Tagovi

Za narod, a ne s narodom!

Postoji pet jednostavnih poteza koji bi u kratko vrijeme mogli dovesti drzavu i drustvo u stanje u kojem je moguce izbjeci krvave ulice ili totalnu depresiju i siromastvo u Hrvatskoj. Jednostavnim razmisljanjem, prakticnom logikom i sa puno, puno hrabrosti izvesti ovih pet poteza, da bi nam za tri godine bilo sasvim ugodno u jednom realnom i odrzivom stanju prihoda i rashoda moze samo netko tko je siguran u sebe i tko misli "ZA NAROD, A NE S NARODOM"

1. Smanjiti troskove drzave smanjenjem administrativnih zahtjeva, pa shodno tome smanjiti administraciju i birokraciju za barem 50% odmah

2. Ukidanjem svih financiranja politickih stranaka, udruga, crkvi i slicnog..
Ukidanjem financiranja privatnih skolskih, medicinskih i kulturnih poduzeca iz javnog tj. drzavnog i lokalnog proracuna

3. Ukidanjem svih povlastenih penzija i slicnog te obracunom retroaktivno za sve jednakim nacinom. Odvajanjem invalidnosti od mirovinskog statusa te isplatom invalidnine po razini invalidnosti i penzije odvojeno kao penzije, bez uvjetovanja jednog sa drugim. Promjenom raznih zakona i njihovim pojednostavljenjem, od ukidanja kolektivnih ugovora i prava na otpremninu doci na zagarantiran dodatak za nezaposlene u prvoj godini od 2.500,00kn za sve jednako, a u drugoj na 2.000,00kn. Djecji doplatci, porodiljna i slicne naknade po jedinstvenom obrascu napr. za svako novorodeno dijete 2.000kn 12 mjeseci, bez obzira na radno mjesto, prethodni prihod i slicno. Ukidanje socijalnih naknada bilo kome tko ima imovinu, pokretnu ili nepokretnu. Porodicni tretman imovine (financijska zajednica)

4. Obaveza predaje svoje porezne kartice sa unesenom svom imovinom, nepokretnom i pokretnom kao i dokazom o porijeklu. Sto fali ili je nedokazanog porijekla oduzeti.

5. Otpis svih kamata drzavne i lokalne uprave, javnih poduzeca i slicnog gradanima ako plate glavnicu u roku 24 mjeseca. Otpis svih kamata (1,5% glavnice ostaviti kao naknada za obradu) poslovnim subjektima koji otplate glavnicu u roku od 24 ili 48 mjeseci, onima koji su vec "okamatareni" uracunati placene kta u zadnjih 5 godina kao preplatu ako nastave raditi (ne moraju placati zaduzenja dok ne potrose iznos pretplate u maksimalnom roku 3 godine)

Ovi potezi bi u kratkom roku pokrenuli mnogo toga, ostvarili neku izgledniju buducnost, smanjili porezno opterecenje na pola, presiju, bezizlaznost poslovanja. No jednako tako bi stvorili veliku masu nezadovoljnika koji zive na tudoj, odnosno javnoj grbaci. Za suprotstavljanje takvima potrebno je da politicar ima integritet, ali prije svega neki pozitivan cilj (i dosta dobru policiju da ga cuva) da bi sve to mogao izdrzati. Naravno da bi bilo velikih pritisaka i izvana, MMFa, EU ili USA ili ECRBa jer se ideja ne uklapa u njihove zelje i planove sa drzavama i drustvima. No i to ne bi bio problem ako bi prije pocetka vidljivosti "akcije" bio podignut drzavni kredit, a zatim sve navedeno (uz jos dosta toga) bilo jako brzo izvedeno, u recimo tri do maksimalno sest mjeseci jer bi trend pozitive produktivnog dijela gradanstva, a nakon soka neproduktivne populacije doveo do rastuceg optimizma, nade u buducnost.

Ovaj dnevnik je pokusaj odgovora dnevniku @otpisanog, gdje se polaze nada i apelira danas aktivnim politicarima, koji po meni nemaju nikakve zelje, ali ni ideje (ni namjere) bilo sto dobrog napraviti za drustvo koje ih je odabralo kao vrhovne upravitelje drzave i drustva.

Nama trebaju novi ljudi, sa integritetom, znanjem, vizijom i idejom koja ce ih voditi po starom, oprobano kvalitetnom nacinu vodenja polisa "ZA NAROD, A NE S NARODOM".

.
.
.
.
.
.

Luna

.
.
We nead a New New Deal
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Deal

Komentari

prihodi i rashodi drzave - graf

skolsko natjecanje

ps
c/p sa zida Marko Krištof's photo.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

napr.

Četvrtina sredstava koje će Ministarstvo poljoprivrede u 2013. potrošiti iz proračunom mu dodijeljenih 3,68 milijardi kuna nisu namijenjena poljoprivrednim gospodarstvima za izravne potpore zbog poticanja proizvodnje hrane nego služe za pokrivanje plaća i ostalih troškove vezane uz zaposlenike.
http://www.republika.eu/novost/12030/cetvrtina-proracuna-namijenjenog-po...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

napr. 2

Država godišnje na poštanske usluge potroši 180 milijuna kuna, a 30 posto tog novca (oko 54 milijuna kuna), ode na pisama koja šalje sama sebi, odnosno na dopise koje ministarstva ili ostala tijela državne uprave međusobno razmjenjuju.

upis djece u matične knjige roditelje svake godine košta više od pet milijuna kuna. Za prijavu oko 43 tisuće novorođene djece razne pristojbe koštaju 4,14 milijuna kuna, roditelji izgube na šalterima 158 tisuća sati i pri tome plate oko milijun kuna za parkiranje.
http://danas.net.hr/novac/projekt-e-gradjani-drzava-potrosi-54-milijuna-...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Luna, sve sto rade rade da bi

Luna, sve sto rade rade da bi zadrzali postojece stanje - raditi sto manje, pokupiti sto vise love....
I bacati nebitne kosti oko kojih se narod glodje (cirilica, ustase, cetnici, seksualni odgoj,) da bi opstali na vlasti.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

1. Smanjiti troskove drzave

1. Smanjiti troskove drzave smanjenjem administrativnih zahtjeva, pa shodno tome smanjiti administraciju i birokraciju za barem 50% odmah

Nažalost nemoguće bar sa stajališta političara jer bi došlo do ogromnoga povećanja broja nezaposlenih.

doci na zagarantiran dodatak za nezaposlene u prvoj godini od 2.500,00kn za sve jednako, a u drugoj na 2.000,00kn.

Dvosjekli mač! Na primjer u Americi je uobičajeno da neki ljudi ne žele radit jer mogu živit od socijalne pomoći. Mogu zamislit šta bi se dogodilo kad bi hahari s ovih prostora shvatili da mogu živit a ne radit.

Već san jedan put bija napisa kakvi zakoni prije svega ovde trebaju stupit na snagu.

1. Povečat plaće političarima najmanje za duplo ali istovremeno donit zakon. Svakome političaru od najnižega ranga pa do predsjednika kojemu se utvrdi bilo kakova kriminalna djelatnost koja je oštetila porezne obaveznike odnosno proračun dodjelit najmanje 20 godina zatvora i pljenidbu kompletne imovine uključujući i imovinu uže rodbine.

2. Svakome političaru od najnižega ranga pa do predsjednika zbog čije su nesposobnosti, nestručnosti i zanemarivanja obaveza prouzročeni gubici poreznim obaveznicima odmah zabranit bilo kakvo daljnje bavljenje politikon, zabranit rad tamo di je poslodavac država i rad u svin firmama koje posluju sa državon.

3. Osnovat vijeće sudaca tipa "nedodirljivi" koji bi trebali imat plaču najmanje tri puta veću nego šta to imaju danas suci najvišega ranga. Njihov posal bi bija da provode ova dva zakona kako na političarima tako i na sebi samima. Za bilo kakvu korupciju u njihovin redovima jedina kazna doživotni zatvor.

Prva dva zakona primjenit na svin političarima od 1990 pa nadalje.

Bez ovoga bilo kakve rasprave o nečemu šta će dovest do napretka ove zemje nisu ništa drugo do vikanje u vitar. Nekako mi se čini da bi u tome slučaju ova zemlja ostala bez političara dok si reka keks.
Zvuči ka utopija? Onda možemo cili ovaj site pollitika svrstat u žanr fantasy sa svin njenin Aragornima, vilenjacima, Gandalfima, orcima i trolovima naravno bez happy enda.

Tko je glasao

Javnim sluzbama je naknada za

Javnim sluzbama je naknada za nezaposlenost od 2.500kn sok, ali ipak daje neku socijalnu sigurnost. Dvije godine sigurnosti je nuznost kad moras otpustiti gomilu ljudi. Oni koji zele i znaju raditi snaci ce se, jer bi postuak smanjenja troskova drzave na drugoj strani trebao olaksati poslovanje smanjenjem opterecenja u financijskom i administrativnom smislu te time stvoriti nova radna mjesta van javnog sektora...

Dakle naknada za nezaposlenost na max. rok od 2 godine (uz ukidanje otpremnina) je realna, moguca tj. plativa, a da istovremeno ne daje to sto ti kazes ... zelju za trajnim neradom.. prvo zato sto nije trajna, a drugo zato sto je to daleko od suvislog prihoda, no isto tako blizu sumi koja sprecava osobne bankrote i kolaps familija.

Za one iz realnog sektora tih 2.500 bi moglo imati ucinak "dolce vita", no ako bi se otvorilo radnih mjesta, vjerujem da ne bi preslo u trajno stanje..

Ukidanje otpremnina pri otkazu je itekako smisleno, jer za njih u principu nema novaca. Na ovaj nacin ne bi se ugrozilo ljude socijalno, suma bi bila plativa.. a i bilo bi motova za trazenje drugog posla..

Naprosto je otpustanje ogromne kolicine administracije u ljudstvu ali i papirnatim zahtjevima nuznost da bi se pojavila zelja za poslovanjem..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Aaa, znači imamo kvaku 22!

Aaa, znači imamo kvaku 22! Kako bi se potaklo poslovanje moraju se ukidat radna mista u administraciji a kako bi se ukinila radna mista u administraciji moramo potaknit poslovanje. Za one otpuštene iz administracije moraju se stvorit radna mista ili ih opet vratit u administraciju.

Danas ogroman broj zaposlenih u ovoj zemlji radi za manje od 3000 kn. Trenutno broj nezaposlenih je oko 370 000 pa kad tome dodamo one koji bi se otpustilo iz administracije te one kojima bi se ukinile povlastice jer i njih moraš onda negdi zaposlit taj bi broj narasta najmanje na pola miljuna. Dakle, 500 000 x 2500 = 1 250 000 000 Misečno, najmanje! Di su još dječji doplaci? Odakle nan te pare?
Najprije napravit detaljan plan kako stvorit radna mista. Znači, napravit ćemo to to i to jer će to na točno taj i taj način dovest do stvaranja radnih mista jer u suprotnome te dvi godine će se produžit na deset. Kako je naknada za nezaposlene već odavno u Americi potakla neke na život bez rada onda bi se to bez sumnje dogodilo i ovde. Bojin se da bi ovde to poprimilo katastrofalne razmjere.

Na kraju ka pripadnik kapitalističkoga društva ja ne želin pokrivat tuđe gubitke iz svoga žepa pogotovo ako ne vidin smisao toga. Ka porezni obaveznik ja iz svoga žepa već plačan političare da se oni brinu kako se to nebi događalo.

Tko je glasao

tih 130.000 te danas kostaju

tih 130.000 te danas kostaju

25.000 x 130.000 = 3.250.000.000,00kn samo za svoje radno mjesto

plus jos kostaju firme zbog bespotrebnih administrativnih zahtjeva barem

2.500kn po svakoj, pa i najmanjoj registriranoj firmi sa jednim zaposlenim..
sve u svemu jos par tisuca milijuncica mjesecno..

na to dodaj 370.000nezaposlenih koje imas i danas..

Prema onom sto si gore naveo kao "strasnu" stvar tj. sumu, danasnja suma koja se za to izdvaja je "Tsunami"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

mjesecno dakle 3,2 milijuna,

mjesecno dakle 3,2 milijuna, godisnje 38,4milijarde... trosak danas zaposlenog "viska" administracije i birokracije u Hrvatskoj

ukidanjem tih radnih mjesta.. ostaje trosak na dvije godine od : 7,8milijardi.. a smanjenje troskova je 30milijardi godisnje samo na tome..

plus smanjenje troskova realnog gospodarstva zbog smanjenih administrativnih zahtjeva

na prihodovnoj bi naravno bilo vise kao reakcija na ovo gore.. jer bi imalo razloga (vise razloga) za aktivacijom van-budzetskih poslova

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

milijarde.. ispravak

mjesecno dakle 3,2 miljarde

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sve je unaprid osuđeno na

Sve je unaprid osuđeno na propast ako se počme od repa.

Tko je glasao

nemam ja nista protiv

nemam ja nista protiv odgovornosti politicara za cinjenje i necinjenje... no to samo po sebi nije ideja ovog dnevnika, tj. tema .. tema je Prijedlog organizacije sustava ili tako nesto..

a ne detaljni opis onoga koji je na vrhu tog sustava, politicara.. zato i stoji opaska.. covjek sa integritetom, koji bi radio za narod, a ne s narodom... tako gledano, kvalitetan covjek sa integritetom postaje pretpostavka a ne predmet rasprave..

zato sve sto kazes o samoj odgovornosti vodecih stoji, ona se mora traziti.. i mora postojati neki sistem za pozivanje na odgovornost (za razliku od do sada) ... no to naprosto nije tema za raspravu u ovom dnevniku vec vise njegova pretpostavka..

zato te molim da ako imas volje raspravljamo o Sustavu, o odlukama, o promjenama... o ideji koja bi mogla dovesti do odrzivog sustava..

jer ovaj koji imamo definitivno nije odrziv

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

što fali u izračunu

U izračunu ti fali šteta koje bi pretrpio mirovinski i zdravstveni sustav ukidanjem uplata za 50% otpuštene "državne administracije".

Također ti nedostaje jedna bitna stvar. Da sam državni zaposlenik - vjerojatno bih imao kredit za stan, žena za auto. Kada bi mi primanja pala sa recimo 6000 kn na 2500 kn - ne samo što ne bih imao posao - već bih postao i socijalni slučaj, u smislu da bih izgubio nekretninu (dakle još jedna prazna), vratio auto (još jedan neprodan) i slično.

Mislim da izrazito zanemaruješ pogubne posljedice "bolnih rezova" i jako pojednostavljuješ stvari - uzimaš one koje ti pašu, a uopće ne razmatraš sigurne posljedice koje se ne ukalupljuju u tvoj plan.

Tko je glasao

draga moja Luno, a tko će

draga moja Luno, a tko će napraviti selekciju za otpuštanje?
već sam ti savjetovao, da se najprije moraš zaposliti u državnu administraciju da bi stekla iskustvo o tom stroju, a onda bi naučila da u državnoj upravi nema nikoga tko bi mogao napraviti selekciju, jer političari ( ministri i njihovi pomoćnici) ne znaju, a administracija ne želi samu sebe otpuštati. Za to je potrebno vrlo detaljno poznavanje radnog procesa u upravi, a jednokratno delegirani partijski pregaoci o tom pojma nemaju.
Taj problem je posebno izražen u državnim poduzećima. Selekciju zaposlenih mora napraviti vanjsko, stručno tijelo, a ne postojeće uprava, jer ona štiti samu sebe.A tko je to vanjsko, stručno tijelo?
Vidiš, da su za "clean start" morali angažirati privatni konzalting Inženjerski biro. Moš mislit kako IB poznaje državnu upravu i procese rada u ministarstvima.

Tko je glasao

ne znam kako se zove nas

ne znam kako se zove nas kolega sa politike.. ali napisao je jedan tako dobar komentar i sasvim jednostavno objasnio nacin kako bi se to moglo u praksi provesti.. stvar je sa delegiranjem krivnje.. na sefa.. te micanjem sefa u slucaju neispunjenja poslova

ako netko zna molim olink ili citav citat na taj dnevnik/komentar

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

problem je sto alternative

problem je sto alternative nema.. i sto izgleda mnogi razmisljaju da je ima.

@za zap-a... nije problem mirovinski.. jer dio place kojim bi "otpusteni administrativci" punili proracun nije nestao.. taj otpusteni "umjetno stvara" ca. 20.000kn manje troska.. nego li ga je stvarao kad je bio zaposlen .. i to drzavnoj upravi, a na drugoj strani i poduzeca imaju manje troska jer ne moraju udovoljavati prekobrojnim administrativnim zahtjevima. Sve u svemu puno likvidnija i solventnija situacija od ove koju imamo.

@za zap.. briga za nekretnine u privatnom vlasnistvu drzavnih zaposlenika je suluda.. jer ta briga znaci da ce oni zasigurno izgubiti svoje nekretnine, naime nece ostati slijedecih 20 godina na tom poslu i za tu placu da bi otplatili tu nekretninu.. (recimo da su 5 platili).. pa ja tu ne vidim previse izbora.. Osim toga apsolutno mi je nejasna logika koja kaze da treba citavu drzavu opteretiti troskovima iznad visine prihoda da bi nekolicina sluzbenika (pa makar ih bilo i 50.000) otplatili kredite bas iz place za radno mjesto koje danas imaju, a ono nikom ne treba.. Otprilike kao kad "cuvas" 50 radnih mjesta administracije u firmi od 150zaposlenih neotpustanjem... da bi doveo firmu u stecaj i svih 150 zaposlenika poslao na burzu. Stvarno humano.. i promisljeno.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

zap x 2

Ajmo reći da je trošak po zaposlenom cca 20.000 kn mjesečno (7k neto, 7k doprinosi i dadžbine, 6k trošak zgrade, radnog mjesta, kanc. pribora i slično).

Što se dešava kada nekome damo otkaz (zanemarimo sada otpremnine i slično) - štedimo 20.000 kn, zar ne? Država skakuće od sreće, 20k joj je ostalo taj mjesec u budžetu. Ajmo sada vidjeti koju štetu trpi od toga.

- naknada za nezaposlene: 2500 kn
- smanjenje uplate u mirovinski i zdravstveni sustav (državni su) 7000 kn
- pdv 25% na potrošnju onih 4500 kn (koliko mu je bila veća plaća) = 1125 kn
- cca smanjenje dobiti tvrtki gdje je djelatnik trošio tih 4500 kn mjesečno = 60 kn
- materijalni trošak praznog prostora (tamo gdje je djelatnik radio bio je 6k mjesečno) - sada je npr. 2000 kn (grijanje zgrade jednako košta, komunalni, razne telefonske linije itd.)

Direktna šteta uštede od 20.000 kn je 13.000 kn mjesečno za državni proračun. Plus indirektne štete kada djelatniku blokiraju račun, uzmu mu nekretninu, ne plati račune na vrijeme i slično.

Uglavnom, ovo pokazuje da se otpuštanjem državnog službenika ne štedi bruto trošak - već zapravo samo njegova neto plaća, tolika je direktna ušteda, s lošim posljedicama (otpremnina i slično).

Tko je glasao

Prosjecni trosak po

Prosjecni trosak po zaposlenom je 25.000kn..

ovo sve drugo, a pogotovo sa privatnim stanom zaposlenika drzave ili javnog poduzeca je nebuloza.. cak i vise od toga.

dapace, potpuna besmislica.. i potpuno zanemarivanje svih ostalih u drzavi i drzave same, tj. drustva. mislim da vrijednosno gledano nije usporediv stan koji navodis sa obstojnoscu drustva, a upravo se o tome radi. i to ljudi koji su niz godina dobijali veliku placu za nepotrebni posao koji je sve ostale opterecivao ili nisu radili nista... i koji bi po otpustanju dobili vise nego li neki danas imaju za radni odnos u periodu od godinu ili dvije, dakle sasvim dovoljno vremena da si nadu drugi posao i osmisle zivot uz podmirenje osnovnih potreba od naknade.

ps
inace, smanjenje troska je 20.000kn

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

gluposti

Ja sam fakat kreten kad idem raspravljati s tobom.

Tko je glasao

Samo jedno pravilo

Samo jedno pravilo treba uvesti:Vlast mora SLUŽITI većini građana Hrvatske. Oni koji ne služe trebaju otići referndumom , ako većina izašlih glasa da odu. I biti će bolje, neće biti idealno, ali sam siguran da bi bilo daleko bolje.

Tko je glasao

vidis, ja nisam sigurna da je

vidis, ja nisam sigurna da je to u ovom trenutku moguce ocekivati.. taj referendumski kolektivni mozak u pozitivnom smjeru..

u trenutku kad se svijet okrece naopako, kad mices sa "drzavne sise" gomile ljudi, a to je osnovna ideja okretanja sustava ka realnom zivotu, dakle odrzivom stanju.. u jednom, a pocetnom trenutku kad ih od "sise" odbijes... svaka vlast treba ocekivati bunt i otpor..

zato se ovakve stvari rade na pocetku mandata u demokratskim sustavima da bi do poboljsanja trenda, nade doslo nakon godinu, godinu i pol, osjetnog u pola mandata i sretnog sustava pred kraj mandata.. ako se krene referendumskim odlucivanjem u prvoj polovici mandata mijenjati vlast koja bi ovako nesto pokusala provesti sasvim je jasno da ce ta vlast biti smjenjena i reforma "mozga, drustva, drzave, nacina zivota" time biti okoncana, sto znaci i sasvim sigurno sveopci kolaps povratkom na staro, na ovo sto danas imamo..

nas problem, hrvatski je samo pojacan problem (tranzicijom i ratom) koji je sveprisutan u nacinu funkcioniranja zapadne demokracije.. previse je ljudi na "drzavnoj sisi", premalo je samostalnih, premalo proizvodnje... ta silna masa navikla na "dobar" zivot crpljenjem javnog je naravno posljedica kupovine biraca od strane politike.. U trenutku kad im se oduzima "la dolce vita" biti ce naravno bunta..
i svaki u tom terminu referendum nece donjeti dobro...

potrebno je prvo dokazati ljudima da se moze drugacije, da ima nade i da ima svrhe raditi, proizvoditi i od toga zivjeti, da je to isplativije od zivota na "drzavnim jaslama" bilo koje vrste...

a onda tek mozemo razgovarati o referendumima i slicnom..

za ovaj prvi stupanj postizanja odrzivog stanja.. na zalost ne treba ocekivati masovnu podrsku jer je sistem demokracije (referendum, biranje onih koji obecavaju blagostanje) odavno degenerirao u nasim krajevima..

zato i jest naslov: Za narod, ne s narodom..

Da li je moguce okretanje trenda i vecinskog razmisljanja nakon, .. ne znam, previse godina se "drustva odgajaju drugacije", ali se nadam da je jos uvijek moguce.. U svakom slucaju ovo sto radimo mi, ali i citav zapad.. vodi samounistenju citavog drustva... Tako da alternative ovim postupcima u stvari nema.. ako zelimo opstati kao drustvo i kao ljudi..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Naravno

Naravno da i pravila za raspisivanje refenduma bi trebalo izmjeniti prema prosječnim standardima zapada.

Tko je glasao

Na žalost, niš od toga

Niti u jednoj točki nisi se dotakla srži problema, a to je sustav koji je omogućio ovu devastaciju i pljačku ogromnih razmjera. Ove bi tvoje mjere mogle možda imati redne brojeve od 20 nadalje, na listi "tehničke provedbe". Poslala bi pol javnih radnika na cestu, a pikzibneri bi trebali objašnjavati odakle im "oranica od bake".

To su mjere "Za državu" i "Za tajkune", a nikako ne "za narod"...

To je otprilike kao da imaš opasnu sklisku površinu, a tvoje su mjere usmjerene na kupovanje jeftinijih invalidskih pomagala i udlaga, te naplaćivanje globe onima koji nepažljivo hodaju. Gdje ti je sol?

Hrvatska je postala puppet država koja se od afričkih diktatura razlikuje samo po umivenijem licu, ali ne i po suštini. Upravo je Hrvatska iznjedrila najveći broj najbogatijih tajkuna iz cijelog prostora bivše Juge, više nego Slovenci i Srbi zajedno. Samo snalažljivost hrvatskog čovjeka razlog je što nam nije još i gore, međutim i ta snalažljivost i "snalažljivost" sad dolaze na naplatu.

Među turbobogatima nalazimo krupnotrgovce, veleuvoznike, krupnohotelijere, te (gle čuda) ove koji se bave duhanom, šećerom, mlijekom i žitom, slijede ih maheri poput vlasnika zaštitarskih službi, raznih "ziđara" i sl. - svi redom u debelom talu s državom, u sustavu koji je za njih skrojen i zbog njih podržavan. Gradilo se to godinama, sustavno i s planom, kako bi se društvo i ekonomija doveli do zida, a povlašteni u "too big to fail" status nedodirljivih.

U takvom sustavu od nikoga se ne mogu očekivati žrtve, pogotovo ne dobrovoljne, a koliko će to ići nasilno, vidjet ćemo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

To je suština i to mora postati mantra!

U takvom sustavu od nikoga se ne mogu očekivati žrtve, pogotovo ne dobrovoljne, a koliko će to ići nasilno, vidjet ćemo...

Ipak se mi idejno približavamo, sustav je kolabirao i globalno i lokalno - trenutno narod pleše pod inercijom - nije uopće primijetio da muzika više ne svira...

http://www.vecernji.hr/vijesti/zizek-usporedio-cipar-eu-sa-salom-zidovu-...

Tko je glasao

Rastakanje samih temelja kapitalizma

Po prvi puta smanjio se i broj shareholdera, kao i njihov udio:

"For the first time since the financial crisis, the number of employee shareholders in Europe didn't increase last year...<...> The share held by common employees is continuously decreasing since 2009. At the contrary, top executives increased their share in companies' capital. <...>
As a consequence, the average capitalization held by each of the 8.845 top executives in large European companies in 2012 raised to 9,1 million Euro, compared to the average capitalization of 11.500 Euro held by each of the 9,6 million common employee shareholders. <...> In addition, nothing effective was made for the promotion of employee share ownership in Eastern and Southern Europe.

The average democratization rate in Greece, Italy, Portugal and Spain was no more than 10,8% in 2012, and it was even lower in most Eastern countries, compared to 31% in the rest of Europe...." - http://www.efesonline.org/Annual%20Economic%20Survey/Presentation.htm

Ovo jačanje najjačih i okrupnjivanje najkrupnijih je valjda normalno, kod trenutnog omjera snaga, ono što nije normalno je slavljenje trenda i dobrovoljni pristanak na isti...ne samo pristanak, već i "konstruktivni doprinos". Time se nekad običan kapital uzdiže na jedan viši, religijski nivo neprikosnovenog božanstva... kako kapitala samog, tako i njegovih sasvim fizičkih junaka.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

teme i odvlacenje sa teme

to na zalost, nije tema dnevnika... vec sasvim druga tema... molim te da napises dnevnik pa cemo onda o tome..
ovo nije dnevnik o kapitalizmu nasuprot socijalizmu, niti o radnickom dionicarstvu.. naprosto tu temu ni na jedan nacin ne dotice.. kao ni dionice ili placanje dionicima..

nadam se da ces molbu uvaziti i vratiti se na temu dnevnika, makar ti je i prvi komentar nekako (po mome) mimo teme..

ps
inace, ako ces pisati o dionicama i radnickom dionicarstvu, a pogotovo u hrvatskoj, molim te prouci nacine placanja zaposlenika dionicama, zakone i oporezivanje istog, i po eu naputcima (koji su u skladu sa poreznim sistemom u grubim crtama jednakim za sve zapadnije eu zemlje) ... a onda posebno kod nas u hrvatskoj u kojoj taj zakon jos nikad nije ni dosao na red za pisanje, makar smo se kao uskladili sa eu... s razlogom, naravno. Kad procitas zakon i naputke eu-a na tu temu onda ce ti biti sasvim jasno kako i zasto je doslo do prodaje dionica zaposlenika i kupovine istih od managementa... uglavnom nema bas neke veze sa kapitalizmom ni raznim mondragonima, tj. socijalizmom.. vec sa sveopcom recesijom i pratecim pojavama.. ... i tako ces se mozda vratiti na temu dnevnika odmah prije nego nastavis sa odvlacenjem na sasvim drugu temu.. tj. bar dok sama ne napises dnevnik na tu temu o kojoj zelis komentirati

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Šta mogu kad su mi tvoje teme inspirativne ;)

Poanta je u tome, ako već nije evidentno, da se vatrogasnim mjerama peglanja sustava (a uvijek i isključivo na štetu masovnih sitnozubana) ne može postići ništa, a pogotovo ne dugoročno.

Osim toga, doista mi je zlo već od prodavanja magle prema kojoj "smo si sami krivi", "sad trebamo ispaštat", "biti spremni na bolne rezove" i slično - zvuči kao neka mračna sekta...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Inače...

mnoge strane tvrtke nemaju nikakvog problema s davanjem dionica zaposlenicima, čak i u Hrvatskoj...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Zasdto bi imale? No svejedno

Zasdto bi imale?

No svejedno pogledaj sto sam ti napisala pa prouci u cem je fora.. ali molim te na dnevniku koji napises sama na tu temu.. Sto se mene tice, tada cu sudjelovati u raspravi o tome, ali ovdje ne jer to naprosto nije tema.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ti si procitala dnevnik?

ti si procitala dnevnik?

nekako mi se sve vise cini da je negdje doslo do raskoraka izmedu napisanog i shvacenog...

a pogotovo je smijesno ono na kraju (zadnja recenica).. bas bih voljela da me upozoris gdje je o tome rijec u dnevniku, kao i o peglanju

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Gle, pročitala sam i cijenim tvoje dobre namjere...

da se nešto pokrene. Najčešće je bolje raditi nešto nego ništa. Dobar dio onoga što si predložila ima smisla. Ne negiram da bi neke od tih promjena doista trebalo i sprovesti. Međutim, mene prijedlog tipa "otpustiti 50% javnih službi" ili suspenzija zakona o radu i isplate otpremnina jako podsjeća na "bolne rezove" i na žrtve, a zna se tko ih treba podnijeti. Moj komentar nije imao namjeru obezvrijediti tvoje mišljenje, već ukazati na onu drugu stranu problema, a kojom se nitko ne bavi, jer se smatra zadanim. Činjenica je, i to nepobitna, da se neki, čim je kriza veća, tim više bogate. Zar tebi to ništa ne govori? Ako je GDP u padu, kako njima dobit može rasti? Što to opravdava ove tvoje prijedloge, koji cilj? Neke od stvari koje si predložila zvuče kao da si se upravo vratila sa sastanka s HUPom :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Tko? ajde reci tko je taj

Tko?

ajde reci tko je taj kojem se reze po mojim prijedlozima.. i tko bi se po tome mogao osjecati "ostecenim" zbog "bolnih rezova" (kako li je to glupi naziv, prestrasno.. )

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

rugala se sova sjenici...

nadam se da ces molbu uvaziti i vratiti se na temu dnevnika, makar ti je i prvi komentar nekako (po mome) mimo teme..

ti si valjda zadnja osoba na pollitici koja bi trebala nekome prigovarati što se ne drži teme...

btw, sada me slobodno zarolaj u spam jer ovaj kometar definitivno nije tema dnevnika....

nhf

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

cemu spam, zasto uskracivati

cemu spam, zasto uskracivati zadovoljstvo citateljima?

osim toga, ad hominem pristup komentiranju je bas zgodan nacin samoreklame.. sam daj jos .. sigurno je nekima zabavno to citati..

ps
za drustvo u kutu
http://www.youtube.com/watch?v=qrOeGCJdZe4&list=PL85B6C3DE11BB6E7A

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Tesko je vidjeti ono sto

Tesko je vidjeti ono sto pise, izgleda...

skolsko natjecanje

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

dosta je točka 4. i bez bajki molim

lunoprof,

naš hrvatski glavni, najveći, najteži problem je suočavanje s licemjerjem
lijek je priznanje istine

Obaveza predaje svoje porezne kartice sa unesenom svom imovinom, nepokretnom i pokretnom

ne treba dokazivati porijeklo, lunoprof,
znamo porijeklo, većine imovine u većine ljudi

ne treba pričati bajke o oduzimanju
imali smo razne vlasti i vladare
imat ćemo i raznije i bolje i starije ako treba
ali nikad nećemo imati vlast koja će sama sebi oduzeti

svako ko počne tu nebulozu, maglovitu pripovijest punu buke i bijesa
o oduzimanju imovine
ili je glup, ili pokvaren

pa valjda je i zadnjem idiotu jasno da ćemo ih objesiti koliko bude trebalo
i dok god bude trebalo
ali nećemo oduzimati

luka

Tko je glasao

5. nije bajka bajka su te

5. nije bajka

bajka su te kamate.. koje su nenaplative..

meni se cini puno bolje tako pa naplatiti vecinu glavnice, stimulirati ljude da plate onoliko koliko mogu platiti i stimulirati ih da dalje rade... nego tjerati u osobni bankrot i traziti silom nenaplativo..

cini mi se naprosto blesavo stotine tisuca ljudi tjerati u osobni bankrot, namjerno unistiti gomilu firmi utjerivanjem nenaplativog... izgubiti razna prosla i buduca radna mjesta.. zbog cega? to je naprosto glupo...... ne mozes dobiti ono cega nema, mozes samo unistiti i ljude i citave familije, na koncu i drzavu..
a bez realnih zaposljavanja i realnog novca ionako nema pomoci.. stare firme/obrti imaju alate, strojeve i znanje.. ne trebaju kapital/kredit za nov pocetak.. samo dobru volju onih koji ih vode i manji pritisak drzave.. u svakom slucaju tocka 5. nije nikakav gubitak vec cista dobit. ovako kako je linic (a i oni prije) krenuo nece dobiti ama bas nista, ali ce izgubiti jos puno radnih mjesta

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nisam sigurna da sam dobro

nisam sigurna da sam dobro shvatila..

no porezna kartica i porijeklo imovine je .. sasvim obicna stvar.. u svim zemljama svijeta kojima se kao priblizavamo.. u kojima se sasvim normalno dogada ono sto sam napisala.. ako te ulove..

a ulove svakog ako je disproporcija prihod ai imanja velika.. i jos samohvalisava

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Legalizirati

prostituciju i dozvoliti slobodni uzgoj indijske konoplje te proizvodnju derivata iste.

http://2012-transformacijasvijesti.com/opcenito/nevjerojatna-korisnost-k....

Ukinuti 60-80 % zakona ,pravilnika i uredbi.
Potpuno liberalizirati prodaju i posjedovanje oružja .

Sam se braniš pa ti policija ne treba ,shodno tome policiju svesti na 20% današnje.

Permanentno provoditi deurbanizaciju i vraćati ljiude korijenima.

Vratiti obvezno služenje vojske cca 2 god.

Lunoproficu za predsjednicu vlade 10 godina s tim da uvede prosvijećeni apsolutizam.

hehe

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci