Tagovi

Za svakoga ponešto (Puki, Siniša, NATO i Crobex)

Nema te par dana i odmah nastane neka frka, pa stoga krenimo redom:

  • U i oko Nacionala se događa prava mala drama, ljude odvode (bez valjanog razloga) u ludnicu, na neke se puca pod okriljem noći, spominju se dileri i kokain, dugovi koji idu paralelno s time, cijeli Nacional se prebacio na ratni ustroj pokušavajući oprati svojega (su)vlasnika. Ono što je u cijeloj priči meni iznimno zanimljivo je kako je praktički odmah po pucnjavi izletila i teorija kako je Pukanić sam sebi smjestio atentat (tzv. samoubojstvo iz zasjede) i čini se kako većina puka vjeruje kako je to doista izgledna varijanta (klasična taktika zamagljivanja gdje jednu aferu zamijeniš drugom, još većom). Za zapitati se kako je moguće da ljudi vjeruju u tako nešto, a da istovremeno kupuju novine u kojima valjda očekuju čitati istinu, pravu verziju istine. Ispada kao da smo u Matrixu, još samo da se pojavi Orpheus sa plavom i bijelom pilulom i osjećaj je potpun. (usput, odvoditi ljude u psihijatrijsku ustanovu koristeći policijsku silu je nešto nad čime bi se morali zabrinuti)
  • Siniša Grgić je u problemima. Dečko se bio zaigrao sa vojim ZAPIjem prošle godine namještajući ankete, potom je ZAPI koji koristi podatke od FINAe htio prodati toj istoj FINAi a što je razotkrio ili barem u javnost lansirao i spriječio Slavko Linić (kao nagradu je dobio samo njemu posvećeni web site). U međuvremenu je ušao u vijeće HRTa, a ovih dana ispada kako je kroz različite manevre htio istrčati iz obveze investiranja 200+ mil kuna u famozni otok znanja Koločep kojeg je pod sumnjivim okolnostima otkupio od države. Na dosada nejasnu foru reagirao je HFP (valjda se novim potpredsjednicima ne da sjediti u zatvoru godinu dana bez prave optužbe pa paze da barem nešto rade) i blokirao imovinu, a prosvjetljene je imao i Željko Markota koji je kao sve "razotkrio" (nije on to slučajno otkrio, naime bio je jedan od partnera u projektu otoka na kojem su saznali kako oteti državi neke novce - podjela se očito nije dogodila u opsegu u kojem je trebala pa je građanska savjest odjednom došla do zraka). Promatrajući rezime Siniše Grgića očito je da je to lik koji investira u sebe i pozicionira se za nešto veliko. Nadam se da je Polančec skužio da je ponovno vrijeme za jednog žrtvenog janjca.
  • Prikupljanje potpisa za NATO referendum nažalost nije uspjelo. Pokazalo se kako je rok od 15 dana, impresivni broj birača od 450.000 koji moraju potpisati (nije li zabavno da u zemlji u kojoj živi 4.435.000 stanovnika imamo glasača više od tog broja?) jednostavno previše. S druge strane, u inicijativi su sudjelovali i lijevi i desni, i udruge i političke stranke koje inače nikako ne bi sjele za isti stol - mislim da je to sjajno i da je to početak (pa makar u tragovima) malo aktivnije civilne scene. I dalje smatram kako bi odgovorni političari morali sazvati referendum jer ulazak u NATO određuje smjerove hrvatske politike na vrlo dugi rok i htjeli mi to ili ne pristupanje NATOu nas definitivno politički svrstava na svjetskoj sceni.
  • Istekao je moratorij na prodaju udjela braniteljskih fondova. Zanimljivi su mehanizmi koji su postavljeni kako bi spriječili, otežali i općenito otežali raspolaganje tim fondom. A još je zanimljivije da jedne novine tvrde kako nema navale na šaltere, dok druge tvrde da je jučerašnji crni ponedjeljak u stvari i nastao zbog braniteljkog fonda (koji uglavnom raspolaže najlikvidnijim dionicama na tržištu). Pitam se što je istina, osobito zato jer u stvari ne znamo koliko branitelja postoji?
  • Nego, nisam stručnjak (dapače, baš suprotno), pitam se što je potrebno da se cijela burza zavije u crno? Da li je dovoljno primjerice da se od desetak firmi prodaju po dvije tri dionice po teškom dumpingu kako bi se smanjila cijena i isprovocirala zabrana trgovanja? Da li je moguće da nas naši vlastiti brokeri i fondovi pelješe iza leđa?

Misao dana:
October. This is one of the peculiarly dangerous months to speculate in stocks in. The others are July, January, September, April, November, May, March, June, December, August, and February.

Komentari

Stipe Mesić dao je izjavu

Stipe Mesić dao je izjavu da je novinski izdavač ozbiljno ugrožen
Ivo Banac bio u pravu kada je ukazao na psihijatrijsko-policijsku zloupotrebu
u slučaju Pukanićeve supruge.

luka

Tko je glasao

Ne zanima me zmazana prica

Ne zanima me zmazana prica oko jos zmazanije "situacije Pukanic", ali ovih dana je nemoguce nesto ne nacuti o tome. Moj komentar nema veze sa Pukanicima i jedino sto o tome mislim je veliko FUUUJ svima koji u tome osobno sudjeluju i skupljaju bodove.
Samo za obavijest :
Ekipa hitne pomoci ne izlazi na intervenciju za psihicke tegobe i situacije, ako ne pozovete prvo policiju. Bez policije nema intervencije.

Tko je glasao

pilule su bile crvena i

pilule su bile crvena i plava, a nije orpheus nego morpheus
čisto for the record

Tko je glasao

....jer ulazak u NATO

....jer ulazak u NATO određuje smjerove hrvatske politike na vrlo dugi rok i htjeli mi to ili ne pristupanje NATOu nas definitivno politički svrstava na svjetskoj sceni.

Na dvije ekranske stranice Salon.com pod naslovovom "Iraq: The ten commandments" govori o novih deset iračkih zapovjedi, lekcijama koje Amerika mora naučiti iz Busheovog započinjanja nepotrebnog rata u Iraku. O tom izgubljenom ratu i Georgeu Bushu će, kažu, ocjene donijeti povijest. No, uz zapovijedi u lekcijama se obrazlažu teme Afganistana, Irana, Izraela i Palestine, medija koji učestvuju " u nekritičkom mahanju zastavama", potrebe američkog povratka u svjetsku zajednicu nasuprot sadašnje hegemonije.

Izdvajam neke zapovijedi: "ne pokreći preventivne ratove tj. ne napadaj zemlju koja nije napala tebe", "ne preuveličavaj terorističku prijetnju" i "odbaci ideju sukoba civilizacija", "razgovaraj o Iranu".....

Hrvatska treba, s prihvaćenom pozivnicom za NATO definitivno svrstana na svjetskoj sceni uz Ameriku, imati u vidu i ove poglede.

Tko je glasao

o Pukiju uvijek ima vijesti

o Pukiju uvijek ima vijesti (Slobodna) :

policija zataškala informacije o narkoticima u zagrebačkom stanu bračnog para
PRONAĐEN KOKAIN U SEFU PUKANIĆEVIH
piše : Nataša Škaričić/Jasna Babić / EPEHA

Da je državni aparat Hrvatske upregnut u raščišćavanje narko-kriminala, korupcije i nasilja, Mirjana Pukanić u ovom trenutku bila bi zaštićeni svjedok DORH-a, a ne štićenica organizacije “b.a.b.e.” i HHO-a. Naime, Mirjana Pukanić puno godina konzumira kokain. Njezin suprug Ivo Pukanić u tome je sudjelovao kao njezin prvi kokainski drug i narko-dobavljač.
U listopadu 2007., kada je prvi put eskalirao skandal oko novinskog izdavača , suvlasnika “Nacionala” Pukanića, njegova supruga vikala je pred policijom, novinarima i Sanjom Sarnavkom: "Otvorite sef, pun je kokaina...”
Početkom 2008. nevladine organizacije od MUP-a su zahtjevale istragu o sefu u Pukanićevom stanu. Policija je tada dobila potpunu informaciju o kokainskom odnosu bračnog para Pukanić.
No, kako se njezin suprug pobrinuo da kokain zataška svim silama, tako je MUP ignorirao njezina upozorenja. O kokainskim seansama u njihovom stanu u Ilici, u Umagu, u Austriji, na raznim mjestima i s raznim političarima, gđa Pukanić po drugi je put pričala pred novinarima 3. travnja 2008., praktički trenutak prije upada policije s “luđačkom košuljom”. Opet nitko nije obratio pažnju na priče koje, tobože, izviru iz ludila.
Pramen kose
Da gđa Pukanić nije retardirana, da je prisebna i posve suvisla, svjedoči čak prilično duhovita scena koja se odigrala u petak, malo prije njezinog izlaska iz psihijatrijske bolnice Vrapče. Vlado Jukić, ravnatelj Vrapča, kojeg je Ivo Pukanić samo privatno obavijestio da mu je žena narko-ovisnica, predložio je gđi Pukanić da joj odreže pramen kose.
Znajući kamo on smjera, gđa Pukanić je psihijatru uzvratila: “Može, čim odrežete kosu mome mužu“. Analizom vlasišta, naime, moguće je utvrditi kokainske tragove još puno godina nakon konzumacije.
Tek kada je 3. travnja izbio drugi skandal u njegovoj obitelji, Ivo Pukanić požurio je državno odvjetništvo izvijestiti kako njegova žena nije samo psihički poremećena, već je i teška narko-ovisnica. Kako doznajemo iz Ureda DORH-a, istražitelji su bili jako potreseni bračnom tragedijom Ive Pukanića, toliko jako, da su, radeći službenu zabilješku novinskom izdavaču, zaboravili postaviti logično pitanje:
Budući da je Mirjana Pukanić oduvijek nezaposlena domaćica, i financijski ovisna o suprugu - tko je mogao biti njezin prvi, a potom i trajni kokainski dobavljač?
Nadalje, ako je gđa Pukanić kokainska ovisnica, zašto se suprug nije pobrinio da završi na nekom odjelu za odvikavanje od droge, već je sredio da se hospitalizira sa žigom manične depresije? Možda zato što liječenje narko-ovisnika uključuje nezgodna pitanja o prvim doticajima s kokainom i ostalim narko-konzumentima.

Mirjana iz Vrapča bez terapije i lijekova
Mirjana Pukanić otpuštena je u petak iz psihijatrijske bolnice Vrapče bez ikakve terapije, unatoč tome što joj je dijagnosticirano teško stanje reaktivne psihoze, potvrdila nam je jučer predsjednica Udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka.
Stručni tim udruge koja zajedno s HHO-om zadnjih dana skrbi o Mirjani Pukanić bio je šokiran činjenicom da Pukanićeva nije dobila otpusno pismo i lijekove, a budući da je Pukanić smještena na tajnoj adresi, tijekom vikenda nije bilo lako organizirati da joj se u potpunoj tajnosti pruži pomoć.
- Na sreću, u bolnici Sestara milosrdnica naišli smo da iznimno ljubaznog dežurnog liječnika koji je odmah pomogao, pa Mirjana Pukanić prima potrebnu terapiju, kazala je Sarnavka.
Reaktivna psihoza spada u teže psihičke poremećaje, izazvane nekim snažnim vanjskim stresom, kao što je fizički napad na osobu, silovanje, smrt bliske osobe i slično. Tretman uključuje bolničko liječenje, farmakoterapiju i psihoterapiju, a bolest se obično povlači u razdoblju od mjesec dana.
Dok su neki psihijatri koje smo kontaktirali spekulirali da ovakav propust nije mogao biti učinjen slučajno, već da je vjerojatno riječ o svjesnom nemaru, učinjenom s planom da Pukanićeva opet završi na liječenju, u Vrapču opovrgavaju da su počinili bilo kakav propust.
Upleo Mesića i Puhovskog
Prema savjetu svoga "stožera“, u koji je uključen čak poznati stručnjak za odnose s javnošću, Ivo Pukanić obratio se 12. travnja Žarku Puhovskom, frakcijskom protivniku Ive Banca unutar HHO-a. Dan ranije, naime, sud je odlučio da se Pukanićeva supruga pusti iz Vrapča. Time se dokazalo da je Ivo Banac bio u pravu kada je ukazao na psihijatrijsko-policijsku zloupotrebu u slučaju Pukanićeve supruge.
Premda su njihovi odnosi prilično zahladili nakon medijskih operacija Nacionala u korist Branimira Glavaša, a protiv Vladimira Fabera, 12. travnja Ivo Pukanić stupio je u kontakt sa Stipom Mesićem. Žaleći se na svoju ženu, navodno, ludu narko-ovisnicu, uvjerio je predsjednika da se ona uortačila s narko-mafijom, koja mu prijeti likvidacijom. Već sutradan Stipe Mesić primio je u audijenciju Veljka Miljevića, Pukanićevog najnovijeg pravnog zastupnika, drugog Bančevog protivnika u HHO-u, te Glavaševog odvjetnika u slučaju osječkih ratnih zločina. Nakon toga Stipe Mesić dao je izjavu da je novinski izdavač ozbiljno ugrožen.

Tko je glasao

Apropos brokera na burzama u

Apropos brokera na burzama u zemljama mladih demokracija.

Prije nekih deset ili više godina u jednoj od sadašnjih novih članica EU, suradjivao sam s jednim mladim inženjerom na ozbiljnom tehničkom poslu: čovjek bezvoljan, prosječnog znanja, tavorio s tipičnim problemima mladih. Ali, pokazivao je interes za financijsk business, ili konkretnije - za burzu.

Kad sam se vratio nakon dvije godine, njegovi (sada već bivši) kolege obavjestili su me da je prešao u brokere na burzi i u kratkom roku postao (relativno) imućan: kupio kuću, skupi auto...

Sposobnost? Znanje? Nisam siguran.

Mene brokering na tim malim burzama gdje se valjda svi medjusobno poznaju i gdje se za sitne pare trguje važnim insiderskim informacijama, podsjeća na kartanje s obilježenim kartama protiv naivnih outsidera.

The Observer

Tko je glasao

Nego, nisam stručnjak

Nego, nisam stručnjak (dapače, baš suprotno), pitam se što je potrebno da se cijela burza zavije u crno? Da li je dovoljno primjerice da se od desetak firmi prodaju po dvije tri dionice po teškom dumpingu kako bi se smanjila cijena i isprovocirala zabrana trgovanja? Da li je moguće da nas naši vlastiti brokeri i fondovi pelješe iza leđa?
Nisam niti ja neki strucnjak za dionice i dionicarstvo no kako sam vec napisao zagrebacka burza me podsjeca na njujorsku burzu ljeta gospodnjeg 1928 godine.
Dionicama se trguje na spekulativan nacin i ne postoje mjere koje bi uvele reda. Sve u svemu cijela zagrebacka burza izgledala je kao napuhan balon nekakvih euforicnih ocekivanja no stvarnost nase slabasne privrede ucinila je da se taj balon ispuhava i pomalo svodi na pravu mjeru snage gospodarstva u hrvatskoj. Realna mjera crobexa je oko 2400 poena i pad burze bi mogao ici do tog nivoa. No pored toga burza je i ogledalo rada vlasti u drzavi te dio psiholoskog pada je i nepovjerenje u mogucnosti vlade da potice razvoj gospodarstva. Sve u svemu jos nismo dosegnuli crni petak zagrebacke burze no vec neki traze zilete i visoke zgrade.
Ono sto me zarko zanima je kakva ce biti reakcija premijera u cijeloj ovoj situaciji to jest da li ce angazirati prohadezeovske fondove da pokusaju zaustaviti strmoglavi pad no bojim se kako je takvih jos jako malo. Trenutno stanje crobexa s 15 minuta odgodom je 3.227,59

Tko je glasao

Tu je, pak, tvrdi Kosor,

Tu je, pak, tvrdi Kosor, zakazala Zagrebačka burza, čiji su dužnosnici sudjelovali u reklamnim kampanjama kojim su građani pozivani da kupuju dionice. Zagrebačka burza bi se, kaže Kosor, morala svakodnevno obraćati malim ulagačima i pomoći im da se snađu, jer ako oni nestanu iz igre, nestat će i tržište kapitala. HSLS namjerava predložiti vladajućoj koaliciji da se Vlada uključi i koordinira institucije koje moraju voditi brigu o tržištu kapitala – ponajprije Hanfu i Zagrebačku burzu, banke i fondove – da se uvede red.
Da se događa nešto iza kulisa, Kosor argumentira time što potresi na burzama u Europi, a posebno u državama iz okruženja, nisu tako dramatični kao u Hrvatskoj. Osim toga, kaže, treba pogledati vrijeme kad je počeo kontinuiran i dramatičan pad.
– Sve je bilo u redu dok građani, namamljeni reklamama, nisu kupili velike količine dionica. Mnogi su podigli kredite, koje su im, također reklamnim kampanjama, nudile banke. Te iste banke su, pak, vlasnici i mirovinskih i dioničkih fondova koji su sudjelovali u trgovanju... – kaže Kosor.

Tko je glasao

Darinko Kosor? Samo da ne

Darinko Kosor? Samo da ne bude zabune.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci