Tagovi

Vragovi Interneta u Centru za socijalnu skrb

Cveba za početak: Ako je vaša socijalna radnica Mara Marić, njezino korisničko ime je mmaric a šifra mara.

Centar za socijalnu skrb Zagreb dobio je pristup Internetu na vrlo zanimljiv i nadasve kreativan način. Administrator Saša, o čijoj inteligenciji neću raspravljati, prvo je pri spajanju ljudima pogubio pola postojećih dokumenata s isprikom "Eh tako je to ponekad s kompjuterima". Onda je u drugom pokušaju zeznuo instalaciju pa se sada Windowsi smrzavaju dva-tri puta dnevno, i javljaju grešku. Zatim je "uveo internet".

Kada su djelatnici preko Googlea pokušali potražiti Udrugu defektologa, socijalnih radnika, Fakulteta edukacijsko rehabilitacijskih znanosti ili bilo što potrebno za posao, naišli bi na "Server not found".

Na upit administratoru o čemu se radi, dobili su odgovor da mogu čitati stranice Večernjeg lista i Narodnih novina, a za svaku drugu, ako žele da se deblokira, trebaju poslati pismeni zahtjev ravnatelju CZSS uz obrazloženje (!) zašto im treba ta stranica pa će ravnatelj razmotrit zahtjev i donijeti odluku. Uz to ih je upozorio da je on administrator i da sada kada su spojeni on zna sve što oni rade i da ne budu oni po cijeli dan surfali umjesto da rade!!!

Kada, dakle, dođe stranka u potrazi za poslom, napisat ćete ravnatelju:

Šalje: CZSS ZAGREB, Ured Pešćenica
Zapoljska 1
100000 Zagreb
Klasa: 551-02/04-07/291
Ur. Br. 362-76/54-07-560
14.04.2007.

Prima: CENTAR ZA SOCIJALNI SKRB ZAGREB
Kumičićeva 5, 10000 Zagreb
n/p ravnateljice

Predmet: Željko Morići,
- pružanje pomoći pri zapošljavanju,
- odblokiravanje internet-stranice mojposao.net,
- moli se.

Molimo vas da nam za potrebe naše stranke Željka Morićija, rođ. 01.04.1984. godine u Zagrebu, gdje i prebiva, Kruškovac 11 omogućite surfanje po stranici mojposao.net. Ujedno vas umoljavano da nam "odblokirate" i sve linkove s te stranice u slučaju da Željko pokaže interes za neki od ponuđenih poslova, kako bismo ga mogli odmah upoznati i s uvjetima natječaja.

S poštovanjem,
Voditelj ureda Pešćenica

Sumirajmo: pisanje dopisa trajalo je nekoliko minuta, čekanje potpisa voditelja uglavnom dan-dva a odgovor ravnatelja 10-14 dana. Dobar neki internet. Kako je krenulo ne bi iznenadio odgovor da je za odblokiravanje linkova potrebno dopunsko pojedinačni obrazložiti.

Što se tiče sigurnosti, još moram dodati da je administrator djelatnicima, kako bi ih "lakše zapamtili", korisnička imena i šifre označio imenima i prezimenima. Dakle, ako je vaša socijalna radnica Mara Marić, njezino korisničko ime je mmaric a šifra mara (osim ako se usprkos uputi drznula promijeniti službeno joj dodijeljenu šifru)!

E-mail adrese nisu dobili jer kaj se oni imaju dopisivati...
Naučeni na glupost svoga poslodavca, djelatnici su uglavnom slijegali ramenima i kad ih netko pita imaju li pristup Internetu, Yodinom mudrošću odgovaraju "možda imamo a možda i nemamo".

Kap je prelila čašu prilikom spremanja podataka na server. Administrator naime podatke sprema za radnog vremena, često baš dok djelatnici pišu. Tako rješenja, anamneze i sl. koje upravo pišu netragom nestaju nakon što administrator završi i restarta računalo. Administrator ne razumije zašto bi on njima trebao javljati kada će obavljati koji dio svoga posla i kako im uopće pada na pamet takvim traženjima ugrožavati njegovu stručnu procjenu kada treba spremati podatke na server! (Jer server je, znate, ćudljiva stvar - nekada radi a nekad ne radi.)

Dodatno, kako treba opravdati 8 sati svojeg radnog vremena a nema što raditi, administrator vrijedno čita stvari koje je povukao na server a poslastica su mu datoteke označene s "privatno" ili sl. pa svojim drugarima pokazuje stručna mišljenja o vašoj delinkventnoj kćeri ili invalidnom sinu ne bi li se tako razonodili. A počeo je stvarati i listu nepismenih socijalnih radnika u svojem jedva srednjoškolskom obrtničkom obrazovanju ne razlikujući tipfeler od nepismenosti.

Uglavnom, CZSS Zagreb za ovako "ustrojen" način korištenja plaća Internet ADSL-u s flat rateom. Svaka čast.

Kada u predizbornoj utrci negdje pročitate da je "Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi uvelo internet u sve centre za socijalnu skrb", sjetite se ovog teksta. A za kraj, pokušajte odgovoriti na nagradno pitanje: Ima li CZSS internet ili nema?

Komentari

Suludo, ali ne i

Suludo, ali ne i zacudjujuce.

Znam ja tako za jednu drzavnu agenciju kojoj je znacajan dio posla suradnja sa slicnim agencijama u inozemstvu, izmedju ostaloga i u kontekstu predpristupnih fondova za EU (dakle, njihov nesmetan rad bi nama, kao drzavi, mogao donijeti doslovce free novce ako naprave dobre planove - za sto naravno moraju moci komunicirati).

Ta se agencija vise puta selila. Na prvoj lokaciji su dugo nemali pristup internetu, no onda, nakon nekoliko mjeseci, su napokon dopisi uspjeli doci do nekoga tko je odobrio uvodjenje interneta. Dobili su dijeljenu 56k modemsku vezu. Za ured od cirka stotinjak ljudi. U doba kad je vec adsl bio dostupan. No dobro, stvari su malo trajale, no posto se internet vecinom koristio za dobivanje i slanje materijala (.doc, .pdf) koji obicno nisu bili veliki, trpilo se. Kontakti su uspostavljeni s inozemstvom, vizitke dane njihovim ekvivalentima u tudjim agencijama, medjusobna suradnja je zapoceta. I onda su se preselili. Na drugoj lokaciji nisu imali interneta ni osobnih telefona (nego samo jedan ili mozda jedan po odjelu). I tako to nekoliko mjeseci. Kolege iz inozemstva zovu i cude se kako to moze biti, kako da posalju osoblju e-maile sa kljucnim dokumentima. Kada netko normalno spomene da se neka regulativa pogleda na internetu, dolazi do posramljenih isprika. Dolazi do apsurda da se vise radi doma (naravno, nakon regularnog radnog vremena) nego u uredu, jer se od doma barem moze normalno moderno komunicirat. Na privatnim mobitelima se nabijaju sulude cifre, koje se naravno ne kompenziraju od stane agencije. Opet, tek nakon par mjeseci se stvar rjesava. I onda se opet sele...

A u medjuvremenu free euri propadaju, i nikoga nije briga. Jer smo mi valjda tako bogata zemlja da nam to netreba ili nesto...

Tko je glasao

ne znam zašto ali ... da je

ne znam zašto ali ... da je drugačije, vjerojatno bih se začudila.

Tko je glasao

"Kada u predizbornoj utrci

"Kada u predizbornoj utrci negdje pročitate da je "Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi uvelo internet u sve centre za socijalnu skrb", sjetite se ovog teksta."

Sjetiti ću se, majke mi.

p.s. Bravo za članak, bravo za hrabrost. Nego, meni se čini da je u većini javnih ustanova stvar slična. A biti će još gore. Zašto. Zato. I zato.

 

Tko je glasao

Imam ja jednu i za

Imam ja jednu i za SDP:

Davorko Vidović, tadašnji ministar socijalne skrbi, 2003. je vratio u proračun dva milijuna kuna predviđenih za obrazovanje jer nije uspio smisliti kako da ih utroši, tj. nije izradio plan u roku. A uz to, u nekoj zaboravljenoj ladici u Ministarstvu sve vrijeme mu je stajalo bezbroj molbi djelatnika koji su tražili nastavak obrazovanja.

Tako sada i dalje imamo socijalne radnike s višom stručnom spremom umjesto magistre i doktore.

Tko je glasao

Dao sam četiri zvjezdice,

Dao sam četiri zvjezdice, mada mi je teško povjerovati da ustroj državne uprave za socijalne radnike traži titulu magistra ili doktora znanosti.

Školovanje na teret državnog proračuna se može odobriti samo u slučaju da državni službenik ima stručnu spremu nižu od one koja je zahtijevana za radno mjesto na kojem radi.

Svi ostali slučajevi se tumače kao školovanje za vlastite potrebe i na vlastiti trošak.
Ukoliko službenik na taj način stekne stručnu spremu koja je viša od one koju traži radno mjesto, može kao osoba "iz kuće" konkurirati za eventualno nepopunjeno radno mjesto spreme koju je stekao. U tom slučaju ne postoji obveza raspisivanja javnog natječaja jer bi se radilo o popuni preraspodjelom (premještajem) postojećih zaposlenika.

To bi ujedno bila beneficija službenika koji se školovao na vlastiti trošak.

B-52

Tko je glasao

Svaki najobičniji programer

Svaki najobičniji programer jako dobro zna što znači uvoditi integralni poslovni sustav u neku tvrtku. Isto to zna i svaka osoba kojoj su programeri uvodili novi integralni sustav u poslovanje. Stoga je ovaj post bespredmetno komentirati.

Tko ne zna, neka pita Mraka koliko je detalja morao riješiti da bi osposobio samo ovaj forum, pa još uvijek ne štima sve u svim segmentima, iako je stranica dovedena gotovo do savršenstva.

Što se tiče surfanja po internetu, pa naravno da bi surfali. Tko ne bi? Kladim se da bi 95% forumaša da mogu, radije za vrijeme radnog vremena surfali, nego se bavili poslom za koji ih plaća netko drugi. To je činjenica koja se ne da izmijeniti. A mi izdvajamo porez zato da birokracija radi, a ne da surfa po internetu. Najmanji problem bi trebao biti za početak napisati nekoliko dopisa tipa: šefe, otvori mi stranicu: mojposao.net. To je par minuta posla, jednokratno. Kao i kod svakog uvođenja novog poslovnog sustava. Je, al kad ne bi morali pisat dopise, i kad bi im se omogućilo nesmetano surfanje, teško da bi uopće i primali stranke. Tada bi i stranica: mojposao.net izgubila svrhu. Pa čemu onda dopis.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Internet u CZSS nije jedini

Internet u CZSS nije jedini način da se ne radi, može se cijeli dan čitati novine ili knjigu iz knjižnice ili rješavati križaljku. Mnogi službenici i djelatnici u državnim i privatnim firmama u ovoj državi imaju pristup intennetu, ali to ne znači da svi oni ništa ne rade. Postoje drugi sustavi kontrole - rokovi za rješavanje, količina pošte na potpisu kod šefa, prigovori klijenata i sl.
CZSS Zagreb nema internet samo zbog informatički nepismenog rukovodstva i zbog Saše... A dopisi ravnatelju - pa ne sjedi svih 350 djelatnika u istoj zgradi sa šefom, nego se pošta prikuplja, vozi u centralu, pa dok se riješi tamo i dostavi nazad...za sve stranice i sve linkove koje trebamo...smiješno je misliti da je tako moguće raditi.

Tko je glasao

ma nema opravdanja za ovake

ma nema opravdanja za ovake stvari. mi ovdje ipak prichamo o dostupnosti informacja putem interneta. samo ludjak mozhe zabraniti pristup istima. sporne stvari (chatanje, pisanje blogova i sl za radnog vremena) se u zrelim sredinama rjeshavaju na druge nachine - nadzorom; ili putem pojedinachnog pristupa (svak zaposlen ponaosob dobije login podatke) ili putem internih aplikacija.

uostalom, zamisli da svaki od zaposlenih u tom centru na dan samo pet puta mora napisati par dopisa tipa 'šefe, otvori mi stranicu www.nemozetotako.ba', da admin sve te dopise mora prochitati, evidentirati.. ne mislish li da bi manji trosak (ukljucujuci i oportunitetni) bio da dash ljudima surfati sat vremena dnevno?

Tko je glasao

Tko ne zna, neka pita Mraka

Tko ne zna, neka pita Mraka koliko je detalja morao riješiti da bi osposobio samo ovaj forum
Zalomilo se na tvom komentaru(sasvim slučajno), iako i drugi često krivo nazivaju ovo mjesto. Napokon sam odlučio reagirati, ovo je blog, a ne forum. Drugačiji od drugih blogova na koje smo navikli(jer na ovom piše više ljudi, pa se zato zove kolaborativni), ali ipak blog.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ok. Blog. Ja ću

Ok. Blog. Ja ću zapamtiti.
A sad još objasni razliku blog/forum pa da znam zašto trebam upamtiti? He :))

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ovo je blog, a ovo forum.

Ovo je blog, a ovo forum.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Čitajući početak,

Čitajući početak, učinilo mi se da umjesto politike imamo SF. Došavši do kraja, pitam se da li je to moguće.

Pod kim je taj centar, Zagrebom ili ministarstvom? Sistem administrator je lik koji me podsjeća na najodanije i najpouzdanije kadrove iz devedesetih, pa i one iz ranijih desetljeća.

Da li je sve to moguće i nakon sedamnaest godina državnosti?

Situacija je zrela za snimanje nastavka Hamleta iz Mrduše Donje.

B-52

Tko je glasao

Pod kim je taj centar,

Pod kim je taj centar, Zagrebom ili ministarstvom?

Pod ministarstvom, Bandić je ovaj put čist :))

Tko je glasao

Ovo je literatura. Da li su

Ovo je literatura.

Da li su računala King?
Da li, obzirom da je Peščenica čuvena baza (Bandić i drugi), kakve veze s tim ima čuveni mr. sc. Zdravko Ćokić, možda i dr Šostar?
Da li može nastavak (štićenici, stranke ...), vjerojatno je zanimljivije od Malnara?

Tko je glasao

Računala su King (ova

Računala su King (ova novija).

Nastavak ne može, piše mi "Server not found".

Tko je glasao

Ovo je suludo, ali nažalost

Ovo je suludo, ali nažalost ima još nešto i luđe. upravo čitam na velikogoričkom forumu kako policija tog po broju stanovnika šestog grada u Hrvatskoj, uopće nema priključak na internet. Ako ne vjerujete, pogledajte što piše dogradonačelnik na podforumu Gradska uprava. Adresa je www.gorica.hr

Tko je glasao

A valjda osoblje još nije

A valjda osoblje još nije završilo informatičke tečajeve. Do tada im je internet "mrtvi kapital".

B-52

Tko je glasao

Da, bilo bi začuđujuće

Da, bilo bi začuđujuće kada bismo dobili priključak na internet...No, pri tomu se zaboravlja bitan preduvjet - kompatibilan kompjuter.

Inače, radim u Centru i mnogi postupci pred sudovima, javnim bilježnicima, bankama itd. ovise o mojim radnajma i odlukama koje ja donosim.

Moje kolege boju za printer kupuju sami, a moj kompjuter je donacija iz banke od prije par godina, jer je u toj banci bio za otpis. Zamislite situaciju kada pola sata pišete zapisnik ispred stranke, izvučete iz nje sve podatke koji su vam nužni, a odjednom vam se blokira miš ili se kompjuter jednostavno upali, pa ugasi. Sam od sebe...Odjednom počnete sebi u bradu :"...uh, shit, pa šta je sad...", a stranka vas gleda kao da ste ludi...

Tko je glasao

Ovo sa nemanjem intereta je

Ovo sa nemanjem intereta je istina. Istina je i dalje da dobra većina službenika ŽELI isti i znade se njime služiti, jer ga srećom ima doma, kao ja sada. Želimo biti informirani i raditi kak treba, a ne Europske propise primjenjivati na kameni način, klesanjem u kamen!!! Na žalost uvijek isti problem - Centri za socijalnu skrb su pod Ministarstvom (HDZ), koje nema lovu, a grad neda jer nismo ista vlast (SDP), a ima lovu. Prastare kante na kojima pišemo - neki - nemaju ih svi - sumnjam da su kompaktibilne sa bilo čime, osim sa glomaznmim otpadom. Žao mi je nas djelatnika, i naših stranaka, a nitko nije kriv. Nema, jer nema.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci