Tagovi

Vlast i oporba

U svim razvijenim demokracijama građani znaju tko je i njihovoj državi vlast a tko oporba.
Hrvatska je čak i u tome izuzetak. Građani Hrvatske nikada ne mogu biti sigurni koje stranke u Saboru čine vladajuću večinu a koje oporbenu manjinu.

Jedan od razloga svakako je i u tome što je Sanader prilikom sastavljanja vlade 2003. godine okupio šaroliko društvo sa još šarolikijem koalicijskim odnosima. S nekim strankama je potpisao koalicijske ugovore, s nekim ugovore o suradnji, trećima je bilo dovoljno dati pet-šet funkcija državnih tajnika a nekim pobjeguljama iz stranka dao je naknadu od milijun kuna u mandatu da bi se ovi proglasili nezavisnim zastupnicima iako su u Sabor ušli na stranačkim listama. (Ivo Ločar, Slaven Letica i Ivo Banac)

Razdjelnica između vladajućih i oporbenih je međutim vrlo jasna. Onaj ili oni koji glasaju ZA
- povjerenje vladi
- proračun
- organske zakone (zakone za čije donošenje je potrebna natpolovična večina)
jesu de facto i de jure dio vladajuće večine bez obzira priznali oni to ili ne.

U petak, 1. prosinca Hrvastki je Sabor sa 79 glasova usvoji proračun za 2007. godinu. ZA taj najvažniji akt Sanader je dobio
- 63 glasa svojih HDZ-ovaca
- 3 glasa zastupnika Pupovčevih SDSS-ovaca
- 5 glasova zastupnika nacionalnih manjina (Radin, Mak, Taknosić, Adam i Čuhnil)
- 3 glasa Hrvatske stranke umirovljenika
- 3 glasa Adlešičkinih liberala
- 2 glasa „nezavisnih“ pobjegulja – Ive Lončara i Ive Banca
Slaven Letica izbjegao je glasanje o proračunu iako je još to jutro tvrdio da će ga podržati iako mu se ne sviđa ali „da je bolje i tako nego da Sanaderova vlada padne pa da na vlast dođe Čačić ili Račan“.

I dok zastupnici HSU-a, SDSS-a i nacionalnih manjina iskreno i otvoreno priznaju da su koalicijski partner HDZ-a, HSLS-ovci javo osporavaju da su dio vladajuće koalicije. Kažu, mi nismo dio koalicije, mi smo samo partneri.
Tajni partner ili peti ortak, sasvim svejedno. Jedu s istoga stola. I dio su vladajućih u Hrvatskoj. Zajedno s HDZ-om, SDSS-om, HSU-om, manjincima i „nezavisnima“.

A oporba? U Saboru oporbu čine
- 34 zastupnika SDP-a
- 11 zastupnika HNS-a
- 9 zastupnika HSS-a
- 3 zastupnika Glavaševog HSBS-a
- 3 zastupnika reginalnih stranaka ( PGS, MDS, SBHS)
- 4 zastupnika IDS-a
- 1 zastupnik DC-a

A kamo svrtati 7 zastupnika HSP-a? Do jučer bili su rezervni glasački ešalon HDZ-a. Kažu, nećemo više. Do kada? Treba pričekati do nove podjele funkcija i nekog novog tajnog sastanka Đapića i Sanadera.

Konačni rezultat: 80 zastupnika vladajućih, 65 oporbenih i 7 nepoznato.

Komentari

Drlesar, pročitao sam

Drlesar, pročitao sam raspravu i argumente i moram priznati da baš nisi uvjerljiv.
Prvo, HNS je podržao Račanov stav o ZERP-u 2003. iako je to sve bilo isforsirano od strane HSS-a i nije koristilo apsolutno nikome osim HDZ-u.
Drugo, temu ZERP-a je započeo Rehn svojim upoznavanjem javnosti da se Sanader tajno obvezao EU da Hrvatska neće koristiti svoje suvereno pravo, a u interesu Italije i Slovenije, a HNS čak i uz te argumente staje ne stranu "odgovornog" državnika Sanadera.
Treće, možda bi bili malo uvjerljiviji da vaš Joža Posavec ne koalira sa Sanaderovim HDZ-om u Međimurju.

Tko je glasao

Točno je da smo kao dio

Točno je da smo kao dio koalicije 2003. podržali tadašnji prijedlog. Tri mjeseca prije izbora raskid koalicije bio bi licemjeran.
Drugo, nismno stali na stranu Sanadera nego na stranu europske budućnosti Hrvatske. Uostalom , imati ćeš priliku vidjeti da će mo do kraja mandata kao što smo to i do sada bili, biti najveći kritičari HDZ-a . I to na ključnim točkama, za razliko od SDP-a koji vodi nekakav "Savez za europu" sa Sanaderom i u sukob s njim ulazi samo na kozmetičkim pitanjima.
Lokalne koalicije s time nemaju veze. I ja sam iz Međimurja i najveći sam kritičar HDZ-a. Odluka Jože o koaliciji s HDZ-om nije dobila suglasnost Predsjedništva HNS-a. Bilo je to i ostalo soliranje Posavca.
I molim za malo strpljenja. Dometi naše podrške ovom prijedlogu biti će vidljivi sredinom godine a krajnji rezultat kada naša vlada aktivira ZERP a da nam nitko to neće predbacivati. Politika nije kratkoročno junačenje nego razmišljanje o budućnosti. I države i naroda.
Sve vas koji pak ovo analizirate po sistemu ZA ili PROTIV nemam namjeru više u ništa uvjeravati. Ništa u životu nije samo crno ili samo bijelo.
To što su Galileja spalili nije bio ARGUMENAT da je bio heretik nego dokaz ljudske gluposti.

Tko je glasao

Drugo, nismno stali na

Drugo, nismno stali na stranu Sanadera nego na stranu europske budućnosti Hrvatske.

Nisam siguran koliko je Sanader naša evropska budućnost. Mislim na onu dobru.

Račanova nam je vlada približila evropsku budućnost. Od Sanaderovih poteza, i onih koji ga podržavaju, ovisi koliko će ona biti dobra.

...imati ćeš priliku vidjeti da će mo do kraja mandata kao što smo to i do sada bili, biti najveći kritičari HDZ-a . I to na ključnim točkama, za razliko od SDP-a...

ZERP je prilično ključna točka.

I da, za razliku od SDP-a HNS je podržao HDZ i Sanadera.

Kritičnost za vola ubit.

Mislim da su neke stranke previše opterećene tim "...za razliku od SDP-a..."

B-52

Tko je glasao

Poštovani SM i

Poštovani SM i SILVERCI
Prvo, pitanje ZERP-a doista za nas nije bilo pitanje ZA ili PROTIV Vlade. Niti pak smo pristali na sistem ILI/ILI. Ili ZERP ili EU. I dokazali smo da je moguće i jedno i drugo.
Drugo, Zašto bi mi morali podržati SDP i Račana? Pa što su oni ili on nama? Tutori? Račan nije VOĐA oporbe. On jedva da vodi SDP. Uostalom , prije nego su svoj prijedlog dali u proceduru, s nama se nisu konzultirali. Tajili su to od nas.
Treće, nisi u zabludi, nećemo s HDZ-om.
Četvrto, 2003. odgoda ZERP-a nije imala nikake veze s statusom kandidata Hrvatske za EU. O tome ipak znam više od tebe naročito s onih mučnih, dugih noćnih sastanaka i sukoba Račana s Tomčićem. Račan je tada bio PROTIV bilo čega, bilo kada. I zašto ZERP nisu proglasili 20001? Ili 2002? Nego tri mjeseca prije izbora. Pa s 12 mjeseci odgode.

Poštovani SILVERCI
Prvo, HNS je tamo gdje je i bio, na strani Hrvatske i razuma. Naši stavovi su konzistentni, ne mjenajamo ih zavisno od pozicije. STAVOVI ne mogu biti oporbeni ili vladajući!!! To mogu biti POZICIJE. Mi smo danas oporba, bili smo i biti će mo vladajući, ali stavovi o mnogim stvarima ostaju nam isti.Kada je Sanader bio oporbeni ZERP je bio čudnovati kljunaš a danas je idealan kada je Račan bio vlast ZERP je bio idealana a danas je bučkuriš.
Drugo, što bi dobili ekološkim pojasom odmah? To je ZEP.
A ribolovni kasnije. To je REP. Dakle ZEP odmah a REP za 6 mjeseci. Ili 6 mjeseci prije izbora. Zašto ne 5 mjeseci i 18 dana prije izbora? Zar misliš da je licitiranje s datumima od iakove koristi? A sadržaj? Tko je govorio osim nas o sadržaju?
Treće. HRM nije niti smije patrolirala IZVAN teritorijalnih voda RH. To bi ti trebao znati!!!Tek kada i ako HRM dobije ovlasti OBALNE STRAŽE moći će nadzirati pojas ZERP-a . A za to im trebaju brodovi. Pet vanobalnih i 9 obalnih, brzih i opremljenih brodova. A za to treba novac. A on se mora osigurati u proračunu.
Četvrto. pogledaj Pomorski zakonik RH. Naročito članke 30. do 40. Čime će danas HRM "uzapeti" (zaustaviti, u svoju luku privesti i zapljeniti) neki tanker pod stranom zastavom ako ispušta balansne vode??? Jurisdikcija na području ZERP-a znači da si sposoban vršiti nadzor nad njime. U protivnom se radi o goloj propagandi.
Peto, to što je predsjednik sindikata ribara moj stranački kolega s ovim ima iste veze kao i činjenica da je predsjednik ceha član SDP-a a predsjednik komore član HDZ-a.

Svima pak preporučam današnji "Vjesnik" - Davor Gjenero- ZERP-pobjeda europske Hrvatske.

I nakraju: Jadransko more MI sami ne možemo zaštitit.Što god da MI učinili, Jadran će biti toliko čist ili prljav koliko ga čistim ili prljavim uz nas budu učinili i Slovenija, Italija, BiH, Crna Gora i Albanija.

Tko je glasao

Jurisdikcija na području

Jurisdikcija na području ZERP-a znači da si sposoban vršiti nadzor nad njime.
OK. Ajmo to prihvatiti kao nekakav argument.

Hrvatska policija nije sposobna spriječiti kriminal. Ukinimo policiju.
Hrvatsko pravosuđe nije sposobno odraditi slučaj Glavaš kako treba.
Ukinimo pravosuđe.
Hrvatski političari nisu sposobni zaštititi hrvatske nacionalne interese.
Ukinimo političare.

Eto, to bi bila krajnja posljedica takve argumentacije.
Što se mene tiče, može.
A slažete li se i Vi?

To da je ovakav ZERP pobjeda europske Hrvatske možda i stoji. A što je s hrvatskom Hrvatskom?
I kad ćemo prestati razmišljati tuđom (europskom) glavom i početi sa svojom vlastitom?
Ma zašto se vi svi gore u Saboru ne dogovorite i skratite postupak i naše muke? Zašto ne donesete Deklaraciju o kapitulaciji pred EU? Poštedit ćete nas smicalica s pregovorima. A kapitulacija je tako i tako izvjesna. :-(

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Evo malo Gjenera u

Evo malo Gjenera u Vjesniku:

O vještini političara, njihovu znanju i inovativnosti ovisi u kojoj će mjeri, igrom u tom manevarskom prostoru, uspjeti maksimalizirati ostvarivanje nacionalnih interesa.

Mi se razlikujemo samo u tome što ja smatram da Sanader dosljednim popuštanjem i "skidanjem gaća" kad god to netko izvana zatraži ne doprinosi "maksimaliziranju ostvarivanja nacionalnih interesa".

Takvim ponašanjem neprekidno i sve više slabi pregovaračku poziciju Hrvatske. A od 2003.godine ju je već ionako srozao.

B-52

Tko je glasao

Pregovaračku poziciju s

Pregovaračku poziciju s kime? A da bi se pregovori vodili trebaju bar dvojica, zar ne? Ako ovaj drugi s tobom ne želi pregovarati ? A kako svi pregovori završavaju? S dogovorom iliti kompromisom!!!
Uostalom, još 10 mjeseci i Sanader odlazi.
A da je plašljivac, to si u pravu. Sirovu snagu pokazuje doma.

Tko je glasao

Pa valjda s EU! Mi s njima

Pa valjda s EU! Mi s njima pregovaramo, a oni žele pregovarati. I to zato što imaju kolektivni interes.

A to što Italija i Slovenija ne žele pregovarati o onom što im je Sanader već obećao i potpisao ne treba čuditi. Što je učinjeno, učinjeno je. Ali ne treba popuštati i dalje!

Ne bi bilo prvi put da ostale članice EU učine pritisak na neku od svojih članica koje tvrdoglavim insistiranjem na vlastitom pojedinačnom, čine štetu ostvarivanju kolektivnog interesa EU.

B-52

Tko je glasao

Konačno se slažemo. Upravo

Konačno se slažemo. Upravo zato je bila bitna ova odluka Sabora kako Sanader ne bi mogao više (tajno) obečavati i popuštati.

Tko je glasao

Upravo zato je bila bitna

Upravo zato je bila bitna ova odluka Sabora kako Sanader ne bi mogao više (tajno) obečavati i popuštati.

Ne da neće moći, nego neće ni morati više tajno obećavati jer ste vi obećali umjesto njega i legalizirali ono što je on, daleko prije vas, usuglašenim zapisnikom obećao.

B-52

Tko je glasao

U potpunoj si zabludi. Ovom

U potpunoj si zabludi. Ovom odlukom poništena je vrijednost one "zabilješke" Bišćevića.

Tko je glasao

Možda i jesam. Vrijeme će

Možda i jesam. Vrijeme će pokazati. Zbog mojih zabluda sigurno neće biti posljedica po državu.

Puno je opasnije kad su u zabludi političke stranke i njihovi zastupnici kad podržavaju ili osporavaju određene odluke. Takve zablude mogu imati posljedice po sve nas.

Inače, tko više govori o zabilješci? Ona je eklatantan primjer prekoračenja ovlasti i marginalizacije sabora od strane vlade.

I u pravu si, zabilješka nije legalizirana. Poništena je. Gotovo istovjetnom odlukom sabora.

B-52

Tko je glasao

A sadržaj? Tko je govorio

A sadržaj? Tko je govorio osim nas o sadržaju?

Ne slažem se da nije bilo govora o sadržaju. Pa o njemu se govori već tjednima.

Glavni je sadržaj ostvarivati pravo kontrole ekološke zaštite i režima ( ribarske) eksploatacije tog dijela akvatorija. Valjda.

Čime će danas HRM "uzapeti" (zaustaviti, u svoju luku privesti i zapljeniti) neki tanker pod stranom zastavom ako ispušta balansne vode??? Jurisdikcija na području ZERP-a znači da si sposoban vršiti nadzor nad njime.

Citirano nije argument. Kao takvom ti je svakako poznato da raspodjela postojećih ili dodjela novih ovlasti bilo kome u ovoj zemlji nije problem. Pa postoji Sabor, predsjednici države i vlade, ministri... Od kad je problem donijeti propis bez obzira na razinu nadležnosti, ukoliko postoji politička volja? Koliko treba da se HRM-u daju ovlasti Obalne straže? Ili da se formira i opremi OS dijelom brodovlja i helikopterima OSRH?

Dio nadzora (kontrola kretanja - prometa) se može vršiti radarskim sustavom. Imamo. Može i izviđačkim zrakoplovima i helikopterima. Imamo i to.

Bilo koji brod se može radio vezom zaustaviti i ostaviti da pričeka dok ne dođe brod s osobljem za kontrolu. Niti ne mora se jednako kontrolirati baš svaki brod. One koji ne poslušaju ili na bilo koji način ne poštuju upute može se uzaptiti pod prijetnjom intervencije naoružanog helikoptera. Imamo mi i borbene zrakoplove. Sve to prema neposlušnima koriste i druge zemlje.

Dakle, zasigurno nije problem uzaptiti i sprovesti

Međutim, slažem se kako je neupućenima relativno lako nemogućnost kontrole prostora "prodati" kao argument za podržavanje Sanaderovog prijedloga. A drugi argumenti za podržavanje Sanadera?

Drugo, što bi dobili ekološkim pojasom odmah? To je ZEP.
A ribolovni kasnije. To je REP. Dakle ZEP odmah a REP za 6 mjeseci. Ili 6 mjeseci prije izbora. Zašto ne 5 mjeseci i 18 dana prije izbora?

Licitiranje datumima doista nema smisla. Nema se smisla niti natezati što je Račanu ili HSS-u ZERP predstavljao 2003.godine.

Zanimljivo mi je da ne spominješ ono što bi trebao još bolje znati, odnosno što je on tada bio HNS-u. Možeš li nas prosvijetliti u tom pogledu?

Ponavljam, zašto je Sanaderov prijedlog bolji? Što njime dobivamo, a što drugim gubimo? Konkretno.

B-52

Tko je glasao

Je , to su ARGUMENTI I

Je , to su ARGUMENTI I SADRŽAJ problema. I ne mislim samo na govor u Saboru. Pa valjda pratiš i još pokuju raspravu.Izvan Sabora.
A o avionima i helikopterima za nadzor mora neću raspravljati. Argumente ne želiš slušati. Bio bi dobar ministar obrane ako s ovim što može letjeti jamčiš nadzor. Čak ni Cvika nisu uspjeli zaustaviti kada je bježao s Korčule. A o ribarima koji švercaju i preprodaju ribu talijanima na otvorenom moru da i ne govorim.

Mi smo 2003 predlagali ekološki pojas ali naš utjecaj nije bio presudan.

Sanaderov prijedlog nije bio BOLJI nego REALNIJI u ovom trenutku. I neće on aktivirati Pojas , nego nova vlast nakon izbora 2007.
PS: pojasni svoje poimanje argumenata.

Tko je glasao

Hoću ja slušati argumente,

Hoću ja slušati argumente, ali tvrdnja da ne možemo imati nadzor ne stoji. Tvrdnja nije argument. Argument je ono što potkrepljuje ili dokazuje tvrdnju.

A o avionima i helikopterima za nadzor mora neću raspravljati. Argumente ne želiš slušati. Bio bi dobar ministar obrane ako s ovim što može letjeti jamčiš nadzor.

Tko zna, možda bih bio bolji od ovog sadašnjeg jer o problemu ponešto i znam.

Čak ni Cvika nisu uspjeli zaustaviti kada je bježao s Korčule. A o ribarima koji švercaju i preprodaju ribu talijanima na otvorenom moru da i ne govorim.

Zar ti stvarno misliš da je problem bjekstva i navodne nemogućnosti pronalaženja Cvika u avionima i helikopterima?

Ili problem preprodaje ribe Talijanima?

Mi smo 2003 predlagali ekološki pojas ali naš utjecaj nije bio presudan

A u vezi ribarenja ste bili bez stava?

Sanaderov prijedlog nije bio BOLJI nego REALNIJI u ovom trenutku

Ah, uvijek ti trenutci. Zar će šest mjeseci kasnije problem za Hrvatsku biti manji? Zna li HNS da će Sanader za tih šest mjeseci nešto uspjeti učiniti, pa mu daje podršku. Zašto je njegov prijedlog realniji? Zato što onda navodno neće biti na vlasti?

B-52

Tko je glasao

Što se stanja letjelica

Što se stanja letjelica tiće upućujem te na vrhovnog zapovjednika oružanih snaga. Ja njemu vjerujem. A ti?
Ne, nismo bili bez stava nego smo smatrali da se ribolovni pojas može proglasiti kada to dogovorimo s talijanima. ZATO GA NI ONI DO DANAS NISU PROGLASILI, JER ZNAJU DA U TOM TRENUTKU I MI ISTI ČINIMO.

Da , prijatelju, u međunarodnim odnosima VRIJEME je bitno. Onom što nam nije bilo dopuštneo prije 5 godina, sada nas nitko ni ne pita, što nam danas problematiziraju sutra ih neće ni interesirati. TAJMING je bitan faktor. Pitaj barem Račana. On doista o tome najviše zna.

Tko je glasao

Idemo redom: Što se stanja

Idemo redom:

Što se stanja letjelica tiće upućujem te na vrhovnog zapovjednika oružanih snaga. Ja njemu vjerujem. A ti?

Vjerujem mu i ja. Bez da ovdje iznosimo tajne vojne podatke, reći ću da problem stanja, servisiranja letjelica i rezervni dijelovi za iste nisu nerješiv problem koji bi u konačnici utjecao na mogućnost nadzora akvatorija i bio argument za neproglašavanje ZERP-a.

TAJMING je bitan faktor. Pitaj barem Račana. On doista o tome najviše zna.

Ma konačno! Pa kad već najviše zna, zašto onda niste podržali njega?

Tousche, prijatelju!

B-52

Tko je glasao

I ja sam prateći današnju

I ja sam prateći današnju saborsku raspravu malo u dilemi. Ne sumnjam u generalnu poziciju HNS-a, ali današnje "...danas ne glasamo jesmo li za ili protiv ove vlade, već...." me malo čudi.

Slušajući prenemaganja i verbalnu ekvilibristiku ministarskog dvojca kojom su nastojali objasniti najbolji vic u posljednjih nekoliko godina (ono kad Kolinda kaže da nitko bolje ne štiti nacionalne interese od ove Vlade) nisam se mogao oteti dojmu da se je sabor opredjeljivao baš za ili protiv ove vlade.

Ne mogu razumjeti što bi HNS-u smetalo da je podržao zahtjev SDP-a i HSS-a da se ekološki proglasi s početkom iduće godine, a ribarski šest mjeseci kasnije? Pa i u toj varijanti bi se ribarima omogućilo da dotad ribare bez putovnica, gradila ribarska flota i.t.d.

To me jako podsjeća na onu već otrcanu frazu koju koriste oni koji se kalkulantski ne žele odrediti u odnosu na aktuelnu vlast, a to je "koalirat ćemo s onima koji će podržati naše programe". Ili im biti sukladni.

Znam da vi već imate koaliciju s HDZ-om (baš u Međimurju), ali ne mogu ju zamisliti na nacionalnoj razini. Barem do sada.

Jesam li u zabludi???

B-52

Tko je glasao

A po novome, gdje da stavimo

A po novome, gdje da stavimo HNS koji podržava Sanaderov prijedlog da se ZERP aktivira tek 1.1.2008?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

A revolucionarni Račan je

A revolucionarni Račan je predlagao 1.7 2007.Vidi ti Ivicu kako je ojačao. Čak 6 mj. je jaći od Sanadera.

Tko je glasao

Bar je jači. :-)

Bar je jači. :-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Je,je , jači je. I brži.

Je,je , jači je. I brži.

Tko je glasao

Pa vidim ja da je Sanader

Pa vidim ja da je Sanader Vama draži. Eno Vam ga.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Nije, jedan i drugi su mi

Nije, jedan i drugi su mi podjednako antipatični. Jedan i drugi su nam politički konkurenti.Jedan i drugi podjednako rade protiv nas, samo se u metodama razlikuju. Jedan i drugi uništavaju svoje partnere. Sjeti se Budiše i njegove sudbine u koaliciji s Račanom. Sjetise Tomčića i njegove sudbine. Pogledaj što se dešava HSLS-u sada kada je sa Sanaderom.

Tko je glasao

Pa ne bih se baš složio s

Pa ne bih se baš složio s vama;

Budiša je jedina osoba u hrvatskom političkom životu koja je političko samoubojstvo uspio napraviti nekoliko puta (uzastopce), on je poput žutog slona u staklani i koliko se god trudio, jednostavno ne mogu se sjetiti niti jednog njegovog poteza koji je bio iole pozitivan. On je bio tamo neki student 72 koji je nešto odležao i to mu se pretvorilo u životnu frustraciju. Bilo je očigledno kao dan da od njega neće biti ništa korisnoga, a glede toga da je on liberal to se može zaključiti isključivo i jedino po tome što ima malo više žute garderobe nego prosječni muškarac (pritom mislim da ima jedan ili više žutih đempera). Budiša je ušao u koaliciju s SDPom i pritom pokupio više mjesta u saboru nego što je HSLSu ikada pripadalo, a SDP ga je uzeo u pokušaju da neutralizira svoju komunističku hipoteku koja čini se najviše proganja SDPovce.

Tomčić je također jedan destruktivni lik koji je uspio rejting stranke srozati do krajnjih granica; taj čovjek je u najkritičnijim trenucima trećesiječanjske vlade podmetao kajle i stopirao stvari i čudo je da je toliko dugo preživio; njegov vrhunac i ujedno idealna pozicija u kojoj se mogao naći je predsjednik sabora. HSS je žestoko stradao od Tomčića i Friščiću (koji se meni osobno ne sviđa ali eto nije da se mene pitalo) će trebati godine i godine da HSSu vrati poziciju koja HSSu objektivno "pripada" (naravno, uz uvjet da se malo liberaliziraju i stavove koje zastupaju prilagode vremenu u kojem živimo).

HSLS danas je sam ušao u poziciju u koju je upao i to uglavnom zahvaljujući Budiši koji je nacionalista a definitivno ne liberal; nije li fascinantno da je ovaj svojim djelovanjem uspio HSLS rasturiti na nekoliko manjih stranaka koje su potom u cijelosti izgubile vjerodostojnost prema glasačima.
Danas ga vodi Đurđa Adlešić i Čehok koji su pak zvijezde u svojim malim okruženjima, no nisu se uspjeli izdići iznad toga niti su od HSLSa uspjeli napraviti jaku državnu stranku koja nam također nedostaje. Dapače, rekao bih da ako postoji stranka koja je profitirala na rasulu unutar redova HSLSa to je tada HNS.
HSLSovu današnju poziciju bi moja pokojna baka opisala s "ni vrit ni mimo" - po svojoj prirodi bi morali biti oporba, no svojim potezima podrške vladi rasturaju ono malo vjerodostojnosti što je ostalo, a sada kada u medije dospiju neke njihove unutarstranačke igre i powerplayi pitanje je što će od njih ostati osim varaždina i bjelovara.

Mislim da nema smisla razloge svojeg neuspjeha tražiti u drugim strankama; baš kao što HNS svoju snagu crpi iz snažnog i odlučnog vodstva to isto moraju raditi i HSS i HSLS a ne se opravdavati onima u čijoj se sjeni nalaze.

Tko je glasao

Stvarno ne razumiješ bit

Stvarno ne razumiješ bit stvari niti pak znaš polemizirati. Jednio na što sam te želio podsjetiti kada sam spomenuo Budišu bilo je to da ga je uništila koalicija s Račanom.
Svatko ko je s Račanom bio od 1990. je uništen.

Tko je glasao

U visokoj je politici možda

U visokoj je politici možda normalno demantirati samoga sebe, ali ovi forumi su dobri jer sve ostaje zapisano.

U kritici Račana si napisao da uništava svoje koalicijske partnere i kao dokaz te tvrdnje naveo Budišu.

Osim podsjećanja da je uništen (posljedica) jasno si implicirao Račanovu krivnju (uzrok).

Argumentirano izvođenje zaključka da je za vlastito uništenje kriv isključivo sam je uspješno pobijanje tvoje tvrdnje i dokaz vještine polemiziranja.

Svatko ko je s Račanom bio od 1990. je uništen

Znači li ovo da HNS nije bio s Račanom ili da je možda i HNS uništen?

B-52

Tko je glasao

Opet udaraš u prazno. Pa

Opet udaraš u prazno. Pa kada je HNS bio u predizbornoj koaliciji s SDP-om???

Tko je glasao

Ne udaram već

Ne udaram već polemiziram.

Nigdje nisi pisao o predizbornim koalicijama nego o sudbini Račanovih koalicijskih partnera.

A to je HNS bio. Valjda.

Ako već hočeš o predizbornim koalicijama, činjenice te demantiraju.

Račanovi predizborni partneri su došli na vlast. Dakle to im je donijelo samo političku korist. Zato tvoja tvrdnja o njihovoj sudbini još manje stoji, zar ne?

Svojim ponašanjem nakon toga su sami skrivili ono ono što ih je snašlo (razloge koje sam već naveo).

B-52

Tko je glasao

Mali savjet HNS-u i sličnim

Mali savjet HNS-u i sličnim strankama koje ulaze u ovakve ili onakve koalicije.

Kad se već uđe u koaliciju pravdajući to podudarnošću programa, a ne željom za vlasti, onda se na realizaciji programa treba zdušno raditi i natjecati se tko će više i bolje realizirati dogovoreno. To bi bio korektan partnerski odnos.

Ne pripisivati sebi sve dobre rezultate i silom nametati autorstvo onome što je dobro (Čačić), a ako nešto i ne uspije stalno tupiti kako je vaš program bio drugačiji, ali vam drugi eto baš i nisu dali da dođete do izražaja.

Čačićeva kampanja za sada pokazuje da niste izvukli odgovarajuće pouke, jer govoriti u kampanji jedno, a poslije odustati od onoga što ste govorili i ući u vlast bez ispunjenja uvjeta koje ste cijelo vrijeme postavljali iritira birače i poručuje im da ste zbog komadića vlasti spremni odustati od onoga za što ste se zalagali. To je klasična nevjerodostojnost.

Neka se Čačić reklamira kao potencijalno najbolji premijer, ali neka ugradi svima normalan i realan dodatak "ako moja stranka dobije najviše glasova".

Glas za mene je glas za SDP je ponašanje ptice kukavice koja želi da joj druge ptice "izvale jaje".

Ali svaka pametna kukavica mora znati da joj one druge mogu i "izbiti jaja".

B-52

Tko je glasao

Dogodilo im se upravo ono

Dogodilo im se upravo ono što se događa svima koji pokušavaju sjediti na dvije stolice i trgovati sa svakim koji ponudi više! I koji precijene svoju snagu i političku važnost. Obojici je taština predstavljala pretežak kamen oko vrata.

HSLS-u se i sada događa da prosječan građanim nemre skužit kaj ovi osim vlasti uopće žele.

Zašto stvarno ne primijenit ono što se zbog takvih prometnulo u floskulu? Ono o sukladnosti programa i >strong>iskreno surađivat?

Zar uvijek morate držati figu u džepu i zbog tašte potrebe da budete drugačiji, naravno bolji i pametniji, minirati čak i te zajedničke ili vrlo slične programe?

B-52

Tko je glasao

Jedan i drugi su nam

Jedan i drugi su nam politički konkurenti.
Ali to ne spriječava Čačića da izjavi da će biti premijer u SDP-ovoj Vladi. Slijedeći tu logiku, možemo li očekivati Čačićevu izjavu da će biti premijer u HDZ-ovoj Vladi?

Sjeti se Budiše i njegove sudbine u koaliciji s Račanom.
Sjeti se i HNS-a koji je od 2 dogurao do 11 zastupnika zahvaljujući SDP-u koji im je dao ministarsko mjesto unatoč činjenici da su imali samo 2 zastupnika u Saboru.

Molio bih samo da se ova naša diskusija ne shvati kao napad na HNS, jer mi to nije namjera. Pokušavam samo shvatiti koja je pozicija HNS-a. Zar stvarno u HNS-u misle da im je stranka toliko jaka da mogu solirati?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Čačić ne tvrdi da će

Čačić ne tvrdi da će biti premijer u SDP-ovoj vladi nego tvrdi da će voditi koalicijsku vladu.

Tko je glasao

Čačić: Izbori će

Čačić:
Izbori će pokazati što narod želi: ako se po boljem rezultatu HNS-a pokaže da su birači prepoznali moju kampanju i da žele ono što nudi HNS, onda nas nekoliko postotaka prednosti koje bi zadržao SDP neće spriječiti da inzistiramo na mjestu premijera!
Čačić, nekoliko mjeseci prije:
Istina, ja ne bih bio ministar da Račan nije odlučio. On je u početku mogao i bez ta dva HNS-ova glasa.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Sadašnji Sanaderovi

Sadašnji Sanaderovi koalicijski partneri također vole kazati da ne podržavaju HDZ-ovu, već koalicijsku vladu.

HDZ-ovom je nazivaju samo kad ju javnost kritizira zbog loših poteza.

Poznato, zar ne?

U Čačićevoj je kampanji vlada Račanova (SDP-ova) kad ga zapitaju o neispunjenim obećanjima oko sankcioniranja pretvorbenih malverzacija ili promjena zakona o radu.

Koalicijskom postaje tek kad se pohvali zbog demokratizacije društva i približavanja EU, rješavanja nelikvidnosti države, podmirivanju dugova zdravstva i.t.d.

Kad se govori o poticanoj stanogradnji i izgradnji stotina kilometara autocesta, Račanova vlada više nije ni SDP-ova, ni koalicijska.

Onda je to priča o uspjehu ...ministarstva kojeg sam bio na čelu..., ...provedbi mojih projekata..., i.t.d.

B-52

Tko je glasao

Nemrem to verovat. Mislim da

Nemrem to verovat. Mislim da drlesar samo pokušava krčiti prostor za Čačića. Po principu, ako već nisi brži, podmetni mu nogu.

Sad si me podsjetio da nisam vidio Čačića kako raspravlja o ZERP-u.

Jesam li propustio njegovu raspravu ili je on ocijenio da je oportunije ne gurati se baš u prvi plan. Jer bi moglo naškoditi kampanji za premijera?

B-52

Tko je glasao

Dobro jutro! Pa Čačić

Dobro jutro! Pa Čačić već dvije godine nije zastupnik!!!

Tko je glasao

Također dobro jutro. Vidiš

Također dobro jutro. Vidiš li negdje da sam napisao da predmetni jest zastupnik?

Raspravljati se može i izvan Sabora. Pa Čačić je u kampanji i normalno bi bilo da se očituje o svim temama, a ova je prilično važna, zar ne? Svi važni političari, a pogotovo oni koji to o sebi misle, se izjašnjavaju.

Ili je ocijenio da nije oportuno izjašnjavati se? Da se poslije, ovisno o razvoju događaja može "postaviti ispravno" i, poput generala poslije bitke reći, "da sam ja premijer, ja bih...."?

B-52

Tko je glasao

Neću puno mudrovati već

Neću puno mudrovati već vas molim da pregledate fonogram moga govora vezano uz ovu temu:
http://www.hns.hr/modules/news/article.php?storyid=199
a nakon toga zaključke na istu temu, a koji su prihvačeni danas u Saboru:
http://www.hns.hr/modules/news/article.php?storyid=200
Ako i nakon toga što pregledate ove dokumente imate dodatnih pitanja ili dvojbi, javite.

Tko je glasao

Niste me uvjerili. Upravo

Niste me uvjerili. Upravo suprotno.
Argument da nemamo čime štititi i nadzirati ZERP i da radi toga treba prolongirati aktiviranje ZERP-a mi je pomalo šupalj.
Ako je to razlog, zašto onda zbog deficita u proračunu ne ukinemo plaće saborskih zastupnika, jer nemamo s čim isplatiti ih?

Zašto treba čekati izgradnju ribarskih veletržnica da bi se aktivirao ekološki dio ZERP-a!?
Zašto treba čekati izgradnju ribarskih luka da bi se aktivirao ekološki dio ZERP-a!?

Što se brodovlja tiče, bio sam u HRM i patrolirao granicom. Za početak je dovoljno brodovlje koje imamo.
A što ako do 1.1.2008. ne napravimo niti jedan brod? Hoćemo li opet prolongirati?

Meni se čini ovo danas u Saboru kao poruka Račanu. Ako Čačić neće biti premijer, idemo mi s HDZ-om.
A ne treba ni zaboraviti da je predsjednik ribarskog sindikata član HNS-a. Ima li to kakve veze?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Kad ga je Račan s odgodom

Kad ga je Račan s odgodom uveo, bilo je opravdanja. Proglašenjem prije dobivanja statusa kandidata ZERP je jačanje pregovaračke pozicije.

Ponovna odgađanja, Sanaderova trgovina da bi ipak postigao kakav takav diplomatski uspjeh i dobio status kandidata (prva odgoda), obećanje da to nikad bez suglasnosti Talijana i Slovenaca nećemo učiniti (famozni usuglašeni zapisnik) i današnja trgovina (ne znamo još čime), samo nam slabe daljnju pregovaračku poziciju.

Izmotavanja tipa da mi zapravo ne popuštamo pritiscima jer smo samostalno i suvereno odlućili da popustimo (antologijska glupost), neće koristiti u pregovorima. Nema stvari na koju ova vlada nije pristala.

U pregovaranju su važne procjene postupaka druge strane.

Za Boga miloga, pa što može procijeniti EU kad je Sanader do sada popustio i ustuknuo apsolutno u svemu??!!??

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci