Tagovi

Zagrebački čušpajz

Korizma je. Vrijeme je nemrsa. Nakon blagdanskih delicija koje smo trošili za Božić i Novu godinu došli je vrijeme čušpajz.
Do dana današnjeg nisu poznati autori ili autor recepta, „Zagrebački čušpajz“
Kuhari i sastojci su poznati i mijenjaju se samo prema ponudi na tržištu,
Recept za za čušpajz se počel pisati pobjedom HDZ-na izborima za parlament.
Puni nadahnuća s jedne strane i žalosti za Karamarkom i Hasanbegovićem donio je na stol nove namirnice za spremanje čušpajza. U prvotnom receptu stajalo je črno na belom napisano da HDZ ne bu podržal Bandiča, odnosno proračun. Malo frišku figu, rekel je Milan. Vi braćo po politici znajte da u tom slučaju moji ne buju podržali vladu prilikom glasanja. Bogme se onaj Mikulić od straha zesral v gače. Kaj ve. Mile se raspizdil, a znamo kakav je Milan kad se raspizdi. Od jada odmah sklepa dve tri fontane.

Ne znam d li sam nostalgičan ili sam samo star kad se sjećam ovih lijepih dana.
Pak si onda mislim ovak:
Boltek kakav je to gradonačelnik kaj ne zna ili ga roditelji nisu naučili da zna nekaj o Zagrebu. Jer tam kam te srce vleče i penezi za njim bežiju.
Kaj mogu dati Zagrebu, ljudi za koje znaš da drmaju Hrvatskom i Zagrebom a dolaze mjestašca koja se zovu, babindub,pogana vlaka,dugobabe,grobnik,đevrske,konjevrate.
„Zbudi se i daj i zemi vojke“
Kaže pjesma. Djelo, hrvatskih legendi.. Tekst Darago Britvić i Pero Zlatar. Muzika Stjepan Mihaljinec a popeval je još veća legenda gospon Viki Glovacki.
Sjećate se Varietea u Ilici,1950-1960, onih godina kada je bio Viki Glovacki direktor. Braco Reiss prvi do njega.
Kak dečec pamtim odlaske u Varijete u Ilici na mjestu današnjeg Kerempuha.
Sjećam se njegovog čuvenog pitanja publici.
- Znate zakaj v Zagrebu nema teletine?
Mi svi u glas – Ne znamo
- Viki – Zato kaj su svi bikovi na sjednicama.

Rezultat? Gromoglasan smijeh i aplauz +1 mesec čuze u Savskoj ili Petrinjskoj.
Da li je i danas tak ne znam, zato kaj ne hodam na sjednice
Muče me oni, kaj su izglasali proračun jer ne znam kam bi ih svrstal. Med bike ne bi.
Roge morti i imaju ali jajca im videti ni.
I onaj vrag kaj u meni čuči i bocka me sa svojim repom, ne dozvoljava mi da čkomim.
I onda se na glas zapitam.
Ma gdo vodi moj lubleni Zagreb? Ma gdo s adventskoim kinčem istinu skriva?
Vizionar adventskih lampica i fontana, nastoji građanima oduzeti i posljednji centimetar prostora za sebe svoje uhljebe i svakog tko mu pomaže da ostane na mjestu gradonačelnika.
Došlo je vreme vojke v ruke zeme onaj kaj vu srcu nosi naš grad.
Tam kam su danas deli adventskoga kinča, na Marvinskom trgu a kasnije od 1866 na Zrinjevcu , dok je još bil „fihplac“ na čošku s Amruševom bila je pekarnica sa nadasve čuvenim „cimt štanglicama“ t.j. rošćićima posutim cimetom.
Te naše prve fast food prodavaonice zasjenila je jedna u Jurišićevoj. Kad se došlo na Jelačić Plac poput zavjeta bio je odlazak kod Mimice na ribice. Jesu li ikada čuli ti naš takozvani gradski oci za „samoborček“ i čuvene zagrebačke krčme. Tu na vuglu blizu bila čuvene krčma Grom Gromova a kasnije Mrzla piva a i danas poznata po šaljivim nazivom Mrzla Pizda.
I mogel bi ja tak kvocati danima a da se opet na kraju ne upitam. Progovara li to iz mene nostalgija? Moji pajdaši Kusa i Kmet veliju da ne. Da se iza svega toga krije nekaj ozbiljno.
Dotle novaca za vrtiće, škole, infrastrukturu i dovođenje vode i kanalizacije u jedan od najljepših gradova nema.
Nemam ništa protiv lijepo okićenog grada za vrijeme adventa. No mali kurirček iz Pogane Vlake nemre shvatiti da je jedan od glavnih zbivanja bilo Kraljevo. 16. kolovoza je dan kada se slavi Kraljevo. To je ukinuto dolaskom partizana. Može li netko tko ne nosi grad u srcu.
Ne može. Taj netko će radi svog probitka od Bakačeve napraviti umjetno skijalište. Uhljebi, dojdeki, dotepenci, ljubiguzice tražit će da se uključe sva zvona Zagrebačke katedrale.
Danas samo bosanci po zagrebu popevleju: „moj Zagreb, tak imam te rad“ ili „Vračam se Zagrebe tebi“ Kak i ne budu. Dođe jedan rođo dovuče za sobom desetak . Gle čuda. Svi odjednom imaju posel u državnim službicama, ili vu holdingu.
Ja sam skup z moji pajdaši u svoje vreme moral dati prednost nekim drugim dojdekima.
Samo s njima je bilo lako. Znal si kaj misle i kad spavaju.
Koliko god smo bili tužni kaj se seli trkalište Miramare prek Save na Kajzericu veselje nam je donesla1954. Započela izgradnja školske zgrade na bivšem mototrkalištu " Miramare "
Više nismo morali u Koturašku. No nije to neko svjetsko čudo. Odmak se gradila i gimnastička dvorana i mliječna blagovaonica. Sjeća li se netko onog kakaa iz boce i žutog Unrinog sira.
Danas je dvorana za tjelovježbu luksuz boljih škola.
Ja strašno volim fontane. Mora biti da je gradnja fontana po Zagrebu jako jeftina a da je pravi luksuz kada bi se nadležni pobrinuli za osnovne higijenske potrepštine i narušenu kvalitetu prehrane i obrazovanja i da u škole, smatraju građani, iz proračuna pošalju, primjerice, ono čega nedostaje; sapun za ruke, papirnate ručnike i wc papir.
Deci bu Mile dal uniforme, i šlapice. Samo nikak da veli gdo bu od kumova to šival.
Kam ili kome idu penezi od zagrebačkih skloništa?
U samom Zagrebu, prema podacima iz 2011. godine, ukupno je 999 skloništa
Koliko je u njima iznajmljeno bircuza, prodavaonica, i drugih djelatnosti koje tamo ne spadaju. Svi veliki projekti koje je najavljivao, od Terme Zagreb, tunela kroz Sljeme, dovršetka Dinamovog stadiona, žičare i drugih nisu ni započeti. Dakle, nula je napravio. Koliko je ništa puta dva? Strašan je Mile iz Pogane Vlake.
Dobro izostavio sam puno sastojaka za naš Zagrebački čušpajz. No začini na kraju mogu poboljšati ili pogoršati okus. Bi se nekak i opredjelil za gospođu Kmici – Mrak,Taritaš da iza nje ne stoje dve stranke koje se grizu oko bačenih kostiju. Nekaj im moraš obećati da glasaju za tebe. Znam da bu HDZ glasal za Bandića (gospon prgomet je ponuđen kao žrtva) a oni luzeri Bernardićevi mogu samo nanijeti štetu gospođi Mrak.
Nekak najrajši gledim Švaljekicu. Em je fajn ženskica a i domaća je.
E sad samo da zabiberim i čušpajz je gotov.

Tagovi

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci