Tagovi

Zašto je Vlada prestala objavljivati tekstove akata o kojima odlučuje? (ili: Kome nije u interesu da javnost zna?)

Negdje 2001. ili tako negdje otprilike, Vlada RH je na svojoj (redizajniranoj) web stranici počela objavljivati tekstove svih akata o kojima raspravlja na svojim sjednicama. Tako smo svi mogli vidjeti i bez filtera medija o čemu Vlada točno raspravlja.

Lijepo se otišlo na sjednice Vlade i tamo lijepo svi .pdf-ovi.

U međuvremenu, 2003. je donesen Zakon o pravu na pristup informacijama gdje je lijepo utvrđeno da javnost ima pravo znati.

U zadnje vrijeme (zadnji zapis s tekstovima kojega sam ja našla je sa 189. sjednice Vlade od 13. listopada 2006.), Vlada ne objavljuje tekstove akata o kojima raspravlja. Toga naprosto nema. Nema i točka. Tražim, tražim i... nikako da nađem! Nagradno pitanje: Zašto Vlada skriva što radi? I, sad mi je sinulo, jel to povezano s time kaj je Mačeku (glasnogovorniku) povećana plaća? Update: Sad sam se sjetila da zapravo to da Sanader skriva informacije nije ništa novo. Copy-paste s youtube-a: Kako cemo dobiti informacije od bilo koga kad ih prvi Sanader ne zeli dati? I jos mu sud to naredi - ali sudovi u Hrvatskoj Sanaderu nista ne mogu.

Komentari

"Ova vlada najozbiljnije

"Ova vlada najozbiljnije shvaća obvezu da pravovremeno i uvijek istinito informira javnost o svemu što i više nego dobro radi na dobrobit svih građana Hrvatske.

Zbog toga što je broj korisnika interneta i pored brojnih potpora koje daje ova vlada još uvijek manji nego bismo priželjkivali, prioritet dajemo izravnoj komunikaciji s građanima.

U tu sam svrhu kao premijer i moderan evropski političar uvijek na raspolaganju. Ako to zbog brojnih obveza ponekad i ne budem u mogao, umjesto mene će to, siguran sam jednako kvalitetno i kompetentno, učiniti gospodin Ratko Maček.

Dakle, i na polju informiranja idemo u korak sa željama i potrebama građana Hrvatske."

(Vjerujem da bi nekako u ovom smislu glasio odgovor skromnih vladinih trudbenika.)

B-52

Tko je glasao

u novom listu piše (sorry,

u novom listu piše (sorry, opet samo za pretplatnike):

Treba biti pošten pa priznati da je premijer četri puta u tri godine napravio izuzetak. Javnosti se obratio kada je umro papa Ivan Pavo Drugi, kad je u Hrvatskoj otkrivena ptičja gripa, kad su zlonamjernici proširili dezinformaciju da je sporazum o CEFTA-i mogući povratak Hrvatske u Jugoslaviju i naravno kada je odlučio dati lekciju Vladimiru Šeksu koji doveo u pitanje njegov put u Veronu dok se u Hrvatskoj proslavljao Dan državnosti. No, i tada je rekao koliko on hoće, jer dok se novinari s pitanjima nisu ni zagrijali njegov glasnogovornik Ratko Maček već objavljuje da će premijer odgovoriti na još jedno pitanje. Koga briga što javnost još nešto zanima. Ako je baš zapela može pitati Mačeka, a on će uvijek iz rukava izvući nešto u stilu: Vlada RH vodi računa o nacionalnim interesima, ili Vlada osluškuje bilo tržišta.>/cite>

dakle, ispada da je drIvo samo četiri puta u tri godine odgovarao na pitanja novinara; ovaj tekst je izašao kao osvrt na titulu političara godine kojeg mu je dodijelio Media servis (izbor 200 novinara), i taman dobro sjedne u kompletu s ovim tekstom jer pokazuje (kako bi to stipe rekao) kontekst cijele priče

Tko je glasao

Hahhahahaha.....u izboru 200

Hahhahahaha.....u izboru 200 kojota i lesinara.....hahhahahah
n

Tko je glasao

MRAK Hvala da si na ovo

MRAK
Hvala da si na ovo upozorio. Nisam pratio Vladine stranice pa to nisam ni znao. U sijećnju idem s zastupničkim pitanjem u vezi toga.

Tko je glasao

Ovaj tekst nije napisao

Ovaj tekst nije napisao Mrak, nego M. aktualije blog

Tko je glasao

Oprosti, moja pograška.

Oprosti, moja pograška.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci