Tagovi

Zagreb je moj grad

Kada bih imao 15 minuta da iskusim bilo što na svijetu, ja bih se odabrao prošetati zagrebačkim ulicama. Iako mi već poznate, a hodanje skoro ništa ne košta, polagana šetnja gradom je sve što želim.

Ljubav prema Zagrebu za mene ne proizlazi iz osjećaja da mu pripadam, nego iz osjećaja da on pripada meni. Da mi ga stoput uzmu, on bi meni ostajao netaknut; djelić njegove prošlosti je i moja prošlost. I danas mogu vidjeti škole koje sam pohađao, mjesto gdje je stajala jedna posebno niska i posebno mi draga klupica, ili trgove na kojima sam se kao dijete igrao. Jednom šetnjom bih proživio te divne godine sjećanja.

U maniri idealistične ljubavi, ne umišljam da je moj grad samo moj. Upravo suprotno, drago mi je u njemu sretati druge i razmišljati kakva će oni iskustva nastaviti nositi sa sobom. Ne umišljam ni da je Zagreb nekakvo posebno vrijedno mjesto - nije. Ja sam se samo slučajno baš ovdje rodio i odrastao. Ali zato što je baš tako ispalo, osjećam se zadužen baš ovome gradu. On me odgojio, koječemu naučio i štošta mi otkrio; bio je tu dok sam bio sasvim malen.

Možda sutra ipak zatvore osnovnu školu u koju sam išao, nema baš djece u centru; nema više ni većine mojih starih prijatelja ovdje. Jest normalno da se stvari mijenjaju... ali na neke od njih ipak možemo i utjecati. Na primjer, ne moraju se baš gradit fontane svagdje.

Jesmo, tu smo dakle. Izbori su nam pred vratima, a usto sutra i prvi maj. Uobičajeno izobličen praznik, prvoklasna prigoda za politikantstvo. Ipak, ne želim da se predamo apatiji i cinizmu. Izbori su, i svačiji se glas ima priliku posve legitimno brojati. Iskoristite to. Nemojte odbaciti svoje pravo na glasanje, ostavštinu dugih borbi i težnju naših predaka.

Zaista smo za uspješnost demokracije odgovorni mi sami. Gubimo jedino ako se predamo, a to činimo neizlaženjem na izbore, cinizmom i sličnim lakšim putevima. Ne treba ni za koga glasati, ako se stvarno nema za koga glasati. Dovoljno je samo izići, pokazati da vam je stalo i da se brojite. Pokazati da vam je stalo da se brojite i da vas se uopće išta pita. Iskoristite to.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci