Tagovi

Vojvodina

JEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTA

Tagovi

Komentari

Pročitao sam dnevnik i

Pročitao sam dnevnik i komentare. U pravilu očekujem prikaz problema i optimističan ton koji sluti rješenje. Toga ovdje nema. Ima previše etiketa. No dajem plus jer vrvi emocijama a one ako su zdrave naći će zraku kad tad.

Tko je glasao

Kada se odlučim..

...pisati dnevnik, ta odluka često bude rezultat podražaja ili impulsa koji zna naići iz katkad nevjerovatnih izvora, dakle nekada su u pitanju ljudi, nekada sjećanja, ponekad bijes ili politička ideja.

S obzirom da sam u kontaktu sa nekim ljudima iz Vojvodine, tema autonomije i što bi bilo kada bi bilo nametne se sama po sebi, zamišljam se kao autonomaš i vojvođanski patriota, ali onaj istinski iz srca patriotizam, ponese me i bijes često iz razloga što tom Vojvodinom gazduju "patriote" druge vrste i to me jedi, zbog toga je toliko žuči a malo melema.

Tko je glasao

Promašena tema???

Ne znam čemu ovaj početak:
----------------------------------
" Prema podacima sa kraja 2009 godine, stopa siromaštva u Vojvodini iznosila je 9,2%, dok je u ostatku Srbije taj postotak nešto niži 8,9%.",
----------------------------------------------------------------------
Ne razumijem čemu uopće tolika briga za Vojvodinom (osim ako nije briga za rodni kraj??), posebno lamentiranje oko siromaštva Vojvodine kada sva hrvatska Panonija, ponajprije Slavonija, nekada puna kruha, kobasica i kolača, ovaj Božić, i po riječima crkevenog velikodostojnika Srakića, živi očerupana, opelješena, OSIROMAŠENA do granica izdržljivosti. Dođi u Viroviticu i vidi ovaj mrak, ovu pustoš, ovaj predbožićni TUŽAN ugođaj???StariPil je potpuno u pravu. Da pukneš od jada i bijesa...Po mnogo čemu mogao si umjesto VOJVODINA staviti naziv dnevnika SLAVONIJA...
I da, onaj novootvoreni bazen u Vinkovcima dodatak je Potjemkinovim selima, koje će uskoro otvoriti Kosorica usred Slavonije..

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Zašto bi me uopće bilo briga..

...za bilo čim na svijetu osim osobne ugode?

Imam dobre prijatelje, rodbinu, djedov grob i lijepa sjećanja vezana za Vojvodinu, stoga ne razumijem zašto ne bi mogao napisati tekst na temu očajnog stanja u toj pokrajini.

Pišem za one koji žele i koje zanima pročitati.

PS Jedan mali dodatak, Ljubo ti si pisao dnevnik o emisiji "Ples sa zvijezdama", trebam li dodati što?

Tko je glasao

Pred sam ovogodišnji odlazak

Pred sam ovogodišnji odlazak iz Hrvatske osjetio sam želju i potrebu posjetiti strica i tetke. Nikada se do tada nisam tako tjeskobno osjećao pri prijašnjim posjetama. Danas sam saznao zašto. Stric mi je umro.
Jedna moja tetka živi, pedesetak i više godina, petnaestak kilometara dalje od njena rodnoga mjesta. To je veoma blizu, ali i veoma daleko. Daleko je stoga što je to mjesto u drugoj državi. U Srbiji.
Dakle, mjesto je nedaleko granice sa Hrvatskom. Mjesto se zove Morović. Udaljeno je dvanaest-trinaest kilometara od malo čuvenijeg Šida.

Često sam odlazio u Morović kao dječarčić, kao momčić, čak je i moja prva djevojka bila iz Morovića. Ona je inače dvije godine starija od mene, pa me je (na)učila koješta raditi.
No, nebi o tome, blagdani su nam pred vratima.
Kad god sam prije išao u Morović, išao sam drugim putem. Ovim, kojeg sam pri zadnjem odlasku koristio, nije se moglo ići, jer je bio unutar lovišta jednog čudovišta. Put je prilično uzak i krivuda između stoljetnog slavonskog i srijemskog hrašća. Također prolazi pored spomenika "Sremski front", podignut Crvenoj Armiji u znak zahvalnosti za potiskivanje legendarne Osme lovačke, koja je hametice (po)tukla združene ruske i srbijanske snage. Ali, nebi ni o tome, ne barem na Dan JNA.

Uglavnom, pri izlasku iz šume cesta se račvala u dva suprotna smjera, a smjerokaza nije bilo, pa sam razmišljati kamo okrenuti. Ugledavši u blizini nekoliko zgrada, uputio sam se prema njima. Došavši tamo zaključio sam da je to bilo poljoprivredno dobro, ali na njemu sada nema ni traktora, ni traktorskih priključaka, ni stoke. Uopće nije bilo ničega i nikoga. I tada mi se sjećanje vraćati pa sam skontao u kojem pravcu je mjesto. Nastavio sam putovanje i nakon dva-tri kilometra ugledao prve kuće. E sada malo povijesti mjesta. Prije Drugog svjetskog rata u Moroviću je bilo otprilike 50% katolika i 50% pravoslavaca. No, odmah poslije njegova završetka naglo će se početi mijenjati demografska slika i zahvaljujući njoj, sedamdesetih je u Moroviću bilo možda jedna trećina Hrvata, jedna vojvođanskih Srba i jedna Srbijanaca.
Vozivši se prema tetkinoj kući primjetio sam da na mnoštvu kuća nema prozora ni vrata, kao i da su dvorišta zapuštena i obrasla korovom. No tada mi nisu klikeri proradili da su u tom djelu pretežito bili nastanjeni Hrvati. Dobro, stigao sam k tetki, osamdesetogodišnjoj starici, koja u kući živi sama, jer je tetak davno umro, jedna joj kći nestala za vrijeme rata, a druga je udana za Srbijanca u Zemunu. Ušavši u kuću, izljubili smo se iako me, s obzirom što boluje od staračke bolesti (Alzheimer), nije ni prepoznala. U desetak minuta me je pet-šest puta pitala: Tko sam, što sam, čiji sam, kako se zovem itd. itd. Radi toga sam, da nebi patio i nju i sebe, odlučio čim prije ići. Kroz kraći razgovor sam je upitao: Kako su naši ljudi? A ona će me tada iznenaditi pribranim odgovorom. Rekla je: "Dete moje, ni naši ni njiovi se ne vraćaju. A ja ću na to, pa otkud da su i njihovi napustili mjesto? Odgovor je bio: "Nije se puno nji slagalo sa dođošima iz Crne Gore i Srbije pa su morali begati. I ja bi nagrabusila da me Uroš (zet joj) nije spasio".Poslije tog ću se pozdraviti s njom i poći do mjesne crkve. Na crkvenom krovu je nedostalo crijepova, a i dosta ih je bilo friško zamjenjenih, a i fasada je bila posve oronula, dočim je na trošnim vratima je bio prorezan mali otvorčić iznad kojega pisalo da se kroz njega mogu ubaciti dobrovoljni prilozi za popravak crkve. Potom sam otišao do svećeničkog ureda i stana. Ulazna vrata su bila zaključana, staklo na njima razbijeno, a na njihovo mjesto je zakovana šperploča. Znači, nitko u zgradi nije obitavao. Potom sam sjeo u auto i nastavio preko Adaševaca za Šid. Prolazeći kroz Adaševce uočio sam istu sliku kao i u Moroviću. Ulice bez žive duše, ceste bez auta, dvorišta bez traktora, njive bez usjeva. Mislim da od Morovića do Šida nisam susreo više od desetak vozila. A ona koja sam vidio parkirana ispred kuća pretežito su bila zastavina, zatim Lade i gdjegdje koje zapadnoeuropske proizvodnje.

U Šidu sam svratio nekad čuvenu restauraciju "Čubura". Prije je ona znala biti dupkom puna. Naručio sam kod konobara grah, a kelner mi donio pasulj. Dobro, imamo pravo i na neozbiljnost. Kad sam ušao u Čuburu zatekao sam u njoj dva gosta koji će ju nakon nekoliko puta napustiti, a ja ću za slijedeći sat i pol biti jedini gost.
"Sprijateljit" ću se i sa konobarom, kazati mu gdje sam bio, što sam sve primjetio, kao i kakav sam dojam o svemu stekao, a on će kao iz topa: "Srbijanci su od Vojvodine napravili Bangladeš, a od Vojvođana kmetove".

Tko je glasao

Izložba pasa

Na izložbama nastupaju samo rasni pasi . Za mješance
nastupa nema., Postoje jasna pravila kako izgleda i kakav ima pedigre pas na izložbi. Loše je i retriverima ako je izložba bretonaca.

Takve izložbe se frekventno organiziraju i za ljude samo sa
još kompliciranijim pravilima.Naime ovdi pas- čovik mora zadovoljit i
vjerski pedigre.

. U srbiji je već duže vrime izložba srbskih pasa ka šte je
u hrvackoj izložba hrvackih pasa. Posli drugog rata je isto bila
izložba pa se još kupe govna od te izložbe.

Našasi se, nemoj me krivo svatit, zahvaljujući neinformiranosti u teškoj situaciji . Ostavi se vojvodine i posveti se
preživljavanju u ovim teškim vremenima za poštenog ćovika.

Tko je glasao

oooooo..

.....hvala ti Tomyv prosvjetitelju moj, evo odo odmah zaraditi za parče kruha za djecu na koju sam zaboravio zbog Vojvodine.

Tko je glasao

Bravo Rebel !! Nema se

Bravo Rebel !!

Nema se što dodati ni reći,
osim pohvala.

I zahvaliti na porukama protiv ksenofobije i svega zla oko nas i u nama.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Hvala..

...Mirtaflora.

Tko je glasao

Naprijed vojvodina!

Sente Bogoev - ekonomista iz Vojvodine svojevremeno je poručio Miloševiću - Mi možda jesmo braća, ali nam kese nisu sestre..
I onda ih je Slobo sve počistio..
Inače, Vojvodina do 1918. nikad nije bila u sastavu Srbije a onda je na nelegalnoj skupštini pripojena. Možda je previše očekivati njenu neovisnost jer je nacionalni sastav nakon 2. svjetskog rata strašno promjenjen ali da Vojvodini treba puna autonomija, to svakako..

Tko je glasao

Rekoh..

...iz aviona se vidi kako Vojvodina doista, kulturom, tradicijom i mentalitetom nema doista ništa sa Srbijom premda se to posljednjih dvadeset godina pokušava nasilno ostvariti.

Autonomija se gleda kao napad na Srbiju, a zapravo Vojvodini bi to bio spas u mnogo pogleda.

Tko je glasao

Ah Vojvodina!

Ah Vojvodina!

Tko je glasao

Nije ni kod nas puno

Nije ni kod nas puno drugačije...Hrvatska je pauperizirana 100%, neuredna, siromašna, neugledna...

Tko je glasao

Nije ni kod nas puno

Nije ni kod nas puno drugačije...Hrvatska je pauperizirana 100%, neuredna, siromašna, neugledna...

Priča se da je i u Burkini Faso nije baš dobro, medjutim naslov nije Burkina Faso.

Tko je glasao

Burkina Faso

Ono je da naslov nije Burkina Faso,ali je stanje skoro isto .

Nije ka Burkina Faso ali je ka u dalmaciji ,slavoniji,istri i ciloj
hrvackoj osim zagreba. Tendenca je Burkin Faso.

ps
priča se da ni u šumadiji nije bolje.

Tko je glasao

Nije naslov ni Slavonija

pa nisi prosiktao na starpila...dolje...

Mislim, nije da si trebao, samo napominjem...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

:)))))

ma to ti je po političkoj liniji, ništa osobno...

Tko je glasao

Najnormalnije u razgovoru je

Najnormalnije u razgovoru je uspoređivati informacije i situacije. Kako nam je Rebel izložio nešto sa čime vjerujem većina nije upoznata ili ako je šuti (nema puno komentara), mi uspoređujemo s Hrvatskom. Korak dalje bio bi potražiti neke njihove relevantne medije s podacima što ja osobno neću raditi jer imam dosta svojih problema doma.

Tko je glasao

Vjeruj mi ma koliko to zvučalo...

....nevjerovatno, znam ljude iz Bezdana, prijatelje, nedavno kada su bili kod mene, kažu "prijatelju ovo je Amerika"..

A Bezdan, raj na Dunavu....Samo Bogu za plakati.

Tko je glasao

znam, Rebel, bio je moj muž

znam, Rebel, bio je moj muž nedavno poslom...

Tko je glasao

E pa onda sve znaš...

...nikada nisam bio za politiku gledanja u tuđe dvorište kako bi svoj jad učinio manjim, no jedi me kada gledam slike "evropskog Amsterdama" Beograda dok ljudi po Vojvodini po prvi puta od kada pamte doista neki žive na rubu gladi, svega je bilo u toj Vojvodini od Atile i Huna do nacista i strelastih krstova pa i četnika u novije vrijeme, ali gladi koliko stariji pamte nikada.

Tko je glasao

Iako na drugačiji način, ali

Iako na drugačiji način, ali Vojvodina ima puno toga zajedničkog s Istrom, a i ovdje imam puno poznanika porijeklom Lala, tako da mi je jasno, da. A volim jako i Balaševića i mogu potpuno osjetiti taj duh.

Tko je glasao

Malo bliže

Pogledaj malo bliže. Pogledaj Slavoniju. Nikada više nezaposlenih, nikada više siromašnih, nikada više uvozne hrane. Pšenica nestaje, zemlja se dijeli kumovima koji više vole brancina na lešo, poticaji se ne isplaćuju, ili su neisplativi jer su neselektivni i nedovoljni; jedino imamo pšenice, mandarina i šećera dovoljno. I vremena. Da uživamo u pšenici i mandarinama. Možda nam TV kuharica Ana pokaže neko super jelo koje se od te dvije namirnice može spržiti. Samo da ne pretjeramo sa šećerom. Jer je loš za zube stoke sitnog zuba.

Petar Macut

Tko je glasao

Draga je meni Slavonija..

...ali pogled mi često preleti preko nje.

Vojvodina je specifična po mnogočemu, možda sam subjektivan no...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci