Tagovi

Vodič u svijet X

Nikica Valentić, intervju, Jutarnji list 6.6. 2015.

Sentiment i izostavljeni dijelovi odgovora
Na pitanje- Zašto je HDZ protiv ukidanja županija i racionalizacije teritorijalnog ustroja?
g. Valentić odgovara - Možda iz sentimenta, ali uvjeren sam da će prevladati stav da se na temelju stručne analize napravi plan novog teritorijalnog ustroja Hrvatske.

No, nije obrazložio razlog sentimenta. Nije li to sentiment prema radnim mjestima uhljeba i gubitku dobrih pozicija koja nikad u životu neki više neće imati. Ili je pretpostavio da je riječ o tradiciji postojanja županija? U koji razlog vjerujete?

Nije ni protestirao na izraz novinara «racionalizacija teritorijalnog ustroja» koji je zapravo « veliko smanjenje nepotrebnog broja organizacija i organizacijskih jedinica zajedno sa smanjenjem broja zaposlenika, uz povećanje kvalitete usluge i učinkovitosti.

Nije ni komentirao kvalitetu elaborata ni odgovornost ljudi koji su dozvolili nastanak nakaradne preskupe i loše organizacije središnje i državne lokalne uprave.

Nije komentirao činjenicu da se mnogo godina zna za lošu upravu te da ni sredinom 2015. nema prijedloga novog ustrojstva.

Nije komentirao ni činjenicu da se za nepotrebne troškove uprave vlast zadužuje svake godine nepotrebno i time ruši životni standard građana.

Početnička greška ili do sada najbolja izrečena rečenica državnih dužnosnika
Na pitanje - Kako se u tu ozbiljnost (o.p. predsjednice) može podvesti izjava da će Hrvatska postati najrazvijenija zemlja Evrope. g. Valentić odgovara. - Ne znam za tu izjavu. Ali svi imamo pravo na početne greške.

Ne zna za rečenicu koja bi mogla biti za Hrvatsku jedna od najvažnijih ako se na njenom ostvarenju počne i nastavi raditi do ostvarenja raditi. A savjetnik je predsjednice. Rečenicu kao savjetnik svrstava u «početničke greške». To je nedopustivo za savjetnika predsjednice iz dva razloga.

Prvo, to nije pristojno, a nije niti po protokolu iako je g. Valentić rekao indirektno.

Drugo, poznato je ako se na složenim, velikim i dugoročnim projektima na radi da se oni neće dogoditi.
Bez namjere se nije desio ni put na mjesec, ni video ni pametni telefon.

Upravljati državom i ne objasniti građanima na koju razinu javnog i osobnog standarda vlast usmjerava državu i kako će to ostvariti je nedozvoljivo za demokratske države.

Što se tiče državnih poslova, svako djelovanje vlasti koji nije povezano s time da se država pozicionira među najrazvijenije države je oblik kaznenog djela i djelo usmjereno protiv građana.

Je li moguće povećati javni i osobni standard građana znatno i brzo. Moguće je.
Među državnim poslovima tri su grupe poslova s aspekta vjerojatnosti točnog planiranja troškova, kvalitete i učinka. Oni koji se mogu izvjesno, brzo i lako promijeniti, oni na kojima se to može učiniti s malom vjerojatnosti greške i oni koji se teško mogu planirati.

Prve dvije grupe državnih poslova ukazuju da se porezi mogu smanjiti dosta, da se može povećati potrošnja većeg dijela građana te da ima dovoljno novaca za razvoj kvalitetnih zadaća države.
Izostanak riječ g. Valentića koje su trebale razrađivati rečenicu gđe. Predsjednice, u smislu kako sam napisao, ukazuje na to da je daleko od razumijevanja onoga što treba učiniti u interesu građana.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci