Tagovi

Vladin prilog korupciji i organiziranom kriminalu, dio II

Nakon surfanja europom i utvrđivanja mutne vode kod postupka dodjele koncesijskog ugovora za Zračnu luku Zagreb, istražujem dalje. Ovog puta pregledam dostupne podatke u Hrvatskoj.
Uvidom u dostupan dio koncesijskog ugovora, Republika Hrvatska i Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. potpisali su ugovor o izgradnji i upravljanju zračnom lukom Zagreb.
Slijedom navedenog proizlazi da je koncesiju dobila Međunarodna zračna luka Zagreb d.d., koja nije sudjelovala na natječaju.
Na natječaju je bio ZAIC - A LIMITED iz Britanije.
Gledam dalje, prema sudskom registru Trgovačkog suda u Zagrebu, osnivač Međunarodne zračne luke Zagreb d.d. je Britanski ZAIC - A LIMITED.
Taj ZAIC - A LIMITED nije zadovolji uvjete za sudjelovanje na natječaju. Tvrtka se morala zvati ZAIC d.o.o., trebala je biti registrirana u Hrvatskoj, trebale su biti navedene pravne osobe koje su je osnovale. Sve suprotno tome je dim, i to, zna se koji dim.

Prema istom tom registru Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. jedini je osnivač:
1. MZLZ - Tiskovine d.o.o.
2. MZLZ - Trgovina d.o.o.
3. MZLZ - Ugostiteljstvo d.o.o.
4. MZLZ - Zaštita d.o.o.

Slijedom navedenog, koncesionar, Međunarodna zračna luka Zagreb d.d., osnovao je četiri tvrtke kojima je jedini vlasnik i prema kojima snosi odgovornost u smislu Zakona o trgovačkim društvima i Koncesijskog ugovora.
Međutim, kako se vidi iz izlista sudskog registra tu je još jedna tvrtka, MZLZ - Upravitelj zračne luke Zagreb d.o.o.
Ta tvrtka registrirana je za: upravljanje zračnom lukom, zemaljskim uslugama u zračnim lukama, komercijalni zračni prijevoz, druge komercijalne operacije, i još mnogo toga.
Sve lijepo, ali jedini osnivač MZLZ - Upravitelj zračne luke Zagreb d.o.o. je ZAIC - A LIMITED iz engleske.
Dakle, za MZLZ - Upravitelj zračne luke Zagreb ne odnosi se Koncesijski ugovor, što znači da za radnička prava nitko nije jamčio, da za rad te tvrtke odgovoran fantomski ZAIC - A LIMITED iz Britanije.
Vlada je obećala da će svi zaposleni prijeći koncesionaru i zadržati stećena prava najmanje pet godina.
I tu nije kraj. U sve navedene tvrtke prebačeni su radnici iz Zračne luke Zagreb. Tvrtke nemaju objavljen Pravilnik o radu, u smislu organizacije, sistematizacije, sigurnosti o radu. Nema utvrđenih procesa rada.
Pravilnik o radu je obavezan prema Zakonu o radu. Tvrtkama upravljaju stranci koji ne govore hrvatski jezik, koji ne poznaju zakone, ne poznaju tehnologiju rada, ne poznaju radnike...
Dio pravilnika o radu prenešen je temeljem koncesijskog ugovora, međutim, organizacija nije mogla biti prenešena jer su radnici iz tri prebačeni u šest tvrtki.
Stanje je kaotično. Ne zna se tko je kome odgovoran, što treba raditi, kako se ponašati, kojim jezikom govoriti.
Ovakvo poslovanje ugrožava sigurnost prometa. Potrebno je smjesta vratiti na stanje ZLZ i tek kada tvrtke izrade organizaciju, postepeno, aktivirati poslovanje
Problem su i plaće. Nitko svojim ugledom, imovinom ili rejtingom ne jamči da će plaće i obveze biti isplaćene.
Nevjerojatno je da vlada nije, prije predaje tvrtke, utvrdila da li te tvrtke zadovoljavaju uvjete, tehnološke i organizacijske, za obavljane djelatnosti.
Dođe li, zbog ovog kaosa, do kakve nezgode tko će biti odgovoran? ZAIC u Britaniji?

Komentari

Samo primjedba kako "glupi i

Samo primjedba kako "glupi i lijeni" (u komentarima) zvuči podosta naivno, a tako jednostavno sve nasjedne kako treba ako se te dvije riječi zamjene s "korumpirani".

Tko je glasao

Jebote opet su se zadužili za miljardu i nešto?

eura.

Kaže da im je trebalo 780 miljona ali je interes bio velik? Pa su uzeli miljardu i nešto?
Jel to normalno a ja san možda u kurcu?

Ima 15 dana da su uzeli 750 miljona na domaćem tržištu!

Tko je glasao

to zaduživanje je po meni

to zaduživanje je po meni protuustavno
ako smo mi demokratska država koja ima sabor, taj sabor predstavlja građane. onda bi oni trebali donijeti odluku o zaduženju. posebno zbog toga što će to građani i vratiti.

vlada je operativno tijelo koje mora provesti ono što građani i njihovi predstavnici odluče, ne može vlada trošiti i zaduživati se bez kontrole

Tko je glasao

mora i ne može

ne, ne mora i može - to se događa već 20 godina. Čekaj, postoje predstavnici građana? Odluke građana? Misliš na gradonačelnike? Na predsjednika? aha, preskočila sam, na sabor...
Zaduživali su se i prije kako im pofali, zadužuju se i danas. Opraštali su i prije porezne dugove (i puštali u zastaru) kako su kome i koliko htjeli, rade to i danas.
Zadužuju NAS, opraštaju dugove nauštrb NAŠE grbače.
Ali mi smo precivilizirani za Francusku i Španjolsku, kamoli Grčku i sad Bosnu.
Pardon, većina (ona demokratska) je precivilizirana. Podržava vladu.
Ja spadam u onu zaostalu i divlju manjinu koja već godinama zaziva ulicu. I onako ugrubo zbrajam koliko bi bili uštedili da se ulica dogodila prije samo 5 godina. I plače mi se.
Jer sam isto pisala prije 5 godina, a čini se da ću isto pisati iza 5 godina.

Tko je glasao

Slažem se, a i bio na ulici

Slažem se, a i bio na ulici kad se u zg organiziralo

Tko je glasao

Mene zanima

tko je iz vlade uzea pare. Ako nije nitko onda su stvarno nesposobni za samostalan život, a kamoli vođenje države.

Još mi pada na pamet da je onaj kreten od ministra kojem nitko normalan ne bi dao da upravlja ni fastfudom, prvo dugo čekao na objavu ugovora, pa je nešto pustio, a dodatke ugovoru je također obećao pokazati , ali nije.
U dodacima vjerojatno stoji da država daje jamstva za sve, kako za kredit tako i za dobit.

Da ne govorimo o lažima kao je ZAIC zajednica ponuditelja građevinske tvrtke i operatora pariških aerodroma Aeroports de Paris.

Tko je glasao

tko je iz vlade uzea pare. na

tko je iz vlade uzea pare.
na ovo pitanje i ja bi rado znao odgovor.

meni ovo izgleda, nevjerojatno, ne stvarno. Ne mogu vjerovati da netko razmatra ponudu firme osnovane u kuhinji. i onda im da aerodrom :)
grozno :)
a onda da je barem ta kuhinja u hrvatskoj

Tko je glasao

Glupi i lijeni to su naši

Glupi i lijeni to su naši političari i vrijeme je da ih počmemo zvati pravim imenom. Nema urota interesa pljački sve je to ništa s udjelom gluposti i lijenosti u radu naših političara.

Tko je glasao

Glupi, lijeni i ignoranti

Ono,...j.be im se...

Kako si i sam zborio - milijuni, milijarde...kuna, dolara, eura... graha, jaja... sve je to njima isto.

S obzirom da žive u sebi prilagođenom sustavu u kojem im lova zapravo niti ne treba, nevažna je i predodžba o njoj.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

glupi i lijeni......

glupi i lijeni...... podsjećaju me na glupo i lijeno dijete.

preko nastave zijeva, gleda kroz prozor, broji muhe na zidu. domaći rad prepisuje od drugih ili traži da ga drugi naprave umjesto njega.

a onda dođe ispit, onda je sve napeto, stalno se vrti, nervozan je. pola sata mu treba da uopće prepiše zadatke sa ploče, sve gleda ne bi od koga prepiso štogod, sad za ništa nema vremena i zadnji predaje ispit učiteljici. sad su mu svi drugi krivi za njegove probleme.

tako je i onaj grčić cmizdrio da puno rade a da to ljudi ne vide ili tako nešto.
što to oni rade to je kao sa ispitom. ako netko piše ciejli sat ne znači da je ekstra pametan, možda je glup. jer pametna i vrijedna djeca su već napisala svoj ispit rješila zadatke a on se preznojava i treba mu vremene i čudi se što drugi ne vide njegov rad.
ne sgvaća, jer je glup, da se za posao (ispit) priprema ranije, kroz rad u oporbi rad ne terenu, rad u struci, ispit/ministarski posao je tek pokazivanje onoga što si ranije naučio i napravio.

pola godine im je trebalo da uopće utvrde u kojoj i kakvoj se zemlji nalaze

oni puštaju da drugi obavljaju njihove zadatke pa unajmljuju razne konzultante.
o stanju u državi naučiš ako sam obaviš domaću zadaću, naučiš kakav je sustav kako se što radi i kako što funkcionira, ali ne oni bi da drugi obave sve za njih a onda oni okolo pokazuju točan rezultat kakvo je stanje u zemlji. kako ćeš naći rješenja, ako ne razumiješ ne znaš kako stvari funkcioniraju iznutra.

i naravno tu su prepisivačine bez razumijevanja pa se često dogodi da i krivo prepisuju ili čekaju druge zemlje da riješe svoje probleme pa će onda prepisati njihova rješenja.

glupi, glupi i lijeni. i samo čekam neka mi netko kaže da nisu ni glupi ni lijeni. još će ispasti da su vrijedni i pametni. po mogućnosti neka spomene da su lupeži.
ma je!!! koliko sam samo puta čuo ono: "vidi lupeža, kako je on samo vrijedan i pametan!"

ne treba govoriti da su komični i s onim "posljednjim lošim vijestima". koliko puta smo samo čuli "ovo je posljednje poskupljenje".
evo još ćemo dignuti cijenu struje ali to su posljednje loše vijesti, a za par tjedana dolazi novo posljednje poskupljenje plina ili grijanja ili posljednje dizanje poreza, posljednji kvartal u minusu, posljednin kvartalni pad proizvodnje. neki dan smo imali jubilarno i tradicionalno posljednje poskupljenje vode.
mogli bi i organizirati "Dane posljednjih loših vjesti", neka strani konzultanti naprave nekakvu strategiju provedbe "posljednjih loših vjesti" da znamo kad ćemo imati posljednje poskupljenje komunalija, kad posljednjo kvartal s bdp-om u minusu, posljednje podizanje poreza.

primjetio sam da su počeli i manje spominjati "posljednja poskupljenja" valjda su i sami skužili da su postali komični.

Tko je glasao

mi o vuku a ovca na vrata

EU BLOKIRAO HRVATSKOJ 1,1 MILIJARDU Grčić: 'Nisam kriv ja nego komplicirani softver'
http://www.jutarnji.hr/eu-blokirala-milijardu-kuna-hrvatskoj-zbog-greske...

ma nije kriv sftver, krivo je more!

Dubioza Kolektiv "Krivo Je More "
http://www.youtube.com/watch?v=z5VeKGiD5bk

a i @lignja je neki dan spominjao u komentaru koliko se troši na informatizaciju. sve je to tako komplicirano i skupo. a i more, more isto snosi dio krivice.
http://pollitika.com/hup-kreteni-nastupaju#comment-454938

Tko je glasao

'Nisam kriv ja nego

'Nisam kriv ja nego komplicirani softver'
mogao je komotno reći da je kriva olovka s kojom piše

milanoviću je kriv mekani jastuk, zbog njega se ne može dići iz kreveta
http://www.vecernji.hr/hrvatska/procurilo-zoran-milanovic-spava-do-deset...

Tko je glasao

da, mogao je reći što god

da, mogao je reći što god hoće. to sve izgleda kao izgovor, oko svega se izvlače za sve im je netko drugi ili nešto drugo krivo. nisu oni. na kraju će i kad za nešto stvarno ne budu krivi ljudi misliti da se izvlače.
i to kukanje, pa nisu izbavrani da cmizdre i traže izgovore.

zato sam gore u komentaru i bio spomenuo da je greška što se nisu pripremali. oni su imali i mogućnosti i sredstva i vremena, a valjda i znanja za to sve one godine u oporbi.
nije da nitko nije stajao iza njih, imali su stranku i ljude u stranci koji su obrazovani, zašto ih nisu koristili. imali su dobre plaće u saboru i novac koji se daje strankama, pa što misle, zašto su dobivali pare? imaju mogućnost uvida u to gdje se što i kako radi.

ti si došao do podataka za ova dva zadnja dnevnika na internetu, što su oni radili sve ove godine?
oni su plaćeni i izabrani da pravljaju. većina drugih ljudi nema ni vremena ni mogućnosti ni znanja ni novaca ni organizaciju (stranku) iza sebe da se pripreme za dolazak na vlast da upoznaju u detalje kako funkcionira država gdje šteka.

to sa softverom je u biti užas jer se vidi da pucaju na osnovama na osnovnoj infrastrukturi koju su bili dužni izgraditi. svugje se petljaju o svemu mišljenje imaju a svoj posao ne rade.

Tko je glasao

pa ovako, rezime priče o

pa ovako, rezime priče o koncesije zračne luke zagreb:

to je projekt jure radića i građevinskog lobija. crni novac iz cestogradnje ne može se koristiti dok se ne opere. zato su lažirali natječaj za projekt i koncesiju.
plan je jednostavan, crni novac u zračnu luku a iz nje, svjež i mirišljav

međutim, u koncesiju su im se umiješali turci koji su sudjelovali u natječaju za koncesiju. prijetili su tužbom zbog muljanja kod odabira koncesionara. društvo ih je uključilo i sada zajedno imaju koncesiju. možda i ne znaju u što su ušli.

dokaz u ovoj tvrdnji je firma Zaic iz Britanije gdje sjedi našeg Vijadukta direktor, Joško Mikulić. on se i javno hvalio da će graditi terminal, on je to znao i prije "francuza"

s druge strane u koncesijskom ugovoru spominju se Jure Radić (gazda građevinskog lobija) i IGH.
zašto se oni spominju? kakve veze bi oni trebali imati s zračnom lukom?

pa i za ovo je kriv softver :)

Tko je glasao

potpuno se slažem ne shvaća,

potpuno se slažem
ne shvaća, jer je glup, da se za posao (ispit) priprema ranije, kroz rad u oporbi rad ne terenu, rad u struci, ispit/ministarski posao je tek pokazivanje onoga što si ranije naučio i napravio.
ključ je u radu i učenju u oporbi. da su bili prava oporba naučili bi nešto. ali oni su lijeni.
u svakom poslu, pa i u politici treba učiti u praksi, kao u utrkama štafeta, jedno vrijeme trčati uz njega, pa preuzeti posao i otrčati u pobjedu.
u ovoj političkoj štafeti nitko ne trči. ležeći neće doći do cilja

loš primjer je Milanović, on nikad nije trčao u štafeti. šetao je sam i tako stekao sve to silno "političko" znanje

Tko je glasao

Glupi i lijeni to su naši

Glupi i lijeni to su naši političari
problem je da, zbog gluposti, misle da su pametni i onda oni rade "čuda"
opasni su, jako opasni
ne bi me iznenadilo, da recimo, dončić uđe u avion ili trajekt ili lokomotivu i poleti
pa on je ministar prometa i sve može :)
tako nekako se ponio s koncesijom

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci