Tagovi

Zadnji, drugarski pozdrav Zoranu Malenici

Steći prijatelja nije lako, istomišljenika i sličnomišljenika također. Sklon sam razmišljanju da se najbolji prijatelji steknu u djetinjstvu i mladosti, poslije je to sve teže – negdje nakon 25 stičemo dobre kolege znance, suradnike, stranačke drugare, dobre (ili loše) susjede, članove nekog kluba ili udruge.. Čak i ljubavi, one koje se pamte, dogode se u mladosti… Poslije uglavnom zavolimo pse, mačke, kanarince, ribice u akvariju…mada, iznimno, moguća su i kasnije u životu iskrena prijateljstva, pa i ljubavi.

Inventura prijateljica i prijatelja, ona temeljita, počinje kada zagledavamo u osmrtnice u dnevnim novinama ili čitamo nekrologe o onima koje smo susretali u životu, bili s njima više ili manje povezani. Jedna židovska mudrost kaže da nam u sjećanju – najboljem - ostaju oni s kojima smo se radovali u zajedničkim akcijama, kojima smo dodavali svoj udjel. Ili su oni dodavali nama svoj udjel, htijući ZAJEDNO promijeniti, poboljšati ovaj nesavršeni svijet. Zoran Malenica (65), politolog i sociolog, umirovljeni viši predavač Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, umro je u Splitu (gdje je i rođen 18. kolovoza 1949) od posljedica moždanog udara. „Hrvatska sociološka i javna scena time gubi osebujnu ličnost i stručnjaka koji je posvetio svoj životni rad problemima hrvatskoga političkog društva, na primjer društvenom fenomenu religije, zatim raslojavanju hrvatskog društva nakon promjene režima prije četvrt stoljeća, a unutar toga osobito sve težem problemu siromaštva, koje je Malenica vidio kao hrvatsku socijalnu rak ranu“ piše, pored ostalog, Inoslav Bešker, u nekrologu u Jutarnjem listu 28. siječnja, napisanog na temelju „neintenzivnoga ali prijaznog druženja“. Za asistenta na katedri za sociologiju Pravnog fakulteta u Splitu izabran je 1975, te je na njoj ostao do umirovljenja potkraj prošle godine.

Dodajem nekoliko napomena ovom korektnom zapisu Ine Beškera.

TADA TA VIJEST KOJA POČINJE S „NAŽALOST“

Ovako pomalo usamljenički, nakon mjesec dana intenzivne djelatnosti, vezano za projekt „Auschwitz, 70 godina poslije“ rekapituliram učinjeno i neučinjeno, i baš u vezi sada pokojnog Zorana osjećam grižnju savjesti. Od gostovanja Žarka Puhovskog želim ga obavijestiti kako je prošao Žarkov nastup u Gradskoj knjižnici u mojoj varoši na temu Drugog svjetskog rata, Holokausta i tolerancije. I tako, odgađam to iz dana u dan, od 19. siječnja 2015. I tada ta vijest, nažalost! Naime, znali smo s vremena na vrijeme razmijeniti mišljenja o nekoj temi: Zoran mi je zadnje poslao tekstove na temu sukoba Ukrajine i Rusije, zatim drugi tekst na temu potencijala OraHa, odnosno stanja u hrvatskom višestranačju. Ono što me na neki način fascinira u svim tim komunikacijama je frapantna sličnost stavova i mišljenja o nekim političko-politološko-filozofsko-sociološkim temama i evo, zamalo 42 godine nakon završetka studija na Fakultetu političkih nauka; mada smo svi mi izraziti individulaci, postoji neka tajna veza.

Nisam sklon vjerovati u neke kohezijski povezane i homogene grupe, moćne intelektualne krugove, zajedničke idejne i ideološke platforme, značajnu ulogu intelektualaca u politici, tim više što se prijateljski kružoci često oblikuju a da osobe nemaju zajedničke socijalno - političko - intelektualne miljee, kulturološke i druge poputbine, neke snažne poveznice iliti zajedničku, pa ni sličnu sudbinu. Da li su to bili profesori i njihovi asistenti koji su nas povezivali, slična literatura, mediji, svakodnevni interesi, nije lako dijagnosticirati. Znam(o), u trenutku vijesti koje počinju s NAŽALOST da smo se razumjeli sa malo iskazanih riječi.

Do 1991. zamalo da nije bilo Zoranove posjete Zagrebu, a da se nismo susreli i razmjenili mišljenja „o aktualnom političkom trenutku“. Imao je izrazitu socijalnu empatiju za siromašne, slojevi „poniženih i uvrijeđenih“ zanimali su ga puno više nego tajkunski, slojevi pseudoelite, bio je jedan od rijetkih koji je pomno pratio socijalno raslojavanje i javno ukazivao na tamnu stranu brutalnog hrvatskog kapitalizma.

Ono što nas je zanimalo u studentsko vrijeme - kako pomiriti socijalno (klasno) i nacionalno - pretočio je u knjige te pedesetak znanstvenih i stručnih članaka, a i mediji su nalazili u njemu kompetentnog sugovornika na socijalno-sociološke teme. "Ogledi o hrvatskom društvu", Zoranova studija objavljena 2007. jedna je od najboljih njegovih knjiga.

Iza njega su ostali brojni intervjui i preko njih je također pokušao svojevrsno političko osvještavanje upozoravajući na svu pogubnost materijalnog, ali i duhovnog siromaštva.

PROLJEĆARI I REZERVIRANI SPRAM HRVATSKOG PROLJEĆA

Nije tajna da smo kao grupa kritična prema hrvatskom proljeću na Fakultetu 1971. doživjeli napade, da su nas „hrvatski sveučilištarci“ pojednostavljeno svrstavali u unitariste, da ne razumijemo da sve devize idu u Beograd i da su grudi majčice Hrvatske bez mlijeka…Organizirali smo i potpisivanje peticije u Studentskom centru ukazujući na socijalnu neravnotežu u tadašnjem jugoslavenskom društvu, na akutna pitanja studentske prehrane i stanovanja studenata odnosno manjak studentskih mjesta u domovima. Ne nalazim baš puno zapisa da je studentski pokret 1971. imao svoje proljećare, ali i nas koji baš i nismo bučili o Hrvatskoj u UN, niti smo smatrali da su Hrvatski Srbi, i Srbi općenito ključni neprijatelji … Obnašao je dužnost predsjednika Saveza studenata na Fakultetu, a poslije je, nakon „pada“ vođa hrvatskih sveučilištaraca Dražena Budiše i Ivana Zvonimira Čička preuzeo je negdje 1972. vođenje Saveza studenata Zagreba i pomagao da se osnuje uredništvo Studentskog lista i ovaj nastavi sa izlaženjem. Moja persona bila je urednik rubrike „društvo“ da bi brzo bio premješten za urednika „vanjske politike“ (danas ne mogu vjerovati da sam razglabao na temu kome oduzeti kuće u vrijeme rasprava o ispitivanju porijekla imovine!?), a sam Zoran Malenica objavio je članak koji je bio polemika ni manje ni više nego sa – Milkom Planinc… Morao je podnijeti ostavku, uredništvo Studentskog lista, na čelu sa Mirkom Banjeglavom je razjureno, Zoran Malenica isključen iz Saveza komunista… Ali, i prije toga imali smo kao grupa sličnomišljenika peripetija sa fakultetskim listom, sjećam se Zoran Malenica našao se pred sudom u ime organizacije Saveza studenta na fakultetu, uz optužbu da smo objavili prijevod odlomka iz knjige američkog autora, knjige koja je nosila naslov „Budućnost malih naroda“, dio koji je sa engleskog preveo prijatelj Miroslav Miro Kirinčić. Stariji i iskusniji kolega Žarko Puhovski govorio nam je BEZ PANIKE, bit će to sudski ukor, i tako je i bilo… Jako bih volio znati imali itko sačuvan taj fakultetski listić koji je Zorana i nas suradnike doveo pred sud, kao što bih volio znati, evo nakon zanimljivog dokumentarnog filma o generalu, književniku i direktoru Radija i Zagrebačke televizije do 1971.- Ivanu Šiblu - zašto se misli da je u nas povijest počela 1991. godine kada je život bujao i do 1991. sa svim svojim zabludama, ali i značajnim dosezima, pa čak i svojevrsnom pluralizmu?

A iz tih vremena burnih sedamdesetih pamtim Zorana Malenicu kao časnog mladog čovjeka, osebujnog, ozbiljnog koji je izlazio pred studente, na zborovima, s kojim sam putovao do Moskve (apsolventsko putovanje), do Nizozemske (putovanje grupe studenata zagrebačkog sveučilišta), do Beograda u Karavani prijateljstva…

BEZ RETUŠIRANJA

Ono što mi je posebno simpatično u IN MEMORIAM Zoranu, Bešker nije pokušao retuširati biografiju Zorana Malenice, kao što su to činili (i još čine) neki danas zadrti nacionalisti, znajući da na to ne bi pristao ni - Zoran Malenica! (evo, pronašao sam u mnoštvu knjiga "Teoriju i praksu diktature proletarijata u Jugoslaviji", magistarski rad Zorana iz listopada 1978.) Vjerojatno da je htio Zoran Malenica je mogao napraviti i političku karijeru, vjerojatno u SDP-eu, ali opet vrlo vjerojatno onda ne bi smio nositi slobodarski duh nekadašnje Poljičke republike, trebao bi pljunuti u lice istinskoj socijaldemokraciji i sam sebi koji je znao da društvo koje nema zadovoljno radništvo i koliko-toliko pravednu raspodjelu društvenih dobara nema sjajnu budućnost, možda nema uopće neku budućnost, već otklizava u jeftini populizam s primjesama puzajućeg fašizma.

Dojma sam da Zoran Malenica nije bio dovoljno iskorišten, jer je svojim znanjem, iskustvom i političkim stavovima mogao više utjecati na razvoj hrvatskog društva nakon 1991. Ljudi neskloni kompromisima, dostojanstveni i ponosni, možda za neke tek splitski dišpeti, našli su se ne svojom krivnjom ipak na sporednim kolosjecima u bespućima hrvatske zbiljnosti.

Ne i najvažnije, Zoran Malenica pokazao je životom, radom… skromnošću do povremenog asketizma, njegovanjem dijaloga, britkim analizama… da se može biti i osviješteni Hrvat, socijalno osjetljiv i popularan među studentima Pravnog fakulteta, mada ponekad i u sporu sa njima.

Nisam mu se javio kada sam namjeravao i kada se radi o prijateljima, onda se ne odlaže javljanje, nego se to čini odmah i sada. Njegova supruga i dvije kćeri to će mi, nadam se, oprostiti.

Na gradskom groblju Lovrinac, u Splitu poklopili su u četvrtak mog prijatelja grumeni dalmatinske, hrvatske zemlje.

Drugarski, zadnji pozdrav Zoranu Malenici!

(Virovitica, 30.01. 2015.)

Komentari

tito i hrvatska sisa na hrvatskom ramenu

kako je dolje rasprava otišla u jednom drugom pravcu, vratit ću se na par bitnih odrednica koje su vrijedne naznake. dakle, autor teksta u laudi pokojnom profesoru naglašava njegovu ulogu u postmaspokovo vrijeme, nakon kojega je tito, tako legenda kaže, izvršio čistku svih nepodobnih kadrova od razvikanih savke i tripala do partijske "baze", nakon čega su instalirani još rigidniji i konzervativniji kadrovi odani putu. činjenica da je nakon karađorđeva tito počistio partijske i privredne kadrove u srbiji (gdje je više desetaka rukovoditelja privrednih subjekata, kako se to onda zvalo bilo smijenjeno zbog "tehnokratizma"), te sloveniji i makedoniji što dakako baca malo drugačije svjetlo na cinički spomenutu "hrvatsku sisu". jugoslavija je te 1971. godine bila na raskrižju između adaptacije prema modernom društvu, ne nužno zapadne demokracije, ili vraćanje na klasičnu socijalističku diktaturu tipa čaušesku & enver hodža, tako da maleničino postavljanje na čelo studenske organizacije nakon maspoka govori da je u stvari riječ o ideološki retrogradnom kadru poput partijskih fosila izniklih iz rata koji su stalno strigli ušima prema beogradu kako ne bi izazivali legendarno blagu titovu narav. nakon toga osokoljen položajem džilitnuo se u drugaricu milku, pa je malo dobio po prstima. zanimljivo, 1971. predsjednik saveza studenata hrvatske (ssh) bio je ante paradžik, koji je slučajno završio na barikadi od hrvatske puške na hrvatskom ramenu u skoro neovisnoj hrvatskoj. hrvatska klasika, patentirana od krbave.
povijest maspoka zaslužuje daleko opsežnije objašnjenje od ovog kratkog crnobijelog digesta a la weiss, jer su šezdesetosmaški događaji bili i refleksija studenskih nemira na zapadu, protesta protiv rata u vijetnamu, woodstock generacije koja se u jugoslaviji sučelila sa rigidnom komunističkom vrhuškom i beogradskom vojnom huntom. među studente su kasnije ubacili svoje agente koji su bunt protiv režima kanalizirali prama nacionalizmu, i zna se kako to završava na balkanu, pendrek, ili jame,opet klasika. jebeš zemlju koja nema neprijatelja socijalizma iza svakog kantuna.
zanimljivo, tito je cijelo vrijeme u povijesti mile nam zemlje ostao tobožnji iznenađeni promatrač, kojemu su direktni suparnici kroz povijest neobično gubili glave, pa čovjek kao nije znao za bleiburg, nije imao pojma o golom otoku, studente je tobože podržavao, i nakraju otkantao kršnu ličanku sa kojom je dijelio postelju preko kvarat stoljeća...naš mirni zagorec, drug tetejac.

Tko je glasao

Vise od 33 atentata na Tita

Jedan je pokusala i gospodja
Zasto, kako;duga prica
Uvjeti su stvorili povijest.
Kao sto je Tudjman morao ubijati
Tako su to morali i Tito, Staljin i Hitler
Ili biti ubijeni
Nazalost
Hocete reci da Cherchil, Truman, Obama
Ne ubijaju

Tko je glasao
Tko je glasao

hats off

premda se kaže da o pokojnicima treba govoriti sve dobro, ja ću kljucnuti par redaka u ovom ljubinom dnevniku iz vlastitog iskustva. u to vrijeme početka osamdesetih vratio sam se kao prva generacija studenata iz jna, i nakon iskustva sa kosovskom pobunom te stanjem u vojsci, bio uvjeren da je ono što se smatra jugoslavijom jedna obična opsjena i da je bilo pitanje vremena kada će se to sve završiti na smetlištu povijesti. na tadašnjem splitskom pravnom fakultetu, koji je u svoje vrijeme bio jedan od jezgri maspokreta, postojale su dvije grupacije profesora, jedni beskrajno odani "pravoj stvari" i drugi, grupacija simpatizera i aktivnih članova maspoka, no ništa manje marksista i ljevičara kao oni prvi, samo oni nisu bili "rezervirani spram hrvatskog proljeća". jedan od njih "drugih", između nekolicine, je bio i prof. andrija dujić, kažu jedan od ideologa maspokreta, a u stvari riječ je o marksistu, možda većem od svih njih tada tamo koji je imao marxa u malom prstu, i koji nam je jednom prilikom spomenuo da je jedan od rijetkih imao pravo uvida u ruske tajne arhive kominterne.
svima je bilo zajedničko svjesnost da srbija koristi jugoslaviju kao izliku za provođenje velikosrpske politike, i da od garašanina do evo danas, pokreta "dinara, drina, dunav" srbija smatra hrvatsku predziđem beograda, nisu oni bili šovinisti, jedino su branili svoje. kada svaka pizda u jugoslaviji može reći što je to su trebali biti u mogućnosti biti i hrvati, premda srž maspokreta u stvari nije bio nacionalizam, on je bio bitan element i katalizator, no srž je bila težnja ka demokraciji i protivljenju strahovladi jednoumlja i policijskoj državi, ukratko sloboda, slično zahtjevima srpskih liberala...
sa druge strane vage, na fakultetu se nalazila grupacija ekstremno lijevih profesora i asistenata, lijepo nazvanih "unitarista", i iz aviona si mogao razlikovati njihova predavanja, prva su bila opuštena, začinjena golemim znanjem iz materije, sa zrncima neskrivenog cinizma prema tadašnjem trenutku i licemjerju partijske vrhuške, dok su drugi bili predavači čija su predavanja bila poput staljinističkih pranja mozga u gulazima (naš put je jedini pravi put, svi drugi su u krivu).
jedan od ovih drugih bio je i tada mladi asistent katedre sociologije zoran malenica, koji je tada bio asistent pravom bardu pravnog fakulteta prof. srđanu vrcanu, profesoru emeritusu, čija su predavanja bila užitak za slušanje, koji je u tadašnjoj jugoslaviji, a i "regionu" bio jedan od najvećih eksperata za religiju, kojemu mladi asistent sa naočalama nikada nije bio do koljena. inače vrcan je iz prve ruke imao u prilici upoznati pravi sadržaj jugoslovenskog samoupravnog socialjizma jer je zbog verbalnog delikta završio na golom otoku, i koji je malo gore prošao zbog polemike sa milkom planinc. premda to nikada nije rekao javno, niti se posipao pepelom, po kuloarima se pričalo da su ga tamo dobro "potprašili", a ne zaboravimo, vrcan je bio pripadnik nob-a, ortodoksni antifašist. zanimljivo, ovi "drugi", nakon raspada jugoslavije, ti rigidni ljevičari su odjednom postali na moje beskrajno iznenađenje "savjest društva", "nezavisni intelektualci", angažirani za prava ugnjetavanih srba u lori i oluju, prava lgbt-zajednice, oni koji otkrivaju revno dlake u jajetu hrvatske stvarnosti, ostali su u nekoj virtualnoj stvarnosti kao zamrznuti socijalistički dinosaurusi. najveća ironije je da su i "maspokovci" osim par izuzetaka također završili u zapećku povijesti, jer ih je pregazilo novo državotvorno plemstvo...
jedna mala crtica iz tog vremena koja govori prilično- dakle, na jednom od predavanja teorije prava koje je držao jedan od tih "maspokovaca" dr. živko anzulović, i čija su predavanja bila živopisna, jer je znao debelo odlutati od teme, ukratko, tip je bio prilično otkačen. jednom prilikom, kada je posebno zabrazdio, a moja malenkost je sjedila u prvoj klupi, i kako sam došao na predavanje sa onim poznatim šuškavcem koji se smotao u mali zamotuljak, a držao sam ga na klupi, i na kraju predavanja, kada su svi otišli, me uvaženi profesor zvao za katedru, i ja sam uplašen da će me ukoriti zbog mog relaksiranijeg pristupa predavanju, jer sam se upucavao kolegici do mene a manje slušao profesora. na moje golemo iznenađenje on me upitao uplašen i skušeno da li je onaj zamotuljak skriveni magnetofon i meni pizdeku sa prve godine se ispričavao da je na tom predavanju svašta izgovorio, i da ga ne uzimamo za ozbiljno, a ja sam ostao užasnut strahom kojega su tim ljudima utjerali nakon progona poslije maspoka. rekao bih da smo još uvijek smo taoci tih koji su povlačili konce...
samo mogu reći na kraju, hats off mr. vrcan, dr. andrija dujić,dr. cvitanić, dr. rudolf i dr. anzulović...

Tko je glasao

@robot

Vjerojatno bi bilo bolje da si umjesto što si se upucavao kolegici, slušao predavače i predavanja, jednih drugih, i trećih! I da si pažljivije analizirao 71, vidio bi da je u njoj bilo raznoraznih skretanja, pa i onoga što je kasnije metastaziralo - karijerističkog uspinjanja, mita, korupcije, bogaćenja bez ozbiljnoig rada, zastrašivanja...
Jer da jesi pažljivo slušao ljude oko sebe, ne bi tvrdio da je "maspok" bio demokratski pokret.. Drugo, i Zorana i nas kao grupaciju na Fakultetu zanimalo je više SOCIJALNO, nego nacionalno, i ne vidim išta loše u tome!
Predavanja Zorana nisam slušao, ali poznajem dio njegovih knjiga, i brojne intervjue...i nisam u njima nalazio ništa sporno!
Istina je, kao da ga je samog smetalo da nije doktorirao...Ali, koliko znam on Vrcanu nije nametnut...I najvažnije: gdje smo SOCIJALNO gledajući, danas?
Koliko je ljudi iselilo iz Hrvatske lani, koliko ljudi više umire nego se rađa, pučke kuhinje, kontejneraši, švicarci, branitelji, blizu 30 % siromašnih ili na rubu siromaštva..itd.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

kineska demokracija

itekako sam ja slušao prof. anzulovića, a i druge, jer inače ne bih njegov predmet prošao u predroku sa ocjenom 4, dakle nešto je i ušlo u glavetinu, no dakako poanta te male crtice je potpuno drugačija. riječ je o stanju duha.
drugo kada me već potežeš za jezik, braco, prof. malenica je za prof. vrcana uvijek bio i ostao intelektualno "mali od kužine". što se tiče vašeg "socijalnog" pristupa materiji maspoka, zna se kako se završavalo kada si se suprotstavio titi i partiji, to je upravo prof. vrcan vrlo dobro znao, a znali su i svi oni koji su digli glavu iz blata, jer je mogućnost da promijenite sustav bila ravna nuli, zero. dakle ukratko, ne slažem se sa vama i ne mislim da je z.m. intelektualna gromada koja bi trebala biti posebno upisana u (hrvatskoj ili jugoslavenskoj) povijesti, no svakako pokoj mu duši. šalom šjor vajs.

Tko je glasao

@robot

Često razmišlljam što bi se dogodilo dxa je Tito za vrijeme još svog života uveo - višestranačje!?
Stanje duha, kažeš?
Pa negdje 1975 do 1990. stanje duha bilo je optimističnije nego stanje duha danas: apatija, beznađe, sa elementima masovne PANIKE!
samo jedan detalj- u ta CRNA socijalističke vremena koliko pamtim, samo u zagrebu izgrađeno je i podijeljeno radnicima i onima koji su bili slabijeg materijalnog položaja blizu 10 000 STANOVA SOLIDARNOSTI...
Danas blizu 70 000 je "švicaraca" koji se dijelom ubijaju jer nemaju otkuda vraćati kredite... i taj "crni" socijallizam nije nam valjao...I( sustav se, da je bilo više hrabrijih i bolje organiziranih, mogao mijenjati i iznutra, laž je, čista laž, da to nije bilo moguće. Ali, kao i sada, trebalo je za to imati muda!
Završio sam čitanje OKLOPA OD PAPIRA Igora Mandića, splitskog čuda, i još sam više uvjeren u to.
Zorana Malenicu nigdje ne spominjem kao "intelektualnu gromadu", ali npr. Ivi Baldazaru i Željku Kerumu ne bi dozvolio ni da Zoranu čiste cipele! Točka! Točka - zarez!
Jer, ako me dalje nastaviš uvjeravati u to kakvo je onda bilo stanje duha, zaista ću posti - TITOIST! I znam da neću biti, kao takav, sam...
Mir duši Zorana!
Shabbat shalom, šjor "robot"!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

crni ljubo...

tito nije mogao, niti želio uvesti višestranačje jer je bio obični diktator da je mogao svoju bi mumiju ostavio u belom dvoru i mrtav vladao, eto ajde, da te umirim, nije bio diktator kao staljin, maozedong ili saddam husein, imao je momak malo više stila i lijepo se zaogrnuo u janjeću kožu (ili pregaču ;). što se tiče stanova, tako plaču u bivšem ddr-u da im je bilo ljepše, ili tako u sjevernoj koreji misle da žive u najljepšoj zemlji na svijetu. što se tiče švicaraca, (i ništa strašnijih RBA-zadruga) nitko te ljude nije tjerao pištoljem da uzimaju kredite, usporedba sa socijalističkim kreditima je besmislena zamjena tema. ajmo se ljubo malo sjetiti, jedne od od blesavijih mantri kojima zabavljaju današnju nejač, inače umočenu u suri neoliberalni kapitalizam, nasreću umamo ljevičarsku vladu koja vodi razumnu socijalnu politiku.
ta mantra bazirana na priči da smo živjeli kao bubreg u loju, u besplatnim stanovima , bolnicama, sjećam se prije raspada da se jna spremala ulupati u novi borbeni lovac par milijardi dolara koji "će biti bolji" od zapadnih inačica, poput recimo dassaultovog miragea. kada je tito otvorio granice, toliko je bilo dobro u jugoslaviji da je milijun i pol ljudi otišlo u gastarberaj do 1973. pretežno iz hrvatskog raja. malo o mitu o zaposlenosti u jugoslaviji čitati jožu mencigera crni ljubo, a podatci su porazni. vole se hvaliti da je jugoslavija učinila čudo, pa stara jugoslavija je bila praktički feudalna zemlja...mudraci kao ti ljubo ili biserka feniks kažu bili smo dužni niti 20 milijardi dolara osamdesetih. dakako to su bili ondašnji dolari (toliko je koštao čitav projekt apollo, jebote poslali ljude na mjesec, pa danas to financijski nisu u stanju, ili kuća u americi je koštala 10.000 us$, a novi golf je u americi išao za cca. 8.000$. inflacija je 1981 godine iznosila 45%, i do markovića je došla na 1000%. nije bilo banana, kave, deviza, par-nepar, crni ljubo...dinar je devalviran prvi put 1980. nakon smrti ljubičice bijele, i potom do rata bezbroj puta. dinar je bio ukratko goli kurac. 1983. godine na zapadu su konstatirali da je jugoslavija bankrotirala jer nije mogla servisirati svoje dugove ko grčka. godišnji gubici poduzeća u jugoslaviji su 1989. godine iznosili 15% bdp-a, jer su se gradili stanovi ljubo crni, obične pandurčine milicajčine uličari su dobijali stanove koje su nakon raspada mile ti zemlje otkupljivali sa 6 rata hrd-a crni ljubo...sjetimo se perjanice autoindustrije radi koje su napravili prugu beograd-bar "yuga", najgoreg automobila u povijesti, televizija rudi čajavec, šećernih tabli nalik na čokolade crni ljubo...za to vrijeme jna je postala "najjača armija na svetu"...a robot se sa završenim pravom tih godina zaposlio kao PKV električar crni ljubo...

Tko je glasao

TITO i demokracija

Zasto su tom "diktatoru" na sahranu dosli vise od 100 predsjednika iz cijelog svijeta.
Zasto su ljudi plakali.
Zasto svoje sinove nije ucinio predsjednicima i ministroma.
Zasto nije svoje imanje ostavio svojoma, unucadma, supruzi.
1983 sam bio treci razred MTS i slali su me na "Slet?" u Beograd ,tj proslavu Titovog rodjendana.
Odbio sam i otisao na praksu u Mebos da radim na tokarskim strojevima.
1985 u JNA nisam ustao, tj. Sjedio sam kada je svirala sirena u minuti Titove smrti.
Danas, kada tog covjeka toliko vrijedjaju, sramim se mojeg nepostivanja njega.
Njega, ranjenog u Rusiji, zatvaranog i progsnjanog, koji je cijeli zivot posvetio proleterijatu i seljscima.
Koji je razvodjen od supruga i djece, govorio, Njemacki, Ruski, Englezki, Slovenacki i Srpski.
Koji je stvorio nesvrstane u prijetnji nuklearnog rata.
Nadam se Ljubo da ces jos nesto dodati.
Nije svoju djecu slao u USA da studiraju.
Na grobu pise samo J.B.Tito. Mag Branko Iljazovic je dao zivot za njega i sahranjen 31. 12.1999
Ja bar ovoliko.
Politicki sustavi?
Visestranacje = demokracija
Kineski sustav
U jednoj stranki svi=svi,koji se zele baviti pollitikom
Sparta i Athen
Imala je i Grcka visestranacje=krah

Tko je glasao

@robot

Stalno spominješ nešto CRNO.. pa "crni Ljubo"...pa crna socijalistička stvarnost...Tko je OZBILJNO HTIO I ZNAO RADITI, našao je posao...i naći će ga i danas! Makar i izvan Hrvatske, što nije idealno, ali nije ni najveća tragedija u životu!
Diplomirani pravnik radi kao PKV električar?
Nešto mi u toj priči temeljito nije u redu?!
Gdje sam tvrdio da smo živjeli kao "bubreg u loju"? Kako god tada bilo, iako skromno, pa i loše, živjelo se bar tridesetak godina, sasvim solidno, u prosjeku...Što vrijedi što imaš danas i kave, i aute, i benzina, i jeftine nafte, i deviza, i čokolade, i stanova.. kada je VELIKI upitnik tko to može kupiti!?
Nema diktature, ali ima formalne demokracije i, strančarenja i partitokracije, i klerikalizma, i "subnorovaca", zaglupljivanja od strane medija, da ti mozak stane!

Ljudi su vjerojatno imali manje, ali bilo je puno više - osmijeha ljudi na ulicama!
Nije bilo lako nikome doći do posla, ni prije, a još manje danas...ali, da se baš nisi mogao NIGDJE zaposliti u peravnoj struci, naprosto nije za vjerovati! Pored sve silne socijalističke birokracije, osiza, sizova, pored silnih odvjetnika, pored fakulteta i instituta, pored tvorničkih listova i svih raznih medija...?
Volio bih znati crni Robote što si i koliko kome skrivio? Možda i nisi, ne znam, ali tvoja mi osobna priča zaista čudna!?
I sad ti kriv - Zoran Malenica?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

kako se kalio robot

ja u kupe ljubo u špade, što je to neobično? ljubo nemaš pojma da je polovinom osamdesetih tamo negdje na balkanu, bila kriza i da si se mogao sa "neproizvodnim" fakultetom zaposliti nigdje, koji k. osizi, kurci i palci, mogao si diplomom obrisat dupe, otprilike kao i danas. jedina opcija je, ukoliko nisi bio podoban ili imao utjecajnog tatu, bila uvaliti se negdje kao šljaker vulgaris i čekati da se u poduzeću oslobodi radno mjesto všs ili vss, recimo neki pravnik odapne, sjediš i čekaš godota, ili preko grane konobariš u sohou. i to ti je neobično?...usput, već kada pričamo o tom vremenu nakon par godina se netko sjetio među šefovima, gle čovjek radi kao pomoćni električar, a ima srednju ekonomsku, završio sam obračunavajući plaće na vanjskim gradilištima (građevinski sour), dakle iz pkv na sss, gdje i iz prve ruke vidjeh inflaciju, za svaku plaću smo nosili još jednu veću torbu, a ruke su mi bile nakon brojanja obojane friškom bojom dedinjske štamparije. pred kraj radnog vijeka u toj firmi a, prije odlaska u rat, šef mi je bio krasan čovjek, inženjer, čistokrvni komunist iz poznatog "crvenog" mjesta koji je studirao u zagrebu u vrijeme maspokreta i mnoge smo sate proveli u razgovorima gdje je on iznosio svoja iskustva iz prve ruke, premda se nismo slagali poštovali smo se. vidim ga često, lovi ribu, penzioner, kojem su tuđman i kurbinska hadezeova klika pokrali hrvatsku, simpatičan lik, jer je bio pošten, jebe me se za njegova uvjerenja...
zanimljivo, to su poznato poduzeće u demokraciji razjebali i pokrali ti isti veliki komunisti što se kledoše u ljubičicu bijelu i kako neće skrenuti sa njegova puta (jedan od te petorke, bio je šofer sa crvenom knjižicom koji je partijskom alkemijskom pretvorbom završio za pogonskog inženjera)...
na kraju ponavljam kako nemam ništa protiv pokojnika, i samo bi neinteligentan čovjek mogao zaključiti da je par mojih upisa u tvom dnevniku neki intimni obračun sa prof. malenicom, koji mi je tada i sada bio potpuno nebitan jer sam položio ispit kod prof. vrcana, no recimo da nisam baš neki ljubitelj subjektivnog pristupa materiji, što je odlika tebe i nekolicine pripadnika pollitike.
šljakerski dani i život sa proleterijatom ojačali su moj duh i pripremili ga za mnoga buduća iskušenja koja su uključivala i ratna dejstva, te u konačnici sa ove distance mogu reći da sam se bolje osjećao u društvu proleterijata, gdje se gradelalo i bumbilo, nego među pseudoakademskim intelektualnim mlatimudanskim jebivjetrima kojima obiluje ova zajednica...

Tko je glasao

Tito i Narodno Oslobodilacka Borba

NOB je skoro jedini pokret u WW2 protiv nacistsa.
Bez Tita povijwst bi bila drugacija. Vjerojatno kralj Aleksandar.
Ranjavan, koji jos vodja u wwii.
Zbog zalaganja proglasen marsalom, od dr. Ive Ribara i drugih.
Volio je Jasera Arafata, takodje ratnika Domovinskog Rata Jugoslavije.
Djeca uce da je volio luxuz i uzivati.
Putovati 20 sati avionom. Studenti iz cijelog svijeta.
Trebate posao? Samo recite Tito i evo Indije, Egipta Libije.
Pitajte dr. Sterna Zasto je INA imala posla i previse.
Rade Koncar, Energoinvest.
Vele Jugo najgori auto na svijetu, vele napravljena pruga Beograd Bari zbog njega
I ja , diplomirao na motorima i motornim vozilima cutim.
Prof dr. Bjelovucic nam pricao o nuklearki Krsko ali o Titu nista negativno.
Bila su to teska vremena
Godine su prosle pune muka, Druze Tito mi ti se kunemo,
Sad slobodno po Zemlji idemo
To je smislila Ekipa oko njega, ne Tito
Nadajmo se da ce g. Kolinda biti mu slicna

Tko je glasao

NOB, Užička Republika, Sutjeska, Kozara,Vis itd.

Vi mladi, vjerojatno ne znate o tom, jer vas uče Jednoumlju. Pogledajte Kartu Balkana i pogledajte kuda je Titi išao pješice, po kiši i snijegu, znate li kako su izgledale njegove cipele.
Jednoumlju generala dr. Franje Tuđmana, koji je bio izvrstan strateg i vojnik, ali slabiji povjesničar.
Gradsko dijete željan Titove slave. Stvorio je Hrvatsku i trebao ići u penziju.
Tito je bio bravar i proizvodio u Beču, Parizu, Crkvenici, znao o poduzećima i privredi.
Tuđman nije nikada u ruci držao čekić, ni lopatu, ni srp.
Srp i čekić su stvrali do 1980.
Tuđman je bio na sigurnom, duboko u skloništu ,kao i Hitler i Staljin i Čerčil.
Znate li što je Desant na Drvaru.
I tu se nađe nekakav Laganini, koji sa 33 godine prijeti
Zakonom o propagandi totalitarizma.
Nekakav Karamarko
se gnuša
nad
jednoumljem
a o Povijesti ne zna
ni zrnce dr. Tuđmna, koji
protiv Tita nikada nije govorio
loše. Laži i lukavstvo obavještajnih
Službi je njegova mudrost i papagajsko
Jednoumlje, zbog Jedne Partije, a o njeno pluralizmu
pojma nema. 2008 na kongresu Ruskih i Austrijskih znanstvenika
i poduzetnika, jedna profesorica iz Italie pokazuje demokraciju: Zapisnike
Saveza Socijalističke Omladine BiH. Amerikanka. Toliko o Jednoumlju i novom
Premijeru: Neka nas Svemogući čuva.

Tko je glasao

imao je Tito i losih osobina, kao i mi svi

Ljubo mi je prvi pricao o negovim Zenama.
U uvjetima ratova i bjezanja, nije bio Isus.
Dobio secer i odsjecene obe noge, strastveni pusac
Znak nemira. Mrzio religije i vlastelu, trazio svecenika pred smrt.
Vjerovao u Buducnost i moc co jeka a ne Boga i tradicije
Ljubo ce jos dodat
Ekipa je od njega stvorila Boga, faraona,sultana,cara
A zapravo covjek, kao svi mi, tesko mu bilo u Cikagu, pise Tito ubica
I ja u HVO
Sto je bilo, moralo je biti, inace ne bi bilo
Napred Kolinda
Sretno
Ne daj da od tebe naprave Bozicu
Havel, Gorbacov neka ti budu putokaz

Tko je glasao

robot se sa završenim pravom tih godina zaposlio kao PKV elektri

dipl. ing. vozi taxi u Beču,
to je napredni Zapad.

Lud
ali zašto Dr. Dr. Schromm vozi taxi
Zapad

Tko je glasao

vlrar

ja to nisam smatrao poniženjem jer raditi nije ponižavajuće, nakon slušanja propovjednika marksističkog socijalizma, poput lika iz dnevnika, završio sam na dnu samoupravne kace sa radničkom klasom, autobus u 5, radiš za 150-200 dm mjesečno i u praksi sam vidio kako funkcionira samoupravni socijalizam. doduše da je pri ruci bila partijska knjižica, moglo se i bolje proći...
da ne bude zablude ja nisam apologet zapada itekako bi se dalo o životu na zapadu razglabati, no puna mi qita glorificiranja samoupravnog socijalizma i mantre da je od 1952-65 jugoslavija imala rast kao japan (1945.-e 4/5 stanovištva bili su seljaci, hebate to je nešto malo naprednije od kralja tomislava). jedan od najvažnijih faktora raspada jugoslavije je ekonomska propast, pa onda srpski hegemonizam, i onda dolaze megalomani iz jna, udbi i sva sila trutova koja se nakotila i čučala na glavi tadašnjeg pkv električara i njegovih "kamaradova".

Tko je glasao

generaliziranje

Svi su sustavi imali i dobrih i loših perioda i svojstava.
Ne treba idealizirati nijedan.
A1 je čudo i hvala HDZ u.
Ing. Penkalo je pravio avione kao brača Olbright.
Prof. dr. Aurel Kostelić nam je tvrdio da je industrija od 1970 do 1980 bila na nivou Njemačke.

Ne zaboravimo i negativno: Goli Otok, čistke, buržoaski elementi su eliminirani.
Bilo je loših firmi, bilo je koruptnih komunista, ideološki " zadrtih".
Ne budimo strogi sa "crnim" Weiss om, bilo je i dobrih komunista.
Okrenimo se budućnosti i zajedno sa Predsjednicom Kolindom i HDZ om(koji uskoro dolazi na vlast)
zadržimo mlade i znanje u Hrvatskoj. I oni, vani će se vratiti(sa iskustvom i znanjem i jezicima Zapada i Istoka); što prije to bolje.
Sretno

Tko je glasao

mantre, mantre, mantre--papagaj

LJRW

"""Koliko je ljudi iselilo iz Hrvatske lani, koliko ljudi više umire nego se rađa, pučke kuhinje, kontejneraši, švicarci, branitelji, blizu 30 % siromašnih ili na rubu siromaštva..itd.""

mantra 1: nije iseljavanje danas što je bilo nekad...radi se o slobodnom protoku roba , ljudi i kapitala

mantra 2: mortalitet / natalitet...čekaj Ljubo da nas ISIL okupira pa ćeš vidjeti kako žene budu rađale kao na traci , hehe to je stvar civilizacijskih promijena

mantra 3:mi ih bar imamo za one koji nisu uspijeli u životu iz raznoraznih razloga što pokazuje da smo socijalna država i humano društvo

mantra 4:Kontejner: da se ukine otkup plastičnih boca rapidno bi se smanjio broj tzv. "kontejneraša"
Romi su, primjerice i za Juge prekopavali kontejnere..samo su tada i kontejneri bili prava rijetkost..

mantra 5. Švicarci: što s njima..radi se o onima koji su imali solidne plaće čim su mogli krenuti u takve kredite, čujem da su u Bavarskoj neki Burgermeisteri u problemima jer su na grad dizali kredite u CHF, pa Poljska i sl.

mantra 6: što s braniteljima..jel ih braniš ili napadaš..u čemu su oni problem osim što ih srbofili i jugofili ne vole

mantra 7: siromaštvo---definiraj siromaštvo.. jel to ono kad nema za hranu cijeli mjesec ali svi u kući moraju imati neke nove ajfone ajpode ili kako se sve ne zovu

Politolog i novinar...ma mensčini da si ti još Ljubo ostao na nivou novinara- društvenopolitičkog radnika

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Povraća mi se od tvog NACIONALCINIZMA! Braniš neobranjivo, gori si od najgoreg staljin-boljševičkog propagatora! Tvoje mantre su, očito je, plod duhovnog siromaštva, egoizma i političkog sljepila (bunila)!
Nema ti pomoći,sorry!
Ti i takvi sahranjujete ovu Hrvatsku!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ti propagiraš laž LJubo

pod istinu...a kad je ja razotkrivam..proglašavaš me nacionlistom,,,to ti je ostao uslovni refleks iz vremena kada je bilo..proglasiti nekog naconalistom, zapravo--prijetiti mu..

ja se naime ponosim svojim nacionalizmom ili ako ti je razumljivije- patriotizmom

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Proglasio sam te nacionalistom, ovdje?
Pa daj uzmi naočale, podebljana su slova!
Dakle, proglasio sam te onim koji se služi NACIONALCINIZMOM! !
Dakle, ako laže koza, ne laže - rog!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ok

priznajem da sam nacionalist..kriv sam he he, a da sam cinik ..pa to svi vide

"Cinizam je neugodan način za izreći istinu." ~ Lillian Hellman, The Little Foxes

sve dobro...

Tko je glasao

1971

Neki vas smatraju izdajicama Hrvatske.
Sjecam se da su nas u skoli ucili da je Stara Jugoslavija bila primitivna, a vlada
glupa i koruptna. Dosli su komunisti a nakon njih Ovi novi.
Sad su za njih komunisti simbol zla.
Doci ce nova vremena (Grcka npr.) i vjerojatno ce i Ovi Novi biti
popljuvani kao i Stara Yu i kao i nova Yu.
Smjena vlada u Hrvatskoj to pravilo potvrdjuje.
1971 Hrvatsko Proljece, zar je neko bilo Srpsko ?
Pocivao u miru.....

Tko je glasao

1971 Hrvatsko Proljece, zar

1971 Hrvatsko Proljece, zar je neko bilo Srpsko ?Bilo je srpsko proljeće 1991.- s Krvavim Uskrsom.
Završilo je Hrvatskim ljetom u kolovozu 1995. i ljetnom "Olujom"!

Tko je glasao

Uskrs 1992

Vozim izbjeglice iz Tisine, Hasica, Novog Sela na skelu preko Save.
Njivski put je soderovan, ocito je da je HDZ Posavine ovo ocekivao.
Ipak je proljece u Hrvatskoj Hrvatsko Proljece.
Travanj i pada snijeg.
Ujutro na strazi nam javljaju da je poginuo Zeljko brat starijeg rodjaka i susjed.
Imao djevojku iz Luke.
Metak u desnom oku.
Dovezli smo ga kuci, drhtim i susjedi vide.
Smrt je blizu, rodjak, vodio me cuvati svinje kad sam imao
5 godina, prijeti i puca, Kalasnjikovim, kupljenim jos prije godinu dana.
Moc, pucnjava uoci Nove Godine 1992.

Zar nas Ljubo i Zoran nisu upozoravali.
Stric se posvadjao sa sinom Zeljkom uoci tog kobnog Uskrsa.
Pati i danas u svojoj 84.
Alkohol.
Zovem ga Dada.
Stariji stric, Dado, umro 1988 pred smrt "buncao" i spominjao Ustase i Drugi
Svjetski. Je li predosjecao ?
Krvavi Uskrs.
Neka ostane samo Uskrs.
Manje boli.
Shabbat Shalom

Tko je glasao

@vladimirar Neki neće NIKADA razumjeti...

Možemo mi pričati još tisuću godina o pogubnosti ratova, Prvoog svjetskog, Drugog svjetskog, Shoah, patnajma milijuna izbjeglica (ljudi u nas ove dvije godine ne mogu ni približno pojmiti koja se HUMANITARNA KATASTROFA događa u vezi Sirije i ISIL-a, koliko je to MILIJUNA ljudi ugroženo zbog diktatora i klike Bašara el Asada, koliko pate Kurdi, kako pogibaju ovih dana mladi izraelski vojnic+ci od napada Hezbollaha, koliko podružnica IUSILa u Egiptu radi KRVAVE štete Egipćanima - napad kod El Arisha...).- UZALUD!
Kako je i ZAŠTO PAO VUKOVAR, ZAŠTO JE PALA POSAVINA... zašto ne treba služiti misu za Antu Pavelića, da nije još procesuiran čuvar Auschwitza koji živi mirnu starost u Osijeku...
Naš Hrvat, profesor povijesti vratio se ovih dana iz Auschwitza, kaže, motiviran više nego ikada prije pisati i govoriti i o Auschwitzu, i o Jasenovcu...
Priznajem - striktno obrambeni rat!
Nisam naglasio, ali Zorana Malenicu pamtim i kao PACIFISTU! Zajedno smo demonstrirali protiv rata u Vijetnamu!
I zaista pitanje - što se događa sa mladima danas u Hrvatskoj? Sa studentima? Zar je moguće da imaju samo dva cilja - završiti studij i što više zarađivati? S tim da ovo - ZAVRŠITI STUDIJ - za jedan značajan dio nije bitno, ali što više love, pa i na uštrb siromašnih, itekako... I onda se nađu neki "drvosjeci" (vrlo vjerojatno dobro pofutrani!?) koji CINIČNO obrazlažu ovaj sadašnji čemer i jad...?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Oči širom zatvorene

Dragi gosp. Ljubo, vidim da pažljivo pratite belosvetske događaje, s obzirom na to molim Vas da odgovorite na ova pitanja, a koja objašnavaju ove događaje, mislim, ja na njih znam odgovore, no možda netko ne zna pa da mu/njoj pomognete.

1. Tko je 1938. god. Hitlera proglasio osobom godine?

2. Tko je, koja banka, koje države, Njemačkoj odobrila kredit na dan ustoličenja kancelara Hitlera, kredit koji godinama prije toga nisu htjeli odobriti?

3. Tko je uspostavio i naoružao ISIL, ISIS, Talibane...?

4. kakve veze ima Bašar Al Asad sa milijunima ugroženih, naime, valjda vam je poznato da mir (red) jedino donekle vlada na područjima na kojima Asad ima vlast?

5. Kakve veze Bašar Al Asad ima sa Kurdima?

6. Tko je najveći protivnik i neprijatelj Kurda i "Kurdistana"?

7. Zar pogibaju samo Izraelski vojnici? Što sa Palestinskim civilima, smije li ih se spominjati? Koliki je omjer poginulih Palestinaca i Izraelaca, smije li se uopće postaviti to pitanje?

8. Što se Vukovara tiče, bolje pitanje je ovo: Kako bi Vi obranili Vukovar s obzirom na to da ga je napadala kompletna srpska vojska sa svom tehnikom, ljudstvom i apsolutno svim čim je u tom trenutku raspolagala jedna od najmoćnijih europskih armija?

9. Ne ulazeći u detalje, možete li ukratko objasniti zašto smatrate da se svaki pedalj zemlje mogao obraniti protiv strahovito naoružane vojske? Smatrate li da je Hrvatska trebala ratovati frontalno, bez strategije, a protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja?

10. Smatrate li da je pobjeda u nekom ratu konačni cilj?

11: Ako da, smatrate li da je Hrvatska u svojim Avnojskim granicama konačna pobjeda Hrvata i dr Tuđmana, a s obzirom na to i da su strategije i taktike bile vrlo uspješne?

12. Kršćanstvo propagira oprost, Crkva je dužna za svakog pa i najvećeg zločinca služiti misu, ako to netko zatraži. S obzirom na to, meni nije nikakav problem da pravoslavna crkva služi mise za Dražu Mihajlovića, Arkana, Mladića ili Miloševića, a valjda Vam je poznato da misa ne znači i oprost, toliko bi trebali znati da oprost može udijeliti samo Bog.

13. Ako priznajete striktno obrambeni rat to onda znači da priznajete Domovinski rat? Ili ne?

14. Shvaćate li uopće pojam - pacifizam? Pacifizam je pacifizam i uopće ne priznaje nasilje i borbu, a koliko sam shvatio, Vi podržavate rat ukoliko Vi i samo Vi procjenite da je to u Vašem interesu, ili interesu onih koje simpatizirate!

15. Jeste li demonstrirali protiv rata u Iraku, Afganistanu, Nigeriji, Palestini, Nikaragvi, Somaliji, Ruandi, Panami, Siriji, Egiptu...?

15. Drvosjek je ciničan prema svemu ovome, da, jest, i ja sam ciničan, i Vi ste cinični, nisam na ovom portalu vidio nikoga tko nije ciničan prema svemu što se događa danas, zašto je to samo Drvosjekov grijeh?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

@Laganini

Samo jedno protupitanje: Što ste vi nama obećavali 1990., 1991. ŠVICARSKU, a danas imamo tek dio hrvatske pseudolite na skijanju u Švicarskoj, i 70 000 "švicaraca"...?
Da sad opet pučke kuhinje i hrvatske kontejneraše te socijaloni sloj od blizu 30 % siromašnih i/li na rubu siromaštva... ne spominjem!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

A odgovori na pitanja?

Odgovorit ću na Vaše pitanje kad Vi odgovorite na moja. Mislim, tako je po redoslijedu.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

vic...

Razgovaraju Laganini i Ljubo... i Laganini upita "Zašto Židovi uvijek na pitanje odgovaraju protupitanjem?" A Ljubo će na to: "A zašto to ne bi činili?" :)

Tko je glasao

@zaphod

Vic sa dugom bradom, ali doooobaaar!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci