Tagovi

Za ideale ginu budale, pokornima bar nešto kapne

Jedna moja fb prijateljica prenijela je dugačag, deprimirani status koji ne mogu odoljeti da ne prenesem, kao i svoj kratki komentar.

Ljudi su u pravilu nevjerojatno sebični ili su kukavice. Bila sam svojedobno predsjednica sindikata u srednjoj školi, izabrali su me jer sam uvijek nešto prigovarala na nastavničkim vijećima. Drugi su šutjeli.

Primjerice, jednoj je kolegici 'falilo' dosta sati, predavala je tjelesni. Pa se dosjetila da može namaknuti brdo sati organizacijom hodočašća u Mariju Bistricu. Trideset dva ili više kilometara. Traje to sestro, skupe se sati samo tak'... Javila sam se i rekla da je to nečuveno, skandalozno, čak... jer ima valjda među djecom i onih drugih vjeroispovijesti, ili su možda ateisti.. Rekoh, organiziraj, brate mili, pješačenje, kakvo hodočašće... Pojeli su me, logično. Pa sam postala sindikalna povjerenica i nakon kratkog vremena uvidjela da je predsjednica na nacionalnoj razini korumpirana i da je glupo trošiti članarinu na večere ili izlete. Htjela sam utrošiti članarinu na stvarnu pomoć kolegama ili kolegicama kojima pomoć treba. Da ne duljim, ubrzo sam dala ostavku jer sam im uskratila zabavu i obrušili su se na mene, kao grabežljivci. Na razrješenje su došli svi povjerenici, iz svih škola. Ja sama za katedrom. Stiskali su mi kolege ruke nakon govora, ali nasamo, na hodniku. 'Svaka ti čast', rekoše. I onda sam razotkrila hobotnicu, izbrabljivanje učenika koji su umjesto prakse, strukovnjaci, radili u gazdinim vinogradima, cure su čuvale djecu, peglale... Nitko, ali baš nitko od službi nije reagirao. Obišla sam ih sve, išla kod majstora (sama) prijetila im oduzimanjem licenci... Paralelno sam radila u Jutarnjem, uvijek sam bila radoholičar. Sve su to objavili. Stvar se riješila, gazdama se zaprijetilo, a ja sam otišla iz škole... Ima toga još. Zapitajte se, ukratko, s kim bi bili na bojištu. Borila sam se kasnije za svoje kolege u novinama, kojima je prijetilo smanjenje plaće. Bila sam glavna urednica. Otišla sam zbog nepravde. Nitko od njih me nikada nije nazvao. Kasnije sam opet nešto pokrenula. Reče gazda 'ti ostani, tebe trebam, drugi su višak'. Otišla sam, kao kapetan. Sukus: za ideale ginu budale. Zato ne vjerujem nikome tko se zgraža nad tuđim 'nemoralnim' postupcima jer znam da bi postupili isto, ili slično.

Puno puta sam čuo ili svjedočio sličnoj priči, u posljednjih oko 35 godina, dakle još iz socijalizma. Na tome sam i temeljio svoje teze da se osnovna društveno-politička struktura odnosa i mentalitet nisu promijenili od socijalizma. To je mreža patronsko-kklijentelističkih odnosa, gdje postoji samo vertikalna solidarnost ("kum", zaštitnik prema sljedbenicima, uzajamni ali nesimetični odnos) a ne horizontalna (simetrični odnos, na kojem se temelje sindikalne akcije, društveni pokreti, građanski aktivizam).

Tko iskoči kao zastupnik raje, raja ga tapša po leđima i skrivečki mu čestita, ali ne idu za njim/njom.

Opći rezultat: društvo funkcionira, ali s trajnom krizom moralnosti jer stvarne vrednote ne odgovaraju proklamiranima (ideologija to onda tumači hajkom na "griješne jarca", pozivanjem na kolektivnu budnost protiv neprijatelja koji nikad ne spava i čišćenje "mangupa u našim redovima" - latinska "lustracija", žrtva očišćenja, to odično analizra Rene Girard u "Nasilje i sveto" - kao što je bilo i u socijalizmu: onda se pozivalo na budnost protiv nacionalista, tehnomenadžera, anarholiberala, a danas Jugoslavena, Srba, komunjara - struktura je ista) i s niskim stupnjem ekonomske učinkovitosti zbog toga što ogroman dio društvene energije odlazi u traženje rente a ne stvaranje viška vrijednosti (kao rezultat, BDP otprike upola od potencijalno mogućeg.)

Komentari

Pod terminom "ugodio" misli

Pod terminom "ugodio" misli se : učinio pogodnom za rješavanje ljudskih problema i ostvarivanje ciljeva vrste, naroda i individua.

Tko je glasao

Nije se rodio ko bi vašu

Nije se rodio ko bi vašu pamet ugodio.

Tko je glasao

Ljudska vrsta

Čini se da nikome od onih koji razgovaraju o ovim stvarima nije jasno da na ovom planetu postoji ljudska vrsta i da su narodi, nacije ili plemena, lokalne države samo neki od načina na koji se pojavljuje i postoji ljudska vrsta.

Istinski vođa je onaj koji svojom djelatnošću doprinosi ostvarivanju ciljeva ljudske vrste, a svoj narod koristi samo kao sredstvo ostvarivanja tih ciljeva, kako i treba biti. A ako on istovremeno ostvaruje i neke do ciljeva svog naroda, utoliko bolje. Može ga se smatrati pravim i većim vođom sa stajališta ostvarivanja interesa i ciljeva ljudske vrste i sa stajališta interesa vlastitog naroda.

Gdje vam je svijest o tome da na Zemlji postoji Ljudska vrsta i da je ona ključni subjekt cjelokupnog povijesnog procesa, a njena dobrobit cilj svih ciljeva?

To je za vas SF.

Govorite kao da ste pali s Marsa ili kao da ste neki vanzemaljci ili neandertalci. Najviše i najdalje što vidite, to je neki jebeni narod ili nacija. Žalosno, kukavno.
Da sam na vašem mjestu, radije bih šutio, da ne pokazujem da sam slijepac.

Tko je glasao

Poznato

No čini mi se da ta kolegica ono što je više ili manje normalno i običajno doživljava kao nešto nenormalno. Radi se o tome da je ona sama nenormalna, a onda je tu svoju nenormalnost u inverznom obliku projicirala na društvo - svoj je pomalo patološki altruizam prikazala kao općedruštveni egoizam. Stvarno je nenormalna.
Jedno pitanje:
Ako budala ne zna što je ideal, a ne zna, kako će onda poginuti za njega?

Ni ja nisam zadovoljan svijetom ni sadašnjim stanjem druištva i želio bih biti apsolutni vladar cijeloga svijeta.
Jedino zbog čega možda to ipak ne bih postao, čak i ako bi mi se pružila prilika, jest strah da bi to mogao biti gadno težak posao i da ja nisam dovoljno sposoban za takve poslove, pa bi nastalo još veće sranje.
Stoga, neka vladaju drugi, a ja ću im samo, kad budem dobre volje, reći kako trebaju vladati i što tko treba raditi: Ti to, ti to.
To mi se čini najmanje zastrašujućom opcijom.

Tko je glasao

mi trebamo vođu,

lidera, koji vodi, a ne onoga koji osluškuje puls naroda, jer kad vođa počne osluškivati puls naroda uvijek nastaje sranje.
zanimljivo, masa ne voli iskonske vođe, i takvi imaju veliku šansu da završe na klavirskoj žici, ali voli vođe koji podilazi masi, i za njih glasaju.

Tko je glasao

Načelno bi to bilo ispravno, no?

Tko odlučuje što je ispravno? Koje su karakteristike dobrog vođe? Kojim bi se načelima trebao voditi? Ako je izabran od naroda sa jednim ciljem i na temelju svojih obećanja je li dobar vođa ako sve pogazi i krene sa politikom koju je narod s gnušanjem odbacio? Može jedan primjer "lidera-vođe-koji vodi-ili je vodio, odnosno koji je vodio svoju politiku kontra želja i potreba vlastitog naroda?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Može jedan primjer

Može jedan primjer "lidera-vođe-koji vodi-ili je vodio, odnosno koji je vodio svoju politiku kontra želja i potreba vlastitog naroda?
Evo npr Lee Kuan Yew, pokojni singaporski vođa, koji je vodio stranku i zemlju u osam uzastopnih mandata, i od neugledne britanske kolonije stvorio azijskog tigra u samo jednoj generaciji i to na površini od 700(!) kvadratnih kilometara.
Pa onda svakako FD Roosewelt, pa nekoliko osoba iz južnokoreske politike koji su Južnu Koreju digli na razinu prvoklasne svjetske industrijske velesile, a nisu se suviše zabrinjavali oko razvoja demokratskih institucija i participativne demokracije.
Pa, na opće zgražanje demokratskog svijeta u tu skupinu ulazi i čuveni general Augusto Pinochet, koji je, nakon čilenske katastrofe sa Allendeom, od Čilea napravio najuspješniju južnoameričku zemlju nakon 17 godina diktature.
Neke od danas najuspješnijih zemalja su u svom prvom razdoblju mobilizacije nacionalnih resursa bile svakakve, samo ne zemlje sa razvijenim demokratskim institucijama i božsačuvaj demokratskim procedurama.
Ne bih rekao da su vođe tih zemalja vodile zemlju, kao što ti kažeš, kontra želja vlastitog naroda, ali nisu se baš ni rukovodili željama naroda, jer da jesu, njihov uspjeh bi svakako bio mnogo manji, ako bi ga uopće i bilo....

Tko je glasao

hm... kontradiktornost i tautologija

Ne bih rekao da su vođe tih zemalja vodile zemlju, kao što ti kažeš, kontra želja vlastitog naroda, ali nisu se baš ni rukovodili željama naroda, jer da jesu, njihov uspjeh bi svakako bio mnogo manji, ako bi ga uopće i bilo....

Ako nisu vodili kontra želja i potreba naroda, onda nisu vodili kontra želja i potreba naroda, simple as that.

Ako jest, a jest, želja i potreba svakog naroda napredak i uspjeh onda dotični političar nije ništa napravio što narod ne želi, ali ne zna kako ostvariti. Problem je kad političar priča jedno, radi drugo.

Dakle, nisi mi dokazao da je bilo koji vođa od ovih nabrojanih radio kontra želja i potreba naroda, a zasigurno su slijedili želje naroda i još bitnije: radili ono što su govorili, za razliku od ove naše bagre.

Milslim da nisi shvatio što sam htio reći. Daklem, ja i dalje tvrdim da je upravo ostvarivanje volje, želja i potreba naroda ono što vođom-liderom izdvaja one najbolje od prosječnog jada i bijede korumpiranih politikanata.

Dakle 2, ne stoji da bi njihov uspjeh bio manji da su slijedili volju naroda, nego upravo suprotno, što više slijede, ostvaruju, želje i potrebe svoga naroda to su više toga napravili, as simle as that.

Također, prema prethodnom, vođa-lider koji ne slijedi ono što želi narod nije veliki i nije vrijedan spomena, jer što vrijedi trčati ako trčiš u pogrešnom pravcu?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

gluvo kolo uzduž i poprijeko

Može jedan primjer "lidera-vođe-koji vodi-ili je vodio, odnosno koji je vodio svoju politiku kontra želja i potreba vlastitog naroda?...bilo ih je puno. Koji su uvjerili narod/podanike da su želje i potrebe vođe isto što i želje i potrebe naroda/podanika.
Dok se ne pojavi drugi vođa koji uvjeri narod/podanike da su ovaj put dijametralno suprotne želje i potrebe vođe isto što i želje i potrebe naroda/podanika.
Cijelu poznatu i pisanu povijest je to formiralo.
Što nužno ne znači da su ti lideri bili dobri...
...ali ako pročitaš mainstream novinske članke koje su im pisali suvremenici u bilo kojoj od tih zemalja, i u bilo kojem povijesnom razdoblju...svugdje pišu da su, ono, super, genijalci, nepogrešivi, da vole pse, bebe, tuljane i sve što mali čovjek voli,

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci