Tagovi

Zašto je narasla cijena kruha?

Zadnih tjedana bilo je puno vike i strke jer je kruh poskupio za nekih dvije kune. Ovo poskupljenje je bilo opravdano lošom žetvom i rastom cijena žita na globalnom i europskom tržištu od 6%. To je naravno vrlo zanimljivo i čisto ekonomski opravdan razlog da cijena kruha raste. A da li ste čuli od tome da je 2006. došlo do smanjenja cijena kruha u Hrvatskoj? Niste? E pa to je zato jer se to nije dogodilo, iako je 2006. cijena pala 6% s obzirom na 2005. zbog vrlo rodne godine.

Tu je link na članak koji se bavi time u Njemačkoj. U Njemačkoj je naravno sada cijena kruha porasla za 6%, na razinu cijena koje su bile 2005.

Zanimljivo je da u su i Hrvatskoj cijene kruha narasle za otprilike isti postotak, iako nije došlo do smanjenja cijena u 2006. O čemu se tu radi? O pohlepi. Čistoj, beskrupuloznoj pohlepi pekarske industrije.

Smanjenjem cijena žita u 2006. s obzirom na 2005. , a konzekventno time i brašna za 6%, povećala se pekarska marža za - jel'te - 6%. I sada se kad se vidjelo da žetva 2007. neće biti tako neuobičajeno plodna kao 2006., a prokleti nadri-ekonomisti pekari se navikli da na kruh deru maržu od kojih 26%, a 20%, a znaju da ljudi to mogu platiti - oni dižu cijene. I to ne pojedinačno po nekim zakonima ponude i potražnje, već cehovski, što je poprilično protuzakonito. Šiptari poluprokleti (nemojte se zavaravat - 90% pekara u Hrvatskoj su "sinovi Orla"). Navikli se derati previsoke cijene cijelu godinu dana i sad to opradavaju u ovoj godini "poskupljenjem" žita na razinu na kojoj je bilo prije dvije godine. Toliko o hrvatskom slobodnom tržištu.

Život kroz roze rejbanke blog

Komentari

Šiptari poluprokleti

Šiptari poluprokleti (nemojte se zavaravat - 90% pekara u Hrvatskoj su "sinovi Orla").

Ovo ti nije trebalo u inače dobrom postu. Zato strelica dolje.

B-52

Tko je glasao

Ha, gle... Ne može sad sve

Ha, gle... Ne može sad sve biti lijepo i normalno. Mora biti i malo netrpeljivosti! :)

Tko je glasao

Slažem se s sm-om... zato

Slažem se s sm-om... zato nema ocjene.

Ali to što Albanci drže 90% pekarskog tržišta (vjerojatno misliš na male pekarnice) ništa ne znači, jer najveći prodavači najjeftinijeg kruha su velike pekare tipa Klara. Taj kruh u dućanu je jeftiniji nego u pekarnicama.

Tko je glasao

A najviše profitira Agrogor

A najviše profitira Agrogor na cijeloj ovoj priči s pšenicom, tako da "netrepeljivost" nije bila na mjestu. Ako ih ne voliš, jednostavno tamo ne kupuj kruh...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci