Tagovi

Zadnji hrvatski Dan nezavisnosti iliti Anatomium kao simbol ulaska Hrvatske u EU

Jasno je iz naslova kud ide priča. Jebem ti patetiku, ali danas je posljednji Dan hrvatske nezavisnosti. Bar one službene, jer neslužbeno, Hrvatska je od svog prvog dana ovisnik i toga se nije riješila za sve godine svog kratkog i neuspješnog samostalnog života. Ovisnost ju je došla glave.

Ovisnost o sitnim osobnim povlasticama koje se čuvaju pod bilo koju cijenu ako je plaća netko drugi, ovisnost o skliskosti uvlačenja, ovisnost o alibiju koji daje Vođa svojim primjerom, dok mu se plješće u kukavnom opravdanju svojih plitkosti poslušnošću. Ovisnost o komadima lima na parkiralištu koja služe kao potvrda tako zvanog uspjeha svojih vlasnika. Ovisnost o kumstvima i rodjačkim rješenjima životnih, poslovnih i političkih problema.

Sve u svemu, Hrvatska, čini se, nije nikad ni imala ozbiljne šanse. Jednostavno zato jer je izrasla iz krivih motiva. Kad nešto krivo počne, krivo i raste, pa na kraju imamo ovakvo čudovište u kakvo nam je država izrasla. Ne kažem da nije bilo svesrdnih pomoći sa strane, ali najveći dio posla smo odradili sami. Ili nismo naučili ili odradili, ako tako hoćete. Pogotovo Bajić.

Nekako nam se provukla nenaučena lekcija o generalima za vrijeme tuđe ili umjesto bitke. Kako koji. Pa lekcija o bankarima, pa o premijerima, pa o ministrima, pa o gradonačelnicima.. Nepravedno bi bilo preskočiti predsjednike, pa da i njih spomenemo, sve redom.
Omiljeni paušalno-poslovični komentar na tu temu je kako su hrvati dobre sluge ali loši gospodari. Nisu to hrvati loši gospodari, nego su lopovi ti koji ne mogu gospodariti drugačije nego kao lopovi, sa rezultatima kakve danas imamo. Tu nacionalne pripadnosti ne znače ništa, ali obilježja svakako da. Veliki hrvati, veliki srbi, veliki amerikanci.. veliki džepovi za velike pare.

Nemam ništa pametno za reći u ovom dnevniku. Jednostavno, morao sam istresti gorčinu i žaljenje zbog propuštene prilike. Mogli smo imati državu, a nismo je imali. Imali su je veliki hrvati.

Sad samo čekam da se počnu pojavljivati veliki europejci. Nabijem ih sa zadovoljstvom sve na anatomijum veliki.

plavi patuljak

Zagreb, 25.06.2013.

Komentari

Od lažiranoga referenduma, do slavlja pokopa vlastite države

Hrvatsku su u ovakvu EU, lažiranim referendumom (zasnovan na lažnome biračkome popisu), ugurali političari, iako nisu uspjeli motivirati niti 50% građana na referendum. Već zbog te činjenice, referendum je nevažeći jer odluku nije moglo donijeti tijelo koje nije imalo ni kvorum!

Mijenjali su i Ustav, zbog manipuliranja narodnom voljom, a i prijetili su građanima RH.

Ovakvo nedemokratsko i antinarodno ozračje obilježilo je lažirani referendum na kojemu je volja političara uskratila narodu pravo da odluči o svojoj sudbini, jer je referendum provodila na lažiranom popisu.

Ulazak je i nelegalan i nelegitiman i protivan je volji naroda RH.
A oni neka slave svoju prijevaru, jedino to i mogu slaviti. Narod zna što su mu učinili, , a i Europa je toga svjesna. A.Merkel ne dolazi na proslavu, a nema što ni slaviti osim pokopa jedne države čije su tijelo političari nasilno uvukli kroz zadnja vrata na stol- lešinarima.

Tko je glasao

Nda

Nda,ima istine u tvom komentaru,slažem se ali.. I bez EU se u ovih 20 i nešto godina nismo baš pokazali kao kvalitet,srozali smo se sami tako da nemamo što previše žaliti za nekom slobodom, blagostanjem,poštenjem itd.Sve smo odtrpili i evo nas na dnu.Sad ćemo slušati drugačiju muziku i plesat ćemo kako oni budu svirali.U tome će im pomoći naši poslanici koji će za one sramotno visoke plaće dati sve od sebe.
( Mimica nad company-20.000 eura mjesečno)Tako se ponašaju i poslanici ostalih upropaštenih država.Plaće do krova a kod kuće narod pati.Bilo bi dobro,kad nismo znali sami, da nas EU očisti od korupcije,kazni lopove,vrati pare odakle su maznute i onda bi nam vjerojatno moglo biti bolje.

Tko je glasao

EU nas je tih 20 godina vodila na put siromaštva i bijede

..kao što vodi i Mađare, Slovence, Grke, Španjolce, Portugalce,Talijane,...

Nda,ima istine u tvom komentaru,slažem se ali.. I bez EU se u ovih 20 i nešto godina nismo baš pokazali kao kvalitet,srozali smo se sami tako da nemamo što previše žaliti za nekom slobodom, blagostanjem,poštenjem itd.Sve smo odtrpili i evo nas na dnu.Sve je to i isplanirano da nas tako isprepariraju i unište ponos i mogućnosti da budemo samostalni i uspješni.
Nismo to mi sami odradili. Toliko je raznoraznih interesa na ovome području, a političarska kamarila, posebno ona koja je ostala bez države, pobjedom RH u ratu, je s namjerom upropaštavala sve što donosi dobit RH.
Ta pogledaj samo ovo što radi tzv. socijaldemokratska politička opcija-krupniji su krupnokapitalistički "neimari", nego bilo koja stranka u RH. Ova glupost s tržnicama, samo je odraz bezgranične bahatosti onih koji nisu zarađivali kruh ničime osim praznim lamentacijama, a do položaja su došli zaslugama roditelja, djedova, koji su se kretali kroz partijske nomenklature bivše države.

Dakle, nismo si to sami uradili, već su to po "projektu" odradili oni koji sada u sklopu EU, žele ponovo lijepiti Jugoslaviju i izigravaju posljednje osmočlano predsjedništvo koje se šetalo bivšom državom i dogovaralo se, nakon Tite o budućnosti.
Jugoslaveni su ti koji politički i gospodarstveno maltretiraju ne samo Hrvate, već i Srbe u Srbiji, Slovence u Sloveniji,... i sve ostale u njihovim krajevima, jer se ne mogu pomiriti s nestankom Jugoslavije i time što je ona osobno njima i njihovim obiteljima donosila.
Bilo bi dobro,kad nismo znali sami, da nas EU očisti od korupcije,kazni lopove,vrati pare odakle su maznute i onda bi nam vjerojatno moglo biti bolje.Ta oni su im poslužili da naprave od RH državui koja ima "cilj iznad ciljeva"- ulazak u EU.

Da ta EU išta vrijedi, ne bi priznala lažirani referendum, prijetnje Pusićke umirovljenicima bi osudila, promjenu Ustava u svrhu lažiranja narodne volje također bi osudila, a neizlazak ni 50% birača, bio bi joj dovoljan da ustvrdi kako u RH, građani nisu voljni ulaziti u EU.

Međutim, njihove sluge- naši političari su odraz svojih gazda kojima sada prave zakone (čerupaju HEP, "jeftinija struja" je "projekt" životnoga vijeka dovoljnoga da se upropasti HEP,a vlada u topme pomaže jer i sama nabavlja el. energiju preko neke slovenske firme, kao i što državne poslove vodi preko strane, a ne domaće banke.

Nismo se mi upropastili, već su oni koji su nas anektirali i okupirali upropastili preko nemoralnih ljudi kojiduboko mrze RH , a tu mržnju usput žele svojim političkim radom i materijalno oploditi: pokupiti dio vrhnja koje od naroda otimaju za svoje gospodare.

Tko je glasao

ODE TO ........

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nemam ništa pametno za reći u

Nemam ništa pametno za reći u ovom dnevniku
-Modrobradi Patuljak-

Tko je glasao

Bravo,

Plavi patuljak,

" Veliki džepovi za velike pare".

A ispod toga tvrdnja da nemaš što pametno reći,
iako si u ovoj rečenici sažeo sve.

Volim dobre tekstove,
a ovaj je svakako među najboljima koje sam pročitala u zadnje vrijeme.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

:)

Uvijek me toliko nahvališ da mi je skoro neugodno. Ali nije, nije. Samo ti hvali.

Tko je glasao

Pohvale,

Plavi p,

Ovih dana se mogla napisati jedna mala nova "Pohvala Ludosti".

Nažalost, događala se pred mojim zgroženim očima u Briselu,
di je onaj jadni Don Bandone,
kojeg vodi donji anatomium kompas,
jer u lubanji nema brain,
već nekakav čudan i zastario PC program pregorjelih čipova,
sramotio sebe, Zagreb i RH.

Pohvalu ludosti svake večeri gledam na središnjem HTV dnevniku,
( nemogu izbjeći, muž voli pored ostali vijesti sa 24 sata, pogledati i "official"
kako se izrugujemo jadnom HTVu).....

Volim književnost, dobro novinarstvo ( nađe se na netu hvala newsletterima );
dobru satiru, dobre tekstove.

Dobar tekst zaslužuje pohvale.
A poanta tvoga teksta bila je vrhunska.
Tako govorahu Lakedemonjani,
htjela sam reći Spartanci.

Pozdrav iz Ri, ;) :)
Mirtaflora

Tko je glasao

mnogi će pogriješiti

@plavi patuljak
Sad samo čekam da se počnu pojavljivati veliki europejci. Nabijem ih sa zadovoljstvom sve na anatomijum veliki.

S obzirom na tvoj nick sumnjam u veliki anatomijum. Jer znaš patuljci se najviše smiju kad igraju nogomet, zato što ih trava škaklja po jajima.
Da li znaš koliko Hrvata zna kad je Dan državnosti a kada Dan neovisnosti ? Jako malo.

Sve u svemu, Hrvatska, čini se, nije nikad ni imala ozbiljne šanse. Jednostavno zato jer je izrasla iz krivih motiva.

Pogrešno. Hrvatska je izrasla na plemenitim motivima. Moć koju je Hrvatski narod dao prvom a kasnije ostalim predsjednicima to jest premijerima rezultirala je otimačinom, pogodovanjem podobnima, odanima i slično. Ulaskom u EU Hrvatska ne gubi neovisnost ništa više nego do sada. Do sada smo ju gubili više nego što je potrebno da se dodvorimo EU birokraciji. Od sada samo o nama ovisi kolika će nam biti neovisnost. Ne o nama puku nego o onima tamo gore. Ako bumo čekali da nam padne koji ojrek iz fondova grdo bumo prošli. A ako se pobrinemo da ga stvorimo sami svojom pameti i znanjem onda će nam nešto i kapnuti.
Sve ovisi o nama ne o EU. Neovisnost i gospodarstvo.

Tko je glasao

I da i ne, raznih odgovora

..sumnjam u veliki anatomijum..
:D Ali moraš priznati da to bolje zvuči od "Možete me poškakljati po vel'kim jajcima".

koliko Hrvata zna kad je Dan državnosti a kada Dan neovisnosti?
Kriv prema navodu. Na žalost, ta činjenica ne mijenja puno hrvatsku stvarnost. Da se može time bilo što promijeniti, pristao bih i na to da su danas Duhovi.

Sve ovisi o nama ne o EU. Neovisnost i gospodarstvo.
Jedan susjed je o tome rekao "Od sad Hrvatski Sabor postaje Hrvatski Debatni Klub." Ako iznad svakog hrvatskog zakona postoji neki evropski, kolika je hrvatska, ili češka, grčka, svejedno, neovisnost?

Prije par godina sam u Sloveniji sreo ekipu iz Mađarskog pčelarskog saveza. Glavna tema je bio pravilnik o medu koji su mađari htjeli donijeti da bi podigli kvalitetu meda u slobodnoj prodaji. Htjeli su ubaciti strože kriterije o sortnosti i uvesti kategoriju meda s geografskim porijeklom. Kucali su po svim eu vratima u, mislim Strasbourgu, da bi ih ovi na kraju otpirili s "Možete vi donijeti pravilnik kakav god hoćete, ali on će vrijediti jedino za mađarske pčelare. Za sve ostale će vrijediti evropski pravilnik, mada svoj med prodaju u Mađarskoj."

I tako su mađari otišli doma. Neovisno o pravilniku.

A što se tiče tvoje i moje motivacije kod osamostaljenja Hrvatske, sigurno je bila na mjestu. Jedino ne znam kakva je bila onima koji su tražili od nas legitimitet da je izglasaju.

Tko je glasao

@boltek

Svoje zvjezdane trenutke pune ravnopravnosti s drugima hrvatski narod i država doživjeli su pvi puta u Titovoj Jugoslaviji.
To nam se po svemu sudeći nikad više neće dogoditi.
U EU nema ni paritetne zastupljenosti narodnih predstavnika, ni donošenja odluka konsenzusom, kao ni prava na veto.

Tko je glasao

lo so, lo so

@Feniks
Odlučeno je. I kaj sad ? Povratka na staro nema. Naš narod preživjet će i to. 2018. će biti presudna.

Tko je glasao

U EU nema ni paritetne

U EU nema ni paritetne zastupljenosti narodnih predstavnika, ni donošenja odluka konsenzusom, kao ni prava na veto.

"Narodni predstavnici" u EU su članovi EU parlamenta. Tu, istina, nema pariteta (tj. jednakog broja predstavnika za svaku zemlju), nego je broj članova koje daje svaka država članica takav da favorizira male zemlje, bazirano na principu "degresivne proporcionalnosti". Tako će težina Hrvatskih članova EP biti oko 2.3 puta veća od njemačkih, mjereno po broju stanovnika koji otpada na svakog člana EP. Ali, EP i nije organiziran kao predstvničko tjelo nacionalnih država, nego političkih stranaka.

Najmoćnije tijelo Council of European Union (to je ono gdje sjedi Merkelica, Holande i ostali), u principu donosi odluke kvalificiranom većinom (opet uz degresivno proporcionalne "težine" glasova), ali u praksi se većina odluka donosi koncensusom. Tu postoji i pravo veta, ali je to postepeno suženo i ograničeno samo na najvažnija pitanja.

The Observer

Tko je glasao

bet, ipak si ti amerikanac.

bet, ipak si ti amerikanac. Znao sam to po tvom nicku. Ameri uvijek brkaju euro institucije, jer jednostavno nemaju snage savladati ove, uglavnom, francuske administativne bravure.
Ako si mislio na najmoćnije tijelo EU-a, gdje sjede predsjednici i premijeri, onda je to European Council. European Council definira opće političke ciljeve EU-a. Ima predsjednika Herman von Rompuy i ministricu vanjskih poslova EU, Cathrine Ashton. Odluke donosi konsensusom, ako nekim Sporazumom nije određeno drugačije.To je institucija, gdje Milanović sjedi, do sada kao promatrač.

Council of the European Union je zakonodavno tijelo, nema fiksni broj članova, a čine ga ministri u vladama zemalja članica, raspoređeni po resorima, npr članovi ECOFIN -a su ministri financija. Council of the European Union još se zove Consilium, a kod nas Ministarsko vijeće.

Ima još i treći council, Council of Europe, ali taj nema veze s EU. Taj treći je torpedirao onog nekog američkog ministra, koji je u očajanju zavapio: dajte mi neki telefonski broj u toj uniji, da ga mogu nazvati.

Tko je glasao

bet, ipak si ti

bet, ipak si ti amerikanac

Nisam.

Naravno da sam mislio na European Council kao najmocniji. Pisao sam brzo i - zabunio se. Pokrivam se ušima:) Tjesim se da nisam jedini.

Poanta mog upisa bila je da je process odlučivanja u EU relativno fair i osnovan na argumentima, a ne isključivo na preglasavanju.

The Observer

Tko je glasao

Tjesim se da nisam

Tjesim se da nisam jedini.
kakav jedini? ja svaka tri tjedna ispočetka čitam, da vidim tko je u tko u toj francuskoj zavrzlami, i često mi se dogodi da promašim ljude i organizaciju, posebno u Consilium-u.

Tko je glasao

onog nekog američkog

onog nekog američkog ministra, koji je u očajanju zavapio: dajte mi neki telefonski broj u

Henry Kissinger : “Who do I call if I want to call Europe?”

Iz interviewa Spiegelu:

SPIEGEL: Thirty years ago, you asked for one phone number that could be used to call Europe.
Kissinger: ... and it happened. The problem now is: Nation-states have not just given up part of their sovereignty to the European Union but also part of their vision for their own future. Their future is now tied to the European Union, and the EU has not yet achieved a vision and loyalty comparable to the nation-state. So, there is a vacuum between Europe's past and Europe's future.

Tko je glasao

Solidan tekst uz ipak

Solidan tekst uz ipak nepotreban balkanski završetak.. :) NEmoj jadikovati nije nikada gotovo... , pitanje je samo koliko smo spremni žrtvovati svoj život - oni koji bi željeli nešta promijeniti. AKo nismo spremni bolje ni ne pričati si u "brk" što je omiljena stvar kod Hrvata i Balkanaca...

Justice for all !

Tko je glasao

Solidan tekst uz ipak

Solidan tekst uz ipak nepotreban balkanski završetak.. :) NEmoj jadikovati nije nikada gotovo... , pitanje je samo koliko smo spremni žrtvovati svoj život - oni koji bi željeli nešta promijeniti. AKo nismo spremni bolje ni ne pričati si u "brk" što je omiljena stvar kod Hrvata i Balkanaca...

Justice for all !

Tko je glasao

Hrvtsk, čn s, nj nkd

Hrvtsk, čn s, nj nkd n ml zbljn šns. Jdnstvn zt jr j zrsl z krvh mtv. Kd nšt krv pčn, krv rst, p n krj mm vkv čdvšt kkv nm j držv zrsl

M dj, n žlš t z "hrvtskm nvsnšć", ng z Srbslvjm. Prznj, bt ć t lkš :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Krivo

Ja stvarno nemam problema s tim. Bio sam presretan kad je proglašena nezavisnost, i mislio sam da u roku od par godina možemo biti kao Holandija.

Iz Juge mi (osim zagrebačkog kozmopolitizma 80-tih) fale tri stvari; zdravstvo, školstvo i frka od murje, odn. koherentnost zakona kao takvog. Te tri stvari je trebalo popraviti i nadograditi a ne porušiti.

Btw, reci ti meni, kako bi nazvao ovu do srži korumpiranu i do kosti opljačkanu parademokratsku (tu mislim prvenstveno na slobodu i funkciju medija, da mi ne krene netko objašnavati o mom pravu glasa) tvorevinu u kojoj živimo?

Tko je glasao

PDV za EU

ne budi tak zalostan... u svemu treba naci barem mrvicu neceg dobrog.. vidi, sa malo dobre volje, moze nas cekati barem jos jedna domaca .............vecera.................. :)

PDV za EU

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Luna napreduje u neverbalnoj komunikaciji

Vidljivo je kolegice da napredujete u slikovnom izražaju što je za pozdraviti. Možda ipak da pripazite na povremene izljeve nadmenosti u samoj prezentaciji teme...

Tko je glasao

Već me prošlo

Busola, Luna. Ali moralo je izaći.

Ono što se čini kao balkanizirani završetak je zapravo promjena paradigme usred nemoći. Nema prave promjene dok rukom ne dotakneš dno. Taj čin nosi neminovnost priznanja samom sebi gdje se nalaziš, a ta spoznaja je preduvjet za promjenu.

Ili kako bi mi to mama Forresta Gumpa lijepo rekla, - Glup si koliko si glup.

Tko je glasao

Preduvjet za promjenu je katarza

Dakle, to je u više navrata prožvakano u kontekstu uzroka i posljedice - bez velike boli nema katarze, bez katarze nema osvješćenja ka potrebi promjene. Dakle, još ćemo mi čekati kritičnu masu kao preduvjet za promjenu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci