Tagovi

Vodi li trag od Mariana Alejandra Bellenfantea do naručitelja ubojstva Ivane Hodak i Ive Pukanića?


Mariano Alejandro Bellenfant zove se umirovljeni satnik HV-a, bivši pripadnik 4. brigade, u čijoj su vikendici kraj Karlovca, prema Jutarnjem listu, ovoga ljeta boravili Bojan Gudurić (27), osumnjičenik za ubojstvo Ive Pukanića i Nikole Franjića i Mirko Govedarica, umirovljeni poručnik HV-a, koji je zbog dugovanja od pet tisuća eura ubio zagorskog poduzetnika Zorana Mrvelja.

Prvi s desna, prijatelj Jamesa Martyia Cappiaua i Mariana Alejandra Bellenfanta, general Milenko Filipović, sjedi u društvu generala Ante Gotovine i Joze Miličevića

Ovo otkriće novinara EPH-a Maria Pušića otvara sasvim novi smjer u razmatranju okolnosti u kojima su se dogodile likvidacije koje su potresle Hrvatsku.
Lik i djelo Mariana Alejandra Bellenfanta zaintrigirali su privatne istražitelje koji su rasvjetljavali okolnosti pod kojima je stradao Mario Šarinić, sin bivšega visokoga državnog dužnosnika Hrvoja Šarinića. Argentinac koji je u HV-u odrađivao specijalne zadatke, nije vozio motocikl i nije dugo poznavao Maria Šarinića, najednom je kupio motocikl kako bi se priključio motociklističkom društvu Šarinićeva , sina. Obzirom da je službena verzija Šarinićeve pogibije bila nesretni slučaj, a da su rezultati privatne istrage, i dalje privatni, prijeđimo na drugi slučaj u kojem se spominje bivšega satnika 4. brigade.
Mariano Alejandro Bellenfant svjedočio je i u istrazi o ubojstvu Vjeke Sliška na okolnosti svojih veza s atentatorom Jamesom Martyiem Cappiauom. Argentinac i Belgijanac imali su i zajedničkog prijatelja, umirovljenog generala Milenka Filipovića, više puta spominjanog u raznim domaćim i stranim izvještajima o skrivanju Ante Gotovine, kao jednim od bitnih pomagača odbjeglom generalu.
I Filipović se, baš kao i Bellenfant spominje u spisu o ubojstvu Sliška, kao odgovorne osobe koja je atentatoru Jamesu Martyiu Cappiau pisala pozitivne vojne karakteristike.
U dokumentu POA-e iz 2003. o generalskoj mafiji Milenka Filipovića se navodi kao pripadnika kriminalne grupacije u HV-u koja se bavila krijumčarenjem droge i oružja, a povezana je s Gotovinom.

-Grupacija je, zapravo, skupina bivših pripadnika francuske Legije stranaca (osim Andabaka) te su svi, početkom rata u Hrvatskoj, pristupili postrojbama HV-a: Ante Roso, Milenko Filipović, Marty Cappiau i Yves Almodoval, navodi iz POA-ina dokumenta Igor Alborghetti.

Zanimljivo je kako je na suđenju za ubojstvo Vjeke Sliška u spisu bila priložena samo Cappiauova poslovna dokumentacija koju je novinar Dušan Miljuš dobio od atentatorove majke. Prema onome što je pisao Drago Hedl Sliškov ubojica je između ostaloga trgovao oružjem s tvrtkom Joy Slovakia s kojom se u vezu dovodilo i nedavno pritvorenoga Vladimira Zagorca.
Na suđenju za Sliškovo ubojstvo, atentatorova prva supruga Ružice Dülan Čurčić Cappiau dovela je u još čvršću vezu Belgijanca i pritvorenika nakon čijeg su dolaska u Hrvatsku zaredala ubojstva Ivane Hodak, Ive Pukanića...:

Bivša supruga ubijenoga Sliškova atentatora nije mogla iznositi sucu svoja saznanja o samom događaju »jer o tome ništa ne zna« i da je zbog pucnjave na Cvjetnom trgu »imala samo probleme«. Pritom je svjedokinja spomenula da je »Cappiau bio svjedok kako general Vladimir Zagorac manipulira novcem za nabavu oružja HV-u«, koji je kasnije završio na privatnim računima.
»James je o tome imao dokaze, no to ne bih htjela komentirati jer moga bivšeg supruga više nema da to potvrdi«, zaključila je svjedokinja. Suđenje se nastavlja u srijedu kada će se ispitati ostali svjedoci.

Vanja Majetić, Vjesnik, 13. ožujka 2002.

Je li se što od tih Cappiuovih optužbi nalazilo i u dokumentima koje je policija izuzela od Ružice Dülan Čurčić Cappiau kroz suđenje se nije moglo doznati jer tu dokumentaciju policija nije dostavila ni DORH-u.

Čudno je da je atentatorova druga supruga Saskie Valerie Roskam, počinila samoubojstvo nakon što je dala iskaz nizozemskom policajcu Johanesu Cornelisu van Loojinu i da ništa od dokumenata koje je Cappiau vjerojatno držao kod nje nije bilo dostupno hrvatskom pravosuđu.

Nevjerojatno je da se Državno odvjetništvo na čelu s Mladenom Bajićem u žalbi na oslobađajuću presudu za Marka Nikolića kojega se teritilo kao organizatora Sliškova ubojstva, nije potrudilo doći ni do jednog dokaza koji bi moguće zahvatio trgovce oružjem nego je kao ključni novi dokaz proložilo lažni iskaz svjedoka zbog čijih su montiranih svjedočenja padali i drugi slučajevi.

I tako nas je trag od Mariana Alejandra Bellenfanta doveo do Vladimira Zagorca. Vezano za otmicu njegova sina, u ovom kontekstu, zanimljivo je podsjetiti na nikad pobijenu tezu da je motiv otmice bio reket za odbjeglog generala Antu Gotovinu te da neki strani izvori napominju da su brojevi na novčanicama pronađenim na Tenerifima zajedno s lažnim ispravama na imena Kristiana Horvata i Stjepana Senčića, odgovarali brojevima novčanica iz otmice Zagorčeva sina, a za koje se sumnjalo da su završile u rukama Ice Matekovića. Zar nije indikativno da DORH, koji je pokrenuo jedan proces protiv navodnih pomagača Ante Gotovine, nikada nije zatražio vještačenja spomenutih isprava i novca pronađenih kod Gotovine prilikom uhićenja.

Neki izvori napominju da u tom kontekstu treba gledati na strah u kojem se našao Mateković nakon obznanjivanja nekih pojedinosti o krim obradi vezanoj za ubojstvo Ive Pukanića te je štrajkom glađu zatražio zaštitu adekvatnu onoj koju je dobio Hrvoje Petrač.

Nije poznato jesu li policijski istražitelji našli kakvu vezu između traga koji Mariana Alejandra Bellenfanta dovodi u vezu s ubojstvom Ive Pukanića, s nekim njima poznatim okolnostima iz ubojstva Ivane Hodak.

Neki izvori koji tvrde kako su naručitelji ubojstva Ive Pukanića u Beogradu, a svoje spoznaje ne crpe iz tekstova Gordana Malića i Davora Butkovića ili izjava Dijane Čuljak-Šelebaj, ističu još neke do sada nepoznate pojedinosti o Argentincu, koje, po njima, mogu zatvoriti priču u Beogradu.

-Mariano Alejandro Bellenfant je nakon rata boraveći u Hrvatskoj radio i za neke strane tajne službe. Pred dvije godine viđen je u Afganistanu gdje je radio za američke zaštitarske firme, a vrlo vjerojatno da se bavio i novačenjem zaštitara u Hrvatskoj. On je ostao plaćenik i zašto bi bilo nemoguće da su mu ovaj put platili iz Beograda, napominje jedan strani izvor nekada blizak s Argentincem u čijoj je vikendici boravio jedan od osumnjičenih za ubojstvo Ive Pukanića.

Komentari

@45 Lines, da Te pitam

@45 Lines, da Te pitam nešto ako uopće želiš javno odgovoriti:
VJERUJEŠ LI DA ĆE SE IKADA SAZNATI RAZLOG/NALOGODAVAC UBOJSTAVA IVANE HODAK, IVE PUKANIĆA I NIKE FRANJIĆA?

(Ostale/o ću preskočiti ovaj puta!)

Tko je glasao

Tada Ti @45 Lines moram

Tada Ti @45 Lines moram priznati da si bio u pravu kada si mi rekao da sam naivan ako mislim da će nakon Šimonović-Faber stvar ići do kraja...
Očito je - kapitalci u "lovačkom" i političkom značenju ostaju izvan domašaja "oružja" MUP-a i pravosuđa....

Opet smo tamo gdje smo i bili, ili....; - ma daaaaa, nada umire posljednja!

Tko je glasao

Vidiš da nitko više ne

Vidiš da nitko više ne spominje Argentinca kao trag u istrazi, a nastavlja se sa iznošenjem indicija koje usmjeravaju pažnju na Banja Luku i Beograd. Sa bi se moglo postaviti pitanje je li to skretanje pažnje usmjereno zavaravanju mafije dok obruč oko nje ne bude potpuno stegnut, pa onda nam ekskluzivno i senzacionalno priopće da su pohvatali svu domaću ekipu naručitelja i jataka bez obzira kakve će to možebitne unutarpolitičke potrese izazvati? Ne vjerujem da će se to dogoditi.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

@45 Lines, stalno imam

@45 Lines, stalno imam nekakav utisak da Cane i Joca; -Pajo i Jare; pa onda Bađo Oliva i onaj kaj guta "spanać" te slični likovi stvarno baš i nemajau veze sa NARUDŽBENICOM.
To sam mislio i tvrdio od prvog dana, čak i napisao.

Unutarpolitički potres? Možda da doživimo potres i tsunami koji su korisni?

Iza svake oluje i ciklone - atmosfera je izrazito čista i prozirna!

Tko je glasao

Gledam i čitam ovu vašu

Gledam i čitam ovu vašu razmjenu (kao i moj prekratki komentar koje je trebao malo potaknuti diskusiju, ali se za to nitko nije baš zagrijao).

Nekako mi se čini da Željkov post (i novinar koji je to objavio negdje mislim u Jutarnjem) su podosta "ohladili" stvari, mada je slučaj Bellenfenta (kao i Capieau) ustvari uključio jednu od vrlo jakih i još uvijek živih (para)vojnih komponenti u suvremeni slijed događaja. Samim time se otvaraju neugodne perspektive ukupnog poslijeratnog nadgrađa hrvatske države, u kojem je novac, koji još od Smiljka Sokola nije imovina pa kao takav stavljen je izvan kontrole javnosti (dapače pretvorio se u fetiš i jedini simbol prepoznavanje društenog statusa) sve premrežio, i potpuno impregnirao strukture od nadgradnje do podzemlja.

Mislim da je u takvom ambijentu tražiti pojedinačnog krivca pravi besmisao. Čak i da se eventualno ukaže neka osoba kao mogući zadnji uzročnik, to može biti samo zato što je iskonstruiran ili žrtvovan da bude to (kao Matanići i njihov moped) da bi se s ostalih skinula stigma.

Mislim da je strašno ovako nešto promišljati ali nekako mi se čini da ne mogu drugačije povezati sve što nam se događalo u zadnjih 18 godina, i što nam se još i danas događa. Ovih nekoliko zadnjih drastičnih likvidacija, uz uključivanje balkanske multinacionalne komponente, prije svega je zastrašujuća poruka svima, a posebice onima koji su uključeni u procesuiranju (IHodak radi oca i Zagorca), glasu javnosti (IPukanic) ili još neobuhvaćenim kriminalcima (ovaj treći propucane glave da sad ne tražim ime).

Dok su te "opomene" bile još samo bejzbol palice (od bankara do novinara) nekako se još i moglo sve to probaviti s manje straha, ali kad se glave pretvaraju u preporučene pošiljke, mislim da smo dotakli samo dno, i da je sada pitanje samo koliko duboko smo potonuli i hoćemo li se uspjeti izvući bez kesonske bolesti pri izranjanju.

Tko je glasao

Što se "izranjanja" tiče -

Što se "izranjanja" tiče - neki će izroniti kao - politički leševi tj. kriminalci iz vrha nam vlasti naše (od 1990. na dalje...).
Toliko o mom skromnom mišljenju raspleta ako do njega uopće dođe.

Gospar @frederik, koliko sam ja kao "žabar" naučio i čuo - kesonska bolest je nešto manje opasna od onog stanja koje sam gore naveo a i liječi se valjda u barokomori (ili sam nešto pobrkao) dok onu moju diagnozu liječi nešto slično - isto komora, čvrsto zadihtana a zove se - samica na 40 godina!

Tko je glasao
Tko je glasao

Ne bum ništa komentiral (ti

Ne bum ništa komentiral (ti si sve rekel) osim da na francuskom "bel enfant" znači "lijepi dečko"!! Isto tako kao što "enfant terrible" ima značenje "crne ovce".

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci