Tagovi

Vlast i oporba za gradnju nuklearke ili o nuklarkama ništa pametno...

U srpnju ove godine Ministarstvo gospodarstva bi trebalo predstaviti novu energetsku strategiju u kojoj bi jedna od opcija trebala biti nuklearka. Gospodin Polančec, se do sada od svih političara najglasnije izjašnjavao za tu opciju, a sada mu se pridružio i gro drugih političara. Naravno, Net.hr je krivo prenio iz Jutarnjeg, ovo su Mesićeve riječi:

"Stručnjaci govore da bi iskorak za Hrvatsku bio da slijedimo primjer zemalja koje dugoročno vode brigu o energetici i ulažu u nuklearne elektrane. Možda je došlo vrijeme da eventualna gradnja nuklearne elektrane u Hrvatskoj ne postane bauk."

Protiv nuklearke nije niti najveći oporbeni SDP, no Zoran Milanović kaže:

"Hrvatski je prioritet osigurati maksimalnu moguću energetsku neovisnost. Zato treba otvoriti i ozbiljnu javnu i političku raspravu o mogućoj gradnji nuklearne elektrane"

U HNS-u su nešto tvrđi i Čačić ne sumnja da će nam nuklearka trebati, no budimo realni, ona neće biti izgrađena prije 2020., ako ne i kasnije, jer je za gradnju potrebno 10 do 15 godina. Ispada, na kraju da bi uz godišnji rast potrošnje od 3,2% do 2020. u Hr moglo nedostajati oko 3.2 TWh godišnje uz sve termoelektrane koje su u planu.

Naravno, zamka je u tome što je ovo linearna procjena, a rezultat može biti i iznad i ispod.Samo za informaciju za one koji su se kasnije uključili u članak, radi se o investiciji od 2 do 2,5 milijarde eura, a moguća lokacija i dalje jest ili Prevlaka (u okolici Zagreba, lokacija koja se razmatra od 80-ih) ili Dalj (uz Dunav) Slavoniji. No, iako je relevantnost ankete na portalu nikakva, anketa naslućuje da se posljednjih nekoliko godina razmišljanje javnosti moglo promijeniti.

No, naravno iz političarskih usta i dalje ništa od hrabrijih izjava tipa: "Ukinut ćemo moratorij..." ili "Izgradnja nuklearke predviđa se...", stoga polako dižem ruke od rasprava o (ne)opravdanosti gradnje nuklearnih elektrana, jer polako postaju deplasirane...

Komentari

Zelena lista se naravno

Zelena lista se naravno izjasnila o temi (ima i na mom blogu). Inače, kao što je anketa na het.hr izjednačena, slično je i u web anketi Jutarnjeg jučer, na pitanje "Što bi Hrvtsk trebala graditi". 43% je za nuklearke, 38% za obnovljive. U datim okolnostima, sasvim zdovoljavajuće. Uostalom, ti si ekspert i za jedno i za drugo, zar ne? Ne možeš izgubiti. :)

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

nije mi jasno zašto treba

nije mi jasno zašto treba 10 godina za izgradnju nuklearke? može malo objašnjenje

Tko je glasao

Obična mala hidrocentrala

Obična mala hidrocentrala se realizira za 20-30 godina, bolnica Blato također, stadion u sličnim razmacima, osnovni krakovi kanalizacije i vodovoda 4-0-50 godina, odnovne točke elektrodistribucje npr. po Zagrebu 30-40 godina, ključne točke regulacije Save kroz Zagreb .sa mini branama koje su ujedno hidrocentrale i mostovi cca 60 godina i nakon što se na njihovim pozicijama izgrade skuplji mostovi pa sruše itd.,

tako da je ovih 10 godina za NE za visoki stupanj navika poslovanja uobičajeni polazni rok (toliko će se graditi prvi muzej nakon 60 godina), koji će narasti na kakvih 30 godina, kada neće ni trebati puštati u rad jer će svi biti za noviju tehnologiju itd.

Ponekad netko misli da je to zbog neznanja i nesposobnosti. Baš je obrnuto, pokazalo se da od brzih završavanja u funkcioniranja nema vajde ili čak da se tako potpuno nestajem, kao svi iz šezdesetih kada su tako diletantski radili, dok se na ovaj način veoma iskusno, pouzdano i bez brige jako dobro zarađuje i svi zadovoljni stalnim impresivnim napredovanjima, svojim djelom kolača i stalnim izazovima i narudžbama oko toga, naprosto odavno jako dobro uhodana praksa koja već po inerciji ide dalje. U takvim uvjetima za nuklearku je zbilja preporučljivo kako je spomenuto, 30 godina i prije uporabe demontirati, uz sve ekološke mjere.

Tko je glasao

Bezkomentara? Ispravnost

Bezkomentara? Ispravnost imena, ali sramota da ovdje nema nikakvih komentara. Strasno, ali i ujedno vrlo razumljivo. Sto je neka tema doista i istinski znacajnija (ne samo npr nuklearka vec opcenito energetika) to je manje stvarnog interesa za nju. Ocigledno je nesavladiv problem nuklearke njezin veliki razmak od ideje do ostvarenja. To je nas milenijski poduhvat, ne cak tliko napraviti nuklearku, vec smisliti nesto s tolikom odgodom realizacije, a da bude pravovremeno i ideja i realizacija. Vec vidim nase predvodnike kako jurisaju i ako je i bude bice to sa probojem rokova - world class.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci