dvije lokacije likvidirano je između 50 i 300 osoba;
89. Kravarsko (šuma između Kravarskog i Gornjeg Lukavca) – svibanj i lipanj 1945 – Likvidirano je oko 5000 osoba i zakopano u masovnu grobnicu;
90. Farkaševac – Donji Markovac (šuma Bolčanski Lug) – 1947 – ubijen 1 civil koji je u toku rata bio u hrvatskoj vojsci. Grob je označen križem;
91. Gradec – Haganj (šuma Novakuša) –svibanj 1945 – 16 pripadnika hrvatske vojske odvedeno u šumu i likvidirani;
92. Gradec – Haganj (šuma Doline) – 06.05.1945 – Zarobljeni hrvatski vojnici odvedeni u šumu Doline i likvidirani. Grobište se nalazi desno od ceste Haganj-Gradec. Podignut je drveni križ;
93. Pisarovina – Lučelnica (kod mjesta) – likvidirano 45 civila Hrvata;
94. Pokupsko – Cerje Pokupsko (u šumi kraj kapele sv. Petra) – Nepoznat veći broj osoba likvidiran i bačen u jame koje se nalaze na više lokacija;
95. Preseka – Šelovec (kod mjesta) – svibanj 1945 – Oko 20 zarobljenih njemaca je nakon mučenja likvidirano i bačeni na više lokacija;
96. Preseka – Šelovec (šuma Popovec – Bjelovarec) – 05.do 08. 1945 – oko 30 njemačkih vojnika i Hrvata dočekani u zasjedi i pobijeni;
97. Rakovec (kod groblja) – svibanj 1945 – oko 20 njemačkih vojnika koji su poginuli u bitci ili likvidirani;
98. Rakovec – Lipnica (šuma Kolenica) – svibanj 1945 – broj žrtava nepoznat su njemački vojnici pokopani u dvije lokacije;
99. Rakovec – Valetić (livada) – 4 njemačka vojnika i jedan civil iz sačekuše pobijeni. Zakopani su na vododerini livade;
100. Sveta Nedjelja (Pakovica u polju) – 1945 – broj žrtava nepoznat. Grobište je označeno križem;
101. Sveta Nedjelja – Kerestinec (kod mjesta) – 1945 (poraće) – oko 350 logoraša iz Kerestinca likvidirano. Postoji više grobišta;
102. Sveta Nedjelja (na putu od Svete Nedjelje do Jaske) – 1945 – broj žrtava 2000 – 3000. Likvidirana je kolona koja je išla s Križnog puta – poubijali partizani;
103. Žumberak (Sošice – Jazovka) – 1943 i 1945 – broj žrtava 447. Pripadnici hrvatske vojske likvidirani su odmah nakon bitke za Krašić 1943. godine. Između Sopte i Gornjeg Sela je prirodna provalija gdje su svaku noć, kroz 30-ak dana, vršene likvidacije. Likvidirano je 447 osoba, od toga 270 ranjenika zagrebačke bolnice Sveti Duh – poubijali ih partzani;
104. Žumberak (Kremenjak, Koriljak i Osovlje) – nepoznat broj likvidiranih Hrvata. Grobište se nalazi između Pećina i Kalja, u Žumberačkom gorju;
105. Žumberak (Pogana ili Zla jama) – poraće – u jami su zakopane brojne žrtve masovnih likvidacija;
106. Žumberak – Oštrc (kod mjesta) – 1945 – likvidirano oko 200 osoba. Jama se nalazi ispod mjesta

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Zagreb je jedinstveni glavni

Zagreb je jedinstveni glavni grad na cilome svitu. Od nacističke i fašističke okupacije su ga sami oslobodili njegovi vlastiti građani. Zamislite kako bi se toga dana sićali građani Pariza, Bruxellesa, Amsterdama, Kopenhagena, Osla, Varšave, Praga i Atene da se mogu pohvalit da su svoj glavni grad sami oslobodili.
Zagrepčani, od srca van sritan dan oslobođenja i dan pobjede.
Meni je ža šta u Splitu nema nešto takvo ka šta su trnjanski kresovi.

Tko je glasao

Ti smrdljivi četnici što su ušli u prazan grad bili su puni

ušiju, vaški jel. Smrdjeli su na kilometre i gušili na kilometre, Pobili su sesetke tisuća stanovnika Zagreba i oteli im stanove i kuće, tako da je laž to kad tvrdiš da su ušljivci stanovnici Zagreba, jer nisu. U toj smrdljivoj 45. diviziji svi do jednog bili su četnici iz Srbije netom preobučeni u partizane, mjesecima su ubijali i silovali po Zagrebu ne bi li se oslobodili kompleksa manje vrijednosti, usput su ih preživjeli građani Zagreba učili kako da se oslobode smrada i ušiju.

120 masovnih grobnica na području Zagreba poziva nas da se suprotstavimo smrdljivcima poput tebe koji veličaju pokolje, silovanja, palež i pljačku, tisuće djece poziva nas da se suprotstavimo vama nakazama koji zagovarate pokolje žena i djece.

Prokleti bili u vijeke vjekova nakaze!!!

Da se ne zavaravamo, slično je bilo i u Beogradu, tamo su također pobili desetke tisuća ljudi pa se tek sad poneki usuđuju istraživati zločine partizana fašista.

A evo i skraćenog popisa ljigavog ulaska veličanstvenih ušljivaca u Zagreb:

POPIS STRATIŠTA KOJA SU POČINILI PARTIZANI U GRADU ZAGREBU NAKON 1945. Ili 8.6. 1945. KAD SU PARTIZANI UŠLI U GRAD na čelu sa srpskim dvizijama:

1. Bukovečka šuma – broj žrtava nepoznat – Obavljane masovne likvidacije;
2. Brestovec – 1945 (poraće) – Ranjenici iz bolniceBrestovec i uhićeni domobrani odvede su u šumu gdje su likvidirani. Broj žrtava je nešto preko 50;
3. Čučerje (selo Trstenik) – srpanj 1945 – likvidirano 7 domobrana koji su najprije sebi iskopali grobove. Grobište je u zaseoku Fabijanec kod Trstenika;
4. Galovići – 1945 – likvidirano 13 njemačkih vojnika koji su zakopani u dva grobišta – ubili ih partizani;
5. Gornji Mikulići – likvidiran nepoznat broj njemačkih vojnika koji su
6. Dotrščina (šuma) – svibanj 1945 – broj žrtava 7 000 i više – postoji više grobišta; – poubijali ih partizani
7. Gornje Vrapče – 1945 – broj žrtava 2 000 – 2 500. Likvidirani zarobljenici iz logora Senjak i bačeni u špilju zvanu Dragulinec na Horvatnici. Žrtve su uglavnom bili Zagrebčani te bolesnici iz psihijatrijske bolnice u Vrapču. – patizani i vlast FNRJ;
8. Gornje Vrapče (Kolarska Gora) – 1945 – izvršene masovne likvidacije na više od 70 osoba;
9. Gornje Vrapče (u blizini Kolarske Gore) – 1945 – ubijeno oko 180 osoba i bačeno i zatrpano na šest lokacija;
10. Gornje Vrapče (špilja ispod kote Brežan) – 1945 – ubijeno i pokopano oko 30 žrtava;
11. Gračanska cesta – travanj i svibanj 1945 – Nepoznat veliki broj civila doveden i ubijen. Prilikom dizanja zemlje na mjestu zvanom Tri humka, iskopan je jedan od posmrtnih ostataka te bačen u Savu. Ostali su u masovnoj grobnici na tom mjestu;
12. Lokacije:
I. Gračani (Stremec;
II. Ribnjak;
III. Matkov Brijeg;
IV. Golača;
V. Đurkov voćnjak;
VI. Lonjšćina;
VII. Šiftarov vrt;
VIII. Šiftarov vinograd;
IX. Bešđićev vrt; Trnčićevo dvorište;
X. Trnčićev brijeg;
XI. Sljeme-Stare Sjenokoše;
XII. Okrugljak;
XIII. Banićevo dvorište;
XIV. Zlodijev brijeg;
XV. Peščenka;
XVI. Zdenčec (prva lokacija);
XVII. Zdenčec (druga lokacija);
XVIII. Zdenčec (treća lokacija);
XIX. Bjelčenica;
XX. Obernjak – Brestovac;
XXI. Krivćev brijeg (prva lokacija);
XXII. Krivćev brijeg (druga likacija);
XXIII. Jelačićev brijeg (prva lokacija);
XXIV. Jelačićev brijeg (druga lokacija)
19.V.1945 – u svim ovim lokacijama ubijeno je i pokopano, što vojnika što civila do 2000;
13. Horvati – 1945 – u hrastovoj šumi, a cesti Zagreb Karlovac u krugu 500 m razbacano je preko 50 grobišta
14. Jarek – 8.V.1945 – žrtve su streljane, pretpostavlja se da su bili pripadnici domobranstva i ne zna se točan broj;
15. Jelenovac – svibanj 1945 – 12 osoba je streljano i zakopani su u potoku kod Čulumovićeve šume;
16. Kupinečki kraljevec (Hasan Breg) – uhapšeno 15 osoba, likvidirani i bačeni u jamu;
17. Lipnica (šuma Radovanec) – 1945 – uhvaćeno 10 njemačkih vojnika i streljano;
18. Ljubijska ulica – svibanj 1945 – likvidirano preko sto hrvatskih i njemačkih voj nika i civila. Bačeni u jamu;
19. Kanal (logor) – 1945 – u taj su logor sabirali zarobljene hrvatske vojnike, koje su noću ispražnjavali likvidiranjem. Broj osoba nepoznat;
20. Prečko (logor) – 1945 – likvidirani zarobljeni hrvatski vojnici;
21. Maksimirska šuma – svibanj i lipanj 1945 – broj žrtava nepoznat. Dovažani đaci i studenti iz zatvora u Petrinjskoj ulici i streljani u Maksimirskoj šumi – partizani i vlasti FNRJ;
22. Perivoj Maksimir – svibanj 1945 – Nepoznat broj hrvatskih zarobljenih vojnika mučen i streljan. Zakopani u ombrambene jarke u blizini zgrade Poljoprivrednog fakulteta;
23. Maksimir (ulica Gospočak) – svibanj 1945 – Prko 30-ak vojnika i civila vezanih žicom, bačene u jarak i rafalima pobijeni;
24. Markovo polje – 24/25. siječnja 1947 – dvije civilne osobe likvidirane i pokopane pokraj groblja;
25. Markuševac – svibanj 1945 – strijeljan veći broj osoba većinom civila;
26. Ulica Miholićev Put – 10. svibnja 1945 – streljano 108 hrvatskih vojnika;
27. Mirogoj (kraj krematorija) – 1945 – streljano mnoštvo osoba i zakopano podno krematorija;
28. Mlinovi – Nepoznat broj osoba zakopan nakon likvidacije;
29. Miroševac (kod potoka Trnava) – 1945 – streljano oko 40 osoba čiji su ostaci nađeni na istočnoj obali potoka;
30. Pedagoška akademija u Savskoj ulici – dovedeno oko 300 zarobljenika iz zatvora i streljano. Zakopani su u jamu u dvorištu Akademije. Jama je zatrpana i na njoj zasijano raslinje;
31. Šuma iznad Prečkog – svibanj 1945 – likvidirano 750 domobrana;
32. Pod Sljemenom – svibanj 1945 – sve su zatvorenike zatvora Nova Ves odveli i streljali i zakopali u jame pod Sljemenom;
33. Remete (šuma Bukovina) – 8. svibanj 1945 – zarobljeno i streljano 42 domobrana. Bačeni su u jarak između brijega Črešnjevec i Gospodiček;
34. Remete (šuma Hrupić) – svibanj 1945 – likvidirano oko 50 osoba i bačeno u grabe;
35. Remete (u blizini samostana) – dovezeno oko 30 domobrana, rukama vezanih žicom ubačeni u iskopane rovove i pobijeni rafalom. Više je lokacija grobišta;
36. Remete (iznad krematorija, Fučkov jarak) – svibanj 1945 – nepoznat broj doveženih vojnika i civila steljan i pokopan;
37. Sesvete (Kučane) – svibanj 1947 – U vinogradima u Kučanima streljano 6 osoba;
38. Sesvete (Selčinska šuma) – poraće – nepoznat broj osoba dovežen, ubijen i pokopan;
39. Šestine – svibanj 1945 – broj žrtava oko 5 000. masovno grobište likvidiranih hrvatskih i njemačkih vojnika. Tu su i prema Gračanima bili žrtve i bolesnici zagrebačke bolnice i ranjenici. Kamionima su dovažani i likvidirani i zakopani.
40. Između Šestina i Gračana – svibanj 1945 – iz zagrebačkih bolnica su dovažani bolesnici i ranjenici i tu su streljani i zakopani;
41. Šestine (kod Lagvića) – svibanj 1945 – između 250 i 300 zarobljenih domobrana likvidirano je na putu prema Lagviću (prema potoku na lijevoj strani brijega);
42. Šuma Gliboki jarek – svibanj i lipanj 1945 – Kroz to vrijeme OZN-a iz Sesveta je dovodila osobe, mučila ih i likvidirala;
43. Šuma Resničina (između Sesveta, Resnika i Ivanje Reke) – od 8. V. do kraja lipnja 1945 – partizani i vlasti FNRJ dovele i likvidirale nepoznat broj osoba;
44. Šume Zagrebačke gore – 8. svibnja 1945 – Partizani su hrvatske vojnike i bolesnike iz bolnice Brestovac dovezli i poubijali u blizini bolnice;
45. Tuškanec (Dubravkin put) – od 10-20. svibnja 1945 – kamionima su dovožene žrtve, streljane i zakopane. Broj žrtava nepoznat;
46. Rijeka Sava – lipanj 1945 – nepoznati broj žrtava je kamionima dovežen na Savski nasip i uz maltretiranje likvidirane i bačene u rijeku. Bilo je tu i 40-ak djece u odorama „Ustaške uzdanice“ i 20 – 30 ranjenika;
STRATIŠTA – ZAGREBAČKA ŽUPANIJA:
7. Jastrebarsko (šuma Gović) – ljeto 1945 – veliki broj civila dovedena iz grada i okolice dovezeni i streljani;
48. Zaprešić (kod postaje Sutla) – svibanj 1945 – partizani doveli 6 civila pa ih streljali;
49. Zaprešić (živica kod Malekovića) – 1945 – broj žrtava do 700. Vršene masovne likvidacije – partizani;
50. Sv. Ivan Zelina (Dubovec Bisački goblje) – svibanj 1945 – vlasti FNRJ u više navrata likvidirali nepoznate vojnike;
51. Samobor (ulica Milana Reizera) – svibanj 1945 – U dvorcu je bio sabirni logor s oko 1500 osoba. U logoru su vršena streljanja sudionika Križnog puta. Broj žrtava na ovoj lokacije je oko 200. Grobište je obilježeno drvenim križem i spomen-pločom;
52. Samobor (Giznik) – 1945 – nepoznat broj osoba streljan i pokopan. Mjesto stradanja obilježeno je spomen-križom;
53. Samobor (Jelenšćak) – 1945 – broj žrtava nepoznat. Mjesto obilježeno spomen-križom;
54. Samobor (Stražnik) – 1945 – broj žrtava nepoznat. Mjesto je obilježeno spomen-križom;
55. Samobor (kod Kerestinca) – broj žrtava nepoznat. Vršene masovne likvidacije;
56. Samobor – Bobovica (kod mjesta) – 1945 – broj žrtava nepoznat. Poznatoje da je tu pogubljen jedan vod zarobljenih domobranskih vojnika;
57. Samobor – Povučnjak (šuma) – 1945 – Masovna grobnica domobrana. Likvidirano oko 300 domobrana;
58. Samobor – Rakov Potok (kod mjesta) – Vlasti FNRJ likvidirali oko 650 hrvatskih vojnika. Postoji više lokacija;
59. Samobor – Rakov Potok (Stupnik) – broj žrtava je nepoznat. Likvidiranja su vršena noću, a žrtve su bacane u jarke locirane uz cestu;
60. Samobor – Smerovišće (Vilinske jame) – Likvidirano oko 350 osoba. 210 Hrvata, 110 Srba i 30 Slovenaca;
61. Samobor – Velika Rakovica (kod mjesta) – 1945 – broj žrtava nepoznat. Mjesto je obilježeno spomen križom;
62. Velika Gorica – Lijevi Štefanki – od 1943 do lipnja 1945 – broj žrtava je 660. Likvidirani su civili i hrvatski vojnici;
63. Velika Gorica (na putu za Kravarsko) – Streljano 60 djevojaka iz ženskog internata u Preradovićevoj;
64. Velika Gorica (Hrašće Turopoljsko) – Broj žrtava nepoznat. Tu su likvidirani doveženi zarobljenici iz zagrebačkih zatvora;
65. Velika Gorica – Buševec (šuma Brezik) – 1945 – broj žrtava nepoznat. Streljani hrvatski vojnici i civili;
66. Velika Gorica – Dubranec (kod mjesta) – broj žrtava nepoznat;
67. Velika Gorica – Gudci (potok Peščenjak) – 1945 i 1946 – broj žrtava nepoznat. Na desnoj obali potoka kopane su jame u koje su bacali streljane zarobljenike;
68. Velika Gorica – Vukovina (Vukomeričke gorice) – broj žrtava je do 3000. Žrtve su pripadnici hrvatskog domobranstva;
69. Brckovljani – Lupoglav (kod mjesta) – svibanj 1945 – broj žrtava je 15 osoba. Osobe su izdvajane iz kolona Križnog puta i likvidirani;
70. Brdovec (šuma zvana Janekovićevo) – svibanj 1945 – broj žrtava nepoznat. Masovna grobnica;
71. Brdovec (brdovečko groblje) – broj žrtava oko 700;
72. Brdovec (Ključanska Gmajna – broj žrtava nepoznat. Likvidirano više osoba i bačeno u streljački vod;
73. Brdovec (Hercegovo) – broj žrtava do 700. Grobnice se nalaze na putu prema selu Zdenci. Uz veliko grobište se nalazi niz manjih na drugoj strani puta;
74. Brdovec (kod Rasadnika) – broj žrtava do 700;
75. Brdovec – Javorje (graba iza) – broj žrtava nepoznat;
76. Brdovec – Ključ Brdovečki (kod utoka Sutle u Savu) – broj žrtava nepoznat;
77. Brdovec – Prudnice (prema Lovačkom domu) – likvidirano do 1000 osoba;
78. Brdovec – Šenkovec (Pancer graba) – svibanj 1945 – broj žrtava nepoznat. Likvidirano više osoba i bačeno u grabu;
79. Brdovec – Šnkovec (kod mjesta) – broj žrtava 3000. Grobište se nalazi u pravcu od zdenca prema Šenkovcu;
80. Klinča Sela (šuma Raščak) – svibanj 1945 – broj žrtava 19;
81. Klinča Sela – Repišće (Šumbar) – 1945 – Likvidirano je oko 300 osoba civila i hrvatskih vojnika. Među njima su bili logoraši iz logora Kanal i Kerestinac. Postavljen spomen-križ;
82. Klinča Sela (Ravnice, Sakomani, Rašćak i Pavučnjak) – poraće – Oko 250 logoraša (vojnici, civili i djeca) iz Jastrebarskog, Kanala i Kerestinca;
83. Klinča sela (Sakomani – Jarica) – svibanj 1945 – Likvidirani su sudionici Križnog puta, broj žrtava je nepoznat;
84. Kloštar Ivanić (voćnjak samostana karmelićanki) – 06.05.1945 – Likvidirano oko 40-ak hrvatskih vojnika i bačeni u jamu u voćnjaku;
85. Kloštar Ivanić – Bešlinec (groblje Svetog Trojstva) – svibanj 1945 – Na Križnom putu kroz selo Bešlinec u šumi Marča 8 osoba je likvidirano i zakopani su na istočnoj strani groblja;
86. Krašić (kod crkve sv. Ivana )- svibanj 1945 – do 300 žrtava – poubijali partizani;
87. Krašić (mjesno groblje uz crkvu sv. Ivana) – svibanj 1945 –
88. Krašić (mjesno groblje uz crkvu sv. Ivana) – svibanj 1945 – na ove dvije lokacije likvidirano je između 50 i 300 osoba;
89. Kravarsko (šuma između Kravarskog i Gornjeg Lukavca) – svibanj i lipanj 1945 – Likvidirano je oko 5000 osoba i zakopano u masovnu grobnicu;
90. Farkaševac – Donji Markovac (šuma Bolčanski Lug) – 1947 – ubijen 1 civil koji je u toku rata bio u hrvatskoj vojsci. Grob je označen križem;
91. Gradec – Haganj (šuma Novakuša) –svibanj 1945 – 16 pripadnika hrvatske vojske odvedeno u šumu i likvidirani;
92. Gradec – Haganj (šuma Doline) – 06.05.1945 – Zarobljeni hrvatski vojnici odvedeni u šumu Doline i likvidirani. Grobište se nalazi desno od ceste Haganj-Gradec. Podignut je drveni križ;
93. Pisarovina – Lučelnica (kod mjesta) – likvidirano 45 civila Hrvata;
94. Pokupsko – Cerje Pokupsko (u šumi kraj kapele sv. Petra) – Nepoznat veći broj osoba likvidiran i bačen u jame koje se nalaze na više lokacija;
95. Preseka – Šelovec (kod mjesta) – svibanj 1945 – Oko 20 zarobljenih njemaca je nakon mučenja likvidirano i bačeni na više lokacija;
96. Preseka – Šelovec (šuma Popovec – Bjelovarec) – 05.do 08. 1945 – oko 30 njemačkih vojnika i Hrvata dočekani u zasjedi i pobijeni;
97. Rakovec (kod groblja) – svibanj 1945 – oko 20 njemačkih vojnika koji su poginuli u bitci ili likvidirani;
98. Rakovec – Lipnica (šuma Kolenica) – svibanj 1945 – broj žrtava nepoznat su njemački vojnici pokopani u dvije lokacije;
99. Rakovec – Valetić (livada) – 4 njemačka vojnika i jedan civil iz sačekuše pobijeni. Zakopani su na vododerini livade;
100. Sveta Nedjelja (Pakovica u polju) – 1945 – broj žrtava nepoznat. Grobište je označeno križem;
101. Sveta Nedjelja – Kerestinec (kod mjesta) – 1945 (poraće) – oko 350 logoraša iz Kerestinca likvidirano. Postoji više grobišta;
102. Sveta Nedjelja (na putu od Svete Nedjelje do Jaske) – 1945 – broj žrtava 2000 – 3000. Likvidirana je kolona koja je išla s Križnog puta – poubijali partizani;
103. Žumberak (Sošice – Jazovka) – 1943 i 1945 – broj žrtava 447. Pripadnici hrvatske vojske likvidirani su odmah nakon bitke za Krašić 1943. godine. Između Sopte i Gornjeg Sela je prirodna provalija gdje su svaku noć, kroz 30-ak dana, vršene likvidacije. Likvidirano je 447 osoba, od toga 270 ranjenika zagrebačke bolnice Sveti Duh – poubijali ih partzani;
104. Žumberak (Kremenjak, Koriljak i Osovlje) – nepoznat broj likvidiranih Hrvata. Grobište se nalazi između Pećina i Kalja, u Žumberačkom gorju;
105. Žumberak (Pogana ili Zla jama) – poraće – u jami su zakopane brojne žrtve masovnih likvidacija;
106. Žumberak – Oštrc (kod mjesta) – 1945 – likvidirano oko 200 osoba. Jama se nalazi ispod mjesta

https://komunistickizlocini.net/2015/10/07/popis-stratista-koja-su-pocin...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ustašuljačka pederčino, ...

... opet nam nudiš guslarije.

Tko je glasao

Smrdljivi ušljivi četnički čmaru

Nabijem te na pobjednički hrvatski mentalitet. I to više puta.

Pripremi traktorče, olimpijada se bliži širitelju vaški.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Budućnost

Drugi svjetski rat je završio i trebali bi se okrenuti rješavanju stvarnih problema.
Evo jednoga od njih.https://petarbosnicpetrus.files.wordpress.com/2016/04/petar-bosnic-petrus-source-of-the-future.pdf

Tko je glasao

Evo još malo progresivnih ljevičara Titovih milih partizana

Koji, za razliku od ustaša koji su imali sudove, su znali kako sa narodnim neprijateljima od jednog dana do sto godina života, kao i sa onim mrskim neprijateljima koji su imali stan ili kuću, a koja prirodno pripada vrlim Titovim partizanima, evo dike majku im jebem i njima i onima koji slave koljače

35

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Poludjeli psihopat Laganini potpuni je pervert

Premda je već postalo notorno, ipak sam provjerila i uvjerila sam se - kao i do sad, ovaj potpuno poludjeli perverzni lik podvaljuje ustaške zločine pod partizanske.

Toga se može dosjetiti doista potpuno poludjeli perverzni psihopat.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ma ako ništa drugo moga je

Ma ako ništa drugo moga je bar fotošopirat ove nacističke orlove na njemačkin uniformama. S liva na desno - domobran, švabo, švabo, švabo, švabo, ustaša, ustaša, ustaša. Ako i ima koji partizan na ovoj fotografiji onda je među ovima u vodoravnon položaju.

Tko je glasao

Kote se u domovima onih koje su poubijali!

Tebi je fotošopirana i Huda jama i sve ostale jame u koje su su jugočetnici i jugokomunisti, nakon stravičnih pokolja, mučenja, silovanja, bacali Hrvate ili mnoge od njih čak i žive zakapali.

Perverzni sadistički ubojice, devedesetih su pokazalo, njeguju iste vještine kao njihovi očevi i majke, babe i djedovi- zločinačka kasta koja se koti u kućama i stanovima svojih žrtava je kasta ljudi bez savjesti i morala!

Tko je glasao

pobjeda u domovinskom ratu je čista

bigulice

nije lako razlikovati naše ubojice od njihovih ubojica
iz govora izraelskog zamjenika načelnika glavnog stožera na dan sjećanja na Holocaust

The Israeli army's deputy chief of staff ignited controversy late Wednesday evening with his remarks which seemed to suggest a parallel between present-day Israel and 1930s Germany.

Maj. Gen. Yair Golan made the comments during a Holocaust Remembrance Day address at Tel Yitzhak.

"It's scary to see horrifying developments that took place in Europe begin to unfold here," the officer said.

The comments unleashed a torrent of criticism against Golan on social media, with Twitter users accusing the deputy chief of staff of "forgetting the lessons of the Holocaust."

"The Holocaust should bring us to ponder our public lives and, furthermore, it must lead anyone who is capable of taking public responsibility to do so," Golan said. "Because if there is one thing that is scary in remembering the Holocaust, it is noticing horrific processes which developed in Europe – particularly in Germany – 70, 80, and 90 years ago, and finding remnants of that here among us in the year 2016."

Education Minister Naftali Bennett was in the audience during the remarks, according to Hebrew-language media.

"The Holocaust, in my view, must lead us to deep soul-searching about the nature of man," Golan said. "It must bring us to conduct some soul-searching as to the responsibility of leadership and the quality of our society. It must lead us to fundamentally rethink how we, here and now, behave towards the other."

"There is nothing easier and simpler than in changing the other," the officer said. "There is nothing easier and simpler than fear-mongering and threatening. There is nothing easier and simpler than in behaving like beasts, becoming morally corrupt, and sanctimoniousness."

"On Holocaust Remembrance Day, it is worthwhile to ponder our capacity to uproot the first signs of intolerance, violence, and self-destruction that arise on the path to moral degradation," Golan said.

"For all intents and purposes, Holocaust Remembrance Day is an opportunity for soul-searching," he said. "If Yom Kippur is the day of individual soul-searching, then it is imperative that Holocaust Remembrance Day be a day of national soul-searching, and this national soul-searching should include phenomena that are disruptive."

Golan made reference to the Hebron incident in which an IDF infantryman was filmed shooting dead a Palestinian assailant who was on the ground and subdued.

The soldier, Sgt. Elor Azaria, is being tried by a military tribunal on charges of manslaughter. The arrest and court martial have been met with fierce criticism from nationalist Jews who say that the soldier acted properly.

"Improper use of weapons and violating the sanctity of arms have taken place since the IDF's founding," Golan said. "The IDF should be proud that throughout its history it has had the ability to investigate severe incidents without hesitation. It should be proud that it has probed problematic behavior with courage and that it has taken responsibility not just for the good, but also for the bad and the inappropriate."

"We didn't try to justify ourselves, we didn't cover anything up, we didn't whitewash, we didn't make excuses, and we didn't equivocate," the officer said. "Our path was – and will be – one of truth and shouldering responsibility, even if the truth is difficult and the burden of responsibility is a heavy one."

"We very much believe in the justice of our cause, but not everything we do is just," Golan said. "We are certain of the high level of morality in the IDF as an organization, and we do not ignore exceptions by individuals. We demand from our soldiers the same that we demand of ourselves, and we insist that upstanding behavior and setting an example for everyone become second nature for every commander."

"On Holocaust Remembrance Day, as we remember the six million of our people who were slaughtered in Europe, it is incumbent upon us to remember the 6.5 million, those living now, and to ask ourselves what is the purpose of our return to our land, what is appropriate to sanctify and what is not, what is proper to praise and what is not," the officer said.

"Most of all, we should ask how it is that we are to realize our purpose as a light unto the nations and a model society," he said. "Only this kind of remembrance can serve as a living and breathing monument for our people – a worthy monument, a monument of truth."

Izrael je snažan, jer jedino takav i može postojati
kao takav nije morao svoje generale izručivati međunarodnim sudovima
gdje vjerovatno ne bi prošli bolje od Gotovine i Markača
izraelska država sustavno uništava kuće terorista

hrvatska vojska u Domovinskom ratu nije bila manje pravedna od izraelske
i to svi znamo, nije bilo genocida,
ulazak u Knin nije ulazak u Vukovar
i zato sva ova fiksacija na 45-tu, na ustaše
jer je 95. čista

ali poslušajmo generala Golana, kao i generala Gotovinu i sjetimo se da i u najpravednijoj vojsci i u najpravednijem ratu moramo čuvati ono što jest najvrednije
budimo vojnici, časnici

luka

Tko je glasao

Puno prosera nizašta

Luka, poštedi me svog proseravanja, spinanja i trolanja, jer ovdje govorimo o 1945-toj i porazu fašističkih snaga kojima su nesumnjivo pripadale ustaše, od strane antifašističkih snaga kojima su nesumnjivo pripadali partizani.

Dakle, možda ti možeš odgovoriti odakle dolazi takva vrsta patologije koji demonstrira tvoj kolega Laganini aka Buddhala, a to je da podvaljuje dokumentirane dokaze ustaških zločina kao argument i dokaz izmišljenih partizanskih zločina?

Pokušaj zamisliti situaciju gdje njemački neofašisti, u svrhu difamacije Židova, koriste fotografije koje prikazuju hrpe židovskih leševa iz njemačkih koncentracijskih i eksterminacijskih logora. Naime, upravo to ovaj retardirani patološki lažljivac čini.

Ne bi se dobro proveo niti on, niti onaj koji ga podržava, ma koliko jalovog teksta izasrao.

Osim u zemlji u kojoj se institucionalizirao i afirmirao neofašizam.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Hrvati nisu Nijemci, Srbi nisu Židovi

ma koliko srbočetnička i jugokomunistička propaganda od 1945.g. povlačila tu paralelu.

Hrvati su bili okupirani po Nijemcima i Talijanima. Sklepana je neka država u vazalskom odnosu. Nametnuti su easni zakoni.

Hrvati su bili istovremeno suočeni sa velikosrbskom četničkom agresijom i s komunističkom revolucijom tj. građanskim ratom.

Njemci i Talijani su dali vlast ustašama jer su ustaše od ranije bili kontra Beograda i nacističke politike srpskog dvora.

Jugoslavija je bila neprijatelj, sve drugo su posljedice i kolaterala.

Srbi su se odmah očekivano suprostavili uspostavi države i očekivati da ih ovi sada glade peruškom po guzici je infantilno.

Uostalom, cijeli svijet zna za poslovičnu srpsku sklonost laganju, a o komunistima boljševicima , njihovoj sklonosti zločinima i otimačini ne treba ni trošiti prostor na netu.

Uostalom, partizani ( pa i hrvatski naravno) izborili su Jugoslaviju nažalost, komunističku diktaturu i krvavu kupku, koju smo eto kasnije, kad je Tito crkao i kad su se Srbi razgoropadili- morali mi rastepsti ko beba zvečku i izboriti ndRH,ndBiH, ndCiG, ndKosovo,ndMakedoniju, ndSloveniju.

Komunistički antifašizam je "antifašizam". Smokvin list da se opravdaju zločini komunizma.

sve dobro...

Tko je glasao

Komunistički antifašizam je

Komunistički antifašizam je "antifašizam".
Nema komunističkog antifašizma. Komunizam tj. socijalističko društveno uređenje pod vodstvom komunista došlo je poslije rata. I tada su mnogi oni koji su bili pripadnici antifašističkog pokreta bili razočarani jer se nije ostvarilo ono što su očekivali.

Kao što je poslije Domovinskog rata bilo jako puno onih koji nisu očekivali da će po povratku iz rata dobiti radnu knjižicu i postati socijalni slučajevi, nisu očekivali zemlju poharanu privatizacijskom pljačkom u kojoj su kojekakvi mutni tipovi preko noći postali "ugledni" poduzetnici; nisu se nadali da će se opet ustoličiti jedan novi subnor koji će smatrati da ima pravo na državu. Nisu očekivali da će se boriti za samostalnu i neovisnu državu, a dobiti rasprodanu i ovisnu.

I mnogi se sigurno nisu nadali da će se država početi lagano pretvarati u klerofašističku katolibaniju u kojoj šačica spodoba za koje je glasala samo šira familija postaje utjecajni glasnogovornici vlasti koja se trudi stvarati državu samo po svojoj mjeri - upravo onako kako su radili komuisti.

Međutim, takav razvoj situacije baš ničime ne mijenja ni karakter ni rezultat Domovinskog rata. Niti zbog svih sranja koja su se dogodila poslije Domovinskog rata treba treba kriviti branitelje niti ih zbog toga treba pisati u navodnike.

Tko je glasao

o babama i žabama

to što pišeš @ruperte ne stoji ni u teoriji ni u praksi

Jugoslavenski "antifašizam" je obična boljševička revolucija. Dokaz ti je to da su 22.lipnja moji Siščani ošli u šumu na dan kad je Hitler napao Staljina.

Do tada su nacisti i komunisti uredno dijelili Europu. ( Poljska, Baltik)

Komunisti su metodom: što gore to bolje- iskoristili već do tada prisutne podijele i nerješena nacionalna pitanja, za svoje ciljeve koji su rezultirali sveopćom pljačkom, otimačinom i zločinima.

Poslije se imalo klasičnu komunističku diktaturu, protkanu velikosrpskom hegemonijom.

Oni koji svoje stavove temelje na jugoslavenskoj propagandi su , da budem blag- zavedeni. Ukoliko su dobronamjerni. Oni nedobronamjerni se bore za ljepšu prošlost ili služe kao korisne budale Tomi grobaru, Vučiću i sl.

Iza Domovinskog rata je priča drugačija. To bi mogli zvati lopovlukom u tranziciji iz planskog u tržišno gospodarstvo pa smo dobili privatizacijske dobitnike i gubitnike.

Ono gospodarstvo nije bilo ni zakurac, sve je bankrotiralo još prije.

sve dobro...

Tko je glasao

Nisam ni mislio da ćeš

Nisam ni mislio da ćeš shvatiti. Osim što si glup, k tome si i beskarakterni ljigavac koji se srčano bori za svjetonazor čopora kojemu trenutno pripada (jučer komunist, danas nacionalist, sutra ...?).

Evo da ti citiram "liepu plavku", možda ćeš shvatiti:
Isto tako, moramo strogo odvojiti antifašizam, kao vrednotu moderne Europe, i moderne Hrvatske, zapisanu u našem Ustavu, od zločinačkog jugoslavenskog komunističkog režima, pod kojim su deseci tisuća ljudi raznih nacionalnosti i ideja brutalno likvidirani kao neprijatelji naroda, bez suda i ikakvih ljudskih prava.

Tko je glasao

što bih trebao shvatiti

@rupert

"Osim što si glup, k tome si i beskarakterni ljigavac koji se srčano bori za svjetonazor čopora kojemu trenutno pripada (jučer komunist, danas nacionalist, sutra ...?)."---ma nabijem te na kurac tako pametnog. Nemam čopora, ljigavče.

Citiraš predsjednicu, hehe... tako ste se vi "antife" vratili i Tuđmanu pa se pozivate na njega, pičke kukavičke.

", kao vrednotu moderne Europe, i moderne Hrvatske, zapisanu u našem Ustavu, od zločinačkog jugoslavenskog komunističkog režima, pod kojim su deseci tisuća ljudi raznih nacionalnosti i ideja brutalno likvidirani kao neprijatelji naroda, bez suda i ikakvih ljudskih prava."

""Isto tako, moramo strogo odvojiti antifašizam""- ja to stalno radim, čak sam se djelatno borio protiv toga kada se bilo pod oružjem , pa je bilo i riskantno .

Kad si za "odvajanje " antifašizma, jesi li za osudu komunističkih zločina , istraživanje istih i skidanje naziva ulica i trgova koji nose ime po najvećem zločincu naših naroda i narodnosti.

Meni nemoj prodavati velikosrpsku ideologiju, ja je imam u malom prstu, kao i sve komunističke spinove.

Osuđivanje NDH i inzistiranje na zločinima ustaša kojih je zasigurno bilo kao i drugdje tada, je u funkciji osporavanja ideje hrvatske države. Zato vas ja takve stalno navlačim do muda.
Što ću činiti i ubuduće.

sve dobro...

Tko je glasao

@rupert

Ne, ustašuljačka protuha neće shvatiti, jednako kao što ne shvaćaš ni ti ni ona, ta baratate istim definicijama pojmova i napajate se na istim izvorima "znanja".

Na odmetnike, franktirere, borce izvan zakona se zaštitne odredbe međunarodnog ratnog prava, koje štite ratne zarobljenike, ne primjenjuju, oni se čak nemaju pravo na njih niti pozivati.
A odmetnici, franktireri, borci izvan zakona su svi oni koji su ne poštujući akte o prestanku neprijateljstava, nastavili s ratnim djelovanjem i poslije roka do kojega su morali položiti oružje.

A članak 5. Akta o bezuvjetnoj predaji njemačke OS i svih vojski pod njemačkim nadzorom, hijerarhijskli najstarijeg dokumenta tog vremena glasi:
"In the event of the German High Command or any of the forces under their control failing to act in accordance with this Act of Surrender, the Supreme Commander, Allied Expeditionary Force and the Soviet High Command will take such punitive or other action as they deem appropriate."

A nesretnici su rat produljili za punjih sedam dana, predali su se na Bleiburškom polju 15. 05. 1945. umjesto do 23:01 sati 08. 05. 1945, kako je stajalo u neopozivom dokumentu.

Nisu oni kažnjeni radi svojeg svjetonazora ili vjerskih i poilitičkih opredjeljenja, niti su kažnjeni od "zločinačkog jugoslavenskog komunističkog režima", oni su kažnjeni i kao odmetnici i u procesu kažnjavanja zločinaca koje je provodila antifašistička vojska, kroz rad prijekih vojnih sudova, ali i izvan pravnog sustava, ne negirajući ni slučajeve bezobzirne osvete i retalijacije, kojih bi sasvim sigurno bilo daleko manje da su jugoslavenski kvislinzi položili oružje do 23:01 sati 08. 05. 1945.
Pitam se, može li to vama uopće biti jasno?

Tko je glasao

Feniks, uzeo sam citat koji

Feniks, uzeo sam citat koji vrlo jasno razdvaja antifašizam u kojemu su partizani bez zadrške "good guys" i događaje iz poraća što je Predsjednica nekako uspjela prevaliti preko jezika (iako je i to o poraću diskutabilno kako je već pisao sm, ali nije bitno za poantu moga komentara). Naime, napaljeni desničari pokušavaju ocrniti partizansku antifašističku borbu (neki idu tako daleko pa ocrnjuju i vlastite očeve i proglašavaju ih četnicima, jel tako drvosječe?) zbog onoga što se dogodilo kasnije što je namjerna logička pogreška post hoc ergo propter hoc.

Što se tiče Bleiburga, niti rječju ga nisam spomenuo (niti se imam namjeru upuštati u rasprave koje će uslijediti nakon nedjeljnog ustaškog derneka jer nabrijani trupci i njemu slična bagra ne priznaju argumente) pa mi nije jasno zašto si na mene adresirao svoj komentar?! Vjerojatno zato što si i ti nabrijan (samo na drugu stranu) i kao svi takvi skačeš kao oparen kada netko nije tvoj apologet.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci