Tagovi

Zablude oko „modela rasta“

Jedna od najvećih zabluda u ekonomskoj znanosti su takozvani „modeli rasta“ koji bi trebali biti nekakvi čarobni štapići koji će nam osigurati bogatstvo, blagostanje i rast.
Ljudi vole vjerovati u jednostavna rješenja iz prostog razloga što nisu u stanju dokučiti svu složenost društveno - ekonomskih odnosa kao i osnovne pravce društvenih procesa koje treba mijenjati ako želimo polučiti bolje ili drugačije rezultate.

Što nam to zapravo nudi ekonomska znanost?
Dvije su osnovne značajke čovjeka, prvo čovjek to je njegova svijest i drugo čovjek je djelatno biće. Različiti pravci i načini čovjekova djelovanja iznjedrili su različite kulture i civilizacije, i naravno samim tim i razlike u bogatstvu te ekonomskom stanju nekoga društva. Dakle ako želimo promijeniti ekonomsku situaciju u društvu moramo mijenjati pravce i/ili načine našega djelovanja.
Po definiciji, ekonomija je znanost koja se bavi optimalnim načinom čovjekova djelovanja a osnovni credo ekonomske znanosti je kalkulacija - kalkulacija nam temeljem cost - benefit odnosa kaže koji pravac i način djelovanja je za nas momentalno najbolji.
Suština cost - benefita je stavljanje u odnos koristi od djelovanja (interes, benefit) i troška koji je potreban da bi tu korist ostvarili.

Koja je suštinska kvaka cost – benefita. Samuelson kaže da postoje četiri osnovna elementa čovjekova djelovanja: tko, što, kako i za koga radi - djeluje. Pritom je ključno pitanje kako radimo. Sadili mi krumpir, bavili se turizmom, proizvodili namještaj ili radili bilo što drugo uvijek je osnovno pitanje kako smo to napravili. Ako radimo loše onda i pitanje za koga postaje suvišno. Tržište ne priznaje naše djelovanje.
Loše radimo i nemamo nikakve koristi od našeg djelovanja. Nekvalitetni smo, skupi…

Takozvani „modeli rasta“ pretežno se temelje na investicijama - ulaganjima u neku djelatnost (ili neke djelatnosti ) koje će za sve nas pokrenuti cijelu ekonomiju a mi ćemo lijepo krenuti put blagostanja. Bajka za malu djecu.
U zapadnim ekonomijama sve što se radi, radi se drugačije nego kod nas, radi se bolje, radi se dobro, bez obzira o kojem području čovjekova djelovanja se radi.

I zato tajna „modela rasta“ ne leži u novcu i investicijama već u promijeni načina rada - kako radimo. To znači da se svi moramo promijeniti i početi raditi drugačije. F. Bacon je rekao possimus quantum scimus - možemo koliko znamo, ni više ni manje. A da bi rad i znanje ukalkulirali u kako radimo moramo u Hrvatskoj promijeniti sustav vrijednosti.
Moramo stvoriti uvjete za promjene načina djelovanja kako u javnom tako i u realnom sektoru.
A novac i državne investiciji? Zar nismo dosad na primjeru autocesta naučili gdje su nas dovele državne investicije i „poduzetnički duh“ naših političara.
Modeli rasta – investicije, kaj god. Rad i znanje, to je to. Počnimo od novog sustava vrijednosti koji će biti polazna osnova za promijene nas samih i omogućiti nam bolje uvjete djelovanja.
A u „stručne prognoze“ rasta BDP –a (temeljem čega?) vjeruju još samo velike naivčine i vrapci na krovu Dokle god se ne promijenimo mi sami nema šanse da se išta u Hrvatskoj promijeni na bolje.

Tagovi

Komentari

Napisao si: U zapadnim

Napisao si:
U zapadnim ekonomijama sve što se radi, radi se drugačije nego kod nas, radi se bolje, radi se dobro, bez obzira o kojem području čovjekova djelovanja se radi.

s čim se nikako ne mogu složiti.

Prihvaćanjem ideologije neoliberalizma zapadne ekonomije su završile u k..... Po meni nitko razuman ne može reći da se u zapadnim ekonomija gdje svake godine raste broj siromašnih dobro radi ili radi bolje nego kod nas.

Postoje razne interpretacije toga zašto države postoje. Po meni jedna od osnovnih dužnosti države je poboljšanje kvalitete života svog stanovništva.

Države koje ne ispunjavaju tu zadaću su moralno i kulturno propale države čiji politički i ekonomski sistem se mora promjeniti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci