Tagovi

Vuljanićevih 10%

Kampanja za skorašnje europske izbore se zahuktava. Neki su krenuli ranije a neki se tek pripremaju. Među onima koji ne gube vrijeme se nalazi i Nikola Vuljanić, aktualni hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu. Kao naručene su mu došle predložene izmjene Zakona o radu kojima vlada Zorana Milanovića pokušava unijeti promjene u radne odnose i tržište rada. Zbog osjetljivosti tog pitanja kao i činjenice da se sindikati protive bilo kakvim izmjenama koje bi išle na štetu radništva, neće ga zaobići nijedan političar koji zna kako se skupljaju politički poeni. U hrvatskoj javnosti, medijima i u Hrvatskom saboru se inače već dulje vrijeme vodi rasprava koja na momente prelazi i granicu dobrog ukusa.

Među onima koji vrlo dobro znaju na čiju se stranu sad treba svrstati su i Hrvatski laburisti – stranka rada. Vrlo lagodna oporbena pozicija u Saboru im omogućava da nikad ne kažu baš ništa što se ne bi svidjelo hrvatskim biračima, mada su vjerojatno i sami svjesni da se neke stvari moraju promijeniti. Osim nekolicine saborskih zastupnika iz te stranke, aktivan je i Nikola Vuljanić. On je dobro procijenio da se sotoniziranjem predloženih izmjena može pridobiti simpatije javnosti i, vrlo vjerojatno, koji glas više na skorim izborima. Dosjetio se i originalnom rješenju, u vlastitu predizbornu kampanju će uključiti neku od europskih institucija.

Kao zastupnik u Europskom parlamentu Vuljanić ima pravo izravno postavljati pitanja Europskoj komisiji i očekivati brzi odgovor pa ih je pitao koji je stav Evropske komisije po pitanju radničkih prava u Hrvatskoj i ujedno predložio ujednačavanje tih prava u svim članicama unije:

„Koji je stav Komisije po pitanju radničkih prava u Hrvatskoj? Zar ne bi bilo bolje da se zbog prava radnika ujednače zakoni u državama članicama do određenog minimuma, jer vidimo da sustav inspekcija ne daje željene rezultate pa se dolazi do zaključka da su radnici u drugim državama članicama zaštićeniji nego u Hrvatskoj.

Od Komisije je dobio odgovor u kojem je ključan sljedeći dio:

„Direktivom o radnom vremenu utvrđuje se maksimalno prosječno tjedno radno vrijeme, uključujući prekovremeni rad, od 48 sati (izračunanih tijekom referentnog razdoblja od četiri mjeseca) te minimalno dnevno (11 uzastopnih sati) i tjedno razdoblje odmora (24 sata neprekidnog odmora, pored 11 sati dnevnog odmora).“

Kad se taj dio usporedi s onim što je predloženo Hrvatskom saboru, lako je zaključiti kako Vladin prijedlog izmjena nije u suprotnosti s europskom direktivom o radnom vremenu:

„Fleksibilno radno vrijeme - u slučaju povećanja opsega posla radnik na zahtjev poslodavca mora raditi i do 56 sati tjedno, ali ukupan broj radnih sati u razdoblju od četiri mjeseca mora se svesti na 40 sati tjedno (48 s prekovremenim satima). To znači da ako je radnik jedan tjedan radio 56 sati, neki drugi tjedan unutar 4 mjeseca mora raditi 24 sata. Kolektivnim ugovorom moguće je ugovoriti i do 60 sati tjedno.“

Budući da se radi o visoko obrazovanom političaru a za pravilnu usporedbu dvaju rješenja je dovoljno poznavati osnovne matematičke operacije, doista je nevjerojatno da bi Nikola Vuljanić mogao kardinalno pogriješiti i zaključiti da se hrvatski prijedlog ne uklapa u europsku direktivu. Usprkos tome je odlučio u javnost plasirati sljedeću bombastičnu izjavu:

„Europska komisija je potvrdila da je hrvatski Zakon o radu kriminalna umotvorina onih koji se nazivaju socijaldemokratima“

Lako je pretpostaviti zašto se odlučio svjesno obmanuti hrvatsku javnost, prvo zato što se nalazi u kampanji a drugo zato što zna da je javnost već pomalo neosjetljiva na laži koje im s vremena na vrijeme serviraju političari. Kao dokaz da je svjesno izrekao neistinu se vidi iz sljedećeg:

„U odgovoru stoji i da će Europska komisija pažljivo pratiti stanje i poduzeti potrebne mjere ako ustanovi da nacionalno zakonodavstvo nije u skladu s relevantnim propisima EU-a, primjerice o ograničavanju prosječnog tjednog radnog vremena prema odredbama Direktive o radnom vremenu.“

Opće je poznato što znači izraz „ako ustanovi“ pa u tumačenju zasigurno nije pogriješio ni Vuljanić. On je, dakle, svjesno plasirao neistinu. Moglo bi se reći i drukčije, da je pogrešno informirao javnost ili, najmanje sofisticirano, Vuljanić je svjesno izgovorio laž.

Uzaludno je sad zdvajati nad činjenicom da je, eto, još jedan političar lagao u lice javnosti. Još od vremena Andrije Hebranga i njegovih 10% to nije nikakvo iznenađenje. Čudno je jedino to što se ovaj put uhvatilo Nikolu Vuljanića, aktualnog zastupnika u Europskom parmalentu koji će se boriti za još jedan mandat. Čudno je zato što bi se od europskog zastupnika trebalo očekivati da je usvojio i europske demokratske standarde a osnovni je, da se političara ne smije uhvatiti u laži.

Kad se kojeg uhvati, leti. Pritom najčešće sam daje ostavku a ako slučajno i smatra da se u borbi za političku funkciju smije poslužiti baš svim sredstvima, kazne ga birači.

Zapravo, trebala bi ga kazniti već stranka, ona koja se diči sloganom „Nismo svi isti!"

Ili ipak jesu isti pa neće?

Komentari

Psi laju, karavane prolaze

Potpuno je jasno da hrvatskim laburistima - Stranci rada uopće nije važno o čemu se priča, nego koliko će im ta priča povisiti rejting. Onaj koji malo bolje poznaje odnose u toj stranci i prave ciljeve nekolicine uhljeba u njenom vrhu neće trošiti previše vremena na njih, jer zna tko su i što su. Međutim, sada su laburisti parlamentarna stranka koju svi mi skupa financiramo i s punim pravom trebamo prstom pokazati što i kako rade. Sada, ta politikantska i populistička stranka puca po švovima jer su birači shvatili da od galame u Saboru od koje Lesarova ekipa dobiva aneurizme, nema baš nikakve koristi, apsolutno n i k a k v e.

timashine

Tko je glasao

Zamjerka utemeljana, lai je nezgodno što je i s Alfa Kentaura...

... vidljivo da ti je cilj "sotoniziranje" oporbenog političara u službi izborne promodžbe tvoje stranke.

Socijaldemokrati, eto, jednostavno idu na ono što je Europska komisija, poznata jelte po velikoj brzi za radnike, stavila kao gornji plafon. I pri tome uvrijeđeno kažu, da je to zapravo ono najbolje što radnici mogu dobiti. zanemarujući da su zapravo, upravo u uspješnijim državama EU, standardi zaštite radnika viši.

Ali jelte ta laž nije tako grozna. :-(

Kako sad imamo 11 a ne 12 zastupnika, a pritom je došlo do okrupnjavanja pa će biti manje "palih" glasova (za liste koje ne prelaze prag), onih 5,77% koje su laburisti dobili prošle godine gotovo sigurno neće biti dovoljno za osvajanje mandata. Moraju se truditi da privuku dodatne glasove. S druge strane, SDP-u bi, osim laburista, glasove možda mogli oteti i kandidati ORaH-a i HSLS/NF. Tako da ništa čudno, da su živčani. Pat mandata moglo bi se lako pretvoriti u četiri, pa čak i u samo tri.

I HDZ također ima razloga biti živčan.

Petirka je peta na listi i vrlo je upitno hoće li ući.

Ruža je mrzovoljna, jer je niže na listi, ali nada se i opet preferencijalnim glasovima. Može li ponoviti prošlogodišnji uspjeh? Tako bi izgurala Petirku!

Liste HDSSB-a, HSP-a i HRAST-a su prošle godine imale zajedno 7,0%, pa sad, zajednički, imaju osnove za nadu u osvajanje jednog mandata.

Tko je glasao

Zahvaljujem na mini analizi

Zahvaljujem na mini analizi izbornih šansi pojedinih osoba i koalicija. Drago mi je i što smatraš da kao utemeljena stoji zamjerka Vuljaniću na namjernom iskrivljavanju odgovora EK i zloupotrebi istog u svrhu izborne promidžbe.

Ono što mi nije dobro sjelo i što nisam do kraja razumio je insinuacija o izbornoj promidžbi moje stranke.

Neću nanovo ispovijedati vlastito političko uvjerenje ali bih doista volio da se oni koji u svakoj mojoj kritici političke scene traže skrivene motive jednom dogovore, koja je to moja stranka i kojoj to stranci odrađujem izbornu promidžbu.

Do ovog dnevnika sam bio etiketiran kao "ljuti" laburist jer sam kritizirao ponašanja unutar Kukuriku koalicije. Evo si sad već drugi koji mi spočitava da strahujem od izbornog potencijala laburista i odrađujem kampanju za SDP. :)

Hajde da se onda dogovorimo, red je da i ja znam za koga radim. :)

B-52

Tko je glasao

insinuacija o izbornoj

insinuacija o izbornoj promidžbi moje stranke (...) ali bih doista volio da se oni koji u svakoj mojoj kritici političke scene traže skrivene motive jednom dogovor

Pa, ja bar nisam član nijedne stranke i ne vidim s kim bih se ja to imao dogovarati. :-) A da je ovaj napis u službi izborne propagande SDP-a protiv prijetnje s ljevice - kako rekoh, vidljivo je lako. Nikako to ne mislim o SVAKOJ tvojoj "kritici"!

Uostalom, ne zamjerma ti osobito - valjda bih i ja to sada radio, da sam recimo u ORaH-u (činjenica je da su konkurenti za iste birače na ljevici!) :-P

Inače, Vuljanić je objavio svoj stav i na svojem mrežnom sjedištu.

Riječnik mu je žestok, ali nije to znanstvena studija, nego poltiička promocija. Ne vidim da toliko žestoka teza dnevnika stoji. Socijaldemokrati su odluči da prava radnika smanje, Stranka rada ih štiti. Rade li to samo da zarade glasove, jer mogu iz oporbe brbljat što hoće? Možda.

Tko je glasao

Na ovom linku

http://www.nikolavuljanic.eu/vijesti/171-prijedlog-zakona-o-radu-je-krim...

Tu se nalazi i 86-minutni video za kojeg ne sumnjam da će ga sm pažljivo proučiti (iskreno, meni se ne da) i naznačiti u kojoj minuti i sekundi Vuljanić izjavljuje imputirano.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Taj video je snimljen 07.03.

Taj video je snimljen 07.03. u Koprivnici. BTW cuje se i moj glas. Ima i drugi dio od 10 minuta:
http://www.youtube.com/watch?v=Z3tVXXn6DuI&list=UU1atby3EwyqeRwVDHY8q6fg

Tko je glasao

Zamjerka neutemeljena, laže sm!

(vidi diskusiju dolje, ako imaš strpljenja)

Naime, famoznu rečenicu na kojoj sm konstruira tezu o lažljivom Vuljaniću, tj:
„Europska komisija je potvrdila da je hrvatski Zakon o radu kriminalna umotvorina onih koji se nazivaju socijaldemokratima“
Vuljanić nikada nije izgovorio, niti su to portali tako prenijeli.

Zašto je nekima poput sm-a stalo LAŽIMA kinjiti praktički jedinog političara iz opozicije koji se nedvosmisleno i konzistentno usprotivio novom ZORu... a valjda zato što ne može istinom!

Sramota je koliki su dali plus ovome lažljivom pamfletu, čistoj konstrukciji kojoj je jedini cilj zamutiti pogled ionako zamućenog hrvatskog sitnozubana...

(agnusdei, hvala na pažljivom čitanju i podršci)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ovo je nista i gotovo kapljica u moru (cista romantika) ...

... u usporedbi s lazima i prijevarama kojima nas bombardiraju gotovo svakodnevno (da ne stignemo sve ni uociti).
Legalizacija, Mrsicevo staziranje, energetski certifikati, sredivanje stanja, predstecajne nagodbe i najnovije oprost duga duznicima (nasim) do max 100k kn,.. (lista je nepotpuna).
Sve laz do lazi, lazi sa raznoraznim razlozima, od gluposti do prikrivenih ili manje prikrivenih oblika teskih krada.

Tko je glasao

Svizac od poslodavca/zakonodavca i ZOR ludnica

Davno je u nas ustanovljeno da važi pravilo: LAŽ je za realan svijet, u politici se NE GOVORI ISTINA.
Stoga se i ne čudim Vuljaniću i takvim bombastičnim izmišljotinama u "prijenosu" mišljenja EK, za što su se naši političari izgleda specijalizirali. Više od toga me brine činjenica da se ZOR-om uvodi potpuni kaos u nas. Ilustriraću to na dva sasma oprečna, a onda opet, u neku ruku ,u jednoj točki i slična primjera.
Zajedničko im je totalno nepoznavanje funkcioniranja rada i tržišta te specifičnosti primjene u praksi.

U zdravstvu je opći kaos. Kako imam nekog bliskog u zdravstvu, primjer smjenskog rada pokazuje koliko se poslodavac/zakonodaca (ovdje u jednoj osobi sam upucava u nogu, a onda će poslije kukati kako je pogođen. Po sadašnjem izračunu , ostalo bi godišnje oko 500 sati prekovremenog rada,odnosno nešto više od 2,5 mjeseca po sadašnjoj normi. Poslodavac NIJE obezbijedio sredstva u proračunu za plaćanje prekovremenog rada, ali je istodobno dao nalog ravnateljima da provedu smjenski rad. Kolika će ta masa prekovremenih biti na sredini godine, a kolika tek na kraju, može se samo zamisliti. Pošto je prekovremeni u zdravstvu neformalno zabranjen, poslodavac će ga, pretpostavljam ,uvesti sredinom mjeseca kad zaredaju opet liječnički štrajkovi,mijenjajući usput Zakon o drugom dohotku, tako da bi onda ove budale što rade u zdravstvu , dobile negdje oko 35-37 % od ukupna iznosa. Zato i jeste bio pušten probni balon s izmjenama istog zakona u polovicom 12.mjeseca 2013.godine. Iako, ako ti novci nisu IONAKO predviđeni u proračunu za ovu godinu, kako bi se onda isplatili ? Dakle, radi 12 mjeseci, plate ti skoro 9.

S druge strane, kao poduzetnik, gledam taj ZOR s praktične strane ,koja će se odmah primjeniti i na realnu privredu. Imas projekte iz inozemstva i rokove koje moraš poštivati. Inače dajemo libero rezim u tvrtki ljudima, bitno nam je da je posao gotov, pa igrao ti košarku svaki dan 1 sat ili haklao s klincem,čuvala bebu, itd.-rezutat je ono što se računa. Ali, kako platiti ljude za prekovremeni, ako su to zaslužili, jer će se zakon,po istom principu za zdravstvo,mijenjati dakle 3 puta u 7-8 mjeseci, kao da gledam.Ako ih platiš kroz plaću,platićeš inspekciji kaznu za toliko prekovremenih, kao što se već događalo.Ako ih platiš na ugovor,opet kršiš zakon. Ako pak odlučiš ih nagraditi kroz udio u tvrtki, također te sljeduje Zakon o drugom dohotku, dakle njima se ne isplati. Logičan zaključak, kad se pročita prijedlog ZOR-a, je da zakonodavac i ne računa da će se realni sektor dignuti iznad prosjeka, odnosno mizerije velikih tvrtki, pa onda i ne treba poticati na veći rad ili bolje zalaganje ljudi. Recimo da isplatiš bonus za uspješnost koji naplatiš strancu za projekat završen prije roka u ugovoru ili dodavanje dodatnih funkcija u projektu, samim razvojem istog,kojeg naručitelj odlučuje nagraditi- te opcije uopće nema.
Jedinu opciju koju vidim kao izlaz je stipendiranje radnika (bez porezne presije), ali sad opet ima začkoljica u našem stilu- porezno najpogodnije je stipendiranje za opće obrazovanje (obitak do 70 %),a ne za specijalnost (do 35 %-ups !)
Naš svizac od zakonodavca je pri tomu prespavao ulazak u EU, pa se to obrazovanje još uvijek formalno odnosi na RH,a ne na EU.

Tko je glasao

Imas projekte iz inozemstva i

Imas projekte iz inozemstva i rokove koje moraš poštivati.
U vezi s ovim, baš sam gledao prilog u Dnevniku Novetv. Tema je općina Barilović kao pozitivan primjer s velikom zaposlenošću. Prilog s terena počinje prikazom jedne pilane i pratećim komentarom "iako je vikend, ovdje se radi punom parom jer se rok za isporuku u Njemačku mora poštovati". Očigledno je riječ o fleksibilnom radnom vremenu. To me ponukalo da pogledam što o tome kaže stari ZOR, a što prijedlog i onda su me neke stvari zbunile. Npr:
ZOR (2004.), čl. 43:
(5) Za poslove sezonske naravi kolektivnim ugovorom može se predvidjeti da preraspodijeljeno radno vrijeme smije biti duže od 52 sata tjedno, ali ne duže od 60 sati tjedno. (10) Ako preraspodjela radnoga vremena nije predviđena ko­lek­tivnim ugovorom, odnosno sporazumom sklopljenim između rad­ničkog vijeća i poslodavca, poslodavac mora zatražiti suglasnost inspektora rada za preraspodjelu radnoga vremena.
Prijedlog ZOR-a:
(5) Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, preraspodijeljeno radno vrijeme tijekom razdoblja u kojem traje duže od punog ili nepunog radnog vremena može trajati duže od četrdeset osam sati tjedno, ali ne duže od pedeset šest sati tjedno, odnosno šezdeset sati tjedno ako poslodavac posluje sezonski, pod uvjetom da je isto predviđeno kolektivnim ugovorom i da radnik dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.
Radi se, ako sam dobro shvatio, o sezonskom radu i nema bitne razlike (osim ona 4 sata: 52 - 56, ali plafon je isti - 60 sati).
U prijedlogu ZOR-a nalaze se zatim ove odredbe kojih u vrijedećem zakonu nema:
(6) Radnik koji u preraspodijeljenom radnom vremenu ne pristane na rad duži od četrdeset osam sati tjedno, ne smije zbog toga trpjeti štetne posljedice.
(7) Poslodavac je dužan na zahtjev inspektora rada, uz plan iz stavka 2. ovoga članka, priložiti popis radnika koji su dali pisanu izjavu iz stavka 5. ovoga članka.

Sadašnji ZOR kaže da pristanak moraju dati samo
(8) Trudnica, majka s djetetom do tri godine starosti i samo­hrani roditelj s djetetom do šest godina starosti može raditi u preraspodijeljenom punom radnom vremenu samo ako dade pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.
Znači da prijedlog proširuje davanja suglasnosti u korist radnika. A onda me zbunio komentar Ženske fronte za radna i socijalna prava:
čl. 67. st. 5., 6. i 7. - predlažemo brisati! Obrazloženje: Smatramo da se pod krinkom preraspodjele radnog vremena uvodi neplaćeni prekovremeni rad, koji radnik neće biti u mogućnosti dokazati pred inspekcijom rada, kao niti pred radnim sudovima. Iz sudske prakse najteže je dokazati upravo odrađeni prekovremeni rad.

Nije mi jasno kako preraspodjela u sadašnjem ZOR-u koja je vrlo slična prijedlogu nije "uvođenje neplaćenog prekovremenog rada pod krinkom preraspodjele", a u prijedlogu ZOR-a je?!

Tko je glasao

Oni koji svjesno manipuliraju

Oni koji svjesno manipuliraju raspoloženjem građana računaju upravo na to, da građani ne čitaju prijedlog zakona pa ne mogu ni ocijeniti tko im prodaje rog za svijeću.

Oduvijek je postojao institut preraspodjele radnog vremena i nikom nije smetao, odradiš duže i dobiješ slobodne sate ili dane. Čist račun, duga ljubav.

Na takav se način može nakupiti lijep dodatni godišnji odmor. Nekome to odgovara, nekome ne.

Legitimno je buniti se protiv svakog rješenja ali se pritom ne bi smjelo obmanjivati građane u svrhu ostvarenja političkih ciljeva.

B-52

Tko je glasao

Mislim da je kvaka u ovome:

(3) Preraspodijeljeno radno vrijeme ne smatra se prekovremenim radom.

Da ne spominjemo kako ovime radnik daje na raspolaganje poslodavcu svoje slobodno vrijeme, privatan život i slično.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pitam se kako i kada se

Pitam se kako i kada se laganje i laž uspjelo uvući kao legitimna metoda u politički život? Nemam iluzije o tome da je određen broj političar uvijek, u svim vremenskim razdobljima, svim kulturama i svim državama muljao, zataškavao, otvoreno lagao.

No kad je to laž postala sastavni dio ama baš svake predizborne kampanje? Za koju, pošto prođu izbori, nitko ne snosi posljedice? "Ma to je bilo u predizbornoj kampanji" danas opere svakoga i nitko se na laž više ni ne osvrće.

Tko je glasao

I ja se to pitam. Vjerojatno

I ja se to pitam. Vjerojatno smo malo pomalo, barem većina građana, postali neosjetljivi. Ovdje se čak ne radi o nijansi, retoričkoj akrobaciji ili sličnom.

Plasirana je ordinarna laž i to nikoga ne bi smjelo ostaviti ravnodušnim. Legitimine su sve kritike predloženog rješenja. Legitimno je i zazivati reforme pa biti protiv bilo kakvog rješenja kojim se nešto mijenja, odnosno htjeti da se ništa ne promijeni.

No za politički život i budućnost ove zemlje je pogibeljno kad se izgubi orjentacija pa doista sva sredstva postanu dozvoljena. Ako se dozvoli u predizbornim kampanjama, na milimetar smo od toga da se onda tolerira i tijekom mandata. To bi bilo tragično.

S toga, bez obzira o kome se radilo, treba reagirati, ukazati na laž i demaskirati svakog političara ili javnu osobu. Bez obzira iz koje političke opcije dolazili.

To je važno i za mentalno zdravlje nacije (pod nacijom se misli na društvo u cjelini).

B-52

Tko je glasao

laž je počela od samog

laž je počela od samog početka, od dana kad su eu parlamentarci izabrani na izborima i delegirani u EU-parlament. Vuljanić je izabran a da nije u predizbornoj kampanji naveo kojoj europskoj političkoj grupaciji misli pokloniti svoje povjerenje i svoj glas.
nakon izbora su Lesar i Vuljanić počeli razmišljati o euro političkoj orijentaciji svoje stranke, pa su zaključili da bi najbolji način diferencijacije prema HDZ-u i SDP-u bio da se Vuljanić priključi Europskoj ujedinjenoj ljevici.
Europska ujedinjena ljevica je konfederacija stranaka u EU parlamentu, kojoj pripadaju npr Grčka komunistička partija, koja se zalaže za povratak etatizma staljinističkog tipa, Portugalska KP, Češko-moravska KP, njemački die LInke, koji je dio svojih članova regrutirao iz istočno njemačkog demokratskog socijalizma, Sinn feine i sl......
Lesar nikada ne bi pobijedio na izborima za EU da je prije izbora izjavio da će pripadati ovakvom galimatijasu od europske ljevice.. To je prevara birača, a onda se sve nastavilo u istom tonu, pa danas imamo što imamo, a porezni obveznici sve to trebaju platiti.

Tko je glasao

Tupavost?

sm, daj pojasni u čemu je točno laž...

Inače, za razotkrivanje i kritiku sramotnog Mrsićevog novog ZORa laži su doista nepotrebne.

Sluge austerityja - Ostojić (od zdravlja), Jovanović, Mrsić... pljuc!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Iako vrlo precizno piše u

Iako vrlo precizno piše u dnevniku, ponovit ću:

Vuljanićeva je izjava da je EK potvrdila kako je riječ o kriminalnoj umotvorini.

Istina je kako je EK potvrdila da su izmjene u skladu s Direktivom.

Ne radi se o nijansama, iz aviona je vidljiva ordinarna laž.

Svi mi možemo misliti, i mislimo o izmjenama što god hoćemo, poštujem mišljenja, ali ovdje se radi o namjerno izrečenoj laži.

Dakle, ja ne govorim o sadržaju izmjena Zakona, niti se oprdjeljujem za ovo ili ono, već vrlo ružnoj pojavi da se jedan inače ugledan političar odvažio izvaliti ordinarnu laž.

Sve kako bi se dodvorio javnosti i iskamčio dodatne glasove koji bi ga mogli zadržati na vrlo unosnoj političkoj poziciji. Ne mirim se s time da političku scenu pretvorimo u poligon na kojem je legitimno u svrhu predizborne kampanje svjesno iznositi laži.

He, he, do sada sam bio sluga Laburista, PR plaćenik čak. Sad sam opet Kukurikaški?

B-52

Tko je glasao

Vidiš, meni se pak laburisti sve više sviđaju

Neprežvakljivo i sumnjivo mi je bilo što se bivši sindikalist Lesar ovako politički angažirao (Kunstov poučak), ali baš zbog posljednjih istupa Vuljanića u EU, te zbog činjenice da su laburiste napustili (ili su izbačeni) meni više manje nesimpatične osobe, te zbog otvorenog laburističkog zaokreta ulijevo, meni su postali interesantnija politička opcija, puno interesantnija od ovih mlohavih kvazisocijaldemokrata i ognjištaraca na desnici.

Vuljanić nije lagao, možda je malo poentirao :P Vidljivo je iz sve gore svakodnevice naroda u banani, a kojima i mi pripadamo, da je dirli-dirli taktika prevaziđena, te da ako ljevica (p)ostane mlohava i sramežljiva, da će preuzeti rigidna desnica.

Ovaj tvoj dnevnik mi je sluzav, baš si našao pravu metu u pravom trenutku...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

A vidi ti, ovaj dnevnik ne

A vidi ti, ovaj dnevnik ne govori o laburistima kao Vuljanićevoj stranci. Tek na kraju iskazujem nadu, neću sad reći i vjeru da nisu isti kao drugi. Da neće tolerirati laganje svog istaknutog člana i time legitimirati laž kao prihvatljivo sredstvo u borbi za sinekure.

Nema toga tko može poslagati svima prihvatljivu listu prioriteta za iskorjenjivanje neprihvatljivih ponašanja na kojoj bi naveo imena političara od kojih prvo treba krenuti i redom dalje.

Po mom dubokom uvjerenju, treba prokazivati svaki slučaj na koji se naiđe. Vuljanić je svjesno lagao i s ciljem da za sebe i svoju stranku poluči konkretnu korist, manipulirao osjećajima građana. Meni je to neprihvatljivo.

Mogu uvažiti i mišljenje da neki smiju lagati ako nam se sviđa retorika njihove stranke ali nisam siguran da nas to vodi u pravom smjeru.

Političar novog kova, tipa Alana B'Starda, mi je simpatičan samo kao lik u crnohumornoj seriji. U stvarnom životu mi je, najblaže rečeno, odbojan.

Laburisti dobro stoje i dobro bi bilo da se Vuljanić ispriča što se prema hrvatskoj javnosti postavio kao da je maloumna i neće uočiti laž. Neka barem kaže da su ga "krivo interpretirali".

Ovdje sam uoči prošlih izbora bio poprilično pljuvan nakon dnevnika "Zašto ovaj put treće?" u kojem sam podržao i najavio glas za laburiste. Nadam se da ovaj put neću biti popljuvan zato što sam se pobunio protiv laži njihovog istaknutog člana.

B-52

Tko je glasao

Na Ustavnim promjena otkrili su pravo lice- izdajice

Laburisti dobro stoje i dobro bi bilo da se Vuljanić ispriča što se prema hrvatskoj javnosti postavio kao da je maloumna i neće uočiti laž. Neka barem kaže da su ga "krivo interpretirali". Laburisti su lažljivci koji su pokušali kroz ustavne promjene obespraviti građane RH i sada pokušavaju akcijama oko ZOR-a opet skriti svoje sramotne stavove i odnos prema građanima, ne bi li ih i oni prevarili kao kukurikavci.

Uostalom, oni su i smišljeni da bi bili njihova rezervna opcija, a to su i pokazali svojim zalaganjem za "napad na narod" , "na demokraciju" i na uvođenje diktature politokracije umjesto da "vlast pripada i izvire iz naroda", preko ustavnih promjena.
HDSSB ih je prevario (Laburiste) i ostavio ih na vjetrometini, a bilo je planirano da sva sramota padne na njih.
Sva sreća da se nisu samoubili i tako Laburiste ostavili kao još jedan pokvareni mamac za hrvatske građane, jer bi mediji odradili za njih, kao što i sada odrađuju.

Na "ustavnim promjenama" zmija je pokazala svoj rascijepljeni jezik i sada njeno gmizanje oko ZOR-a pokušava zamagliti rascijepljenost i zloću!

Tko je glasao

P.S. Dok su laburisti i

P.S.

Dok su laburisti i Vuljanić stav o kriminalnoj umotvorini iznosili kao svoj, nisam riječ rekao. Imaju pravo misliti što hoće, to je njihov vrijednosni sud.

Ali kad je Vuljanić rekao da je to EK potvrdila, to je već ordinarna laž i zloupotreba imena jedne europske institucije.

Nadam se da uočavaš razliku, nije nijansa u pitanju.

B-52

Tko je glasao

Evo upravo sam dosao s

Evo upravo sam dosao s tribine koju smo organizirali u Koprivnici. Vuljanic je rekao odprilike ovako. Europa smatra da je to sto je predlozeno zakonom u okviru EU pravila i to minimum a mi smatramo da je to kriminalno. Vjerujem da cu uskoro imati video snimku.

Tko je glasao

Odlično, ali...

Ovo je njegova izjava od 27.veljače 2014.godine:

"Ovim odgovorom smo samo potvrdili da je novi Zakon o radu kriminalnoj umotvorina onih koji se nazivaju socijaldemokratima te da ćemo dotaknuti samo dno radničkih prava," zaključuje Vuljanić.

Drago mi je ako je doista evoluirao u stavu. Još draže bi mi bilo da je demantirao tu izjavu i krupnim slovima naslov:

Nikola Vuljanić: Europska komisija potvrdila da je Zakon o radu kriminalna umotvorina!

Da je htio, ne vjerujem kako postoji ikakva šansa da nije vidio što je objavio portal kojem je dao izjavu, mogao je iskoristiti zakon o medijima koji mu daje pravo na demanti. Da se na istom mjestu i slovima iste veličine objavi točna informacija i zaniječe da je rekao ono što je prethodno objavljeno.

Koliko se zna, nikada to nije učinio. Dati bombastičnu izjavu nacionalnom internetskom portalu a istinu samo na stranačkoj tribini nije isto. Siguran sam da bi i Krešo Macan to potvrdio, baš ću ga pitati kad se pojavi ovdje.

Učinio je ono što je u smislu PR-a i predizborne kampanje namjeravao pa članovima stranke mirne duše može govoriti istinu. Zna se gdje su glasovi, od stranke će ih ionako dobiti pa nema potrebu mahati neistinom.

Dok ne demantira Politiku Plus, za mene će biti lažac i manipulator osjećajima građana na što ću znati podsjetiti svoje okruženje u svakoj prilici kad tema budu izbori.

P.S.

Kad je riječ o skladu ili neskladu s EU direktivom o radnom vremenu, ne postoji kategorija minimalnog slaganja. Odgovor može biti samo "da" ili "ne".

B-52

Tko je glasao

Kriminal, nego što!

EU direktiva kaže sljedeće:

Member States take the measures necessary to ensure that every worker is entitled to:

a minimum daily rest period * of 11 consecutive hours per 24-hour period;
a rest break, where the working day is longer than six hours;
a minimum uninterrupted rest period of 24 hours for each seven-day period, which is added to the 11 hours' daily rest;
maximum weekly working time of 48 hours, including overtime;
paid annual leave of at least four weeks.

Ovo što Mrsić namjerava podvaliti u ZOR nije ništa drugo nego kriminalno.To jest dno radničkih prava.

(inače, valjda znaš da naslovi članaka tj. oprema teksta ne ovise čak niti od novinara, a kamoli o osobi čije se riječi prenose, a ovdje se ne radi čak niti o formi interviewa)

sm, daj sjaši s te šugave rage na koju si uzjahao bez veze...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nemaš mi potrebe citirati ono

Nemaš mi potrebe citirati ono što sam već sam naveo u dnevniku. Poštujem tvoju impresiju ali ja o njoj uopće ne govorim.

Govorim o političaru koji je slagao građane Hrvatske.

Inače, ti valjda znaš da ne bih pisao dnevnik i pozivao se na nešto što se ne da dokazati. Ne radi se o naslovu i opremi teksta.

U tekstu je eksplicite navedena Vuljanićeva izjava (citirao sam je u dnevniku i dao link). Nije ju demantirao.

Kako ja poštujem tvoje mišljenje da je predloženo kriminalno, molim da i ti poštuješ moje pravo da Vuljanića smatram lašćem i manipulatorom osjećajima građana u predizborne svrhe, sve dok u istom mediju ne demantira laž koju je izrekao.

B-52

Tko je glasao

Gle...

ako se maksimalni radni tjedan određen EU direktivom povećava s 48 na 56 sati, onda je to ništa drugo nego kriminalno. Možda se to moglo nazvati i drugačije, primjerice nakaradno, degutantno, zaostalo, izopačeno, bezdušno, sadistički, tajkunouvlakački, mizerno, sramotno itd, pa mislim da je s ovim "kriminalno", a što je istina, jer pristupom u EU prihvatili smo i njezine smjernice, a pogotovo direktive, a ova lijepo kaže da je maksimalni radni tjedan s prekovremenima 48 sati, dakle, Mrsić je još i dobro prošao s Vuljanićevom vrlo obzirnom, skoro da bismo mogli reći, diplomatskom kvalifikacijom :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ma gle ti, nijednom rječju se

Ma gle ti, nijednom rječju se ne osvrćem na to je li prijedlog izmjena zakona ovakav ili onakav niti sporim Vuljaniću ili bilo kome pravo da to kvalificira kako želi.

Meni je sporno zloupotrijebiti ime jedne europske institucije kako bi vlastito mišljenje političara dobilo na težini.

Činjenica je kako EK nije potvrdila Vuljanićevu tezu, to je slagao, i tu treba stati ovom prilikom.

Duboko sam uvjeren da se o tome kad i oko čega političar smije lagati u oči građanima ne može pregovarati.

Ili smiju lagati svi oko svačega ili nitko oko ničega, sredine nema. Ne smije biti dvostrukih kriterija.

Mislim da smo moralno bolesno i korumpirano društvo postali onoga časa kad smo pristali na to da "naši" smiju lagati, bilo da zadrže vlast bilo da ju osvoje.

Mora se svim političarima konačno zavikati "Stop laganju!"

B-52

Tko je glasao

Šupljepraznizam

Opet, gle (premda se progledavanju ne nadam) - ovaj laže, a ne Vuljanić - http://liderpress.hr/biznis-i-politika/hrvatska/maras-otvorio-konferenci....

- Štrajk je jedno legitimno sredstvo i to je njihovo pravo. Ali mi ovim izmjenama slijedimo primjere najbolje europske prakse. Hoćete reći da radnici u Njemačkoj nisu zaštićeni? Ako sindikati misle tako, to je njihovo viđenje. Mi mislimo da su ove promjene zakona o radu dobre – rekao je Maras

Vidim da si principijelan, pa očekujem da ćeš napisati jedan dnevnik o tome kako Maras laže, ne samo o ZOR-u, već i o vlastitom programu pod varljivim nazivom "Poduzetnički impuls".

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne znam zašto još uvijek

Ne znam zašto još uvijek bolujemo od potrebe da mijenjamo nečije mišljenje, umjesto da ga poštujemo. Ne smeta mi što god Vuljanić, ti ili bilo tko drugi misli o Zakonu o radu.

Smeta mi kad političar izmišlja činjenice, to je blagi izraz za laganje. Vuljanić nije smio na ovaj način uvlačiti EK u svoju predizbornu kampanju.

Činjenica je, EK nije potvrdila Vuljanićevo mišljenje.

Činjenica je, objavljena na portalu, da je Vuljanić rekao suprotno.

Zvali to laganjem, izmišljanjem, podvalom, zloupotrebom, manipulacijom ili kako god, činjenica je da to ne priliči političaru koji se bori za naklonost birača.

Mene kao birača smeta kad mi političar laže, vrijeđa me kad misli da sam glup i neću skužiti da me mulja. Šteta je što nas nema više kojima to smeta, mislim da bi bili mentalno i na svaki drugi način zdravije društvo.

Što se tiče Marasa, ne bih na njega trošio svoje vrijeme. U izjavi koju si citirala ne vidim ništa spornog, štrajk jest legalno sredstvo a koga ili što oni slijede ne znam. Ako ti znaš, piši sama.

Ono što znam i što jest činjenica je, Vuljanić je lagao u lice hrvatskoj javnosti. Dok se ne demantira i ispriča, neće povratiti moje povjerenje.

B-52

Tko je glasao

Božesačuvaj da ja ne bih poštovala nečije mišljenje:P

Sama činjenica da sam ja uopće pročitala tvoje mišljenje dokaz je da ga poštujem. Dakako, o svačijem mišljenju, pa i tvojem, ja mogu imati svoje mišljenje. Valjda mi ne osporavaš pravo da o tvojem mišljenju imam svoje mišljenje?

Ja dakle o tvojem mišljenju mogu imati mišljenje, ne samo mišljenje, nego i iskazano mišljenje u vidu strelice dolje (ona služi da dajemo mišljenje o tuđim mišljenjima), a kako tvoje mišljenje poštujem, premda ga u ovom slučaju ne cijenim, nije mi mrsko niti izraziti moje mišljenje o tvojem mišljenju, ne samo strelicom dolje, već i u vidu komentara.

Ako Direktiva EK nalaže da maksimalan broj sati u radnom tjednu, zajedno s prekovremenima, može biti najviše 48 sati, dok pak novi ZOR predlaže 56, pa i 60 radnih sati tjedno, onda novi ZOR nije ništa drugo nego kriminalan.

Vuljanić podiže raiting EK, govoreći jasno ono što ona govori uvijeno i koja, premda nipošto poznata po socijanoj osjetljivosti, sa zabrinutošću promatra zbivanja oko hrvatskoh ZOR-a i kaže: "Analiza Europske komisije: ZOR fleksibilizacijom rada vodi građane u još veće siromaštvo - http://www.forum.tm/vijesti/analiza-europske-komisije-zor-fleksibilizaci... .

Laže li EK kad kaže da ZOR vodi građane u još veće siromaštvo? Jer, ako ne laže EK, e pa onda laže Mrsić.

Isto kao što laže Maras, a ne laže Vuljanić.

A i tvoj mi dnevnik, potpomognut sa svakim tvojim komentarom, izgleda sve lažljivije. Ali to je samo moje mišljenje, nadam se da ga uvažavaš...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kako ne bih uvažavao tvoje

Kako ne bih uvažavao tvoje mišljenje? Pa vidiš da ti odgovoaram.

Rekoh, sva su mišljenja legitimna ali su činjenice samo jedne.

EK nije potvrdila ono što kaže Vuljanić, vidi njegovo priznanje u Koprivnici o kojem nas je izvjestio Bosančero, pa stoji činjenica da je lagao.

Ako ne vjeruješ meni, vjeruj Vuljaniću koji se pred stranačkim drugovima već demantirao.

Sve što ovdje tražim je da to učini i javno, u mediju gdje je laž bila objavljena.

Dakle, od Bosančerove informacije nadalje, ne polemiziraš samnom već s Vuljanićem. Izgleda li ti konačno i on sve lažljivije?

B-52

Tko je glasao

Evo, predlog za Vuljanića

EK nije nazvala ZOR kriminalnim, premda je trebala, budući da novim ZORom ministar Mrsić ozakonjuje 56-satni maksimalni radni tjedan, što je protivno Direktivi EK, umjesto 48-satnog, kao što nalaže Direktiva EK.

Nije šija, nego vrat. Nije kriminal jer je to rekla EK, već je kriminal zato što je protivno Direktivi EK.

Umjesto da novi ZOR nazove jasno i glasno kriminalnim, "Analiza Europske komisije (kaže): ZOR fleksibilizacijom rada vodi građane u još veće siromaštvo".

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Moraš doraditi prijedlog

Moraš doraditi prijedlog budući si previdjela da EK kaže da će reagirati AKO nešto bude protivno Direktivi. Za sada je sklad neupitan.

To da Vuljanić demantira laž i kaže kako je to bila njegova a ne umotvorina EK sam predložio još u dnevniku.

B-52

Tko je glasao

Gle (3)...

Vuljanić po svemu sudeći nije niti rekao da je EK rekla kako je ZOR kriminalan. Vuljanić je rekao da se EK očitovala ovako:

U odgovoru stoji da će Europska komisija pažljivo pratiti stanje i poduzeti potrebne mjere ako ustanovi da nacionalno zakonodavstvo nije u skladu s relevantnim propisima EU-a, primjerice o ograničavanju prosječnog tjednog radnog vremena prema odredbama Direktive o radnom vremenu.

A Direktivom o radnom vremenu utvrđuje se maksimalno prosječno tjedno radno vrijeme, uključujući prekovremeni rad, od 48 sati (izračunanih tijekom referentnog razdoblja od četiri mjeseca) te minimalno dnevno (11 uzastopnih sati) i tjedno razdoblje odmora (24 sata neprekidnog odmora, pored 11 sati dnevnog odmora).

Komisija u svom odgovoru napominje da su to minimalni standardi te da države članice mogu osigurati i povoljnjiju zaštitu.

na što je Vuljanić izjavio (mišljenje, na koje, kako napominješ, svatko ima pravo):

"Ovim odgovorom smo samo potvrdili da je novi Zakon o radu kriminalna umotvorina onih koji se nazivaju socijaldemokratima te da ćemo dotaknuti samo dno radničkih prava"

http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/27-2-2014/vuljanic-novi-zor-je-krim...

sm, pa zaj je moguće da ti - lažeš?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nije moguće i to se jasno

Nije moguće i to se jasno vidi.

Možeš ti suditi kako hoćeš (po svemu sudeći) no ne možeš promijeniti ono što piše na Politici Plus. Ako je nešto krivo preneseno, to je stvar njih i Vuljanića. Zato i postoji demanti. Dok se ne demantira, za čitatelje je istina.

Ali nisam baš siguran koliko tvoja logika ide u korist Vuljaniću, onaj tko je u stanju reći "ovim smo odgovorom samo potvrdili..." ima ozbiljnih problema sa zaključivanjem.

Ne znaš je li gore to ili da hrabro prizna da je slagao, da demantira, ispriča se i vozi dalje Miško.

B-52

Tko je glasao

Je li to lažeš, ili se samo varaš?

Ako je Vuljanić rekao to što je prenio karlovački portal, onda se politikaplus treba ispričati Vuljaniću, EK i vjernim čitateljima, poput tebe :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kad neki portal prikaže

Kad neki portal prikaže političara kao lašca, na političaru je a ne na čitateljima da od portala zatraži demanti. Ne zatraži li, čitatelji imaju pravo smatrati da se političar slaže s takvim opisom, odnosno da nema što demantirati.

Ako Vuljanić ne nalazi ništa spornog u sadržaju i opremi teksta u kojem se prenosi njegova izjava, miri se sa jedino mogućim zaključkom...da je iznio neistinu o stavu EK.

B-52

Tko je glasao

Mucajuća medijska neodgovornost

pa i tvoja, budući da je i pollitika medij.

Kad smo već kod toga, zamisli da su političari (s jednim L) i ne samo oni demantirali sve što se o njima ovdje pisalo... Mislim, odgovornost je prije svega na autoru teksta, a donekle i na čitatelju. Primjerice, meni je ovaj tvoj dnevnik odmah bio sumnjiv, premda sam inače afirmativno raspoložena prema tvom pisanju.

Usprkos tome, nisam uzela zdravo za gotovo ovo što tako autoritativno serviraš kao činjenicu, a ispostavilo se da je laž, ili u najmanju ruku izmanipulirana činjenica.

Zašto ti je u cilju kinjiti Vuljanića LAŽIMA u trenutku kad Mrsić i narodni nam zastupnici, pored gotovo 400.000 nezaposlenih, uvode novi ZOR prema kojem će, a to nije teško uvidjeti nikome, poslodavac još manje morati zapošljavati, a još će više moći izrabljivati radnike, ostaje zagonetka.

U svakom slučaju, ma kakvi bili motivi, ako su poduprti lažima, insinuacijama i konstrukcijama, vrijednost im je slaba i prolazna.

Ova je diskusija zanimljiva i zbog fenomena prema kojem čitatelj najčešće ne dovodi u pitanje izražena mišljenja ukoliko su sukladna njegovim. Otvoreno priznajem, budući da su mišljenja i zaključci u dnevniku, a posebno u diskusiji suprotna mom stavu prema ZORu (fuj, fuj), dala sam si truda da ti rušim teze.

U tom me smislu, a kako bi ovaj dnevnik bio od ikakve koristi, zanimaju motivi silnih podržavatelja ovog tvog pamfleta.

Dakle, dame i gospodo, kolegice i kolege, drugarice i drugovi - zašto ste ovome dnevniku dali plus?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

To što je Vuljanić lagao nema

To što je Vuljanić lagao nema nikakve veze sa Zakonom o radu. Samo s moralnim profilom političara.

To je point a sve ostalo su izmotavanja i branjenje neobranjivog.

B-52

Tko je glasao

Gdje je lagao?

Sad sam pažljivije pročitala članak i na politikaplusu - niti tamo Vuljanić nije rekao to na čemu ti temeljiš cijeli svoj dnevnik, tj. da je EK rekla kako je novi ZOR kriminalna umotvorina.

Oprema teksta (a kako sam ti već objasnila), tj. naslov koji glasi "Nikola Vuljanić: Europska komisija potvrdila da je Zakon o radu kriminalna umotvorina!", ne proizlazi iz Vuljanićeve izjave, djelo je tamo nekog urednika i politikaplus laže, a ne Vuljanić.

Pitanje je samo, sm - zašto ti lažeš?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bilo bi izvrsno da si ga

Bilo bi izvrsno da si ga pažljivije pročitala prije nego si pokušala braniti neobranjivo.

Pokušaj još jednom.

B-52

Tko je glasao

U laži su kratke noge

Ti u svom dnevniku, ne bez znakovite podrugljivosti, iznosiš sljedeće:

Budući da se radi o visoko obrazovanom političaru a za pravilnu usporedbu dvaju rješenja je dovoljno poznavati osnovne matematičke operacije, doista je nevjerojatno da bi Nikola Vuljanić mogao kardinalno pogriješiti i zaključiti da se hrvatski prijedlog ne uklapa u europsku direktivu. Usprkos tome je odlučio u javnost plasirati sljedeću bombastičnu izjavu:

„Europska komisija je potvrdila da je hrvatski Zakon o radu kriminalna umotvorina onih koji se nazivaju socijaldemokratima“

gdje rečenicu

„Europska komisija je potvrdila da je hrvatski Zakon o radu kriminalna umotvorina onih koji se nazivaju socijaldemokratima“

označavaš navodnim znakovima, dakle navodiš, tj. citiraš.

Možeš li reći - gdje je to Vuljanić plasirao citiranu bombastičnu izjavu? Odakle to citiraš? Naravno da ne možeš! A zašto - zato jer dotična rečenica ne postoji nigdje, osim u tvom dnevniku.

Tj. dotičnu si rečenicu izmislio!

Moram ti još reći da mi se ne da igrati mačke i miša i padati na foru isrcpljivanja protivnika odgovarajući na tvoje besmislene komentare kojima se koprcaš, ulovljen u laži.

A lijepo sam ti još prije pola metra komentara rekla da si zajahao šugavu ragu... skoro da mi je žao ovako te secirati...

OO

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Prije nego izvališ glupost,

Prije nego izvališ glupost, pročitaj linkani članak do kraja. Članak završava sljedećim (citiram članak):

"Ovim odgovorom smo samo potvrdili da je novi Zakon o radu kriminalnoj umotvorina onih koji se nazivaju socijaldemokratima te da ćemo dotaknuti samo dno radničkih prava," zaključuje Vuljanić.

Što znači napisano, možeš okretati kako hoćeš, pa i braniti neobranjivo, ali je jasno da Vuljanić odgovor EK zloupotrebljava lažno sugerirajući da je njime potvrđena njegova i stranačka teza o Zakonu o radu.

Kad EK kaže to što doista jest rekla, nitko razuman (ako ne laže) ne može zaključiti kako se radi o potvrdi "kriminalne umotvorine".

Između "EK je potvrdila" i "Odgovor EK je potvrdio" nema bitne razlike, EK je u oba primjera subjekt čiji je autoritet Vuljanić grubo iskrivio za 180 stupnjeva, potpuno neistinito (lažno) prikazavši njegov sadržaj.

Svejedno mi je koga simpatiziraš i čiju predizbornu kampanju podupireš ali što je laž je laž.

Portal je citirao Vuljanićevu izjavu, dakle, nisam mu je ja izmislio. Ako nije točna, to također tražim u dnevniku, neka je demantira. Dok ne demantira, laž stoji i to tvoje simpatije ne mogu promijeniti.

B-52

Tko je glasao

Polemika

Moram priznati da sam ovu polemiku sm-a i bigulice pratila kao rijetko koju na pollitici.
Oboje autora smatram objektivnim, i za pitku polemiku, nadarenih mislilaca. I sama sam pokušala iščitati članak s Politike plus o Vuljanićevim tumačenjima etapa u formiranju finalnoga stava EK prema hrvatskom ZOR-u . No nisam bila pomna na biguličin način, i promicalo mi je najbitnije, to je li sm citirao Vuljanića o stavu EK ili je to kolažna tehnika kojom se spaja izrečeno i očekivano. Svakako, ni navodnika ni citata „Europska komisija je potvrdila da je hrvatski Zakon o radu kriminalna umotvorina onih koji se nazivaju socijaldemokratima“ nigdje nema.

Unatoč čvrstom razmimoilaženju sugovornika, njihova polemika doprinosi da s manje apriorne nelagode gledamo barem u neke političare. Svi smo već umorni od toga“ pa svi lažu“.U kosti se uvlači paranoja da se svi oni govore samo s najpragmatičnijim osobnim ciljem,a paranoja je doista zamorni mentalni uljez.

Kad vidim ili čujem Tonina Piculu npr. U mreži prvog, ujutro u osam ponedjeljkom, meni je zlo. Prva mi je misao da taj vješti frazer opet elokventno lobira za sebe. Uza sav trud ne doživljavam iskrenim njegovu naglu angažiranost. Sjetim se one njegove odsutne face na mnogim snimkama sjednica Sabora. I baš sad od njega takva upućenost i proaktivnost prema hrvatskim ribarima? Nije mi bio uvjerljiv ni u javljanju s Majdana no osjećam da sam prokleto pristrana jer mu zapravo ne vjerujem, kao ni mnogima iz njegove profesije.

Moju pristranost ipak umanjuje čitanje rasprava ovog tipa. To ni s najboljim novinskim tekstovima, nije moguće.

Tko je glasao

Sporno stoji u zadnjoj

Sporno stoji u zadnjoj rečenici članka kojim je portal prenio Vuljanićevu izjavu.

Vuljanić je lažno prikazao odgovor EK zloupotrijebivši ga kao potvrdu vlastite i stranačke teze iako je svakom razumnom potpuno jasno da se tim odgovorom potvrđuje samo to da su predložene izmjene zakona u skladu s europskom direktivom o radu.

Ako Vuljanić ustvrdi da odgovor EK potvrđuje nešto sasvim deseto i suprotno, jasno je, govori neistinu (narodski izraz je laž).

B-52

Tko je glasao

Političari nikad ne lažu. Oni

Političari nikad ne lažu. Oni su pogrešno informirani, zbog preopterećenosti nisu stigli dobro proučiti predmet, zaboravili su naočale pa nisu sasvim točno pročitali, suradnik koji ih je pogrešno brifirao bit će kažnjen, itd.

Uglavnom, ne lažu nikada.

Tko je glasao

Posao- ozakonjivanje pljačke hrvatskih građana

Pitam se kako i kada se laganje i laž uspjelo uvući kao legitimna metoda u politički život? Od onda od kada nema mehanizma ostavki, ako se ne ispuni ono što se predstavilo kao izborni program. Posebno od onda otkako su političari i+zbornu pobjedu shvatili kao bianco potpis za baš sve što im padne na pamet, pa i ono sasvim suprotno od programa kojime su tražuli posao u državnoj politici.
Nakon godine dana vlasti trebalo bi usporediti rezultate i omogućiti referendum o uspjehu vlasti- odnosno mirne prijevremene izbore, umjesto onih izazvanih neredima, jer se kroz nerede svašta provuče.

Budući da Kukuriku ništa nije ostvarila, i ime im je lažno "socijaldemokratska Partija" i služi prijevari i laži, , jer su oni neoliberalna,krupnokapitalistička partija, antidemokratska bratija, teške prošlosti u koju vuku cijelu RH, a po ustroju su diktatorska, dok su po djelovanju kumovska i destruktivna "Partija" koja se cijelo vrijeme bavi ozakonjivanjima pljački kako bi bila nedodirljiva za pravosuđe!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci