Tagovi

Zaštita nacionalnih interesa po HDZ-u (1. dio): degradacija OSRH

Zadnji rezultati Pulsove ankete prilično su zanimljivi. No ono što je meni zapalo u oko je da na pitanje koja stranka najbolje štiti nacionalne interese, najviše ljudi odabralo je HDZ!?

Jedan od ključnih nacionalnih interesa svake zemlje je i sposobnost da se sama obrani. Svi se još dobro sjećamo Domovinskog rata od čijeg završetka je prošlo tek 12 godina. Logički se nameće pitanje koliko je HV napredovao u mirnodopskom periodu? Odgovor je vrlo poražavajući.

Hrvatske oružane snage ne da nisu napredovale, nego su nazadovale i danas su marginalizirane. Stručni kadar je degradiran ili otpremljen u prijevremenu mirovinu. Vojna tehnika zastarjela je. To je najočitije u tehničkim vidovima OSRH poput HRZ i HRM. Tako se cijela flota (ako je uopće u plovnom stanju, a ne na kakvom remontu) ne može suprotstaviti jahtama ruskog milijardera Abramoviča. Podmorničarstvo je dekretom ukinuto. Iako Hrvatska ima 103 godine tradicije podmorničarstva i hvali se izumima poput torpeda (u reklamama kupujmo kvalitetno), HDZ-ova vlada odlučila je ukinuti taj rod kao nepotreban. Posljednji ronioci-diverzanti HRM-a preseljeni su s mora u zeleđe Velebita. Gdje će roniti na Velebitu, samo HDZ ZNA

Zatim tu je HRZ. Navodno je dogovorena isporuka 10 transportnih Mi-171Š na ime klirinškog duga, ali o tome slušamo iz godine u godinu, a niti jedan helikopter još nije stigao. Stari helikopteri Mi-8 MTV padaju uokolo zbog sumnjivog održavanja s dijelovima koje kupuju čudni zaostaci iz zlatnih Zagorčevih vremena poput Agencije Alan d.o.o. Od lovačkih aviona ostalo je svega 4 para pretpotopnih MiG-21bis, koji gotovo više ničemu ne mogu poslužiti, osim paranju ušiju na nekakvim paradama. Tako HDZ-ov ministar obrane Berislav Rončević tvrdi da vojnih pilota ima dovoljno i da nije nikakav problem što je već trideset pilota napustilo HRZ, dok ih se još toliko sprema otići u Croatiju Airlines - jer oni ostaju pričuvnici. Ta izjava vam je kao da pilotu Formule 1 date par godina vozi autobus, pa kad dođe vrijeme utrke očekujete od njega da pobjedi u Formuli 1. Drugim riječima ako pilot-lovac ne leti lovački avion duže od 6 mjeseci, on mora proći opet dio obuke, samo da bi mogao poletjeti i sletjeti. O borbenoj upotrebljivosti takvog pilota da ne pričamo. Da nešto opako smrdi u HRZ-u potvrdilo je i nedavno i javno pismo vojnih pilota nezadovoljnih najnovijim kadrovskim križaljkama u "tvornici" pilota - Učilištu HRZ.

HDZ je ukinuo i vojnu obuku. Koliko god mladim ljudima danas vojni rok bio odbojan, činjenica je da je to bila jedina prilika za mnoge da se upoznaju sa osnovama naoružanja i vojne tehnike. Upravo to opće poznavanje vojnih znanja pomogla su Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Danas više nemamo ni pričuvni sastav, budući ni jedna jedina vojna vježba sa pričuvnicima od završetka rata nije održana. Sve se svelo na par profesionalnih brigada koje ukupno broje jedva 6000 prestarjelih vojnika u kasnim tridesetim. Pa toliko navijača imate na sjeveru maksimirskog stadiona kada Dinamo igra u otužnom HNL-u. Zar netko stvarno vjeruje da se s takvim snagama možemo obraniti i od države-patuljka poput Slovenije?

I sad vi meni recite - kako to HDZ štiti nacionalne interese? Pa HDZ čak ne želi provesti referendum o pristupanju NATO-u, već nas žele što brže bolje ugurati tamo, dok se netko ne sjeti da bi ipak bilo pametno ustrojiti vlastitu vojsku. Umjesto nametnute kupovine njihove tehnike preko višegodišnjih zajmova i rentanja, dok nam vojnici ginu za njihove naftne interese po Srednjem Istoku. I da kao Slovenci godišnje plaćamo 1,5 milijuna dolara Talijanima za dva dežurna lovca koji su parkirani u Avianu za zaštitu Slovenskog zračnog prostora!!!

Autori teksta cnn.blog.hr i 012station.bloger.hr

Komentari

Iako nisam stručnjak za

Iako nisam stručnjak za vojna pitanja i neću reći ništa novo, bez obzira na sve ću naglasiti nekoliko vojnih pitanja koja se isprepleću sa civilnim od općeg interesa:
1. Zašto se ozbiljno ne raspravlja oko dugogodišnje prakse nabave isluženih helihoptera za klirinški dug, koji helihopteri u raznim izvedbama trebaju i kao općenita hitna pomoć i služba spašavnja, za gašenje požara i razne nepogode i razne druge potreb. Zašto Hrvatska ne nabavlja nešto novih urednih helihoptera;
2. Zašto nema transparentne strategije i javnih podataka o tome u drugim djelovima gdje se vojska i ministarstvo obrane isprepliću sa civilnim i općim potrebama, u onom djelu koji ne samo da nije vojna tajna nego bi ga trebali što bolje znati razni pa i svi građani - u vezi poplava i velikih požara, radarske i druge tehnike za civilne potrebe, edukacije oko eventualnog rata i aktivnosti s tim u vezi, oko javnih djelatnosti i onoga u čemu je obrana javna itd.;
3. Koji su to programi stranaka za izbore u vezi toga? Gdje su minimalni podaci o planovima i troškovima itd.?

Tko je glasao

Vjerovatno će SDP-ov

Vjerovatno će SDP-ov kandidat za ministra obrane Picula sa svojim menađerskim iskustvom i uspjesima od RH napraviti super jaku vojnu silu...
To je Milanovićeva vizija razvoja OS.

Tko je glasao

nama je vojska potrebna malo

nama je vojska potrebna malo više nego slovencima i švicarcima

bilo bi dobro da počnemo mi raditi one malene nožiće i da postane ta vojska barem malo korisna

Tko je glasao

seronjo, vjeroajtno si u

seronjo, vjeroajtno si u mišjoj rupi proveo domovinski rat kad možeš ovakve gluposti izjavljivati... baš bih volio da su te se četnici dočepali 90-te, malo tukli, malo silovali i onda ispljunuli negdje u jarak... baš me zanima da li bi onda govorio ovakve stvari o vojsci...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

bijesdrugi, pojma nemaš

bijesdrugi, pojma nemaš što sam ja radio u vrijeme rata i dok to ne saznaš savjetujem ti na najprijateljskiji mogući način da se suzdržiš od takvih komentara

moj zaključak o vojsci se bazira upravo na dugotrajnom boravku u toj besmislenoj i neučinkovitoj organizaciji

Tko je glasao

Ne ulazim u osobno viđenje

Ne ulazim u osobno viđenje i iskustva vojske...no tvrditi da je vojska besmislena organizacija nakon nedavnog friškog rata je najveća glupost.Pa jedna Švicarska ima vojsku,Švedska....sve zemlje na svjetu imaju vojsku.....zar su te nacije gluplje ili pametnije od nas.
Kojim se argumentima dokazuje besmisao postojanja vojske u RH?

Tko je glasao

Ti šališ..... Svake godine

Ti šališ.....
Svake godine mislim na Vidovdan se skupe četnici i javno govore o Virovitica-Karlovac-Karlobag...radikali su većina u Srbiji...
Po kojim to kriterijima nama ne treba vojska? Pa nismo mi Island

Tko je glasao

priča. šuplje priča. zar

priča. šuplje priča. zar zbilja misliš da bi četnici ili bilo tko drugi mogao napasti Hrvatsku?! posebno u ubrzanom brisanju jedine crne rupe na karti Europe koja nije u euroatlanskim integracijama?!
a i kada bi Srbija željela napasti Hrvatsku, zanima me čime bi to učinila?! hrvatske OS su u rasulu, a u Srbiji je situacija još i gora. što se vidjelo na ovogodišnoj promocoji nove klase mladih oficira/časnika.
a da ne govorim o tome da je Hrvatska dio Partnerstva za mir, a od slijedeće godine, ako se pita HDZ, bez referenduma punopravna članica NATOa. misliš da će Sjeveroatlanski savez mirno stajati i promatrati napad ne jednu od njegovih članica?!

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

U slijedećih nekoliko

U slijedećih nekoliko godina opcija da Srbija napadne Hrvatsku je nerealna, ali što će biti za 20 ili 30 godina, nitko ne zna.

Prisjetimo se samo kako je bilo prije 30 godina. Dakle godina je 1977. Tko je tada razmišljao da će 14 godina kasnije doći do rata između Hrvatske i Srbije?

Isto tako je i sada. Tko zna što će biti za 20 ili 30 godina. Hoče li biti EU i NATO-a? Tko to garantira? Tko uopće garantira da će se NATO uključiti čak i ako budemo članica saveza? Pa Grčka i Turska su ratovale, a obje su članice NATO-a.

Najveća glupost je misliti da smo sigurni.

Tko je glasao

Ja misim da naša vojska

Ja misim da naša vojska baš i nije u velikom rasulu iako je od 2000.g sve drugačije..mislim nagore.Bio sam u vojsci i tamo od svih državnih institucija vlada najveći red.Iako nismo tehnološki jaki poput financijski jačih država..zapovjedni lanac je kvalitetan i profesionalan.Tako je bilo oduvijek sa hrvatima kroz cijelu povijest(valjda nam je to u genima).
Što se tiče četnika apsolutno sam siguran da će opet pokušati...no mislim da će kao i uvijek kroz povijest na hrvatima polomiti zube.Zato odakle god da dolaze mišljenja tipa da nama vojska ne treba su u najmanju ruku smiješna a i četnicima (od kojih se danas neki služe i internetom) poručujem.....ni jedan hrvat neće sjediti skrštenih ruku i čekati da ga netko zakolje samo zato što je on hrvat.
I '90 te su neki mislili da je rat nemoguć...pa su doživjeli poraz bilo da su se uzdali u NATO ili Rusiju

Tko je glasao

Tema je vrlo ozbiljna i

Tema je vrlo ozbiljna i zaslužuje više komentara u odnosu na trenutno.

Možda je i to inercija da se mnogime bavimo samo na razini percepcije, pa tako i korumpiranosti, zbog čega je i HDZ-u bitnije da je percepcija OS RH koliko toliko dobra bez ulaženja u suštinu.

Imperativ smanjenja brojnog stanja je uzrokovao mnogo toga a nedostatak love još više. Neznanje čak najviše. Strategija i raznih dokumenata puno, nazivlje je suvremeno i u skladu s NATO pa smo tamo već zbog toga (po nekima). A praksa nam nije ni tamo gdje je nekad bila.

Puno toga nemamo što smo imali prije, što nas je spasilo u ratu i što bismo trebali imati i dalje. To je učinkovit obrambeni sustav. Mi doduše i sada imamo neke pričuvne postrojbe, opremljene kako jesu jer drugačije ne mogu ni biti, ali nisu osposobljene (ustrojavanje, opremanje, obučavanje, uvježbavanje). I sam kažeš da vježbi nije bilo.

Bilo je nešto pokušaja s nečim što se zove aktivna pričuva zbog čega pored love nije sprovođena obuka po "starom sustavu" a što bi trebalo biti regrutirano iz kadra izašlog iz OS nakon smanjenja brojnog stanja a za što se računa da je osoposobljen kadar što nešto od toga zasigurno jest.
Nije to kao i drugo baš dovedeno do kraja pa i dalje imamo svega i ničega.

Vrlo je gadno računati na nešto što nisi vidio i probao a probalo se nije osim čeprkanja.

Sve to se nije zato što se čekalo da ćemo ući tamo gdje nas guraju pa da će se sve samo od sebe ali neće. Njih tamo zanima da mi imamo aktivno i dobro ono što i tamo treba a obrambeni sustav zemlje im nije u prvome planu.

Kao što bi nama trebao a izgleda da nam također nije. Aktualnima svakako nije. Važnija je percepcija i da smo pokrenuti.

B-52

Tko je glasao

A sječate li se sada onog

A sječate li se sada onog vica po kojem bi nas "Albanija" mogla npasti sa svoja oba aviona.......ali sada izgleda da nije vic kazati da imaju više borbenih aviona......samo od nas.....

Tko je glasao

Istina je da HDZ ovdje ima

Istina je da HDZ ovdje ima više glasova,ali razlika od SDPa je mala,razlika u pitanju percepcije korumpiranosti je ogromna.

cvjetići

Tko je glasao

OSRH su već onda bile

OSRH su već onda bile marginalizirane kad je Gojko Šušak postao ministar obrane. Pod njegovom zaštitom vojska je postala leglo kriminala i korupcije. Pogledajte samo koliko je generala abnormalno bogato. A kad oružane snage više nisu postale potrebne, kad se pokralo što se moglo, pa naravno da se nije ništa obnavljalo, jer je trebalo na drugim stranama maznuti što se dade. Tako je upravo HDZ srozao HV na najniže profesionalne grane i glede stručnosti i po pitanju opreme.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci