Tagovi

„Vrijeme prolazi a Tito se vraća sve veći i veći!“

(Povodom 35. godišnjice Titove smrti)

„Bistrim“ tako politiku s jednim prijateljem još od osnovne škole, nekadašnjim visokim partijskim funkcionarom, dugogodišnjim članom CK SKH i njegova Predsjedništva u dva mandata prije 12. Kongresa SKH, između ostalog dotičemo se i Tita. Iznosim mu svoja razmišljanja i poentiram: "Tita se može voljeti ili ne voljeti, slagati se s njime ili ne slagati, ali priznati se mora da je bio čovjek koji je u pozitivnom smislu obilježio 20. stoljeće."

Pogledao me je i rekao: "Tolike godine te poznajem, prijatelji smo čitav život, a sve vrijeme nisam znao da si ti Titov fan." A ja sam mu samo ponovio riječi koje je u jednom razgovoru 1980. meni rekao jedan španjolski neofašista, pripadnik neofrankističke stranke "Fuerza nueva".

Naime 1980., jedno dva mjeseca poslije Titove smrti, bili smo jedan prijatelj i ja službeno u višednevnom posjetu jednoj poznatoj španjolskoj privrednoj grupaciji organiziranoj kao kooperativno poduzeće. Kroz tvornice i pogone poduzeća provodio nas je tehnički direktor, vrlo obrazovan i pristupačan čovjek, s kojim smo u pauzama razgovarali o svemu, pa smo tako i "bistrili" politiku.

Na večer, dan prije našeg odlaska, izveo nas je na večeru i u jednom momentu rekao: "Znate, čekam već duže vremena priliku da s insajderima porazgovaram o Titu, da čujem mišljenje o njemu od nekoga, tko ipak razumije politiku, a živio je dovoljno dugo u državi kojoj je Tito bio na čelu."

Tada sam ja počinio grešku, a tek kasnije sam postao toga svjestan, jer mu nisam rekao svoje mišljenje o Titu, nego nešto što sam ja mislio da bi španjolski neofašista htio čuti o Titu, bio sam u mojem izričaju silno kritičan i žestoko sam "oprao" Tita.

Španjolac je pristojno saslušao, a onda rekao: "Pa da, kad u obitelji imaš globalno poznatu osobu, ona tebi predstavlja svakodnevnicu, s njom si na doručku, s njom se družiš, s njom razgovaraš kad želiš i o čemu želiš, pa i posvadiš se ponekad, ti joj znaš vrline i mane, ona je nedostupna za one izvana. E pa za nas izvana, moj gospodine, imali ste predsjednika koji je bio nekoliko puta veći od države kojoj je bio na čelu, jer njega se nije samo konzultiralo o brojnim svjetskim problemima, njega se pitalo", dodavši rečenicu koju sam naglasio u uvodu.

Pitao je tako, između ostalog, znamo li zašto je Nixon onako neočekivano posjetio Jugoslaviju 1972. i rekao da je došao zamoliti Tita da mu organizira susret s Mao Zedongom, jer je Tito, bez obzira na svoje nesuglasice s Maom, bio jedini koji je putem svojih prijatelja mogao privoljeti Maoa da pristane na sastanak s američkim predsjednikom.

Iznio nam je za nas nepoznate detalje o brzoj uspostavi diplomatskih odnosa između Španjolske i SFRJ, poslije Francove smrti, koja je s Titom bila dogovorena već prije toga i da je Carrero Blanco, frankistički premijer, prije nego što je ubijen, bio radi toga nekoliko puta tajno kod Tita.

Sutradan, u avionu, moj prijatelj u jednom trenutku obrati mi se riječima: "Stari, jesi li vidio tko smo i kakvi smo mi, da nam španjolski fašista treba reći tko je i što je bio Tito".

Da, taj detalj iz Španjolske me natjerao da počnem propitivati Tita i vrednovati ga po principu pluseva i minusa, došavši na kraju do zaključka da je Španjolac itekako bio u pravu, jer je Tito:

1. bio na čelu najvećeg antifašističkog pokreta, koji je doveo do pobjedonosnog kraja, a time i Hrvatsku preveo na stranu sila pobjednica nad fašizmom i osigurao joj pravo na postojanje.

2. vodio je Jugoslaviju putem razvoja, postupno je demokratizirajući, dovevši je do toga da je bila najsigurnija i najotvorenijaq država u svijetu

3. osnivač i neprijeporni lider Pokreta nesvrstanih, organizacije silno zaslužne za politiku detanta u blokovski suprotstavljenom svijetu, kao i oslobođenje brojnih zemalja ispod kolonijalnog jarma

4. otac je doktrine "Aktivne i miroljubive koegzistencije" pod motom da je bolje sto godina pregovarati o rješenju problema nego jedan jedini dan ratovati.

I dok je Tito za čitav svijet osoba koja je u pozitivnom smislu obilježila 20. stoljeće, za ovdašnje „domoljube“, „ljubitelje istine“ i „antitotalitariste“ on je zločinac.

O da, “ljubitelji istine” spočitavaju Titu mnoge stvari, najčešće vadeći ih iz konteksta vremena, dajući im zluradim i nakaradnim tumačenjima potpuno krivi smisao, sve u funkciji prikazivanja Tita kao zločinca, jer se npr. “jugoslavenska partizanska vojska” pod Titovim vodstvom tobože borila za Jugoslaviju, a protiv hrvatske države.

Samo, nije li možda ta "partizanska komunistička vojska" bila i vojska hrvatskog naroda?
Samo, nije li se možda ta vojska borila protiv okupatora?
Samo, nije li možda ta vojska udarila pečat antifašizma hrvatskom narodu i državi i uspostavom Hrvatske kao nacionalne države hrvatskog naroda u svibnju 1943. osigurala i hrvatskom narodu i državi pravo na opstojnost?
Bez te vojske bila bi poslije rata restituirana Kraljevina Jugoslavija kao unitarna država, a "Kraljevska vojska u otadžbini" pod zapovjedništvom Draže Mihailovića bila bi legalna OS te države.

Spočitava se Titu i kažnjavanje zločinaca krajem i neposredno po završetku 2. Svjetskog rata, u svibnju 1945., posebno ono koje se događalo izvan pravnog sustava, a poznato je pod zbirnim nazivom “Bleiburg”, gubeći pritom iz vida da je taj svibanj 1945. vrijeme u kojem se kolaboracionistima i kvislinzima diljem Evrope presuđivalo po "kratkom postupku".

Tako je primjerice u Francuskoj desnica (sic!) tvrdila da su pripadnici Pokreta otpora, jednako oni pod komunističkim kao i oni pod građanskim nadzorom, krajem rata, bez suda i suđenja, likvidirali 105.000 kolaboracionista, sam General de Gaulle priznaje brojku od 10.842, dakle deset puta manju, komentirajući je: "Ta je brojka bolna, ali je ograničena s obzirom na to koliko su groznih zločina počinili (fašisti) i kakve su njihove posljedice". (Herbert Lotman: L' epuration). U tom izboru velika većina Francuza prihvatila je de Gaullea i napetosti u francuskom društvu su bile bitno smanjene.

Možda je i Tito trebao postupiti na isti način kao i de Gaulle!?

Spočitava mu se i otok Goli kao mjesto internacije onih koji su se izjasnili za Rezoluciju IB-a, dakle počinili klasično djelo veleizdaje, koje je u to vrijeme u svim državama svijeta, pa i onim najciviliziranijim, bilo zpriječeno smrtnom kaznom.
Znači li to da je svim tim tisućama IB-ovaca trebalo suditi, osuditi ih na smrt, a ne ih poslati na „preodgoj“ i time ih ostaviti na životu?

Spočitava mu se progon „političkih protivnika“, gubeći iz vida da se najčešće radilo ili o klasičnom terorizmu ili pokušaju rušenja ustavno-pravnog poretka. Pa to se kažnjavalo i kažnjava u svim državama svijeta.
Ne znam da je u Jugoslaviji postojao progon koji bi se mogao usporediti s McCarthyjevim istragama u SAD, pri čemu je oko 8 milijuna Amerikanaca ostalo bez posla.

Ovdašnji „ljubitelji istine“ gube iz vida da se u Kumrovcu na dan 25. svibnja svake godine, na proslavi Titovog rođendana, ne sastaju više samo oni koji su bili Titovi suborci u NOR-u, samo oni koji se prisjećaju svoje mladosti, samo oni koje se može prozvati jugonostalgičarima, već svake godine u sve većem broju dolaze oni koji su rođeni poslije njegove smrti, pa i oni koji se Jugoslavije i ne sjećaju.
Iz pozitivne atmosfere kumrovečkih okupljanja, može se jedino zaključiti da će ta okupljanja svake godine biti sve brojnija, pa i da će se održavati i onda kad više na životu ne bude nijednog Titovog suborca iz NOR-a. Osim ako se „antitotalitaristi“ ne izbore za zabranu proslava u Kumrovcu.

Slavu najvećeg hrvatskog sina, koji je to postao svojim djelima, ne mogu potamniti razno-razni „domoljubi“, „ljubitelji istine“ i „antitotlitaristi“ i slične profašističke “eminencije”, ma koliko se trudili.

Zaključit ću s rečenicom iz naslova pokojnog Dušana Bilandžića s kojom je svojedobno zaključio svoje izlaganje o Titu u Evropskom domu:

"Vrijeme prolazi, a Tito se vraća sve veći i veći!"

Komentari

Govoriti o Brozu kao o

Govoriti o Brozu kao o demokratizatoru je suludo. To može samo nenormalan i zlonamjeran čovjek.
Govoriti o njemu kao o vrijednosti koja nam je potrebna u današnje vrijeme i koju bi trebali danas slijediti je bolesno. Van svake stvarnosti.

Raspravljati o pojedinim njegovim djelima, kao o plusevima i minusima za Hrvatsku ili tadašnju Šugoslaviju, je sasvim nešto drugo. Međutim, i ovaj i slični napisi o Brozu nam ga predstavljaju kao svjetli primjer koji bi trebali slijediti. Pa zamislimo onda, kako bi to mi trebali slijediti Broza?
Karamarako? Milanović? Osmisle neki referendum u kojem ukinu demokraciju i uvedu jednopartijski sistem i diktaturu. Sve privatno vlasništvo nacionaliziraju i stave pod vlasništvo države. Sve protivnike, malo poznatije, pobiju, skupa s njihovim obiteljima, ili ih protjeraju. Osnuju logore i zatvore u koje strpaju sve koji drugačije misle. Ustanove cyber postrojbe i obavještajne službe koje prate trko i kako piše, a onda sve koji en hvale veliko vodstvo njihovog veličanstva strpaju u zatvor. Ako si član partije, moš postati direktor ili se zaposliti, ako nisi čekaj. Itd, itd, itd......

Kad bi Karamarko postupao kao Broz prvi bi zacvilili ovi kojima je puna hvala Broza i sličnih kriminalaca.

Tko je glasao

Kad bi Karamarko postupao kao

Kad bi Karamarko postupao kao Broz

Kad bi Karamarko postupao kao Broz, na Pollitici bi bilo 2/3 manje živih, a gotovo nitko na slobodi.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Šema ista, spisak do spiska:

Šema ista, spisak do spiska: 41', 71', 91', 2004., ....

Bilo bi logično da kažeš 'ako bi Milanović' no tebi se omakne 'ako bi Karamarko' - znaš ti tko pravi spiskove i predviđa čišćenja.

Svaki puta je ustašija birala gubitnike ili dripce, pravila liste nepoželjnih ili drugačijih. Ako se dadne na zlo opet će tako i 2015/2016. No, sada je demokracija u zemlji drugačija a strah od svakodnevnih prijetnji i najava ( ..na Pollitici bi bilo 2/3 manje živih, a gotovo nitko na slobodi ) potiču da otpori tome mogu biti veći i učinkovitiji. Listu je praviti lako, mogu i ja nekog poželjeti 'slistati', no nisam vičan to voditi i provesti.

Štos je da se jasno progovori kako tvoja priča o 2/3 nije bezazlena, protagonisti tih i sličnih priča imaju novac, oružje, iskustvo u ratu, podršku znatnog dijela odrasle populacije, dijela oružanih snaga, dijela medija, a možda i podršku onih koji moraju osigurati opstanak NATO-a. Na ruku im ide i neodlučnost vlasti da postupa u skladu sa zakonom.

Čak i površno praćenje desnih portala (a ovdje kod nas je to npr. otpisani) govori o pomaknutom shvaćanju slobode i demokracije, sve do otvorenih napada i prijetnji institucijama ili pojedincima na vlasti.

Tko je glasao

Meni se omaklo "ako bi

Meni se omaklo "ako bi Karamarko..." i to namjerno. Jer je dnevnik pisan o Brozu, pisao ga ljubitelj Broza, pa je nužno bilo izvaditi današnju "suprotnu" stranu, Karamarka. Recimo, Karamarka ne voli Fumić. Fumić voli Broza. I tako...logički je onda povući paralelu u svoj toj ljubavi i mržnji.

Što se tiče tvojeg daljnjeg upisa, stvar je više klinička. Stručna pomoć je čim prije potrebna jer može doći do ozbiljnijeg narušavanja zdravlja.

Tko je glasao

jugofeniks

Feniks,
po obićaju pišete jugogluposti, jer ne shvaćate da vaše Juge jednostavno više nema i ne će je ikad više biti.

Tko je glasao

@križnik

Nisam ja bio Tanjugov društvenoi-politički radnik, niti predsjednik komisije za ONO i DSZ u Vjesniku.

Tko je glasao

Točno, nisu te htjeli ni za

Točno, nisu te htjeli ni za portira.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

nisi bio, da

zato i trkeljaš nebuloze koje ti ni sam Vladimir Bakarić ne bi odobrio...

sve dobro...

Tko je glasao

drug

tito je najveći sin naših naroda i narodnosti, a kevtanje klerofašističke desnice samo ga dodatno uzdiže u mojim očima.

izmolite večeras deset ljubičica bijelih za čovjeka koji nas je izveo iz klerofašističke tame na put svjetla i civilizacije. zahvalite brozu što nismo srpska kolonija već tragikomični pokušaj suverene države. posebno se to odnosi na vas heroje imovinskog rata, tanje bi kakili da vam nije tita.

Tko je glasao

znaju to svi

@Feniks
Pročitao sam taj tvoj upis na kontra portalu. Šteta što nisi stavio i ovaj foto dva velikana.

 photo 11045402_860144497390923_9091000212270089378_n_zpsdfqttpfd.jpg

I pazi sad ovi naši za Titeka kažu zločinac. Ovog debelog s debelom cigarom koji je iz gušta je dal sravniti Dresden, a i onog kaj je skuril Hirošimu i Nagasaki, Smatraju pravim antifašistima, humanistima, demokratima i finom gospodom.
U 99% se ne slažem s tvojim dnevnicima na neke druge teme. Ovaj je sušta istina.
A na Titeka viču oni kaj su se za ove države i demokracije nahapali i sad viču drž`te lopova, zločinca jer njegovi nemaju milosti prema lopinama.

Tko je glasao

Titu nikad

nitko nije nigdje birao...za razliku od ovih koje navodiš. Tito je bio diktator i staljinist gori od Staljina... još imamo probleme kao nacija i država zbog titoista ( lex perković).

Tito je odgovoran za smrt..potpuno bespotrebnu pokazalo se...mnogih Hrvata..pa i drugih.

Ja se čudim da netko ...danas...može veličati to smeće...

Pa zbog toga nitko iz kulturnog svijeta i neće imati posla s nama...ulice i trgovi još nose ime jednog od najvećih krvnika 20 st.

Znači da opravdavate ubojstva i zločine...sramite se...

sve dobro...

Tko je glasao

Budi dobar

@drvosjek
zanimljivo je kako pred svake izbore nekoliko osoba s portala pokušava preko Titeka dojti do nekakvih jadnih poena. No nije Hrvatski narod bedast. Odjebal bu on i ultra desničare i SDP-povce koji glume neke ljevičare. A konačno vidljivo je koliko stranke "profesionalnih" mrzitelja lika i djela JB Ttita.
Zabadava ti je blaćenje Tita kad si neuvjerljiv i kad za to nemaš dokaze, činjenice, uporište.

Znači da opravdavate ubojstva i zločine...sramite se...

Sramim se kak kobila kad prevrne voz sjena, okrene se i mirno ga jede.
Je i kaj mi sad preostaje nad svim tvojim dokazima?
Slaviti, Pavelića, Kordića, Tutu, Bobana, Francetića, i ostale BiH hrvatine koji danas posjeduju dvojno državljanstvo kako bi "opljačkano", ili same sebe, sklonili u BiH.
E kad bi slavio takve onda bi se ne samo sramil, već i sam sebi pljunul v gubec.
VIdiš svi kaj su imeli zadovoljstvo veličati "vitezove" NDH utekli su s njima 1945.
Ostatak hrvata ostao je i dočekao Titeka.
Kog vraga ti delaš tu? Znači bilo ti je lijepo i dobro pod Titekom. Stoga spomeni se drveni kaj se ljudi znaju otebi. I tvoji susedi čitaju ovaj portal. Zato naj kvocati pizdarije.
Nije sve bilo lijepo,bajno i sjajno ali ni bilo tak kak ti izmišljaš i ovi mladi povjesničari kaj su jučer završili faks.

Tko je glasao

Čuj @boltek, od kuda ti

Čuj @boltek, od kuda ti mišljenje i ovisnost da nekog moraš "slavit"?
Nabrojiš hrpu strapa ukljičivo i ubojicu, masona, britanskog špijuna, staljinova egzekutora i kopile austrijskog cara - Tita; - i onda ti samo on preostane za "slaviti"?
Čudna li naroda!

Tko je glasao

hehe

ma ovi ti je narod rvacki takav da mu uvik neko triba koga će slavit, moš ga hebat.
eno pogledaj kolindin profil na facabuku, paš' vidit ljigavih i dodvorničkih, priglupih napisa kolk' oćeš, ko da kim il sunga munga ili nekog sličnog slave :)))
a uz to, većina polupismenih.
a uz to, svi bi redom lustrirali, zatvarali, tjerali, neki i klali puste komuniste današnje, i udbaše i vake i nake...
u ovom okružju (neki tepaju u slobodnoj, neodvisnoj itd.) u kom su klemovi, hanžekovići, grčići, gajdaši, šimunići i slični duhovni vođe, normalno je da se slavi hohštaplera pavelića koji je pokupio lovu i sklonio se na sigurno a svoju vojsku ostavio ko govno na kiši, normalno je da lider najveće stranke bude špija koji je izdao i zajebao s kim je god bio (tuđmana, mesića, sanadera, jacu...), normalno je da neka uhljebnička/ujebnička agencija ne dozvoljava uvid koliko su se političari obogatili (čitaj nakrali).
ovde je najvažnije čuvati nekakvi dignitet koji je izgleda privatno vlasništvo nekih koji buču oko toga - ja san malo stariji pa mi to vele sliči na ono čuvanje tekovina kao zenice oka... :))))
sve u svemu, ovi narod ima puno važnijih posala nego se brinuti o tome kako i financijski i ekonomski ide u mp3, a oni opet drukaju za najveće lopine sve zarad karte domoljublja na koju ovi lukavo igraju.
što se mene tiče, ako je pavelić domoljub, zaslužni patriota i tako, ako je karamarko isto to, e onda se ja ispisujem iz tog veličanstvenog kluba
profesor

Tko je glasao

pavelić bogataš

a kralj kao nije ništa odnio prije iz države...njegovi saveznici su izgubili a titini pobijedili...ratna sreća.. Pavelić je pozitivnija osoba od Tite zlotvora...

Pavelić je bio nacionalni revolucionar a Tile agent komunističke internacionale iliti Staljinov agent...tj. hohštapler...

Pavelić je bio to malo u ratu na čelu okupirane sa svih strana nekog pokušaja države...znači..nije imao priliku da se pokaže u miru...nema mu potrebe dodavati i ovako mu je i previše natovareno...što je treba..odsudno braniti Zagreb i pretvoriti ga u Stalingrad....s jedne strane zapadni saveznici s druge strane Sovjeti.

Da je bilo samo s četnicima i komunističkom bandom....to bi Hrvati rješili samo tako...ne može se glavom kroz zid, jel...

e ali, zlotvor Tito...taj gad je imao priliku vladati u miru...pa je vladao kako...diktaturom i ubojstvima...

Hrvati su tada bili najebali kako god okreneš...jedna diktatura se raspala..došao rat pa druga diktatura...završio rat pa treći diktatot...po Hrvate najgori.....

Cijelo razdoblje od 1918-1990. možemo zvati ; od diktature do diktature...

Tito je zločinac i njega štuju samo budale i potencijalni zločinci...a ovi naši kvasiantifašisti ( zapravo jugošljam) ga kao štuju..e radi zadržavanja dostignutih stečenih pozicija.

Ono..pitaš Mesića i sl.za pare..a on kaže ja sam antifašist a ti si ustaša...to je ta agenda.

sve dobro...

Tko je glasao

drvo ne jebi po tavanu

@drvosjek
Jebo te kralj.
Z kralja nisam .
Za kraljevinu jesam ako nije jako sumporena

Tko je glasao

hehehe

pa što sad u vatru bacaš kralja? ko za njega druka, al i takvih ima? (ne bih se čudio u ovakvom balkanskom stanju svijesti, hahaha)
nego, revolucionari ostaju sa svojim suborcima do kraja, bez obzira na ishod, a ovaj tvoj kurvin sin je lijepo spremio poputdbinu i obitelj te pobjegao ko kuso pseto, što za mene i jest. kad je znao da je sve otišlo u mp3, što nije poslušao pametnije i mijenjao stranu? bolio je njega k**** za rvacku i za vojsku, men se čini...
titi bar nemoš pribotunat da je pobiga ko zadnja podla kukavelj za razliku od "velikog" poglavnika :P taj dio povijesti još ne mogu izvrnit razni banci, jurčevići, despoti i ostali krojači novovalnih istina :D
profesor

Tko je glasao

pa...

nisan vas spomenijo gosn. nounar... ili sam trebao pa ste se uvrijedili :))))))
profesor

Tko je glasao

bežanija

Tito je stalno bježao..od nekuda nekamo i od jednih k drugima..mijenjao strane kao ljubavnice...ostavljao ranjenike pa se poslije porazi pretvaraju filmovima i propagandom u " bitke za ranjenike" i te brije...pas Lux mu spašava život i slična sranja... iz Drvara su ga izvukli..prošvercali ..zakopanog u stajski đubar na zapežnim kolima gdje je bilo pogodno da sleti engleski avion i prebaci ga na od Engleza oslobođeni Vis....tj. u Italiju...jer su Englezi spašavali i svoju misiju...rekli bi - promatrače...

Mislim..razbijati mitove poput jasenovačkog ili kultove ličnosti poput tog Titinog..je zaista težak posao...dogmatici titoisti mi se ponekad čine kao kandidati za pacijente neke psihijatrije...

Jednostavno...podržali su ga Staljin, Čerčil i Ameri...a zašto Pavelić nije promjenio stranu..pa pitaj ga...

Tito je obećao saveznicima poslije rata...demokraciju..a uveo staljinizam još gori nego u SSSR-u tada...

Onda..neoborivi argument...Tito se borio za Jugu..bez obzira na ideologiju..a Pavelić za Hrvatsku slobodnu od Juge...

..ako izbacimo trice, kučine i maglu ideologije i demagogije..što dobijemo..

Hrvat vs. Jugoslaven....ja sam svakako za Hrvata. a po Jugoslavenima i crvenoj zvijezdi sam..ne jednom pregrijao cijev na strojnici.....i opet bih da zatreba.

...stoga..Tito je jugošljam..a Pavelić je nesretnik kojem međunarodne okolnosti nisu išle u prilog..a k tomu ..očito nije bio dorastao povijesnim okolnostima.....ne uzdižem ja Pavelića...ali on i njegovi su se JEDINI tada borili za Hrvatsku...

Mjereno zločinima...Titin trag je daleko krvaviji prema stranim izvorima...a Pavelić se nigdje ne spominje na popisima zločinaca... qsling..kakvih je tada bila puna Europa.....

Juga se raspala..to Titino veledjelo..a ideja nezavisne države Hrvatske ostvarene oružanim putem nastala ili rođena poslije atentata u bgd skupštini..preživjela je i živi...čemu svjedočimo danas.

Naša generacija ostvarila je eto... Pavelićevu ideju..a rasturila Titinu ideju..ma što vi titoisti trkeljali o tome...činjenica je činjenica.

Znači..činjenice vas titoiste opovrgavaju. U Jugi se najviše tijekom WW2 vodio građanski rat...a manje borba protiv okupatora... Talijane su sredili Englezi i Ameri a Švabe na Balkanu- Sovjeti.

U sklopu tog velikog rata..Jugoslaveni..ponajviše zahvaljujući Titi..su se klali međusobno.

Čim ga vole neHrvati (Titu) Hrvati ga nemaju razloga voljeti. Zločinac..

Da ne zaboravim: jebo vas Tito.

sve dobro...

Tko je glasao

Voda u ušima a jezik radi i radi

@drvosjek
Daj si pogleć kak je liepi.

 photo A83272F78C88250B110D3BB478864EF7D0F2CDA47FA422A215pimgpsh_fullsize_distr_zpsqg4js9d8.jpg

Tko je glasao

"lep; mnogo lep; lep u tri

"lep; mnogo lep; lep u tri pičke materine" - rekli bi Srbi.

Tko je glasao

@otpisani

Bi, al' z tebe. Točno bi te tako opisali.

Tko je glasao

Naravno da bi @Feniks,

Naravno da bi @Feniks, svakako. Ja nosim crno...
Modro plava mi baš ne stoji, ne slaže mi se s očima. :):)):)

Crna - maa, savršeno!

Tko je glasao

koje đubre

jebo mu pas mater zločinačku

sve dobro...

Tko je glasao

opaučio po crvenoj zvijezdi :)

Junak samo takav, a vidim te onako uzbuđenog, mladog, kako polažeš zakletvu ispod crvene zastave sa srpom i čekićem i drhtavim rukama primaš crvenu partijsku knjižnicu...

... ti si pucao u DR-u po... komunistima? :D Bokte, daj prijavi da si izumio vremeplov :)

Samo večeras u vašem gradu - Drvosjek protiv Tita i njegovih partizana :D

Tko je glasao

ajde žgepče @titoističko

nosi se s time... moje ruke ne drhte ni danas....moj ćaća jest bio partizan..ali nije bio komunist... nisu Hrvati partizani ubijali talijanske fašiste tamo kod tebe..jer su voljeli Staljina..nego ..jer su morali..

Znač da su Talijani surađivali s četnicima.

Ti si bio topnik..kako kažeš..u HV-u..pa jebiga..i ti si pucao po jugokomunistima..tj. jna..što sad hoćeš..prati se..e ne može..ili jesi ili nisi..

ili na konja ili pod kopita..na štitu ili s štitom (štit je šahovnica, jel)..

...ovako si, kučko..potencijalna izdajica... petokolonaš..takve se u slučaju rata trpa u logore...

sve dobro...

Tko je glasao

polako momče s logorima...

...što je heroju, što si se propeo?

Jesmo bili u istoj vojsci? Šivali si Zengu na rukav? I pucao po neprijateljima - svakom oružanom djelovanju kontra ustavnog poretka.

I pritom uopće nisam gledao imaju li na kapi zvijedu, kokardu, trakicu na rukavu ili išta. Bitno je bilo da je oružano djelovanje i da je kontra moje zemlje.

I ti ćeš sad meni prijetiti - logorom? Zbog čega?

Jer te zaebavam što si bio u Komunističkoj Partiji.

I što sad oca uvlačiš - otac ti je bio antifašist, partizan i pripadnik narodooslobodilačke vojkske. Što je tu sportno. To je prekrasno.

A ti - ti se za života u mirnodopsko doba - odlučuješ, ničim izazvan, upisati u Komunističku Partiju Jugoslavije - onih koji nose crvenu zvijezdu.

A to što ti - bivši partijac i polagač zakletve svojoj partiji - objašnjavaš da si ratovao protiv crvene zvijezde, to si turi znaš gdje :))

Tko je glasao

kako to @zap

"""I pritom uopće nisam gledao imaju li na kapi zvijedu, kokardu, ""

misliš da nisi gledao..aj dobro..kao topnik pretpostavljam da nisi mogao vidjeti metu..ali ZNAŠ budalo da te zvijezda i kokarda napala..jugokomunistička jna sljednica Titine vojske i četnici zajedno.

Ne prijetim ti ja logorom..nego su logori pojava u ratovima gdje se nelojalne izolira dok rat prođe.

Svi vi koji veličate Titu jašite stazom izdaje.

Članovi partije bili su i Hrvati jna oficiri , generali i ostali koji su odabrali hrvatsku stranu..Tuđman, Bobetko, Stipetić i dr. ne smeta meni što me trpaš u isti koš s njima. Pravi antifašisti.

sve dobro...

Tko je glasao

ehm, druže drvosječe...

... a koje ti to veleuvažene zasluge imaš da ćeš, kao bivši partijac - ti meni procjenjivati lojalnost?

Ono - odakle ti ta postavka da si ti neka superiorna veličina, a ja, najmlađi pripadnik svoje brigade, zengejec iz samohrane obitelji onaj tko je nelojalan?

Ono - ti si se samolustrirao, pa mi svi nepartijci moramo pognuti šije i reći "O, drvosječe, ti si najbolji od nas, ti su super, ajde procjeni našu lojalnost, molimo te!"

Stvarno, koji je tvoj problem? Ako sada otmem nekom policajcu odoru i napadnem te - ti se nećeš braniti, jelde? Ono, nemam ni kokardu ni zvijezdu. Ja sam gađao zadane mete. Pojma nemam tko je gdje bio, niti što je nosio na šljemu, kapi, ramenu i slično. Zapovjednik naredi, topnik izvršava. Zato i postoji zapovjedna odgovornost, jelde?

Ti kao da nisi bio u ratu već nekom svom pohodu gdje si ti sam određivao tko ti je neprijatelj, tko nije - ono Velo Drvo u ratu protiv.... sljednica Titove vojske.

Pardon na neukusnom pitanju, jesi napao i tatu? Jesi li napao i sebe? Od nas dvojice - ti si nosio zvijezdu dobovoljno, ja samo prisilno (pioniri, JNA).

Tko je glasao

Dobrovoljno sam nosio šahovnicu

samo , znači hrvatski grb ( prefeniram prvo bijelo polje , al svejedno)))

a zvijezdu kao i ti ...inercijom... nisi imao izbora...u vojsci su me primili u partiju i da..to mi je tada bilo...baš fora.... cool...

Ne procjenjujem ja TVOJU lojalnost...sam se predstavljaš kao nelojalan Hrvatskoj domovini...ako si za Titu..ako veličaš Titu..

Titino dijelo ( Juga) jest negacija samostalne Hrvatske..pa za koju mp3 si se onda borio.

Pored toga..Tito je bio zločinac i diktator.....to cijeli svijet zna...a po skoro svim tvojim upisima...ne daješ mi na nekog tko bi podržavao zločince i diktatore....

zato sam pomalo tužan..i razočaran...pa ako je samo u dnevnopolitičke i politikantske svrhe...nije u redu podržavati takvog jednog zločinca i njegovu zločinačku ideju...

meni se isto ne sviđa što je sve Pavelić ( u ratu) radio..i Stepinac ga je osuđivao... ali njegova ideja...pokret i ono zbog čega je taj pokret ( UHRO) osnovan...e to podržavam...

Andrija Hebrang je bio prvi partizan Hrvatske..i mnogi drugi Hrvati su bili partizani...pa kako su prolazili ako su bili...za više Hrvatske u Jugoslaviji.

Što je s Golim otokom...udbaškim ubojstvima..Savkom i Mikom i hrvatskim proljećem...da sad ne nabrajam dalje ..toliko toga ima zbog čega se Hrvati trebaju odreći tog zla- titoizma...

sve dobro...

Tko je glasao

ajde udahni malo

Tko kaže da je veličanje Tite nešto kontra Hrvatske? Ti. I još neki.

Jesmo li imali sve do sada legalno izabrane predsjednike RH? Jesmo? Uključivo i Franju Tuđmana. Jesu li SVI oni, legalno izabrani predsjednici od naroda IMALI Titovu bistu u Ured Predsjednika? Jesu. I većina je birana i po drugi puta. I Tuđman i Mesić.

Dakle - puk je znao tu činjenicu. I glasali su OPET za njih. I sad ti - Najveći Od Svih Hrvata - proglašavaš svakoga kome je Tito od 100 mogućih nijansi sive više bijel nego crn - neprijateljem Hrvatske.

I to baš ti - kojeg su PRIMILI u Pariju. Što, padao si sa zgrade pa te primilo? Bio si sa 20 godina tumplav? Ja sam se s manje godina stavio na raspolaganje svom vojnom odsjeku (kako se to tada zvalo).

Ono, daj sjaši s tim da si ti mjerilo lojalnosti, hrvatstva i ispravnog povijesnog mišljenja.

Tko je glasao

Tko kaže da je veličanje Tite

Tko kaže da je veličanje Tite nešto kontra Hrvatske?

Svatko tko nije za psihijatriju.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

slažem se...

Zato Tuđman nije maknuo Titovu bistu iz Ureda predsjednika :)

Tko je glasao

Tuđman nikada nije veličao Tita

Tuđman nikada nije veličao Tita, nego je isticao ono što je od njega ostalo kao pozitivno za neovisnu hrvatsku državu. To se zvalo "politika pomirbe", možda si čuo, ali je nažalost izdano i uništeno još 2000. godine. Da nije bilo 15 godina detuđmanizacije i "zajedničkog zločinačkog poduhvata", bista bi vjerojatno ostala na Pantovčaku.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

moglo bi da bidne...

... i upravo zbog tog stava - kolikogod se ja neslagao s mnogim aspektima Tuđmanove politike - nisam imao nikakav "šum u komunikaciji" niti u glavi - u činjenici da mi je on vrhovni zapovjednik.

Ne postoji politika koja će se svima svidjeti - ali postoji društvo (pa i vojska) koja je tada prilično uspješno obranila tezu o tome da smo svi mi - bez obzira na razlike u političkim mišljenjima - branitelji - vojska koja se brani. Bio sam ponosan na 99% toga. Ponosan sam i danas kada drvosjek opisuje kako su rješavali probleme "idiot s U na šljemu" i slično - imali smo i u našoj brigadi takve pojedince.

No po meni, detuđmnizacija je nastaje 2000. godine - već s dolaskom mira, gdje se Tuđman nije najbolje snašao. Dodjele vojnih prostora Netelu, razni Gucići, Pašalići, Kutle i slični - i politika pomirbe je otišla kvragu a došla politika pljačkanja od vonabi domoljuba.

I to traje, s time što su neki uspješniji u isticanju domoljublja, a neki po vokaciji (SDP i slični) ne ističu to, već svoj vonabi europeizam... i tako dalje do konačne propasti :)

Tko je glasao

Jasenovac namjesto Haaga

No po meni, detuđmnizacija je nastaje 2000. godine - već s dolaskom mira, gdje se Tuđman nije najbolje snašao. Dodjele vojnih prostora Netelu, razni Gucići, Pašalići, Kutle i slični - i politika pomirbe je otišla kvragu a došla politika pljačkanja od vonabi domoljuba.
I to traje, s time što su neki uspješniji u isticanju domoljublja, a neki po vokaciji (SDP i slični) ne ističu to, već svoj vonabi europeizam... i tako dalje do konačne propasti :)

Ne. Ne vrijedi muljati. Pljačka je počela davno prije hrvatske neovisnosti. Traje u u svim strankama, više ili manje, sve do danas, ali to je zapravo razmjerno minoran problem. Ono o čemu ja govorim je povijesna sramota i katastrofa, izdaja hrvatskih narodnih interesa. Nakon Tuđmanove smrti, domaći "antifašisti" i "ljevičari" su se opet priklonili i poklonili Srbiji. Neovisna hrvatska država je prodana, ponovo žrtvovana slično kao 1945 - Tuđman je u Haagu trebao postati novi Pavelić, Oluja novi Jasenovac, a "region Jugosfera" jedina perspektiva.

No unatoč svim nastojanjima, od Beograda, preko Londona, pa do hrvatskih petokolonaša detuđmanizatora, to je propalo. Zato se sada vraćate u Jasenovac, na Tita i "antifašizam", na bijednu srpsku i jugoslavensku protuhrvatsku propagandu od 1945. do 1990: "Tko nije Jugoslaven i antifašist, taj je ustaša." Što je upravo suludo i nema nikakve šanse za uspjeh. SDP i "ljevica" će propasti, proći će kao na početku 90-tih, možda čak i gore.

I neka će. Svakom po zasluzi.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Javi se u instituciju

Broj i adresu znaš :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

priklonili i poklonili Srbiji

Za društvo koje nas je (bez referenduma) gurnulo u NATO i koje se svim silama trudilo ući (i uspjelo) u EU (gdje Srbija neće primirisati još jedno 15-20 godina), gdje naša predsjednica nije na proslavu u Moski (za razliku od srpskog i bosanskog predsjednika) - stvarno ne vidim kako su se to priklonili i poklonili Srbiji?

Tko je glasao

Predsjednicaaa

u EU (gdje Srbija neće primirisati još jedno 15-20 godina), gdje naša predsjednica nije na proslavu u Moski (za razliku od srpskog i bosanskog predsjednika)..”

Ako se prisjetimo grupnog primanja u EU poslije pada Berlinskog zida (bez ispunjenja polovine zahtjeva koji su traženi od Hrvatske) mogli bi zaključiti da je politički (NATO protiv ruskog utjecaja) kriterij važniji od drugih. Upravo će suvereno ponašanje Srbije (slično Orbanovom u Mađarskoj), koloplet između europskih ‘vrijednosti’ i interesa svoje države, utakmica u nastojanju privođenja Srbije pod kontrolu zapada, će uvjetovati ponude iz Europe kojim bi se umjesto utjecaju Rusije Srbi privoljeli Europi. Dakle, moguća je politička odluka o primanje Srbije (i BiH) u kraćem vremenu.

Osim toga predugo čekanje na Europu je loš posao za Europu.

A Predsjedniceeee što se tiče – svejedno je gdje čita izjave koje su joj drugi napisali. A posjeli su je pored Porošenka, eto dva američka postavljenika u vlasti država istočne Europe jedan pored drugog.

Tko je glasao

Jasenovac namjesto Haaga

Naravno, ne preostaje ti ništa drugo, nego praviti se blesav. Da ti bude još ljepše i ugodnije, evo još malo podsjećanja s kim si u kolu, na istoj strani - evo nekih tvojih "antifašista":

Ivan Fumić: Domovinski rat nije bio antifašistički i negirao je "ono za što smo se mi borili"

"...Fumić je odgovorio: "Domovinski rat je obrambeni rat, ali nije antifašistički. Domovinski rat je negirao ono za što smo se mi borili - bratstvo i jedinstvo, jednakost, socijalnu pravu i pravo žena. Domovinski rat je samo branio granice."

Pupovac pisao šefu europskog parlamenta: Ruža Tomašić poziva na etničko čišćenje

Antihrvatski filmski megaprojekt „Jasenovac“sa 700.000 „ubijenih“ Srba

"...Republika Srbija i Republika Srpska, oliti srbijanski premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske (one u BiH nastale na genocidu) Milorad Dodik, skupa su izjavili da pripremaju snimanje velikog filmskog megaprojekta „Jasenovac“ sa 700.000 ubijenih Srba, što je po riječima Milorada Dodika, broj koji je utvrdila Nezavisna međunarodna komisija..."

Uživaj.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@juzr

Fumić je preblag, ono što se zove Domovinski rat je fašistička kontrarevolucija. I naravno da je negirao sve za što su se antifašisti borili.

Tko je glasao

Fumić je "antifašist"

Fumić je "antifašist" "partizan" od 11 godina, "sudac" koji je za vrijeme Titove Jugoslavije djecu trpao u zatvore zbog pjevanja Vile Velebita. Da je ovo normalna zemlja, a ne Republika Udbaška, odavno bi završio u zatvoru.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Fumić je senilno laprdalo

Fumić je senilno laprdalo koje čita tuđe tekstove sa papira.

Tko je glasao

uživaj ti

A bokte, na cijelom portalu jedino ti (i gosp. Krsnik) dajete toliko pažnje relativno nebitnim likovima.

Ono - tebe zanima što misle Fumić i Pupovac? Smatraš ih nevjerojatno utjecajnim političkim osobama? Pa svaki ministar je bitniji od te dvojice, svaki predsjednik Upravnog i Nadzornog odbora neke državne tvrtke.

Ili samo želiš da apsolutno svi isto mislimo? Taj plan ti je dječji, nerealan.

Pa pusti ljude da laprdaju što ih je volja, koje to veze ima s Republikom Hrvatskom i "priklanjanjem Srbiji"?

Tko je glasao

"Nebitni likovi"? To je

"Nebitni likovi"? To je službena politika Kukuriku vlade.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

nije prošlo , hehe

al da se nastojalo, nastojalo se..što bi nam tek radili da su haške presude bile drugačije i da istina nije dokumentirana kamerama..zapisnicima..pred međunarodnim svjedocima i sl.

NATO te žulja...gledaj..koji referendum kad su stranke koje su pobjeđivale to imale u programu..tako da... a interni NATO pravilnik ne traži referendum....

Logično je da smo na suprotnoj strani od Srbije..... oni će isto u NATO...već su im "dopustili" korištenje cesta...

Nikolić je u Moskvi...jebo te patak..ovdje kod nas..samo Rusi i Srbi antifašisti...

naravno...i naši izrodi..titoisti- boljševici i zločinci...

sve dobro...

Tko je glasao

Nisam ja mjerilo

ali..Tito je kontra Hrvatske...za što su titoisti... titoisti su podržavatelji i opravdavatelji zločina kojeg je cijeli civilizirani svijet osudio..

slatko mi je kad se TI i TAKVI..pozivate na Tuđmana..

ma fuj

da se nismo obranili 91. četnici i titoisti bi napravili reprizu Bleiburga i križnog puta...imaš Ovčaru koja to potvrđuje...

...korisna budala..ako ne potencijalna izdajica...

sve dobro...

Tko je glasao

a jbg sad :)

ne znan odkud ti ideja da san "titoist" osin po načelu ako nisi sunaman, protiv si. mislim da si iznad tog nivoa, inače ne bih ni pričao s tobom, bar ne ozbiljno :)
samo oću kazat da mi je glupo napadat nešto (loše) braneći nešto bar isto toliko loše, pa makar na nivou ideje. pavelić je bio zlotvor i za svoje (praveći državu sa rasnim zakonima npr.) kao i za one koji su bili protiv njega. da je imalo mislio na svoj narod i vojsku, onda bi valjda raspustio sve one mladiće koje je prisilno mobilizira 44-te i poslije, a ne ih pustio na tarapanu blajburga i križnog puta i držao u uniformama i poslije završetka rata. no, za sebe se pobrinuo, kosti mu psi raznosili...
zato su ustaše velikim dijelom najtragičnija vojska XX stoljeća, tu je izginulo (pobijeno) mnoštvo momaka koji nisu ni znali za koga niti zašto su izginuli... partizani su bili ko bijesni psi kad su ih se dočepali, ali za taj trenutak i okolnosti ništa neobično (što bi ti uradio da su ti pred cijev došli koljači iz borova sela par dana poslije pokolja, predao ih sudu? ja ne bi...).
zato, po meni, taj ljudski ološ, pavelić, snosi odgovornost za blaburg i ono što iza njega slijedi, više nego egzekutori, jer je jednostavno smrdljiva izdajica!
profesor

Tko je glasao

šteta @prof

da nije nosila kratku haljinu ne bi je silovali...ubijali su srednjoškolce po Zagrebu i da...bili su bijesni psi..a i danas ima bjesnila u njima kad pogledaš onu Mirt i takve...

kako to da je kriva žrtva a ne počinitelj...čuješ li ti sebe..

ne branim ja loše lošim..naime 10. travnja nije bilo Jasenovca ni zločina ustaša...nije bilo ni ustaša osim njih par stotina iz inozemstva i možda koji povjerenik ( tabornik, rojnik ilegalno)..ustaše su bili odgovor na srbijanski teror..komunisti su se kao ..izdajnici..javili kasnije..izdajice koje se danas zaogrću plaštom antifašizma..

Ustaški pokret je kao IRA, ETA i sl. nacionalni revolucionari ...

ti krivnju za masovne zločine svaljuješ na žrtvu a ne na počinitelja...

pa komunisti su jednostavno iskoristli priliku preokreta i pobili potencijalnu opoziciju..nevinu klinčadiju..a eventualni zločinci su im izmakli...

..ti partizani su ti do 1944. bili četnici..pa su amnestijom prešli u partizane kad ih je kralj pozvao..a i komunizam i dolazio iz pravoslavne Rusije..............

Hrvati partizani ..sami..bez komunizma i četnika..tj. Srba..ne bi samo tako ubijali svoju braću u tolikoj meri..za tako nešto potrebna je ..mržnja plus..

Simo Dubajić, Đoko Jovanić i sl. Titova govna...moš si mislit ..antifašista.

Zapitaj se..ako si zaista Hrvat..zašto Srbi toliko vole Titu..pogotovo Srbi u Hrvatskoj.

Pavelić nije pravio državu s rasnim zakonima nego su mu nametnuti od ...TADAŠNJEG EU I NATO-a..moš si mislit...njega se nešto pitalo..

Ovo Židova što je tada preživjelo..preživjelo je zahvaljujući tome što se striktno nisu držali tih naloga...a ako ti to nije jasno..saznaj o antisemitskim propisima u kraljevini Jugoslaviji..onda saznaj kako se Tito ( i njegovi ) odnosio prema Židovima i njihovoj imovini. I ostale države, dapače..prije WW2.

Nadao se poštivanju ženevskih konvencija...pravila ratovanja..ali boljševicima se jebe za to..poštuju sud samo svoje partije.

Opravdavati Titove zločine..bilo čime..je u najmanju ruku..sramotno.

sve dobro...

Tko je glasao

Govno lažljivo UNS-ovsko

Upravo ustaše su napravile masakr nad zagrebačkom omladinom ravan genocidu, a najgori i najzloglasniji logori funkcionirali su od same uspostave NDH, tako da lažeš ko pseto nastojeći uzdignuti ustaše na razinu romantičnih boraca za hrvatsku pravdu - to je bio i ostao najgori ljudski šljam i ti hrvatskom narodu činiš lošu uslugu skidajući paučinu s njihovih smrdljivih kostiju.

U Zagrebu je onda svaki peti stanovnik bio uključen u antifašističku borbu, a bio bi i danas da ga nisu naplavili već spomenuti kozojebi, pa i iz tvojeg susjedstva.

Evo ti malo lakog štiva uz popodnevni ciklus lošeg alkohola:

Ustaški zločini općenito, ali samo 1941. - http://hr.wikipedia.org/wiki/Kronologija_usta%C5%A1kih_zlo%C4%8Dina_1941.

Malo o ustašama u Zagrebu - http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=158278

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci