Tagovi

Vukovarac.net ili zašto je neke sadržaje potrebno obrisati?

Vjerojatno ste već davno čuli za slučaj Damira Fintića, urednika i vlasnika portala Vukovarac.net koji je osuđen na četiri mjeseca zatvora i godinu dana uvjetno zbog objavljenih članaka i komentara na račun Vladimira i Dragice Štengl, bivšeg gradonačelnika Vukovara i njegove supruge. Na sajtu je pred dvije godine objavljena anonimna kolumna u kojoj se iznose navodne objede na njihov račun. Konkretnu kolumnu nisam pročitao, no koliko se sjećam priče, urednik je odbio maknuti sporne natpise i ispričati se, budući da je odlučio zaštiti anonimnog korisnika koji ih je objavio. No, u cijeloj priči previdio je jednu činjenicu, a to je da je on kao urednik i vlasnik portala odgovoran za sve objavljene sadržaje (i ono što sam objavljuje i ono što objavljuju njegovi čitatelji). On navodno tvrdi da je želio "pokrenuti portal na kojem bi svatko mogao napisati što god hoće o kome god hoće" i traži zaštitu ili bilo kakav vid pomoći, no kad se bolje pogleda, sam se doveo u takvu kašu.

O tom problemu imao sam i dugačak razgovor s vrlo prijaznim momcima iz tvrtke S.H.O.P. Centar d.o.o. prije nego li sam otvorio svoj sajt na kojem se nalazi moj blog, gdje su mi pojasnili i uobičajenim sadržajima i pod kojim uvjetima smatraju da je potrebno da uklone sadržaj. Da bude još gluplje, oni su u doba objavljivanja spornih članaka hostali i taj famozni Vukovarac.net pa sam i spomenuo kao slučaj za koji znam za što su se vjerojatno primili za glavu jer sam vjerojatno tada već bio tko zna koji po redu koji ih ispituje o tome. No, na stranu hosting, ja sam, kao urednik i vlasnik bloga krivično odgovoran za sve potencijalno glupe, uvredljive, klevetničke i objedničke komentare koje objavite na mom sajtu, a da na njemu ne zarađujem niti kunu. To me podsjeća na vremena dok sam kao mlađi volontirao za odmarališta "Vladimir Nazor", gdje je jedina naknada bila dnevnica, a svatko od nas odgojitelja imao je krivičnu odgovornost nekad i nad tridesetak derišta u rasponu od 7 do 15 godina. No, dok je rad s deriščladi tada još donosio kakvu-takvu zadovoljštinu, čitanje glupih, uvredljivih, klevetničkih i objedničkih komentara, od kojih vrve portali dnevnih novina u Hrvata (a povremeno znaju zalutati i na moj blog). Recimo, što reći kada na godinu dana star članak o pljački umjetnina u Ermitažu u St. Petersburgu dobite sljedeći komentar:

Uvod- Rusija je država u općem rasulu! - Sam naslov koji je suština arogancije i podcjene Rusa je nevjerojatan! Tko je taj tekst napisao? Ja ču tebi ovak dragi ¨”BEZ KOMENTARA” , Počisti pred svojim pragom a onda manu nalazi u drugom! Hrvatska nije zemlja Već Balkanska Krčma koju su orobili teški kapitalisti DINASTIJE TUĐMAN stoga neseri o nekoliko figura koje su ukradene Rusima već piši o milionima Koje su ukradene HRVATIMA od NJIHOVOG DRAGOG FRANJE! Moj komentar je oštar poput britve i boli te pa čes ga zato i pobrisati jeli?

Nisam obrisao komentar, iako bi da se netko iz obitelji Tuđman jako zainati vjerojatno pronašao elemente klevete i objeda, jer on najbolje govori o samom autoru. Oni koji me poznaju ili barem oni koji su pročitali sadržaj ovog sajta pod naslovom "O autoru", vrlo lako će otkriti da sam ljubitelj Rusije i da s ovakvim stvarima nemam ništa. Da stvar bude još tužnija, članak na kojeg je spušten ovaj komentar pisan je umjereno, benigno i s upravo suprotnom inklinacijom od one koja se ovakvim komentarom nastoji imputirati. Da je komentar bio samo "mrvicu oštriji" vjerojatno bi stvarno bio obrisan, jer si ni u najgorem ludilu ne mislim priuštiti niti obavjesne razgovore u policiji, a kamoli sudski proces.

Stoga, dragi moji komentatori, apsolutne slobode objavljivanja sadržaja na privatnim medijima poput mog bloga nema, a s obzirom da imam kao vlasnik medija zakonsku odgovornost nadzora nad objavljenim sadržajima, nema teoretske šanse da ću na ime neke "apsolutne slobode izražavanja" ostavljati bilo kakve potencijalno neprimjerene sadržaje i završiti kao gore spominjani nesretni telekomunikacijski tehničar. Niti jedan privatni vlasnik ovakvog medija zapravo ne bi niti trebao se uopće dovesti ni blizu ovakve situacije koja se dogodila g. Damiru Fintiću. Jer nije isto ako vas netko odluči tužiti kao privatnu osobu ili kao tvrtku, a još je manje svejedno ako netko kao u slučaju g. Fintića protiv vas uzme g. Hodaka za odvjetnika... :-)) ... stoga se bolje držite one stare: "Ispeci, pa reci..."

Komentari

Meni tu nešto smrdi, ima

Meni tu nešto smrdi, ima neka caka sigurno; jer tom logikom mrak odgovara za sve nepoćudne komentare na svome sajtu, one anonimnih korisnika ili pod pseudonimom, isto je, ili još bolje blog.hr uredništvo primjerice za sav nepoćudan sadržaj na blogovima kao njihovim poddomenama.

Kada su sankcionirani fašistički blogovi na blog.hr servisu zatražene su IP adrese otvarača tih blogova kako bi ih se sankcioniralo, zašto tada nije sankcionirano uredništvo bloga, kao što je u ovom slučaju sankcioniran Fintić, jer u njegovu slučaju nije zatražen IP anonimnog autora spornog članka. Nepravedno!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

I na kraju krajeva

I na kraju krajeva provajdera koji je omogucio zlocin :-D

Tko je glasao

BTW, na forumu Tiaktiv.hr

BTW, na forumu Tiaktiv.hr (koji je istina mrtav), slobodno iznosite svoje fiktivne zamisli koje nemaju veze sa stvarnim dogadjajima. Necemo nista brisat, osim pedofilije, informacje koje u rukama ludjaka mogu postat oruzje masovnog unistenja i identiteta skrivenih korisnika.

Sve ostalo bi naime bilo udar u temeljno demokratsko pravo, a to je sloboda informacije.

Tko je glasao

Dragi BezKomentara! Pisanje

Dragi BezKomentara! Pisanje komentara bez uvida u temu o kojoj komentiraš je nekako i podrazumljivo, barem kod nas na portalima. No, nije mi jasno pisanje članka samo radi razgibavanja zglobova, bez imalo izražene želje za vlastitim upućenjem u slučaj... Rečenicu započinješ s: "konkretnu kolumnu nisam pročitao", a onda joj dodaješ "no koliko se sjećam priče"... Da si čitao slučaj na vukovarcu, vjerojatno bi tvoji zaključci bili mnogo kompleksniji, a sigurno bi uočio i prijetnju Z.Hodaka SHOP Centru nakon čega su dečki bili prinuđeni suspendirati account. Da si čitao uočio bi kako je odmah prvih dana bilo poslano 50 emailova na razne adrese, baš radi traženja savjeta značajnih i iskusnih hrvatskih medija, institucija i pojedinaca, baš zato da ne bih naivan "upao u kašu"... I kad danas popodne slušaš gospodina iz HND-a na Radiju 101 koji "će mi pomoći" onda bi barem trebao znati da sam tu i još mnoštvo sličnih institucija nebrojeno puta zvao... ali nitko nikada nije bio nadležan dati mi ikakav savjet. Znam, reći ćeš: "Sve bi riješio i prekinuo da si obrisao to što su tražili, pa makar su tražili i na protuzakonit način!!!"
Misliš da bi na taj način tužiteljska ekipa odustala? Pročitaj po drugi (u stvari prvi) put!

Tko je glasao

Čitao sam u više navrata o

Čitao sam u više navrata o čitavom slučaju, ali ipak, ispravi me ako griješim jer nisam imao vremena pročitati apsolutno sve što je objavljeno, ali ti nisi osuđen zbog sporne kolumne, već zbog toga što si na e-mail adrese većine medija u Hrvatskoj poslao povijest bolesti tužiteljice.

Koliko god te razumijem, i na tvojoj sam strani, mislim da je to ipak bila velika greška u koracima.

Sloboda govora, pogotovo na internetu, je tema kojom se treba ozbiljno pozabaviti, pogotovo s obzirom da kod nas još puno stvari nije zakonski definirano. Koliko se sjećam, prije jedno godinu dana bila je aktualna priča da svi vlasnici internetskih stranica moraju svoje stranice prijaviti nekom nadležnom tijelu. Zna li netko kako je to završilo? Tko je odgovoran za stranice bez urednika, ili sadržaje koji se ne uređuju?

Je li disclaimer prilikom registracije ili postanja komentara ili poruka na forumu dovoljan da zaštiti vlasnika/urednika stranica?

Tko je glasao

Šest tužbi, pet

Šest tužbi, pet nepravomoćnih i jedna pravomoćna presuda. Ova pravomoćna - zatvorska, po čl. 200 KZ.
Što se tiče emailova, ne povijest bolesti nego skeniranu tužbu. Tužba je sadržavala nalaz psihića, tužiteljičin "dokazni materijal". Sve tužbe su bile i ostale javne, sve rasprave su čitave dvije godine bile javne. Nijedan dio nijedne tužbe nije procesnim rješenjima proglašavan tajnim.
I disclaimer postoji, na dnu stranice, pod linkom: "Mama ti je rekla ne daj prve noći"

Tko je glasao

Pročitao sam bio onomad

Pročitao sam bio onomad cijelu priču, no kako je aktualiziriana referirao sam se na ono što sam pronašao na Net.hr i Večernjem, jer se ne sjećam baš svih detalja priče. Konkretne uvrede na račun Štenglovih, u toj famoznoj "kolumni" koju spominje Večernji, a prenosi Net.hr nisam čitao i mislim da je to jasno naznačeno. Ovo se zapravo nije trebalo baviti tobom, koliko općenito nekulturom komentiranja i rizicima koje to donosi, a tvoj primjer je očiti dokaz kako stvari ne bi trebale završiti. Moj stav je, od početka mojih internet aktivnosti, da ako netko već ima potrebu otvoriti blog pod svojim imenom i prezimenom, kao što sam ja to učinio da se ne treba nepotrebno izlagati rizicima, makar i pod cijenu neaktualnosti i manje čitanosti. A kad si već tu, stoji li ona tvrdnja koju sam citirao u članku, da si želio "pokrenuti portal na kojem bi svatko mogao napisati što god hoće o kome god hoće"?

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Ne. Riječi u konačnici

Ne. Riječi u konačnici mogu isto značiti ali različiti načini na koji su izrečene ipak ostavljaju različite dojmove. Kad je pristigla pravomoćna presuda tužbe broj četiri, nazvao sam novinarku Glasa Slavonije i rekao joj da sad imam i prvu pravomoćnu (čitavo vrijeme je novinarski milje izbjegavao otvarati priču o slučaju jer je, kao, slučaj nezavršen, nepravomoćan; kao što vidimo nakon pravomoćnosti nema dalje, nema žalbe, nema poučka osuđeniku, nema metoda...). Razgovarao sam s njom dva sata i svoje je utiske pretvorila u odmjereni članak koji se pojavio sljedećeg dana u Glasu. Novinar Večernjaka nazvao me prekjučer i pitao može li koristiti bilješke i slike novinarke Glasa. Razgovor je trajao ispod dvije minute. Tako formuliranu izjavu nisam dao ni Glasu ni Večernjem. Iako je u konačnici isto, ipak je različito kad kažete: "Pokrenuo sam portal za Vukovarce i prijatelje Vukovara na kojem su prava pristupa, pisanja i postavljanja ostalog sadržaja, maksimalno omogućena. I ništa nije brisano, jer sve napisano je odraz stanja, svijesti, jezika, kulture i teških muka rađanja međusobnog uvažavanja..."
Možeš primjetiti i da je članak odradio novinar iz Vinkovaca, a ne Branimir Bradarić, vukovarski dopisnik. Zašto? Pa eto, Bradarić je također jedan od tuženika iste obitelji, pretpostavlja se na 70.000kn duševnih boli... E vidiš, od tog čovjeka nikad nisam dobio podatak za što je u stvari tužen i na koji način... da bih upotpunio spisak tuženika i motive i vrijednosti odštetnih zahtjeva... U Vukovaru ti je mrak! Svjetlo tek treba upaliti. Mnogi su uočili da je život kratak i da nije bez veze maksima: Ako ne možeš protiv njih, pridruži im se!

Tko je glasao

Damire, nema sumnje da se

Damire, nema sumnje da se radi o montiranom procesu i demonstraciji moći. Isto kao što nema sumnje da "nitko" (kritična masa) za tebe i sve ono što simboliziraš neće ustati. Osim pojedinaca ili pojedinki. Nekada se to zvalo jurišanje na vjetrenjače. Odlika pojedinca, ne mase..
Sve ove tlapnje o svemu i svaćemu su upravo to, sve i svašta. Iako logički gledano, kod sustava odgovornosti ima puno nedoumica, pravu istinu najteže je vidjeti.
Mnogi se smiju onim "glupim amerima" kad pred sudnicom paradiraju u obranu nekoga ili nećega. Život je borba, ako se ne borimo, ostajemo luzeri. Ima li aktivnog građanstva da štiti tebe sada kada si upao u gabulu? Ima li aktivnog građanstva da štiti aktivnog građanina koji se našao u govnima u borbo dobra protiv zla?
Iako me nečude oprečni stavovi, imam osjećaj da čim dulje to je uspješnije to "pranje mozga". Nekada bi raja popizdila, danas je to samo još jedan Damir Fintić koji si je sam kriv. I sve bi bilo u redu da ta raja i sama ne sudjeluje na tim vražjim internet igračkama..
I daj mi molim te reci, kada si razapinjao te koji te tuže, jesi li ti bio Frodo a oni Sauron? Ili je tvoj motiv duboko skriven u igri života, namještaljki, podmetanja, osveti...?
Jer, ako si Frodo a oni Sauron, i ako si na strani općenito borbe za bolje društvo, a oni na strani zla i podanika zlu, i ako se ti nisi imao potrebe skrivati iza mase i njihove mogućnosti izražavanja, tada se nemaš što brinuti. Tokovi života su takvi da kao i u prirodi, najjači uvijek pobjeđuje. A najjači je onaj s najmanje para.
Pratiti ću ovaj "slučaj", budi siguran.

Tko je glasao

G. Lesar, gospodu koja su

G. Lesar, gospodu koja su pokrenula pet tužbi u sedmom mjesecu 2005. i šestu u siječnju 2006. vidio sam prvi put u životu tek negdje na petom-šestom ročištu, godinu dana nakon pokretanja tužbi. Na jednom ročištu i postoji zapis o tome, kad sutkinja pita tužiteljicu poznaje li me a ona odgovara da me vidi prvi put. Sad to stavite u korelaciju s člankom 200. KZ-a po kojem sam osuđen u tužbama broj pet i šest: "Tko za drugoga iznese ili pronese nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.", ili u suodnos s člankom 201. KZ-a: "Tko iznese ili pronese nešto iz osobnog ili obiteljskog života drugoga što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.", po kojem sam osuđen u tužbi broj četiri...

Ako to nije dovoljno, primjetite da sam u period travanj-srpanj 2005. imao privremeno isključen telefon i drugih briga. A stranica je bila napravljena takvom da živi sama za sebe, da sve postane vidljivim čim stisnete SEND, kao što je nastavila živjeti i do danas, bez obzira što je od studenog 2005. više nitko ne administrira... Naravno, pitanje tužitelja je bilo: "A jeste li imali internet na poslu? Aha, onda zaključujemo da ste ipak činili kaznena djela jer ste imali pristup internetu."

Možete primjetiti i da sam sutkinji koja se nije snalazila u toj terminologiji, kao što ni tužiteljima nije bilo jasno funkcioniranje svega, ukazao na jedini pravi način dolaska do "počinitelja", ako postoji počinjenje kaznenog djela - sudbenim nalogom kojim se traži ispis pristupnih serverskih logova, a onda sudski ovlašteni internet forenzičar iz toga dolazi do IP adrese i telefonskog broja... Možete nakon toga primjetiti kako je Hodak uputio prijeteći email hosting kompaniji nakon čega su oni u strahu angažirali odvjetnika i brže bolje suspendirali account, a do IP logova se nije došlo... Naravno, budući su nakon suspenzije poslali CD s backupom sadržaja servera meni, mogao sam to priložiti kao dokaz obrani... Ali nisam, iz straha da bih tek tad počinio višestruka kaznena djela otkrivanja osobnih podataka, emailova, datoteka, svega što postoji na jednom serverskom accountu...

Jesam li dakle "razapinjao" te koji me tuže s motivima namještanja, podmetanja, osvete... ? Ili samo nisam htio ukoniti sadržaj oglasne table na način na koji je to bilo naređeno!

Tko je glasao

Hmm.. Sudstvo koje nema

Hmm.. Sudstvo koje nema pojma da živi u 21. stoljeću, neobrazovani kadar, mutavci kojima nitko ništa ne može. Da, najveća rak rana naše države. Čini se da je ovogodišnji izbor sudaca Ustavnog suda pokazao dio jada i bijede na tom terenu. Nepoznavanje materije, pa čak ni zakona..
Dakle, žrtva si spleta okolnosti u kojima su kumovali neznanje, pritisak, strah... ajme (tragi)komedije..
Najgore je da je dio tvog života "uništen", ili što li već..
Ovaj dio sa hosting kompanijom dokazuje kako pod lažnim pritiskom (neutemeljenim) možeš stvarno svašta..
Da apsurd bude još veći, svi vlasnici (urednici?) blog servisa, foruma, chat soba... u Hrvatskoj bi prema ovoj presudi koja je izrečena tebi trebali završiti u zatvoru. Isuse moj bože.. To je samo dokaz koliko je se internetskom sociologijom nitko kod nas ne bavi.. U nekim zemljama postoje studiji, istraživački centri.. koji svoja zapažanja i mišljenja daju vlastima (također i korektive zakona).. Kod nas jedino CARnet nešto radi, a i oni su pod nekom vrstom patronata.. I koji je sad zaključak?

Tko je glasao

Damir je svojevrsna zrtva

Damir je svojevrsna zrtva vrlo agresivne medijske klime uspostavljene jos od 2000te za smjenu HDZa kada su si prakticki svi dali "malo vise oduska" nego je to potrebno (prekomjerno granatiranje) za taj milenijski poduhvat.
Sve sto je pisao Damir (ili njegovi anonymousi) pisali su i drugi i jos zesce i po posve istim principima (utuzivo).
Medutim, problem je u tome sto je Damir u jednom trenutku ostao usamljen, a nije nikada imao sigurnu pozadinu kao drugi, a koja bi ga stitila od progona otvaranjem novih ucjena progoniteljima.
Po meni Damir jeste kriv i to prilicno jer ne samo da nije uklonio sadrzaje koje je trebao vec je to NAMJERNO I SVJESNO multiplicirao i ponavljao (cini mi se da se jos nije opametio), ali je velika nepravda da odgovara on, a da ne odgovaraju drugi odgovorni za puno vece devastacijece u cijelom drustvu pa i kao inspiratori za ovaj slucaj. Osobno sam upozoravao na ovo jos u vrijeme kada su i nastajali sporni napisi (agent tajne sile ili tako nesto), a znam i neke koje je vrlo ruzno i neposteno oklevetao u svemu tome (a da veze s tim nemaju).

Posve je infatilno pozivati se na trulo i katastrofalno sudstvo. Na zalost Damir ce to najbolje upoznati i pri tome proci nesto sto bi u principu o sudstvu trebalo znati prije, posebno prije javnog djelovanja, ali i obicnog ponasanja u drustvu. Krive su tu predrasude koje je kod nas vrlo lako steci, a koje se mogu obiti o glavu, samo je pitanje kada i gdje.

Ohrabrivati ga na tom putu je takoder vrlo nezgodna medvjeda usluga i vrlo licemjerno jer to sto treba proci vrlo je neugodno i po zdravlje stetno. Gdje je tu jos i obitelj, dijete ...

PS Da nema ikoga ko bi ga uzeo pod svoje u zastitu to me doista cudi. Stengl je u mirovini pa valjda nije nikome interesantan, a jurisanje na Vukovar valjda se vise nikome ne isplati.

Tko je glasao

a znam i neke koje je vrlo

a znam i neke koje je vrlo ruzno i neposteno oklevetao u svemu tome (a da veze s tim nemaju).
Molim konkretiziraj! Ili uradi copy/paste ovdje s tih "multipliciranih" stranica. Kad si ti već pokriven nickom dozvoli da ja imenom i prezimenom budem suočen s "ružnom i nepoštenom klevetom" koju sam, kako kažeš, iznio. Baš me zanima taj detalj, a vjerujem da će i čitatelje.

Tko je glasao

Na zalost ne mogu naci. Bilo

Na zalost ne mogu naci. Bilo je u postovima "special agenta" koji su prethodili ovome kojeg mogu pronaci, a koji je skupa sa bezbroj tvojih naknadnih klon stranica trajno zagadio sve sto na Interentu moze naci pod Vukovar.
Oproštajno pismo najmilijem od svih
A di će nam sad Štengl? Tko će nam ga uzet? Plačem evo skoro mjesec dana. Ni pisat nisam mogao.
Nemoj nam otić dragi naš koji si nas sve vratio u Vukovar, bog te tvoj, tko će nas sade uveseljavat javnim šovinizmom, nacionalizmom, seksizmom, rasizmom, ksenofobijom, pljuvanjem, podcjenjivanjem, prokazivanjem, otkazima s posla, izbacivanjem iz stanova, bombaškim napadom, novčanim transakcijama Fond-Grad-Jadranka-nepovrat-pa malo Komunalac-pa nestalo, proširenom obnovom kuće na ime mrtvih roditelja, uz to još i neplaćenom, cijelom za džaba napravljenom bez obzira na talijanske pločice e da bi firma mogla dobit ulaz u Vukovar za obnovu. Jel KAC? E, je, ta je. Prvo tebi za probu da vidimo jel valja firma, a onda ostalima. Svaki crijep se lijepio silikonom. Krov se radio godinu dana. Sve besplatno dakako. Nije ni čudo što je firma propala na kraju. Nije ni čudo što se javljaju radnici sa sočnim pričama.
Dragi naš, nemoj nam molim te odlazit u Lepoglavu, kopaj rukama i nogama da ostaneš s nama, a onom zamaskiranom dobrici Šoti namjesti nešto da ostane u onoj svojoj veterinarnici jer mi ovdje ne znamo kako ćemo bez tebe i tvojih suradnika/saradnika. Svi su nam srcu prirasli. Tko će trg završit? Ovi drugi? Ma kaki, čovječe, ne može to bez tebe, pa zar ne vidiš da su rokovi već tri put probijani otkako su tebe stavili na dno liste. Čvrsta ruka tu treba. Krv koja udara u lice svaki put kad te netko naljuti, oči koje zaiskre svaki put kad ti netko stane na put, o onim ženetinama općenito da i ne govorimo, šake koje se stežu na svaki spomen neposluha. To neće više nitko moć ponovit, tu energiju, tu sreću kad nekog zajebeš, sjebeš, odjebeš. Nadjebat si mogo rijetko, priznaj.
Jebate, kad se sjetim onog sendviča – ti u sredini, iznad tebe Dokmanović, ispod tebe Hadžić (il možda obrnuto, puno je godina prošlo pa se više ne sjećam redosljeda, al ko danas jasno vidim da si upravo ti bio u sredini) srce mi zaigra od uzbuđenja. E to je bila trojka snova na izbornoj listi komunista. Vas troje ko tri cvjeta, tri junaka, tri druga. Da je povijest skrenula uljevo di bi vam bio kraj. Da je samo ona bagra kako si tada nazvao hrvatske branitelje shvatila da koji kapacitet u ovoj trojki leži, ti bi i dan danas bio glavni. Ne bi doduše bilo HDZ-a (koji tebi i nije neka stranka jebaji ju, al je poslužila jelda), al, siguran sam, ti bi u ime svoje partije koju nikad nisi prežalio bio šest put bolji/gori (ovisi na kojoj ste strani crte cijenjeni čitatelji).
Moram ti reći da sam svoje najbolje i najvjernije izvore imao upravo u tvojim najbližim suradnicima, da su mi rekli i ono što ne sanjaš da je moguće i da ćeš mi jako nedostajat. Još uvijek gajim nadu da ćeš nać načina nekako ostat s nama na vodećoj, vidljivoj poziciji, da nam još više Vukovaraca vratiš u grad. Ne uspiješ li, opraštam se od tebe ovim pismom i znaj da ću te uvijek u sjećanju nosit.
Voli te tvoj Special Agent i iskreno se divi količini zla koje mali čovjek poput tebe može akumulirat. Priroda je svemoguća.

Napisao sam komentar vrlo slican ovom komentaru gore na koji si reagirao, a inspirirao me je napad na Stenglovog sina kojega poznam jer studirao u Zg. Bez obzira na to sto smatram posve debilnim svoje frustracije ovako javno ispoljavati i pokusavati zalijeciti, smatram da je to strasno stetno u gradu u kojemu se radi i u kojemu se sve dodatno gleda kroz puno vise usica igle nego drugdje.
Nista ja posebno ne mislim o Stenglu, ni dobro ni lose, ali on jos kako ima pravo i treba te tuziti. Mislim da si cak i dobro prosao, ali toga vjerojatno cak ni sad kad su te uzeli za predizborna natezanja nisi uopce svjestan.

Tko je glasao

Evo obalo daleka, upravo si

Evo obalo daleka, upravo si i ti klonirao tekst koji je izazvao duševne boli obitelji od 252.000kn i zbog kojeg je istovremeno podignuto pet tužbi i jedna naknadna. A uz to si još javno izazvao sumnju da sam ja pisac tog članka, bez obzira što to čak ni tužitelji nisu išli dokazivati, jer sam ih "upoznao", prvi put u životu vidio tek godinu dana nakon pokretanja tužbi...
Da nastupim sada kao Hodak? Ovo bi bilo baš zanimljivo... Rekonstrukcija "zločina":

Poštovani vlasniče portala Pollitika,
obraćam Vam se u svojstvu oštećenika u svezi s komentarom blogera obaladaleka objavljenog na Vašim internet stranicama 19.10.2007. pod naslovom "Na zalost ne mogu naci. Bilo"
Ne namjeravajući se upuštati u polemike s evidentno patološkim ispadima autora komentara i ostalih korisnika vaših web stranica, temeljem članka 40. a u svezi s člankom 22. Zakona o medijima, zahtijevam da u roku 24 sata od primitka ovog dopisa kao urednik portala uklonite navedeni komentar te objavite ispriku zbog najgrubljih kleveta na moj račun.
Također vas obavještavam da ću, ukoliko mi u roku od 8 dana ne dostavite ime anonimne osobe pod nickom obaladaleka, koji je navedeni komentar napisao, protiv vas pokrenuti odgovarajuće postupke pred nadležnim sudom.
S poštovanjem,
... Damir Fintić, Vukovar

Eto, to je prepisani "nalog" odvjetnika Hodaka, samo sada s izmijenjenim ulogama. Da vidimo slijed događanja :)

I bez obzira na gornji tekst obraćanja vlasniku Pollitike, i dalje od tebe očekujem detalj s www.vukovarac.net u kojem sam, tvrdiš, nekoga klevetao!

Tko je glasao

Prvo slučaj Fintića,a

Prvo slučaj Fintića,a maloprije vidjeh da su uhitili i Peratovića.Iako ova dva slučaja ne moraju biti povezana,možda se može zaključiti da se udara po internetu kao jedinom mjestu"slobodnih informacija",mjesec dana prije izbora.A znamo ko uvjerljivo gubi na netu.

Tko je glasao

Od kuda ti ta informacija?

Od kuda ti ta informacija?

Tko je glasao

Imaš na index.hr

Imaš na index.hr

Tko je glasao

peratović uhićen zbog

peratović uhićen zbog odavanja državne tajne

NOVINARU Željko Peratoviću jutros je, kako neslužbeno doznajemo, oko sedam sati u stan upala policija i zaplijenila mu tri računala, mobitel i papirologiju, jer sumnjaju da je odao državnu tajnu. Iz provjerenih izvora saznajemo da je nakon sedmosatnog pretresa Peratović odveden u policijsku postaju u Heinzelovoj ulici, gdje će biti zadržan preko noći.

Doznajemo da je policija nakon što je Peratovića više sati ispitivala u policiji, njegovoj supruzi javila kako je uhićen i da ostaje u pritvoru.

Tko je glasao

Hoce li sada uhititi i CNNa?

Hoce li sada uhititi i CNNa? Pa onda i tebe Mrace, s obzirom da nam omogucavas slobodnu razmjenu misljenja? Pa onda i Zombixa i ostale perjanice hrvatskog cyber prostora?

Tko je glasao

sumnjam, nismo cnn a niti ja

sumnjam,
nismo cnn a niti ja nešto osobito "opasni", prošla su ta vremena

peratović se velikim dijelom bavi obavještajnim podzemljem i ako malo čitaš njegove tekstove možeš zaključiti svašta ali teško je reći da nema smisla što govori, a da ne kažemo da se manje više sve svodi na neka imena koja se uporno ponavljaju
anyway, sigurno mu nije zabavno, a s vrlo limitiranim informacijama koje zasada imamo ja bih rekao da je to čista zloupotreba policijskog aparata za ravnanje nečijih osobnih frustracija

Tko je glasao

Čitam i ne mogu vjerovati

Čitam i ne mogu vjerovati da je čovjeka pritvorilo zbog pisanja na blogu, no dopuštam da sam i loše informiran jer baš previše i ne pratim sve što piše @45 Lines, no apsolutno sam protiv takvih akcija policije....
Ima li još igdje u EU da se tako nešto slično događa.

PS. Eto sada se 45 Lines može napokon kandidirati i za predsjednika države, jer to inače ne ide ako osoba nema bar dan zatvora...

Tko je glasao

Mislim da mi svi skupa koji

Mislim da mi svi skupa koji mislimo da je sloboda govora dobra stvar i apsolutno nepobitni dokaz i osnova demokracije trebamo upregnuti snage i reći...NIJE HRVATSKA BJELORUSIJA
Nisu ljudi zbog toga ginuli.

Tko je glasao

Kazes prosla su ta vremena,

Kazes prosla su ta vremena, a Peratovic uhapsen. Malo mi vuce na oksimoron :-P

Tko je glasao

Isto tako internet

Isto tako internet omogućuje i "drugoj strani" vezano za neku temu da se argumentima dokaže suprotno od "prve strane"
Zašto nisu zatvorili npr.cijelo uredništvo EPH kada su objavljivani predsjednički transkripti koji su takodjer državna tajna?
Ovo je definitivno udar na slobodu interneta.

Tko je glasao

Pohvale za daleko korektniji

Pohvale za daleko korektniji članak od CNN-ovog senzacionalističkog teksta i slabo istražene teme.

Sloboda govora ograničena je zakonom u onim slučajevima u kojima je to nužno u demokratskom društvu. Nitko nema mogućnost "pokrenuti portal na kojem bi svatko mogao napisati što god hoće o kome god hoće" ako ovo poslijednje uključuje kršenje zakona jer bi pokretanje takvog portala predstavljalo pomaganje u izvršenju nezakonite radnje.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Zasto ne bi mogo pisat ko

Zasto ne bi mogo pisat ko sta hoce? Pa neka za to onda i odgovara. No tu postavljamo pitanje, pred kime? Pa nije moguce da se ocekuje odgovornost pred hrvatskim pravosdujem koje funkcionira samo prilikom politickih obracuna?

Tko je glasao

Dobro sam ja upoznat s tim

Dobro sam ja upoznat s tim slučajem i o njemu sam prvi put pisao još krajem srpnja 2005. ali ponekad valja pribjegavati senzacionalizmu jer sve drugo jednostavno nema smisla. Ljudi traže senzacije i rađe čitaju Vlatkine SMS poruke nego članak kako urednik nekog portala ide u zatvor. Ukratko... cilj opravdava sredstvo.

Tko je glasao

Mozda je potrebno podici

Mozda je potrebno podici politicku relevatnost ovog dogadjaja? Zipa. Do sada su tvoje clanke objavljivali poradi obracuna sa frakcijama. No, kada frakcije nemaju interes, sve se pokusava zataskati. Meni se cini da je nas posao onemoguciti zataskavanje.

Tko je glasao

Ja radim koliko mogu. Ostalo

Ja radim koliko mogu. Ostalo ne ovisi o meni već o drugima, a ponajviše o medijima.

Tko je glasao

Gledajte, ja od kad pišem,

Gledajte, ja od kad pišem, pišem pod vlastitim imenom. I pisao sam u daleko opasnija vremena od današnjih i na tipove poput Hodaka mogu se samo nasmijati. Dakle za ono što ja pišem nikako ne može odgovarati netko drugi. A slučaj Fintić sam već komentirao na jednom drugom postu.

Tko je glasao

i svaka Vam čast zbog toga!

i svaka Vam čast zbog toga!

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci