Tagovi

Zagrebačke sinagoge neće biti! (kako protiv Evrope, kako "dvojac" vodi židovski etnobiznis?)

Uvodna napomena: Ovaj tekst, u nešto drugačijoj verziji, ponuđen je na 5-6 adresa tiskanih medija u Hrvatskoj, prije desetak dana, i NIJEDAN nije pokazao interes za ovu temu. Objavljen je konačno 26. 08. 2013. kao kolumna na portalu www.tacno.net sa sjedištem u Mostaru. U međuvremenu saznajem da je u Banja Luci u toku gradnja Židovskog kulturnog centra koji treba biti otvoren u travnju 2014., znano je da u Makedoniji, u Skoplju sličan kulturni centar uspješno djeluje već nekoliko godina. U Zagrebu, Praška 7 i dalje je parkiralište, nema volje da se uistinu u tom prostoru išta gradi.
Dio odgovornosti za to snose i Republika Hrvatska i zagrebački gradonačelnik (njegov davni prethodnik Ivan Werner donio je odluku o rušenju zagrebačke sinagoge!!), ali i „etnobizničari“ u Palmotićevoj 16, posebno dvojac Kraus - Bienenfeld.
Sramota me je pripadati istoj židovskoj zajednici kao spomenuti dvojac, i namjera mi je počistiti pred židovskim vratima, pred svojim vratima! Istovremeno traje konflikt hrvatske vlade i Evropske komisije, umjesto da se koncentriramo na nuđenje projekata koje bi financirala EU. Taj primjer sukoba oko „Lex Perković“ kao i izbjegavanje gradnje Kulturnog centra sa sinagogom, i mnogo drugoga, udaljavaju Hrvatsku od pozitivnih evropskih stečevina i vrijeme je za poštovanje preuzetih pravnih i moralno-političkih obveza!
---------------------------------------

Osnovnoj tezi ovog zapisa da u Zagrebu u dogledno vrijeme neće biti sinagoge na lokaciji Praška 7, Zagreb – treba dodati - dok god Židovska općina Zagreb djeluje kao netransparentna institucija, a Koordinacija židovskih općina Hrvatske tek kao grupica dužnosnika koja amenuje odluke uskog kruga Židova okupljenih oko dr. Ognjena Krausa. Neposredan povod ovom reagiranju je tekst objavljen u Jutarnjem listu 23. srpnja 2013. autora Velimira Panića koji u dobroj vjeri pokušava izvijestiti hrvatsku javnost o potrebi uređenja prostora na čije uređenje je svojevremeno pozvao i Branko Lustig, naš oskarovac i židovski aktivist, riječima: „Zatvoriti treba ovu rupu u Praškoj 7, treba graditi sinagogu“! Reagiranje je to i na objavljeni razgovor s Jakovom Bienenfeldom (objavljen u Jutarnjem listu) i na tekst razgovora Mladena Plešea sa Slavkom Glodsteinom („Obnova fasade u Praškoj i mala sinagoga bili bi dovoljni za nas!“ , Jutarnji list, 8.08.2013.)

TAJNOST PROJEKTA?
Nemalo iznenađenje je informacija kako se U TAJNOSTI priprema projekt izvjesnog memorijalnog centra, zapravo spomenika na tom prestižnom mjestu. I netočno je da se gradnja odgovarajućeg objekta najavljuje od 1999. godine kada je Republika Hrvatska vratila zemljište Židovskoj općini Zagreb. Inicijativa za gradnju objekta na tom mjestu pokrenuta je još krajem 80-tih godina prošlog stoljeća kada je tu inicijativu pokrenuo Dragan Wollner, a konkretnu raspravu o mogućim varijantama projekta pokrenuo Slavko Goldstein, obraćajući se i pismom na više strana, pa i tadašnjem vodstvu grada Zagreba. U to vrijeme obnašao sam dužnost tajnika Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger, bio i član Vijeća Židovske općine, pa su mi poznati mnogi detalji o toj hvalevrijednoj inicijativi. Naime, rasprava i aktivnosti su tada toliko odmakli da je već rađena priprema za međunarodni natječaj o idejnom i izvedbenom modelu izgradnje Kulturnog centra sa sinagogom. Nikakav spomenik tada nije spominjan, a uvjeren sam da spomenik, pa radili ga i najuspješniji hrvatski arhitekti, ne može biti rješenje za „zatvaranje prostora“ u Praškoj 7.

Međutim, valja nam postaviti pitanje o nečemu o čemu, iako 40 godina pišem i objavljujem, nikada nisam pisao i objavljivao – o raskolu u židovskoj zajednici Hrvatske i saniranju posljedica tog raskola da bi se uopće moglo raspravljati o „tajnom projektu“. Naime, godine 2006. osnovana je druga židovska organizacija u Hrvatskoj, pod vodstvom dr. Ive Goldsteina, Bet Izrael. Iako se ovakve stvari rješavaju unutar židovskih zajednica bez prisustva nežidovske javnosti (takva je praksa u većini židovskih zajednica u svijetu) treba naglasiti da je raskol samo uzgredni razlog za obustavu inicijativa iz devedesetih godina.

U svibnju 2013. su održani izbori za predsjednika Židovske općine Zagreb i za predsjednika je bez protukandidata izabran dr. Ognjen Kraus. Od 1044 članova Židovske općine (živi plus „mrtve duše“?!) pravo glasovanja je imalo 267 članica i članova, a glasovalo je 147 birača i dr,. Ognjen Kraus izabran je ponovo za predsjednika sa samo 124 glasa ZA. Znači samo malo više od 1/10 ukupnog članstva izjasnilo se da Općinu i dalje vodi dr. Ognjen Kraus, pa po mom skromnom sudu, dr. Ognjen Kraus možda ima legalitet, ali nema legitimitet predstavljati Židove Zagreba, a najmanje Hrvatske.

ŠTO SE DOGAĐA U ŽIDOVSKOJ OPĆINI ZAGREB?
Molio sam dr. Ognjena Krausa da mi, zbog javnog interesa, dostavi na uvid sadržaj Ugovora sklopljenog između Židovske općine Zagreb i firme Jakova Bienenfelda koja upravlja parkiralištem na prostoru Praške 7. Bez saznanja pod kojim financijskim uvjetima se parkiralište iznajmljuje, koje prihode od parkirališta ostvaruje firma Jakova Bienenfelda i kako se koriste financijska sredstva, odnosno da li se neki dio odvaja za budući Kulturni centar sa sinagogom, ne može se sagledati ova delikatna problematika. Ni nakon desetak mailova odnosno poruka dr. Ognjen Kraus nije odgovorio iako je obećao, za vrijeme boravka u Virovitici, zajedno sa rabinom Lucianom Mošom Prelevićem, u prosincu 2012.. Kako su se pojavile i glasine o mogućnosti da se židovski Dom Lavoslav Schwarz, na Bukovačkoj cesti proda, a kako su mi se obraćali pojedinci Židovi lošijeg materijalnog stanja, kako mi ni samom ne cvjetaju ruže, kako su krenuli glasovi o netransparentnom trošenju sredstava, privatizaciji stručnih službi Općine, kako je dr. Ognjen Kraus u međuvremenu otvorio privatnu ordinaciju, itd. molio sam dr. Ognjena Krausa, u namjeri pisati opširan članak o stanju u Općini, koje treba biti poznato i židovskoj, ali i hrvatskoj javnosti, konkretne podatke: osim o Ugovoru, primjerice, o broju socijalnih pomoći koje Općina dodjeljuje, i iznosima socijalnih pomoći itd.

Ni na jedno postavljeno pitanje nisam dobio odgovor dr. Krausa!

Jakov Bienenfeld, koji nije na zadnjim izborima izabran u Vijeće općine, nije ni bio kandidat, još manje ima bilo kakav legitimitet predstavljati Židove Zagreba i Hrvatske, tim više što je u izravnom sukobu interesa kada se radi o bilo kakvoj gradnji na prostoru Praške 7. Ukratko, radi se o svojevrsnom etnobiznisu, netransparentnom radu Općine, posebno o neshvatljivoj šutnji vezano za pojave antisemitizma u Hrvatskoj, izostanku podrške Izraelu, što je uobičajeno u dijaspori, o tome da je određena imovina, osim gradilišta u Praškoj 7. vraćena Židovskoj općini, ali javnosti nije poznato o kojim zgradama se radi, niti činjenice kako se one koriste. U međuvremenu zatvorena je bogata biblioteka Židovske općine jer se dotadašnja bibliotekarka priključila organizaciji Bet Izrael. Istraživačko novinarstvo, u ovakvim okolnostima je nemoguće, vjerojatno je za neke nejasnoće nadležan USKOK, i Državno odvjetništvo RH, no smatram svojom dužnošću JAVNO napisati, da nitko nema pravo zavaravati ni židovsku, ni hrvatsku javnost, budući da – sinagoge u Praškoj 7 – kako sada stvari stoje, neće biti!

Dr. Ognjenu Krausu i vodstvu Židovske općine Zagreb nije u interesu bilo što graditi na prostoru u Praškoj 7, a to nije ni u interesu vlasti čija je blagajna u velikom minusu. Od 1999. bilo je dosta vremena pokrenuti raspravu o objektu koji bi se gradio u Praškoj 7, s tim da gradnja bilo kakvog spomenika ne dolazi u obzir. Ideja o gradnji nekakve fasade iz koje bi se nalazila mala sinagoga i još neki sadržaji, nije dobar prijedlog. Pa fasadama sinagoge se u Beču svojevremeno obilježavala Kristalna noć… kao umjetnička instalacija. Kako su mi poznati pregnantni stavovi Slavka Goldsteina od ranije zašto i što graditi u Praškoj 7, siguran sam da on nije mislio na podizanje fasade već na ugradnju određenih elementa u objekt koji bi podsjećali na bivšu sinagogu. Gradnja samo spomenika značila bi kraj opstojanja židovstva na ovim prostorima, jer bez obnove ili izgradnje Kulturnog centra sa SINAGOGOM, bez objedinjavanja kreativnih snaga nas malobrojnih hrvatskih Židova, neće biti učinjeno ono što se radi u većini evropskih zemalja: prakticira judaizam kao vjera (usput, osobno smatram da rabin Moše Prelević u usporedbi sa rabinom dr. Kotelom DaDonom ne raspolaže potrebnim znanjima za vođenje buduće sinagoge ili sinagogalnog prostora u Praškoj 7), educiraju se mladi naraštaji o Holokaustu (ajd, na tome se i ponešto radi!), obilježavaju spomen pločama mjesta deportiranja Židova (na željezničkim kolodvorima…).

ŠTO I KAKO DALJE?
Hrvatska je jedna od rijetkih država Evrope koja nema Židovski muzej, grad Zagreb, osim spomenika na Dotrščini, nema spomenik posvećen Židovima Zagreba koji su dali nemjerljiv doprinos njegovu razvoju posebno između dva svjetska rata, ulice i trgovi su mijenjali nazive, ali zamalo da nema primjera da je neka ulica ili trg dobila ime po zaslužnim hrvatskim Židovima, vijesti o Židovima kao i medijski nastupi su uglavnom prigodničarskog karaktera, stalni postav spomen područja Jasenovac valja promijeniti jer on, sadašnji, ne daje realnu sliku stradanja zatočenika Jasenovca, među njima, velikog broja Židova… Apsurdna je ideja da se otkopaju temelji sinagoge u Praškoj 7 i da budu dostupni pogledima turista i namjernika, jer bi to bio jedinstven primjer da se temelji sinagoge stare tek oko 150 godina prikazuju kao neka atrakcija… To se radi s temeljima sinagoga koja su arheološka nalazišta, primjerice u Beču, na Judenplatzu, starim desetak stoljeća.

Nije potrebno vraćati se na uzroke raskola u židovskoj zajednici Hrvatske – usput, ne bi trebalo isključiti ni interes hrvatskih vlasti da potenciraju raskol, jer dok god on postoji, postoji i alibi za nečinjenje. A nečinjenje se tiče i „Hofjuden“ (dvorskih Židova) koji se sada javljaju za riječ i dijele ecese (savjete) a imali su priliku djelom pokazati da su za gradnju Kulturnog centra sa sinagogom pa i poduzeti konkretne aktivnosti (Davor Štern, Nenad Porges…).

Gradilište u Praškoj 7 nije vraćeno dr. Ognjenu Krausu i Jakovu Bienenfeldu, i malobrojnim istomišljenicima, ono je vraćeno Židovima Zagreba i na simboličan način, Židovima Hrvatske. Potrebno je promijeniti odluku o vraćanju prostora i u posjed uvesti organizaciju Bet Izrael, osnovati Odbor za gradnju sastavljen od predstavnika židovskih općina Hrvatske te istaknutih pojedinaca judaista, arhitekata te drugih stručnih ljudi, predstavnika Grada i Republike, te otvoriti široku javnu rasprava o budućnosti lokacije Praška 7 u glavnom gradu Hrvatske. Također, nije točno da se o potrebi gradnje u Praškoj 7 do sada izjašnjavaju samo Židovi: sjajan tekst o tom pitanju napisao je i objavio u Jutarnjem listu Željko Senečić, o tome je u više navrata pisao i Inoslav Bešker, a i drugi. Grad Zagreb i Hrvatska imaju moralni dug spram svojih Židova i bilo kakav sadržaj bez sinagoge uvreda je ne samo zdravom razumu nego i skrnavljenje pijeteta spram žrtava Holokausta i zaborav jedne vjerske i etničke skupine koja nije bila i neće biti ni u budućnosti samo gost na hrvatskom tlu, već manjina sa svojim pravima i obvezama.
-------------
Završna napomena: Molim za argumeniranu raspravu, bez napada "ad hominem"!

Komentari

kuda s parkiralištem?

@Ljubo,
ako se ne varam na mjestu srušene sinagoge je bila kasnije robna kuća a sada hotel 'Dubrovnik' ima parkiralište za svoje goste. obzirom kako spomenuti hotel nema podzemne garaže, a najbliže podzemne su sagrađene nedavno i privatne su, nije čudo što parkiralište i dalje ostaje na mjestu koje zapravo pripada židovskoj zajednici. zanima me da li židovska zajednica ima ikakve koristi od parkirališta? očito se radi o još jednom nizu licemjerja gradskih i državnih vlasti.

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga

Da, prije svega radi se o licemjerju državnih i gradskih vlasti, ali i o tome da se Židovi u vodstvu Zagrebačke židovske općine ne razlikuju puno od okoline - nekolicina je uzurpirala vlast a i financije, a iz mog teksta se vidi da sam bar deset puta tražio od dr. Ognjena Krausa da mi, zbog javnog interesa, pošalje na uvid ugovor Židovske općine i firme tajkunčića Bienenfelda, o financijskim uvjetima iznajmljivanja parkirališta... Procjenjuje se da se radi o sasvim pristojnim novcima, koje bere Bienenfeld i općina, i da su svi oko tog ugovora čisti, Kraus, kao predsjednik Židovske općine Zagreb, obavijestio bi javnost o iznosima koji stižu u kasu Općine.
Postoji USKOK, Državno odvjetništvo itd. i ne mogu ja stavljati glavu na panj i ići dalje u istraživanju financijskih transakcija - to nije moj posao, a iskreno, i zašto kada, i ovaj dnevnik i komentari pokazuju, veći dio zagrebačkih Židova trpe svoje kabadahije... i ako idem dalje, pomislit će se, kako to u nas biva, da imam nešto protiv dr. Krausa osobno i neke osobne ambicije.
Meni je do transparetntnsti, i prije svega, da što prije počne gradnja Kulturnog centra sa sinagogom na lokaciji Praška 7. Ne znam da li je taj mali dio Praške ulice predviđen kao pješačka zona, ali ako nije, objekt ispod zemlje (3 kata podzemne garaže) mogao bi financirati sadržaje iznad zemlje na istoj lokaciji. Ali, ostvariti takav projekt niti imaju sposobnosti, niti interesa ni grad, ni Republika, a najmanje taj interes imaju "židovski etnobizničari".

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Kakva je bila i što je značila??

Dan Singer
"Rođen sam u Zagrebu. Živjeli smo u Martićevoj ulici. To je bila jedna od glavnih zagrebačkih ulica. Sjećam se zagrebačke sinagoge, a znamo da od te krasne sinagoge nije ništa ostalo. Nismo bili religiozni ali smo naravno išli u sinagogu, naročito onu u Zagrebu, koja je bila poznata po svojoj otvorenosti za svakog čovjeka. Život zajednice u Zagrebu bio je živahan s brojnim ustanovama koje su se bavile zajednicom, dobrotvornim radom i obrazovanjem. Imam i fotografiju sa Purima. Išli bismo u sinagogu lijepo obučeni. Bila je to monumentalna sinagoga, sjećam je se kao takve iako takva možda i nije bila, s golemim svetištem i odjeljkom za žene, s balkonima svuda naokolo i s muškarcima koji se dolje mole. Tamo je bila i plesna dvorana. Bio je to centar, pravi centar u kojem bi se ljudi sastajali iz različitih razloga. Imala je raznovrsne institucije, u njoj se podučavao hebrejski i drugi predmeti… Sjećam se samo toga da mi je majka rekla kako je sinagoga uništena, i ne samo to - da su nabavljeni posebni strojevi kako bi se njezino kamenje pretvorilo u prašinu…"

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

međunarodni natječaj za obnovu sinagoge u praškoj

ljubo,

drago mi je da si našao volje i vremena napisati nešto o temi koja je i židovska i hrvatska. Ne znam dobro odnose unutar židovske zajednice, ali vjerujem da je židovima, možda lakše nego nekim drugima prihvatiti postojanje različitih stavova, mišljenja unutar zajednice. MOžda nije baš uvijek tako, ali u svakom slučaju želim vam dobro.
Hrvatska, hrvatski narod, zagreb dužni su sagraditi/obnoviti sinagogu u praškoj ulici. To jest neka vrsta moralnog duga. Idealno, na način koji prihvati židovska zajednica. MOžda bi dobro rješenje bio međunarodni arhitektonski natječaj, a u žiri uz predstavnike židovske zajednice hrvatske i zagreba predložio bih i ugledne ljude iz kulture i javnog života - one koje bi u današnjem svijetu mogli smatrati jednakovaljanima pravednicima među narodima - beskompromisnim borcima za slobodu svakog pojedinog čovjeka bez obzira na vjeru, nacionalnost, porijeklo, boju kože.
Ja bi predložio mraka.
U svakom slučaju imaš moju potporu.

luka

Tko je glasao

@luka Hvala!

Hvala na razumijevanju teme.
Zaista sam pošao pružiti što više konkretnih informacija, prošlost je prošlost, i sada je šansa da se na tom vrlo atraktivnom prostoru izgradi jedan reprezentativni objekt. Apsolutno sam za međunarodni natječaj i da kvalitetan tim arhirtekata i drugih stručnjaka ponudi rješenje kojim bi se i Zagreb i Hrvatska mogli podičiti!
Ipak, ostaje pitanje zašto nije bilo razumijevanja u više uredništava listova kojima sam tekst poslao, objaviti ga?!! Ne mogu vjerovati u dugu ruku Palmotićeve 16, mada znam primjerice kako Bienenfeld što izravno, što neizravno kupuje medijski prostor. I već sam dobio poruku - upozorenje da ga se čuvam, zna biti pomalo opak. Od mladosti, kada smo se upoznali, poznat je kao rabijatan tip! No, to su naši unutrašnji odnosi...
I,99,99 % sam siguran, parkirališta u Praškoj 7 uskoro tamo neće biti. I puno ovisi o Vladi i gradonačelniku Bandiću... (Usput, može li mi netko na PP, poslati izravnu e-mail adresu Milana Bandića??)
Meni je stalo da se hrvatska javnost izjasni, i zapravo sam siguran, kada bi se na pristojan način pitalo, od vjerodostojnih Židova, ljude Hrvate, građane Hrvatske, da bi inicijatori gradnje dobili veliku podršku građana, pa i Kaptola i drugih vjerskih zajednica! Zagreb zaslužuje jedan novi objekt po kojem bi postao poznat u svijetu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Zbog jednog izraelskog susjeda

"""Ipak, ostaje pitanje zašto nije bilo razumijevanja u više uredništava listova kojima sam tekst poslao, objaviti ga?!! """

Dok se ovi naši nesvrstani titoisti još dvoume je li on zločesti ili dobri momak, urednici vjerovatno misle da sada eto ne bi bilo oportuno tu nešto potencirati gradnju sinagoge u Zgb. dok se politika ne odredi na čiju će stranu stati.

Piškiti ili kakiti pitanje je sad.

Tu je odgovor na tvoje dvojbe. Dok se ne riješi pitanje Sirije i naše neutralnosti tj. zauzimanja strane, urednici nemaju stav dok ne odu po mišljenje. Ipak si ti Židov od formata, a Asadove rakete su već naciljale gradove u Izraelu. Što ako su ovi za Asada, aaa, nije ti palo na pamet, pa pogledaj samo kolike se krokodilske suze rone zbog njega i na ovom zborištu.

Ukoliko Zoki zauzme " nesvrstani " kurs očekuj da ćeš i ti jedno vrijeme pasti u nemilost, dok bebu ne izbace s prljavom vodom. Židovi će izaći iz mode.

Usput, ovaj drugi valjda ima bolje veze, jebiga.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Što se tiče hrvatske politike spram građanskog rata u Siriji, slažem se s tobom da je ni vrit ni mimo. Zaboravlja se kolike je zločine počinio "nesvrstani" Hafez el Asad, a koje na neki način nastavljaju odane još trupe njegovu sinu, Bašaru el Asadu i on sam kao diktator.
Jedino ne vidim ipak vezu između odbijanja nekoliko listova u Hrvatskoj da objave moj članak, i rata u Siriji. Primjećujem samo da bi mi htjeli ostati članica NATO pakta i ne slati vojnike ako to komanda NATO pakta procjeni potrebnim. Pri tome se zaboravlja da bi nam se to moglo vratiti kao bumerang, jer ne dao Hašem, da Hrvatskoj zatreba vojna pomoć NATO pakta!
I Židovi, na sreću ili nesreću, ne znam, teško izlaze iz mode. Što se tiče padanja moje persone u nemilost, ne vidim nikakav problem jer se nikada nisam osjećao u nečijoj milosti, pogotovo ne prijašnjih pa i sadašnjih vlasti. Osim toga, portali su, pored TV, sve jači mediji, a tiskani u velikoj defenzivi!
A ovi "drugi" vrlo vjerojatno imaju ne bolje veze, nego puno više novaca, ha, ha... a velika je zabluda da je novac u svim pitanjima presudan, zar ne??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Znači rat dvije grupe židova nije još završio?

Nego sjeti me na čijoj je Mesić strani ono bio, na vašoj ili Kraus-Bienenfeldovoj tako da znam za koga ću navijat!?

Tko je glasao

@Quinquaginta

Rat je, bar javno, obustavljen. Sada se radi o ratu da se UNUTAR židovske zajednice članovima polože čisti računi. Računaj površinu parkirališta, koliko parkirnih mjesta, koliko sat parkiranja košta, i do SADA NE MOŽE SE VIDJETI UGOVOR o korištenju tog prostora između Židovske općine i firme Jakova Bienenfelda...??!!!! Pišu mi ljudi i traže da se provede istraga, i da novac Bienenfeld vrati... Ali, tko u Hrvatskoj išta vraća??? I niti sam DORH, niti državno odvjetništvo..., niti sam odvjetnik bilo koje strane. Kakvo navijanje??? JAVNOST TREBA ZNATI ISTINU!
I što je najvažnije, i to se uporno zaobilazi, vlast - hrvatska vlada i gradonačelnik MIlan Bandić ne žele gradnju, žele da poumiremo ili da se asimiliramo, a onda će neka tajkunčina domoći se tog prostora u Praškoj 7 i graditi za sebe neki objekt! Po starom receptu... Istina, Bandić pomaže Židove Zagreba na druge načine, ali to su u odnosu na Kulturni centar sa sinagogom, u biti, sitnice...
Hrvatsku neki uspoređuju sa Srbijom i Beogradom gdje se vodi žestoka borba protiv gradnje šoping centra na lokaciji Topovske šupe, gdje je planirana gradnja na lokaciji gdje se nalazilo Sajmište, mjesto najvećeg stradanja Jevreja - Židova u Holokaustu, i antifašista, u Srbiji! Zar to treba Hrvatskoj!???
Kako sada stvari stoje, Kulturnog centra sa sinagogom neće biti, a realizacijom takvog projekta dobili bi ne samo Židovi, nego prvenstveno Zagreb i Hrvatska!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Mislio sam da je kod

Hrvata u tradiciji onaj poznati jal, sad vidim da ni drugi nisu imuni na to.

Priznajem, mislio sam da je Bet Israel samo jedan organizacijski oblik u sastavu zajednice Židova, a sad vidim da zapravo postoje dvije " stranke".

Nešto kao Džakula i Pupovac kod Srba.

Šteta.

U svakom slučaju, s obzirom na nezanemariv doprinos hrvatskih Židova u raznim oblastima
podržavam izgradnju vjerskog objekta.

Ukoliko se bude otvorio nekakav račun za dobrovoljne priloge spreman sam dati skromni doprinos prema mogućnostima.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Prvo, zahvaljujem ti na volji da pomogneš u slučaju gradnje Kulturnog centra sa sinagogom u Praškoj 7.
Neobično mi je da si došao do zakljućka da se radi o nekakvom jalu!!?? Da bi postojao jal, netko treba nešto dobro raditi, a da bi mu drugi bili zavidni. Na razini pojedinaca ima toga i među Židovima, ne vidim nijedan razlog da jala među pojedincima Židovima nema.
Članak treba vrlo pažljivo čitati, možda čak i dva puta. Naime, ne pišem o jalu, problem jest mala grupa koja je uzurpirala vlast, a to je moguće jer Židova u Zagrebu i Hrvatskoj je vrlo mali broj, uglavnom su se pasivizirali, zaobilaze Palmotićevu 16, nešto je bolja situacija s Bet Izraelom. Nikakve usporedbe sa organizacijama Srba ne dolaze u obzir, osim što i oni i mi imamo etnobizničare.
Stvar je u tome da je židovska zajednica u dijaspori PLURALNA, pogotovo u većim Židovskim općinama i u skladu s tim postoje pojedine organizacije i krovna organizacija. U nas nema dovoljno transparentnosti u radu Židovske općine Zagreb, niti koordinacije jer općine su u pojedinim gradovima minijaturne, a i ono malo njih radi po diktatu iz Zagreba, ne postoje sinagoge, ni lokalni rabini.. ali postoje mrtve duše, bukvalno i u prenesenom značenju! Ne mogu se dobiti elementarne informacije iz ŽOZ-a, a s druge strane desetljećima je jasno da vlasti, bilo crvene, crne ili narančaste... u Hrvatskoj uopće nemaju političku volju rješavati ta pitanja. Čeka se naš fizički nestanak, a na djelu je i jaka asimilacija! Osim toga, o tome nisam pisao, ali očito je da postoje i različiti kriteriji u primjeni zakona. Katolička crkva dobila je sve što je poželjela od imovine, (osim šuma), Srpska pravoslavna crkva i židovske organizacije, vrlo malo! Godine 1991. radili smo procjene židovske imovine i procjena se kretala na oko 10 miljuna dolara! I sve je učinjeno naopako - prvo je trebala denacionalizacija, a onda privatizacija...!
Hvala još jednom na dobroj volji da pomogneš!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Na koji bi to točno način

Na koji bi to točno način "vlasti, bilo crvene, crne ili narančaste" trebale "rješavati ta pitanja"?

Pogotovo imajući u vidu visoki stupanj autonomije nacionalnih manjina. A kad se radi o vjerskom pitanju, sinagoga to jest, još i više.

Kako bi se izbjeglo miješanje u unutrašnje stvari manjine?

Zašto bi tu vanjska intervencija bila dozvoljena, čak nužna, a negdje drugdje iste sekunde proglašenja narušavanjem kulturne, vjerske i druge autonomije manjine?

I da, Katolička Crkva je dobila puno ali ni blizu onome što je željela, i još želi.

B-52

Tko je glasao

@sm

Malo mi je čudno tvoje pitanje vezano za vlasti - koje vlasti?? Pa vlast u Republici Hrvatskoj, zajedno s vlasti u gradu Zagrebu. Davna, prethdna vlast je provodeći politku "konačnog rješenje židovskog pitanja" naredila i srušila jedan vjerski objekt, uz cinično obrazloženje da se zagrebačka sinagoga, zapravo jedna od najljepših u srednjoj Evropi, nije svojim maurskim stilom uklapala u urbano tkivo Zagreba.
Samo neka se vlast miješa u unutrašnje stvari židovske manjine, ali na pozitivan način! Neka radi ono što je u većini evropskih zemalja već učinjeno!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

3 L

@LJ.R.W.
Tri slova L odlučuju o svemu.
Lokacija, lova i laž.
U nekdašnju sinagogu u Praškoj ulici stalo je 1200 članova židovske zajednice.
Srušila ju je Pavelićeva NDH kada je Zagreb brojio 12 000 pripadnika židovske zajednice.
Normalno da nikome na pamet ne pada nova sinagoga u praškoj. Židovskom tajkunu na pameti su druge stvari. Tajkuni u sprezi s vlasti provode svoje naume bez obzira na proteste članova Židovske zajednice.

Rabin Prelević: Treba nam zakon o povratu imovine, a ne nova sinagoga.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/Ar...

Zakon omogućuje povrat imovine koju su oduzeli komunisti, ali ne i one koju je oduzela NDH.
Teška borba je pred članovima židovske zajednice. Uspjeh je upitan.

Tko je glasao

teško je povratiti ono što je dušlo oduzeto

za vrijeme NDH u židovske stanove su ušli razni ustaški djelatnici - što vojni što civilni. propašću NDH u te iste stanove ulaze razni partijsku službenici od komesara pa naniže. dok su se običnim građanima Zagreba dodjeljivali sustanari partijski djelatnici su se baškarili u tro- i višesobnim stanovima. zbog navedenoga je teško vratiti ono što je oduzeto ustašama koji su pak oduzeli židovima. znam jednu židovsku kuću na Ribnjaku u kojoj je za vrijeme rata stanoval domobranska obitelja a poslije rata komesar. kuća je kasnije srušena i na njenom mjestu i mjestu kuće do je sagrađena višekanica. papiri o vlasništi - ono prije rata i za vrijeme rata su tajanstveno nestali.

w. ;)

Tko je glasao

Osobno, jako me žalosti

Osobno, jako me žalosti razdor koji je nastao između dviju židovskih općina. Iako nisam Židov, veselila bi me sinagoga u Praškoj ulici. Nadam se da će se uspjeti pronaći zajednički jezik jer sinagoga nije jedini problem. Praktično, pola centra Zagreba je oduzeto Židovima i samo zajednički se može izboriti povratak te imovine.

Tko je glasao

@vn37

Osobno sam pesimist što se tiče povrata imovine Židovima. Da se htjelo, napravilo bi se to 1991.-1993. u eri prvog vala privatizacije. Dakle, trebala je prvo denacionalizacija, pa privatizacija...
U mnogim gradovima Njemačke i Austrije ili nema Židova, ili je mali broj, sinagoge su obnovljene... Sve se može, kada se želi...! Predložio sam gradnju, i to što prije, Kulturnog centra sa sinagogom u Praškoj 7. I mene je jako žalostio, pa i danas žalosti raskol, ali on je nastao kada je bilo jasno da je vraćeno zemljište neka vrsta kukavičjeg jajeta, podmetnutog židovskoj zajednici. Stvar se da riješiti, ali bez etnobizničara... I svakako otvoriti široku javnu raspravu o toj temi, o tako važnoj temi ne može i ne smije odlučivati uski krug ljudi...Što prije izvlastiti Židovsku općinu Zagreb, upisati vlasništvo na sve židovske općine i Bet Izrael, formirati Koordinacijski odbor za gradnju s tridesetak stručnih i autoritativnih ljudi... ići u međunarodni natječaj za projekt, dio sredstava, siguran sam, dala bi i Evropska zajednica!
Preleviću treba zakon i kojekakvi izgovori, jer verojatno u toj novoj sinagogi, u okviru Kulturnog centra ne bi bilo mjesta za njega, nego za kompetentnog, učenog rabina... Po mom subjektivnom stavu, bilo bi mu bolje da igra rekreativno vaterpolo.. Iz više razgovora s njima shvatio sam da nije socijalno osjetljiv, i da mu je znanje o judaizmu prilično skromno... Narodski, k tome, veže konja gdje mu gazda kaže, znači čovjek bez stava i moralnog integriteta! No, o svemu bi odlučivali vjernici.. i članovi Koordinacije židovskih općina, kada bude raspisan natječaj za rabina u novoj sinagogi...ako je ikada bude!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo Ruben Weiss, alias

Ljubo Ruben Weiss,
alias lažljivac.

Pišeš da nikada nisi pisao o razdoru u židovskoj opčini Zagreb, no to nije istina.
Ko Danimir si na pollitika.com o tome pisao, kolko se ja sječam.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci