Tagovi

Zagreb 2009.: Milan Bandić ili Jasen Mesić?

Prije mjesec dana, predsjednica gradske organizacije HDZ-a Zagreba Jadranka Kosor najavila je odlazak s te dužnosti, da bi je prepustila onome tko će biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika na lokalnim izborima slijedeće godine. Spekuliralo se da bi to mogao biti sadašnji ministar prosvjete Dragan Primorac, ili možda Andrija Hebrang. Sada međutim doznajemo da je vrh stranke (tj. sam Ivo Sanader) za tu dužnsot odredio javnosti gotovo nepoznatog, mladog (36 godina) mr.sc. Jasena Mesića.

Prve reakcije i komentari, koje donosi današnji Jutarnji list, izražavaju iznenađenje i ocjenu, da Sanaderu i nije stalo da HDZ pobijedi u Zagrebu; možda zato jer ocjenjuje da za to nema šanse (2005. SDP je imao 40%, a HDZ 16% glasova!), ili pak jer mu sasvim odgovara jaki Milan Bandić koji je oponent Zoranu Milanoviću.

Dodatno, treba upozoriti i na to da je zagrebački HDZ mrežom interesa čvrsto povezan sa sadašnjim gradonačelnikom, do nivoa prešutne koalicije. Zato drži izrazito "nizak profil" i ne pokušava poentirati na brojnim nepopularnim Bandićevim potezima i problemima u Zagrebu.

S druge strane, Mesića se uspoređuje sa samim Zoranom Milanovićem, mladim kadrom koji je mimo mnogo iskusnijih došao na čelo SDP-a i polučio dobar rezultat. Jasen Mesić je danas javnosti nepoznat, ali to znači također i da nikome nije naročito antipatičan (za razoliku od Primorca i Hebranga); a ima još godinu dana, da postane poznat.

Zagreb je, po mom sudu, previše važan da bi ga Sanader samo tako unaprijed žrtvovao.

Moj je prvi dojam (kao analitičara, iako naravno moram o tome razmišljati i kao glavni tajnike jedne stranke koja ima ambicije na istim izborima) da se radi o dobrom potezu HDZ-a, koji povećava njihove šanse na izborni uspjeh; nikako se ne radi o predaji unaprijed (što je bio slučaj s imenovanjem Jaedranke Kosor za kandidatkinju na predsjedničkim izborima 2005.). Treba imati na umu vitalnu činjenicu da će izbori za gradonačelnika biti neposredni. HDZ se mora potruditi da njihov kandidat pokupi i glasove onih koji inače ne glasuju za HDZ.

Bandić je mnogima antipatičan, uključivo i glasače SDP-a; mnogi od njih međutim ne bi glasovali ni za Primorca, Hebranga ili recimo Marinu Matulović-Dropulić. Posve nova osoba, koja nikako nije povezana s klanom koji Zagrebom vlada (o kojem je AP ovdje mnogo pisao), ima puno šanse privući te glasove. Osim sukoba sa samim Bandićem, treba imati na umu da se time smanjuju i šanse nekog trećeg kandidata koji bi se eventualno mogao nametnuti (nekoliko političara pikira na tu ulogu).

Ivo Sanader i Jasen Mesić, po mom sudu, misle ozbiljno!
Da bi se ocijenilo da li sam u pravu, slijedećih mjeseci treba pratiti dvije stvari: javne istupe Jasena Mesića, te zbivanja unutar gradskog HDZ-a, gdje će on, ako žei uspjeh, morati suzbiti Bandićeve saveznike.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Komentari

Evo jako rano u zoru

Evo jako rano u zoru (ponekad patim od nesanice) tražim preko Googlea vijesti o Jasenu, pa sam dobio ovaj svoj tekst među prvih deset. :) Što ilustrira činjenicu, da se u skoro tri mjeseca Jasen uopće nije pojavljivao u javnosti - ništa o njemu nakon onog iznenađujuećg izbora! A slijedi ljeto.

Možda pripremaju ofenzivu od jeseni. Ali, činjenica da se nimalo nisu u međuvremenu potrudili, ide protiv moje početne teze da ipak "misle ozbiljno", te na mlin teze da unaprijed računaju na poraz.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

To je vjerojatno, ali i

To je vjerojatno, ali i minimalistički stratezi razmotre i onu nemoguću varijantu.

Npr. ovdje je sada već krenuo Čačić, a la za premijera. Ne toliko zbog njega, nego kaže da je očigledno da HDZ s tim nekim Jasenom Mesićem blefira u dogovoru s bandićem pored jakih igrača (Primorac, Marina MD, Vidošević), pa baš zato on nudi sebe, kao pravu konkurenciju toj sprezi HDZ-SDP Bandić.

To djeluje još uvjerljivije nego ovo tvoje guglanje. Baš zbog sume sumarum takve razne prakse, i efekta čačić naravno, i uz najčvršće dogovore i objektivne nužde posvezanosti i sve aparate se može desiti pad "zagrebačkog zida", a la berlinskog, ako ništa drugo jer beskrajne snage i divizije više neće biti u stanju održavati "zid", te će na semaforu osvanuti šokoviti rezultat prvog kruga natjecanja za prvaka, na bazi 32 % glasača: 1. Jasen Mesić 25 % ili 8 % ukupnih glasača 2. Milan Bandić veoma blizu ali nešto manje 3. kandidat trlji brlji stranaka (zeleni, DSŽ i razni), neočekivano, čak 10 % ili 3,2 % ukupnih glasova 4. Čačić 5 % ili 1,8 % ukupnih glasača ... i redom razne neovisne liste, pune dugogodišnjih kvislinga svih snaga i praksi.

Ako se to desi, a nije isključeno kakva inercija igra igru, onda će nastati još besprizornija strka nego u vezi državnih izbora, jer budimo realni, objektivno je u igri više varijabilnih, uticaju podložnih novaca i raznih redovnih interesa, što veže više žive aktivnosti i maoizma, nego državne relacije, gdje broje jesu veće ali je i turboliberalizam pod jačima samokorekcijama i vizitama partnera izvana, dok je Zagreb već odavno masovno liječelište tih masovnih turboliberalističkih snaga, nema tko odavno tu ne nalazi ponešto za sebe.

Dakle, ne da vam prijetim, nego bi se zbilja mogli naći u situaciji da trčite za događajima gore nego vođe francuske revolucije i beskrajne snage nakon pada berlinskog zida. Možda vama je čak krajnje vrijeme za obrnutu taktiku, obavljanje poslovnih dogovora i ugovara oko minimalnog održanja zida jer, kada tako jake brane popuste dolazi do velikih razlijevanja korita, poplava i raznog zagađenja okoline, na što vi kao zeleni ne bi smjeli samo likovati nego i nešto se pripemati za poentirati, kao njemački zeleni neočekivano na poplavama. A nije moje da izmišljam kako vodostaji rastu a brane i susatvi zaštitee slebe, to je svima već očigledno.

Tko je glasao

Predviđanja za lokalne

Predviđanja za lokalne izbore 2009.g. u Zagrebu (i drugdje u RH) nisu više što je bilo, nego nešto sličnije predviđanjima o cijenama i poslovanju nekretninama, dionicama, novcima i raznim, s čime je više povezano nego sa dosadašnjim običajima. Čak i više, uz sve te "najednom" nepouzdane pojave gradovi, a Zagreb iznimno, kao osnovu uključuju još nepouzdanije, najveći stupanj hazarda, često sa niti 1 % vjerojatnosti, potvrđeno kroz dugo razdoblje napretka od skoro 40 godina na sve moguće načine:
- da će neki minimum stvarnog prostornog planiranja rješiti jake snage humanih urbanista i akademika, zajedno sa zajedničkom tvrtkom IGH d.d., pouzdanost nikakva;
- da će išta slično biti oko infrastrukture i priključaka, pouzdanost još manja;
- da će primjena propisa, izdavanje dozvola i raznih rješenja biti čemu;
- da će se poslovanje s novcima ne samo u cijeni nego i u svemu približiti granici jadnog ispod 200 %;
- da će od bezbrojnih snaga plaćenog aparata, uključujući cca 70 % hravstkih stručnih i akademskih institucija, itko išta znati o raznom, npr. o Donjem i Gornjem gradu i velikim projektima;
- da se sve strukture i infratsrukture neće tresti od toga kada neki glumac recitira neke stihove, od nekakvog omladinskog kluba ili oko bilo čega oko ulica i cesta i nekretnina;
- da se sve neće dramatično tresti od izazovne logike kako to da isti drugovi i gospoda desetljećima oko istog snažno parolaše "konačno moramo", "treba", "idemo" ...

Već lani je krenulo drugo razdoblje i stupanj smisla o bavljenju tko će i kako će nešto raditi po zagrebu je ispod razine smisla bavljenja evropskim uspjesima i poslovanjem hrvatskim nogometnim klubovima - da, netko će navijati, ali za poslovanje više nema niti pojedinca koji se time zbilja bavi, koji je zainteresiran i koji nešto oko toga može. Stvari su sa poslovanjem, kao i razno po RH, prešle granice.

U Zagrebu nije toliko problem što se milijarde pojedene unaprijed i što pola grada napada bez alternative, problem je ono što iznimno brzo napreduje od 2000.g. na ovamo po Zagrebu i RH - promjene u osnosu na devedesete su bile uspješne, šire snage su pojačale združeno sa svim naslijeđem i mrtvom materijom koja oživljava zajedno sa novom, i sa jakim inozemnim i balkanskim snagama, tako da se je logično došlo trenutka završetka duge "kulturne revolucije" i prešlo s onu stranu. Drugovi i gospoda na čelu će vjerojatno i dalje biti spremni povesti narod u nove bitke, ali davno je to bilo kada su jake snage zapele nakon Tita i Kardelja - od tada na ovamo sve je napredovalo u istom smjeru, tako da više ni ikakav politbiro nije u stanju slijediti vođe. Kao što je rekao Ivica Todorić nedavno na godišnjici HUP-a - da je samo bilo još 5 ovakvih godina.

Ono što je jedino pouzdano jeste:
1. Jako združene snage znaju da je kraj. Navale će se nastaviti po inerciji ali su Jude već obavile šta su obavile, kao Canjuga što je saopćio zadnje misli oko promjene imena u Dinamo, a i sam stadion najavljuju rušiti;
2. Ostale snage su zatečene i još će dugo biti. Maoizam kakav smo dugo poznavali se raspada a nikakav gensek ni itko sličan ne veli ništa, kao da je sve normalno;
3. Razloga za defetizam nema. U svim sličnim situacijama do sada je nakon ovako zrelih lomljenja valova je bilo bolje nego ikad (šezdesete, tridesete, početak 20. st., druga polovina 19. st.), Anuška je prolila ulje, pobunjenici su došli davno prje osvajača i obavili sve šta treba, razvoj materije na plodnoj zemlji prilično skladan (do toga da su svi glumci i ostali i sva tehnika svi na svojim mijestima i punom parom rade bolje negoda se režira). Tako da same stavri rade bolje nego što to itko može bilo kakvim scenarijima i režijama izvesti.

Tko je glasao

Jasen Mesić je duznošnik

Jasen Mesić je duznošnik (državni tajnik) vrlo blizu ministra Bože Biškupića a koji je stalno vrlo blizu premjera Sanadera (nema fotke s putovanja na kojoj iza Sanadra ne stoji Božo).

Nije li gospođa Sanader arheolog?
Pitanje je tko tu koga gura. Stvarno smo mala država.

P.S. Zanimljivo da se u biografiji ministra Biškupića ne spominje njegov rad u Fondu za vrijeme komunizma, mjestu gdje je bila lova za kulturu. Neki su stvarno nepotopivi.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

arheolog, povjesničar,

arheolog, povjesničar, kulturnjak, ronilac.
ne zvuči obećavajuće za mjesto gradonačelinka, ma koliko mi šutjeli o tome.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

nisi u pravu griotta; ta,

nisi u pravu griotta; ta, imamo sad, jelte, dipl. ONO i DZS, ili politologije...i šta smo dobili?? općenito, na raznim pozicijama imali smo zbilja širok spektar stručnjaka; od dipl. iure (Valentić, Mateša..), doktora (Pašalić) da ne nabrajam dalje....i ?? Jel se to pokazalo relevantnim? Ne. Ono što stalno govorimo, osoba koja se bavi javnim poslom treba biti prije svega moralno neupitnog profila, koliko god je to moguće u današnjim uvjetima - gdje iskušenja vrebaju ama baš iza svakog ugla. TO je bitno. Naravno, i obrazovanje, ali ako je netko diplomirao ekonomiju ne znači nužno da zna vodit državu, grad, itd.

CC

Tko je glasao

nisi u pravu uopće oko toga

nisi u pravu uopće oko toga o čemu govorim!
ja uopće nisam komentirala njegovo obrazovanje nego sam baš naprotiv komentirala njegovo iskustvo i to čime se bavio.
arheološka istraživanja, kojekakvi projekti vezani uz povijest, ronjenje i što je ono još na listi neće mu ama baš ništa pomoći na mjestu na koje ga očito žele staviti.
što se tiče politike i funkcioniranja grada, taj je čovjek iskusan otprilike koliko i srednjoškolac. tip očito uopće nije u tim vodama.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

opet ti šumom, a ja drumom

opet ti šumom, a ja drumom ili obrnuto :)) a kakvo iskustvo je imao Der Raucher ( Milanović)? Ne možemo ozbiljnijim iskustvom zvati njegovo sjedenje u MVP, gdje hrpa aparatčika brlja po kompu, najviše vole Tetris :)) dok čekaju da im šef odjela da kakav poslić; Zoki, ak se ne varam, se ničim nije posebno istaknuto; a ni diplomatska škola mu, vidimo, nije pomogla, i.e. diplomatski šlif nema pa nema; a ovaj "zelenko" Mesić je već objavio hrpetinu radova, itd. magistriro i tamo i amo..premda je znatno mlađi od Rauchera; iz te činjenice možemo izvući zaključak da taj mali Mesić brzo uči i brzo stječe iskustva. I bez diplomatske školice :))

CC

Tko je glasao

možeš pljuvat milanovića

možeš pljuvat milanovića koliko god hoćeš, ali je činjenica da tip ima iskustvo u diplomaciji, da je pravne struke što je za položaj gradonačelnika itekako povoljnije nego da je povjesničar i arhelog, da je milanović imao iskustvo u politici i da je upoznao kkako politika funkcionira (ne, za to nije potrebno biti član stranke), dok je ovaj mesić u politiku pao s neba. tj nije još ni pao, past će valdja pred izbore.
i da, bilo bi izuzetno pozitivno da brzo stječe znanja i iskustvo pa neka to onda nabrzaka obavi NA NEKOJ MANJE ISTAKNUTOJ FUNKCIJI a ne kao gradonačelnik glavnog grada u kojem živi milijun ljudi.
btw, nije da se hvalim, ali ja isto brzo stječem znanja. mogla sam ja zastupat RH u nekom milijunskom sporu pod parolom dajmo im da se uče.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

griotta, sunac, lijepo je od

griotta, sunac, lijepo je od tebe da tako gorljivo braniš Der Rauchera, cenim firmu :)) no, Bandić, primjerice, nije pravnik, right? A vodi grad koliko ono već...?

Zoki je samo još jedan dokaz onoga: diplomica ne daje nužno pamet, ne poučava o emocionalnoj i socijalnoj inteligenciji a bogme niti bilda IQ.

ako ti zoveš iskustvom to što je Zoki malkice nažuljao prepone (kad se već on tako često obraća svojim preponama, hehe, btw. veoma je zanimljiva ta njegova fiksacija na genitalni dio, no to je case za šrinka, ne bi se štela mešat; mogu samo dodati da je to neukusno i sirovo) i što je trknuo na dva-tri tjedna u Gruziju, ak se dobro sjećam, u sklopu nekakve OESS misije i sl.) onda dobro.

CC

Tko je glasao

opet si me posve

opet si me posve promašila.
kao prvo, ne branim milanovića, a i da ga branim, ne bih to radila na ovom dnevniku jer nije tema.
kao drugo, baš mi je drago da si potegnula bandića baš zato da možda i sama povučeš paralelu između njega i ovog arheologa. bandić je bio na političkim funkcijama (npr u vijeću) prije nego što je postao gradonačelnik. to je ono što čini značajnu razliku.
milanovića ne želim komentirati, kažem, nije tema rasprave.
reci mi da li ovaj arheolog ima političkog iskustva?
da li si u njegovom životopisu uočila IŠTA relevantno za funkciju gradonačelnika?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

CIVILIZIRANOST, sunac,

CIVILIZIRANOST, sunac, CIVILIZIRANOST. TO je kategorija koja fali na ovim prostorima, osobito u državnoj službi. to je number one - ak hoćemo u tu jebenu EU, ak hoćemo ostat na Balkanu, onda fine, onda zbilja niš ne smeta što Bandić kopa nos na javnom mjestu, što papa istom žlicom ko onaj, božemioprosti, preružan lik, Ljuština, što jebe mater zagrepčancima ak' nešt' prigovore i kaže im da se odsele ak' im se ne sviđa njegov, kako to ono Milanović zove: STIL, ahahahaha... Eto. TO ti je to. A onda idu diplome, iskustvo i drugo....jer, civiliziran čovjek, podrazumijeva se barem, jest i pošten čovjek, itd....Bandić je mogao sjediti u 600 odbora i..? šta?? misliš da nije sjedio da ne bi znao kak' se može krasti bez kazne ??

CC

Tko je glasao

izbori su za

izbori su za gradonačelnika, a ne za miss.
a kad smo već kod civiliziranosti, revidiraj malo svoj komentar.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

S druge strane, Mesića se

S druge strane, Mesića se uspoređuje sa samim Zoranom Milanovićem, mladim kadrom koji je mimo mnogo iskusnijih došao na čelo SDP-a i polučio dobar rezultat.

Ti koji to rade jako griješe jer je jedina sličnost u tome da su obojica došli iz političke anonimnosti, sve drugo je nebo i zemlja.

Prvo oko izlaska na političko "dnevno svjetlo". Milanović je istupio za mnoge šokantnom izjavom "Želim biti predsjednik SDP-a!".

Drugo, Milanović je nakon te izjave izabran demokratski, na Konvenciji i između četiri ozbiljna kandidata.

Da je Mesić istupio u medijima vlastitom izjavom "Želim biti gradonačelnik Zagreba!" ili "Bit ću gradonačelnik Zagreba!" ili "Smijenit ću Milana Bandića!" i da mu je izbor za prvog HDZ-ovca grada Zagreba imalo neizvjestan u konkurenciji s nekoliko etabliranih stranačkih imena, sličnost bi bila realna.

Ovako, za sada njegov imidž ne seže dalje od mnoštva stranačkih lutaka na koncu.

No ipak, još uvijek ima vremena šokirati stranačku a i hrvatsku javnost izjavom "Želim biti predsjednik HDZ-a!".

Tek tada bi se isplatilo praviti usporedbu s Milanovićem.

B-52

Tko je glasao

Bravo sm ! to se zove

Bravo sm ! to se zove ispravna komparacija :)
Jest da mi je Milanovic postal malo "extravagantan" za moj ukus, ali mislim da ga je nepravedno komparirati sa Ivinim cicibanima, ma kako pametni bili.
A plasi me i to kaj je dečko arheolog. Kaj bi nam tek taj sve prekopal po nasem gradu :)

Tko je glasao

kaj se sirovluk,

kaj se sirovluk, "neušlifanost" i arogancija zovu ekstravagantnost? ajd' dobro, nek sam i to naučila :))

a glede toga da je nepravedno komparirati Milanovića (Račanovog ili crvenog cicibana, svejedno) s plavim....vidi dolje moj odgovor griotti (glede iskustva Milanovića..)

CC

Tko je glasao

CC citaj navodnike :) Meni

CC citaj navodnike :)
Meni ti nije vazno ko se gdje cese, nego, koliku ko stetu napravi , a tko nas je kao narod najvise ostetio do sada .....
Tak smo vec skastrirani kao narod, da je osvjezenje kad neko ima kaj pocesati :)

Tko je glasao

Pa što se ti ne kandidiraš

Pa što se ti ne kandidiraš za gradonačelnika?
Ili ZL neće imati gradonačelničkog kandidata nego samo listu?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Vjerojatno ćemo imati

Vjerojatno ćemo imati svojeg kandidata u prvom krugu izbora. Naime izborni sustav je kao za izbor predsjednika države: ako nitko nema u prvom krugu 50%+1 glas, dvoje najboljih ide u drugi krug. Tako naš kandidat za gradonačelnika može "personalizirati" izbore (iskustvo je da je to potrebno, ne samo u Hrvatskoj, iako zeleni to po svjetonazoru ne vole) te "povući" i listu (ali postoji i rizik da djeluje negativno(.

Glavni nam je cilj, naravno, uspjeh liste (samostalna ili možda koalicijska sa nekim drugim manjim strankama - u kojem slučaju naravno možemo podržati kandidata za gradonačelnika iz neke druge stranke ili čak nezavisnog) za grad Zagreb, ali i lista za vijeća četvrti (gdje smo već bili prilično uspješni 2005. - pokazuje se da su birači u Hrvatskoj skloni "cijepanju" glasova, jer smo u pet četvrti, gdje smo imali listu, dobili sedam puta više glasova za vijeća četvrti nego za gradsku skupštinu, i u četiri prešli prag od 5% a u petoj bili blizu - sada se nadamo preći i na slijedeći nivo).

U prvom krugu, birači mogu bez rizika izraziti podršku onom kandidatu za kojeg znaju da nema šanse ući u drugi krug. Nakon toga, naravno, dvoje preostalih (pretpostavivši da nitko ne dobije većinu već u prvom krugu) nastojat će dobiti podršku od onih koji su otpali, da pozovu svoje birače da glasaju za njega/nju. Tu će se za nas postaviti problem. Ako se pokažemo kao relevantni igrač, sa 5% ipa čak recimo i 2%!) za našeg kandidata/kandidatkinju u prvom krug, tražit će našu podršku. Dakako, onda ćemo moći tražiti neke ustupke za izražavanje podrške, ako onaj kojemu izrazimo podršku bude izabran.

Ne mogu zamisliti uvjete pod kojim bismo dali podršku Milanu Bandiću. Dilema će biti da li ćemo dati podršku onom drugom. Vjerojatno će to biti kandidat HDZ-a, stranke koja nam je načelno dalja, nego SDP. (Moguća je i varijanta da neki treći kandidat/kandidatkinja prikupi značajnu podršku trećih stranaka, pa nadvlada kandidata HDZ-a u prvom krugu; teško da bi Bandić mogao ispasti; ali nije vjerojatno - ne vidi se danas netko tko ima taj potencijal. Moguće je, iako ne vjerojatno, čak i to da Bandić bude nadigran unutar SDP-a i da ga se ovi odreknu. Ili da se pojavi drugi kandidat iz SDP-a...) Dakle, najvjerojatnije će se pojaviti dilema: dati podršku kandidatu HDZ-a, ili ostati neutralan? I ako da - što tražiti zauzvrat? (Obećanje izvršenja nekih točaka našeg programa - npr.: opet otvoriti "Močvaru"! - a naravno i neke "fotelje" - to je dio poltiike kojeg se ne treba stidjeti i treba biti transparentan.)

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Znači, godinu dana prije

Znači, godinu dana prije izbora ti ovdje pišeš da tvojoj stranci uopće nije cilj dobiti gradonačelnika nego 2-5% glasova kako bi mogli trgovati?
Pa tko će glasati za vas na taj način!?

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Cilj nam je preći pet posto

Cilj nam je preći pet posto glasova i osvojiti nekoliko zastupničkih mjesta u Gradskoj skupštini, da bismo mogli sudjelovati u vlasti.

Postaviti cilj da dobijemo gradonačlenika bila bi megalomanija. Dakako da bismo htjeli i to, jednog dana.

Koalicijski dogovori su mogući. Pri tome svaka strana nešto daje i nešto traži. Možeš to zvati "trgovina", kao i svaki dogovor. Mi ćemo tražiti da jača strana prihvati neke naše programske ciljeve, a također naravno i neka mjesta u izvršnoj vlasti: to je normalni dio politike, smiješno je od toga bježati.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Tako kako ti postavljaš

Tako kako ti postavljaš stvari ja ne vidim razloga da itko daje glas vašem gradonačelničkom kandidatu. Zašto ne bi direktno dali glas nekome tko ima šanse biti gradonačelnik.
A izgleda mi i malo naivno za 2-5% glasova tražiti mjesta u izvršnoj vlasti. Niti ti možeš garantirati da će birači tvog kandidata uopće izići u drugom krugu(a kamoli još i glasati za kandidata s kojim se dogovoriš) niti tebi netko može garantirati mjesta u izvršnoj vlasti. Kako ćeš ga natjerati da ispuni dogovor?
Sa svojih nekoliko(eventualnih) ruku u Skupštini ne možete ništa jer je po novom zakonu drugačije definiran odnos gradonačelnika i Skupštine.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Shvatljivo mi je da ti ne

Shvatljivo mi je da ti ne vidiš. Većina, po definiciji :), daje glas "velikim" strankama. Ali uvijek ima onih koji čine drugačije. Ljudi mogu imati razne motive da glas daju manjoj stranci; inače bi se sve osim dvije mogle ukinuti.

Odnos načelnika/gradonačelnika i Vijeća/Skupštine nije jasno definiran u zakonu i imat ćemo, sasvim sigurno, ubrzo nakon slijedećih lokalnih izbora desetke slučajeva kriza. Svakako, Skuština zadržava razne nadležnosti, u njoj vrijedi biti.

Zeleni su stranka ideja i programa, pa ćemo svakako u pregovorima biti principijelniji nego što su to bili HSS i HSLS. Može se tražiti mnogo čak i kad si slab, a onda se u pregovorima u nečemu i popusti. To su osnove.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Nemoj izvrtati ono što sam

Nemoj izvrtati ono što sam rekao.
Nisam rekao da mi je neshvatljivo zašto ljudi daju glas malim strankama. Neshvatljivo mi je zašto bi netko dao glas nekome tko u stvari i nije kandidat i u izbore ulazi sa figom u džepu i još to najavi godinu dana prije izbora.

Nisi mi ni objasnio kako ćeš i čime garantirati da će onih eventualnih 2-5% koji će dati glas tvom gradonačelničkom kandidatu izići na izbore u drugom krugu. Zašto ljudi ne bi ostali doma kad njihov kandidat nije prošao u drugi krug.

Neću biti u toj ulozi pa ne moraš brinuti, ali da sam ja taj s kojim bi ti trebao pregovarati o "tvojih" 2-5% ne bi dobio baš ništa. Jer ne nudiš ništa zauzvrat.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Razumio sam što si rekao.

Razumio sam što si rekao. Međutim, "ulaziti sa figom u džepu" značil obi da se nešto skriva - a to nije slučaj. Na svim izborima gdje se biraju osobe takmiče se i oni za koje je jasno da nemaju šanse, i dobivaju neke glasove. A ponekad oni koji nemaju šanse iz čista mira i pobjede. ;)

Recimo da sam ja kandidat zelenih za gradonačelnika, i u prvoj krugiu dobijem npr. 5%. Dvoje kandidata, koji su ušli u drugi krug, obrfate mi se sa molbom, da svojim biračima savjetujem, da u drugom krugu glasaju za njih. Ja kažem, npr.: "OK, ali u tom slučaju moraš obećati, ako budeš izabran, da ćeš odustati od gradnje spalionice u Zagrebu i uložiti u recikliranje, te ponovo otvoriti Močvaru, a meni ćeš dati mjesto pročelnika za kulturu. I to ćeš naravno javno reći." (Ako imam 2%, onda naravno moji zahtjevi moraju biti skromniji, ako uopće). Ako on pristane, ja pozovem svoje glasače da u drugom krugu glasuju za njega. To je sasvim normalna situacija, on točno zna, što dobiva: moju osobnu podršku; i zna naravno da nema garanciju kako će ljudi glasovati. I ja bih, da dobijem recimo 30% i uđem u drugi krug, jednako postupao. To je vrsta trgovine, točno - ali u poltici normalna stvar, i radi se javno.

Može me, naravno, poslije prevariti. Ništa u životu nije garantirano, osim smrtu.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Naravno da ponekad i mali

Naravno da ponekad i mali mogu iz čista mira pobijediti, nisam to dovodio u pitanje.
Samo želim reći da mi je neobična taktika izići na izbore s porukom dajte nam 2-5% glasova da bismo mogli postavljati uvjete.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

U prvom krugu, birači mogu

U prvom krugu, birači mogu bez rizika izraziti podršku onom kandidatu za kojeg znaju da nema šanse ući u drugi krug. Nakon toga, naravno, dvoje preostalih (pretpostavivši da nitko ne dobije većinu već u prvom krugu) nastojat će dobiti podršku od onih koji su otpali, da pozovu svoje birače da glasaju za njega/nju. Tu će se za nas postaviti problem. Ako se pokažemo kao relevantni igrač, sa 5% ipa čak recimo i 2%!) za našeg kandidata/kandidatkinju u prvom krug, tražit će našu podršku. Dakako, onda ćemo moći tražiti neke ustupke za izražavanje podrške, ako onaj kojemu izrazimo podršku bude izabran.

Bravo majstore, ovo je mogao bih kazati sukus "problema" slijedećih lokalnih izbora o kojima izgleda "veliki" još uvijek ne razmišljaju, a sve se u stvari svodi na formiranje "dvaju blokova".
Ne znati podosta prije lokalnih izbora kome dati podršku u "drugom" krugu znači unaprijed ispasti iz igre ili se igrati ne/uspješna trgovca na oštrici žileta. Gledajući Zakon jasno je da unaprijed spremljena strategija garantira uspjeh svima koji se okupe (ovako ili onako) oko jednog od blokova jer nije isključeno da gradonačelnik bude iz jednog bloka, a parlamentarna većina iz drugog. Kako parlamentarna većina na lokalnoj razini donosi, dakle i mijenja Statut, onda je valjda jasno kakva "blistava" budućnost u toj priči očekuje gardonačelnika iz drugog tabora. Bili kako bilo, otvorio si temu koja će vrlo skoro biti broj jedan i na pollitika.com

Tko je glasao

Btw Zorane, koga će Zelena

Btw Zorane, koga će Zelena lista podržati za gradonačelnika? I zašto SVI zeleni ne mogu biti JEDINI zeleni, tj. zašto ima toliko stranka s naglaskom na ZELENI?

Tko je glasao

Još ne znamo koga ćemo

Još ne znamo koga ćemo podržati, i da li ćemo uopće. Kao što možeš posredno zaključit i iz ovog teksta, osobno ne odbacujem mogućnodst da, suočeni sa paroksizmom negativnih tendencija u devastacji Zagreba pod današnjim gradonačelnikom, stisnemo nos i damo potporu onome, tko ima šanse protiv njega - a to je, koliko je moguće predvidjeti, jedino kandidat HZD-a. Svakko bi bilo lakše dati glas jednom roniocu i arheologu nego nekim drugima, koji su bili u igri.

No, to je zasad samo mogućnost o kojoj razmišljam. Čak i da stanem iza toga, pitanje je da li bi drugi to prihvatili. Treba pričekata, pa vidjeti da li ovaj Mesić zaista misli ozbiljno smjeniti Bandića - a to bi ipak nedvojbeno moralo značiti i nekakvo unapređenje (tko zna koliko - ali politika je umijeće mogućeg...) u načinu vođenja grada, jer bi morao obračunati i sa Bandićevim saveznicima u HDZ-u. Dakle, pričekajmo. A u svakom slučaju ne bismo takvu podršku dali bez nekog ugovora, za što je opet potrebno da budemo percipirani kao ozbiljan igrač, što zasad nismo. No s obzirom na postojeći prazni prostor, ambicija nam je ući u Gradsku skupštnu kao treća ili četvrta stranka.

Što se tiče drugih "zelenih" stranaka: naša je stranka nastala krajem 2004. kao u tom trenutku deveta, kad smo vidjeli da postojećih osam ne daju nikakvu nadu. Pročitaj ovja izvještaj o donošenju odluke da osnujemo stranku, u studenome 2004.- dovoljno opisuje ono, što i danas vrijedi. Promljeni smo kao pridruženi član u Europsku zelenu stranku, što pokazuje da jedini stvarno zastupamo zelenu politiku.

Od onih osam, tri više ne postoje, neke su mijenjale ime, a jedna je početkom 2007. u svoje prethodno ime dodala "Zelena alternativa". Od tih šest, dvije su satelitske stranke (jedna SDP-ova i jedna HDZ-ova); dvije su lokalne stranke, obje iz Rijeke, koje nemaju ozbiljni zeleni profil i obje su naknadno dodavale "zeleno" u svoje ime ("Stranka nove alternative" i "stranka potrošača"). Samo preostale dvije imaju neke aktivnosti, jedna samo u Istri, druga u Osijeku i u Splitu. S njima je dogovor bio nemoguć zbog osobnih ambicija (mi smo predlagali da svi, koji vode pregovore, dobrovoljno pristanu ne biti u vodstvu nove ujedinjene stranke) i neslaganja oko koncepcija (ne žele kolekivno odlučivanje, ne žele garanciju rodnog pariteta idr.). Nakon mnogo propalih pokujšaja ujedinjavanja, digli smo ruke. Jedini način je da na izborima pokažemo znatno bolji rezultat (što nam nije uspjelo na parlamentarnim izborima), kao što je slučaj i među "pravaškim" i "seljačkim" strankama. Ništa jedinstveno - ima i drugdje više zelenih stranaka, od kojih jedna dominira.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

slijedećih mjeseci treba

slijedećih mjeseci treba pratiti dvije stvari: javne istupe Jasena Mesića, te zbivanja unutar gradskog HDZ-a, gdje će on, ako želi uspjeh, morati suzbiti Bandićeve saveznike.
Ne treba zboraviti da će veliki meštar biti zadužen za lokalne izbore, tj. Mačekova agencija. Kao što amerikanci mogu i od mickey mousa napraviti predsjednika države, vjerujem da su i Mačeku ambicije iste, ovaj put the major.

Tko je glasao

iskreno ne vjerujem da je

iskreno ne vjerujem da je mesic ozbiljan kandidat.

paralela sa milanovicem bi mogla proci ukoliko mesic pokaze karakter i tendenciju da misli svojom, a ne stranackom (sanaderovom) glavom. poznavajuci ustroj HDZa i tastinu njihovog predsjednika, mislim da za to nema sanse, a s time ni za mesica, buduci ce u javnosti biti dozivljen kao jos jedan jandrokovicev klon. tu je paralela potpuna - isto "mlad" i "nepotrosen" - ali klima samo onda i onoliko koliko tata djepeto povuce konce.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ivo Sanader i Jasen Mesić,

Ivo Sanader i Jasen Mesić, po mom sudu, misle ozbiljno!
Suglasan 100%, ali mi nikako ne ide u glavu ona konstatacija potpredsjednice SDP-a Milanke Opačić koja je izjavila za Jutarnji ... - Mesić, tko je to? Mislila sam da će ići s nekim ozbiljnim kandidatom,.... .... Kako li će se gorko prevariti ......

Tko je glasao

kad Milanka O' Pičić, ili

kad Milanka O' Pičić, ili Opančić, kako vam drago :)) žena koja nema pet sekundi relevantnog radnog staža - koja je u Saboru (u nekakvom SDP klubu ili štoli već) o(p)stala samo zato što je Tomac, stari lisac, zamolio HDZ-ovce da ju ostave, cura je mlada, pristojno razgovara na telefon a i brzo ga diže (telefon, mislim, hehe) - izjavi za jednog Jasena koji je, prema njoj, "balavac" ali već ima profesionalnu biografiju duplo dužu od te smiješne curke - izjavi tako nešto, onda se pametan čovjek može samo nasmijati i reć: o, sirota Milankica, you will never ali never be niti blizu jednom "balavcu" Jasenu. Tako da sjedni, šuti i pokrij se ušima po glavi. I ti i tebi slične tzv. mlade snage SDP-a.

CC

Tko je glasao

zanemariti cu vrijeđanje i

zanemariti cu vrijeđanje i seksističke izjave.to govori samo o vama.

naglasila bih da je kod nas jako veliki problem prihvaćanja politike kao posla i uvijek će se naći netko kao gore navedeni komentator da sere po nekome tko je radni vijek posvetio politici bez "pravog utemeljenja" u nekoj struci.
politika je zaista na zlu glasu ( a tamo su je doveli amoralni kreteni koji su htjeli zgrnuti i više nego im uglavnom skromna naobrazzba moze omogućiti). Ima ljudi koji profesionalno odrađuju svoj politički angažman.i to je posao.i to je iskustvo.
hm, na kraju ce jos neka kompanija ganjati Milanku da ima bude glavna igračica s tri puta većom plaćom nego što je ima u Saboru;) iz politike u privatni sektor.to je prava lova. i anonimnost.

a Jasen...sve najbolje čula o njemu ( samo je struka pričala jer se dečko samo tamo profilirao) ali mi je glupo kaj sam Jasen nije istupio nego njegovi sponzori i dušebrižnici tak da mi ipak izgleda kao lutkica na koncu.
tesko ce se biti suprostaviti bandicevoj energiji i infrasrtukturi-materijalnoj i nematerijalnoj.
a "urbana gerila"koja u bandicu vidi svoje najmrže stvorenje, tesško da će prihvatiti jasena kao alternativu.
ostalo pučanstvo je miki tak i tak bacil u trans.

Tko je glasao

seksističke ili ne, ali to

seksističke ili ne, ali to su - na žalost - ružne, ali istinite činjenice. upravo zato što govorim kao žensko, ne možeš mi imputirati da su moje izjave "seksističke"....to je skroz bedasto. da je post pisao kakav muškarac, onda bh još shvatila, ovak' je to skroz bez veze..
dalje, to da će neka kompanija ganjati Milanku ili njoj slične...draga moja, ne ide ti to baš tak'; kompanije - pa i strane - regrutiraju takve likove ne zato što su vrsni, nego (opet) po političkoj liniji, odnosno, zbog kontakata, i.e. dealova koje će zbog toga što su zaposlile tu i tu osobu dobiti (znam iz iskustva i znam što govorim, da sad ne dajem konkretan primjer, jer ne bi bilo profesionalno); jer business i politika su kod nas još uvijek tijesno vezani; ako hoćeš dobit posao, štajaznam, revizije Holdinga, onda moraš, ako te to zatraže, uhljebit kojeg SDPovca ili SDPovku koji/a po svojim kvalitetama nije bogznašto i ne može sam/a dočepat se lukrativne pozicije. Ili HDZovca/ku, svejedno...

Što se konkretno tiče Mikice Opačić, ona nije na političkoj sceni 5 minuta, o njenim kapacitetima se već više-manje sve zna; isto tako nema 20 godina pa da još ima vremena pretvoriti se u genijalca :)) ali ajde, ajmo bit' benevolenti i reć' sve je moguće, možda se Milanka, profilira u vrsnu stručnjakinju za PR, marketing, govorništvo, whatever, i da ju onda isključivo zbog kvalitete jedan Ericsson, T-Com i sl. zgrabi za sebe kao zbilja sjajan kadar i još plus toga zna da može profitirati zbog njegovih/njenih kontakata iz političke faze.. To je onda skroz u redu.

CC

Tko je glasao

uhuhuhuh, ovo je nesto

uhuhuhuh, ovo je nesto novo-svaki dan nesto naučim-ŽENA NE MOŽE BITI SEKSISTICA!!!!
hahahahahahahahaha.
može.
ti si dokaz.

s ostalim dijelom tvog posta se slažem.Business likes politics.i u biznisu je veca lova.ovi u Saboru su teska sirotinja.

Tko je glasao

ne micra, nisam. ja sam samo

ne micra, nisam. ja sam samo jedna od onih (a ima ih, ne mali broj) koju vrijeđa - baš zato što je žensko - što određeni segment ženske populacije koristi neke sasvim drugačije atribute od čistih sivih ćelija za uspjeh u životu. . i zato me ne čudi kad muškarci (velika većina, ne svi, jasno) o nama, ženama, misle, otprilike: ah, svakoj curi je cilj bogato se udat' i ne ubit se od posla...dakle, ono što hoću reć' jest to da svaka žena koja ima svoje ja, misli svojom glavom, itd. i ne probija se sisama i šire kroz život, indirektno - a neke, bogami, i direktno - trpi posljedice tog stereotipa o ženama (a koji je, stereotip, baziran na pojavi koja baš i nije tako rijetka).

that's all.

CC

Tko je glasao

Nije u redu biti vulgaran,

Nije u redu biti vulgaran, čak i prema političarima! Inače se slažem.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

čuj, Zok, je, nije u redu,

čuj, Zok, je, nije u redu, ali fakat, fakat ja tu curku ne mogu gledat nacrtanu; a najviše joj ne mogu oprostit što je izjavila, naravno, u doba Račana, kad je imala osigurana leđa, kako misli da Hrvati malo rade! Poslije se izvlačila, kad je nastala sveopća frka, da je rečenica, šatro izvađena iz konteksta, i te fore..znaš već. Mislim, još da je to izjavio nekakav workoholic, koje god boje bio, tipa Dropulićke, Bandića, Arlovića, Rožića...još bih rekla, ajde-de, ali ova dokona kokoš koja je, ponavljam, o(p)stala samo zahvaljujući dr. Zdravku Tomcu (mislim, lijepo od njega, jel...da brine za mlade kolege, al to nije tema)..to fakat ne mogu prožvakati. Btw. a što je s onom pričom da je Opačićka izgradila kuću na zemljištu, pod Sljemenom negdje, a bez građevinske dozvole, ili šta je ono već bio problem; ili je dobila zemlju od države, a koja nije bila predviđena za gradnju....nda, o tome se mudro šuti, Opačićka se fura na finu curu, jel...ne bi ona nešto zmuljala, bože sačuvaj. Iritantne su takve licemjerne osobe, jako...

tak da ako ovo pročita - a i njena ekipa iz SDP - moja poruka glasi: curo, šuti, uživaj u blagodatima svoje pozicije, lijepoj lovici koju bereš svaki mjesec - budi svjesna da su zapraff MOJI/NAŠI kunići u tvojoj platnoj vrećici od 15-tak i više kuna koje dižeš svaki mjesec, došla u Saboru ili ne, i ne laprdaj previše. A prije svake izjave za tisak, dobro razmisli (jasno, ako si kapacitirana za taj proces), jer, SDPu je zbilja dovoljan jedan koji lupi prije nego uopće oblikuje kakvu misao (vožd Milanović)....

CC

Tko je glasao

Bože koja glupa izjava

Bože koja glupa izjava Opačićke. A Zoran Milanović je bio poznat?? Totalni anonimus u politici. DEMOS, baš sam se i ja upitala davno tko je ta Milanka Opačić, tko je protežira i gura kad ništa ne zna raditi, a ni radnog staža nema, a ipak sjedi godinama u Saboru...

Tko je glasao

nado sunac, vidi dolje moj

nado sunac, vidi dolje moj quicky profile of Lady Milanka. Btw, na tvoje pitanje tko je protežira (sada) ne znam odgovorit ali mogu samo dodat ovo: Fama volat....ne smim reć' od koga, hehe - da Mikica samo nastavlja staru, provjerenu praksu SDPovskih komsomolki: a to je biti blizu voždu, čim-čim bliže, tim-tim bolje; istu praksu je uspješno provodila ex glasnogovornica Račanove Vlade Aleksandra Kolarić, od milja zvana Aca Multipraktik :)) - i bogme, isplatilo joj se dugoročno: i dan-danas Aca bere plodove (financijske, jasno, i nezaslužene, jasno, s obzirom na njen radni i ostali kapacitet) te prisnosti.

Dakle, poruka Mikici: drž' se Zokija, i nemreš falit :)) naravno, ovaj savjet ne derogira savjet iz mojeg prethodnog posta, posvećenog tebi: ne blamiraj se bez veze i nastoj ne davat' idiotske izjave za štampu :))

CC

Tko je glasao

a da Ivo nije napokon počeo

a da Ivo nije napokon počeo čistiti svoj pokret od otpada, stvarati normalnu, kulturnu stranku ... ? zbogom onda SDP ... :)

Tko je glasao

iz tvojih usta u Božje

iz tvojih usta u Božje uši....nadam se da je Sanki shvatil' da je dosta bilo trtljanja bez veze i mozga, da je dosta bilo muljanja s lovicom, zamajavanja (kak bi rekli braća Srbi, hehe) raje s ovim ili onim spinom, klinom ili nečim trećim....vrijeme je da Sanki očisti stranku od moralnog smeća i neradnika, dovede nove, mlađe ljude koji imaju mozga i volje šljakat....onda ima šanse da se Hrvatska pomakne s mrtve točke. nema druge varijante, jednostavno nema. ako Sanader nema snage za to, onda mu je bolje da jednostavno objavi oglas u Financial Timesu: Croatia for Sale, zajedno s 4 milijuna i kusur duša...tak, da ne gubimo vrijeme bez veze...

CC

Tko je glasao

Abies, A kaj misliš zbog

Abies,

A kaj misliš zbog čega je nastala sva ta panika.

Ja sam več napisal da je to zadnja šansa HDZ-u za politički obstanak. Vidi se da ima pomaka i od jemput se nemre sve rješit.

No vrijeme bu pokazalo jel sam imal prije par mjeseci pravo.

Tko je glasao

Skvikač, navijam za tvoju

Skvikač, navijam za tvoju tezu, od prije par mjeseci i to od srca.

Navijam,,, ali povjerovat ću da se nekaj pomaklo, tek kad Ivo pokloni svoje vure u dobrotvorne svrhe, za neko sklonište za zlostavljane ženske u Mrduši donjoj,,, kad je već dobil odlikovanje za zasluge na tom polju :)

P.S. pozdrav s pongre

Tko je glasao

To o vurama sam isto jemput

To o vurama sam isto jemput napisal i imam isto mišljenje o njihovoj budučnosti ko i ti.

Tko je glasao

Prvi put sam skužio da

Prvi put sam skužio da samom sebi mogu dati plus. A valjda i minus. :)

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci