Tagovi

Vruće teme: Javni dug

VORWAERTS

Zdravstvo, školstvo, unutrašnja i spoljna bezbednost, penzije, socijalno zbrinjavanje radno nesposobnih lica, itd u idealnom ( i nepostojećem) zdravom društveno-ekonomskom sistemu bi se trebali finansirati od ubranog poreza. Progresivne poreske stope oporezivanja prihoda garantovale bi pravednu raspodelu poreskog tereta već prema dohodovnoj sposobnosti svakog građana. Ali što zbog masovne utaje poreza, što zbog nedovoljnog privrednog rasta, što zbog velikodušnih i neodgovornih predizbornih obećanja, poreski dinar nije dovoljan. U tom idealnom momentu počinje zaduživanje države.Na početku stvar izgleda bezazleno - država prikuplja dodatna finansijska sredstva kroz tržišni plasman kamatonosnih obveznica, koje kupuju građani, banke i druge finansijske institucije. Niko se ne obazire na detalj da kamata postaje nova budžetska stavka, koja raste proporcionalno na početku i više nego proporcionalno kasnije, uporedo sa porastom mase obveznica u opticaju. U prvo vreme svi su zadovoljni - građani uživaju viši welfare standard, koji ne finansiraju kroz poreski sistem. Privatna lica sa ušteđevinom kupuju obveznice, i ubiraju kamatu. Banke ulažu u državne obveznice sredstva koja nisu našla investiociono vredniji plasman. Hleb bez motike!
I dok dug raste, svima je sve lepše.Niske poreske stope, obilat welfare, visok nivo lične potrošnje.
Raspoloživi prihodi kreću put SAD, Engleske, Južne Koreje, Dubai-a i Kine kroz kupovinu potrošačke digitalne tehnologije, Nike obuće, Abercrombie odeće, kineskih dečjih igračaka, "low cost" letova....
"Dežurna lica" na svetskom tržištu ( agencije za rating) budno prate svaki procentualni pomak javnog duga. Njihov sud nikad ne stiže "iz nebuha". Do presude "junk bonds" ( bezvredna hartija) se stiže postepeno. Ali pijani krčmar nastavlja da toči pijanom dužniku. Kad končno otrežnjeni poverilac zatraži da mu se dug vrati, novac je odavno i nepovratno nestao. Država je u bankrotu. Kase su prazne. Oprezniji građani su blagovremeno povukli svoje uloge i/ili prodali državne obveznice i preselili kapital na sigurnije mesto. Ostala je zaluđena raja da se nosi sa neisplaćenim državnim obavezama….

RUECKWAERTS

Kad poverioci i finansijski kapital napuste prezaduženu državu, uskače TROJKA SA MMF na čelu, sa šargarepom u jednoj ruci i batinom u drugoj. Pristižu novi krediti u tranšama. Svaka tranša je uslovljena novim dubokim rezovima po budžetu - režu se penzije, zdravstvo, socijalna davanja, sindikalna prava radnika, i tako redom. Praktično se kreće u rikverc! Podižu se poreske stope i svakolike dažbine. Proizvodne aktivnosti se tope, novih investicija je sve manje. Nepoverenje zadire duboko u pore društva. Reže se gde god se može, ali odnos duga naspram Bruto Društvenog Proizvoda se i dalje pogoršava (imenilac - BDP opada vrlo brzo, a novi krediti Trojke povećavaju brojilac - ukupni državni dug). Spirala je perverzna! NIGDE U SVETU TROJKA NIJE POMOGLA IZLASKU IZ PREZADUŽENOSTI!
Dakle, gde je izlaz?
Nekad se izlaz nalazio u inflativnom finansiranju privrede od strane Nacionalnih Banaka, ali ako Narodne banke ne mogu više "štampati" novac, bar ne u evro-zoni, izlaz je u rezu po bankovnim računima građana. Tehničko ime je "BAIL-IN". Svi bankovni ulozi privatnih lica koji prelaze datu sumu ( za Grčku predviđaju 30 % na sve iznose iznad 8.000 evra, a možda i 5.000 evra, zasad se nagađa.) Tehnički procedura je sledeća: prvo se banke zatvore, kako građanstvo ne bi moglo da "juriša" na šaltere, Situacija postaje iz dana u dan sve teža kako za privrednike, koji ne mogu obavljati plaćanja i dobavljati sirovine i poluproizvode, tako i za građane koji ne mogu doći do likvidnih sredstava čak ni za potrebe lečenja. U ovom beznađu stiže prinudna dekurtacija bankovnih računa građana i dobar deo državnog duga nestaje kao magijom, banke se otvaraju i život se vraća u privredu i u domove. Kako uhvatiti u mrežu one čiji su ulozi pravovremeno nestali? Pomeranjem datuma unazad - recimo za par meseci, u vreme kad je otpočeo masovni odliv kapitala. Bankovni računi su nominativni i zna se koji je bio saldo bankovnog uloga svakog Perice u ponoć 31 marta 2015 godine. Ako računa više nema, tu je još uvek Perica, od kojeg će država potraživati dug.

Komentari

U tom idealnom momentu počinje zaduživanje države...

Ali što zbog masovne utaje poreza, što zbog nedovoljnog privrednog rasta, što zbog velikodušnih i neodgovornih predizbornih obećanja, poreski dinar nije dovoljan....
U tom idealnom momentu počinje zaduživanje države...

Nedostaje jedan detalj.

da se država zadužuje u stranoj valuti. (Jer ko se zadužio u vlastitoj valuti, dužan je samom sebi, i ako je baš gusto može naštampati dovoljno novaca da podmiri dug.)

luka

Tko je glasao

Eto, i referendumska je predstava završila

Grčki parlamentarci pristali na sve mjere štednje, povećanja poreza, rezanja izdataka, dug je reprogramiran, a Varufakis na ljetovanju.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ja se sjećam

kako su se naši financministri doslovce hvalili...da se mogu zaduživati...dnevnik to odlično objašnjava...kako to ide...

e sad..meni se čini da stvari tako funkcioniraju dok netko ne podvuče crtu...

Što se tiče RH....kod nas se nema što uzeti nižem i srednjem sloju..koji živi većinom na dug..preko minusa na tekućem računu... kad je Slavko Linić nešto predlagao da se ti minusi malo pomalo smanjuju...napadan je iz svih cijevi..

država..ovisi od političke volje...lako riješi neke probleme....uvozimo hranu a polja zarasla...spriječiš uvoz hrane..i preko godine poraste broj grla stoke i sl.

Mi smo sada pod EU pravilima..kako svima njima tako i nama...zalažem se za više Europe..a ne manje Europe...

a oni koji danas ..propagiraju ideje da bi bilo dobro da te Kinezi hrane a Rusi brane...neka razmisle o tome još malo........

sve dobro...

Tko je glasao

sotto voce

...što je, tu je,
Javni dug je općeraširen kud god oko može vidjeti. On je stvarnost od koje se ne može više pobjeći nekim komformističkim CSI simulacijama ...
...kasno je, nije više vrijeme za teoretiziranje. Nije to više embrio javnog duga. Odraslo je čudovište k´o parni valjak,
Sad´ostaje samo probati izbjeći da ne pregazi nekog Franza Ferdinanda na zebri.
Bez obzira na to što se općenito zna tko ima prednost na zebri, obično je to potom manje važno.

Tko je glasao

Hamurabijev zakonik pisan

Hamurabijev zakonik pisan tamo negdje 1780 godine p.n.e bavi se problemima dužničkog ropstva, brisanja dugova, te odnosa vjerovnika i dužnika.
Radnja 3780 godina poslije, problemi ostali isti.

Tko je glasao

gdje je izlaz?

u referendumu, a referendumsko pitanje će biti:
građani, da li ste zato da se država prestane zaduživati? DA - NE
naravno, prije referenduma javnost treba biti objektivno informirana o visini javnog duga, točnim iznosima glavnice duga i kamata, namjeni zaduživanja, i posljedicama koje će prestanak zaduživanja imati na visinu penzija, plaća u javnom sektoru, i socijalnm transferima iz budžeta ili fonodova.
Onda ćemo vidjeti koliko su građani spremni uzeti svoju sudbinu u svoje ruke.
Većina ljudi koje ja poznam je duboko uvjerena da visina javnog duga uopće ne utječe na njihov životni standard. Među njima ima i političara.

Tko je glasao

naravno, prije referenduma

naravno, prije referenduma javnost treba biti objektivno informirana
Dobra ideja, samo je pitanje kako to izvesti. Evo, npr. imali smo "objektivno informiranje" kada je krenula akcija skupljanja potpisa protiv monetizacije autocesta. Vlada je davala svoja objašnjenja, a Stanić svoja, a narod je na kraju davao potpise protiv smanjenja javnog duga.

Na kraju se izjašnjavanje uglavnom svede na simaptije ili antipatije i političke preferencije, a ne na kvalificiranu odluku temeljenu na objektivnim pokazateljima.

Tko je glasao

Limiti demokratije

Baš tako, to su limiti demokratije. Ono što se dešava sa Grčkom (razvlačenje pregovora i razrešenja krize) ima i svoj širi smisao: kazniti jednog da bi se prevasvipali svi ostali!

Julijana Mirkov

Tko je glasao

I Rvacka je bankrotirala samo paraziti to skrivaju od plebsa

Država je u bankrotu. Kase su prazne. Oprezniji građani su blagovremeno povukli svoje uloge i/ili prodali državne obveznice i preselili kapital na sigurnije mesto. Ostala je zaluđena raja da se nosi sa neisplaćenim državnim obavezama….

Pravo je pitanja koliki je doista dug Hrvatske. Ne zna se, jer Sabor nitko nije pital da odobri zaduženje države, niti je narod o tome odlučival na referendumu. Ni politička oligarhija ne zna koliki je dug države, niti ih to zanima.
Ne zna se koliko je ukupni vanjski dug Hrvatske, zbog stalnih reprograma i refinanciranja. Ne znamo za iznose novih dugova, jer pri reprogramima duga penezi niti ne dolaze u Hrvatsku, već se samo postojećem dugu pripiše novi dug. Točnije, 10 do 20 posto iznosa kredita dolazi u zemlju, a 80 do 90 posto novog duga se samo pripiše. Iz toga vidimo da je država u stvari agent banaka, a ne građana. Oni ubacuju novac koji je čak 150 puta skuplji nego kaj bi bil da ga proizvodi Hrvatska narodna banka! Radi se o protuustavnom zaduživanju, jer su narodne banke odgovorne za financijske tokove u državama. Radi se, dakle, o veleizdaji političkih elita. One ne zadužuju državu, već rodne listove svojih građana, dakle stanovništvo zemlje. Nama ostaje dug, premda nas nitko o tome ništ nije pital. Pravi razlog, odnosno pozadina takvog zaduživanja, je namjera da građani bankrotiraju. ‘Elita’ nam želi oteti sve, da ne trošimo resurse, koje oni hoće sačuvati za sebe. Zato žele ljudima uzeti svu imovinu, da ne voze aute, da se ne griju, da ne zagađuju zrak...

Tko je glasao

Julijana, hvala za dnevnik!

Julijana, hvala za dnevnik! Drago mi je da si se vratila na ovaj portal.

BAIL-IN naše tiskovine za "široke radničke mase" objašnjavaju malo "soft" a i ti si zadržala svoju plemičku razinu. Zbog toga ću ja kazati, kao seljak i radnik, pravu riječ za to: Pljačka! Otimačina! Vlastitom narodu država otme njegov novac i namiri svjetske lopine.
Nevjerojatno!

Ostatak dnevnika će valjda komentirati od mene pametniji i "potkovaniji" auditorij ovog portala.

P.S. Zamisli, sada već tiskovine za raju i kod nas pišu o "fiat lovici" makar "malo" kasne za tvojim dnevnikom:
http://pollitika.com/fiat-money

Tko je glasao

Hvala na lepim rečima

Otpisani, hvala ti na lepim rečima i na pohvali.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci