Tagovi

Zašto nisam potpisao peticiju za Cvjetni trg?

Iskoristio sam još jedan proljetni dan ove zime da bi na Cvjetnom trgu popio kavu s prijateljima. Taj trg mi je jedan od najdražih i najljepših prostora u gradu i svakako ne bih htio da se pretvori u nešto ružno niti da se uništi nekakvom post-modernističkom gradnjom.

Ipak, peticiju nisam potpisao iz jednostavnog razloga što o projektu koji bi se trebao izvoditi na tom prostoru ne znam dovoljno da bih formirao stav za ili protiv. Zapravo, uvjeren sam da većina potpisnika (a rekoše na Dnevniku da ih je bilo oko 7000) također ne zna dovoljno činjenica o tome protiv čega jesu. Potkrepljujem to primjerom dvoje prijatelja koji su sa mnom bili na kavi, potpisali su peticiju, a u razgovor smo skužili da jednako nemamo pojma o kakvom projektu na Cvjetnom se u stvari radi.

Svaki stav se temelji na emocijama, znanju i ponašanju prema objektu stava, tako kažu definicije. Po mom mišljenju stvaranje jakih stavova i djelovanje isključivo na emocijama nije dobro, a čini mi se da dosta udruga za zaštitu ovog ili onog djeluje baš na taj način. Znanja malo, ali emocija i previše.

Nego, šta se samog projekta tiče, rekoh, u javnosti se malo zna o njemu. Ako se radi o još jednom šoping centru od stakla i mramora u centru grada, koji će nagrditi izgled i atmosferu Cvjetnog, apsolutno sam protiv. Međutim, ako bi se radilo o nečemu što ne bi nagrdilo izgled trga, a donijelo bi nove sadržaje i oživilo centar grada, onda sam apsolutno za. O sadržaju tog centra se svakako treba raspraviti, ne treba nam još jedan Kaptol ili Branimir Centar. Meni osobno bi odgovarao centar sa restoranima, ponekim klubom za mlade sa živom glazbom, pokojom galerijom ili kinom (ne multiplex) i ostalim sadržajima koji užasno fale u centru grada.

Prije neki dan su me pitali dvoje Grka koji su posjetili Zagreb poslovno da im preporučim neki nacionalni (hrvatski) restoran u centru i eventualno nekakav klub za popit par pića prije spavanja. Uslijedila je neugodna tišinica, pa sam na brzinu smislio Tkalčićevu i toplo se nadam da su nešto našli i da se nisu razočarali. Centar Zagreba je puno širi od današnjeg poteza Trg-Bogovićeva-Cvjetni + Tkalča, ali je nažalost, jednostavno mrtav, bez događanja i sadržaja. Svakako da šoping centri nisu rješenje, ali nekakav kompromis bi se morao naći.
Bojim se da će ako rastjeramo sve investitore bez da znamo što uopće nude, mrtvilo gradskog centra samo rasti.

Ako se utrobe gradskih blokova u Donjem gradu mogu revitalizirati bez ugrožavanja vanjskog izgleda i fasada, to treba podržati. I nije li napokon već vrijemo da znamo što HOĆEMO, a ne samo vikati protiv onoga što nećemo? Ja bih stvarno volio da udruge kao što je ova "Pravo na grad" i ostale, jednom izađu s nekim afirmativnim programom za napredak grada, a da se ne bave toliko samo oponiranjem tuđim prijedlozima.

Komentari

Ima prilično javnih

Ima prilično javnih informacija o slučaju Cvijetni trg, sličnim pozicijama Grada Zagreba te ostalim što je s tim povezano.

U tehničkom smislu, za osobe s minimalnim mogućnostima baratanja internetom ima dovoljno materijala koji logično nije razvrstan. Sa medijskim, službenim i ostalim izvorima je slično.
To ne treba buniti nikoga jer se radi o temi povezanoj sa nizom osnovnih društvenih pitanja, pa će informacije uvijek biti jako pomješane sa raznim.

Te informacije su, potpuno sukladno globalnoj logici i praksi, zbrkane tako da ih se uspješno može razlučiti samo uz bar minimalni napor i pažnju oko osnovne orjentacije, pravila, podataka i prakse.

Osnovna orjentacija je slijedeća - materijalna vrijednost naselja je vječno bar jedna trećina ukupnih materijalnih vrijednosti, u tome su vječno složeni interesi i razlike a pogotovu u bilo kakvim promjenama i stalno je i svuda prilična gužva oko toga, koja ima svoja pravila.

Osnovna pravila su minimalna pravila usklađivanja interesa, kroz prostorne planove i drugo, te kroz redovne društveno-politička zbivanja koja to prate. Razlike u interesima, viđenjima i ponašanjima s tim u vezi su uvijek prilični rašomon.

Osnovni objektivni podaci su slijedeći:
- donji grad i blokovi su već dugo objektivno zreli za promjene i obnove i predugo je trajalo natezanje bez sustavnijih zbivanja, tako da slijedi efekt duljeg razdoblja pravih gužvi;
- "smjesa 1" ovdje, i dalje kao opće pravilo, je inicijatorsko-poduzetnička smjesa koja zbog određenog profita i velikog novca potrebnog za realizaciju ide uvijek preambiciozno i nedovoljno spremno;
- "smjesa 2" ovdje, i dalje kao opće pravilo, su redovni izravniji protivnici, razni dežurni ali i razne kolateralne žrtve i slično;
- "smjesa 3" ovdje, i dalje kao opće pravilo, su marginalizirani svi ostali koji se u većoj ili manjoj mjeri bude i uključuju;
- ovdje je smjesa 1 je krenula preko mjere oko ogromnog prometa i garaže koja bi pojela pješački dio Varšavske ulice, znatno izmjenila pročelja (dvije kuće, preogromni portal) i odnose na zapadnoj strani Cvijetnog trga (službeno Preradovićev trg) i još ponešto toga te preofenzivno a klasično nepripremljena krenula u to. Samo ilustracije radi, kad staviš Dakića kao vođu napada, koji je legendarni igrač magle i iščeznuća bilo kakve logike, onda si na velikom dobitku oko raznog ali ti za bilo šta opipljivo ni bog ne može pomoći;
- smjesa 2 je krenula također prilično ambiciozno i na trenutke igra tako da neupućenu publiku izaziva na navijanje za protivnika;
- smjesa 3 je u nezahvalnoj ulozi da se od publike mora pretvoriti u razno, ali ne treba kukakti jer je tako uvijek bilo i biti će. Teškoće za ovu smjesu da mora raditi preko mjere, da mora bar malo misliti i na razno drugo (kako inače ...), da mora puno toga isfinancirati;
- pojednostavljeno, poprilično se kao i uvijek zezaju razni odgovorni za to a mi ostali smo to zaslužili jer se još nismo spustili toliko "nisko" da priznamo da još ništa nismo napravili da se to odvija bar na donjoj razini naše tradicije i prakse, koja je i više nego dobra i pouzdana za još složenije situacije od ove, koja se svodi na obična pravila da se mora osigurati da složenije stvari za nas vode bar minimalno osposobljeni, netko iz većine osposobljenijih gurnutih u stranu u ovakvim "takmičenjima".

Tko je glasao

Po obicaju, nasi vrsni

Po obicaju, nasi vrsni aktivisti ne znaju kako artikulirati zahtjev za kojeg bi trazili potporu javnosti.

Primjer:

http://www.zeleni-zagreb.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1...

U ovom clanku je ocito da se Zeleni ne bore za GUP, vec protiv neke fiktivne snage krupnog kapitala, sto je ko zna sto? Vjerovatno ne znaju niti Zeleni sto bi to moralo biti.

No, dokle god je civilini sektor utemeljen na ovako nesposobnim aktivistima, civilini sektor nema niti smisla postojanja. Kolko god to tuzno zvucalo, jeli.

Tko je glasao

to je ono kaj sam vec prije

to je ono kaj sam vec prije istaknuo... sve te udruge (ok ne sve do jedne) su u velikoj mjeri paraziti. sada se nasao netko ko ce im ukinuti svrhu postojanja, naime promjenit ce se sadrzaj koji ce iz nekog stanja mirovanja preci u aktivno stanje... i tu udruge gube smisao postojanja jer one su mahom bile za pasivno stanje na kome su svako toliko dobile nekaj hrane i tak zivjele od danas do sutra. sada se to mjenja i one gube hranu, a samim tim i svrhu svog postojanja....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

mozda bi jednostavno trebao

mozda bi jednostavno trebao za vrijeme dok ispijas kafice procitati i koje novine (projekt je ekstenzivno bio i prezentiran te napadan i branjen), ili se prosetati do bivse tiskare vjesnik i tamo pogledati projekt, ili pratiti televizijski infromativni program, ili se mozda raspitati kod te ekipe iz prava na grad i zelene akcije ili kod investitora. sve bi ti to pomoglo da postanes informiraniji. no vjerojatno ces nastavljati biti pametan ispijajuci kafice..

Tko je glasao

Da pogodim... ti si

Da pogodim... ti si aktivist? Onako, ovlaš obučen u krpe i bubnjaš po trgovima? Nađi posao. Davanje glupih komentara nije posao. Pozdrav.

Tko je glasao

Tko ima dojam da ne zna sve

Tko ima dojam da ne zna sve o planiranim zahvatima na Cvjetnom trgu, može npr. kupiti ili prelistati novi broj Zareza (od 8. veljače o.g., na kiosku, za 12 kuna), gdje je toj temi posvećeno više tekstova. Autori su redovno protiv tih zahvata. Ne znam za publikaciju u kojoj pobornici zahvata iznose svoje argumente; informacija o tako nečemu bila bi dobrodošla.

Tko je glasao

Da krenem odostraga. Sve te

Da krenem odostraga. Sve te udruge su mrtva puhala. Njihov jedini cilj je da su protiv jer samom svojom konstrukcijom nisu u stanju ponuditi alternativu. Da se ide njihovom analogijom, grad bi bio za cca max deset godina mrtav. Da je po udruzi „Pravo na grad“ ti nebi mio u centru grada nigdje zapiknut lopatu jer, bezmalo, u svakoj zgradi bi mogao locirati neku povijesnu osobu ili neki događaj koji se u istoj odigravao.

Grad se treba razvijati i živjeti. Vani su različiti pristupi koji se očitavaju kroz nova arhitektonska rješenja (Paris Louvre) ili kroz obnovu i ulickavanja starog (Prag) te jedni i drugi na taj način privlače publiku (turiste) i zarađuju.

Problem Zagreba je neprepoznatljivost. Ti kada dođeš kao stranac u Zagreba nemaš kaj ni vidjeti ni doživjeti. Nemamo niš, ni nacionalne restače, ni veliki koncerte niti velike ljetne festivale, mi smo mrtva puhala koja žele biti grandiozni baloni. Ako danas odete u Ljubljanu tam sve vrvi od stranih mladih studoša. Ljubljana je preuredila bivši gradski zatvor u hostel, i sada mladež i cijele europe želi tam provesti vikend prespavati u čeliji, a da ne pričamo o festivalima koji su tradicionalni u Ljubljani (druga godba, i slični) koji već godinama privlaće sve širu publiku sa svih strana, ili Novi sada i Exit, ili ovo Novo mesto LINK cca 20 iljada duša pa imaju skoro pa jače ljetne evente od Zagreba. Nama je doživljaj, od koncerata ako svake sedme godine dofuramo stonse u grad… jeb**** ih stonsi više, dajte nam Pepperse, U2, ….

Kaj se tiče tih bloka, da je netko tam prije dva mjeseca radio anketu tko je rođen u onoj kućići i kaj je napravio u životu, ja dam obje ruke u vatru da 90% ljudi pojma imalo nebi, ni tko je Vidrić, ni njegovo mahanje s zapaljenom mađarskom zastov, ni da je bio pjesnik.. tama mrak.

Razvoj grada je potreban, grad je potrebno osvježiti novim sadržajima i idejama, jer na žalost nemamo sadržaja koji bi gradu omugučavali život i zaradu, a o očigledno je da pripadnici udruga toga nisu svjesni, jer sada ći biti grub i otresit, isti su cijeli svoj život proveli kao paraziti hraneći se raznim proračunskim sredstvima, a da ne znaju kako se do istih dolazi, a sda im je frka jer su skužili da smo shvatili da niš ne rade, da nam sam prodaju maglu.

Meni nije jasno, zašto se ti blokovi ne pretvore u nešto što bi služilo građanima tog bloka? Prvo svi blokovi imaju kolne ulaze, što znači da se može u njima napraviti parking koji bi gutao određeni dio automobila stanovnika bloka, te samim tim smanjio njihovo prisustvo na ulici i dobilo bi se pokoje parkirno mjesto za relativno sitnu lovu. Nadalje bi se u blokovima mogla raditi dječja igrališta, te kao roditelj nebi imao problema s tim da moraš klinca slati tramvajem na školsko igralište da s dečkima baci kakav hakl….

No kada smo ko tomice, meni se tu ne sviđa viša točaka. Prvo to kako se taj projekt radi po sistemu partizanije. Drugo ak se radi life style centar ćemu 5-7 etaža garaža? Pa meni je logičnije da se sparkaš u podzemnoj na srednjoškolskom (znam da ne postoji…) i onda malo protegneš svoj nobl celulit do tog centra, nebu ti kruna s glave pala ak malo ideš pješke. Trebaju li nam na toj lokaciji vrhunski stanovi? Ili su nam potrebniji neki kulturni sadržaji ala galerije, izložbeni prostori, multimedijski centri…. ? kojih se to još 14 blokova sprema za revitalizaciju? I s kakvim sadržajima? To su bitnija pitanja od onog da će se cvjetni trg unakaziti….

p.s. imao bi ja još toga, al moram iće pesa prošetati….

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Reakcije su u stilu

Reakcije su u stilu prevladavajuće antikapitalističke histerije o kojoj Butković ponekad piše.

Tko je glasao

to nije tocno. ljudi su

to nije tocno. ljudi su protiv divljeg kapitalizma, bez pravila igre, tocnije protiv antitrzisne povezanosti pogodnih i privilegiranih kapitalista i korumpiranih politicara. butkovic trabunja jer mu pasu takve bombasticne teze. iako, s obzirom na to sto se dogadjalo 90-tih, neprijateljstvo protiv hrvatske inacice kapitalizma je u potpunosti razumljivo..

Tko je glasao

O projektu ne znaš ništa

O projektu ne znaš ništa jer se Horvatinčić sa glavnim projektantom i još desetak prdonja zatvorio u dvoranu kad je projekat predstavljan. Jednostavno, nisu pustili nikoga unutra, a platili su zaštitare da čuvaju ulaz.
Također, o projektu ne znaš ništa jer je cijela stvar rađena netransparentno.
I završno, predlažem ti učlanjenje u neku udrugu da se sam uvjeriš o onoj relaciji osjećaji - afirmativni program.
p.s.
Naravno, svatko ima pravo na svoj stav i ja to poštujem. No, kada se netko ide igrati n anačin koji to čini Bandić, pretpostavljam da oni koji su u fokusu igre barem znaju donji minimum. Mnogi, koji brane Bandićev(e) potez(e) na žalost ne znaju ni donji minimum.
Eh, siluju ti djevojku jer je to za više dobro...
Meh, neću se više petljati u ove pizdarije.. Samo se mogu nadati da razno razni Bandićevi učenici neće poželjeti ponoviti njegov recept po ostalim gradovima.
Da se razumijemo, to su činili i do sada, a sada će još i više..
Npr. Šalamonovo igranje sa zemljištem za Mercator u Čakovcu. Naravno, nemate pojma o čemu pričam... Naravno... Naravno...
Ma, jebo ti sve to skupa...
Imamo raju kakvu imamo, samo me molim vas pustite na miru jer želim živjeti bez vaših silovanja...

Tko je glasao

predloženi plan ne bi imao

predloženi plan ne bi imao utjecaja na izgled cvjetnoga trga, on predviđa novu zgradu na poziciji između francuskog kulturnog centra i ove zgrade u kojoj se nalazi VIPov kafić

ne vidim što bi cvjetni trg izgubio tom promjenom, a grad bi sigurno dobio

a svi oni koji misle da to ne bi moglo dobro izgledati preporučam da odu na jedan vikend do beča i sjednu na kavu u jednoj od najstarijih kafića pokraj stefansdoma pa neka razmisle još jednom

Tko je glasao

Ja također ne znam što se

Ja također ne znam što se predviđa i kako će izgledati to novo rješenje i u komentaru zadnjeg teksta sam napisao da treba doznati što je to javni interes, a da bi se to moglo, građanima treba zorno pokazati što se dobiva i što se eventualno gubi.

U filmovima sam gledao (ha, ha) da ozbiljni arhitekti na prezentacijama imaju trodimenzionalne prikaze gotovog projekta. Iz toga se vrlo plastično može sagledati na što bi Cvjetni trg sličio. Vjerujem da bi se tada svi lakše odlučili.

Zar je to osim u filmovima nemoguće napraviti? I staviti na kakvu internet stranicu pa da vidimo o čemu se radi. Da sam ja Bandić, upravo bih to napravio.

B-52

Tko je glasao

tako je likovi su došli s

tako je
likovi su došli s idejom, krenuli raditi na tome i krenuli je predstavljati da bi svi dočekali priču na nož

i to je možda ok, i bandić je fakat (koliko čujem, nisam vidio taj nedjeljom u 2) bio bahat (poznavajući njegov lik&djelo to je vjeorjatno i blagi opis) no svejedno ljudi nisu imali prilike objasniti što u stvari žele

mislim da način na koji se reagiralo jednostavno nije dobar

Tko je glasao

Pa dobro ljudi zar nebi bili

Pa dobro ljudi zar nebi bili sretniji da je grad napravio natječaj za idejno/projektno uređenje toga dijela grada (znači javna rasprava, prijedlozi, ideje)...zatim odabrano rješenje ugradio u GUP te proveo JAVNI natječaj za prodaju gradskih nekretnina na tom području uz uvjet da grad može otkupiti nekretninu nazad za iste/manje novce ukoliko novi vlasnik ne počne gradnju u određenom roku.

Grad može čak i napraviti cijelu građevinsku dokumentaciju (javno) te tako određivati pravila i interese građana Zagreba. Situacija da bahati investitor odredi sebi najprofitabilniji projekt sa kojim će onda mijenjati GUP i k tome prodaja gradskih nekretnina samo za odabrane bez natječaja...jedna riječ - MAFIJA.

A svi vi koji prihvaćate krilaticu bolje hoto nego štakornjak, prihvaćate i pravila igre za ubuduće. Neka vam onda parkiranje bude i 50kn/h a voda 30kn m3, pa samo glave dolje i kuš...

Tko je glasao

Pa dobro ljudi zar nebi bili

Pa dobro ljudi zar nebi bili sretniji da je grad napravio natječaj za idejno/projektno uređenje toga dijela grada (znači javna rasprava, prijedlozi, ideje)...zatim odabrano rješenje ugradio u GUP te proveo JAVNI natječaj za prodaju gradskih nekretnina na tome području uz uvjet da grad može otkupiti nekretninu za iste/manje novce ukoliko novi vlasnik ne počne gradnju u određenom roku.

Grad može čak i napraviti cijelu građevinsku dokumentaciju (javno) te tako određivati pravila i interese građana Zagreba. Situacija da bahati investitor odredi sebi najprofitabilniji projekt sa kojim će onda mijenjati GUP i k tome prodaja gradskih nekretnina samo za odabrane bez natječaja...jedna riječ - MAFIJA.

A svi vi koji prihvaćate krilaticu bolje hoto nego štakornjak, prihvaćate i pravila igre za ubuduće. Neka vam onda parkiranje bude i 50kn/h a voda 30kn m3, pa samo glave dolje i kuš...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci