Tagovi

Zašto G. Jandroković više nije onaj isti, liberalni lik koji čita "Stranca", nego stranački klon HDZ-a?

Danas je u Stankovićevoj emisiji «Nedjeljom u 2», nekakav sugovornik novinara koji su radili prilog o gostu emisije Gordanu Jandrokoviću, kazao da je mladi lav HDZ-a ranije bio prilično liberalan, potpuno drukčiji i malo nalik na ono što predstavlja danas u hrvatskom političkom životu. Dok je bio mlađi, pa čak i kasnije, kada je već radio u Ministarstvu vanjskih poslova, Jandrokovićevi pogledi na život i životni svjetonazor općenito, bili su dijametralno suprotni onima koje isfurava danas. Jer kao član HDZ-a, on drukčije od ovoga i ne može. Ne smije. To je osnova HDZ-a. Onoga trena kad im se pridružiš, možeš zaboraviti na osobno, ne dao bog njima različito mišljenje. Moraš posve zaboraviti na to, kako se ne bi dogodilo da se izlaneš pred nekim u slučaju da izvan stranačkog foruma, unutar svoja četiri zida ipak razmišljaš normalno, normalno kao većina svojih vršnjaka koji ne vjeruju u bezgrešnost ikoga, pa tako i Franje Tuđmana, Ive Sanadera itd.
A da stvar bude gora, a vječna hrvatska ironija veća, u HDZ-u je sasvim uobičajeno da misliš jedno, radiš drugo, a izdaješ se za treće. Svi to rade, od šefa Ive Sanadera, do Jandrokovića, ili pak tamo nekog najniže rangiranog člana negdje u Pitomači, Drnišu ili bilo gdje drugdje. Poznajem mnogo HDZ-ovaca koji se privatno ne slažu s jako puno čak i temeljnih odrednica te stranke, ali ne pada im na pamet da se suprotstavljaju svjetonazoru – HDZ-ovskom očenašu. Mnogi su jako kritični. Ne samo prema nekim konkretnim, svakodnevnim potezima, komentarima i potezima iz dnevne politike, već i prema odrednicama iz temeljnog programa, a to je strašno, licemjerno i užasno. Znam ljude koji kritiziraju pokojnog Tuđmana, isprdavaju se s ministrom Kirinom, zgražaju nad djelovanjem ministrice Lovrin, ali čim se diktafon uključi, počinju pjevati poznatu pjesmu, s puno epiteta i ljigavih fraza. Ne kažem da i drugi političari, čelnici drugih stranaka ne rade slično, ali nikad tako očito, tako direktno i tako drastično kao u HDZ-u. S tolikom sinusodom, razlikom između onoga što misle, i onoga što govore u mikrofon.
A to je ono što HDZ možda i ponajviše razlikuje od konkurencije, poglavito SDP-a gdje je upravo jedna od temeljnih vrijednost ta raznolikost i različitost mišljenja, legitimnost u razmimoilaženju među članovima. I to u odnosu jednih na druge, i na stranačku politiku. . Gledajući danas Stankovićevu emisiju u kojoj sam po prvi put imao priliku malo konkretnije promotriti lik mladog lava HDZ-a, stekao sam dojam da je Gordan Jandroković prilično kvalitetan mladi čovjek, inteligentan, zanimljiv, šarmantan, pa čak i relativno duhovit lik. Na žalost, istodobno i do boli zakočen, sputan, zatvoren, blokiran… , a sve to dragovoljno (sic!) … šteta. U svojoj stranci, ako želi napredovati, on se mora pokoriti diktatu. A to je pogubno. Usudio bih se reći da je čak i civilizacijski nedopustivo, jer šteta je da čovjek u najboljim godinama bude sputan. I doživljava to kao nešto najnormalnije na svijetu.
Zamislimo na trenutak kako bi jedan takav duh mogao djelovati u SDP-u primjerice? U inspirativnoj i poticajnoj atmosferi gdje bi njegov intelekt i originalna osobnost došli do izražaja upravo zbog te različitosti u odnosu na većinu hrvatskih političara današnjice. Pa zaboga, ne može mi netko reći da osoba koja je duboko impresionirana Camusovim «Strancem» puši strogo ograničene civilizacijske i svake druge okvire HDZ-a ! Prije će biti da je on tamo zbog puno prizemnijih, pragmatičnih ciljeva, pa da stjecajem okolnosti, nekakvih objektivnih okolnosti nalazi u HDZ-u najlakši put za kreiranje karijere.
Šteta što je HDZ toliko zatvoren i ograničen. Iskreno se nadam da će narednih godina u opoziciji imati dovoljno vremena za tako potrebit civilizacijski iskorak jer je to u interesu Hrvatske. Mislim da će biti iznimno važno za naciju da u prvim hrvatskim godinama u Europskoj uniji, HDZ bude čvrst, demokratičan i civilizacijski besprijekoran. Možda čak i da bude na vlasti, da bude u poziciji nakon što nas SDP s partnerima uvede u EU, kako bi nacionalni interesi postigli što veću vrijednost. Jasno, ne pada mi na pamet da bi nacionalni interesi došli u pitanje s SDP-om, nedajbože…. Baš suprotno, ali dobro bi bilo da jedna jaka nacionalna stranka bude u poziciju u prvim godinama Hrvatske u EU. Hrvatska općenito treba jaki HDZ, moćnu stranku s civilizacijski naprednijim duhom, i svakako, s kvalitetnim ljudima koji će (smjeti) imati svoje ja i moći donositi važne odluke. Ono što ovom, kako mu mediji tepaju - mladom lavu HDZ-a nikako ne treba, to je bezuvjetno podilaženje kultu vođe i u tom kontekstu ponižavajući status koji očito vide svi, osim ljudi u HDZ-u koji ili ne žele, ili ne smiju shvatiti da takav karakter nije dobar, pa čak ni demokratičan. Pa čak ni pristojan, jer je neukusan…
Rekli bi u narodu – jebo čovjeka koji nema svoje ja, a kamoli političara – dodao bih. No, HDZ se danas, na žalost, temelji upravo na tom kultu ličnosti i ne dopušta sve jačim mladim (drugačijim) snagama da zasjaje u najljepšem svjetlu. Iako će ih to koštati izbora jer napredak je nezaustavljiv, ne čeka nikoga i ne trpi dokone političare staroga kova koji vape za besmrtnosti, toj staroj i opasnoj bolesti svih HDZ-ovih predsjednika koji bi najradije vladali vječno. Tko zna, možda neki demokratičniji vjetrovi zapušu u HDZ-u još za političkog vijeka Gordana Jandrokovića… ili, možda baš suprotno, za par desetljeća i on postane neprikosnoveni veliki gazda, nedodirljivi vožd HDZ-a kojemu se nitko neće usuditi kontrirati. Nije ni ta bez rezona. Jer globalno politika čini strašan odmak od demokracije. Pogledajte samo Busha kojeg samo u Albaniji mogu voljeti.

Komentari

Iz istupa gospodina

Iz istupa gospodina Jandrokovića mogli smo zaključiti kako je već pripremljena obrana Jamstvene kartice. Na pitanje o obećanom smanjenju poreza on je spremno odgovorio: ukidanje poreza na dividendu (15%), povećanje neoporezivog dijela s 1500 kn na 1600 kn i smanjenje poreza u turizmu s 22% na 10%. Dobro, zaboravio je spomenuti kako su u turizmu jedan porez povećali s 0% na 10%... Nadam se da će tijekom kampanje netko argumentirati i pozitivne efekte navedenih mjera. Npr, koliko je povećan standard prosječne četveročlane obitelji zahvaljujući povećanju neoporezive osnovice.
Što se tiče smanjenja PDV-a, objašnjenje je kako nisu znali pravo stanje državnih financija u trenutku preuzimanja vlasti. OK, vrijedi kao argument za prvu godinu, pomalo i za drugu, ali za treću i četvrtu godinu mandata?! No evo prilike za ispravak: sada znaju stanje financija, čak kao svoj uspjeh navode da su ih uredili, pa se nadam da će obećanje o smanjenju PDV-a uslijediti u ovoj kampanji.

Tko je glasao

zaboravio si spomenuti i da

zaboravio si spomenuti i da su ukinute porezne olakšice za fizičke osobe, da su ukinute apsolutno sve olakšice za tvrtke (uključivo i one za istraživanje i razvoj), da je dramatično postrožen pravilnik o amortizaciji...

jedini porez koji je doista ukinut je porez na dividendu, no ako računaš koliko je novaca država ukupno uprihodovala po osnovi tog poreza onda bi se mogao neugodno iznenaditi (nemoj zaboraviti da mega_dobitaši koji čine većinu ukupne dobiti u zemlji su u pravilu u stranom vlasništvu te su oslobođeni plaćanja poreza na dividentu temeljem sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja)
taj porez ionako dotiče vrlo mali broj korisnika i to onih srednjeg i višeg (ekonomskog) sloja društva

p.s. nemoj zaboraviti da je u državnom proračunu za ovu godinu predviđeno manje primitaka na temelju poreza na dohodak što ukazuje da se očekuje povećanje neoporezive osnovice negdje vrlo uskoro, ne bih se iznenadio da se to desi na saboru HDZa i po hitnom postupku proleti kroz sabor i počne se primjenjivati od 1. kolovoza

Tko je glasao

Ukinut je i program

Ukinut je i program poticanog zapošljavanja, a nije donešen nikakav drugi iako su najavljivali da će napraviti nekakav bolji program.

Tko je glasao

Ne samo da je ukinut, nego

Ne samo da je ukinut, nego su poduzetnicima ostali dužni grde pare na ime tog poticaja dok je još važio. Bitno da su poduzetnici ostavljali državi bjanko mjenice kao garanciju ako zaribaju i daju otkaz radniku za kojeg su (navodno) pokupili poticaj.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Meni se cini da sam ja ovdje

Meni se cini da sam ja ovdje u nekakvom klubu SDPovaca kod kojih gostuje 1-2 clana delegacija HNS-a i HDZ.
-a. Kao prvo nitko normalan ako kojim slucajem nema "onu" stvar sto znaci da je zena nece pri zdravoj pameti glasati za HDZ niti SDP.Takodjer ni oni koji ne kisle da su zene bica nize kategorije nece propustiti priliku podrzati ih da se za opcu korist vise aktiviraju u politici. UZ tih 51% jos cca 20% umirovljenika ce se opredijeliti prema vlastitim interesu, jer su ih podjednako namagarcili jedni i drugi partijasi. A sto se tice ovog prenemaganja o ova 2 mlada i "perspektivna" lika...
Milanovic i Jandrokovic su proizvodi iste kuhinje. Mladi pioniri nasljednici dogovorenog dvovlasca u obliku HDZ/SDP kiborga. Svi ostali moraju biti ignorirani i marginalizirani. U suprotnom ne bi izmjenom jednih na vlasti sa drugima, bila nastavljena dogovorena politika pranja i ciscenja tragava od svih prljavstina onih prije. Navodnih suparnika. ( Pok. Akademik Supek je to davno detektirao). Mesic je primio starog od Milanovica u HDZ, a Sanader je primio juniora u MVP.Uz to su i jedan i drugi pionir medjusobno rodbinski povezani.Razliciti su samo po stilu u kojem iskazuju osrednjost i vlastitu bahatost.Milanovic je do sad napisao svega 3 posta na svoj blog: prvi, zadnji i nijedan vise.Pametnome dovoljno.
Jandrokovic nema ni ambicija blogati jer "vlada" ...
Tko ima osobnog interesa ili je eventualno zanesenjacki prezelen, neka i dalje radi na glancanju lika & djela jednog od ova dva laboratorijska prototipa iz epruveta kadrova u odlasku.Kad bi se u medijima smjela pojaviti sasvim nova opcija bez dugogodisnjeg staza u SKJ onda oni a oni ne bi mogli mirno glodati "zaradjeno", bez neugodnih pitanja, kakva su btw. u Europi sasvim normalna. A to drugovi ne smiju dopustiti pa nas maltretiraju iz svih medija koje kontroliraju ovim navodno jedinim opcijama... A ovako je sve programirano za mirnu i bezbriznu starost. Naravno i nasljednicima u 5. koljenu.Tu se negdje nalazi i odgovor na dosadno zapomaganje, jer nas "EU guraju na Balkan", mada je istina da se mi sami odusevljavamo izabiranjem balkanskih profila.Pa zato i imamo ovo ..... ( napisati po izboru).Apeliram na razumne da malo prouce pisanje pok. Akademika Supeka o nasoj situaciji i dijagnozi stanja u kojem se nalazimo.
Tako da daljnje pisanje i zamaranje bacenim medijskim kostima iz kuhinja sasvim ocitih interesnih skupina nema smisla. Bar kad je rijec o mogucnosti izbora.

Tko je glasao

Kad bi se u medijima smjela

Kad bi se u medijima smjela pojaviti sasvim nova opcija bez dugogodisnjeg staza u SKJ onda oni a oni ne bi mogli mirno glodati "zaradjeno", bez neugodnih pitanja, kakva su btw. u Europi sasvim normalna. A to drugovi ne smiju dopustiti pa nas maltretiraju iz svih medija koje kontroliraju ovim navodno jedinim opcijama...

Daj me molim te prosvijetli i otkrij koja je to skrivena sasvim nova opcija koja ne smije do medija? Postoji pa je dobro prikrivena ili tek treba postojati? Raspisali bi se mi i o njoj - ovak' prevrćemo opcije koje se nude. Niti jedna nije apsolutno idealna, misliš da to nije svima tu jasno? Moj dojam je da zapravo većinom "pretepamo" od koje bi eventualno u budućnosti najviše pozitivnog moglo biti.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Emisiju sam stigao pogledati

Emisiju sam stigao pogledati tek iza ponoći i tijekom gledanja sam se nekoliko puta zapitao zašto su Ga iz stranke poslali na poprište.

Njegova je zadaća valjda bila da zasjeni Milanovića koji je sasvim lijepo odolio svim Stankovićevim zamkama. Mladi gospodin iz HDZ-a je potpuno omanuo. Bio je to gotovo masakr.

Iako se dobro čuvao da ne da previše materijala za JU-BI-TO, na kraju mu se omaklo jedno ovih dana vrlo popularno "nemam pojma".

Ne treba se zamarati kreativnim tumačenjima državne nelikvidnosti ili one blokiranih poduzeća. On je svoje lekcije naučio poput pjesmice, samo je promašivao temu. I to toliko da je Stanković morao zapitati može li barem na nešto odgovoriti konkretno.

Za nekoga tko je na čelu saborskog odbora za vanjsku politiku je skandalozno da nema stav o ljudima i pojedinim međunarodnim događajima poput rata.

Moram biti do kraja iskren, ranije sam mislio da dečko svarno vrijedi, da je mlad, pametan, brze misli i reakcije, da se zna snaći i poput mačke se uvijek dočekati na noge.
Sada sam siguran jedino u to da ... je relativno mlad. A kod ostalog...da nije.

Sve u svemu, katastrofalan nastup.

B-52

Tko je glasao

Osobi koja je spremna

Osobi koja je spremna uzabrati HDZ kao politicku orjentaciju, a da je mlađa od 50 godina, prilicno ocito nedostaje mudrosti, a mozda cak i inteligencije. Tako mi je ukratko nezamislivo bilo i za pretpostaviti da bi Jandrokovic mogao biti lav koji rice.

Sve u svemu, Sanader je u svojem mandatu uspjesno izvrsio dekonstrukciju HDZa, mlade snage ala Jandrokovic ili Madjeric prilicno nam to zorno i prikazuju.

Nu, nakon zabijanja cavala u lijes HDZa koji ga ceka ako je i 20% ocekivanja od SDPa realno, tada cemo moci reci da je doslo vrijeme za neke nove bitke koje bi nas mogle vratiti u civilizirani svijet.

Tko je glasao

Moram priznati da sam

Moram priznati da sam prilično pod dojmom emisije koju je Stanković majstorski pripremio.
Milanoviću je postavio minsko polje po kojem je ovaj, po mom mišljenju, izuzetno vješto izbjegavao odskočne mine. Naprosto si nije dozvolio da bude prikazan u svjetlu "ja sam sada novi Cappo i od danas će sve biti tako i tako". Svaki njegov "ne znam" uz dodatno objašnjenje meni je gorovio da taj čovjek itekako dobro kopča koju mu je zamku Stanković postavio i nije se dao navući u nju.
Jandrokoviću je postavio polje s kakicama i ovaj je uredno u svaku zagazio, da bi na kraju ostao samo kiseli osmijeh glavice koja viri iz živog blata. Gotovo da ne pamtim kada je Stanković priredio emisiju tako mirnog tempa (osim recimo s Milteom Kekinom :) ), odrekao se svojeg poslovičnog agresivnog upornog pikanja sugovornika u bolnu točku, upadanja u riječ. Pazio je da mu emisija ne ispadne kao jedva dočekani linč s guštom, da mu se doista ne može prilijepiti pristranost. Jednostavno je pustio sirotog čovjeka da se sam uništi bez njegove velike pomoći.
A ići takvom Stankoviću u emisiju bez pet razrađenih scenarija mogućeg razvoja situacije i pripreme da se to spremno dočeka - to može ili bedast, bahat ili naprosto čovjek nedorastao poziciji na kojoj se nalazi.
Da li gosti Stankovića doživljavaju s potrebnom dozom respekta, ne znam, ali pogotovo političari bi trebali takve izazove doživljavati jednako kao i izazove koje im neće postavljati jedan Stanković, nego birači.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Gledao sam to neko vrijeme,

Gledao sam to neko vrijeme, a onda mi se zgadilo.

Tko je glasao

Generalno, kritika na račun

Generalno, kritika na račun HDZ-a stoji, no generalno, ne bih ja ni SDP beskrajno u zvijezde kovala. Krenuli su intenzivnije putem suvremene politike i socijaldemokracije, no tek su na početku i tek ostaje da se vide rezultati i ozbiljnost tih nastojanja - pogotovo ako dođu u poziciju da budu pozicija.

Jandroković: što on misli profitirati od HDZ-a ostavljam njemu na špekuliranje. Ali što HDZ misli profitirati s njim - pa to me ostavlja totalno zbunjenom. Ako je on "mladi lav" u kojeg se uzdaju, onada im je stvarno frka. Ako on treba biti lik koji će i usred noći kada ga se zdrma tefljati parole iz HDZ-ovskih pamfleta, netko se grdo zeznuo.

Prvo: na dan kada mu šef Ivo hvata što bolju poziciju na fotki s Bushom, mladac ne zna što misli o Bushu. On ne zna što misli o NATO intervencijama svuda naokolo - a Ivo sutra treba biti glavna vijest u svim medijima s novim velikim postignućima (jer i mi bismo trebali hametice voljeti Busha baš kao i Albanci - pa on je skoro pa Ivin pajdo). Veliki tata Ivo koji će Hrvatsku za ručicu izručiti Bushu na čuvanje, a hrvatska dječica trebala bi ozarenih lica klicati "bravo tata Ivo". U takvoj situaciji Jandroković javno teflja na tu temu, pa nema stav, pa ga ima ali se s njim baš ne slaže. Kao "mladog lava" njegov je zadatak bio da Busha iskuje u zvijezde i izreklamira NATO da bi gos'n Ivo pobrao sve plodove svog smucanja po Tirani. Da sam ja netko u HDZ-u, stisla bi tipu takvu šamarčinu da ne bi mogao govoriti 3 dana, a ne da se hvalim kako mi je takav "nova snaga".

Drugo: država grabi velikim koracima naprijed zahvaljujući HDZ-ovim postignućima u privredi. Mladac mrtav-hladan popljuje 23.000 nesposobnih poduzetnika. Vjerojatno malih bedaka koji jednostavno ne znaju. A država troši poreznu lovu za poticanje "malih bedaka"?! Čekaj malo - ili je bezobrazan do bola vrijeđajući bez pokrića, ili je u pravu i rasipaju novac poreznih obveznika za poticaje bez pokrića. Drugim riječima, njegova poruka glasi "mi sve radimo odlično, vi ste svi skupa nesposobni".

Gafove s inozemnim i unutarnjim dugom, pravom glasa Hrvata iz BiH, optimizmom i utemeljenošću licitiranja s datumima ulaska Hrvatske u EU uopće ne želim komentirati. Jandroković je fakinu Stankoviću išao u emisiju s jednim jedinim ciljem: imajući stalno na umu da ne kaže "ne znam" i misleći da je bolje umjesto toga valjati bedastoće. E pa nije. Čovjek poput njega još će se pitajboga koliko puta predomisliti kultu koje ličnosti će se klanjati, a sam nikada ne može prerasti u kultnu ličnost. Ovime je za mene poglavlje Jandroković riješeno tj. prekriženo.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Poznajem mnogo HDZ-ovaca

Poznajem mnogo HDZ-ovaca koji se privatno ne slažu s jako puno čak i temeljnih odrednica te stranke, ali ne pada im na pamet da se suprotstavljaju svjetonazoru – HDZ-ovskom očenašu

Temeljno načelo plemena je da njeguje autokraciju i odbacuje konsenzus, dok "viši oblici" razvoja na parlamentaran način doprinose životu svoje zajednice.

Tko je glasao

Evo još materijala za

Evo još materijala za razmišljanje - kako netko može braniti neobranjivo kao što to radi Jandroković

Tko je glasao

Pa ja imam sasvim drugo

Pa ja imam sasvim drugo mišljenje o mladim lavovima. Jedan je plah, izgubljen, neupućen, jednom riječju nesposoban da ima neki svoj stav, tako da ne mogu zamisliti kako bi vodio jednu državu, kada ne može voditi ni sam sebe.
Drugi je bahat, previše samouvjeren, ali moram priznati jako inteligentan, obrazovan i sposoban. Jedino mi se ne sviđa ta prevelika stranačka stega koja se nadvila nad njim.
Jednom riječju puno sreće u životu maldim lavovima, a ja samo mogu moliti boga da ni jedan ne odlučuje o mojoj sudbini!

Tko je glasao

ganijalan je ovaj drugi

ganijalan je ovaj drugi video, genijalan!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci