Tagovi

Vučić dobio izbore, a gubi vlast

******** Objavljeno na Otvorenom Blogu
Otvoreno o politici, ekonomiji, povijesti, znanosti i umjetnosti ********

Kad stavimo na stranu medijsku propagandu i zamagljivanja spin doktora ništa nije moglo sakriti dvije činjenice sa jučerašnjih izbora u Srbiji.

Prvo, Republička izborna komisija je potpuno zakazala, ne dajući NIKAKVE izborne rezultate sve do pola sata iza ponoći ! Nešto što je čak i u Srbiji do sada bilo nezabilježeno. Ozbiljne podatke sa > 90,00 % prebrojanih glasova imali su tek u 11.00 sati, u ponedjeljak. Na stranu svi drugi prigovori opozicije na nepoštenu kampanju i probleme sa nezapečaćenim kutijama (jednu su zabilježile tv kamere pri glasanju beogradskog gradonačelnika) i prijavama kupovine glasova, ovo je izazvalo skoro cijelo opoziciju na zajednički protest koji je okupio proruske DSS i Dveri, Pajtićevu DS, Živkovićevu Novu stranku, Tadićevu SDS, Čedin LDP, Čankov LSV, Radulovićev DOSTA. Takvog zajedništva nije bilo u opoziciji od rušenja Miloševića ! To dovoljno govori o ozbiljnosti sinoćnje situacije.

Drugo, Vučićevo namrgođeno lice na zakašnjeloj presici i izostanak bilo kakve proslave raskrinkali su sve deklamacije o veličanstvenoj pobjedi.

Da vidimo rezultate te pobjede. U treće izbore u četiri godine SNS je izašao sa do sada najvećom predizbornom koalicijom (SDPS, PUPS, Nova Srbija, Pokret socijalista, SPO, SNP, Karićev PSS i S-DSS), za koju je još nepoznato kako će podijeliti mandate, osvojio je 27 mandata manje (131 umjesto 158). SPS je također, izgubio jednog koalicijskog partnera (PUPS) koji je pretrčao SNS-u, ali i 14 mandata (30 umjesto 44). Tadić je sa 18 pao na 13 mandata koje mora dijeliti sa Čedom. Od manjinaca, mađari su sa 6 pali na 4, SDA sa 3 na 2, a albanski PDP sa 2 na 1.

Tko su dobitnici izbora ?

Najveći dobitnik je Vojislav Šešelj koji se vratio u Narodnu skupštinu sa 21 mandatom i time postao treća stranka po snazi u Skupštini. Saša Radulović i njegov reformski pokret “Dosta je bilo !” četvrta su stranka po snazi sa 16 zastupnika. Za njima slijedi koalicija DSS i Dveri sa 13 mandata, te stranke koje su po prvi put ušle u Skupštinu, poput DSHV na listi DS, BDZ muftije Zukorlića sa 2 mandata i Zelenom strankom, navodno slovačke manjine.

Na kraju, pred Vučićem je izbor: hoće li novu Vladu formirati oslanjajući se na tanku većinu svoje koalicije (131 od 126) ili će ponovno koalirati sa Dačićevim SPS-om. Pitanje je da li bi Dačić uopće pristao na to, kad je sada u povoljnijoj situaciji. Istovremeno, Vučić je potpuno ovisan o do sada minornim strančicama poput PUPS-a i SPO koje će imati ključ većine.

Vučić je obećao reforme i narodu i Europskoj uniji, a sada mu za vrat dišu ojačane protureformske i proruske stranke ne samo iz opozicije, već i iz vlastite koalicije (PUPS, PS). Proeuropska opozicija je izgleda uspjela steći biračku bazu i iznjedriti nove ljude poput Radulovića. Ukoliko uspiju učvrstiti svoju suradnju, pojavit će se alternativa SNS-u. A nagodinu Srbiju čekaju predsjednički izbori. I Vučićeva odluka, da li će ponovno poduprijeti Nikolića, protivnika EU i NATO-a, ili će pokušati sam preuzeti mjesto predsjednika, te poput Erdogana, moć preseliti iz premijerskog u predsjednički ured.

U svakom slučaju, na istoku još jako dugo, neće biti ništa novo.

Tablica komparacije izbornih rezultata 2016 i 2014

Komentari

Tko je glasao

Nije tebi dobro

da Bog gleda. hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Četnici preobraćeni u "antifašiste", "demokrate" i "Europejce"

Kakva je razlika u politici prema Hrvatskoj, priznavanju srpskih zločina devedesetih, između Vučića, četničkog vojvode Nikolića, Slobinog ministra informisanja Dačića,... Borisa Tadića,...Dveri....ili Šešelja?

Nikakva.

Četnici preobraćeni u "antifašiste", "demokrate" i "Europejce".

Ljubimci Zapada, Haaškog suda, koje pragmatični interes tjera u EU, a srce prema Rusiji.

https://www.youtube.com/watch?v=nGwmRH-8vsw

https://www.youtube.com/watch?v=dpMTTFiCaGo

https://www.youtube.com/watch?v=Mhq5VVEUVeM

Tko je glasao

Slažem se

"U svakom slučaju, na istoku još jako dugo, neće biti ništa novo."

I o tome Hrvatska MORA voditi računa u pregovorima o pridruživanju Srbije EU.

Njihov ulazak, kao zemlje koja veliča Gavrila Principa, Dražu Mihailovića i Ratka Mladića, a opoziciju PREDVODI Šešelj, nema što tražiti među civiliziranim zemljama koje odbacuju genocid kao sredstvo politike.

Možete li zamisliti poslijeratnu Njemačku koju bi predvodio Gebels, ministar informiranja poput Vučića ?

Bez dečetnizacije Srbije nema ništa od Europe.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci