Tagovi

Vrane pamte, a mi?

Htio sam pisati o Novom Zelandu, ali ostavit ću to za slijedeći put. Naime, bivši premijer Novog Zelanda je posjetio Hrvatsku i dao par savjeta. Dakako, svi savjeti se svode na štednju.

Nisam čitao sve novine, ali koliko mi se čini, nitko nije na to učinio ono što bi meni bilo prvo: usporediti dvije zemlje. Koliko Novi Zeland ima umirovljenika? Mislim da ima u postocima malo manje od nas. Koliko ima invalida? Koliko ulovi ribe u onom ogromnom oceanu koji ga okružuje?

Koliko Novozelanđana sjedne u auto i vozi se dva sata do Ikee u drugoj državi kako bi kupili stolice za vrt ili dječji krevet? Vjerojatno jako malo.

Kakav je zdravstveni sustav na Novom Zelandu? Koliko ljudi puši? Kako se financira školstvo? A vrtići? Koliko žena ne traži posao nego su "domaćice"? Kolike su mirovine? Itd...

No iako smo trebali biti "zemlja znanja", nisam vidio da je netko izvukao ove podatke -- a svi se mogu lako naći u statistikama i člancima na Internetu. A zašto ne?

Zato što to zapravo nikog ne zanima, čini mi se. Hrvati ne samo da ne vole matematiku, Hrvate ne zanimaju nikakvi brojevi -- osim iznosa vlastite plaće, onaj čisti dio, na ruke -- u eurima.

Kao što čini se nikog ne zanima nikakva znanost, osim ekonomije. Ekonomske srednje škole su pune, ekonomski fakulteti isto, a mnogi profesori s ekonomije su punili i stupce u nekoj aferi oko indeksa ili kako se već to zvalo -- to smo zaboravili.

Kao što smo zaboravili da bismo trebali postati zemlja znanja. Druga opcija je zemlja konobara i spremačica, ali zašto sad opet potezati ta pitanja kad evo samo što nismo ušli u EU. A kad uđemo, sigurno će domoljublje spriječiti obrazovane i nezaposlene Hrvate da nađu posao s one strane Maclja.

Počeo je izlaziti novi tjednik, Aktual. Ime malo podsjeća na Nacional, ali to je valjda slučajno, kao što je slučajno da je pola novinara otišlo iz tog lista kad ga je preuzeo neki Nijemac ili tako netko, ima dugo ime koje zvuči kao ime nekog negativca u jeftinom romanu.

Aktual nije loš. Ima dosta o ekonomiji. Naravno i o kulturi. Doduše, najviše o kazalištu, pa još o takvim stvarima. Pa ima TV program. Pa horoskop. Pa ima o novim mobitelima itd. Tražio sam ima li što o znanosti ali nisam našao.

Kad je Jutarnji list počeo izlaziti -- negdje 1998. ako se ne varam -- svakog četvrtka je bio dodatak posvećen znanosti. Nije bio nešto posebno, ali ipak nešto. Smanjivao se i na kraju nestao. Danas je četvrtkom nešto o glazbi i filmovima. I to je zanimljivo ali znanosti nema, bar ne u nekom redovnom dodatku.

Ako odete na Jutarnji.hr, imate "kulturu", "spektakle", "Vitu", ali ćete znanost teško naći. Nalazi se na "Vijesti" pa "znanost", između rubrika "Zagreb" i "bizzar".

Posljednja vijest je Poslušajte kako zvuči raspjevani penis, naglasnija životinja na svijetu!

Večernji ima svoj tjedni prilog Obzor, u kojem su 4 stranice posvećene znanosti (ima tu i vijesti o novim uređajima). Evo što nam donosi današnji (2. 7. 2011.) Obzor:

Vrane pamte - Ptice ipak nisu glupe


Ptice često smatramo neinteligentnima zbog čega u negativnom kontekstu koristimo izraz "ptičji mozak". Uskoro bi se to moglo promijeniti, jer su znanstvenici otkrili da su vrane pametnije nego što mislimo. ...

Slijedi priča kako su australske novine objavile nešto o istraživanju u Americi -- kako vrane prepoznaju lica. Vrane pamte. Prava senzacija, zar ne? Ne?

Da, osim par detalja.

Prvo, izraz "bird brain" je engleska fraza, koja se kod nas ne koristi. Hrvati uopće nemaju mišljenje da su ptice glupe, osim recimo kokoši. Tko prevodi s engleskog, treba znati takve stvari. Tekstovi se ne prevode tek tako, nego se prilagođavaju kulturnom kontekstu.

Drugo, za svakog tko imalo prati znanost, bilo kakva istraživanja o životinjama -- što bi trebao bar povremeno pratiti svaki obrazovani čovjek, a kamoli novinar koji se bavi znanošću -- inteligencija vrana, gavrana, svraka i sličnih ptica nije ništa novo.

Još 2002. je u laboratoriju potvrđeno ne samo da vrane koriste alate koje izrađuju od grančica (u divljini ih koriste novokaledonijske vrane) već i prilagođavaju stvari koje se nikad ne nalaze u divljini -- kao komade žice -- u jednostavne štapove i kuke kojima se služe. Jedan primjer:

Ne samo to, već znaju dohvatiti štapić na užetu, kojim će doći do duljeg štapića, kojim će dohvatiti hranu:

Svrake se prepoznaju u ogledalu, a osim njih to mogu još čimpanze i orangutani. Pas se recimo ne može prepoznati.

Dakle, nitko sigurno ne misli da su vrane glupe, već desetljeće, a i dulje. O tome je objavljeno i nekoliko stručnih i popularnih knjiga.

Zaključak -- novinar koji je to napisao uopće ne prati znanost.

No koga znanost uopće zanima?

Evo, Sveučilište je opet u štrajku. Radi novca, radi akademskih napredovanja, radi autonomije. Radi "otpora komercijalizaciji".

Radi svega osim znanja.

Ok, bit ćemo zemlja konobara, Masterchefova i skipera -- hajdemo se pomiriti s tim i prestanimo s ovom mukom.

Komentari

Ezopove basne

Da su vrane izvanredno inteligentne životinje znao je i Ezop u svoje vreme, a preko njega i generacije koje su ga sledile. Otkriveno je i da vrane (gavrani, svrake) i kooperiraju pri gradnji gnezda: jedna drži kraj grančice u kljunu, a druga hvata drugi kraj i postavlja ga u željeni položaj. Radi se o jednom novom modelu inteligencije na čijem otkrivanju mnogi rade.
Ono što nedostaje je popularizacije nauke i širenje interesovanja za naučni rad. Za to su potrebni naučno dobro potkovani novinari i inteligentna urednička politika. Publika bi sigurno rado čitala naučno popularizovane sadržaje.
Ja, koja se sigurno ne bavim novinarstvom, ali a tu i tamo ponešto napišem na jednom kikindskom sajtu, mogla sam da popularizovani naučni sadršaji imaju visoku stopu posećenosti. Moja mala studija (koju sam provela iz ličnog interesovanja i pobude) o Neandertalcu (Neandertalac superstar) je apsolutno najčitaniji prilog na sajtu.
U pravu si, međutim, kad tvrdiš da mediji nauci ne posvećuju dovoljan prostor, a za to bih pre svega krivila uredničku politiku, kratkovidu i rekla bih ujamčenu.
Živimo u zemlji nabeđenih "menadžera", "marketara" i PR eksperata, koji ne umeju da prodaju ni domaću gibanicu.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Errata corrige: ezopove basne

Pritisnula sam prerano objavi, pa sad ispravljam i ispričavam se:

Da su vrane izvanredno inteligentne životinje znao je i Ezop u svoje vreme, a preko njega i generacije koje su ga sledile. Otkriveno je i da vrane (gavrani, svrake) i kooperiraju pri gradnji gnezda: jedna drži kraj grančice u kljunu, a druga hvata drugi kraj i postavlja ga u željeni položaj. Radi se o jednom novom modelu inteligencije na čijem otkrivanju mnogi rade.
Ono što nedostaje je popularizacije nauke i širenje interesovanja za naučni rad. Za to su potrebni naučno dobro potkovani novinari i inteligentna urednička politika. Publika bi sigurno rado čitala naučno popularizovane sadržaje.
Ja, koja se sigurno ne bavim novinarstvom, ali tu i tamo ponešto napišem na jednom kikindskom sajtu, mogla sam konstatovati da popularizovani naučni sadršaji imaju visoku stopu posećenosti. Moja skromna studija (koju sam provela iz ličnog interesovanja i pobude) o Neandertalcu (Neandertalac superstar) je apsolutno najčitaniji prilog na sajtu.
U pravu si, međutim, kad tvrdiš da mediji nauci ne posvećuju dovoljan prostor, a za to bih pre svega krivila uredničku politiku, kratkovidu i rekla bih ujamčenu.
Živimo u zemlji nabeđenih "menadžera", "marketara" i PR eksperata, koji ne umeju da prodaju ni domaću gibanicu, a sanjamo kognitivni sociološki supstrat.

Julijana Mirkov

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Inače, dosta Europljana ima u

Inače, dosta Europljana ima u sebi i gene Neandertalaca u malom postotku. Dokazano je preko DNA koji je izvađen iz kosti koja je nađena u pećini Vindija kod Varaždina. Dakle naš praprapradjed je malo šarao. Ili prapraprabaka...

Tko je glasao

Ma nije samo to. Zanmisli da

Ma nije samo to. Zanmisli da neki novinar koji prati sport objavi da npr. "evo i Srbi imaju jednog dobrog tenisača zove se Đoković, a mislili smo da nemaju ni jednog"

Ako pratiš sport, ako si novinar koji se bavi time, pa valjda si čuo za Đokovića.

Ako pratiš znanost, ako si novinar koji se bavi time, pa valjda si čuo za proučavanja na vranama. To je otprilike kao da nisi čuo za sudarač u CERN-u ili Higgsov bozon....

Ako preneseš razgovor s bivšim premijerom Novog Zelanda, pa daj neku usporedbu, daj prikaži ljudima kakav je proračun te države, koliko su njima izdaci za penzije, javne službe, a koliko nama. Pa da vidimo postoje li razlike i kakve. To će biti tema mog sljedećeg dnevnika...

Na kraju ćemo doći do ovog: u Hrvatskoj (ili Srbiji..) neće biti ozbiljnih novina. Strane ozbiljne novine se neće baviti nama, jer smo objektivno nebitni. Postat ćemo Gabon ili tako nešto -- koga briga što je u Gabonu...

Tko je glasao

znanstveno i stručno...

Budući je Ministarstvo znanosti i obrazovanja smanjilo potpore znanstvenoj i stručnoj knjizi - koja je u 2008. (po planu) iznosila 20 miliona kuna (godišnje, za sve izdavače u Republici Hrvatskoj) - na 5 miliona kn (unutarnjim rebalansom, tj. preraspodjelom sredstava), mislim da će biti sve manje takvih tekstova.

Trenutnih 5 miliona kuna godišnje - znači da svaki stanovnik godišnje izdvoji cca 1 kn kao pomoć pri prevođenju i objavljivanju stručne i popularne znanstvene literature. Budući je Hrvatska i inače bila pri dnu u izdvajanju za znanost i obrazovanje (gledano u postotku na cjelokupni budžet) - ovo rezanje 75% sredstava - koja su zapravo osnovni "biznis" ministarstva (isplata plaća sigurno nije osnovni biznis) - samo potvrđuje viziju i smjer kojim se želi krenuti i kojim se krenulo.

Godine 2008. bilo je aplicirano 2100 stručnih i znanstvenih naslova. Godine 2010. cca 600 naslova.

Tko je glasao

Izvrsna tema uz par malih

Izvrsna tema uz par malih ograda.

Naime. Koliko god da bili samostalni, generalno svi pratimo aktualnosti iz medija. Danas je tema pederska, sutra eurointegracijska, prekosutra srpska, za cetiri dana hacovska, za pet dana neka peta i tako stalno, a mi s obzirom da ne mozemo biti sami na svijetu, pratimo referentni medijski sustav. Gdje svi pusu, puse i svatko od nas uz maaale razlike, ali politicki potpuno irelevantne.

Danas je bio Podrumljak na Nu2, odmah opca cenzura emisije, nitko se ne referencira na nju, mozda ce par "nezavisnih" polliticara temu obraditi ili komentirati, ali vrlo brzo ce sve to ispariti iz naseg referentnog sustava, jer nas referentni sustav su medijski oligarsi ala Pavicv i Novak Srzic.

Ono sto mi se cini sada promatrajuci sve to sa strane jeste da Hrvatska nema apsolutno nikakvu buducnost dokle god je nama normalno da zivimo bez suvisloga refernentoga sustava i da nitko u ovome detalju ne vidi problem.

Manipuliraju nama kako god im se sprdne i manipulirati ce nama sve do trenutka do kada udruzeni građani ne pocnu diktirati teme (ajmo vidjet kako to ostvariti), dok se nasi politicari ne pocnu referencirati na teme koje građani stavljaju u prvi plan, dok se politicka javnost ne emancipira od tavkih pojava ala Novak Srzic ili Pavic.

Dok svatko od nas fura svoj mali film, a prepusta politicku relevantnost ovim pojavama, mi buducnost necemo niti imati. I zato istog trenutka apel svakome tko razmislja i tko zeli da stvorimo inteligentno bice na nivou spomenute vrane, da nam upravo ova tema postane jedina relevantna dok je ne aktualiziramo i dok ne stvorimo medijski referentni sustav neovisan o pojavama koje ce bez beda gurnuti pod tepih Podrumljakovo gostovanje (optuziti ministra MUPa za citav niz nezakonitih radnji jasnih kao dan po definiciji je skandal najviseg nivoa).

Bez ovoga nam nema buducnosti, ali ajde da ne brzam, djeli li jos tko misljenje sa mnom ili mozda samo prezestoko reagiram na uoceni apsurd?

Tko je glasao

Ja

vidim problem u tom detalju da živimo bez suvislog referentnog sustava! Ja u tome vidim temeljni problem! Dublji od same ekonomske krize!

Tko je glasao

ptičija dvojba

lastane, mene zanima da li ptice homoseksualci imaju ista prava kao ptice heteroseksualci, u smislu prava na savijanje gnijezda, leženje jaja i brigu o ptićima, te da li je ptičija gripa povezana sa promiskuitetnim ponašanjem ptica u prirodi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci