Tagovi

Vrijeme udovica

Prije nekoliko godina umro je u Zagrebu, nakon duge i teške bolesti, poznati hrvatski pjesnik i pisac, književnik Dubravko Horvatić. Bili smo prijatelji. Pred sam kraj nekoliko puta sam s njim telefonski razgovarao i bilo je jasno da se bliži ono neminovno i da će Dubravko na onaj svijet. Na pogrebu, kojem je ipak smjela prisustvovati javnost, glavna osoba nije bila Dubravko od kojeg smo se na neki način željeli oprostiti, nego njegova udovica. Ona je zabranila bilo kakve govore, odavanja počasti ili bilo što drugo što je pokojnik za života itekako bio zaslužio. Sjećam se kad je objavio pjesmu "Olovni grad" (Bleiburg) i kad je došao k meni u Njemačku, sav ponosan što mu je to uspjelo u ondašnjoj Jugoslaviji. No udovica, možda zbog kritike koju su Dubravku, s pravom, upućivali mnogi u vezi s njegovim radom u "Hrvatskom slovu" odlučila je svima začepiti usta. Pa kad je franjevac(a Dubravko je bio u posebno dobrim odnosima s fratrima), koji je vodio pogreb, nad otvorenim grobom, zaustio da ipak kaže par riječi u počast pokojnika udovica je odmah poslala svoju kćer (ili unuku) koja je pred svima zabranila fratru da kaže ma i jednu jedincatu riječ o pokojniku.

Danas čitam u novinama osmrtnicu pjesnika, političara, veleposlanika Borisa Marune. On je bio jako poznat u javnosti dok njegova supruga to nije bila. Pa ipak je gospođa Maruna odlučila Borisa pokopati "u uskom krugu obitelji i prijatelja". Tko je obitelj a tko prijatelji o tome će dakako odlučivati gospođa Bernadett. Ne vjerujem da je to bila posljednja želja Marune. Ne, to je kapric gospođe Maruna kao što se prije nekoliko godina radilo o kapricu gospođe Horvatić. Gospođa Maruna je, vrlo vjerojatno, još uvijek ljuta na nas sve (ona je frankofona Hrvatica pa na nas urođenike gleda pomalo s visoka)zbog toga što je svojedobno Tuđman napao njenog Borisa. Za osobe koje su tako bile involvirane u javni život u Hrvatskoj, kroz tako dugi niz godina kao što su to bili Horvatić i Maruna, smatram da se ne bi udovice trebale voditi svojim kapricima. Pjesnici, koji su bili njihovi muževi, bili su ujedno i "vlasništvo" javnosti koja je čitala, pratila i sudjelovala u njihovim životima. Pokapati ih krišom " kao tate", to oni nisu zaslužili, a ni hrvatska javnost.

Zanima me mišljenje ostalog "občinstva"

Komentari

Ne znam, mozda je udova

Ne znam, mozda je udova Maruna u pravu. Kad su vec Hrvati pokojniku isli na jetra dok je bio ziv, nastoji im sprijeciti im da mu idu i mrtvome. A druga pretpostavka: Ako su Hrvati njemu isli na jetra, tko zna mozda je i on njima.

Tko je glasao

U Hercegovini se kaže da se

U Hercegovini se kaže da se poziva u svatove, a u sprovode ne. Sprovod je zdnji čin pokojnik, u njemu se oslikava njegova osba i djelo. To je posljednja prilika da se oprostimo od nega. Tu nema drugi put. Gospođe udovice u tom pogledu si uzimaju malo previše.
S druge strane, u ovako licemjernom društvu, doći će i žaliti baš oni koji su mu najviše zla nanijeli. Teško je to pretrpiti, osobito u tim trenucima. A najgore je što će se to najvjerojatije pretvoriti u politički skup, u kojem će pokušati izvući nešto za sebe.
Teško je tu biti pametan.

Tko je glasao

Imat mišljenje o tome kaj

Imat mišljenje o tome kaj je neko napravil u onom momentu kad se rastaje s voljenom osobom je teško. Svakak da su bili u javnom životu ali su imali i privatni koji je ipak nedodirljiv. Sigurno su se supružnici razgovarali u zadnjim danima koje su još imali i niko nezna kakva je bila zadnja želja pokojnika.

Tko je glasao

Tako je Skviki, a za nas, za

Tako je Skviki, a za nas, za javnost, poslije njih ostaje njihovo djelo, ako ga budemo znali cijeniti.

Uvijek sam nekako smatrao da se na sprovod ide radi sebe i drugih a nnajmanje radi pokojnika.

Tko je glasao

Mislim da se nekom najbolje

Mislim da se nekom najbolje pokaže poštovanje ako se ga koji put sjetiš, odneseš mu skromno ružicu na grob i zapališ mu svječu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci