Tagovi

Za reizbor a ne referendum

Dosta prašine je podigao prijedlog Ministarstva uprave prema kojem se ukida institut referenduma kao mogućnosti da se smijeni neposredno izabrani gradonačelnik, odnosno župan ili općinski načelnik. Umjesto referenduma, ministar Arsen Bauk predlaže ponavljanje izbora i to samo u slučaju da gradska ili općinska vijeća, odnosno županijske skupštine ne usvoje proračun koji im predloži čelnik lokalne samouprave.

Ustavne odredbe o referendumu zasigurno otežavaju smjenu neposredno izabranih lokalnih dužnosnika ali je činjenica i to da se prostim ponavljanjem izbora, i to odlukom samo posredno izabranih vijećnika, odnosno članova županijskih skupština, ne samo umanjuje već potpuno eliminira značaj neposrednog izjašnjavanja građana na lokalnim izborima.

Međutim, sigurno je da treba potražiti bolja rješenja od sadašnjih. Jedan mandat u kojem su do izražaja došle brojne slabosti u sredinama gdje izvršnu i predstavničku vlast čine različite političke opcije, dovoljan je razlog da se krene u promjene. Osim izbornih, potrebno je mijenjati i odredbe zakona koji regulira funkcioniranje lokalne samouprave.

Najpoznatiji primjer iz kojeg se vidi do kakvih sve posljedica može dovesti neodgovarajuća podjela vlasti je svakako grad Zagreb. U nekoliko je navrata prijetila čak potpuna blokada funkcioniranja gradske vlasti. Pokazalo se i to da je nemoguće od čelnika izvršne vlasti tražiti odgovornost za funkcioniranje poduzeća u vlasništvu lokalne samouprave dok im se istovremeno oduzima mogućnost bilo kakvog utjecaja na njihovo poslovanje.

U tom su smislu najzanimljivija dva prijedloga Baukovog ministarstva. Prvi je da se čelnicima izvršne vlasti omogući samostalno imenovanje upravih i nadzornih tijela u tim poduzećima a drugi, kako je već rečeno, da se odlukom predstavničkog tijela neposredno izabrane čelnike može uputiti na nove izbore. Dok su za prvi prijedlog argumenti jasni i teško oborivi, uz odgovornost moraju ići i odgovarajuće ovlasti, drugi je izazvao brojne prijepore.

Svakako stoji primjedba onih koji kažu da je smjena na referendumu praktično nemoguća. Zbog tradicionalno slabog odaziva na referendume, razumno je zaključiti da više od polovice ukupnog broja birača koji bi glasali za smjenu nikada ne bi izašlo na izbore zbog čega su čelnici izvršne vlasti praktično nesmjenjivi. Osim dakako, ukoliko ne počine kakvo kazneno djelo zbog čijeg bi procesuiranja bili i fizički spriječeni da obnašaju funkciju.

Rješenje svakako treba tražiti na izborima a ne referendumu. Razuman i praktično neoboriv argument za to je činjenica da čelnici lokalne samouprave nisu ni izabrani na referendumu pa nema smisla uvjetovati da za njihovu smjenu mora glasati više od polovice ukupnog broja birača.

Najpravednije bi bilo rješenje prema kojem bi se zahtijevalo da za smjenu glasa najmanje onoliko birača koliko ih je čelniku lokalne samouprave svoje povjerenje dalo na redovnim izborima. Dakle, građani se o eventualnoj smjeni načelnika, gradonačelnika i župana ne bi izjašnjavali na referendumu već na izborima. Kako oni ne bi imali obilježja ni redovnih ni prijevremenih, na njima je moguća pojava više kandidata, najbolje bi bilo nazvati ih reizborom. To znači, jedan kandidat uz mogućnost da se glasa ZA ili PROTIV i ostanak na vlasti ukoliko je broj glasova "protiv" jednak ili manji od onog s kojim je čelnik lokalne lokalne samouprave izabran.

Naravno, oni koji bi donijeli odluku da čelnika izvršne vlasti upute na reizbor, i sami bi se morali izložiti provjeri volje građana. To znači da bi birači dobili novu mogućnost, da osim sankcioniranja onog koji nije ispunio njihova očekivanja, kazne i one koji bi se eventualno poigrali njihovim povjerenjem.

Komentari

prvo skoci pa reci hop

dakle, napokon sam uhvatio vremena da osobno procitam prijedlog izmjene zakona, i shvatio sam da su informacije o promjenama zakona koje sam procitao u novinama - netocne.

http://vlada.hr/hr/content/download/229927/3374861/file/57.%20-%201.pdf

raspisivanje referenduma na trazenje 20% biraca ostaje, te se stovise uvodi kazna za predstavnicko tijelo ukoliko referendum radi trazenja gradjana ne raspise - raspustanjem

utoliko su moje obje kritike neosnovane, i priznajem, ugodno sam iznenađen. :)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

vrijedi poslusati sto je o

vrijedi poslusati sto je o tome rekao Arsen Bauk..

http://www.24sata.tv/vijesti/razgovor-arsen-bauk-49087

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

bas sam pogledao, i sad mi

bas sam pogledao, i sad mi fakat nis nije jasno. sto su oni sa vlade poslali u saborsku proceduru? ocigledno ne onaj papis koji je linkan na 57. sjednici vlade... :roll:


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

izvor informacija

btw, evo i izvora informacija koji se pokazao potpuno pogresnim. s jucerasnjim datumom. :-(
http://tinyurl.com/9kqjzpx


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

I ja sam malo bolje bacio oko

I ja sam malo bolje bacio oko pa zaključujem sljedeće:

-dobro je što se (p)ostavlja mogućnost da 20% birača zatraži izjašnjavanje o povjerenju neposredno izabranom čelniku, namjerno ne kažem referendum

-nije dobro što se to zove referendumom jer se uvodi mogućnost da čelnik bude smijenjen s daleko manje glasova nego je izabran - utoliko zahtjev 20% birača treba propisati kao razlog za razrješenje i raspisivanje (re)izbora kako sam predložio

-dobro je da se prijedlog proračuna može povući i nakon glasanja o amandmanima jer je predstavničko tijelo do sada imalo mogućnost da ga "izmasakrira" i učini neprovedivim a da istovremeno čelnik izvršne vlasti nakon što preda prijedlog ni na što više nije mogao utjecati

-dobro je da se uvodi jači nadzor rada predstavničkog tijela jer je do sada bilo masu zloporaba i tzv. silovanja procedura

-nije dobro što sad svi čelnici izvršne vlasti imaju pravo birati hoće li biti volonteri, pogrešan naziv ali se misli na rad uz naknadu, ili profesionalci - očito se ide na ruku onima koji će na izbore ići kao saborski zastupnici, nikako nije dobro rješenje da bilo tko od njih može istovremeno biti i čelnik lokalne jedinice, kako bi mogli izabrati koju će plaću uzimati kao osnovicu za mirovinu - nije dobro i zato što smatram nemogućim kvalitetno obavljati dvije tako odgovorne funkcije, preveliko je to kumuliranje funkcija

-nije dobro što neusvajanjem proračuna uz raspuštanje predstavničkog tijela se "raspušta" i neposredno izabrana izvršna vlast, time se derogira neposredno izražena volja građana u korist posredno izabranih

-nije dobro što se uvođenjem četverogodišnjeg mandata pročelnike odjela u izvršnoj vlasti praktično pretvara u dužnosnike i time politizira još jedna razina više i lokalnoj upravi - upitno je da li se potreba da si čelnik ustroji tim treba stavljati iznad one da se sama uprava profesionalizira i oslobodi politike - osim toga, to će vrlo vjerojatno značiti jednokratno povećanje administracije za ukupan broj pročelničkih mjesta jer će čelnici iskoristiti pravo da "dovedu svoje ljude"

Drago mi je što zakonodavac ovime priznaje da nije bio u pravu po mnogim pitanjima funkcioniranja vlasti u Zagrebu (Holding, proračun), odnosno da se ispravlja dobar dio onoga što sam zadnjih godina ovdje iznosio kao primjedbe.

Nije mi drago što se omogućavanjem i županima da istovremeno budu zastupnici dodatno proširuje krug političke elite a slabi kvaliteta vlasti na lokalnoj razini. Ne vjerujem naime u supermene koji istovremeno mogu biti i zastupnici i članovi nekoliko saborskih odbora i čelnici lokalne vlasti. Pokazatelj je to ili siromaštva i krize kadrova u političkim strankama ili na određeni način i manjka povjerenja u ljude. Ili i jednog i drugog.

B-52

Tko je glasao

-nije dobro što neusvajanjem

-nije dobro što neusvajanjem proračuna uz raspuštanje predstavničkog tijela se "raspušta" i neposredno izabrana izvršna vlast, time se derogira neposredno izražena volja građana u korist posredno izabranih

ne slazem se s ovom ocjenom. proracun je akt iza kojeg moraju stajati i predlagatelj (izvrsna vlast) i donositelj akta (predstavnicka vlast). ovime je uvedena ravnoteza - ukoliko se oba aspekta vlasti ne mogu sloziti, oba idu na izbore.

btw, sto to znaci "posredno izabrani"? predstavnicko tijelo je neposredno birano jednako kao i gradonacelnik. razlika uopce nije u "neposrednosti", vec u ovlastima predstavnicke i izvrsne vlasti. kako je demokratska tradicija da je izvrsna vlast predlagatelj, a predstavnicka vlast donositelj proracuna, u ovome nema nikakvog "derogiranja". naprotiv

nasuprot tome, sadasnje rjesenje je lose, jer predstavnicko tijelo lisava politicke moci i svodi ga pukog notara izvrsne vlasti - ili prihvatite prijedlog, ili vas raspustam. sto je besmislica, jer cemu je onda ovlast donosenja proracuna u rukama predstavnicke vlasti? dakle, novo rjesenje je zdravi balans, koji tjera i jednu i drugu stranu na kooperativnost


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

btw, sto to znaci "posredno

btw, sto to znaci "posredno izabrani"? predstavnicko tijelo je neposredno birano jednako kao i gradonacelnik.

Dopuštam da je za tebe ovo btw., ali za mene nije. Dovoljno si upućen u izborni sustav da znaš kako si napisao notornu neistinu. Predstavničko tijelo nije birano neposredno, ne znam otkuda ti je došla takva pomisao.

Gradonačelnik se bira izravno, po imenu i prezimenu. Za predstavničko tijelo se biraju liste i građanin nema utjecaja na to tko će sjediti u vijeću, stranka je ta koja može u vijeće posjesti bilo koga sa liste - ne nužno po redu, nije se jednom dogodilo da pri vrhu liste budu tzv. zečevi koji trebaju samo privući glasove dok im istovremeno nije ni na kraj pameti sjediti u vijeću.

Dakle, pod tim uvjetima govoreći, nema govora o tome da se radi o jednakom legitimitetu.

Pogotovo u uvjetima kohabitacije, proračun koji predlaže izvršna vlast je slika izbornog programa i nepravedno je dozvoliti da s jednakim posljedicama predstavničko tijelo sabotira taj program. Ako želi sabotirati, neka samo trpi posljedice.

Ako pak program ne realizira, a proračun mu je odobren, uvijek se može potegnuti pitanje odgovornosti gradonačelnika (koja mogućnost i je predviđena). Predstavničko tijelo u tom slučaju dakle ima mehanizam za pokretanje te odgovornosti, odnosno da gradonačelnika uputi na reizbor.

Nasuprot tome, ukoliko mu se proračun ospori, gradonačelnik je ostao bez alata za realizaciju vlastitog programa i unaprijed, voljom predstavničke vlasti je onemogućen da uspije a istovremeno je onemogućen da bilo što učini. To nije u redu.

U redu bi bilo da ga predstavničko tijelo ne ometa, pretpostavka je da svi rade u interesu građana, a ako ne uspije u realizaciji programa, neka ga izvole uputiti na reizbor.

Prema ovome što se predlaže, veću snagu ima predstavnička posredno birana vlast od neposredno izabrane izvršne.

Da se predstavničko tijelo bira izravno, poimence, a gradonačelnik posredno, da ga se bira na vijeću, tvoja varijanta bi imala uporište. Zato ona jest derogiranje neposredno izražene volje građana.

Ovako nema.

B-52

Tko je glasao

Dovoljno si upućen u izborni

Dovoljno si upućen u izborni sustav

pa rekao bih da jesam, buduci sam posljednji izborni zakon srusio na ustavnom sudu :)

kako si napisao notornu neistinu

hajde, bas da vidimo.

Predstavničko tijelo nije birano neposredno, ne znam otkuda ti je došla takva pomisao.

hm, ces-ces, uh... iz Ustava mozda?

Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 160 zastupnika koji se, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem.

"neposredno" znaci da su biraci osobno (bez posrednika) dosli do glasacke kutije i ubacili svoj glas. ili se pak pridruzujes @golgoti u tvrdnji da su svi izbori po proporcionalnom sustavu odrzani u RH - neustavni?

stranka je ta koja može u vijeće posjesti bilo koga sa liste - ne nužno po redu,

e kad smo kod notornih neistina, evo jedne. dakle, prema Ustavu RH, mandat pripada osobi (a ne stranci), i dodjeljuje se prema redoslijedu na listi (a ne proizvoljno). stranka moze odabrati kao zamjenu nekoga s liste (ne nuzno po redu) iskljucivo i jedino ako se osoba kojoj je mandat pripao na izborima svojevoljno istoga odrekne.

Dakle, pod tim uvjetima govoreći, nema govora o tome da se radi o jednakom legitimitetu.

gle, ti mozes govoriti po uvjetima koji god ti se svidjaju, no to nisu uvjeti propisani Ustavom i zakonima. prema njima, predstavnicka vlast se bira neposredno, mandat pripada pojedincu, i legitimitet je neupitan.

nadalje, pogledaj kako se donose proracuni u izbornim sustavima koji vecinskim izbornim sustavom biraju izvrsnu vlast (npr. predsjednika), a zasebno od njega predstavnicko tijelo (kongres). pa si preslikaj ovaj sadasnji model u taj kontekst. obama predlozi proracun, kongres ga ne prihvati, i obama raspusti kongres i raspise izbore za kongres. yeah, right. a oni ipak imaju malo vise iskustva sa politickim sustavom u kojem se izvrsna vlast ne bira kroz parlament.

ono sto ti uporno nameces jest marginalizacija predstavnickog tijela (pobogu zasto to radis?) jer ga doslovno svodis na zapisnicara izvrsne vlasti. to nije kohabitacija. istovremeno raspisivanje izbora za oba tijela je bas zdravi balans kojim se i jedna i druga strana tjeraju na kooperativnost, pogotovo u svjetlu izmjene zakona kojima su se precizirale i u potpunosti u ruke gradonacelnika stavile sve izvrsne ovlasti.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Čim se preselim u SAD,

Čim se preselim u SAD, svečano obećajem da ću obratiti pažnju na to kako oni donose proračun. U međuvremenu neću miješati kruške i jabuke.

Podsjetit ću na tvrdnju koju sam sporio:

btw, sto to znaci "posredno izabrani"? predstavnicko tijelo je neposredno birano jednako kao i gradonacelnik.

Ukoliko tvrdiš da je zaokruživanje konkretnog imena i zaokruživanje broja, odnosno liste jednako, onda izvoli ponuditi argumente za jednako.

Osim toga, nemoj podvaljivati da sam legitimitet prestavničkog tijela stavio pod upit. Konstatacija o nejednakom legitimitetu sama po sebi znači da taj legitimitet postoji.

Gomilanje podataka koji s tim nemaju veze a pogotovo "putovanje preko velike bare" nisu doprinos konstruktivnoj raspravi.

Ako nekada budeš u poziciji sastavljati izborne liste, sjeti se teorije koju sad prezentiraš i nikako nemoj na listu stavljati one koji jesu kvalitetni i koji mogu privući birače, a stranci su voljni ustupiti samo svoje ime i ugled ali ne i vrijeme potrebno za rad u predstavničkom tijelu.

Nikako nemoj koristiti mogućnost da takvi svoj mandat odmah poslije izbora prepuste stranci kako bi se u vijeće instalirao neko tko je stranci spreman i sposoban raditi u vijeću ili skupštini ali nije bio visoko na listi jer ne bi privukao puno glasova.

I da, raspitaj se u svojoj stranci da nije možda netko unaprijed znao da neće biti saborski zastupnik ali je svejedno postavljen visoko na listu.

Možda je naš problem i u tome što ja imam malo više političkog iskustva i više se bavim praksom a ti, barem za sada, isključivo teorijom. No već si i sam trebao primijetiti da se to dvoje počesto razlikuje.

B-52

Tko je glasao

evo ako te veseli...

... šeks se slaže s tvojim mišljenjem.

http://max.tportal.hr/seks-Nespretna-rjesenja-za-lokalne-izbore-Video_14...


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

I jedni i drugi

I jedni i drugi se boje stresa silaska s vlasti, a naročito se boje da ih ulica makne s vlasti. Pa će onako nevino uzeti još 7000 policajaca za pričuvu. Što su rezultati gori, a gori su ne iz mjeseca u mjesec, već iz dana u dan, to je veća njihova zebnja.

Tko je glasao

Kabadahije, naprijed, ostali stoj..!

Prijedlog Minstarstva uprave ukupno je s toliko manjkavosti da pomišljam da Bauka sabotiraju njegovi najbliži suradnici...
Prijedlog o referendumu vezano za smjenu gradonačelnika je suprotan od očekivanja građana i nastao je na lošem iskustvu s Bandićem... Zapravo, s tim prijedlogom, ako se usvoji, učvršćuje se pozicija kabadahija...
I zapravo, ruši se institut kohabitacije... I svaki gradonačelnik trebao bi se moći smijeniti u svakom trenutku kada to građani u većini žele, a ne samo jednom godišnjem, u vrijeme glasovanja o proračunu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

A koji je "izgovor" za ukidanje referenduma?

Koji, uostalom, niti do sad nije prestavljao neku veliku prijetnju lokalnim moćnicima.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nisam autentičan tumač ali je

Nisam autentičan tumač ali je očigledno:

-nema šanse da bi se na referendumu moglo postići da za smjenu glasa više od polovice ukupnog boja birača (opravdani razlog)

-neželja da se zbog toga ide u promjenu ustavnih odredbi o referendumu, zbog dugoročne štete (opravdani razlog)

-izbacivanje iz zakona beskorisne i nesvrhovite odredbe (opravdani razlog)

Naravno, ovo je opravdano samo ukoliko novo rješenje ne bi dodatno smanjilo utjecaj građana.

B-52

Tko je glasao

-nema šanse da bi se na

-nema šanse da bi se na referendumu moglo postići da za smjenu glasa više od polovice ukupnog boja birača (opravdani razlog)

istina, nema sanse, ali nema ni potrebe da se zakonom utvrdi takav kriterij smjenjivosti, zato jer...

-neželja da se zbog toga ide u promjenu ustavnih odredbi o referendumu, zbog dugoročne štete (opravdani razlog)

... je Ustav promjenjen po tom pitanju 2010.:

Članak 87.
...
Na referendumu se odlučuje većinom birača koji su pristupili referendumu.

(*Članak 87. označen je u NN 76/10. kao "članak 86.")

-izbacivanje iz zakona beskorisne i nesvrhovite odredbe (opravdani razlog)

u svjetlu prethodna dva navoda, primjerenije je onda odredbu zakona uskladiti s ustavom, cime automatizmom postaje provediva.

ipak bi u toj varijanti stavio odredbu da za smjenu mora (i) po apsolutnom broju glasati veći broj birača nego li je izabrani dobio glasova na izborima.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Da, pogrešno sam naveo

Da, pogrešno sam naveo potrebu izmjene Ustava.

Međutim, baš zato ne bi išlo ovo:

ipak bi u toj varijanti stavio odredbu da za smjenu mora (i) po apsolutnom broju glasati veći broj birača nego li je izabrani dobio glasova na izborima.

Bilo bi protivno Ustavu da se zakonom uvode, odnosno određuju dodatni uvjeti pod kojima bi odluka važila. Ako Ustav kaže "većinom koja je pristupila", onda je to to i zakonom se ne može mijenjati.

Upravo zato je najbolje rješenje da se naknadna provjera povjerenja nazove (re)izbor a svi uvjeti utvrde zakonom. Minimum pravednosti i poštivanja demokracije bi bio uvjet da glasova za smenu mora biti više nego ih je bilo "za" kada je (grado)načelnik ili župan izabran.

B-52

Tko je glasao

Upravo zato je najbolje

Upravo zato je najbolje rješenje da se naknadna provjera povjerenja nazove (re)izbor a svi uvjeti utvrde zakonom.

slazem se, takav uvijet ne bi mogao ici u kriterije referenduma (no to je i tako moj dodatak)


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

nedostatak baukovog

nedostatak baukovog prijedloga na rusenje (grado)nacelnika (i u paketu - skupstine, sto je posve ok) se moze ici iskljucivo rusenjem proracuna - sto ne valja, jer proracun nije jedini razlog zbog kojeg bi se mogla inicirati / pozeljeti smjena, i to iskljucivo kroz skupstinu, cime je u potpunosti iz price izbacena gradjanska inicijativa. to je ozbiljan korak unazad

prednost mu je zakonsko definiranje izvrsnih ovlasti u izvrsnom tijelu.

ukratko, prilicno sam nezadovoljan prijedlogom, jer u siroj slici jos vise otuđuje građane od politike, i to cak na toj lokalnoj razini.

inace, preformuliraj ovo

Zbog tradicionalno slabog odaziva na referendume,

mi nismo imali referenduma, pa ne mozemo imati ni "tradicionalno slab odziv"


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Mislim da se vidi kako je

Mislim da se vidi kako je "tradicionalno slab odaziv na referendume" opći zaključak koji se odnosi na sve refrendume. Nije mi poznat niti jedan u tzv. demokratskom svijetu na kojem je odaziv bio takav da je za neko rješenje glasovalo više od polovice ukupnog broja birača. Ako i ima, ne može nikome biti poznato baš sve, broj je sasvim sigurno manji od onih referenduma koji to ne osiguravaju. U tom je smislu termin "tradicionalno" i više nego opravdan. No idimo sad na bitno.

Namjerno nisam spominjao uvjete pod kojima se uopće može ići na provjeru povjerenja neposredno izabranim čelnicima izvršne vlasti. Neizglasavanje proračuna je svakako opravdan ali ne bi smio biti i jedini razlog. Tu se apsolutno slažemo.

Sadašnje rješenje je u tom smislu bolje jer predviđa i druge razloge. Izbacivanjem njih i ostavljanje samo jednog je ne samo sužavanje prostora za utjecaj građana na funkcioniranje vlasti već i vjetar u leđa ne samo bahatosti već i mogućim zloporabama. Ukoliko se izvršna i predstavnička vlast osjete nesmjenjivima, a intencija zakonodavca trenutno ide na ruku razvijanju baš takvog osjećaja, od nje će najmanje koristi imati građani.

Dakle da, svakako treba predvidjeti više situacija u kojima će se moži tražiti provjera povjerenja ne samo izvršnoj već i predstavničkoj vlasti. Također, mogućnost podnošenja zahtjeva za to svakako trebaju imati i građani. Jer u krajnjem, ipak su građani ti koji plaćaju i jedne i druge.

B-52

Tko je glasao

Ono sto mene vise zanima od

Ono sto mene vise zanima od gore iznijetog jset pitanje partiokracije i glasackog stroja koji ce bez i jednog pitanja izglasati sve sto se predlozi naravno ako predlagac ima dovoljnu vecinu u vijecu. Tako sad kod nas imamo slucaj da je gradonacelnik u stvari obnasateljica duznosti gradonacelnika i nemamo niti jednog zmjenika gradonacelnika nego su imenovani neki savjetnici. Znaci od troje neposredno izglasanih danas je samo jedna osoba. S druge strane u gradu od 25 mjesta vladajuca stranka ima 17 sto je komforna vecina da mogu dan proglasiti za noc naravno ako tako odredi obnasateljica duznosti. Iz svega toga proizisao je cijeli niz razlicitih stvari koje su nekad na rubu zakona a nekad i kontra zakona. Uostalom i nedavno sam pisao o tome na ovom portalu.
Na koji nacin to rijesiti ostaje jako veliko pitanje no vjerojatno i postoji nekakvo rjesenje.
Danas znaci imamo s jedne strane situaciju ako vladajuci u vijecu imaju i gradonacelnika dolazi do niza nepravilnosti i ponasanja bas me briga ja imam svu vlast i mogu raditi sto hocu. S druge strane u vijecima u kojma postoji stalna opasnost od neizglasavanja proracuna dolazi do stalnih prijetnji blokade ili do kupnje vijecnika poput onog od prije godinu i nesto kad je jedna vijecnica zupanijske skupstine preletjela iz jednog u drugi tabor.
Osobno sumnjam da bi rjesenje koje ovdje nudi sm moglo rijesiti neke od tih problema.

Tko je glasao

Pred posljednje lokalne

Pred posljednje lokalne izbore sam napisao seriju članaka o toj problematici. Funkcioniranje lokalne vlasti i u kojoj mjeri posredno izabrani vijećnici doista zastupaju volju građana su svakako vrlo važna pitanja ali, nažalost, nisu tema ovog dnevnika. S toga je više nego opravdana tvoja sumnja da stvari o kojima se u dnevniku govori neće riješiti ovo o čemu mi nije ni bila namjera govoriti.

Situacija s kojom se srećete u gradskom vijeću Koprivnice je bremenita. Volja gradskog SDP-a dominira i tako mora biti obzirom da su im građani na posljednjim izborima poklonili najveće povjerenje. Sedamnaest od 25 vijećnika je doista respektabilna većina.

Međutim, to nikako ne znači da laburisti sa samo jednim vijećnikom mogu ili moraju samo promatrati. Osim što je moguće istupanje na vijeću, mediji to bilježe, na zloporabe vlasti i odluke koje su štetne za građane Koprivnice možete ukazivati i na drugim javnim istupima. Koliko znam, to i činite. S kolikim uspjehom, saznat ćete već za pola godine.

Slažem se da uzimanje 40 milijuna kredita za izgradnju Palače pravde koju pravda neće ni okrznuti a kamoli se nastaniti u njoj, nije ni pametna odluka u današnje vrijeme niti je korisno za građane. Korisno može biti jedino za one kojima je eventualno obećan višemilijunski građevinski poduhvat.

Jednako je s kreditnim zaduženjem i ulaskom u avanturu s Pavićevim medijskim sveučilištem, stručna sprema i kvalifikacije onih koji će predavati se kriju bolje nego što zmija krije noge, stipendiranjem studenata gradskim novcem bez obzira gdje studenti stanuju pa i brojnim slučajevima nepotizma i drugih nepravilnosti koje se tiču zapošljavanja ili iznajmljivanja gradskog prostora.

Trenutno ne možete ništa više od ukazivanja javnosti na zloporabe, bahaćenja i neracionalnosti u trošenju gradskog novca ali su novi izbori dovoljno blizu za zaključak da to što radite nije baš pričanje u vjetar. Građani vide i slušaju, pogotovo sad kada su pritisnuti teretom krize i kad se vodi računa o svakoj lipi u kućnim proračunima.

Utoliko bi baš tebi i svima koji se izravno susreću s problemima kohabitacije na lokjalnoj razini vlasti trebalo biti interesantno ovo o čemu u dnevnku jest riječ. Na kraju krajeva, u koprivničkoj je županiji baš slučaj da je župan iz HSS-a a većinu u skupštini imaju kukurikaši.

Nije isključeno da će nakon lokalnih izbora biti još više sredina u kojima će predstavničku i izvršnu vlast osvojiti međusobno suprotstavljene opcije. Kvalitetno riješavanje pitanja smjenjivosti neposredno izabranih (grado)načelnika i župana te izlaska na nove izbore tim više dobija na značaju.

Zbog toga i jesam izabrao ovu temu ali nemam ništa protiv da, ne čekajući mene, ti obradiš ovo što te trenutno više tišti.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci