Tagovi

Volite li bossa novu?

É melhor ser alegre que ser triste / Alegria é a melhor coisa que existe / É assim como a luz no coração /Mas prá fazer um samba com beleza / É preciso um bocado de tristeza / Senão não se faz um samba não

"Bolje je biti radostan nego tužan / Radost je najbolje što postoji / Kao svjetlost u srcu / No da bi se skladala lijepa samba / Treba malo tuge / Inače nema sambe, ne", kaže Vinícius de Moares u Sambi de Benção.

U Viníciusevim stihovima samba, sinkopiran ritmički ritualni muzički ples crnih robova uglavnom jorupske kulture, nije spomenuta slučajno: termin bossa nova znači "nov način", nov pogled na komponiranje, sviranje i pjevanje, nadahnut brazilskom muzičkom baštinom, pristup koji bi se mogao definirati kao amalgamiranje sambe i jazza.

Što je bossa nova?

Sam naziv nastao je slučajno, kad su mladići i djevojke iz srednje i više klase Južne zone Rija, krajem pedesetih godina prošloga stoljeća, okupljali u školskoj dvorani i organizirali – kako su ih zvali – samba sessions, adaptirajući dakle formalno i sadržajno termin jazz-sessions, svirajući pritom na "nov način". Tajnica je jednom na ploči upisala rezervaciju dvorane kao bossa nova, glazbenicima se termin dopao i bio je otvoren put fenomenu koji će ubrzo osvojiti prvenstveno urbani Brazil, a ubrzo i dobar dio svijeta.

Za razliku od sambe, bossa nova je harmonički kompleksnija, no udaraljke nemaju toliku ulogu. Obavezna je uglavnom samo fus-činela, tu je još gitara s najlonskim žicama koja se ne svira trzalicom, nego prstima, a gitarist palcem u dvočetvrtinskom taktu, prema određenom obrascu, palcem naizmjence na petoj i šestoj žici daje ritam, dok ostalim prstima svira akorde, sinkopirajući drugu dobu. Uveden je glasovir (što svjedoči o socijalnom podrijetlu stila) koji drži melodijsku liniju i, naravno, pjevač ili pjevačica koji pjevaju uglavnom sotto voce, ispod glasa, rijetko kad forte. Pridružuju se duhaći instrumenti – saksofon, flauta ili klarinet, koji put trombon, a kasnije i električne klavijature. Dabome, po potrebi aranžmana uključuju se i drugi instrumenti.

Tekstovi su u početku bili isključivo lirskoga dijapazona, no pošto su generali 1964. izvršili puč i uveli diktaturu u Brazil, oni postaju društveno angažirani i postaju jedan vid otpora diktaturi, što je dovelo do toga da su mnogi glazbenici morali pobjeći iz zemlje.

Najpoznatiji izvođači

Uz tešku nepravdu koja se čini izdvajanjem samo nekih od brojnih vrsnih muzičara koji su stvorili novi stil, može se smatrati da su simboli bossa nove, ako treba izdvojiti trojicu, Vinícius de Moraes, António Carlos Jobim, zvan Tom Jobim, i João Gilberto.

No rodonačelnici bossa nove svakako su i kompozitori, instrumentalisti i pjevači Baden Powell, Carlos Lyra, Elizeth Cardoso, Milton Banana, Johnny Alf, João Donato, Lúcio Alves, Luís Bonfá, Marcos Valle, Nara Leão, Miúcha, Newton Mendonça, Os Cariocas, Óscar Castro Neves, Roberto Menescal, Ronaldo Bôscoli, Astrud Gilberto, među brojnim drugim, nezasluženo nespomenutima.

Posebno valja istaknuti američkog tenor saksofonista Stana Getza i kultni album "Getz/Gilberto" koji su snimili on i João i Astrud Gilberto.

Najpoznatije pjesme

Najpoznatije su one koje su napisali Tom Jobim i Vinícius de Moraes.

Vjerojatno najpoznatija bossa nova je Djevojka iz Ipaneme, o kojoj je već bilo riječi na ovom portalu. No ona nije i prva – prije nje su se javile Chega de Saudade, "Dosta je nujnosti" Viníciusa i Toma, koju, uz gitaru Joãoa Gilberta, pjevala Elizeth Cardoso, još pod dominacijom sambe.

Na istoj je ploči objavljena i Tomova i Viníciuseva bossa nova Desafinado, "Raštiman", koju je pjevao João Gilberto, kao odgovor na kritike u štampi da je bossa nova "muzika za glazbenike koji ne drže ton i sviraju na raštimanim instrumentima". Stan Getz and Charlie Byrd Sextet krasno ju je izvodio u instrumentalnoj verziji.

Astrud Gilberto krasno pjeva Água de beber, "Voda za piće", istoga dvojca, a u lijepoj instrumentalnoj verziji zvuči ovako.

Drugi su primjeri Águas de março, "Ožujske kiše", izvodi Elis Regina, Samba de uma nota só, "Samba od samo jedne note" koju pjeva João Gilberto, balada Eu sei que vou te amar, "Znam da ću te voljeti" u izvedbi Maríe Creuze i Viniciusa, Corcovado (Corcovado je planina iznad Rija gdje je neki Kerum na vrhu podigao spomenik), plod izvrsne suradnje Stana Getza, Joãoa i Astrud Gilberto, Insensatez, "Nerazboritost" koju pjeva sam autor Tom, Coisa mais linda, "Najljepša si", pjeva João Gilberto. I, naravno, mnoge druge, koje ćete lako sami pronaći (ionako je ovaj tekst predugačak i vjerojatno pretjeruje s linkovljem).

Bossa nova u SAD

John Pizzarelli ovako je definirao razlog za popularnost bossa nove: "Zato što bossa nova dolazi iz srca i zvijezda. U toj se glazbi uvijek osjeća velika strast (svira gitaru u stilu bossa nove, op.p.) Uvijek sam na tu glazbu gledao kao na vrlo uzbudljivu. U njoj je nešto predivno. Bossa nova je dokaz da je glazba bolja što je jednostavnija."

Sjevernoamerički su manageri diskografskih kuća prvi uočili potencijale novoga vala, to više što je takav način pjevanja odgovarao croonerima i croonericama.

Među prvima, dakako, Frank Sinatra. Vjerojatno se morao dosta potruditi da nikad ne nauči kako se pravilno izgovara prezime Toma Jobima – do smrti je prezime svoga prijatelja izgovarao /džobim/, umjesto /žobim/, misleći valjda da je to nešto u vezi s job. No ostavio je izvrsne interpetacije njegovih pjesama, a ni novčaniku mu nisu baš naštetile brojne Tomove numere. Osim najuspješnije mu "Djevojke iz Ipaneme" (koje se odmah dohvatio i Nat King Cole), kao ilustraciju imamo Quiet Nights, odnosno Corcovado, u njihovu zajedničkom nastupu, ili Wave, A onda, i Drinking Water, odnosno Água de beber.

Rosemary Clooney interpretirala je bossa novu u smooth jazz stilu, udaljavajući se od izvornih instrumentacija i ritma: Quiet Nights, prepjev Corcovada. Za razliku od Elle Fitzgerald, koja je objavila cio album Ella abraça Jobim, Ella grli Jobima, s Tomovim pjesmama i nešto se više držala izvornih obilježja.

I naravno, mnogi drugi, kao Andy Williams, Sarah Vaughan, Peggy Lee, Tony Bennett, uz veće ili manje poštivanje izvornih obrazaca.

I sjevernoamerički su kompozitori ubrzo shvatili da je taj novi brazilski zvuk sjajna podloga za visoku rangiranost šlagera na rang-ljestvicama i da ima blagotvoran utjecaj na njihove bankovne račune. Bossa novu prva je okrivila Eydie Gormé (ili Gorme) Blame it on the Bossa Nova (koju je ubrzo prekoputa bare preuzeo i Cliff Richard).

Paul Anka, u blaženu neznanju da se u Brazilu ne govori španjolski, objavio je onda popularan fake bossa nove Eso Beso (naslov na portugalskom bio bi Esse beijo, "Taj poljubac"), koji je odmah kod nas odmah snimio Stjepan Jimmy Stanić.

U Europu je bossa nova također veoma brzo prodrla i osvojila publiku.

Caterina Valente, tada poznata europska raznosačica latinskoameričkih ritmova, jedna je od prvih koja je Italiji i Europi približila brazilski bossa nova zvuk, poštujući pravila izvornoga aranžmana i pjevajući u izvorniku tekst koji je napisao Luiz Antônio. Novi je zvuk oduševio mnoge talijanske muzičare, a neki su je i komponirali, kao npr. Francesco de Masi.

U Francuskoj je Pierre Barouh, nakon rata sportski novinar, otkrio bossa novu za višemjesečna boravka u Portugalu i postao, kako sam kaže, "najveći Brazilac u Europi". Možda je i bossa novom opčarao svoju buduću suprugu, glumicu Anouk Aimé (meteorsku je karijeru započela ulogom u Fellinijevom filmu La Dolce Vita ).

Oboje ih je angažirao Claude Lelouch za svoj i danas kultni romantičan film Un Homme et une Femme, gdje je Barouch u jednom flashbacku otpjevao Sambu Saravah , u vlastitom, prilično doslovnom prepjevu Viníciusevih originalnih stihova Sambe de Bênção, "Sambe blagoslova", (saravah ili saravá je način na koji su brazilski robovi nekad izgovarali pozdrav "zdravo").

Georges Moustaki, koji nas je pred mjesec dana napustio, obožavao je Brazil, sambu i bossa novu. Godine 1973. prepjevao je Vinicusove riječi i snimio Ožujske kiše kao Les Eaux de Mars na albumu koji je cio inspiriran brazilskom glazbom. Poslušajmo i kako zvuči njegova Bahia, koju pjeva s Martom Contreiras.

Bossa nova kod nas

Bossa nova ubrzo je stigla i do nas i odmah osvojila široke narodne mase i poštenu inteligenciju.

Tih davnih godina na Radio Zagrebu (prvenstveno u emisiji "Po željama slušalaca", koja je počinjala iza vijesti u podne), mogle su se još čuti i Zdenka Vučković s Desafinadom, u prepjevu Ivice Krajača i orkestralnom aranžmanu Krešimir Oblaka (da, tako se nekad kod nas pjevalo!) ili Lola Novaković s prepjevom hita Eydie Gormé ili pak Elda Viler.

Nada Knežević vrsno je izvodila Poruku, Recado Bossa Nova. Prepjev je sačinio Slavko Perović, a aranžman napisao Milan Kotlić.

Recado Bossa Nova napisao je Djalma Ferreira , a ovdje je možemo čuti u sjajnoj instrumentalnoj izvedbi: izvođači Bob Ackerman, tenor-sax, Pam Purvis, klavijatura, Greg Sundel, bubnjevi.

Nažalost, na internetu nisam pronašao zvučnu snimku na kojoj je Boško Petrović , u triju s i Joeom Passom prebirao bossa novu na vibrafonu, pa se našeg neprežaljenog svjetskoga velikana prisjećam i odajem mu počast ovom njegovom pomalo neuobičajenom ulogom u pratnji Vedrana Božića.

Osječki VIS (za mlađariju, to je sigla za "vokalno-instrumentalni sastav") Dinamiti snimio je 1966. Temu za bossa novu, no to je čist četveročetvrtinski rock, divalj i izvrstan.

I danas ima kod nas mlađih glazbenika koji njeguju bossa novu te se ona kao referentni interkulturalni termin probila i u tekstove pjesama. U Zagrebu se može i (na)učiti tehnika pjevanja bossa nove, ako je već niste naučili dok se još niste ni rodili.

Maja Savić naša je vrlo uspješna mlađa pjevačica ne samo jazza nego i bossa nove.

Želite li naučiti kako se bossa nova svira na gitari? I to je danas lako (je li baš lako?) moguće, zahvaljujući divotama moderne tehnologije.

Brojne su i internetske radijske stanice na kojima se može slušati bossa nova.

Za kraj

Završit ću s originalnom izvedbom Samba de Bênção Viníciusa de Moraesa i Badena Powella, s krasnim parlandom Viníciusa koji se zahvaljuje legendama starijeg brazilskog glazbenog naraštaja. Kome se on to zahvaljuje? Poslušajte ga, a o njima će možda biti riječi nekom drugom zgodom. Stoga, saravah, do idući put.

P.S. Ovaj tekst, kao skroman hommage, posvećujem Ani. I sama glazbenica, Ana Gloz Ferreira, kći našega kompozitora Eduarda Gloza (jeste li znali da je Noćas njegova kompozicija?) otišla je u Brazil početkom šezdesetih godina, skrasila se i živi u Riju de Janeiru, gdje se kretala uz mnoge od spomenutih muzičara i pjevala brojne navedene pjesme, pored sjevernoameričkog croonerskog repertoara. Nastupala je, među ostalim pozornicama, i u glasovitom Casinu da Urca, na Crvenoj plaži, koji je bio na glasu otprilike kao što je kod nas bila Ljetna pozornica u Opatiji.

Komentari

Tko je glasao

Poštujem!

Nikada mi ta glazba nije "sjela" onako kako mi "sjeda" kubanska, na primjer, ali to ništa ne znači..... Fado mi je, na primjer, "sjeo" tek nakon izvjesnog vremena "nervoze"..... I onda mi je "sjeo" samo ženski fado, a muški pjevači fada me još uvijek ne zanimaju naročito.....

Čudno je to kako pojedine vrste glazbe moraju čekati da nam "dođu na red"..... :))

Tko je glasao
Tko je glasao

Nadam se

da budu došli na red! :) Za sada me žene u toj glazbi toliko žestoko obaraju da uopće ne želim da se muškarci tu muvaju! :))

Ali, idem ipak odslušati ovo što si linkao! :)

Tko je glasao

Pa....

ne znam kako bih objasnila taj filing, a i pitanje je da li on uopće ima ikakvog smisla..... Ova tri pjevača su sjajna utoliko što ne uzurpiraju fado kao žensko vlasništvo.... Dok imaju "žensku dušu", dotle to mogu pjevati..... :))

Vjerojatno sam u početku čula neke muškarce bez te "ženske duše", pa sam generalno zaključila da fado nije "muški posao"..... :))

Ne znam.... Jako sam bespomoćna kada treba opisati riječima doživljaj glazbe....Taj doživljaj je neopisiv.... I divno subjektivan....

Tko je glasao

P.S.

He, he - seksistička diskriminacija! :))

Ovo sam napisala samo zato da bismo ostali u kakvoj-takvoj vezi s nazivom portala: "politika"! :))

Iz perspektive ove divne teme, mogli bismo reći da se "diskriminacija" može definirati i ovako:

U obilju divnih stvari koje zaslužuju našu ljubav i obožavanje, naprosto je nemoguće da živ čovjek ljubi i obožava s jednakom strašću, i odjednom - sve što zaslužuje njegovu ljubav i obožavanje! Odatle nužnost diskriminacije!

:))))

Dakle: iz obilja!

Tko je glasao

mozda jednom... ali ovo je za

mozda jednom... ali ovo je za mene fado..

http://www.youtube.com/watch?v=z1xWGgmV9TY

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ranchera je stil koji je

Ranchera je stil koji je Chavela njegovala. Ruralnog je podrijetla, za razliku od fada koji je urbana pučka pjesma.

Chavela je bila osoba fascinantne osobnosti i fascinantnoga života. Volim slušati njezine Aquel amor, Albur de amor i Volver, volver kojom ju je Almodóvar otkrio svijetu.

Tko je glasao

Obožavam

staru Chavelu!

Tko je glasao

Ali:

http://www.youtube.com/watch?v=0i_91dtOsx0

molim da se ne zaboravi ova dama: jedna od najboljih pjevačica u popularnoj glazbi, a za "Canciones de mi padre" je dobila Grammyja.

Tko je glasao

Ni to nije bossa nova

Linda Ronstadt je country pevaljka, koja sve pjeva u glissandu, kao da je havajska gitara, i ne drži ton.

Tko je glasao

Uf, al' bih ti sada

pljusnula minus, ali neću! :))

Country "pevaljka" je pjevala rock, jazz, latino.... Sve je mogla pjevati! Bila je zvijezda br. 1 među pjevačicama, sa ogromnom prodajom ploča u vrijeme dok je Madonna o tome još samo sanjala..... Sa Emmylou Harris i Dolly Parton je napravila prekrasne country stvari, s Aaronom Nevilleom ima divne duete..... Molim poslušati njezinu ploču "Adieu False Heart" sa Ann Savoy, "Hummin' to Myself" i mnoge druge.... "Blue Bayou" Roya Orbisona u njezinoj izvedbi mi je .... onak'.... himna koju mogu slušati 24 sata dnevno.....

Uf, uf, "pevaljka"! :((((

Nije bossa nova - pa što? :((( O njoj namjeravam pričati i svojim praunucima!

:))

Tko je glasao

Linda

Uuf, proša san lišo! :-)

Džouk on d sajd, kao country pjevačica naučila je jednu tehniku pjevanja, a onda sve pjeva na isti način. Ne možeš biti pjevač širokoga spektra. Točnije, rijetki su oni koji to mogu.

Poslušaj joj razne žanrove, pa ćeš vidjeti, tj. čuti: sam glissando. To ne ide svugdje.

Tko je glasao

Ts, ts, ts.

a ta tvoja bossa nova - sami šaptando! :)))

Pa, Linda je upravo "rijetka koja to može", tj. mogla je. Sad je već stara bakica.

Tko je glasao
Tko je glasao

Tak' je!

Ukupno 11 Grammyja i 17 nominacija, ako sam dobro izbrojala. Za razne žanrove, između ostaloga i za ono što je meni posebno milo: za meksikanske tradiconalne pjesme "njezinog oca"....

Živila Luna tristo godina!

Tko je glasao
Tko je glasao

Ne bi se štel mešat, no

Ne bi se štel mešat, no Madredeus možda bi bilo točnije ne podvesti pod fado. Harmonijski i instrumentalno oni su vise fusion tradicionalnih eruditskih oblika i portugalskoga folka. Također i načinom pjevanja.

No možda je bolje da tu raspravu sačuvamo za eventualan dnevnik o fadu! :-)

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

Ah!

http://www.youtube.com/watch?v=u8NkR2csotg

Svaka čast svim modernizacijama žanra - ali ovo! Ne znam što će reći naš ekspert, ali ja u ovome čujem Amaliju Rodrigues, i suze mi cure od ganuća!

(Nije mi uopće jasno kako sam prvih nekoliko desetljeća života mogla ne znati za ovu glazbu!) :))

Tko je glasao

Crna golubica

Evo, za usporedbu, kako je pjevaju Lola Beltrán, Chavela Vargas i Vicente Fernández, a i Plácidu Domingu polazi za glasom. Podsjećam, nije bossa nova.

Napisao ju je Tomás Méndez Sosa.

Paloma negra

Ya me canso de llorar y no amanece
Ya no sé si maldecirte o por ti rezar
Tengo miedo de buscarte y de encontrarte
Donde me aseguran mis amigos que te vas
Hay momentos en que quisiera mejor rajarme
Y arrancarme ya los clavos de mi penar
Pero mis ojos se mueren si mirar tus ojos
Y mi cariño con la aurora te vuelve a esperar

Y aggaraste por tu cuenta la parranda
Paloma negra paloma negra dónde, dónde andarás?
Ya no jueges con mi honra parrandera
Si tus caricias han de ser mías, de nadie mas

Y aunque te amo con locura ya no vuelves
Paloma negra eres la reja de un penar
Quiero ser libre vivir mi vida con quien yo quiera
Dios dame fuerza que me estoy muriendo por irla a buscar

Y agarraste por tu cuenta las parrandas

Tko je glasao

He, he,

a onda je došla "Paloma blanca" i sve zajebala! :))

Tko je glasao

Uf,

u ovom komentaru si napisao tri imena (pustimo Dominga, on ne spada u priču) koja mi nikada ne mogu dosaditi! K njima još idu: Amalia Mendoza, pa Cucho Sanchez, pa još..... pa sve do "Mariachi Vargas", Linde Ronstadt...... itd. itd. Kakav svijet - ta glazba!

Tko je glasao

osobno viđenje (čujenje?)

...meni manje bitno, tako svi kažu da je fusion...ja ih vidim (čujem) bazično kao izvedenicu fada jer mi se čini da koriste sva ta ista izražajna sredstva, osnovno, melankoličnu atmosferu a i pevaljka Teresa Salgueiro im baš ne bježi od fado-tradicije. Jedino joj je glas presofisticiran i kristalan da bi se to na prvu primjetilo.

Tko je glasao

a kaj je

a kaj je ovo?
http://www.youtube.com/watch?v=j3hyE43ALbQ&list=PLE10F9D4CAFE25899

meni se jako jako svida... ali ne znam kam to spada i gdje bih mozda mogla naci slicno..
(prva pjesma)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

...

...´ebeš kako je to čovjek nazvao, važno da postoji i da te veseli..

Tko je glasao

je, tak i ja mislim.. al kak

je, tak i ja mislim.. al kak da nadem jos?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

slusam ... uzivam u prvom eu

slusam ...

uzivam u prvom eu hrvatskom danu ... odmor uz Musica Colombiana..
koja mi se cini sve privlacnija.. u svim cumbia varijantama :)

tx

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Eto belaja. Ja ljude navlačim

Eto belaja. Ja ljude navlačim na bossa novu, a oni onda počnu slušati fado, rancheru, jazz, tropicaliju i cumbiu. :-)

Tko je glasao

ma nije ti ta bossa nova losa

ma nije ti ta bossa nova losa ideja... ali...
dok ima ovog drugog...
ili barem dok ne nastimas interijer za bossa novu pa da se uklopimo... vec kad bi se tamo nasli..
....
u svakom slucaju moji susjedi su na dvoristima u latino ozracju koje se siri ljetnim zrakom.. ovih dana..

:)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

♪♫ ♪♫

...još gore, Argus, podsjetiš ih samo malo na svijet, posebno latino svijet, daš im malo predaha od mudrolija politike i nametnutih dnevnih zadataka iz Jutarnjeg...omak primjete kako je svijet velik i lijep. I nemereš ti to više vratit´, ´oće to odma´ slobodu i životna zadovoljstva...
...ti ljudi su ti čudni i nezahvalni, nećedu ti se držat´ teme...
Pustiš li ih, za čas će to počet´ plesat merengue, ili razvalit´ deskargu s čim god nađu...
...ludo, ludo ti je to, neće to uzet´ život zaozbiljno.
Ne valja ni započinjat´, svakako to može završiti...

Tko je glasao

Ma da, imaš pravo. No sve je

Ma da, imaš pravo. No sve je dobro dok ne dođu do Miše Kovača (u hispanofonskom svijetu poznatom pod imenom Miguelito Herrero),

Tko je glasao

S obzirom da se

uvijek dođe do ustaša i partizana, onda je normalno za očekivati da se dođe i do Miše Nakovnja! :))

Tko je glasao

nije bas miso originale...

nije bas miso originale... ali svatko ima pravo na svoga misu, zar ne?

http://www.youtube.com/watch?v=Tu4Hnbor9rI

ps
u svakom slucaju krecemo prema sjeveru.. mogao bi "pasti" i country
:)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ne da bi

"mogao pasti", nego je nezaobilazan, he, he! Kakav bi uopće bio život bez countryja!?

Tko je glasao

...

Kakav bi uopće bio život bez countryja!?

prekrasan...kao i bez cajki...

:P

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Svakako!

http://www.youtube.com/watch?v=KelraygLn2g

Evo te "pevaljke" za malo profinjenije duhove! Ts, ts, ts! Biti šovinist u glazbi! Kuku lele!

Tko je glasao

Ts, ts, ts,

bilo bi "prekrasno" bez Willieja Nelsona, Johnnyja Casha, Elvisa Presleya, Jerryja Lee Lewisa, Patsy Cline, Emmylou Harris..... Koji šovinizam! Od čega bi se skuhao rock da nije bilo "seljoberske" glazbe - kako bijele, tako i crne? Eto nama ustaša i partizana!

Tko je glasao

Ni ovo nije bossa nova

Nisam rekao da bi bilo bolje bez njih. Uostalom, country je poslužio croonerima za sjajne balade, npr. Perryju Comu For the Good Times Krisa Kristoffersona, s pristojnim tekstom, ili Deanu Martinu Bouquet of Roses Stevea Nelsona i Boba Hilliarda.

Govorio sam o tehnici pjevanja countryja, neprimjerenoj drugim spomenutim žanrovima.

A rock se skuhao, kao što znaš, manje od novokomponovane, folka općenito i jazza, a najviše od R&B.

Tko je glasao

Ne, nisi ti rekao,

nego Janus!

A ja rekoh: "seljoberska glazba - kako crna, tako i bijela", misleći pritom i na blues koji bijaše crnačka "seljoberska" glazba, dakle, imađaše manje-više isto "mjesto" i "funkciju" kao i country. Pučka glazba - iz "naroda" i "za narod".... "Niski žanr".....

Poslije dođoše "telektualci" koji u silnoj brizi za svoj intelektualni status počeše misliti da je jazz "visoki žanr", primjeren njihovom visokom intelektualnom statusu, a country - da su to "cajke".....

Kamo lijepe sreće da su balkanske "pevaljke" umjetnice takvog kalibra kao što je Linda Ronstadt! Gdje bi nam bio kraj!

Tko je glasao

I posljednja primjedbica:

http://www.youtube.com/watch?v=n2MZnOXd9Bg

Što, konačno, fali glissandu? A u ovom nizu primjera, začudo, nema baš mnogo countryja! :))

Tko je glasao

ts ts ts :))

cuontry je samo jedna od primjesa pra rocka...tako da je pomalo pretenciozno reći da je rock nastao samo od country-a...na nastanak rock and roll-a je veći utjecaj imao blues, jazz i r'n'b nego country...no to uopće nije tema ovog dnevnika pa neću dalje o tome...i btw, nema ničega šovinističkog u tome ako ne preferiraš i ne voliš neku vrstu glazbe...

no, vratimo se na bossa novu koje je meni jako zanimljiva glazba, posebno ona s primjesama elektronike :))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Nevjerojatno kako se

ljudima priviđaju stvari: gdje sam napisala riječ "samo"????

(Treba li sad kopati po YouTubeu i linkati mnoštvo nezaboravnih rock hitova koji u svojoj izvornoj verziji bijahu - country, tj. popularne "seljoberske" pjesme?)

Tko je glasao

Za Elvisa Presleyja

se baš ne može reći da je jako zakasnio na početke rocka, a donio je npr. "Blue moon of Kentucky" - dakle, country! To je, onako, prvo čega sam se sada sjetila....

Tko je glasao

country rock.. samo za velike

pa meni se cini da rockeri nemaju s tim problema..
http://www.youtube.com/watch?v=tIfQipkkOqs&list=PLN8pOcMuK1dj3-UAvxCStn-...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nemaju, i

nikada nisu ni imali! S tim imaju problema telektualci. :))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci