Tagovi

Vodič Kroz Ekonomsku Krizu Za Autostopere

Nekidan san sređiva stvari po kući pa naiđen na jednu kutiju sa kolekcijon jednoga već odavno ugašenoga hrvatskoga časopisa za pop kulturu "NOMAD". Instant san se vratija u studenske dane pa san uvatija malo listat i naiđen na slijedeći članak pod gornjin naslovon pa evo ga prenosin u cijelosti.

Čuli ste neke priče o gospodarskome kolapsu Hrvatske, ali ne da vam se čitati novine ili gledati Dnevnik? Volite zazivati revoluciju ili pljuvati vlast, ali ne znate točno zbog čega? Učite s nama!

Vjerojatno ste posljednih dana čuli neke priče poput:

Priča broj jedan: Od četiri i po miljuna stanovnika raja na zemlji, više od milijun su umirovljenici (postotak i dalje raste), više od tristo tisuća radno sposobnih su nezaposleni (brojka raste za oko 6 do 10 000 svaki mjesec, obje vesele brojke prvi put su premašene krajem 1998.), a nekih devetsto i pedeset tisuća radi.

Priča broj dva: Gotovo dvije trećine tvrtki u Hrvatskoj (oko 27 000) trenutno ima blokiran račun. U njima je zaposleno stotinu i sedamdeset tisuća radnika. To je gotovo polovica zaposlenih koji zaista zarađuju. Naime, među onih 950 000 ogroman je broj onih koji su plaćeni iz državnog budžeta, dakle od našeg poreza. Od tih 170 000 njih 58 posto plaću ne prima duže od godinu dana.

Priča broj tri: Pogledajte tablicu (prenesenu iz varždinskog časopisa "Kapital") na kojoj bez posebnoga udubljivanja možete svejočiti hrvatskom postignuću svjetskog ekonomskog rekorda - najbrži ikada zabilježeni rast nepodmirenih dugovanja. To je ona crta koja se diže. Ujedno, da dobro ste vidjeli, tvrtke su više dužne no što svi skupa uopće imamo novaca.

Priča broj četiri: Vrijednost hrvatski dionica su tijekom 1998. pale prosiječno od 50 do 75 posto. Gotovo da nije bilo dionice koja je zabilježila rast vrijednosti. Brokeri traže novi posao. Kapital nas napušta.

Priča broj pet: S početkom 1999. dovršava se djelovanje hrvatskog predmilenijskog buga. Nelikvidnost (to je kad se nema novaca na računu, pa ne možete podijeliti plaće, a radnici ne mogu na plac, pa tete s placa ne mogu kupiti sjeme za novu salatu., pa slijedeći mjesec više nema ni salate...) se preselila i u banke. Do sredine siječnja zabilježeno je prvi put da je na računima svih hrvatskih banaka i štedionica zajedno veći minus od plusa. To znači da nitko više nema novaca. Osim države, koja je izvukla banke uplatom plaća onima koji se financiraju iz državnog budžeta, dakle našim porezom. Dakle, porez je jedan od tih koji su odnijeli novce, i tko još?

U svojoj osnovi priča koja objašnjava ovih prethodnih pet je vrlo jednostavna. Privatizacija je dovela do toga da mnoge državne tvrtke preuzmu partijski provjereni tipovi koji će kad god zatreba izvući novac potreban za sigurno zadržavanje vlasti. No, ti isti baš i nisu bili kvalitetni gospodari (ono izračunaš koliko možeš potrošiti a da možeš zaraditi). Što neko vrijeme nije stvaralo probleme, jer bi sa svakim gubitkom ili otpustili dio radnika ili bi na imovinu tvrtke podignuli hipoteku (potpišeš u banci da ćeš im dati neko postrojenje, objekt ili slično ako ne uspiješ vratiti kredit). A u bankama su sijedili partijski kolege, pa je sve išlo ko po loju. Pa ipak, svaka pizdarija dođe svome kraju. U jednome trenutku bankama su ti loši gospodari (iliti gospoda Tajkuni) dugovali toliko , da više nisu mogli dizati nove hipoteke, a nije više bilo ni slobodnog kapitala u bankama. E tad se događa krah nekoliko banaka koje su se uplele u to kolo (Dubrovačka i Glumina kao najpoznatije.) A potpm se ruši i cijeli domino: bez mogućnosti da se podignu novi krediti, odnosno isplate stari događa se cijeli niz stvari. Tvrtke ostaju blokiranih računa, radnici odlaze kući. Druge tvrtke kojima te blokirane tvrtke duguju ne mogu doći do svojih novaca pa i same odlaze u blokadu, ne plaćaju svoja dugovanja, itd. Banke ne mogu dobiti natrag posuđeni novac pa ili propadaju ili udaraju po urednim platišama kredita i njima stvaraju nove probleme. A država koja ipak nema dovoljno novaca da pokrije sve rupe koje su napravili njeni prijatelji neke spašava (kojim novcem, može se nagađati, a neke giljotinira (Croatia Line/Šibenska plovidba, Dubrovačka banka/ glumina banka, kim / Belje... bit će toga slijedećih dana, samo gledajte). Sve u svemu, nema straha od milenijskog buga. Mi ćemo svoje odraditi sami do kraja godine. Kad se domino sruši do kraja, prebrojat ćemo se, izmjeriti si standard i ustvrditi jesmo li se zaustavili u 54-oj ili 35-oj. Sretno.

Časopis "NOMAD" veljača 1999. - autor: Valerij Jurešić

Izgleda da se domino još nije dokraja srušija. Možda zato jer se taman tada opet pojavija turizam nakon 1991. pa se i danas držimo za tu jedinu slamku spasa. Bosancima je i ona iskliznila. Pokušavan se prisjetit toga vrimena od prije 15 godin. Danas je PDV 25% i Hrvata je 300 000 manje. Broj blokiranih tvrtki se poveća na 62 000, a njima se pridružilo i 300 000 građana u blokadi. Nemamo više niti jednu banku ali zato država danas funkcionira poput banke iz ovoga članka. Moža opet uleti neka slamka spasa ili smo mi jednostavno eksperti u prilivanju iz šupljega u prazno? Koje će bit godina kad se konačno zaustavimo? Eh, dok je kredita i kontejnera bit će i Kroacije!
Na pamet mi pada da je taman tad negdi Ivo Sanader počeja svoj uspon obečavajući brda i doline te izlazak iz krize. Nemogu pa da se ne zamislin nad onon njegovon rečenicon "Stoka bleji, karavane prolaze". Ispada da je on kriv jedino zato šta je već tada shvatija kako stvari ovde stojidu.

Dobija jučer poziv za 20 godina mature,... auuuu dvadeeeeset! Di si bija šta si radija...

Sitin se Glastonbury festivala 1998
i cure iz Grčke, bila je gladna znanja...
studirala je kiparstvo na koledžu Sveti Martin,
tamo sam joj
zapao za oko.
Rekla mi je da joj je tata bogataš,
Ja sam rekao “U tom slučaju ću rum-kolu.”
Ona je rekla “Dobro.”...

https://www.youtube.com/watch?v=b9DEYWcRNY8

Tagovi

Komentari

OIB vatolomije i neznanje

Dojadilo mi je, moram priznati, opravdavati g. Prpića ovdje na forumu, ispašće ovo VIKEND PRPIĆ na kraju, ali radi se o osnovnim postavkama na kojima treba počivati društvo. Još sam se više rasrdio na potpuno neznanje Porezne uprave u saopćenju poslije priče u medijima.
PU veli:"Nadzorom i provjerom računa kod navedenog poreznog obveznika utvrđeno je da računi ne sadrže sve elemente propisane člankom 15. stavkom 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (ime i osobni identifikacijski broj poduzetnika koji je obavio uslugu) te je na istima bio iskazan MATIČNI BROJ OBRTA UMJESTO OBVEZNOG OSOBNOG IDENTIFIKACIJSKOG BROJA".

Naprije, taj Zakon o porezu na dodanu vrijednost iz 2000. godine, dopunjavan je u 2 navrata 2004.godine.,ali ne i članak 15, st. 3/2, koji glasi:" ime (naziv), adresu i MATIČNI broj ILI JEDINSTVENI MATIČNI BROJ GRAĐANA (POREZNI BROJ PODUZETNIKA), koji je isporučio dobra ili obavio usluge (prodavatelja),"
Dakle, kako to obično biva kod nas,može biti i jedno ili drugo, stoga g. Prpić NIJE u prekršaju.
OIB je uveden u primjenu tek 01.01.2010. godine, dakle 10 godina poslije .

No,nije mi jasno zašto se PU poziva na STARI ali su naši genijalni poreznici zaboravili u sricanju ovog nemuštog priopćenja ZABORAVILI da je NOVI Zakon o porezu na dodanu vrijednost ,usklađen s EU, donesen 17.06.2013. godine.
Ajde da su samo zaboravili, nego je i članak o obveznom sadržaju računa broj 79 (s OIB-om) , a stupio je na snagu našim ulaskom u EU.

Dakle, da sumiramo:
1.PU se poziva na STARI Zakon o porezu na dodanu vrijednost,koji VIŠE ne važi,i gdje OIB-a nema niti kao pojma,prilikom poreznog nadzora prije 2 godine,
2.Citira se članak koji više nije u uporabi,usvajanjem novog Zakona o PDV-u iz 2013,a članak je br.79,
3.Ako je nadzor poreznika obavljen po starom zakonu i člancima, na koje se pozivaju ,onda je to greška PU, i kao takav zapisnik je formalno nevažeći i pred Sudom i pred PU,
4.U skladu s tim, niti presuda Suda (naše pravosuđe u "najljepšem" sjaju još jednom pokazuje kako blage veze nemaju) nije vjerodostojna .Ispade da sude "de lege ferenda" (po zakonu koji treba donijeti ).
5. Pozivanje na Opći porezni zakon čl.8,st.1 recimo opet je u suprotnost s prethodno napisanim elementima za kaznu,pa je sama PU time povrijedila tajnost procesa i upravo taj članak i stavak, umjesto da se pozove na čl.8, ali stavak 11.

Divno je to, toliko grešaka i neznanja u samo 2 rečenice.

Prava džungla od propisa i pogrešnih tumačenja,neznanja,korupcije i čega li još sve ne -svakodnevnica poduzetnika u nas.Osim ako si prijatelj i igraš briškulu s nekim.

Tko je glasao

A danas...

Prenosim sa zida Hrvoja Prpića (smatram da mogu, budući da poziva i zainteresirane novinare na razgovor):

"Evo to je to, prestajem s radom u Hrvatskoj. Ovo što imam ovdje to ću polako rasprodati i svaka nova firma koju ću otvarati, otvorit ću je vani. Svakog investitora ću savjetovati da ne ulaže u Hrvatsku, a sve to ću zahvaliti g. Liniću (g. Linić zahvaljujem na otvaranju očiju). Oleg (Maštruko, op. ja), bio si u pravu. Isprike na vim mojim izjavama da ovdje ima nade.

Ja sam oduvijek vjerovao da su državni službenici jadnici koji će napraviti sve samo da zadrže posao, ali sam imao povjerenje u sudstvo da sve to ispravi. Tako je i prije dvije godine došao porezni inspektor u Trillenium , mjesec dana sjedio i kad nije našao ništa rekao nam "Ja na žalost nešto moram pronaći, tako mi je rekla šefica da se ne vraćam dok nešto ne nađem." i onda se odlučio na račune našeg dizajnera da su neispravni jer kako on kaže nemaju JMBG (imaju OIB i zakon kaže da je dovoljan OIB, ali on je rekao da moraju imati i JMBG). Na našu izjavu da je to glupost i da što to radi odgovorio nam je "Znam, ali ja moram nešto naći. Gledajte, vi se žalite na presudu, a ja se neću žaliti na žalbu pa ćete to riješiti na sudu.".

Iako sam bio ljut rekao sam sam sebi "Državni službenici su bijednici, ali zato postoji sud da to ispravi." i naravno uložili smo žalbu i čekali na rješenje. Porezna je naravno u međuvremenu zablokirala sredstva u visini PDV-a tih računa (60-tak tisuća kn).

Danas stiže rješenje suda u kojem kažu da se žalba odbija i da PDV koji je dizajner UPLATIO u proračun ostaje u proračunu, ali da ga mi ne možemo koristiti jer dizajner nije ispravno napisao račun. Nije bitno niti to što je on ispravio račun da odgovara nekom službeniku (ne i zakonu jer je zakonu odgovarao otpočetka). I ne samo to, nego mi zaračunavaju kamate na PDV koji su držali kod sebe pa sve do današnjeg dana. Kamate na novac koji su čuvali da mi ga netko ne ukrade?

Ukoliko sve bude u redu s Trilleniumom, očekujemo ulaganje od €2m i vjerujte mi da ću učinite sve da niti jedna kuna ne dođe na ovo tržište. Ako će i biti programera iz ove male, korumpirane državice morat će se preseliti u neku drugu jer ja ovdje više ne radim.

Svim novinarima, otvoren sam za razgovor, a sken presude mogu dobiti na mail."

Uostalom, upravo sam skužila da je i Večernjak izašao s pričom - http://www.vecernji.hr/hrvatska/prestajem-s-radom-u-hrvatskoj-hvala-lini....

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Čini se da je jedini način da

Čini se da je jedini način da se izađe iz krize taj da se ... izađe iz Hrvatske.

Hrabar potez čovjeka koji je državnom reketarenju odlučio reći dosta.

Tko je glasao

Toliko da tvoja ne bi bila zadnja... ;)

napominjem da se Prpić ovdje, koji je inače po vokaciji poduzetnik, netko koga fura poduzetnički uspjeh više od bilo kakvog stimulansa i koji vjerojatno načelno želi poduzetničku klimu i manje poreze (u stilu "ljepši je sunčan dan od kišnog"), uopće zapravo ne žali na primjerice visoke poreze, gotovo da sam sigurna kako nije pristalica smanjivanja ulaganja u npr. zdravstvo, školstvo i ekologiju i sl., već prije svega apostrofira slabost pravne države, te nestabilnost, nekonzistentnog i korumpiranog sustava, a citirala sam ga upravo zato što i ja mislim da je to rak rana našeg društva, da je država u tom smislu negativac, a ne zbog visokih poreza (koji su u rangu ostalih zemalja EU, a ponegdje, s izuzetkom PDVa, i niži)...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

mišljenje Ministarstva financija

Objavljen je i demant Ministarstva financija u vezi spornih ulaznih računa - izgleda da su računi stvarno (nažalost) bili formalno neispravni...

Imao sam osobno takav slučaj (primao sam fakture obrta koji je imao sve formalne podatke :), među ostalim i PDV) - fakture koje sam uredno zavodio i plaćao, da bih prilikom poreznog uvida bilo ustanovljeno da je tip "biser" prve klase. Svima je obračunavao PDV, ali - kako nije uopće bio u sustavu PDV-a - nije ga niti uplaćivao :) Porezna je vikala, izbila fakture retroaktivno iz bilanci, knjižila kao izvanrednu dobit i naplatila porez na dobit. Također je izuzela sav ulazni PDV po tim fakturama te naplatila i njega.

Prpićevo čuđenje kako to da taj isti obrt posluje s nekim ministarstvima i slično odgovorit ću mu, kao što su odgovorili i meni (jer sam isto pitao) - Takve stvari uočavamo samo kod pojačanog poreznog nadzora ili kod zahtjeva za povratom pdv-a - jer jedino tada češljamo ručno fakturu po fakturu.

Uglavnom, moje osobno iskustvo nije bilo toliko gorko jer je zbroj neispravnih faktura bio puno manji od ovog iz primjera. Ono što me tada rastuživalo (a rastužuje i sada) je to što Porezna često nastupa kao mješavina NKVD i Stasija - umjesto puno ugodnije forme "Poreznik - vaš prijatelj". Naime, ovdje je evidento da je poduzetnik PLATIO sve fakture s iskazanim PDV-om.

Drugo, porezna često formalno ispravan račun proglasi nevažećim u smislu da isti nije stvaran poslovni trošak, tj. da tvrtka ne može dokazati da je to nešto (npr. 1000 plastičnih čaša, vlasulju, 150 tona drva, 1500 m2 parketa) stvarno utrošila u proizvodnom procesu. Tko je to prošao zna da je to jedan od najgorih mogućih scenarija - gdje treba dokazati za 100 t od godišnjih 1000 t drva za proizvodnju parketa gdje su i kako utrošene.

Istini za volju treba reći kako je varanje države putem lažnih ulaznih faktura vrlo omiljeno kod nekih hrvatskih poduzetnika. Ja također mogu imati obrt i iskazivati svakakve fakture i dogovoriti se s nekim da dijelomo "ušparani" pdv ili preprodajem robu nabavljenu bez pdv-a itd. Stoga država i jest prevalila kontrolu na poduzetnika koji fakture prima, a ima pravo i nad kontrolom utroška onoga što se kupi i knjiži kao proizvodni trošak.

Tko je glasao

Uvijek me iznova zadivi preciznost i uređenost države :P

Počeo si dobro i objasnio "drugu" stranu, ali si po meni malo zabrljao s pričom o lažnim računima, naime, lažni račun bi bio lažni račun i da je formalno potpuno ispravno izgledao.

(Inače, koliko sam shvatila, radi se o računima izdanima prije više od dvije godine, ne znam je li i tad OIB bio bog i batina kao danas.)

Sreća je ovdje da se radi o Prpiću koji valjda ima dosta love da se nateže s njima, kao i osobnog autoriteta da se ide s rogatim bosti, ali prečesto, a posebno u posljednje vrijeme, slušam priče o ljudima koji su napravili neku nehotičnu formalnu grešku koja čak niti nema nikakvu financijsku težinu, da bi ih onda država svojim "mjerama" potpuno zatukla i polomila im koljena.

Potom, na žalost imam nešto prijateljica koje su završile bez posla i sad gledaju gdje bi se i kako "samozaposlile", krše ruke i režu žile jer su procedure koma, nemaju se kome obratiti, ne mogu doći do početnog minimalnog kapitala, ne mogu srediti papire da bi uopće počele razmišljati o kreditu itd. Evo, jedna bi željela otvoriti obrt za izradu prirodne kozmetike, prije svega sapuna, ali je planove odgodila dok ne prouči propise i ne nauči se knjigovodstvu, postane porezni ekspert itd. pa tek onda... jednom... možda... S tako epohalnom poslovnom idejom, a gdje joj je cilj priskrbiti za skroman život, moš' misliti koliko je spremna za ekspertnog računovođu i poreznog savjetnika.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...

1) Majka mog prijatelja, inače farmaceut i bivša ljekarnica je pokušala nešto slično - i još se gomba s papirima. Reci prijateljici da odustane :)))

2) Molim te, nemoj me tjerati da branim državu. Ali, stvarno postoji nekoliko dosta jednostavnih način kako računima možeš oplindrati državu za priličan novac. Ti imaš firmu Bigulica d.o.o. Zarađuješ toliko i toliko - i imaš mjesečnu obvezu pdv-a od recimo 10.000 kn. To ti je puno. Ja na komadu papira napišem da se zovem firma Zaphod d.o.o., izmislim oib i fakturiram ti nešto + 9.000 kn pdv-a. Tvoja mjesečna obveza taj mjesec za pdv je 1.000 kn. I tako iz mjeseca u mjesec godinama. Dok ti ne dođe porezni nadzor, država nema mogućnosti ustanoviti tu grešku. Ako tvoje računovodstvo baš posumnja, onda otvorim jednostavan d.o.o., NISAM obveznik pdv-a - ali ti ga ipak obračunavam - i tako godinama. To je rupa u sustavu i država se ježi što tu nema skoro nikakvu kontrolu, samo poduzetnike. Zato su kazne - drakonske.

3) Prezirem državu koja se onda - u svojoj nemoći - krene kačiti na "deklaraciju ste zalijepili naopako", "gdje vam je ucrtan put za izlaz u slučaju požara" i slično i pritom uvede kazne za stupidarije po 30.000 kn.

Tko je glasao

Sorry, ali ovu priču nikako ne mogu gledati

bez šireg konteksta. A širi kontekst je da se opraštaju i predstečajno nagađaju milijuni nekima, dok je boranija (pri tom ne mislim na Prpića) na koljenima zbog pizdarija. Linićevih pizdarija. Je li on odgovoran za porezne pizdarije - je. E onda molim...

Dobra je vijest da su veća zapošljavanja, čak u stotinama, najavili tek Agrokor i Atlantic, te da se priprema investicija "od čak 4 Pelješka mosta"...

(za sad dila na crno među frendovima i frendovima od frendova - oš' kupit sapun - 10 kuna komad, posve prirodan;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

oš' kupit ciglu? :)

A gledaj... naravno da imam svoje mišljenje o tome kako Cameo, EPH i slični dođu do predstečaja, a i sam sam pisao i o TOZ-u i Dalekovodu... No, što napraviti u tim slučajevima? Država je tu obično na cca 1-10% potraživanja, većinu drže banke - pogledaj strukturu dugovanja EPH-a - ako sam dobro shvatio imaju sedam upisanih banaka na cjelokupnu imovinu, a ta ista nije dovoljna za namiriti kredit prve banke.

I sad ti budi pametan - gurnuti odmah u likvidaciju (jupi, novih tisuću na burzi i - još gore, novih tisuću manje koji uplaćuju doprinos) ili što?

Tko je glasao

Kako što?

Preuzeti tvtrku, tako jednostavno... Podijeliti vjerovnicima udjele, vlasniku cipelu, a ne da i dalje izigrava tajkuna i vozika se u ... a, pardon, Pavić je odavno prerastao notorni CRV ;) Potom, ispitati mu imovinu, oduzeti nezakonito stečenu ili onu nejasnog porijekla... tako nekako, gdje postoji volja, postoji i način...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sad da malo branim i Pavića... :)

Ako sam dobro shvatio jučerašnje vijesti...

- grupa Hanžeković (no comment) dala je ponudu za kupnju EPH u iznosu od 140 mil. kn
- EPH duguje Hypo banci (prva banka upisana u vlasništvo) 240 mil kn., Zagrebačkoj banci 210 mil kn... i tako dalje... do HBOR-a sa 9 mil. kn
- ukupni dug EPH je... ako sam dobro zapamtio 1,4 milijarde kn :)

Dakle, vjerovnici bi dobili cca 1 kn na 10 potraživanih, Pavić bi se vozio tramvajem, a svi bi dobili otkaz. To bi bilo dobro rješenje da se dogodilo na početku - no sada mi izgleda prilično besmisleno.

Nakon ukidanja svih tih novina - nema više Jutarnjeg, Globusa, Slobodne - pada promet svima u lancu - od Tiska nadalje, gubitak novih radnih mjesta, bla... Naravno, ti potezi bi omogućili zdravoj konkurenciji proboj na tržište bla itd. No, vremena da se stvori zdrava konkurencija baš i nema - to traje godinama... tako da zadatak uopće nije tako jednostavan niti crno-bijeli.

Nelegalno stečena imovina nema nikakve veze s predstečajnim i sličnim nagodbama, to je potpuno drugi par - opanaka. (p.s. Reci prijateljici ako se obogati na prodaji sapuna na crno - da je to sve nelegalno i da joj jednoga dana može biti oduzeto) :)

Tko je glasao

krokodilove suze

zamisli molim te da jedan Jergović, Tomić ili Butković ostanu bez posla- koja katastrofa--

neka ih financira svjetska homopedofilska organizacija i ovo malo jugonostalgičara koji vole pušiti njihova sranja

sve dobro...

Tko je glasao

zašto?

Pa sasvim im dobro ide i bez toga, hrvatskim novcem. Ajd, plati tu boravišnu pristojbu ovo ljeto, vidiš da je panika.

Govorim načelno, to je - hoćeš ili nećeš - veliki hrvatski izdavač (više manje hrvatski) s dosta zaposenih... gdje je sad nestala "pomirba" i tvoj velebni nacional-socijalizam, ha?

Tko je glasao

Može, zašto ne?!

Slično kao npr s Pevecom - upravi - cipela, stečajni upravitelj i vozi... Ljigavi glavonja neka se nastavi baviti kobiljim mlijekom, kao i do sad...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ajmo čitati što piše...

... dakle - EPH očito ide u prodaju - čim Hanžeković dostavlja nekakve ponude. A to znači cipela-upravi i slično. Doduše ne znam je li taj izbor kupca baš dobar za hrvatsku medijsku scenu... no, zapravo teško da može lošije od ovoga. Barem znamo koje će biti nove teme o kojima novine neće smjeti pisati.

Tko je glasao

Ma daj...

pričat ćemo o tome kad (ne) pročitamo kako je glavati odletio, ali vjerujem da će on nastaviti i dalje služiti sebi i novopostavljenim gazdama, kao i do sad.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Niš tu još ne piše :P

Niš tu još ne piše :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

danke dojčland

Zanimljivo je spomenuti i to da je većinski vlasnik EPH njemački WAZ...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nikad bio...

WAZ je bio vlasnik 50%, no "Za svoj udio u EPH WAZ potražuje od Pavića 6 milijuna eura iako je njemački koncern daleko više investirao kod kupnje svojeg pedeset postotnog udjela EPH-a. "

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/55258-todoric-preuzima-jutarnji-gl...

Uglavnom, WAZ je potpuno izašao iz Srbije, a iz Hrvatske izlazi, pitanje je da li je uopće još u vlasničkoj strukturi EPH-a... ja se ne bih kladio...

Tko je glasao

Izišao-neizišao...

prema ovome članku - http://www.dalmacijanews.com/Biznis/View/tabid/73/ID/120635/Europapress-... - još prije par mjeseci WAZ je bio 50% vlasnik. Slažeš se valjda da dugovi nisu nagomilani u zadnjih pol godine.

Što se tiče gornjeg komentara o lancu ugroženih u slučaju EPHove propasti, malo sam već sita takvih priča i samo čekam kad će npr. ovi iz vlade ili netko oko njih početi trkeljati o tome kako je trošak za nove limuzine zapravo čin oživljavanja gospodarstva :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

u inat

Ma - nije da ga branim, stvarno. Naime - svaki loš gospodarski subjekt je opasnost - em gomila dugove, em stalno siše neke potpore. Onog trenutka kada ga ugasiš - drugi (zdraviji) dobiju bolju tržišnu šansu/poziciju. I to je sve ok. No, kad ti je gospodarstvo u kolapsu - onda tih drugih, zdravih - nema. Pa nisi napravio ništa pametno.

Nažalost naša država se pali samo na velike gospodarske subjekte i njima su spremni izaći u susret. Ono što ne razumijem jest prilično suludo ponašanje banaka koje ponekad kao da se natječu koja će nakalemiti više hipoteka na već opterećenu tvrtku... Nikako shvatiti njihovu poziciju u predstečajnim postupcima, vidim da većina subjekata prijavi da najviše duguje "firmma kćerima" pa imaju 50% + glasova u predstečajnoj nagodbi - dakle isključe banku i državu.

Tko je glasao

INA je tih 98-ih kupila

INA je tih 98-ih kupila Bijele noci - http://www.index.hr/vijesti/clanak/linic-prodao-bijele-noci-za-74-miliju...
a tih 98-ih su zapocela i istrazivanja na poljima u Siriji (otkriveno 6 komercijalnih izvora) na koji danas daju cca 11000 barrela/dan.
Banke jos nisu bile prodane, samo prakticki HT ...
Da dobro se sjecam 1998/99/2000 i sta se sve govorilo, pricalo i kako se rastakalo zdravu pamet. Ovo danas je mozda i blijeda slika, a sta smo sve samo vidjeli.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci