Tagovi

Vojvoda Vojislav Sanader

http://i209.photobucket.com/albums/bb201/rejban/IvoSeselj.jpg
Posljednje izjave Ive Sanadera u vezi izbornih rezultata su me veoma uznemirile. Izborna pobjeda!?!?! Daj molim te... neme jebat! Istina da je HDZ, kao pojedinačna stranka osvojila najviše glasova, ali ipak manje od dugo najavljivane postizborne koalicije SDP-HNS koja je ipak osvojila jedan mandat više. Na stranu činjenica da su Čačićeve premijerske ambicije, čega je posljedica bila i HNS-ov samostalan izlazak na izbore, umanjile broj mjesta u Saboru koje ova koalicija ima jer HNS u mnogim izbornim jedinicama nije prešao prag. Ti "propali" glasovi bi da su SDP i HNS ušli u predizbornu koaliciju donijeli takvoj SDP-HNS predizbornoj koaliciji barem još 3-4 mandata u Saboru. Unatoč manjem broju glasova nego što su mogli dobiti, HNS i SDP imaju veću mogućnost osnovati koalicijsku vladu.

HDZ je u istoj situaciji kao i Srpska Radikalna Stranka na prošlim srpskim izborima. A baš me zanima kako bi to "sjelo" HDZ-u da su Radikali na vlasti u Srbiji. Istina je HDZ osvojio najviše glasova od bilo koje druge stranke. Ali nitko u principu ne želi s njima koalirati u vlasti jer su previše bahati, samodopadni i umišljeni. Isto kao i Šešeljevi radikali, samo što HDZ naoko nije toliko ekstreman u svojim stajalištima na području vanjske politike, Naoko. U duši bi više od 50% HDZ-ovog glasačkog tijela već sutra diglo puške i krenulo na marš na Dunav. Da leče frustracije. Ostalih 50% bi, da se zarati, povelo za onom starom emigrantskom: "Bože čuvaj Hrvatsku, odo ja u Njemačku"... ili kao gospodin Sanader za vrijeme ratnih godina u Austriju. Istinski domoljub, nema šta. Čovjek je krvario u Austriji izdavajući knjige da bi nama u Hrvatskoj bilo bolje.

Niska i ljigava etorika i propaganda kojom se HDZ služi u ovo postizborno vrijeme je samo znak njihova očajničkog hvatanja za zadnju vlat vlasti koja im brzo izmiče iz ruku. "Sanader poručio građanima da nema potreba za demonstracijama" je naslov u jednim dnevnim novinama. Ako to nije najniža i očajnička agitacija protiv pravnog sustava i zakona ove zemlje, onda ne znam što je. Jednostavno su odvratni i jadni te u skladu s time vuku očajničke poteze i daju izjave u skladu s tim.

Mandat za sastavljanje vlade će dobiti onaj tko ima većinu u Saboru. I točka. Matematika je veoma jednostavna i nema tu "trte-mrte Fato!" A HDZ nema većinu u Saboru. I sad se oni ljute na Mesića je kao "Kako se on sad tu usuđuje ne dati nama mandat za sastavljanje vlade, a mi nemamo većinu u Saboru?!?! P***** im materina bahata. Sličnosti između njih i srpskih radikala je jednostavno odvratna - isti bahati, podcjenjivački stav i jadna seljačka propaganda. I misao vodilja da ako su osvojili najviše glasova među pojedinačnim strankama da trebaju imati pravo sastaviti vladu. NEMAJU! I KOJI KRAVLJI PENIS ONI TU NAS ZAJE****** I TRUJU NAS NETOČNIM INFORMACIJAMA?!?!? Ustav je jasan i Ustav je na strani onoga koji skupi većinu u Saboru. HDZ JE NEMA. Neka im to nekako uđe u tvrde i zatucane hadezeovske glave povampirene za vlašću.

Na kraju krajeva - Zar HDZ misli da smo svi uistinu glupi kao što su njihovi glasači? Ipak nas drugih ima koji nismo glasali za HDZ ima više jer samo je trećina Hrvatske glasala za HDZ. Mi ostali znamo bolje.

Za kraj par stihova Johnny Casha iz pjesme Man in Black:

Well, we're doin' mighty fine, I do suppose,
In our streak of lightnin' cars and fancy clothes,
But just so we're reminded of the ones who are held back,
Up front there ought 'a be a Man In Black.

Well, there's things that never will be right I know,

And things need changin' everywhere you go,
But 'til we start to make a move to make a few things right,
You'll never see me wear a suit of white.

Ah, I'd love to wear a rainbow every day,
And tell the world that everything's OK,
But I'll try to carry off a little darkness on my back,
'Till things are brighter, I'm the Man In Black

http://rejban.blog.hr

Komentari

Šta je sad ovo Mrak, više

Šta je sad ovo Mrak, više se ne inzistira na 77 potpisa nego se kalkulira nekakvim manjim brojevima? Postaje jasno da bez HSS-HSLS glasova to nitko ne može ispuniti, jel tako? A oni čekaju mandatara da pregovaraju s njim hehe... Ovo će biti veselo, nema šta. Nije lako OTETI izbornu pobjedu.

Tko je glasao

Po meni je formula jasna:

Po meni je formula jasna:

Bp=MS/2 + 1

Bp=Broj potpisa potrebnih prezentirati predsjedniku da bi se dobio mandat za sastavljanje vlade
MS=Broj Saborskih mandata

I nema greške ba! :)

Tko je glasao

Mandat za sastavljanje vlade

Mandat za sastavljanje vlade će dobiti onaj tko ima većinu u Saboru.

Ovakve nepreciznosti zbunjuju. Mandat dobiva onaj tko ima većinu SVIH zastupnika u Saboru, ne samo "većinu u Saboru".

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

vidiš ovo me jako

vidiš ovo me jako zbunjuje,

naime, što je to većina? kako razlikujemo većinu od većinu svih?

što ako nijedan pretendent na mandatara ne može sakupiti natpolovičnu većinu (kako bi započeo proces formiranja vlade)?

zašto u ustavu ne piše "natpolovična većina"?

ja nekako mislim da je ovo namjerno i da se to treba tumačiti na način da je mandatar onaj koji pokaže/dokaže/uživa povjerenje najvećeg broja zastupnika, a oni su tada po definiciji većina,
jer ako to nije tako onda smo se malo zapetljali

Tko je glasao

stvar je jednostavna.

stvar je jednostavna. možda.

u Hrvatskom saboru, odnosno zakonodavnom procesu, postoje tri vrste većine.

obična većina - ona predstavlja većinu nazočnih zastupnika, s tim da je potrebno postojanje kvoruma, odnosno u Sabornici mora biti više od polovine svih zastupnika izabranih u Hrvatski sabor. obična većina ili većina je dovoljna za donošenje najvećeg dijela zakona. uključujući i Zakon o izboru zastupnika.

kvalificirana većina - većina svih zastupnika. u konkretnom slučaju, ako u Hrvatskom saboru bude sjedilo 153 zastupnika, kvalificirana većina je 77 zastupnika. ovakav oblik većine je potreban za donošenje organiskih zakona, odnosno zakona iz kojih proizlaze neki drugi zakoni, za raspuštanje Hrvatskog sabora te za potvrđivanje ili izglasavanje nepovjerenja Vladi RH.

dvotrećinska većina - u konkretnom slučaju govorimo o 103 zastupnika. ovakva je većina potrebna za donošenje ili mijenjanje Ustava te Ustavnih zakona.

kao što napisah na početku, uopće nije komplicirano.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

matematički je većina sve

matematički je većina sve ono što prelazi 50%.
Po mom mišljenju, ne treba u Ustavu biti naglašavana ta riječ "natpolovična". Naime, formirana Vlada treba donositi neke zakone. Ti zakoni trebaju biti izglasani u Hrvatskom Saboru. Vladi treba (barem formalno) "natpolovična većina" da bi ti zakoni prošli. Druga stvar je što obično nema kvoruma - al to je za ispravljanje na nekom drugom mjestu, ne u Ustavu.
Ako Vlada nema natpolovičnu većinu to donosi nestabilnost u državi odnosno vrlo lako i jednostavno izglasavanje nepovjerenja Vladi kad god se to netko sjeti.

Tko je glasao

ja samo kažem što će se

ja samo kažem što će se desiti u postojećoj situaciji, ako se HSS/HSLS i manjinci opredijele na to da neće razgovarati prije nego mesić odredi mandatara

u ustavu piše većina svih zastupnika

hss+hsls+manjinci (ovi slobodni) su 13 mandata, dakle objektivno niti SDP niti HDZ ne mogu formirati većinu (osim da zajedno koaliraju što ne dolazi u obzir)

što je u tom slučaju većina? da li je to i dalje 77 zastupnika što ne možemo postići ili je većina najveća pojedinačna grupa (skup) zastupnika koji su podržali jednu osobu? da li onda idemo na relativnog pobjednika koji možda ima ukupno manju podršku od SDPa koji ima doduše manje glasova ali veću deklariranu podršku zastupnika? da li to što ih SDP ima više ujedno znači i većina?

kao što komentar gore kaže, to je jedna iznimno zanimljiva situacija i iskreno jako sam dobre volje zbog toga jer testiramo "uncharted waters" hrvatskog ustavnog i pravnog poretka, danas se određuju presedani koji će vrijediti desetinama godina i to je uzbudljivo samo po sebi neovisno o krajnjem ishodu cijele priče

Tko je glasao

istina, ovo je jedna

istina, ovo je jedna zanimljiva situacija. Po meni bi bilo logično da, ako se HSS/HSLS ne opredijele prije dodjeljivanja mandata, tj. situacija ostane izjednačena kao sada, Mesić povjeri mandat Sanaderu. Ipak je to stranka koja je osvojila relativnu većinu. No, također sam uvjerena da Sanader ne bi mogao sastaviti Vladu jer ne vidim kojih to 10 ruku bi mogao prikupiti da ima većinu. I to opet može izazvati nestabilnosti u državi. Zato mislim da Mesić ovdje mora jako lukavo i taktički odigrati.
Posebno iz razloga što određeni krugovi najavljuju prosvjede ako SDP bude sastavljao Vladu.

Da, još jedna zanimljiva činjenica - izgleda da, budući da je Hrvatska nelogično podijeljena na izborne jedinice i zbog D'Hondtove metode preračunavanja glasova u mandate, ispada da je SDP osvojio više pojedinačnih glasova građana, ali nije dobio više mandata zbog izbornih jedinica (nešto slično kao sa predsjedničkim izborima u Americi kada je Bush postao predsjednik iako nije dobio većinu pojedinačnih glasova).

U svakom slučaju, mislim da bi nas (ne samo nas nego i one koji o tome odlučuju) ovi izbori trebali nagnati na to da razmislimo o usavršavanju izbornog sustava. Do sad, kad smo imali lagaane situacije i očitu većinu, nije bilo problema, ali čim se sustav testira na jednom kompliciranijem primjeru - nitko ne zna što treba učiniti. Još će na kraju biti da će Ustavni sud morati odlučivati...

Tko je glasao

Iz Ustava

Iz Ustava RH
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2001/0705.htm
----------------------
Članak 97.
Predsjednik Republike:
– raspisuje izbore za Hrvatski sabor i saziva ga na prvo zasje­danje,
– raspisuje referendum u skladu s Ustavom,
– povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obav­ljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika,
– daje pomilovanja,
– dodjeljuje odlikovanja i priznanja određena zakonom,
– obavlja druge dužnosti određene Ustavom.
---------------------
Piše: većine svih zastupnika. Ako bi bilo 100 zastupnika, koliko najmanje zastupnika čini većinu svih zastupnika?

Tko je glasao

51 zastupnik. Ako bi ih 50

51 zastupnik. Ako bi ih 50 bilo većina - moglo bi doći do situacije drž ne daj, odnosno da ih je pola za, a pola protiv pa se ne zna tko odlučuje. Ako ih je manje od 50, onda Vlada nema povjerenje Sabora. Dakle - 51 ili više.

Tko je glasao

Dakle, u čemu je

Dakle, u čemu je nejednoznačnost u Ustavu, ako je većina svih zastupnika 51 od 100. To je apsolutna većina. Na koji način se članak 97. Ustava može protumačiti drugačije?

Malo me brine činjenica da nam većina političkih komentatora i šefova političkih stranaka nisu u stanju ovo razumijeti. Pa čak i glavni sudac ustavnog suda smatra da je normalno da on ima neko svoje, malo pomaknuto, mišljenje o ovom "netrivijalnom" matematičko-pravno-leksičkom problemu.

Mislim, ne brine me sama činjenica da je netko glup i ne stidi se to javno pokazati. Brine me da neki od njih znaju, ali namjerno mute vodu. I uzbunjuju javnost.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci