Tagovi

Zaštita osobnih podataka

Čujem da su učitelji dobili zadatak prikupiti matične brojeve djece svih razreda OŠ u svrhu nekog centralnog registra svih učenika. Neki imaju JMBG upisan u imeniku, a neki ne, traže od roditelja brojeve da im što prije dostave. Ja nemam broj djeteta jer se po zakonu više ne smije nigdje navoditi na službenim dokumentima (pa ni u imeniku) tako da ga nema na domovnici i rodnom listu. Sada bih trebao ići u MUP tražiti izvadak MBG-a i vjerojatno isti platiti 20kn . Iz navedenog proizlazi da učitelji, zajedno s Ministarstvom prosvjete krše nekoliko stavaka zakona o zaštiti privatnosti podataka ( http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/1364.htm) jer davatelj podataka mora biti upoznat s svrhom davanja podataka, načinom njihove uporabe i postupanjem s istima. Onaj koji vrši obradu prikupljenih podataka mora biti registriran za obavljanje te djelatnosti, mora imati evidenciju osobnih podataka, voditelja evidencije osobnih podataka, a zbirku prikupljenih osobnih podatak prijaviti Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Davatelj podataka mora prema istom zakonu biti upoznat da svojevoljno dane podatke može i povući te biti upoznat i s posljedicama u slučaju nedavanja podataka. To su neke od zakonskih obveza pri prikupljanju osobnih podataka pa me zanima kako će sve to proći.

Ponukan svime ovime otišao sam na stranice Agencije za zaštitu osobnih podataka, tražio neke detalje u vezi osobnih podataka i naletio na jednu zanimljivost: Imaju objavljena rješenja koja su donijeli prema nekim žalbama u slučajevima zaštite osobnih podataka. Pogledao sam Rješenje pod zanimljivim nazivom D._M_. u kojem se D.M. iz R. požalila na Zagrebački velesajam i tražila da objasni odakle im njeni osobni podaci. Da, dobro ste pročitali, "njeni podaci" jer D.M. iz R. se može odgonetnuti pažljivim čitanjem ovog Rješenja ( http://www.azop.hr/Download/2007/02/20/D._M_.pdf), pa čak i ime tvrtke u kojoj radi. Netko zadužen za pretvaranje imena u inicijale nije odradio posao kako treba pa sad cjeli svijet zna da se dotična žalila na poslovanje Velesajma Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Toliko o zaštiti osobnih podataka!

Komentari

Mene bi zanimali konkretni

Mene bi zanimali konkretni podaci o školi kao i o uputstvima koje su učitelji dobili i od koga. Može na e-mail? marija.lugaric@sdp.hr

Hvala

Tko je glasao

Provjeri u Ministarstvu

Provjeri u Ministarstvu prosvjete - to, prema obavijesti i pismenom zahtjevu za davanjem podataka od strane škole (uredno ovjereno pečatom i potpisom ravnateljice) traži upravo Ministarstvo od svih škola. Škola je tu nebitna jer samo obavlja traženo s više instance. Prema onome što sam ja dobila na stol, čine mi se prilično obzirni i svjesni što traže, ali moraju tražiti. A ja mogu uskratiti davanje JMBG-a - valjda?!

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Davanje MBG-a se može

Davanje MBG-a se može uskratiti, a u ovom slučaju Ministarstvo bi moralo naglasiti posljedice u slučaju nedavanja podatka. To je obvezno po zakonu, a isto tako u zakonu stoji da dani podatak možete povući u bilo koje vrijeme tj. zabraniti daljnje korištenje podatkom.

Tko je glasao

Hvala vam na informacijama i

Hvala vam na informacijama i e-mailovima. Cim ulovim radni dan, pisem zastupnicko pitanje Ministarstvu.

Tko je glasao

"Neki centralni registar

"Neki centralni registar učenika" se može ustrojiti i na druge načine koji ne uključuju prikupljanje JMBG-ova. Ali je s njima lakše i potrebno je manje rada.

No tema je već prežvakana.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci