Tagovi

Za EU - pa što bilo, da bilo

Ima nas koji ne moramo voditi brigu o tome jesmo li ili nismo u Evropskoj zajednici odnosno kako ćemo glasovati u nedjelju 22. siječnja 2012. Prvo, datum je već tu, nekako se brzo prišuljao, i evo nas na glasačkim mjestima na kojima smo, dijelom, bili 4. prosinca 2011., za izbore za Sabor RH. Drugo, doživotna dozvola boravka u Austriji, upisana u hrvatsku putovnicu, omogućuje mi rad, boravak i kretanje u državama Evropske zajednice, njih 27.
Doživio sam ulazak Austrije u Evropsku zajednicu radeći u svojoj knjižari -antikvarijatu u Beču, tako da su mi u živom sjećanju atmosfera pred ulazak Austrije u EU. I poslije tog događaja nisam primijetio neku veliku prednost zbog toga, niti primjećujem danas da Hrvatska nešto izuzetno gubi što još nije u EU - pratim događaje u Austriji i ovdje u Hrvatskoj, shvaćajući koliko smo obje zemlje male u odnosu na svjetske sile i koliko, posebno Hrvatskoj, treba rada, znoja te poštivanja zakona i morala da bi postali dio evropske porodice naroda i država.

I dojma sam da evo 3- 4 dana prije glasovanja zapravo nismo imali sreće da razumijemo dubinu i sveobuhvatnost promjena koje nas očekuju. Kao da je nekome u interesu da u prvi plan dolaze manje važna pitanja i/li provokacije te u ime tzv. demokracije javljaju se više protivnici Evropske zajednice, a ne njeni zagovornici.

Stvarno smo mi čudan politički narod: uvijek nešto zanovijetamo, a malo toga istinski i objektivno zapažamo, a negativno mijenjamo! Inače, pregovori su završeni, predpristupni sporazum potpisan, a punopravan član EU Hrvatska postaje 1. srpnja 2013. ( Napomena: „Evropska zajednica“ - EZ i „Evropska unija“- EU, koristim u istom značenju, a inače preferiram "v" umjesto "u"!)

ŠTO TREBA ZNATI I O ČEMU RASPRAVLJATI?

U poštanskom sandučiću zatekao sam brošuru „Sve što ste htjeli znati o Europskoj uniji“ i baš bih volio znati koliko je drugih građana Hrvatske pažljivo pročitalo ovu brošuru. Naime, mnogi se žale da nisu dovoljno informirani, a ova brošura ipak odgovara na temeljna pitanja Evropske zajednice i navodi promjene koje se mogu očekivati.

Iz brošure prepisujem uvodne rečenice: „Europska unija (EU) je oblik nadnacioanlne gospodarske i političke suradnje 27 europskih država koje su se slobodno udružile radi učvršćenja mira, promicanja demokratskih vrednota, blagostanja i dobrobiti svojih naroda, te gospodarskog i socijalnog napretka. Iako svjetska kriza nije zaobišla EU je i dalje prva trgovačka sila u svijetu, premda obuhvaća samo 7 % svjetskog stanovništva, predstavlja gotovo trećinu svjetskog bogatstva.“

Zatim, poimence su navedene sadašnje članice EU, navodi se što članstvo u EU donosi, odgovara se na pitanje hoće li nam stranci oduzeti radna mjesta, kakav će biti status branitelja, hoće li se hrvatski građani moći zapošljavati u državama EU, pod kojim će uvjetima hrvatski studenti moći studirati na stranim sveučilištima, što ulazak u EU znači za hrvatsko selo i poljoprivredu… Navedeni su fondovi EU te glavne institucije EU ( (Europska komisija, europski parlament, vijeće europske unije, sud…). Ukratko, korisna brošura koja se mogla pojaviti u javnosti i ranije, kao što je i rasprava o tim i drugim pitanjima trebala se zahuktati ranije, a ne zadnji tjedan pred glasovanje.

Sinoć, u srijedu 18.01.2012. gledao sam na TV „Otvoreno“, među ostalima i Danielu Trbović i Anju Šovagović,Vilija Matulu… rasprava je bila zanimljiva i takvih rasprava trebalo nam je više. Dojma sam da je i Virovitičko-podravska županija prespavala ozbiljnu i širu raspravu o pitanjima pristupa Hrvatske Evropskoj zajednici, slično cijeloj Hrvatskoj. Zanimljivo je posebno to da iako su tri najveće stranke suglasne o pitanjima Evropske zajednice i ulasku Hrvatske u nju, mediji rado bilježe primjere otpora građana kada imamo priliku vidjeti kako se ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić „obračunava“ s građanima koji ne misle kao ona i spomenute stranke. Ili ona propagira prednosti Evropske zajednice na neodgovarajući način, profesorski uporno i dosadno, čak prijeteći, zaobilazeći goruća pitanja života, ili pojedinci i grupe svoje opće frustracije iskazuju sada, a trebali su u predizbornoj kampanji za Sabor?? U svakom slučaju, HNS u partnerstvu sa strankom umirovljenika Hrelje(ccccc!!!) pokazuje se onim što često tvrdim - štetočinskim za Kukuriku koaliciju, predstavnikom nemilosrdnog krupnog kapitala, elitističkom strankom bez dovoljno socijalne osjetljivosti. Inače, sinhronizirano djelovanje političkih stranaka, crkve, udruga, državnih tijela, zapravo svih euro - zagovornika moguće je doživjeti i kao svojevrsni pritisak, pa i agresiju, na političku svijest građana.

Evo još nekoliko mojih zapažanja o pitanjima pristupa Hrvatske Evropskoj zajednici.

Prije svega, dojma sam da se premalo raspravlja o osnovnom pitanju: hoćemo li kao građani Hrvatske nakon ulaska u EU živjeti bolje, iz rasprave kao da je nestao pojam ŽIVOTNI STANDARD građana, zatim pitanje cijena robe i namirnica… Sjećam se da je u vrijeme ulaska Austrije u Eu bilo govora o tome kako će cijene namirnica pasti, kako će se smanjiti zbog širenja njemačkih trgovačkih lanaca na Austriju, međutim cijene su ostale iste, a neke su i povećane! Već kod obračunavanja austrijskog šilinga u euro cijene, neki moji kolege trgovci i poduzetnici zaokruživali su cijene, naravno, na više! Istina, u nas taj strah neće biti aktualan 1. srpnja 2013. jer će se mnoge mjere primjenjivati kasnije – primjerice, euro će biti uveden kasnije, na tržište rada moći ćemo bez radnih dozvola u Evropu kasnije – moguće je i sedam godina poslije, znači tek 2020 - te itd.

"OBRANA“ HRVATSKOG SUVERENITETA

O pitanju „obrane“ hrvatskog suvereniteta raspravlja se površno, naglašava se neki veliki gubitak, euroskeptici pitaju koliko ćemo ubuduće biti kao država samostalni. Pitanje je zakašnjelo jer gubeći gospodarski suverenitet ( prodaja banaka strancima, ključnih hrvatskih firmi, prekomjerno zaduživanje itd.) suverenitet je već ograničen, a on je to i više ako se uzme što će se od 1.srpnja 2013. određivati u Bruxellesu, a što u Zagrebu.

Hrvatskoj je ostala zastava, grb i himna, zemlja, šume, vode, nekretnine njenih građana, sve u svemu suverenitet će biti podijeljen…i veliko je pitanje koliko ćemo tom podjelom biti zadovoljni. Ipak, usporedbe Jugoslavija – Euroslavija je pojednostavljivanje i ne vidim potrebu da se narod plaši nekakvom Jugoslavijom u obliku EU…Istina, posebno je pitanje što se danas događa u EU, zašto ulazimo u taj savez u vremenu njegove najveće krize – od Grčke preko Španjolske, Italije, Portugala do Rumunjske…, u kojem će se smjeru EU razvijati..??

Nisu li ti često spominjani fondovi samo dobar mamac za hrvatske firme, poljoprivrednike, udruge… Kao knjižar u Beču radio sam jedan projekt s institucijom EU i naradio sam se ne realizacijom projekta koliko papirologijom nakon njega – trebalo je papirima (računima) potvrditi svaki izdatak, čak i kupovine posluženja (naranče, sokovi, keksi) za goste u knjižari! Kao obrtnici, imali smo pravo među prvima doći do određenog iznosa eura i sjećam se opet da je bilo zadovoljstvo donijeti u knjižaru hrpe euro kovanica i pokazati te pripremiti ih za vraćanje kupcima.

NE SOTONIZIRATI, NE IDEALIZIRATI!

Hoće li ulazak Hrvatske u EU promijeniti ponašanje stranih banaka u Hrvatskoj, kako će se investirati u Hrvatsku, hoće li privatizacija ići dobrim smjerom, što će biti s porezima, kontrolom granica Hrvatske i država koje nisu članice EU…U kojem će smjeru EU – prema dnu odnosno raspadu, ili će se ipak stabilizirati..? Ukratko, ne treba sotonizirati EU, što rade euroskeptičari (EU kao pakao) ili je idealizirati (EU kao raj): u vremenu kada svijet je podijeljen na gospodarske blokove i saveze (USA, Istočna Azija, Bliski istok, Latinska Amerika…) Hrvatska nema druge varijante osim da se priključi Evropskoj u zajednici.

Referendum je prilika da o tome sami odlučimo pa pozivam u svoje osobno ime građane da izađu u nedjelju na birališta i zaokruže DA ili NE? (ZA ili PROTIV). Promatrači referenduma su već određeni, stižu im iskaznice, prilika je to da ipak sami odlučimo, kud puklo da puklo, što bilo da bilo, kamo će (i kako) Hrvatska dalje.

Kamo, ako ne u Evropsku zajednicu?

Napomena: Ovo je neznatno izmijenjena kolumna objavljena u četvrtak 19.01.2012. na portalu www.virovitica.net

Komentari

...

znači trebalo je reći ne eu i možda bi hrvatska poput islanda izašla i krize...zanimljiva teorija...još kada bi uzroci bolesti (krize) bili isti, onda bi nam možda i pomogao isti lijek...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Uzrok nije isti

Vic je u tome da kad dođe do stvarno gustog, ove naše moš trulim jajima, a ako neće poslušat i kamenom. Kad stvarna vlast zbriše u Brisel moš se potuč s lokalnom policijom, al od toga nema baš neke vajde.
Da mi žena hoće, odselio bih na Island još prije 6-7 godina. Tamo nema glupana. Takvi ili poginu ili odsele u Ameriku.
A što da radim kad je mojoj najdražoj tamo pre mračno i nedovoljno drveća.
:-(

Tko je glasao

:-)

Ma, nema panike, mlijeko već teče, još samo čekamo med! :)

Sad bi ti odeslio pa da mi koji ostanemo imamo veći dug u eur/stanovnik. E, pa ne može! :) Što nas je više, to će biti lakše vratiti dug!

Da bi izveo nešto kao Island - moraš imati i vrhušku s mudima. Mi to nemamo, tako da... ne treba niti razmišljati o tome.

Tko je glasao

Nisu oni imali vrhušku s mudima

nego narod s mudima!

Inače, kod fascinacije Islandom, ne treba izgubiti iz vida da su njihovi dugovi sitnica u usporedbi s recimo Grčkim, a niti to da su iz zemlje s cca 300.000 stanovnika na tisuće iselilo u zadnjih nekoliko godina...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Islandski dug je u odnosu na GDP

Net central government debt: (2007) 10.3% of GDP; (2008 est.) 41.3% of GDP; (2009 est.) 78% of GDP; (2010) 79.7% of GDP; (2011) 85% of GDP.
Izvor: http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/3396.htm
Samo što su za razliku od nas odlučili (milom ili silom) da neće sanirat banke nego domaćinstva, tj. ljude. Svoje ljude.
Oni se lijepo drže principa da je država tu da zadovolji neke potrebe svojih građana, a ne obratno.
Država je zato i osnovana.

Kod nas stvari stoje malo drugačije:
http://www.ijf.hr/hr/publikacije/casopisi/12/newsletter/110/
Podaci jesu malo stari (2009.) al ih je svejedno dobro za pogledat. Posebno grafikone 8 i 9.

Nekako mi se čini da se kod nas više pokušava stvoriti dojam da se ništa ne može napraviti nego što je to isitina.

Tko je glasao

Treba još imati u vidu...

Grčka - GDP (2010): €227 billion (about $312 billion).
Island: GDP (2010): $13.24 billion.

a i to da je grčki dug jako_puno_posto GDP-a! Uspoređujemo li apsolutne brojke, jasno je da si Island puno lakše može priuštiti neposlušnost i lokalnu kreativnost, nego što to može Grčka.

Drugim riječima, Island je samo optimističan anegdotski primjer...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Točno, samo što grka ima "malo" više

Pa ispada:
28.363 $ / grku (11.000.000 stanovnika)
41.375 $ / islanđanu (320.000 stanovnika)

Osim toga, islanđani od resursa imaju samo toplu vodu i ribe. O prometnoj povezanosti ne bih trošio riječi. Zato valjda ni nisu toliko interesantni velikim igračima.

Grci su po svemu u boljem položaju. Samo ako se uspiju othrvat "velikodušnoj pomoći". Moje mišljenje je da bi im bilo najbolje da se vrate na drahmu. Da, bit će skupo. Jako skupo. Ali ako ostanu na euru i prihvate "pomoć" bit će zauvjek u dužničkom ropstvu.

Možda sam staromodan, ali nekako mi se čini da sloboda nema cijenu.

Tko je glasao
Tko je glasao

@Malo samokritike...

I dalje, nakon objave rezultata referenduma ostajem umjereni eurofil, no sada ipak još manje umjereni. Naime, moj dnevnik nije razmatrao pitanje izlaznosti birača na referendum (minus mog dnevnika!!I) koja, s 44 % je dramatično niska i zapravo je pljuska hrvatskoj političkoj oligarhiji. Ni ona s HDZ predznakom, ni ova sa SDP predznakom nije uvjerila birače da ONI ODLUČUJU, tako da tek sada dobivamo pitanje svih pitanja: tko zapravo odlučuje u Hrvatskoj?? Trećeklasna oligarhija koja se dokopala vlasti 1991. i sve će učiniti da vlast zadrži (udružit će nas i s Mjesecom, samo da ostane na vlasti), interesne grupe oko hrvatskih vlada i Sabora, opet zapravo dobrano trula, nesposobna i egoistična politička oligarhija, mediji (produžena ruka spomenurte oligarhije), narod koji je još jednom dokazao da mu nije do odlučivanja! Ostati doma, popiti još koji "gemištek", popušiti još koju hrpu cigareta, onako usput povaliti partnera ili partnericu, telefonanirati do besvijesti, surfati, gledati i slušati na HTV 1 kako nam je ponuđena "referendumska noć", kao neka vrsta loše, teško probavljive novogodišnje noći...sveti je cilj i naš građanski interes...Sve drugo što bi značilo preuzeti svoj dio odgovornosti je rizično i briga, a nama (većini!) je samo do onoga narodskog - udri brigu na veselje...
Drage moje pollitičarke i pollitičari, ostaje mi dilema što odabrati od onih hedonističkih varijanti! Ili, četiri nespomenute:
1. otvoriti prozor sobe i udahnuti svježi zrak,
2. potražiti neki pouzdan kruzer i otputiti se na krstarenje, sretan što sam živ se vratiti,
3. podići zadnjicu i uputiti se na blagotvornu noćnu šetnju...
4. strovaliti se u krevet i utonuti u okrepljujući san!???
LAKU NOĆ HRVATICE I HRVATI! SUTRA JE NOVI DAN...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Korekcija:

Umjesto .."Sretan što sam živ se vratiti" treba ..sretan što ću se živ vratiti,

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ako dopuštaš Ljubo

s obzirom da je ovaj dnevnik o referendumu, evo i jedan aktualni komentar: zaista nisam očekivao da će ovoliki broj ljudi izabrati ulazak u EU. Mislio sam da će biti ili jedva ulazak ili debeli, DEBELI neulazak, ali potpuno sam se prevario.

Što me dosta čudi jer nisam sreo živog čovjeka koji je bio za ulazak. Potpuno sam fulao u procjeni.

pozz
doza

Tko je glasao

hipokrizija podomaće

...to isto se meni događalo godinama, prije izbora
sam mogao čuti samo gnušanje na mogućnost da
bi netko glasao za HDZ...e da bi me netom poslije
izbora neki veselo častili pićem zbog pobjede HDZa.

Tko je glasao

Izgleda da su protivnici ostali kući

Skoro sve on-line ankete su govorile suprotno.
Izgleda da su protivnici ostali kući ili su protivnici bili aktivniji na internetu.

Tko je glasao

E, ali to ne mogu

opravdati kod ljudi, jer mi je na uši izlazilo koliko ljudi žele da ih se uključi u odlučivanje i da participiraju u vlasti za vrijeme zadnjih izbora, a onda kad im se ponudi referendum oni ostanu doma. Čak i ako zamjeraju referendumu nešto kao da nisu bili dovoljno informirani, svejedno su ga trebali izaći rušiti, pa tražit da ih se informira, ono što im sigurno nikako ne ide u korist je da ostanu doma. Tako da ja, iako sam se ful protivio Sanaderovom mijenjanju referenduma i jasno govorio da to radi jer želi falsificirati volju naroda, ja ovaj referendum uvažavam jer vidim da se ljudima zapravo ni ne mora ništa falsificirati, oni će naprosto ostati kod kuće gledat Larin izbor.

(sorry na žustrini, ovo ne ide tebe, ali kako nekome može smetati relativna većina, a onda ne izađe ne referendum?!)

pozz
doza

Tko je glasao

Eh, doza

Ti si vidim doista entuzijastičan u vezi demokratskih procesa kojima se izražava, a potom i izvršava volja građana i tako to ;)

Meni ova izlaznost govori da taj entuzijazam u većini biračkog tijela nije prisutan.

(s druge strane, kako popis birača nije vjerodostojan, možda se zapravo varam;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ma i nije samo to

kažem, ljudi su se jako bunili u vezi toga koliko ih se pita i koliko oni mogu sami odlučivati. Ovo (uz sve nedostatke kao relativna većina itd. ali što ne mijenja nečiju amogućnost izlaska) je izravno pitanje za građana. Barem je referendum izravan utjecaj građana na neku odluku. Pa gdje su svi ti ljudi koji žele da sami odlučuju o sebi i svojoj budućnosti i da ih se pita što da se radi? To mi nije jasno.

pozz
doza

Tko je glasao

Razlozi slabog odaziva građana

Možda je razlog za slab odaziv ona prevara građana oko izlaska na referendum,
kada su sindikati i bivša vlada dogovorom i manevrima vlade i Ustavnog suda
ignorirali volju 815 000 građana.

Bilo je to vješto izvedeno,
pa se odgovornost za provedbu dogovorenog referenduma
prebacila na sadašnju vladu,
koja ga nije htjela, morala ili imala obavezu provesti.

Možda je to samo jedan od više razloga
zašto su se građani odlučili apstinirati od ovog referenduma.

HDZ je za svoja dva mandata vrlo vješto putem "javne" TV kuće provodio
manipulaciju, zaglupljivanje, podjelu i dezinformiranje građana.

Stoga se ne treba čuditi mnogim pojavama u društvu,
korumpirano je dugogodišnjim djelovanjem od vlastodržaca,
promoviranjem lažnih vrijednosti,
nefunkcioniranjem pravosuđa koje nije djelovalo ili je djelovalo pod patronatom vladajućih,
pa su mnogi javno i općepoznato krimosi slobodno
mogli kršiti zakone, krasti i uništavati vrijednosti društva;
a unatoč tome postali su cijenjeni članovi ovog bolesnog društva.

Mirtaflora

Tko je glasao

Meni je jasno

da svi mi pomalo nagađamo i spekuliramo u nastojanju da razumijemo što nam se u društvu događa, čak su mi neke od tvojih pretpostavki prihvatljivije od ostalih, ali čak i razočarenje neprovođenjem referenduma u vezi ZOR-a nije mi objašnjenje zašto bi netko radio ono što se od njega "očekuje"? To mi nitko ne uspijeva objasniti.

Bojkot čiji je rezultat pobjeda onoga koga bojkotiraš, jednostavno nije bojkot. Zamisli da bojkotiraš Konzum tako što uvijek isključivo kupuješ u Konzumu i nikada se ni na što ne žališ? Zamisli da bojkotiraš HDZ tako što si doživotni član? Meni to ne štima.

Mogu se složiti za jedan mali dio ljudi da je možda bojkotirao referendum i da nije previše razmišljao o tome tko ima od tog bojkota najviše koristi. No razlog za neizlazak po mome mišljenju nije ni približno tako romantičan poput onih Tuđmanovih "gromoglasnih hrvatskih šutnji" ili nekakvog velikog pasivnog otpora. Mislim da najveći broj onih koji nisu došli na referendum otpada na onaj tip razmišljanja; aaa, ja ti se politikom ne bavim.

To je na kraju ono što najčešće čuješ kada se vratiš u svoje malo mjesto. Tamo se ljudi politikom jednostavno ne bave. Svi oni nauče riječ "apolitičan" i na tome sve završava. Mislim da će na kraju takav jedan krajnje običan i ne zanimljiv razlog koji je sušta suprotnost od nekakvih tihih revolucija, biti i najbliže istini.

pozz
doza

Tko je glasao

Ovo je na tragu Tuđmanove "stoke sitnog zuba"

Mislim da najveći broj onih koji nisu došli na referendum otpada na onaj tip razmišljanja; aaa, ja ti se politikom ne bavim.

60% glasaća proglasiti apolitičnim - čestitam...:(:(

Tko je glasao

Za razliku od tebe

koji si 100% onih koji nisu izašli na referendum proglasio nekakvim velikim zapatistama i determiniranim, jednoumnim borcima protiv privida demokracije koji su se na neki način svi uspjeli povezati premda jednog jedinog poziva na bojkot nije bilo. Zapravo su protivnici EU pozivali na zaokruživanje PROTIV, a nitko nije pozivao na bojkot, ali oni su valjda to onim kolektivnim podsvjesnim ili masovnom inteligencijom kao mravi, ili neš sl. I čije je "promišljeno" i "ciljano" djelovanje uspjelo polučiti upravo rezultat kakav im ne odgovara.

Jedino što za takve gluposti možeš od mene dobiti je da je tvoja predrasuda pozitivna, a moja negativna. A nagađanje su, kako sam rekao na početku svog koma, obje. Dakle za tebe su oni stoka izfantaziranog i preuveličanog zuba. Istina je da bi oni vjerojatno radije čuli to što ti govoriš, ali opet samo zato što ih to lišava odgovornosti i prikazuje u ljepšem svijetlu.

Inače, ovo što sam ja naveo kao pretpostavku, se barem zasniva na onome što sami ti ljudi za sebe kažu. Imaš li ti kakva svjedočanstva iz npr. Like ili neke druge regije s malim odazivom o nekakvom smišljenom bojkotu? Imaš li barem jednu jedinu osobu da je navedeš imenom i prezimenom koja živi u nekom malom seocetu negdje u Dalmatinskoj zagori da se je svojim izborom odlučio na bojkot?

pozz
doza

Tko je glasao

60% je politička bomba

Naravno da imam jer sam ja ipak bio malo lijen u predreferendumsko vrijeme te sam sudjelovao u mini javnim raspravama glede pristupanja i problematikom jednog ugovornog podrućja. I bio sam u svim županijama osim DN-e. U druženjima post festum dobio sam skoro identične odgovore u svim sredinama glede ovoga o čem ti zboriš.
90% od ovih 60% radi se o politički motiviranom bojkotu - prosvjedu protiv političkih elita i njihovom zanemarivanju interesa općeg dobra i svih ljudi posebice u ciljanom zatiranju solidarnosti. U privatnom razgovoru to ljudi jasno tako kažu. U eventualnom odgovoru za javnost ti isti uglavnom spominju tu mantru "ne interesira me politika". Naravno da je mene interesiralo zakaj takav odgovor a ne direktan i stvaran. Vele oni - nakon ovakog odgovora nema više pitanja, a nama se neda obrazlagati nekaj kaj nitko u ovoj državi ne doživljava ozbiljno. Dakle tvoja tvrdnja o apolitičnosti 60% glasaća je mnogo ozbiljnika priča od ove koju neki zajedno s tobom pokušavaju prodati kao neumnost stoke sitnog zuba.

Tko je glasao

ni pet ni šet...

hm... 90% od 60% biračkog tijela (i to s onog lažnog popisa što bi rekla ppetra)... da vidimo što kaže matematika... 0,90 x 0,60 x 4.500.000 = 2.430.000

Dva i pol milijuna glasača misli isto i iskazalo je politički motivirani bojkot? Ideš :))))) Pa dva i pol milijuna ljudi ne zna izgovoriti "interes općeg dobra". Ajd se uozbilji malo :)

Tko je glasao

@zaphod Zatvoriti??

Ako je stvarno tako da dva i po milijuna ljudi n zna izgovoriti "interes općeg dobra" ili "opći interes a ne bahati egoizam", onda ovoj radnji na jugoistoku Evrope treba spustiti rolo i početi graditi novi poslovni prostor. U ovom, sreće i normalnog života više nema! Više životarimo nego živimo dostojanstveno!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

razlika izmedju klikete-klik

razlika izmedju klikete-klik i dici zadnjicu.

Tko je glasao

He, he, zavisi što si očekivao...

Jer ako su ankete bile iole vjerodostojne, to se odmah moglo preračunati u 2/3 za.

Ali izlaznost je sigurno iznenađenje, jer ispada da je manje od 30% birača dalo podršku referendumu. No kako oni odlučuju, to je to.

Međutim, člinjenica je da su birači odbili preuzeti odogovrnost, s obzirom na izlaznost, ruka se skratila kako pobornicima, tako i protivnicima.

Tko je glasao

ehm...

Po istoj logici, samo je 13% birača protiv ulaska u EU (ako uzmemo u obzir izlaznost i postotak protiv)...

Tko je glasao

Više nije bitno, jer je rezultat takav kakav je

Ali činjenica je da niti je većina izašla na referendum, niti je odluka volja većine.

Malo sarkazma, mi uopće ne znamo ni kakva je izlaznost, niti kakvom je većinom donešena odluka, jer u dvadeset godina samostalnosti nismo uspjeli srediti biračke popise.

I još sarkazma, ako uzmemo u obzir da su Hrvate na podršku EU pozvale sve stranke, vladajuće i oprbene, crkva, akademija, Gotovina, Ivkošić, Butković, pa čak i Dodik; ako uzmemo da se biračima prijetilo ekonomskom propašću i gubitkom mirovina ako ne glasaju za EU - kako to da je izlaznost dobro ispod 50% i kako to da se trećina izašlih uopće usudila glasati protiv? :-)

No, to je demorkacija i s te strane uopće ne treba dovoditi u pitanje rezultat, niti mi je to namjera. Ja sam čak unaprijed napisao da nemam namjeru sporiti rezultat.

Tko je glasao

da budemo fer i korektni,

da budemo fer i korektni, ukoliko se u obzir uzme stvaran broj biraca, izlaznost se kretala oko 52-53%. sto je imho i dalje malo, i zapravo zasluzuje jednu ozbiljnu analizu na pollitici.

nadalje, vecina JEST odlucila - vecina onih koji su odlucili artikulirati svoj stav. oni koji nisu izasli - a mogli su - unaprijed su se slozili sa odlukom vecine.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

ps: izlaznost je pored

ps: izlaznost je pored fantomskih biraca pod stalnim pritiskom dijaspore, koja redovito ima izrazito nisku izlaznost (cak i onda kada o toj izlaznosti HDZ-u ovisio pokoji ekstra mandat u saboru, pa su po bosni otvorili par stotina birackih mjesta i bus linijama premrezili susjednu drzavu). tako da bi kao pravi relevantan podatak trebalo gledati izlaznost u domovini.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@Hazivelkos Izlaznost??

Biračko tijelo je jedno i jedinstveno, zašto bi ga se dijelilo ako zakon daje biračko pravo određenim građanima... Bolje rješenje je: bez dijaspore u glasovanju! Ali, za takvu odluku treba imati muda koje SDP (Kukuriku koalicija) nije imala i nema!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

za takvu odluku treba imati

za takvu odluku treba imati dvotrecinsku vecinu


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

drčan neki narod :))

kako to da je izlaznost dobro ispod 50% i kako to da se trećina izašlih uopće usudila glasati protiv? :-)

je, to i mene fascinira..poslije prijetnji Madame le Minister usudit se glasat protiv? tja, hrvatići su baš neki drčan narod. a i ti vražji penzići, što je to žilava sorta, čak se niti oni nisu prestrašili gospoje ministarke :))

da, izlaznost jest katastrofa, i vjerujem da bi bila bolja da je bila uravnoteženija kampanja, javne diskusije, manje strašenja ljudi i brainwashinga stupidnim PR uratcima, itd. itd.

šteta, jer, kako je i dr. Neven Šimac rekao večeras: tužno je što Hrvati zapravo uopće nisu shvatili koliko je važno da izađu, da sudjeluju, da se izjasne, itd.

CC

Tko je glasao

Gospoje Ministarke

CC,

Mislim da ne treba kriviti samo sadašnju Gospoju ministarku,
nećemo se valjda spuštati na nivo bivše PMinistarke;

koja je izjavila da stil ove iritira ljude;
zaboravljajući ili ignorirajući činjenice koliko je njen vlastiti stil cerekanja i isticanja same sebe,
iritirao, ogorčio građane za vrijeme njenog mandata,
a da ne spominjemo guranje u prvi plan odmah uz Drivu.

Shvatili su građani koliko je važan odaziv na referendum, itekako.

Mislim da je jedan od razloga za slab odaziv
dogovor bivše vlade i sindikata da se ignoriraju potpisi 815 000 građana;
te da se organizacija referenduma ostavi novoj vladi,
koja ga nije htjela ili imala obavezu provesti.

Građani su se nebrojeno puta uvjerili da političke elite nastupaju i djeluju u svojem interesu,
a ne u interesu građana, koji su im poslodavci.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

legalnost, legitimitet i ovoono

Meni osobno bi bilo jako drago da živim u zemlji s sređenim popisom stanovništva.

No, ako imamo mozak (a imamo) - i ako nas ima cca 4,5 miliona... onda birača (dakle punoljetne osobe minus one koje su izgubile pravo glasa) - ne može biti više od 3,5 miliona... (jel tako? tako je)

Za je cca 1,3 miliona, protiv 0,7 miliona - to je 2 miliona --> izlaznost cca 60% (nota bene - tolika je upravo bila izlaznost na biračkom mjestu gdje sam radio).

Dakle - totalno porazna činjenica jest ta da 40% građana odbija sudjelovati u svom glasačkom pravu. Netko bi mogao reći "to su oni koji su mislili da referendum ionako prolazi" - ali tko zna je li to istina.

No, izgleda da, čak i uz totalno sređene spiskove - dugo vremena nećemo vidjeti veću izlaznost od 2/3 građanstva - na bilo što...

Tko je glasao

jbga

Nasjeo si iskrivljenoj percepciji kojoj je doprinijela masovna histerija naročito po internetu.

Tko je glasao

da, da,

izgleda da jesam!

pozz
doza

Tko je glasao

ako udjemo u eu, hocemo li

ako udjemo u eu, hocemo li moc izaci iz natoa?

Tko je glasao

hocemo li moc izaci iz natoa?

Bilo je prilike da se na referendumu o EU ubaci i pitanje za Nato, ali sastavljači pitanja za referendum - Vlada i Predsjednik nisu to napravili i tako snose povijesne posljedice. Nisu ni prihvatili da bude i pitanje referendum o referendumu, što bi bilo zaista jednostavno, jer bi na sutrašnjem listiću umjesto jednog imali nekoliko pitanja.

Tako je i SDP pokazao da kao opozicija govori jedno, a na vlasti drugo i da ne žele - kao i HDZ, da "olakšavanjem" uvjeta za referendum (manji broj potpisa i duže vrijeme sakupljanja potpisa) daju veće demokratske slobode građanima u neposrednom odlučivanju. Očito da i sadašnja vlast ima "dnevno političke poteze" i već je na samom početku svog mandata "povukla građane za nos".

"Predsjednik države Ivo Josipović izjavio je kao nema ništa protiv da se referedum o pristupanju EU i referendum o olakšavanju uvjeta za raspisivanje referenduma, održe istodobno, ali smatra kako pitanje referenduma o referendumu u ovom trenutku nije bitna stavka.
"Referendum je jedan od najdemokratskijih oblik izjašnjavanja građana, ali s obzirom na relaksirane uvjete za raspisivanje, moramo paziti koja su to pitanja pogodna za referendum. Ima stvari koje traže jednu većinu, onih koja traže drugu i moja preporuka svima koji sudjeluju u formiranju referendumskih pitanja i određivanju vremena referenduma jest da se dobro prostudira mehanizam referenduma. Neke su države s prečestim referendumima o pojedinim sitnicama same sebi dale šamar", izjavio je hrvatski predsjednik."

(26.11.2011) http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/161855/Referendum-o-referendumu-n...

Prečesti referendumi ...?
Šamar za dva referenduma u dvadeset godina ??
Kako nije bitna stavka, kad građani do sada nisu u mogućnosti sami raspisati referendum već je to samo privilegija vlasti?
Paziti koja su pitanja za referendum pogodna ...? (Kao npr. nećemo referendum o Nato-u, nije pogodno pitanje, da ih ne bi naljutili!)

Očito je ta "nova pravednost" zakazala - jer, pogodan je svaki referendum za koji građani normalno-ostvarivim brojem potpisa odluče da treba biti! A sad će oni dobro prostudirati mezanizam referenduma sve do kraja svog mandata ...

Tko je glasao

!

Gale, znaš ti i pametnije pitati i/li komentirati. Dakle, ako još netko želi da budemo i izvan EU i IZVAN NATO-a, izloženi opasnosti nekih susjednih i drugih država i saveza, nazdravlje! Kakav god NATO bio jamstvo je kakve-takve sigurnosti Hrvatske...I pitanje ti je ipak malo off topic!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

EU i Nato su povezani

@Ljubo
Nismo izloženi nikakvim opasnostima od susjeda. Najveća su nam opasnost ovo širenje multinacionalnog kapitala uvijeno u formulu ulaska u raj Europske unije. EU i Nato su povezani. Nato je samo vojno sredstvo za zaštitu postojećih i osvajanje novih tržišta i izvor je nesigurnosti za svijet i za nas, jer nas uvlači u ratove u koje nam (poslije NDH, ustaše i Rusija) nije padalo na pamet da učestvujemo. A tek budući ratovi "potpuno ujedinjene" EU protiv Azije?

Države Europe: Francuska, V. Britanija, Italija, Danska, Španjolska, Belgija, Grčka, Norveška, dakle većinom članice te krasne uljuđene-socijalno osjetljive-razvojno poticajne-demokratske Europe napale su Libiju i time pokazale da se u EU nakon 70 godina ponovo razvija fašizam. Nažalost, u tome je učestvovala i RH. Mi se još uvijek pitamo kako je Hitler uspio doći na vlast i uvući cijeli svijet u rat, a iste stvari se sada ponavljaju pred našim očima.

Tko je glasao

Austrija i Finska

Austrija i Finska nisu u NATO-u, jer su pametniji. I zato ih svaki dan netko napada?

Tko je glasao

Eto...

Članica NATO Grčka toliko je sigurna od članice NATO Turske, da je odmah odlučila kupiti oružja za par milijardi od članica NATO Njemačke i članice NATO Francuske!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Usli smo potpisivanjem, ali smo u govnima na oba kraja

Meni je osobno već dosta rasprave o EU, mi smo ušli u Europu kada su završeni svi pregovori i potpisan sporazum, narod se sada pita reda radi, da ga se htjelo pitati, pitalo bi ga se prije svih potpisivanja i dogovaranja. Ako sada na referendumu ne prihvatimo, prihvatit ćemo kad tad. Tu na nama uopće ne leži odluka, jer je davno donešena, napokon sam shvatila. No, ne znam kakve će se sve stvari mijenjati, hoće li biti bolje ili gore, ali u svakom slučaju u našoj državi vlada kaos, inertnost, nezainteresiranost, korupcija i bezidejno čekanje da netko nešto pokrene. Trulost se proširila od vrha do najšire javnosti, pa i djece, pa tako imamo 11-12-godišnjake koji žele život provesti u neradu i slušajući cajke, zarađujući nepošteno i ostati neokrivljeni za bilo što. Od koga su to naučili? Od primjera naše države. Kako da riješimo taj problem, koji je veći od sveg duga i EU? Kako da promjenimo svijest čovjeka, svijest mlade generacije koja će jednog dana biti na našem mjestu? To me zanima, a rješenja ne vidim u vidokrugu. Nkoga se ne može aktivirati, motivirati, zaokrenuti, ukazati na razliku dobra i lošega. Zar je bitno gdje smo ako je takvo građanstvo u većini? Svi pametni žele pobjeći iz takve situacije i tako ostaje još manje ljudi koji su voljni raditi i raditi i mijenjati i pomoći.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

@MMaestral EU I - David Icke???

Bila sita ili ne rasprave o EU, ona, i ovako kaotična, pomaže da se orijentiramo prije glasovanja. Međutim, u tvom upisu vidim poantu u slijedećim riječima:
"Trulost se proširila od vrha do najšire javnosti,.."
Reći ljudima koji su ostavili zdravlje za malu mirovinu, da ni tu malu mirovinu neće dobiti ako ne uđemo u EU je stupidno. To razara zdrav um, unosi pomutnju i strah među ljude i normalno da smo siti takvih i sličnih izjava...I što je NAJGORE OVI NOVI U MALO VREMENA POKAZUJU SE VRLO SLIČNI STARIMA! Politička garnitura na vrhu države, uz nekoliko iznimaka, je trula, izrasla na šifri MALO RADI, DOBRO ŽIVI, još gore MALO RADI, PUNO KRADI... To je trulost morala, zakona, ideja, aktivizma...U tom okviru EU i nije toliko važan koliko se prikazuje...Pitanje svih pitanja je: tko može zaustaviti negativne trendove? David Icke, lajavac?? I njemu slični??? Imam osjećaj da zadnjih mjeseci prisustvujemo fenomenalnoj smotri gluposti i izmišljotina (Tito i američki svemirski program i sl.) i najradije bih se povukao na neki Robinson otok...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Odcijep

Ili osnovati novu državu unutar ove sa neovisnom vlašću. Pa sve po svome i kako spada!

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

@Mmaestral Podanici??

Što kažeš na ovu državu: SAMOSTALNA VIROVITIČKA KRALJEVINA (SVK), ti kraljica, ja kralj, ne znam tko bi nam bili podanici, ali to i nije tako važno. Hoće li SVK biti dio Evropske zajednice, nije također presudno. Važno je imati državu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Hahahah

Joj, kraljevinu nikada ne bi osnovala, isla bi na neostvarive ideale, ali ako bi ljudi vjerovali u njih i tako se ponasali, uspjelo bi.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

austria u europskom trendu

Ah ta Vienna . Koja bela cita. Šetnja Kaisermuhlenom ( dvi tojkice na slovo u) pa priko Franc Josef ove ( ulica nešto ka solinska. Odlasak na hepening u Volks opreru . A tek Straus i Kunst. Čista romantika . Sve blišti o čistoće i reda. U otelu sobarice ka pupe , malo crnopute , nisan sigur jesu kambođanke ili malezijke al sam sigur nisu austrijanke ni balkanke . U borši Mozart plastični u staklenoj kugli ručno rađen u kini.

Ta austrija je europska zemlja , a te zemlje jako vode računa o svojim europejcima, zašto u njoj rade tamnopute sobarice a ne europejke i zašto je ova kugla o Mozarta kineska. Virovatno zato što je to puno jeftinije . Ali to izgleda na prvi ekonomski pogled jeftinije kasnije se odbije o glavu . Stara navada je ko ne plati kurbu plati likara . Taj gladac izvani je u stvari jadac , jerbo austrija izdaje obveznice prvi put nakon pedeset godina i te obaveznice kupuju njemačke banke . Znači bankrot.

A kamo će hrvacka ?
Hrvacka je već godinama u k...u pa iz ovog k...a da ide u novi k...c stvarno nema smisla .

Ja ne želim da mi dica žive u takvoj europi di se dovodidu tamne sobarice i kineske kugle . Kad kerum hdz i sdp dovedu tamne sobarice ka jeftinije ondak mi moremo samo ka domoroci u africi plesat oko japanskih i kineskih turista nebili nam bacili šaku riže .

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci