Tagovi

Vrag prišu odnija!

Želja mi je potaknuti raspravu na temu sukcesije imovine bivše SFRJ, pa i isprovocirati one koji o predmetnim stvarima znaju puno više od mene.

Ugovor o sukcesiji imovine bivše SFRJ između članica, BiH, RH, R Makedonije R Slovenije i SRJ potpisan je nakon mnogih natezanja 2001., a RH ga je, pokazujući svu svoju „ažurnost“ i „zainteresiranost“, ratificirala tek 2004. godine.

Temeljem tog ugovora oformljen je Stalni zajednički odbor sastavljen od visokih predstavnika država sljednica.

RH je najveće zanimanje pokazala za raspodjelu diplomatsko-konzularnih predstavništava i rezidencija, a već nešto manju kad su u pitanju financijska sredstva i imovina bivše JNA, dok za ostalo, jednako bivše kao i sadašnje vlasti, jedva da i pokazuju zanimanje. Nešto se kao poduzima tek kad sredstva javnog priopćavanja s vremena na vrijeme „čačnu mečku“.

Zanimljivo je da su za sva kašnjenja, a onda valjda i za odugovlačenje s ratifikacijom, krivi drugi, mi smo po običaju „čisti k'o suza“, da ne kažem k'o "Oluja"..

Zanimljivo je i da je nepokretna imovina bivše države ostala u vlasništvu zemalja sljednica na čijem se teritoriju ta imovina nalazi, ne kvantificirajući vrijednost saveznih investicija niti korist koju one donose ili troškove koje stvaraju.

Tako primjerice najveći investicijski pothvati bivše SFRJ HES Đerdap I i Đerdap II donose danas R Srbiji ogromnu korist, a što da BiH i RH rade s dobrim dijelom razorenim kompleksom bivše zrakoplovne vojne baze „Željava“?

Glavni izgovor hrvatskim vlastima za nečinjenje je tobožnje nepostojanje i nedostupnost podataka o imovini odnosno hrvatskim ulaganjima i doprinosima, premda me jedan bivši visoki dužnosnik bivše SRH uvjerava da su svake godine jednako državna kao i partijska tijela i organi dobivali precizne i opširne podatke o uplaćenim doprinosima za funkcioniranje federacije, doprinose Fondu za nerazvijene, ulaganja SRH u projekte u drugim republikama ...

Kako je moguće da primjerice po pitanju vojne imovine bivše JNA, koaj je procijnjena na 70 mlrd USD RH, čiji je doprinos saveznom proračunu bio 27 %, preko svojih eksperata ispostavlja zahtjev u visini od samo 10 mlrd USD?

Ali u RH nema interesa ni za nesporna ulaganja kojima je Hrvatska stjecala određena prava, kao što su primjerice ulaganja u TE Tuzla i TE Gacko u BiH ili ulaganja u elektroprivredne objete u Srbiji (isključujući Đerdap i i II) bilo kroz direktna financijska ulaganja ili kroz isporuke opreme hrvatskih pouzeća ili radove tih poduzeća na izgradnji i opremanju odnosnih objekta.

Koliko je primjerice temeljem tih ulaganja trebalo dosad biti isporučeno električne energije Hrvatskoj?

Ne, ta pitanja hrvatske vlasti ne zanimaju, one će se iscrpljivati u nekakvim nebuloznim i neodrživim tužbama protiv Srbije za genocid ili radi svojih propusta huškati vlastite državljane protiv Slovenije radi dugovanja Ljubljanske banke.

Taklo se Ljubljansku banku optužujm da je krajem 1990. prestala isplaćivati devizne štedne uloge svojim štedišama u Hrvatskoj, mudro prešućujući da su istovrsne uloge istodobno prestale svojim štedišama isplaćivati i hrvatske banke.

A ne bi li možda bilo logično da provođenje sukcesije „gura“ i ubrzava Hrvatska, država s relativno najvećim doprinosima uplaćivanim u savezni proračun i fondove?

Puno stvari iz područja sukcesije odvija se kroz bilateralne sporazume zemalja sljednica, pa bi bilo zanimljivo znati, zašto primjerice Srbija, koja je Hrvatskoj uredno poslala svoje viđenje rješenja bilateralnih odnosa prema pojedinim aneksima iz Ugovora, ni nakon godinu dana iz Hrvatske ne dobiva odgovor?

Čitava stvar mi „miriše“ na onaj slučaj od prije tri-četiri godine kada u MVPEI nitko nije znao da je bilateralnim sporazumima između Njemčake i SFRJ riješeno pitanje naknade za oduzetu imovinu volksdeutschera (Nijemaca i Austrijanaca), a jednako tako Osimskim sporazumima i talijanskih optanata i esula.

Prema tim sporazumima Nijemce i Austrijance obeštećuje Njemačka, a Talijane Italija, pa ako nekome nije nadoknađena imovina, neka se obrati vladama država koje su obavezne odštetu isplatiti. RH kao pravna sljednica SFRJ nema ništa s tim, osim podmiriti svoj dio obaveze prema Talijanskoj državi. Ni to, koliko mi je poznato nije učinjeno, a Talijanima se ne žuri, oni bi ionako revidirali Osimske sporazume.

Mislim da slobodno možemo zaključiti da što se Hrvatske tiče i na području sukcesije vlada javašluk, neznanje i nerad, jednako kao i na svim drugim područjima djelovanja hrvatskih vlasti.

Kako bivših, tako i aktualnih.

Komentari

Vid kurca

nebo se bude srušilo jer evo i

@Feniks priznaje da je Sosijalistička Republika Hrvatska relativno najviše izdvajala za federaciju, vojsku.....

Tko bi rekao kobili se nadao @Feniks

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek i drugi ustašuljci

Uh, jaka muda, svaka država je izdvajala u skladu sa snagom vlastitog gospodarstva, inače je proporcionalno saveznom proračunu Slovenija pridonosila najviše, 22 % .

Tko je glasao

Uh, jaka muda, svaka država

Uh, jaka muda, svaka država je izdvajala u skladu sa snagom vlastitog gospodarstva, inače je proporcionalno saveznom proračunu Slovenija pridonosila najviše, 22 % .
Ljubljana radi Beograd se gradi.

Tko je glasao

@bosancero

Je, je, tako je i Trepča radila a Beogrd se gradio, a danas Trepča ne radi, a u Srbiji se ipak gradi.
Bar me tako uvjeravaju prijatelji koji posluju sa Srbijancima.
A što se na nezavisnom, samostalnom i nadasve naprednom Kosovu gradi?
Osim Velike Albanije?

Ali to nije tema.

Tko je glasao

tocno nisu investicije u

tocno nisu investicije u srbiji tema ali nisu ni na kosovu... makar je kosovo zemlja najvecih investicija slijedecih godina na balkanu, kao i industrije.. sto je svugdje drugdje nestalo..

meni se cini da dobro stoje obzirom da su tek 2 godine suverena i medunarodna priznata drzava.. posebnu paznju obratiti na sve s kojima mogu trgovati po vrlo privlacnim uvjetima..

bas me veseli sto ce biti toliko medunarodnih uzvanika na proslavi. to ovi krajevi nisu vidjeli od smrti tita.. ovo sad je ipak bolji povod..

Kosovo će danas svečano obilježiti stjecanje pune suverenosti nakon što Međunarodna upravljačka skupina u Prištini objavi odluku o svom raspuštanju i prestanku nadzirane neovisnosti Kosova, četiri i pol godine nakon proglašenja neovisnosti od Srbije.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Petrit Selimi najavio je da će više od 150 međunarodnih gostiju, kao i više visokih državnih izaslanstava sudjelovati na svečanosti u u Prištini, koju će pratiti i brojni novinari iz svijeta.

Svečanom zasjedanju skupštine Kosova, koje treba početi u 16:30 sati nakon objave odluke ISG-a, nazočit će niz međunarodnih uzvanika, uključujući i bivšeg posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija, te veleposlanike Wolfganga Ischingera i Franka Wisnera.
http://www.business.hr/dogadjaji/kosovo-dobiva-punu-suverenost

EURO as the official currency Euro is the official currency in Kosovo, thereby eliminating currency and exchange rate risks. The Euro gives Kosovo a considerable advantage over its competitors in the region by making it more attractive to foreign investment and by ensuring financial and macroeconomic stability. It also enables Kosovo to offer the lowest transaction costs in the region.

Free access to markets of EU, US and CEFTA Kosovo derives three major benefits from trade liberalization, namely improved export possibilities, a better investment environment, and stable relations with its neighbors. Exporters enjoy free access to a market of over 500 million consumers. Kosovo is a member of CEFTA and it benefits from non-reciprocal, customs-free access to the EU market based on the EU Autonomous Trade Preference (ATP) Regime. Kosovo goods also enjoy preferential treatment in the US market.

Low Taxes Kosovo has a simple and straightforward tax system. International Accounting Standards apply. The tax burden is very low: Personal Income Tax 0-10% VAT 16% Corporate Income Tax 10% Mandatory contributions for employees only 5% of gross salaries.

http://www.eciks.org/english/publications/investing_in_kosovo/content/to...

http://www.eciks.org/english/publications/successstories.pdf

http://www.eubusiness.com/europe/kosovo/aggregator/invest

http://www.kpmg.com/AL/en/IssuesAndInsights/ArticlesPublications/Brochur...

http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Kosovo

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ispravljam se, 4,5 godina je

ispravljam se, 4,5 godina je od suverenosti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Tko je glasao

Zbog donošenja i primjene

Zbog donošenja i primjene rasnih zakona u NDH-a svi hrvati osim tebe i mrtvih partizana su ustaše, fašisti, klerofašisti a vidim da i ti zastupaš primjenu rasnih zakona ali prema albancima.

Tko je glasao

Koji bolesnici ...

Ja sam iznio činjenice pod kojih nitko od vas niti jednu argumentirano oboriti ne može.
Uostalom u mojem pisanju uprvo ta činjenična utemeljenost mojih tvrdnji dovodi neke od vas do "bijelog usijanja".

Nikad i nigdje se nisam zalagao da Kosovare treba diskriminirati, niti ih istrijebiti, uostalom oni se najbolje diskriminiraju i getoiziraju sami.

Nikad i nigdje niti izbliza nisam o Kosovarima pisao ono i onako kao što vi pišete o Srbima, ali naravno vi hrvatski "Uebermenschi" imate ne samo pravo već i obavezu "ubij, zakolji, da Srbin ne postoji", jer to nije nacizam.
Nacizam je kad ja tvrdim istinu.

Tko je glasao

Pisao si o Albancima a ne o

Pisao si o Albancima a ne o Kosovarima.. sad pises o Kosovarima sto god to u tvojoj rasistickoj glavi znacilo..

a mislim da treba zamoliti i @mraka da te banira.. stvarno nije ugodno imati kolegu sa portala rasistu i fasistu..

ovo je ipak jedan vrlo pristojan portal u kojem nisu uobicajeni tako primitivni istupi, ili barem ne nekaznjeno..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Najjača si mi kad te obuzme "pravedni lunoprof gnijev"

Gdje si bila ovih dana, a i puno puta ranije, kad se prosipala mržnja, fašizam i rasizam?

Ne sjećam se da si ikad nekoga prozivala i predlagala "ban"...

Prvo si uspješno, kao i ostali, u potpunosti zatrolala temu, što dakako braniš na vlastitom dnevniku, dijeliš packe, stišćeš spam modul i opominješ...

A sad bi još i ban zazivala...

E, luno, tko te ne zna...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

tocno, ovo je fakat tocno E,

tocno, ovo je fakat tocno

E, luno, tko te ne zna...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Stvarno si patetična i jadna ... sad i Kosovari nisu Albanci jednako kao što i Srbijanci nisu Srbi.
Uostalom isto pitanje tebi kao i tvojem intimusu, obori argumentirano bar jednu moju tvrdnju iz upisa radi kojega sam nacist.
A što su i tko su oni koji primjenjuju Zakonik Leke Dukađina?
I to nije povratak u srednji vijek?
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView...

Skuliraj se, umjesto što tražiš zabranu pisanja onome tko zna više od tebe i nije podložan "pomodarstvu" ni u povijesti, ni u politici.

Tko je glasao

Stavljas link sa temom iz

Stavljas link sa temom iz Albanije i napisano vezujes sa Kosovom..
Pored tog falsifikata mogao si barem navesti nacin na koji je Enver Hoxha zaustavio krvnu osvetu u Albaniji, pa bi bilo jasno i zasto se padom diktatora tako nesto ponovno pojavilo u Albaniji. Sto sve zajedno opet nema veze sa Kosovarima koje vazno spominjes..
Krvna osveta na Kosovu je postojala dugo i postoji i danas u manjoj mjeri, kao i na Siciliji i Sardiniji. Naprosto brutalna tradicija vezana za nacin zivota i prezivljavanja. Nestati ce skroz kad se uvjeti zivota promijene i kad institucije budu predstavljale drustvo koje ce preuzeti ulogu suca na prihvatljiv nacin za tradicionalno ali modernizirano shvacanje zivota. Sto se uostalom i dogada.
Albanci sa Kosova nemaju vjere u institucije kao posljedicu svih drzava koje su tamo bile konstituirane u posljednjih 100 godina i to s punim pravom.

a sad mozemo opet malo o Kosovarima..
Kosovari, dakle nemaju nikakve veze sa tim tvojim linkom i Enver Hoxhom..
Nadalje naziv Kosovar nije iskljucivo vezan za Albance sa Kosova vec se koristi i kao pogrdan naziv za Srbe koji su rasprodali svoju imovinu na Kosovu za ogromne pare i kupili imanja i kuce u Srbiji.. ima ih puno u okolici Smedereva..

Sve to sto si dakle napisao nema nikakve veze s nicim osim sa tvojim rasizmom, fasizmom i slicnim... sto ne razlikuje od bilo kojeg drugog sa slicnim svjetonazorom i drugacijim predmetom mrznje.. poneked ih kod nas uvrijezeno zovu cetnici, ponekad ustase, ponekad skinhedsi .. sasvim nebitno.. sve to si i ti

poanta svega sto pises je neopisiva mrznja .. nekad spakirana u malo bolji celofan nekad u sasvim proziran.. no fasizam iz njega uvijek vristi, fazizam iz tvoje glave ..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Zašto je pisati istinu o bilo kome fašizam i mržnja, pa još k tome neopisiva?

Što je u pozadini "prodaje imanja za ogromne pare" tebe naravno ne zanima, jednako kao što te ne zanima otkuda kosovskoj sirotinji sa po desetero djece "ogromne pare" za kupnju srpskih imanja.
Ne zanima te niti alternativa koja je Srbima nuđena u slučaju da odbiju prodati svoja imanja.
Pokušavali su klanovi kosovskih Albanaca kuposvati kuće i imanja i drugdje u Jugoslaviji, pa i u Zagrebu.

Čovjek oglasi prodaju kuće i istakne cijenu, pojavljuju se potencijalnui kupci i ijenkaju se, onda dolazi Kosovar i ponudi vlasniku tri puta veću sumu novca od isklične cijene.
Kao što rekoh moglo se, imalo se, sve dok su se iz federalne kase slijevali ogromni novci na Kosovo.

Tko je glasao

Feniks, Ti skačeš s Kosova u

Feniks,

Ti skačeš s Kosova u Zagreb i sa tim skakanjem želiš dati neku vjerodostojnost tvojim lažima.

Kosovo su Srbijanci izgubili onda, kad su počeli za vrjeme kraljevine jugoslavije naseljavat vojvodinu Srbijancima sa Kosova.

Tko je glasao

nevjerojatno je koliko glupo

nevjerojatno je koliko glupo lazes.. kupovina srpskih imanja nije bila tako mnogobrojna u SFRJ vec tek nakon dolaska Milosevica u zadnjem pokusaju Velike Srbije.. ili preciznije receno na kraju njegove Vlasti i nadalje..

Inace, Albanci su, kako se meni cini ipak vecim dijelom samo kupovali za dobre pare imanja sa kojih su ranije potjerani..
Evo u citatima vidi bezuspjesne pokusaje etnickog ciscenja Albanaca od strane Srpske vlasti u proslom stoljecu.. Meni se taj otkup imanja cini jako human pristup s albanske strane obzirom na nacin na koji su ostali bez imanja.. no on ipak nije bio u SFRJ jer ni tado nisu bas dobro stajali kod politicke vlasti pa su takoder emigrirali u vecem broju, tako da u niti jednoj kombinaciji ne stoji tvrdnja kako su federalni novci oni koji su dosli u ruke novih Albanskih vlasnika imanja koji su ih dalje predali Srbima koji su zivjeli na Kosovu kao protuvrijednost njihovih imanja u visestrukom iznosu stvarne vrijednosti..

A znas, kazu da i Vojvodina ide iz Srbije uskoro. Cini mi se da ipak postoji neka veca greska u logici drzavne vlasti koja se eto i na zalost ponavlja svako toliko u Beogradu. Sto je najtragicnije od svega i potpuno suludo je sto najvecu stetu na kraju rade srbima a sve u njihovo ime. Ili je to izgleda pravilo kod svih koji dozvole da ih pokondirene tikve na vlasti vode uvjeravajuci ih u vlastiti velicinu i sve dobrobiti i pogodnosti koje ce zasluziti ako ih se slijedi?

Onako, danas gledajuci posljednja desetljeca Milosevic je zajedno sa svojim kompicima iz takozvane kulturne sfere koja to ni najmanje nije smanjio srbiju (a smanjiti ce se jos i vise) na mjeru da ce izgleda vladati samo sami sa sobom.. Problem sa povijesnim cinjenicama koje se podastiru narodu je sto one odgovaraju trenutnim teznjama politicara a prije kraljeva na vlasti.. pa tako gdje god pogledamo nademo interpretacije koje daju neopisiva prava onima koji podrzavaju vlast i velika bogatsva koja ce steci na osvojenim teritorijima. Nacija ili vjera ili ideologija je dobra osnova za takvo prodavanje muda pod burege, samo kriva procjena snage vlastodrzaca uglavnom dovodi do vecih stradanja njihovih sljedbenika. No to njima ionako nije vazno, zar ne? O ostalim stradanjima rijetki ikada razmisljaju na pocetku takvih procesa. Jer ni jedna ni druga stradanja nisu bitna. Bitno je samo ostati na vlasti, pa dok ide ide.. Losa ekonomija je oduvijek bila dobar osnov za pohode osvajanja i pljacke. Puno lakse nego stvarno stvoriti ili zaraditi nesto radom.

Smijesno je to sto pises. No kazuje i kako je ipak doslo novo doba. Doba u kojem gubitnici vlasti i ratova ipak ne odlaze na giljotinu vec bivaju samo marginalizirani. A izgleda da im ostaje i dovoljno za nastavak pristojnog zivota, na zalost i nesto slobode u daljnjem potenciranju ratova. Koji ce ipak izbiti tek kad ponovo bude pokusana losa ekonomska situacija rijesena pljackom i osvajanjima. Nadam se da lokalno nece skoro. Ipak se ljudi dovoljno sjecaju pa je za ocekivati 'skidanje' vlastitih voda sa takvim teznjama umjesto sljedbenistva, pogotovo sto je trenutno na redu samo pokoravanje vecinskih naroda od vlasti sastavljenje od vecinskog naroda unutar priznatih teritorija bas te drzave kao najnoviji pokusaj rjesavanja ekonomske krize.

Nasilno iseljavanje Albanaca s Kosova, Metohije, Sandžaka i Makedonije je počelo u prvom balkanskom ratu u listopadu 1912. Prema dokumentima srpske diplomacije, 281.747 ljudi je iseljeno do kolovoza 1914. godine, ne računajući djecu do šest godina.[2] Albanske obitelji su iz novoosvojenih oblasti deportirane preko Grčke u Tursku. Za naseljavanje muslimana iz balkanskih država određena je obala Anadolije, a za Albance vilajeti Halep i Bagdad, u Siriji i Iraku.[3] Na imanja raseljenih Albanaca, srpska vlada je naselila preko 20.000 srpskih obitelji, a vlada Crne Gore je planirala naseliti 5.000 obitelji u Metohiji.[4]

Po povratku srpske vojske 1918. godine, nasilno iseljavanje Albanaca, bez prava povratka, nastavilo se sve do Drugog svjetskog rata.[5] U periodu Kraljevine Jugoslavije, "leteći odredi" vojske, policije i četnika mučili su i ubijali albansko stanovništvo.[5] Od 1918. do 1938. vojska je zapalila i uništila 320 albanskih sela. Samo u razdoblju 1918-1921, ubijeno je 12.346 osoba, zatvoreno 22.160, opljačkano 50.515 kuća i spaljeno 6.125 kuća.[6][7] Prema podacima Istorijskog instituta u Prištini, u periodu 1919.-1940. godine je iseljeno ukupno 255.878 muslimana iz Kraljevine Jugoslavije u Tursku, od čega[5]:

Albanaca: 215.412
Turaka: 27.884
Bošnjaka: 2.582

Pored iseljavanja u Tursku, postojala je i velika emigracija u Albaniju. Prema nekim podacima, samo u 1921. godini iz jugoslavenskih oblasti u Albaniju je iselilo oko 40.000 osoba.[8] Osim Turske i Albanije, Albanci su bježali i u Europu i Sjevernu Ameriku, i na taj način je nastala brojna albanska dijaspora u tim zemljama.[5]

Prvi državni kontakti između Kraljevine SHS i Turske oko iseljenja Albanaca ostvareni su 1926. godine, a 1933. je uspostavljena nova platforma Jugoslovenskog ministarstva agrikulture, čija je misao vodilja bila da ekspatrijacija Albanaca može biti postignuta samo kao dugoročan proces, jer ni Jugoslavija nema dovoljno sredstava niti međunarodne okolnosti dozvoljavaju da to bude izvedeno u kratkom roku.[5] Po zavođenju diktature, Kraljevina Jugoslavija je intenzivirala etničko čišćenje Albanaca, u čemu je vodeću ulogu imao Srpski kulturni klub, podržan od državne administracije.[9]

Jugoslavenske vlasti su 1935. održale sastanak predstavnika pet ministarstava i Generalštaba na kome je sastavljen projekat „o iseljenju neslovenskog elementa iz Južne Srbije“.[10] Među njegovim zaključcima dominira potreba hitnog donošenja bilateralnih konvencija sa Turskom i Albanijom. Dogovorom je predviđeno oslobađanje od svih poreza i vojne obveze za one koji bi se dobrovoljno odrekli jugoslavenskog državljanstva i besplatan prijevoz za one koji bi svoju nepokretnu imovinu ostavili državi.[10] Prijedlozi Generalštaba su prihvaćeni kao mjere za „uspešnije i brže iseljavanje neslovenskog življa“ u Tursku i Albaniju.[10] Mjere su podrazumijevale i suzbijanje propagande protiv iseljavanja koja se vodila iz Tirane, češće pozivanje albanskih regruta iz graničnih područja na vojne vježbe, zabranu primanja u državnu službu „lica koja dolaze u obzir za iseljenje“, premještaj neslavenskih činovnika u druge krajeve zemlje, „nacionalizovanje geografskih objekata i osobnih prezimena“ itd.[10]

Turska je početkom 1936. izrazila spremnost zaključiti s Jugoslavijom formalni sporazum o iseljavanju 200.000 stanovnika "koji su srodni po mentalitetu turskom, te će se u Turskoj lako asimilirati".[8]

Kritizirajući politiku dugotrajnog iseljavanja Albanaca, srpski akademik i političar Vasa Čubrilović predlaže načine za rješavanje "albanskog problema" masovnim etničkim čišćenjem Kosova od Albanaca.[11] Čubrilović je 1937. godine izradio projekat isterivanja Albanaca za Stojadinovićevu vladu, koji su trebale sprovesti državne vlasti.„Arnaute je nemoguće suzbiti samo postupnom kolonizacijom ... Jedini način i jedino sredstvo to je brutalna sila jedne organizovane državne vlasti, u čemu smo mi uvek bili iznad njih.[12]“(Vaso Čubrilović)

Beogradska vlast je organizirala paravojne formacije četnika, koje su predvodili Kosta Pećanac, Milić Krstić, Jovan Babunski, Vasilije Trbić i drugi, koji su organizirali kaznene ekspedicije vršeći nasilje, teror i organiziranu pljačku.[5] 7. oktobra 1938. Ministarstvo vojske Kraljevine Jugoslavije naređuje da se nastavi akcija iseljavanja Albanaca, a komanda III. armije predlaže mjere kojima treba "smišljeno, sistematski, ali i energično" sprovoditi ovu akciju, dovoditi srpski elemenat i nastojati da se u što skorije vrijeme jake kompaktne mase arnautske razbiju.[8] Armija pritom ukazuje i na značajnu ulogu koju trebaju odigrati Crkva, narodna obrana i privatna inicijativa.

Član 2. konvencije je predviđao kompletnu ekspatrijaciju Albanaca iz mnogih gradova, među kojima su: Prizren, Uroševac, Priština, Kačanik, Gnjilane, Preševo, Peć, Istok, Mitrovica, Đakovica, Vučitrn, Drenica i drugi. Za prvih pet godina, od 1939. do 1944., bilo je predviđeno da se u Tursku iseli 25.000 albanskih obitelji, i to sljedećom dinamikom:

4000 obitelji 1939.,
6000 obitelji 1940.,
7000 obitelji 1941. i 1942., i
8000 obitelji 1943. i 1944.

Prema sporazumu, jedna obitelj je mogla imati do 250 članova, pa je 40.000 obitelji moglo iznositi i više milijuna ljudi.[5] Ratifikaciju i realizaciju ove konvencije omeli su financijski nesporazumi, albanska kampanja protiv iseljavanja i izbijanje Drugog svjetskog rata.[10] Iako ovaj sporazum nije ratificiran niti sproveden kako je planirano, imao je teške posljedice na položaj i budućnost albanske populacije.[5]

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Feniks, Zašto je pisati

Feniks,

Zašto je pisati istinu o bilo kome fašizam i mržnja, pa još k tome neopisiva?

Pisati istinu nije ni mržnja, a bogme ni fašizam.

No za tebe su svi fašisti i mrzitelji Srbijanaca, koji pišu istinu o njihovim radnjama.

Ti zaboravljaš nakon pet minuta kaj si napisal.

Tko je glasao

Razlika:

"Albanac" i "Srbin", ako se ne varam, označava nacionalnu pripadnost. "Kosovar" i "Srbijanac" označava državljanstvo.

Neka me ispravi onaj tko misli ili zna da sam u krivu.

Tko je glasao

Kosovari

Kosovar na Albanskom znaci Kosovo, bar tako kaze prevoditelj.. No to je Albanska rijec i mi je ne upotrebljavamo kao naziv drzave vec kazemo iskljucivo Kosovo.. (ranije Kosovo i Metohija ili Kosmet) a kao naziv za drzavljane Kosova nije nikad ni bila u upotrebi.. Uostalom Kosovo je priznato zadnjih 4,5 godine i svakako da rijec u tom kontekstu na Hrvatskom nije objavljena kao sluzbena makar se pojavljuje u novinama.. sto se meni cini samo proizvod loseg novinarstva..

U engleskom jeziku se pojavljuje rijec Kosovar za Albance sa Kosova, no to ipak s nasim jezikom nema veze tj. ne znaci nista jer trenutno ne pricamo engleski.. a upitno je i koliko oni znaju sto uopce to sve moze znaciti.. jer polaze iz logike svojeg jezika..

Ono sto je lose kod @Feniksa, jako lose ipak nema veze sa lingvistikom.. On svakako nije odabrao taj naziv zato sto se zabunio ili ne zna naziv za stanovnike Kosova vec zato sto imputira fasizam Albancima .. prica iz 2ww .. evo pa citaj. .. (u principu iz istog razloga zasto i Hrvate naziva ustasama, i to je ono sto je meni gadljivo)

Vulnetari (English: Volunteers) or Kosovars[3] were a volunteer militia of Albanians from Kosovo set up in 1941 by Italian forces after the successful invasion of Yugoslavia. They served as an auxiliary force for civilian control[4] and protection of villages.[3] Some of the militia served as frontier guards under both Italian and German rule.[3] The Vulnetari fought only in their own local areas, so they fought against both Partisans and Chetniks, "against whom they showed themselves skilled and determined fighters".[3]
http://en.wikipedia.org/wiki/Vulnetari

Dakle naziv Kosovari u hrvatskom jeziku ne upotrebljavamo nikad kao naziv za Albance sa Kosova, bar nikad u pristojnom drustvu.. Isto kao sto ni Srbe u takvom drustvu nitko ne naziva cetnicima, ni Hrvate ustasama.

Kao sto ni Srbi ne upotrebljavaju taj naziv za Srbe sa Kosova, bar ne u pristojnom drustvu, ali ni za Albance iz istih razloga kao i mi.

ps
Srbijanac nije naziv za drzavljane Srbije vec je u nekim krajevima uobicajeno nazivati Srbijancima Srbe iz Srbije, a Srbe iz drugih krajeva Srbima.. ponekad precanima, no nekad su precani Srbi iz Hrvatske, a nekad iz Vojvodine.. Uglavnom, Srbijanac je rijec koja zasigurno ne znaci drzavljanstvo vec se koristi za Srbe iz uze Srbije... izraz uobicajen samo u nekim krajevima..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Pa, Srbin iz

uže Srbije valjda je - državljanin Srbije. :) No, jamačno sam se krivo izrazila, odnosno, rekavši "državljanstvo" nisam mislila ono najuže i najstrože formalno-pravno državljanstvo. Mislila sam: "žitelj neke zemlje". Je li to bolje?

Tko je glasao

Prodaješ muda pod bubrege...

Nationality:
Field info displayed for all countries in alpha order.
noun: Kosovar (Albanian), Kosovac (Serbian)
adjective: Kosovar (Albanian), Kosovski (Serbian)
note: Kosovan, a neutral term, is sometimes also used as a noun or adjective

Izvor - CIA fact book - https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/kv.html

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Sinovi orla

Zajebajete se tu bez veze.
Oni sami sebe zovu Shqiptari ili Shqiptarët.
Nu, to što neki misle da ih je tako zvati uvredljivo je druga strana opanaka.
Oni sami sebe međusobno tako oslovljavaju.
Srbi ih tako zovu iz podrugljivosti, npr: šipci, šiptari .
Od toga nismo daleko ni mi.
Uvik su ih u dalmaciji nazivali Šiptarima. Imam i prijatelja koji se nikada nisu naljutili na taj naziv.
Međutim možeš lako naletiti i na one koji se ljute.
Ovdje stavljam jedan link:
http://www.shqiperia.com/

Ima kod nas Gega-Arbanasi.
U zadnje vrime najpoznatiji Kalmeta.:):):)

Auuuu, sad sam se sitio jednog našeg dragog člana kojeg nema već par miseci.
Isto je Arbanas:):):)
Vidit ćemo kad ga nazovem Šiptarom što će mi izgovorit:):):):)

p.s. Bitni je da mi to ne koristimo iz poruge ili drugih ružnih stvari.

Tko je glasao

mora biti da sam sve krivo

mora biti da sam sve krivo shvatila.. pa da nikak nisam skuzila kak @feniks koristi

'adjective' i sluzi se tu i tam u svom govoru engleskim jezikom...

mozda posljedica previse slusanja britanske rock glazbe? sto ti mislis?

ili da ipak pitamo @feniksa od kud mu taj naziv?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Ma ne, @Feniks je neobrazovn, nenačitan, politički i inače gotvo nepismen, trebao bih učiti od takvih bardova poput tebe, ali ovako zadrt to jednostavno nije u stanju.

A ja sam potrošio puno vremena još početkom 60-ih godina prošlog stoljeća slušajući Albance s Kosova koji su studirali u Zagrebu, kako su veličali Albaniju i režim Envera Hoxhe, a sotonizirali Jugoslaviju ... zašto su tražili promjenu ustavnog položaja Pokrajine, zašto promjenu jugoslavenske himne ...

Samo da bi se išta znalo, mora se puno toga pročitati, dobiti pravu informaciju kroz razgovor s relevantnim sugovornicima i ispravno bez navijačkih strasti graditi svoje stavove, jednako životne kao i političke.
Ali ne, ja bih trebao valjda poput tebe i drugih bolesnika povdje graditi svoje stavove na mržnji i neprijateljstvu protiv Srba i onda bih bio pravi, ne bih bio, ni nacist ni fašist.
A ja znam što znam i odgovorno tvrdim da je Srbin daleko ugodniji susjed od Albanca, pogotovo onoga s Kosova.

Da si slušala kojega od pripadnika NOVJ koji su slamali balističku pobunu na Kosovu 1945., znala bi radi čega je tamo uvedena vojna uprava, a znala bi i to da su ti partizanski borci bili osupnuti time da su se našli u sredini koja je bila na razini srednjeg vijeka, sredini koja nikakve zakone osim Kanona Leke Dukađinija poštovala nije.

Uostalom i sami pripadnici Wehrmchta, kad su poslije kapitulacije Italije ušli na Kosovo, su se pitali jel' to kraj svijeta. Doslovno! Slušao sam svjedoke.

A znala bi i to da su mobilizirani kosovski Albanci u proljeće 1945. na obuci u Negotinu u jednoj jedinoj noćei poklali sve oficire i podoficire, odbijajući s boriti protiv Nijemaca.

Jugolaavensko rukovodstvo je griješilo misleći da može obilnim financiranjem i prosvjećivanjem u tamošnjem narodu "preskočiti" stoljeća u razvoju društva. A postiglo se jedino to da su vi u Jugoslaviji financirali enormni natalitet, što se tumačilo time da Albanci "tradicionalno jako vole djecu" ... Prekasno su se vlasti sjetile da im ne treba davati novac nego graditi industrijska postrojenja i zapošljavati ih, premda je i to bilo bez pravog učinka. Sagradiš na Kosovu modernu tvornicu, na jedvite jade je pustiš u rad, problem je u tome što radnici neće slušti inženjere neAlbance, a onda počne proizvodnja škarta, jer je prvo uništena automatika (automatika tjera na rad), a tehnološki postupci se ne poštuju.

Tko je glasao

Inace da nije bilo ideoloskih

Inace da nije bilo ideoloskih razlika izmedu Tita i Hoxhe u vezi Staljina i Informbiroa, to sto je tebi strasno negativno, ujedinjenje Kosova i Albanije bi bilo vec davno zavrsena prica.. Da li ce se danas ujediniti njihova je stvar i nek bude kako se odluce.

Naime, postojala je velika vjerojatnoca da Kosovo i danasnja Albanija budu sedma Jugoslavenska republika. Medutim dosao je Informbiro i stvar je propala.

Problemi Kosova su izravna posljedica raznih pokusaja srpske dominacije, u vise drzava, na zalost i u SFRJ..

Da se ostvario dogovor Hohxa-Tito mnoge stvari bi bile drugacije, prije svega manje krvave.. steta..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Hajde ne lupaj!
Razmišljalo se i o Bugarskoj unutar nekakve balkanske federacije.
Hladni rat je prekinuo takve aspiracije, Envera Hoxhu nitko ništa nije pitao, Tita se baš i nije moglo zaobići.

Što se E. Hoxhe tiče i on je koristeći hladnoratovsku klimu raskinuo sa SSSR-om i zbližio se s Kinom, ali je do kraja života ostao staljinist.

U kojim su to državama Srbi pokušavali dominirati. U Svojim pokrajinama?

Tko je glasao

koga zanima nek cita.. makar

koga zanima nek cita.. makar ima i jednostavnih tekstova, mozda i boljih.. ovo mi je prvo doslo pod ruku

http://www.historycommons.org/entity.jsp?entity=josip_broz_tito_1

April 10, 1948: Albanian Prime Minister Hoxha Stonewalls on New Yugoslav Economic Coordination Proposal
Edit event

In response to a March letter from the Albanian government to Yugoslavia, Yugoslav representative to Albania Savo Zlatic meets with Albanian Prime Minister Enver Hoxha, Interior Minister Koci Xoxe, leading Albanian communists Hysni Kapo and Pandi Kristo, and Yugoslav economic planner Sergej Krajger. In what Hoxha sees as a retreat, the Yugoslavs focus on economic unification and say that Albania and Yugoslavia should coordinate their policies, but not unify politically at this point. Yugoslavia proposes coordination of foreign policy, economic planning methodology, trade, finance, laws, passports, education, and open borders. It says coordination commissions should be created in each country, the one in Albania having an Albanian minister and a Yugoslav deputy minister, and vice versa in Yugoslavia, as “the beginning of the future joint government.” Zlatic says they should draft a joint protocol at the meeting, and Hoxha asks why the Yugoslavs refuse to commit their proposals to paper. He says Albania wants to know why they should unify, not start working on it. Kraejger says the unification only covers economic matters, but Hoxha counters that the coordination commission has not streamlined things. Kraejger says Albania is making unreasonably large requests for tweezers, boot polish, and nails, pen nibs, beverage essence, etc., but Kristo says the Yugoslavs suggested it, because they had stock to get rid of. Hoxha demands that the Yugoslavs present a document. He will later recount that Albania still had not been informed of Soviet-Yugoslav tensions, and only receives a copy of a key March 27, 1948 letter from the Central Committee of the Communist Party of the Soviet Union to the Communist Party of Yugoslavia two or three days after this meeting.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

U kojim su to državama Srbi

U kojim su to državama Srbi pokušavali dominirati.

u ovim napr.

Kolonizacija je započela odmah nakon pripajanja Kosova Kraljevini Srbiji i dijelova Metohije Kraljevini Crnoj Gori u prvom balkanskom ratu 1912. i nastavljena je tijekom razdoblja Kraljevine Jugoslavije, od 1918. do 1941. godine. Kolonizacija Kosova je imala naglašeno nacionalnu notu i njome je „anacionalni element” (Albanci) trebalo zamijeniti „zdravim nacionalnim elementom” (Srbima i Crnogorcima).[1][2]Usporedno sa srpskom kolonizacijom, tekao je proces prisilnog iseljavanja Albanaca sa Kosova.[3] Između 1912. i 1941. godine, na Kosovo je naseljeno između 60.000[4] i 65.000[5] kolonista. Preko 90% ukupnog broja kolonista su činili Srbi iz raznih krajeva Jugoslavije (uključujući i Crnogorce).[6]

Dugogodišnja postupna kolonizacija nije ispunjavala očekivanja srpske strane. Vasa Šaletić, upravitelj Saveza agrarnih zadruga, smatrao je da Albance treba neodloživo iseliti u Tursku i da je "naseljavanje Srba među pola milijuna Albanaca bila pogrješka".[9] Kritizirajući polovične rezultate dotadašnje kolonizacije Kosova, srpski akademik i političar Vasa Čubrilović predlaže načine za rješavanje "albanskog problema" potpunim etničkim čišćenjem Kosova od Albanaca.[24] Čubrilović je 1937. godine izradio projekt istjerivanja Albanaca za Stojadinovićevu vladu, koji su trebale provesti državne vlasti.[

U cilju pritiska na Albance, beogradska vlast je organizirala paravojne formacije četnika, koje su predvodili Kosta Pećanac, Milić Krstić, Jovan Babunski, Vasilije Trbić i drugi, koji su organizirali kaznene ekspedicije vršeći nasilje, teror i organiziranu pljačku.[16] U međuratnom radoblju (1918.-1941.), koje je trajalo 23 godine, na Kosovu je skoro osamnaest godina bila uspostavljena vojna uprava.[26] U vrijeme veoma teškog razdoblja za Albance pod srpskom monarhističkom upravom, Komunistička partija Jugoslavije je djelovala na Kosovu, zalažući se za autonomiju i bratsku ravnopravnost naroda Kosmeta, a protiv iseljavanju Albanaca u Tursku, oduzimanju njihove zemlje i teroru prema njima.

zgodno je sve procitati, nije predugo:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Srpska_kolonizacija_Kosova_u_Kraljevini_Jug...

a poslije 2ww ovako..

Usprkos znatno poboljšanom položaju Albanaca u usporedbi s razdobljem Kraljevine Jugoslavije, ni u poslijeratnoj federalnoj Jugoslaviji nije bila postignuta puna ravnopravnost.[6] Niži kolektivni status neslavena (uključujući i Albance) ogledao se već u imenu države "Jugoslavija", himni “Hej Slaveni” i u ustavnom razlikovanju “naroda” i “nacionalnih manjina”, odnosno “narodnosti” (od 1968). Svi slavenski narodi su u Titovoj državi dobili svoje republike, dok su jugoslavenski Albanci, iako brojniji od Slovenaca, Makedonaca i Crnogoraca, dobili samo autonomnu pokrajinu.[6] Položaj Albanaca u novoj Jugoslaviji znatno je pogoršan nakon rezolucije informbiroa 1948. godine, kada su mnogi albanski intelektualci zatvarani i likvidirani pod optužbom da su špijuni Enver Hoxhine Albanije.[60] Od tada se u jugoslavensko-albanskom međunacionalnom sukobu javlja i ideološki element. 1951. godine ponovo se aktualizira pitanje iseljenja Albanaca i dolazi do obnavljanja pregovora s Turskom, zainteresiranom da naseli albansko stanovništvo na granici prema Kurdima, s kojima je tada bila u sukobu.[75] Državna uprava je vršila veliki pritisak na Albance da se izjasne kao Turci na popisu stanovništva FNRJ 1953. godine.[76][77] Između dva popisa na Kosovu, broj osoba koje se izjašnjavaju kao Turci je naglo skočio sa 1,315 u 1948. na 34.583 u 1953. godini. Albanci koji su se protivili ovakvoj politici bili su zatvarani ili su napuštali zemlju.[60] Tijekom 1953., uslijed pritiska, oko 37.000 Albanaca je napustilo zemlju. Prema službenoj evidenciji, 19.300 Albanaca je iseljeno 1953. i 17.500 1954. godine.[78] Najveći pritisak na Albance vršen je prilikom akcije skupljanja oružja tokom 1955.-1956., koju su provodile državne službe na čelu s Aleksandrom Rankovićem. Tijekom ove akcije je otvoreno 22.048 dosjea, uključujući i državne dužnosnike. Pod izgovorom traženja oružja, organi državne sigurnosti su mučili oko 30.000 Albanaca, od čega je oko 100 osoba umrlo.[79] 1956. je održan Prizrenski proces albanskim vođama i intelektualcima, koji Albanci smatraju namještenim.[60] Državna sigurnost Kosova je neprestano tretirala Albance kao nepovjerljiv element. U "Priručniku UDBA-e" iz 1957. albansko stanovništvo je smatrano neprijateljskim. Idućih godina vlada je zatvorila srednje škole na albanskom jeziku, smanjila broj osnovnih škola i zatvorila Institut za albanologiju u Prištini.[60]

a prije 1912 ovako:
Albanci su sve do 1878. godine živjeli na području Leskovca, Vranja, u Pešteru blizu Sjenice i u dolini južne Morave.[13] Vasa Čubrilović piše da su oblasti Prokuplja, Kuršumlije i Leskovca, sve do Niša, nazivane "Toplički Arnavutluk".[14] Srpsko-turski rat 1876-1878. godine je vođen u oblasti Niškog sandžaka, uključujući njegove jugozapadnom dijelove naseljene Albancima. U borbama za Prokuplje i Kuršumliju najžešći otpor pružali su Albanci (kod Kuršumlije se uz 400 turskih nizama borilo oko 2000 Albanaca).[15] Po zauzimanju ovih oblasti, srpska vojska je činila zločine nad albanskim civilima, prisiljavajući ih na odlazak.[16] Povjerenik na srpskoj granici, Englez John Ross zabilježio je sljedeće: “Gotovo svo stanovništvo zapadnog dijela Niškog sandžaka, koji je predan Srbiji, bili su Albanci muslimanske vjeroispovijesti ... Svi oni su izbjegli u Kosovski vilajet, napuštajući čitavu zemlju.[17]

Nakon srpsko-turskih ratova Srbija je pripojila oblasti Niša, Prokuplja, Kuršumlije, Vranja, Leskovca, Jablanice i Toplice, s oko 640 albanskih sela.[11] Nakon završetka rata i priznavanja nezavisnosti Kneževine Srbije 1878. godine, člancima 35 i 39 Berlinskog ugovora je jasno istaknuto da u novopripojenim krajevima muslimani i kršćani trebaju uživati jednaka građanska i politička prava i slobodno raspolagati svojom imovinom.[18] Međutim, u Srbiji dolazi do masovnih prisilnih iseljavanja Albanaca iz novopripojenih krajeva (prvenstveno iz Topličkog okruga, nekada naseljenog Albancima) i spaljivanja albanskih sela i gradskih četvrti.[19] Srpski autori procjenjuju da oko 30.000 do 40.000 izbjeglih i prognanih Albanaca iz Kneževine Srbije prelazi u Osmansko Carstvo, gde se naseljavaju uglavnom na području Kosovskog vilajeta.[20] Albanski autori procjenjuju broj Albanaca izbjeglih u Kosovski vilajet 1878. godine na oko 60.000.[21][22] Ukupan broj protjeranih Albanaca iz Kneževine Srbije nakon pripajanja tih oblasti kosovski znanstvenici procjenjuju na oko 350.000.[11] Engleski konzul Geuld je razgovarao s gradonačelnikom Prištine, koji se žalio na nevolje s izbjeglicama iz Niša, Leskovca i drugih gradova, navodeći da ih je oko 90.000-100.000 izbjeglo u Prištinu.[23] Zbog nepoštivanja Berlinskog ugovora Albanci su uputuli diplomatskim predstavnicima velikih sila peticiju u kojoj se kaže:
Wikicitati „...Situacija je teška u svim aspektima života. Izgubili smo sve što smo imali... Srpska vlada se ne pridržava Berlinskog ugovora; konfiscirala je našu imovinu, oduzela nam je svu stoku, ljetinu i ostalo, stoga tražimo velike sile da se umiješaju u zaštitu naše imovine.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Srpsko-albanski_sukob

ma nije puno. ovo je ipak samo skolska povijest.. nije tesko procitati te neke osnovne cinjenice pa da nam mnogo stvari bude jasnije..
uglavnom sve ima svoje zasto kao i vrijeme i mjesto dogadanja.. balkan je naprosto zaliven krvlju od davnina.. uz svesrdnu pomoc ideologa u sluzbi vec neceg, bas kao sto @feniks pokusava i dalje raditi ono sto odrzava tu prolivenu krv svjezom..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Wikipediu meni?
Pa nećeš valjda?

I kad su to Albanci postali brojniji od Slovenaca i Makedonaca?
Nakon "udarničkog štancanja" djece uz financijski suport Jugoslavije?
Zašto tamošnje Albanke danas ne rađaju 15-ero djece, naglo su prestale biti fertilne Ili što?
Ili su tamošnjio Albanci njednom prestali jako voljeti djecu?

Postupak se zove natalitetom do države.

Nego vidim da sve znaš, pa mi onda reci što je bilo loše u tome da narodnosne skupine u Jugoslaviji, čije su matične države bile izvan Jugoslavije imaju umjesto statusa nacionalne manjine status narodnosti u pravima potpuno izjednačen sa statusuom naroda, osim što nisu mogle imati i svoju državu unutar Jugoslavije, ali su zato imali političku i fiskalnu autonomiju?

A onda mi odgovori zašto su jugoslavenske vlasti 1945. zabranile povratak na Kosovo Srbima koji su za vrijeme okupacije izbjegli s Kosova ili su otamo prognani?

Tko je glasao

pise na wiki i to na linku u

pise na wiki i to na linku u gornjem komentaru.. ne znam zasto inzistiras na ponavljanju, no ako treba mogu ja opet iz njega citirati..

Krajem 1943. i početkom 1944. godine na Bujanovskoj skupštini, Narodnooslobodilački odbor Kosova je donio odluku o ujedinjenju Kosova s Albanijom.[11] Iako su u više navrata o tome tajno pregovarali rukovodioci komunističkih partija Jugoslavije i Albanije, jugoslavenski komunistički vrh se na taj potez nikada nije odlučio zbog velikog utjecaja Srba i Crnogoraca u njemu.[6] Iako su KPJ i NOVJ proklamirali politiku ravnopravnosti i bratstva i jedinstva, ipak se njihovi odredi na Kosovu i Metohiji, sačinjeni uglavnom od Srba i Crnogoraca, nisu u praksi uvijek tako ponašali.[60] Desetak dana nakon što su partizanske jedinice prodrle na Kosovo 1944. godine, izbila je velika oružana pobuna među Albancima koji su to doživjeli kao ponovnu "okupaciju" Kosova.[60] Na Kosovu je nakon toga zavedena vojna uprava.[45] Između listopada 1944. i srpnja 1945. jugoslavenski partizani su se žestoko obračunavali s otporom Albanaca, pravdajući to borbom protiv "kontrarevolucionarnih" elemenata. U tim operacijama je sudjelovalo nekoliko divizija s oko 40.000 vojnika.[73] Prema procjenama albanskih znanstvenika, preko 47.300 Albanaca je ubijeno na prostorima bivše Jugoslavije između 1941-1945.[74] Albancima Jugoslavije nije dopušteno ujedinjenje sa Albanijom, kao što su odlučili na Bujanovačkoj konferenciji, već su formiranjem avnojevskih granica podijeljeni u četiri administrativne jedinice SFRJ: SAP Kosovo, Uža Srbija, Makedonija i Crna Gora.[60] Mnogi albanski partizani su ponovno pripajanje Kosova Srbiji doživjeli kao poništavanje njihove borbe i izdaju od vođstva narodnooslobodilačkog pokreta.[60]

Po završetku rata 1945. godine, nove vlasti su svim protjeranim predratnim jugoslavenskim kolonistima zabranile povratak na Kosovo, jer su ih smatrali eksponentima velikosrpske politike.[45] Ova odluka je žestoko kritizirana od mnogih srpskih autora i uzimana kao ultimativni dokaz nepravde komunističkih vlasti prema Srbima.

Sto se tice brojnosti Albanaca u odnosu na tri navedene nacije, na linku je lijepo naveden i autor.. Latinka Perovic.. (koju izuzetno postujem kao relevantnog povjesnicara i korektnog covjeka ..) pa se molim te njoj obrati sa svijim komentarima..

Srpska povjesničarka Latinka Perović kao bitne momente srpsko-albanskog sukoba identificira: krvavo gušenje albanskih pobuna, neuspjelu kolonizaciju u prvoj Jugoslaviji, svrstavanje Albanaca na stranu Italije u Drugom svjetskom ratu, vojnu upravu poslije Drugog svjetskog rata, status albanske nacionalne manjine koji su bili brojniji od tri jugoslavenska naroda (Slovenaca, Crnogoraca i Makedonaca), status pokrajine i pokušaj integracije u jugoslavensku državu, ukidanje pokrajine i teror režima Slobodana Miloševića.[2]

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

odgovor na ovo imas takoder

odgovor na ovo imas takoder na linku, ne znam zasto naprosto ne procitas..

@feniks: pa mi onda reci što je bilo loše u tome da narodnosne skupine u Jugoslaviji, čije su matične države bile izvan Jugoslavije imaju umjesto statusa nacionalne manjine status narodnosti u pravima potpuno izjednačen sa statusuom naroda, osim što nisu mogle imati i svoju državu unutar Jugoslavije, ali su zato imali političku i fiskalnu autonomiju?

sa linka o pravima Albanaca u Jugoslaviji.. kroz godine..

prvo zatvori, pohapsi i kontroliraj inteligenciju
Položaj Albanaca u novoj Jugoslaviji znatno je pogoršan nakon rezolucije informbiroa 1948. godine, kada su mnogi albanski intelektualci zatvarani i likvidirani pod optužbom da su špijuni Enver Hoxhine Albanije.[

1951. godine ponovo se aktualizira pitanje iseljenja Albanaca

Državna uprava je vršila veliki pritisak na Albance da se izjasne kao Turci na popisu stanovništva FNRJ 1953. godine.

Tijekom 1953., uslijed pritiska, oko 37.000 Albanaca je napustilo zemlju. Prema službenoj evidenciji, 19.300 Albanaca je iseljeno 1953. i 17.500 1954. godine.[78] Najveći pritisak na Albance vršen je prilikom akcije skupljanja oružja tokom 1955.-1956., koju su provodile državne službe na čelu s Aleksandrom Rankovićem. Tijekom ove akcije je otvoreno 22.048 dosjea, uključujući i državne dužnosnike. Pod izgovorom traženja oružja, organi državne sigurnosti su mučili oko 30.000 Albanaca, od čega je oko 100 osoba umrlo.[79] 1956. je održan Prizrenski proces albanskim vođama i intelektualcima, koji Albanci smatraju namještenim.

U "Priručniku UDBA-e" iz 1957. albansko stanovništvo je smatrano neprijateljskim. Idućih godina vlada je zatvorila srednje škole na albanskom jeziku, smanjila broj osnovnih škola i zatvorila Institut za albanologiju u Prištini.[60]

Mirno iskazivane zahtjeve kosovskih Albanaca za ravnopravnim položajem sa Slavenima, jugoslavenske vlasti su više desetljeća zatirale policijom, vojskom, zastrašivanjem i višegodišnjim zatvorskim kaznama za demonstrante.[6] Najpoznatiji zagovornik prava kosovskih Albanaca, pisac Adem Demaqi, je zbog svojih verbalnih delikata proveo ukupno 28 godina u zatvoru.[6]

27. studenog 1968. došlo je do masovnih prosvjeda na Kosovu, čiju su osnovu činili studenti Prištinskog sveučilišta, prije svega sa Filozofskog fakulteta. U zoru 28. studenog došlo je do intervencije jedinica JNA, pred kojim se okupljena masa razišla. Tek nakon velikih demonstracija 1968. godine, Albanci na Kosovu dobili su veću autonomiju, uključujući i pravo na školovanje na vlastitom jeziku.

eto.. vec 68 su imali pravo na skolovanje na svom jeziku, fakat ne znam zasto su se bunili ako i sve ostalo zanemarimo..

a i kljuc im je tek tada donio vlastitu lokalnu upravu..

Nakon proširenja albanske autonomije, dolazi do smjene mnogih Srba i Crnogoraca u političkim tijelima, upravi i radnim organizacijama.[10] Srpski autori kao posebnu „nepravdu“ naglašavaju primjenu principa etničke reprezentacije, prema kojem je postotak zaposlenih pripadnika neke nacije morao biti u skladu s brojnošću te nacije u ukupnoj populaciji. Tako na primjer, na svakih pet radnih mjesta mogao je doći tek jedan Srbin. Isto je važilo i na Sveučilištu u odnosu na broj studenata

a onda je dosla 1981 kad je narodna armija odigrala svoju prvu narodnu ulogu..

Prema službenoj verziji, poginulo je 11 osoba, dok ih je uhićeno 4200. Na Osmom kongresu Partije rada Albanije, koji je održan od 1. do 8. studenog 1981. godine, albansko rukovodstvo je pružilo jaku podršku borbi Albanaca na SAP Kosovu i zauzelo jako oštar stav u osudi jugoslavenske politike prema albanskoj manjini u SFR Jugoslaviji.

Nakon krvavog gušenja albanskih prosvjeda, nastali su mnogi problemi, pogoršani su politički odnosi na Kosovu i došlo je do mržnje prema JNA.[87] Uvedena je neka vrsta vojne uprave nad Kosovom, a armija od tada ima ključnu političku ulogu.[88] Na Kosovu je nastala čistka, počevši od sveučilišta.[88] Idućih godina kosovski Albanci su bili izloženi represiji i masovnim uhićenjima.[88] Milicija je upadala u njihove kuće tražeći oružje, privodila ih bez naloga i često mimoilazila legalnu proceduru. Od 1981. do 1988. godine kroz policijsku i sudsku obradu prošlo je oko 600.000 ljudi, što je više od trećine stanovništva Kosova.[88] Od toga je 22 tisuće osuđeno na dugogodišnje zatvorske kazne, a većina njih zbog verbalnog delikta, odnosno uzvikivanja parola kao što je “Kosovo Republika”.[88] Veliki broj mladih ljudi, uglavnom studentske populacije, tih godina su napustili Kosovo i otišli u zapadnu Europu.[88]
Ovi prosvjedi, koje je pratilo izvjesno nasilje nad Srbima, su vođeni optužbama da Albanci čine zlodjela prema manjinskom srpskom stanovništvu i da se nad Srbima na Kosovu „provodi genocid.“[82]

i Milosevic na kraju..

ja fakat ne kuzim kaj je bilo tim Albancima citavo vrijeme.. a imali su pravo na narodnost i ostale izmisljotine u politickom rjecniku

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Ja bih te molio da prestaneš s navijačkim strastima i podvaljivarnjem muda pod bubrege citiranjem Wikipedie.

Bavio sam se ja i prije pitanjima osamostaljenja Kosova, najavljujući Veliku Albaniju, što je bio jedini cilj kosovskih Albanaca:
http://feniks.bloger.hr/post/kvadratura-kosovskog-kruga/371911.aspx
Sjećam se kako je 1964. Le Figaro objavio seriju reportaža pod naslovom "En Albanie prochinoise et stalinienne", koje su jasno pokazivale svu bijedu Albanaca pod režimom Envera Hoxhe, u odnosu na takvu Albaniju, Kosobvo je bilo Amerika.

Ništa tebi wiki ne govori o tome da je Kosovo iz 1945. bilo u srednujem vijeku, siromašno i zaostalo, sa više od 95 % nepismenog stanovništva ... da tamošnji Albanci ne prihvaćaju "novo stanje stvari", a to je da je Kosovo dio Jugoslavije i da oni pored Albanije, kao svoje matične države, ne mogu imati još jednu albansku državu u Jugoslaviji.

Lupetanja o školovanju na albanskom jeziku ne uzimaju u obzir da na Kosovu, uz onaj postotak nepismenih, ne postoje ni učitelji ni nastavnici, zato su se školovali na srpskom uz stravične otpor prema školovanju samom, sakrivali su djecu i na druge načine je sprijčavli da idu u školu.
Ipak uz sve otpore albanski kadar je ubrzano školovan, kako je situacija dopuštla otvarale su se srednje škole, a kad su se stekli uvjeti osnovano je i Prištinsko sveučilište.
Ako netko misli da se u razvoju društva moglo preskočiti stoljeća samo tako, taj se vara, neke situacije se i nisu mogle riješiti drugačije nego silom, poštovanje zakona npr., spriječavanje provođenja krvne osvete, tjeranje djece u školu, rušenje "fortifikacijskih" ograda oko kuća, oduzimanje oružja ...
Ili je možda trebalo pustiti stvari onakvima kakve su bile, pa da se tamošnje društvo razvija bez uplitanja vlasti, danas bi u razvoju već možda bili negdje na pragu 19. stoljeća.

Tvoja wiki je puna priča o nasilju koje Srbi provode nad Albancima, a činjenice govore da Kosovo pod pritiskom napuštaju "teroristi" Srbi, ali i drugi neAlbanci, a začudo ne napuštju ga oni koji su "terorizirani".

Zanimljivo je to kako je njih smetao status narodnosti, koji druge nije smetao, pa tako Mađari u Vojvodini nisu tražili drugu mađarsku državu u okviru Jugoslavije. Niti ih je smetala himna "Hej Slaveni ...", jer ni oni nisu Slaveni!?

Ali eto, voljom Amera Kosovo je kršenjm prinipa nemijenjanja granica silom postalo država, koja i kroz promjenu pozivnog broja poduzima sve ne bi li se ujedinila s Albanijom na putu prema Velikoj Albaniji, koja radi ruskog i kineskog veta, radi pogaženog principa nemijenjanja granica silom i radi uspostave Velike Albanije, neće biti primljena u članstvo OUN.

http://feniks.bloger.hr/post/hrvatsko-priznanje-kosova/667662.aspx
Ali eto, Hrvatska je požurila potpuno nepotrebno i priznala Kosovo, koje je oduzeto Srbiji istim pravom po kojem je Hrvatskoj moglo biti oduzeto ono što se samoprozvalo RSK.

Tko je glasao

Što je loše

u tome da se Kosovo prisajedini Albaniji i zašto bi se to moralo zvati Velika Albanija.
Dovoljno je da se zove Albanija , a može i Kosovo.

Pošto se blagopočivajuća Yuga raspala , a Kosovo je bila savezna jedinica sa autonomijom administrativno u sastavu Srbije, Albanci su donijeli odluku da ,pošto više nema Yuge , zajedničkog okvira odu svojim putem jer nisu više htijeli sa Gedžama živjeti zajedno.

Njihovo pravo a naročito obzirom da su tamo bili većina i da ih je manjina tretirala kao koloniju , ma koliko god ti to prosrpski nastrojeni kmečavcu @Feniks -racionalizirao i opravdavao.

Srbijanska politika Slobe Miloša je rasturila Yugu, planirali su se odreći Slovenije a od ostatka napraviti Srbiju. Nije im uspjelo. Ostali nisu pristali. Vojno nisu mogli zadržati.To je onak sažeto.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Što je loše u tome da se granice silo mijenjaju?
Što je loše u uspostavi Velike Albanije?
Ništa, jednko kao što ništa loše nije bilo ni u uspostavi Velike Srbije i Velike Hrvatske na račun BiH!?
Ništa, osim što je osamostaljenje Kosova jednako legitiman i legalan čin ikao i uspostava tzv. RSK.

Nad Srbijom je izvršeno nasilje kroz nasilno oduzimanje jednog dijela njenog teritorija, jer autonomnost Kosova nije imala karakter državnosti.
Ali za ovdašnje ustašuljke vrijedi pravilo da ih usrećuje sve ono što je loše za Srbe i Srbiju!

Tko je glasao

lunoprof

cite>ja fakat ne kuzim kaj je bilo tim albancima citavo vrijeme..a imali su pravo na narodnost i ostale izmisljotine u politickom rijecniku.>cite>
kad ne kuzis,zasto se petljas u diskusiju sa onima koji kuze.

Tko je glasao

Feniks, Još su i dobro

Feniks,

Još su i dobro prošli. Jel je tebi poznato ko povjesnom expertu šta su Srbijanci radili Makedoncima, Šiptarima i Bugarima ua vrijeme balkanskih ratova i poslje tih istih?

Tko je glasao

Albanci

su napravili Srbiji ono što je Srbija pokušala učiniti Hrvatskoj a nije uspjela , s tim što su Albanci Kosova imali kakvu takvu pomoć Albanije dok su se Hrvati morali osloniti na vlastite snage.

sve dobro...

Tko je glasao

??? @Luna

Ovak ja to gledam.

Milošević je ukinuo pokrajinu Kosovo (Kosovo i Metohiju)osim na papiru, a u Hrvatskoj je napravio pokrajinu koja se zvala RSK ,koja je par godina silom oružja i bila u funkciji.

Međutim, vojno nije mogao obraniti ni jedno ni drugo tako da se na zapad nije proširio a jug je izgubio.

sve dobro...

Tko je glasao

?

?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

bas mi je drago kako s

bas mi je drago kako s posebnom paznjom objasnjavas @bigi svoj stav... da se ne moram truditi u iznosenju dodatnih cinjenica i argumenata po njezinoj zelji..

jedino je malo problem sto mi se cini kako @bigi ama bas nista loseg u njemu ne vidi.. sto dakako ne znaci da moj prvi komentar nije sasvim korektan..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Suprotstavi mišljenje...

a možeš i činjenicu...

Što se tiče sukcesije, s obzirom da smo nekad "svu lovu slali u Beograd ili na Kosovo" - imamo li i mi pravo na kakvu imovinu na Kosovu, tantijeme, koncesiju, udio u prihodu, bilo što...? Kome se trebamo obratiti - jel ovima - http://tuzlalive.ba/portal/?p=59369 ?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

meni ti je tak svejedno kaj

meni ti je tak svejedno kaj bu s tom koncesijom i tko je kome kaj slal... uvodenje neke naknadne pravde ne zanima me naprosto. niti me previse zanimala tada, a bogmec ni sada.. to ocito muci feniksa pa nek ti kaze tko je kome vise dal ili vise uzel..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

sukscesijom..

sukscesijom..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

"Jeste li mislili: sukcesija

"Jeste li mislili: sukcesija "

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

e to..

e to..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Još mi je sljedeće najjače...

kad se zapleteš i migoljiš i uporno se zapetljavaš i dalje ne bi li kvantitetom i marljivošću zamaglila stvar... recimo kao na onom sm-ovom dnevniku...

Rockerski žargon (s prikrivenom ad hominem konotacijom) slabo ti tu može pomoći...

Misliš li možda da se CIA ovdje referencirala na kosovske fašiste :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ne, mislim da CIA pise

ne, mislim da CIA pise engleski, a ti?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Podvaljivanje teze...

kako je "Kosovar" ekvivalent onome što se u pristojnom društvu smatra psovkom, kao recimo "ustaša" ili "četnik" nije ništa drugo nego - podvaljivanje teze...

Naime, nije Feniks koristio npr. izraz "Vulnetari"...

Završavam ovime ovo trolanje s tobom i preporučam ti da ne činiš drugima ono što ne dozvoljavaš da drugi čine tebi, te da se Feniksu suprostavljaš suprotnim mišljenjem, ili suprotnim tumačenjem činjenica, a ne i činjenicama samim, jer si tu "tanka"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

kroatiansi ili kroaciansari

ma nije bad.. svatko vidi koliko su mu oci otvorene.. na kraju ovog naseg trolanja ispadne da su gradani hrvatske ako su hrvati.. kroatiansi ili kroaciansari..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci