Tagovi

Za koga glas(ov)ati? Kako izabrati? Jeste li odlučili? Po kojem kriteriju?

Kad su izbori, svi obećavaju mnogo toga. Kasnije ne održe ni jedno od obećanja. Ok, možda su htjeli jedno, a onda tijekom vremena, bolje proanaliziraili i shvatili da neće moći održati obećanje.No, što ako to svjesno znaju i u kampanji? Ako ne izađete na izbore, umjesto vas odlučuju drugi, a opet ako odete na glasačko mjesto kako izabrati najbolje za vas?Jedna stranka vam je bolje od druge po jednom kriteriju, druga od treće po drugom, a onda ispadne da vam treća stranka bolja od prve. Mnoge svjetske institucije u takvm nejasnim situacijama znaju koristiti metodu AHP (Analitički hijerarhijski proces).Predlažem to svim onima koji se još nisu odlučili za koga glas(ov)ati.

http://www.mojizbormojaodluka.net/
http://www.mojizbormojaodluka.net/Primjer.aspx?idPrimjer=11

Komentari

Komentari su ovdje otišli

Komentari su ovdje otišli na razne strane.

Želio sam samo pokušati doznati koji su to kriteriji za koje se stranke odlučujemo (i pokusati promovirati AHP metodu :-) ).

Mene osobno smeta nešto na lokalnoj razini u gradu u kojem živim. I pitam se trebam li na osnovu toga odlučivati o stranci za koju želim da dobije većinu u saboru koja će odlučivati o cijeloj Hrvatskoj?

Koji me kriteriji trebaju voditi? Ne sviđaju mi se pojedini čelnici stranaka, ali znam da u tim strankama ima vrlo cijenjenih i poštenih ljudi.

Programi su im koliko toliko slični, tamo gdje se bitno razlikuju, ok, jasno je. Ali komu vjerovati da će se zaista zalagati za ono što kaže.

I ako su jedni lagali, znači li da drugi sigurno neće?

Tko je glasao

Oni koji su lagali, nemaju

Oni koji su lagali, nemaju razloga da ne lazu i dalje. I to ti je to po pitanju tvoje dileme. Ostatak price je trenutno u domeni tvoje slobodne procjene, s obzirom da se jos nismo udostojili pocet povlaciti kolektivnu crtu.

Tko je glasao

90% mojih promisljanja

90% mojih promisljanja politike i stavova vezanih uz program se poklapaju sa stajalistem HSLS-a. Kako je ta stranka drzala svijecu HDZ-u protekle 4 godine, kako jos nije sigurno s kime ce u koaliciju nakon vlasti, a nikako ne bi zelio da moj glas bude na koncu za HDZ, na ovim izborima cu glasati za SDP. Ako HSLS prestane koketirati sa vlascu, ako se pocnu jasno zalagati za svoj program pri tome sljedeci minumum moralnih nacela (dakle ne koalirati sa lopovima samo zato da bi bili djelom vlasti) mozda na sljedecim izborima dobe moj glas.

Tko je glasao

Odgovor A zasto? Pa iz

Odgovor A zasto?
Pa iz solidarnosti sa diskriminiranom vecinom stanovnistva, dobro detektiranih problema, potpisanog antikorupcijskog sporazuma, nemaju repova iz 17 godisnjeg politickog slamperaja itd.
Najkrace receno: nikad ne bih glasao za manje lose od ponudjenih losih.Losi u razlicitim omjerima otopina, me ni najmanje ne zanimaju.Odnosno lako sto su svi do sad brljali, ali je problem da nikad nitko od njih nije odgovarao.Ovdje se naime i pravosudje i tzv "moral" koristilo kao orudje u unutar ili medjustranackim ratovima.Prije svega za tzv. velike stranke, ali i za njihove satelite koji jedva cekaju aukciju kao na Sothebyu da vide tko ce im ponuditi vise fotelja za sklapanje nuzne vecine.Prva, druga treca ponuda i prodano gospodi u plavim/crvenim kosuljama!
Besramniji medju njima vec i prije glasovanja traze ministarstva gospodarstva i vanjskih poslova.Ako skupe 6% glasova....Treba se covjek i pogledati u ogledalo nakon glasanja.Povladivanje gomili uvijek vodi uprosjecivanju.A za svaki put potreban je prvi korak.Ako nije u pravom smjeru, manje se tesko vracati u usporedbi sa onima koji zalutaju jako daleko.

Tko je glasao

Čovjek vas lijepo pita za

Čovjek vas lijepo pita za koga ćete glasati a vi se ne izjašnjavate!Ja sam već odavno imao svog favorita pa ga još jednom iznosim:Vladimir Bebić!Sad je prilika da se izvuku karte i pokažu asovi.Svatko svog,pa da se pošteno "pobijemo".

Tko je glasao

Brijem na DC :-) Rekla

Brijem na DC :-)

Rekla Ozbolt sa svima osim sa HDZom, a kako su ovo izbori protiv, a ne za, to je dobar pocetak.

Dalje, pokazala se upornom zenskom, ima suvisle stavove po pitanju pravosudja (OK, mozda ne najjace, ali nije mi se zeludac okretao, sto je opet dobro), nema zestokih afera iza sebe, lupa stiklom i jedini je predsjednik stranke koji je sudjelovao na pollitici.com.

Dalje. Prao sam je vise puta, stvar je stoicki podnjela, sto znaci da zicer ima zeludac i da ono sa HDZjom nije farsa i ostala je s nama na pollitici, odnosno njezine rasprave nisu bile skupljanje par bodova u predizborno vrijeme.

Sve u svemu, zenska se trudi, mozda joj kapaciteti nisu turbo ekstra, ali u postojecoj situaciji dati njoj glas dat nece znacit pregrist drek.

Eh da. Puco sam i na Bebica, sto ga spominjes, ali ispada da Bebic nije otiso dalje od svoje birtije i moralnog propovjedanja (nesto ala ja :D), pa mi ta njegova lista lici na papazjanu. Tu mi i Ninic dobro kotira (procitao sam transkripte iz neke 2004 kada se suprotstavio svojoj stranci zbog prevare po pitanu DTa, sto mi govori da je ipak on reko bok SDPu, a ne obratno s cim su nas forsali u medijima), ali sveukupno su mi prerigidni, a nemam niti priliku glasati bas za jednog od njih dvojice.

Tako da za sada DC defiitivno najjace kotira.

Tko je glasao

HSLS...

HSLS...

Tko je glasao

Sta taj je jos uvijek ziv?

Sta taj je jos uvijek ziv?

Tko je glasao

Ne znam. Cacic mi je frajer,

Ne znam. Cacic mi je frajer, Cehok primjer kakav politicar treba biti, Zlatko Klaric covjek koji ulijeva povjerenje. No, znam za koga necu glasat.

--
Think for your self, question authority.

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

Dan kada će umjesto mog

Dan kada će umjesto mog mozga odluke za mene donositi skripta na internet site-u je dan kad ću si priznati da sam poludio.

Usput, AHP je problematičan jer omogućuje primjenu različitih hijerarhija na identične probleme, velike promjene u rezultatima ako se hijerarhija samo malo promijeni, a ne postoji niti jedna statistička teorija koja podržava proces AHP-a. AHP može nasilno uvesti red(oslijed) tamo gdje ga prirodno ni nema i zbog tehnike uspoređivaja parova može rezultirati obrtanjem redoslijeda.

http://en.wikipedia.org/wiki/Analytic_Hierarchy_Process

Zašto na siteu nisu navedeni izvori niti autori nego se sve skriva iz pseudonima iz imena sitea?

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Sve oko nas je

Sve oko nas je politika.

Želio sam ukazati na neke alate koji nam mogu pomoći u donošenju važnih odluka. Donošenje odluke komu dati glas na parlemantarnim izborima smatram važnim. Oni koji znaju za koga će glasovati nema razloga da koriste ikakve analiičke alate. Oni su donijeli odluku na osnovu vlastitih osobnih kriterija.

Da. Vrlo je bitno kako postavite stvari u AHP metodi, ali upravo je to i vrednota jer je postavljate stvari kako vi smatrate ispravnim i vama važnim. Ako promijenite kriterije, preferencije i inpute, naravno da je za očekivati i drugačiji rezultat.

Vrlo često neko donosi odluke, na osnovu intuicje ili zato jer jednostavno odluku treba donijeti. Ovo je zgodan alat jer možete malo detaljnije argumentirati razloge odluke u situacijama kad to racionalno nije moguće.

Tko je glasao

Ivane, jel koristis taj

Ivane, jel koristis taj problem i kod svakodnevnog donosenja odluka ili samo u specificnim temama? Ako je samo u specificnim temama, koje su to?

Tko je glasao

AHP vidim idealnom metodom u

AHP vidim idealnom metodom u slučaju kad moramo donijeti odluku, a nemamo jasnu sliku na osnovu čega je donijeti. Kod osobnih odluka, intuitivno ćemo donositi odluke, ali kod stvari kad ćemo morati obrazložiti zašto i kako smo došli do neke odluke, vrlo jednostavno ćemo u proceduri moći objasniti kako je do te odluke došlo.

Tko je glasao

Nisam se još odlučio. Za

Nisam se još odlučio. Za doručkom moja supruga i ja na veliko raspravljamo (ako nam dopusti naš pas) o tome. Moja supruga je pristaša SDP-a i mislim da je jasno za koga će glasati. Ja ću se vjerojatno odlučiti kad vidim imena kandidata u mojoj izbornoj jedinici. Čak i ne znam u koju izbornu jedinicu pripada Dugo Selo.

Tko je glasao

dirigentu, iznenađen sam.

dirigentu, iznenađen sam. Ako sam dobro shvatio informacije iz nekoliko tvojih postova, tebe je dikatorski režim druga Tita natjerao u emigraciju, u isto vrijeme kada u vrhu KPH-a bio drug Račan kasnije osnivač SDP-a (čak je i krivo reći osnivač, SDP = pravni nasljednik KPH, to je dakle ista stranka, s istim nekretninama, s istim financijama i s istim ideologijama "uzmimo bogatima, damo siromašnim radnicima" u "demokratskom" pakovanju).

Dakle, tvoja žena razmišlja glasati za partiju koja je tebe proganjala. Ludnica...
Iako, možda si ti bio undercovered UDBIN agent u emigraciji, zato tvoja žena nema problema glasati za SDP... Sve je moguće...

Zašto je SDP=KPH. Što misliste za koga glasaju svi jugoslaveni, mješani brakovi, komunisti u duši itd? Naravno, oni svoju stranku vide u SDP-u (iako naravno da nisu zadovoljni što više ne drmaju državom i nisu povlašteni u društvu i moraju trpjeti crkvu, hrvate u ministarstvima, ali za njih SDP je maksimum što je od partije ostalo i zato glasaju za SDP).
Da, da, ima komunista koji su prešli u HDZ ali tamo nema utočišta za pozdrav "drugovi", i koncepte "tito je veliki", "bratstvo i jedinstvo" i slične partijske floskule. To su nažalost komunisti koje ste izgubili, oni su se potpuno odrekli partijskog odgoja, karijeristi... A oni izvorni, ostali su u SDP-u i glasaju za SDP

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

A koja je ideologija HDZ-a?

A koja je ideologija HDZ-a? Uzmimo SIROMASNIMA I DAJMO BOGATIMA!? - takozvana Superhik ideologija.
Kuda spada bivsi komunist Tudjman? U one koji su se odrekli partijskog odgoja ili karijeriste, ili i jedno i drugo?
A njegov unuk iz mijesanog braka, u one koji po definiciji glasaju za SDP-KPH?

Tko je glasao

ideologija HDZa: svatko ima

ideologija HDZa: svatko ima po svojim mogućnostima, a država brine na ugrožene.
Obrati pažnju: ne "svatko ima po svojim potrebama" (komunizam), već "svatko po svojim mogućnostima" (kapitalizam). Ta mala razlika stvara razliku između društva koji njeguje rad i sposobnost od društva koji njeguje nerad, nesposobnost, podobnost i sve druge negativnosti komunizma

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Sto se tice ideologije

Sto se tice ideologije HDZ-a, mislim da grijesis sto je poistovjecujes s kapitalizmom. Kamo srece da su nam uveli pravu fair competition i market economy (posteno natjecanje i trzisnu ekonomiju). I grijesis da brinu za ugrozene- da li znas kakve su naknade za invalide, siromasne, nezapolene i djecji dodaci?
Umjesto toga, ponavljam, njihova ideologija je ideologija Superhikizma - UZMI SIROMASNOM I DAJ BOGATOM, to znaci sebi, svom prijatelju, rodjaku i 'poslovnom' partneru pa ce i on dio dati tebi.
Usput, nisi mi odogovorio na neka pitanja u mom komentaru. Izgleda da imas naviku ignoriranjana nezgodnih pitanja (slicno sam primjetio i u tvojim komentarima na druge teme o kojima sam pisao)

Tko je glasao

Umjesto toga, ponavljam,

Umjesto toga, ponavljam, njihova ideologija je ideologija Superhikizma - UZMI SIROMASNOM I DAJ BOGATOM, to znaci sebi, svom prijatelju, rodjaku i 'poslovnom' partneru pa ce i on dio dati tebi.

Daj mi objasni koji su to poslovni partneri koje HDZ opskrbljuje. Agrokor, Nexe, Vindija, Atlantic, Dukat (ex Lura), Stanić distribucija, Kerum (da sad ne nabrajm tvrtke s recimo Top 500 liste)...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Nazalost, to je vecina

Nazalost, to je vecina novopecenih bogatasa ili tajkuna. Svi oni su dobili nacionalnu imovinu uz pomoc HDZ-a, na razne nacine (menadjerskim kreditima samo njima, kupnjom deviza u pocetku rata, prodajom hrane, odjece i ostaloga Hrvatskoj vojsci tokom rata po cijenama visim od trzisnih i privilegiranim ugovorima, svercom oruzja i nafte u Bosni i Hercegovini tijekom rata itd. itd.
Svi oni su obavezni to vratiti HDZ-u i pojedinicima u njegovom vrhu, a kako drukcije nego novcem.
Da li je tebi poznato isto tako do kakve su sve imovine dosli kojekavi Zagorci, Cermaci, Rojsevi, Jambe itd. plejada 'generala' i 'poslovnih' ljudi koje je promovirao HDZ?

Tko je glasao

Da li je tebi poznato isto

Da li je tebi poznato isto tako do kakve su sve imovine dosli kojekavi Zagorci, Cermaci, Rojsevi, Jambe itd. plejada 'generala' i 'poslovnih' ljudi koje je promovirao HDZ?

Gledaj, ta tvoja frustriranost što neki imaju više od tebe zasljepljuju te pa ne možeš razmišljati normalno kad su u pitanju uspjepšni poslovni ljudi. Da, u tranzicijski situacijama politika je previše povezana s gospodarstvom. I zato se puno poduzetnika učlani u stranku (to smo naučili iz vremena komunizma) iako je njihov uspjeh najviše ovisio o njima samima. Evo recimo Čermak, u jednom Otvorenom ili latinici Čedo Prodanović je tako jasnim argumentima porušio sve kafanske optužbe o Čermaku i načinu kako je izgradio svoje carstvo da je voditelj ostao na "no comment"

Drugo, pogeldaj malo Top 500 listu (ili u Lideru 300 najmoćnih ljudi) i vidjeti ćeš da tu dominirau osobe koje nisu HDZ-ovi istaknuti članovi... To je samo jedna od floskula koja proizlazi iz negativne atmosfere prema poduzetnicima koja će ovu državu kočiti predugo...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

"Da,da ima komunista koji su

"Da,da ima komunista koji su presli u HDZ ali tamo nema utocista za pozdrav "drugovi",i koncepte "Tito je veliki","bratstvo i jedinstvo" i slicne partijske floskule"
U kojoj to mafijaskoj organizaciji postoje drugovi i bratstvo i jedinstvo.
HDZ i Cosa Nostra su organizacijski i na svaki drugi nacin kao blizanci.Rade na istim principima i po istom programu.I treba vam jedno priznati.Odavno ste pretekli svoje ucitelje sa Sicilije.

Tko je glasao

Da, da, ima komunista koji

Da, da, ima komunista koji su prešli u HDZ ali tamo nema utočišta za pozdrav "drugovi", i koncepte "tito je veliki", "bratstvo i jedinstvo" i slične partijske floskule.
Možda se javno ne pozdravljate sa "drugovi", ne koristite "bratstvo i jedinstvo", ali nije se Račan odijevao u bijelu uniformu, ne zapovijeda SDP svojim pionirima (http://img401.imageshack.us/my.php?image=hdzzagorjeobrisanoku0.png), ...

Tko je glasao

mješani brakovi, ovo bi se

mješani brakovi,
ovo bi se moglo deklarirati kao jezik "mržnje" , moja žena je Srpkinja ili kako ona voli reći Hrvatica pravoslavne vjere i branitelj od 1992 do kraja i vjerojatno ima više ordenja nego ti dlaka na kosi i zamisli nikada nisam ćuo za tu formulaciju mješani brakovi osim kada su neki manijaci u poćetku rata tjerali ljude iz stanova da bi se odmah potom useljavali jer su kao bili "mješanci"
Osim toga kada već raspravljaš o politićkim opcijama, ajmo ovako:
socijaldemokrati = liberalna socijalno osijetljiva građansko-kapitalistićka opcija - po meni glasovi zaposlenika
demokrščani = konzervativna socijalno neosjetljiva neoliberalna kapitalistićka opcija - po meni glasovi vlasnika tvrtki i ostalih recimo to tako "kapitalista"

mi smo još uvijek nerazvijeno demokratsko društvo i zato se događa da jedan radnik koji radi po 14 sati, visokoškolovan, nema nikakva prava i plaću 4200,00, godišnji kako mu daju ako ga i daju i stalno je u manjku radnih sati glasa za demokrščansku opciju - čudno

savjesni

Tko je glasao

ovo bi se moglo deklarirati

ovo bi se moglo deklarirati kao jezik "mržnje" , moja žena je Srpkinja ili kako ona voli reći Hrvatica pravoslavne vjere i branitelj od 1992 do kraja i vjerojatno ima više ordenja nego ti dlaka na kosi

Vidiš kakvi ste vi "demokrate" ustvari agresivci i napadate svaku kritiku ili činjenicu koja vam grebe uši...

Mješani brak je brak između hrvata i srbina (u našem primjeru), puno takvih se klasificiralo kao jugoslaveni (što samim time dokazuje koliko je mješani brak čudnovata tvorevina jer su pripadnici takvih brakova izmišljali da su pripadnici virtualne nacije - jugoslavena). A bili su ili srbi ili hrvati i to su ostali do kraja života, bez obzira na to što su u braku.
Dakle, pripadnici tih mješanih brakova su sami sebe vrijeđali - svojim postupcima

Ja sam samo konstatirao da su takvi brakovi postojali i da su ugalvnom imali loših isukstava početkom rata. Tvoj primjer je rijeđi, više ih ima gdje su se brakovi raspali ili bi jedna strana jednostavno otišla u Srbiju...(takvih znam najviše)

A što se tiče ordenja, možda je služila kod Zagorca, kažu da je on djelio ordenja šakom i kapom... :) Inače ja ih imam 5...

A najzanimljivija mi je to tvoja definicija socijaldemokrata. Liberalna društva (koja zagoravaju i liberalnu ekonomiju) nikako nisu socijalno osjetljiva. Jer liberalna ekonomija brine samo za kapital. Tvoja klasna podjela "zaposlenici" vs. "vlasnici tvrki" sasvim jasno pokazuje tvoju revolucionarnu opredjeljenost - mi protiv njih.. Oni nas pljačkaju, oni ne žive od svojeg rada, oni su lopovi, oni su "...", a zaposlenici su s druge strane moralni stupovi društva. Svašta
btw, Mrak ti je kapitalista, on je "onaj drugi". Jede u skupim restoranima, donira SDP, a radnici imaju prosječnu plaću (zamisli koliko bi imali više da on svoje luksuzne potrebe pretvori u plaće radnicima!)

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Iako je bjesodrugi na mojoj

Iako je bjesodrugi na mojoj ignore listi moram odgovoriti na bedastoce koje je ovdje napisao.
Mješani brak je brak između hrvata i srbina
Dakle ovo je u svakom slucaju homoseksualni brak.
A što se tiče ordenja, možda je služila kod Zagorca, kažu da je on djelio ordenja šakom i kapom... :) Inače ja ih imam 5...
To je vjerojatno po Hadeze liniji jer kako si sam napisao u ratu si unovacen 1995 godine i to neposredno poslije Oluje.
Inace sto se tice brakova svaki je brak izmedju muskarca i zene mijesani jer se radi o mijesanju razlicitih spolova.
Gospodine Cerovac iz ovog poslijednjeg pisanja bijesodrugog ja sam zakljucio kako je on presonifikacija ili Boze Vuksica ili o Vice Vukojevica.
BTW kad je konstituiran sabor 1990 moja supruga je rekla evo konacno i jedan pjevac u saboru Vice. a ja njoj nije to Vice Vukov nego Vice Vukojevic i on nije pjevac.

Tko je glasao

Dobro, neću o bijesudrugom.

Dobro, neću o bijesudrugom. Samo sam htio dodati da ja nemam niti jedno dolikovanje. A ni čin.

Tko je glasao

Kad se o tebi malo više

Kad se o tebi malo više raspita među ekipom iz 90-tih, svašta se dozna.
Tvoja priča koju širiš ovdje i na drugim službenim izvorima baš i nije 100% takva.
I kao svaka životna priča ima i drugi list, a tvoj se može vrlo lagano objasniti tim vremenima. Sve je bilo u klanovima, i ako je tvoj klan izgubio ti si pao s njime. Naravno, niti jedan klan nije bio moralna veličina i stup društva, samo interesi koji su se na jedan ili drugi način, nekaa manje nekada više poklapali s općim ciljevima države...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

cijeli problem i je u tome

cijeli problem i je u tome što u pojedinim trenucima u posljednjih 17 godina javno istaknuti interes države nije nužno bio najbolji mogući za taj konkretni trenutak

može biti da je klan koji je u tom trenutku žario i palio na prvome mjestu imao neki drugi interes a ne državni

eto, to je lijepo ilustrirano pričom o sanaderovom stanu u času kada je Martina bila zgrebačka gradonačelnica; nejvjerojatno za što su tada imali vremena i koliko su u tome efikasni bili

Tko je glasao

Nemam ni ja, pa se ne

Nemam ni ja, pa se ne hvalim. :-)))
Nisam ga dobil ni u jna, kad su na vojnom odsjeku kod davanja prije odlaska u Njemačku pročitali moju bukvicu su se zgražali.

Tko je glasao

Mjesanje je po genetskim

Mjesanje je po genetskim zakonima nuznost odrzanja vrste. Bijesdrugi lijepa je potvrda tog pravila :-p

Tko je glasao

Ja sam se na bivše

Ja sam se na bivše komuniste navikao. Čak i s njima radio. Npr. : Franjo Tuđman, Luka Bebić, Vladimir Šeks, Vlatko Pavletić, Ivan Supek, Krešimir Đeba i mnogi drugi. Niti sam im bio sudac niti ih osuđivao zato što su bili komunisti. Smatrao sam da je to njihova privatna stvar.

Tko je glasao

Dirigentu, glup ti je ovaj

Dirigentu, glup ti je ovaj odgovor - kao pokazuješ da su komunisti prešli u HDZ. baš korisna informacija, nismo to znala. To nisu ideolozi partije, to su čisti operativci...
(i zaboravio si Mesića, Manolića)

Da, Tuđman je bio član komunističke partije, ali vrhunski intelektualac koji je vrlo rano shvatio da se utopija ne ostavruje u realnom svijetu kako je Marks zacrtao... Tuđmana je The Man i povjesna ličnost toliko velika da ga eto kvazi intelektualci poput tebe ne podnose...

Tuđman nije kao drug Račan bio ideolog partije. Račan osim toga je nobody u svim elementima normalnom života, niti intelektualac, niti pisao knjige, niti ima profesiju. Obični činovnik koji se vjerno služio ideologiji.

Možete vas tisuću sad navaliti na ovaj post hvaleći svojeg pokojnog predsjednika Račana, ali badava vam to - Tuđman će ostati u povijesti kao kreator nove hrvatske države, a Račan samo kao zadnji komunista SRH
(evo upravo gledam 7 godina na Tibetu i došli su komunisti "s velikom crvenom zvijezdom na kapma" i donose miroljubljivom tibetanskom narodu rat, smrt i uništenje jer tibetanci njeguju vrijednosti koje partija ne podnosi. A to su one prave vrijednosti koje čine čovjeka čovjekom, ne lažne komunističke floskule).

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Krivo ste pročitali moj

Krivo ste pročitali moj komentar. Nisam nabrajao bivše komuniste koji su ušli u HDZ kako vi to timačite (jer Ivan Supek to sigurno nije) nego sam s tim ljudima surađivao u Matici hrvatskoj gdje sam radio od 1969 do 1971.

Tko je glasao

Da, Tuđman je bio član

Da, Tuđman je bio član komunističke partije, ali vrhunski intelektualac

Tuđman nije kao drug Račan bio ideolog partije.

Za političare nema recepta o boljim ili lošijim svojstvima, bitnije je kako se snalaze i šta rade kad im se da ili ukaže prilika. Naše prilike su izgleda nametnule slijed dominacije obrnutog, uz što nam se u prvi plan daju ideolozi a na stvarnije djelove procesa utiču tehnomenadžeri i pravnici. To ne bi bilo samo po sebi potpuno loše, da to ne dođe do prevelikog izražaja. Dakle, rječ je o pitanju obrnutog i mjere.

Tuđman nije vrhunski intelektualac, više ideolog, a previše je do izražaja došlo nametanje da to jest, na tragu komunističke prakse gdje su komunisti avangarda koja zna i ima vodeću ulogu. Tuđmana je život vodio potpuno po toj liniji a sam se nije dvojio. To je okolnostima odgovaralo i tako je nastavljena ista praksa. Iza Tuđmana u prvom planu je lakše nastavljalo sve ostalo.

I Račana je život vodio slično čvrsto, i funkcionirao je iz istih razloga.

I sve dominantne snage nastavljaju slično, po svim područjima isti ljudi i isti duh, premreženo, jedno drugo koči i onemogućuje opuštanje od čvrste inercije kontinuiteta. Nema niti 10 % drukčijih razmišljanja, ponašanja, ljudi ... bilo čega ... a i to što ima se eliminira, selekcionira više nego u Kini ... Obzirom da su kod nas novci i poslovanja živnuli sedamdesetih, kao da je sve čvrsto navođeno na stanje krajem sedamdesetih, uz razliku da padanje u defetizam kao ono Milke Planinc 1981.g. nije više moguće, jer o tada se to čvršće sprječava. Nešto malo ometaju smrti (Tito, Bakarić, Tuđman, Račan ...), ali se to pretežno amortizira.

Da to ne bi tako izgledalo, kontinuitet pa čak i povratak, kod HDZ naprijed Sanader, koji nije pratijaš ali se je uklopio. Kod SDP-a je smrt Račana dovela Milanovića, zato je na njemu fokus a iza je račanovsko krilo. HNS, HSP i drugi poručuju, i mi smo dio istog, većina nas ima preko 25 godina staža u tome.

Da nije prekomjerno isto zar bi 2007.g. to što se priča bilo toliko aktualno. Šta aktualno, skoro je najvažnije ili jedino važno. A to što je važno kad se samo malo vidi i proanalizira ...

Dozrijevanje. Ova runda je odlučujuća, ne po velikim očekivanjima, čuda nema, nego po dozrijevanju.

Tko je glasao

Bijesdrugi piše: Tuđman

Bijesdrugi piše:
Tuđman nije kao drug Račan bio ideolog partije. Račan osim toga je nobody u svim elementima normalnom života, niti intelektualac, niti pisao knjige, niti ima profesiju. Obični činovnik koji se vjerno služio ideologiji.
Račan koji je kao običan činovnik vjerno služio ideologiji bio je ideolog partije... hm, hm ... zanimljivo.

Tko je glasao

da, služio ideologiji

da, služio ideologiji komunizma i aplicirao tu ideologiju na domaće prilike i prilagođavao SKJ ideologiji...
Shvatio si što sam hito reći, drug Račan je bio obični fah-idiot...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Bijesni, pa možda sam i

Bijesni, pa možda sam i mogao shvatiti što si htio reći, ali toliko si već puta bio nedoljedan i proturječan u svom pisanju pa je teško sa sigurnošću razumjeti poantu. U ovom konkretnom slučaju čini se da si Račana htio ocrniti kao ideologa komunizma, a istovremeno ga omalovažiti kao beznačajnog aparatčika, što baš i ne ide jedno s drugim.
Već sam ti u nekoliko navrata skrenuo pozornost na proturječja koja pišeš, pa ću te podsjetiti na neka:
- Svojevremeno si žestoko kritizirajući (ismijavajući) Milanovićev odabir stručnjaka (a ne političara) za ministarska mjesta u potencijalnoj novoj vladi, istovremeno hvalio Sanaderov izbor stručnjaka (ilustirano primjerom kako je nekakvom sveučilišnom profesoru nudio ministarsko mjesto) kao mudar potez. Radilo se inače o jednom tvom dnevniku na temu Butkovićevog komentara o usporedbi Sanaderovog i Milanovićevog viđenja ustroja vlade u Jutarnjem listu
- Nedavno si u jednom komentaru koji se odnosio na kritike Sanaderove vlade utvrdio kako je ta vlada valjda i zaslužna za uspjehe, ako je već kriva za sve neuspjehe. Isti argument si odbacivao kada se uz neke dnevnike govorilo o odgovornosti vlade (samo je redosljed riječi bio drugačiji: ako si vlada pripisuje sve uspjehe, onda je valjda i odgovorna za ono što ne valja).
- prije nekoliko dana odgovorio si CNN-u u vezi s predizobrnim obećanjima ovako (dio komentara): Da, to nije napravljeno jer se pokazalo nemogućim. I što sad?
Kaj ti politiku shvaćaš tako doslovno. Za koga ćeš ti glasati - pa nitko ne ispuni sve što obeća. … HDZ je 3 dana prije izbora obećao na 20%. … … Ili da se vratimo na bicikle, laži o reviziji pretvorbe, o 200 obitelji koje će popisati i valjda strpati u zatvor itd... To su sve bile floskule za maloumne kao što si ti.

Ja sam se malo poigrao razmještajem tvojih tvrdnji i dobio ovo: Ili da se vratimo na bicikle, laži o reviziji pretvorbe, o 200 obitelji koje će popisati i valjda strpati u zatvor itd... Da, to nije napravljeno jer se pokazalo nemogućim. I što sad?
Kaj ti politiku shvaćaš tako doslovno. Za koga ćeš ti glasati - pa nitko ne ispuni sve što obeća.
HDZ je 3 dana prije izbora obećao na 20%. To su sve bile floskule za maloumne kao što si ti.

(Quod licet ...)

- u istom komentaru tvrdiš: "Veći problem od ludih obećanja je nepismeni narod kojemu moraš takva obećanja davati jer u protivnom ne znaju za koga bi glasali." U svom sljedećem komentaru pišeš ovo: "I za kraj, dosta mi je kontinutiranog vrijeđanja da smo mi koji glasamo za HDZ nepismeni, glupi, seljaci itd... " što ima posebnu težinu ako se uzme u obzir tko ima najagresivniju kampanju.
- Simpatična mi je i ova tvoja rečenica: "A što se tiče ordenja, možda je služila kod Zagorca, kažu da je on djelio ordenja šakom i kapom... :) Inače ja ih imam 5..." (U zločestoj interpretaciji rečenice mislio bih da na svom primjeru potvrđuješ kako se ordenje dijelilo šakom i kapom).

Ako se želiš uspješno svađati s drugima, prvo se prestani svađati sam sa sobom.

Tko je glasao

Mislim da ne bi trebalo

Mislim da ne bi trebalo gledati tko je u izbornoj jedinici nego ono generalno što koja stranka nudi. Dala sam si truda i dobro proučila programe, tako da nemam baš nikakve dileme za kog ću glasati. Bahate neznalice, lopovi, trgovci mandatima, prodavači magle i drugi muljatori davno su već isključeni :-).

Tko je glasao

Bahate neznalice, lopovi,

Bahate neznalice, lopovi, trgovci mandatima, prodavači magle i drugi muljatori davno su već isključeni

A daj mi molim te objasi što od nabrojenoga nema u SDP-u? Ili ako ti je lakše, nabroji mi vrhunske stručnjake i moralne vrijednosti u SDP-u. Dokazane stručnjake, da imaju rezultata upravljanja državom u nekom području. I molim te, ne želim slušati priču o profesoru Jurčiću koji je samo teoretičar - profesor s vrlo nezapaženim mandatom ministra gospodarstva...

Ostale strankice - interesne skupine - trgovce u srži nastajanja i postojanja neću niti spominjati

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

He, he, he....vidiš bijesu

He, he, he....vidiš bijesu da možeš, kad hoćeš, priznati kako SDP-ovci nisu bahate neznalice, lopovi,trgovci mandatima, itd. Za razliku od HDZ-a u kojem je jedan čovjek bog i batina, a svi ostali samo puki izvršitelji, u SDP-u su, ali i u HNS-u, okupili puno pametnih i stručnih glava koji su najbolji u svom području, koji smiju slobodno misliti i raditi ono u čemu su najbolji. Što se mene tiče, uvijek ću više vjerovati timu takvih ljudi nego samo jednom čovjeku. Staljinizam prodavajte nekom drugom, meni nećete.

Tko je glasao

Za razliku od HDZ-a u kojem

Za razliku od HDZ-a u kojem je jedan čovjek bog i batina
Joj, što su mi smiješni ovi koji puše te fore o jednom pametnom čovjeku i nitko drugi ništa ne radi, ne misli... Vidi se da si ti radnik s porte koji nikada nije sudjelovao u nekom timu gdje se odlučuje. Da, postoji jedna osoba koja donosi odluke (predsjednik Uprave npr, ili premijer), ali on prije toga razgovara sa stručnjacima, sudjeluje u diskusijama i onda donosi odluku procjenjujući svekupunu situaciju. To je razlika lidera od fah idiot stručnjaka. Fah idiot stručnjaci samo vide svoj svijet, a upravljanje državom (ako pričamo o Sanaderu) je multidisciplinarna aktivnost u kojoj treba sagledati sve i donijeti najbolju odliku. Uspješni lideri se razlikuju od neuspješnih po tome što donose ispravne odluke i cjelokupni proces vuku naprijed. Tu je Sanader 10x bolji od Račana (npr), koji nije mogao niti jednu jasnu odluku donijeti, oko svega je razmišljamo mjesecima

Eh da, ako ti misliš da u SDP-u nije tako, toliko se varaš da te jednostavno žalim kako
Kao prvo, ne zaboravi da Račan nije odstupio i bez njega se NITI slovo nije pomaknulo sve dok nije UMRO! A ostavio je za sobom koliko očiglednih zamjenika? Niti jednoga, on i onda nitko. Zato je i SDP konvencija iznjedrila Milanovića.

I za kraj, molim te nabroji mi te HNS i SDP stručnjake...
Linić, Picula, Opačić, Ferenščak, Čačić, Lesar, Komadina?
Kakvi su to stručnjaci? U čemu? Moralne veličine? Čačić duguje poreznoj 50 milijuna kuna. Linić od Štroka i Lenca. Picula McDonals u Japanu iz Velike Gorice? Opačić član udruge Hrabri telefon. Lesar? Ferenščak. Bandić koji Horvatinčiću poklanja Cvjetni trg....

Daj molim te nabroji mi te moralne stručnjake i veličine iz SDP-a i HNS.a
Molim te, molim te... molim te

Što se mene tiče, uvijek ću više vjerovati timu takvih ljudi nego samo jednom čovjeku. Staljinizam prodavajte nekom drugom, meni nećete.
I za kraj, daisy (lijepi nick), daj molim te razmisli malo svojom glavom i nemoj vjerovati sloganima s bannera i plakata. Uostalom, koalicija je bio "tim" od 6 "odabranih" stranaka, pa znaš kako je to svršilo...

I potraži malo Red Dozen tekstove na pollitika.com, vidjeti ćeš da je taj TIM u kojega se ti kuneš obični skup starih SDP-ovih kadrova, i da ima manje novih lica nego što je Sanader u odnosu na HDZ predstavio na izborima 2003.

I biti ću još jedan vrlo blag (gledajući moj vokabular ovdje) i daisy razmisli svojom glavom (zbog sebe, ne da glasaš za HDZ) - gdje je taj tiim stručnjaka u SDP-u i HNS-u i također napusti malo portu i pogledaj svijet oko sebe - lideri su sve. Od korporacija, do država, do stranaka do institucija, do rock bandova, do glumaca koji nose filmove... itd itd itd

Priča o timu je čisto zamagljivanje kad ne znaš što bi, kad nemaš lidera..
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

I koja je to stranka?

I koja je to stranka?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci