Tagovi

Vladali bi narodom a odgovarali Vatikanu

Pisati o Crkvi posebice katoličkoj meni kao katoliku a unatoč tome paušalnom vjerniku, i nakon stotine komentiranih upisa na ovom portalu, ne samo da je teško, već to postaje gotovo nemoguća misija.
Sve je pitanje vremena i zbivanja. Ni u kom slučaju ne želim povezivati događanja u isalamskom svijetu ( u obranu Proroka Muhameda) s zbivanjima kod nas. Razlike su velike ali konačni cilj je isti.
Držati vjernike pod kontrolom.
U posljednjem broju Glasa Koncila urednik Miklenić otvoreno potvrđuje nagađanja medija

“U okolnostima da je današnja Hrvatska ostala bez stvarne i djelatne opozicije (oni koji se natječu za osvajanje vlasti nisu nužno djelatna opozicija) elementarna je dužnost Crkve - želi li biti vjerna svom poslanju služenja narodu u koji je inkulturirana - da poziva vlast na razboritost, trijeznost i odgovornost u donošenju svih odluka.”

Upustio se Kaptol u borbu protiv aktualne vlasti, svrstavši se Kao jedina prava opozicija . Crkva u Hrvata svjesna je da HDZ danas predstavlja crkvenog miša koji je sam sebe otjerao na margine bogate trpeze, da skupi po koju mrvicu za nekada nezasitni trbuh.
Kritizirati vlast, je poželjno. Kritizirati lošu vlast je više nego potrebno. Što raditi kada se u kritiziranje vlasti osim napaćenog, oguljenog i prevarenog naroda uključi vođa Hrvatskog katoličkog puka kardinal Bozanić.
Nakon „Grijeha struktura“ na redu je „ Kulturalna revolucija“ . U samo dva dana nadbiskup Bozanić iskoristivši 281. Zavjetno hodočašće na Mariju Bistricu i u misi zahvalnici na služenoj za navedeno hodočašće, okomio se na postojeću vlast.
vitrage

Zašto baš sada? Medijima su počeli kružiti komentari o tajnoj „vezi“ Bozanića i Milanovića. Neupućeni pojedinci mogli bi shvatiti da je napadad na vladajuće odgovor Bozanića, da „ljubavi nema. Oštro je napao vlast za uvođenje zdravstvenog odgoja u škole.

'Ideologije uvijek žele odlučivati umjesto roditelja i onih u koje roditelji imaju povjerenja. To nam je poznato iz nedavne prošlosti. I dok se govori o novom odgoju i novoj školi, ili protiv vjeronauka u školi, vi, dragi roditelji, posvetite puno brige i ljubavi svojoj djeci, pozorno razmotrite što im se nudi i tko bi želio zamijeniti vašu ulogu. Ne dopustite da drugi odlučuju o tome tko će i kako poučavati i odgajati vašu djecu'.

Očigledno je da ja Bozanić izgubio strpljenje i da smatra da je jedino Crkva i Vjeronauk jedini put za odgoj djece. No nije stao samo na tome . Očito da Bozanića još uvijek muči istina o ww2.

. "Jer zašto se još uvijek hrvatske vlasti nisu osjetile pozvanima reći istinu o Drugome svjetskom ratu i poraću, dok među nama žive zagovornici zatiranja naraštaja", upitao je zagrebački nadbiskup.

Što je natjeralo Bozanića da progovara poput vođe oporbe.
Prije Milanovićeva puta u Rim. Susret s Papom (prema Bozanićevim strahovima ) neće biti samo kurtoazan. Kaptol se boji da bi premijer s obzirom na stanje u državi mogao zatražiti reviziju ugovora s Vatikanom. Da li će do zahtjeva doći ili ne nije poznato no nervoza hvata Bozanića i ostale biskupe. Nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da će to biti predmet razgovora Pape i Milanovića, isto tako tvrditi da neće biti takvih razgovora. Teško je reći da će doći do revizije ugovora Hrvatska- Vatikan,
u skorije vrijeme. Vjerujem da Milanović neće dirati u ugovor sa Svetom Stolicom ma koliko mu to savjetovali Linić i Čačić.
Gospodin Maštruko gotovo milimetarskom preciznošću oslikava postojeću situaciju i kaže:

Na pitanje jesu li napadi na Vladu iz crkvenih krugova možda rezultat straha da se pokreće revizija ugovora, Maštruko kaže: − Ne, nije to u pozadini, riječ je o praksi kojom se biskupi žele nametnuti kao vodstvo hrvatske političke oporbe. U tome je Bozanić, doduše, malo “prekardašio” svojim zadnjim kritikama. U redu je da Crkva sa stajališta katoličkog moralnog nauka reagira na brojna pitanja koja se tiču npr. odgoja, abortusa i brojnih drugih tema, ali mons. Bozanić je kvalifikacijama i etiketama koje je uputio zastupnicima drukčijih stavova prešao granice dobrog religijskog i građanskog ukusa – ocjenjuje Maštruko.

I sada dolazimo do paradoksa. Hrvatska je dužna financirati Crkvu i vjerske zajednice. Dužna je izvršiti povrat imovine. No kada si Kaptol prozove zbog nekih radnji onda se čuju drugačiji tonovi. Mi odgovaramo samo Vatikanu.
I tako bi gospoda u „kikljicama“ htjela gospodarit Hrvatskim pukom, da ih hrani, finacira, plača mirovinsko i socijalno, a za marifetluke odgovarati
samo Vatikanu.
Uskoro će s Kaptola ( to je moje uvjerenje) stići demanti. Za sve će biti krivi mediji. Pa i Glas Koncila Za Miklenićevo piskaranje uvijek kažu da to nije službeni stav crkve. Istovremeno će župnike ukoriti ukoliko nisu prodali dovoljan broj Glasa Koncila.

Tagovi

Komentari

Generalno gledano @boltek

popi ne govore ništa loše za hrvatski narod a ti si ,priključujući se napadu na iste stao na protivničku stranu ili bar na neku drugu stranu.

Ohhhh, danas je tako In i trendi napadati Katoličku crkvu. Ma srami se. Mislio sam da si pametniji i pošteniji.

Da li iz uvjerenja ili zaveden , teško je zaključiti.

Mislim si da ima mnogo kapitalnijih zvjeri na koje treba ciljati danas.

Recimo ja mislim da stranka HNS ( izuzev Savke) nije donijela ništa dobro za hrvatski narod i sve građene Hrvatske ( da budem pol. korektan) što se ipak ne bi moglo reći za popove. Kad je god bilo gusto stali su uz svoj narod iz kojeg su potekli.

Molim te navedi nekoliko , ali stvarnih istinskih stvari što su oni naštetili Hrvatima pa to usporedi recimo s komunistima.

sve dobro...

Tko je glasao

kaj ti znaš čitati?

@Drvosjek
Molim te skoncentriraj se. Citiraj odlomak iz dnevnika gdje sam napao vjeru i vjernike. am). Ako sam se kritički i to s pravom, osvrnuo na pokušaje crkve da iz sfere brige oduhovnom životu, pređe u sferu političkog života, ( što se pokazuje točnim).
Kažeš mi da se sramim. Nemam zašto. Ako ne znaš ćitati s razumijevanjem onda idi na neki tečaj, ali prije toga još jednom navedi odlomak u kojem napadam vjeru i vjernike.
Ovaj nam portal omogućuje da napišemo svoja politička promišljanja. Oni koji čitaju donose sud o tome koliko ta promišljanja (mudrovanja) imaju osnov a koliko su kriva.
U samostanu Lužnici kraj Zaprešića održan je skup najvjerojatnije nove političke stranke
"Zavjet za Hrvatsku". I gle čuda baš u samostanu. I gle još večeg čuda.

Valja napomenuti da je skup, koji je održan u samostanu u Lužnici, blagoslovio i kasnije u njemu sudjelovo i velečasni Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa koncila, što se svakako može protumačiti i kao svojevrsna potpora Katoličke crkve novoj političkoj opciji.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/branitelji_okupili_siroku_koalicij...

Ne podsjeća li te to na neke Stepinčeve blagoslove u prošlosti.
Ja ću ostati čvrsto na zemljici jer na moje uvjerenje ( u ovim 64,5 godina) ne može utjecati nitko. A ti ostani i dalje u savom Kraljevstvu nebeskom.

Tko je glasao

Ja tebi @Boltek

ni ne predbacujem da si napao vjeru i vjernike nego baš to da napadaš,onako politikantski
Katoličku crkvu , a bez nekog osnova.

Napadaš popove , naše popove koji su potekli iz našeg naroda i koji su kroz povjest uglavnom bili uz svoj narod i napadaš ih baš zbog toga.

Da nam nije bilo Katoličke crkve kroz povjest , a preko nje i pomoći drugih katoličkih zemalja ,Pape i Vatikana ime Hrvata kao naroda bi nestalo.

Znači ,čisto politički gledano , a na terenu same vjere nemamo o čemu divaniti ;)) ili vjeruješ ili ne.

Znači, Srbi,mješani brakovi ,urbani Yugoslaveni ( u koje tebe od danas ubrajam) Yugonostalgičari i ostali "crni,žuti i zeleni vragovi" ,te Hrvatskoj neskloni , kada žele napasti ,kritizirati ,pljuvati bilo što hrvatsko , kao metu uzmu naš kler jer misle da je to laka meta.

Onda , popovi idu kuda ih se pozove pa i Miklenić , na kraju krajeva ,čovjek je i novinar ,jel. Ti bi njih izdvojio od naroda , zatvorio u samostane i sakristije , zar ne.

Onda , tvoje spominjanje Stepinca i njegove blagoslove u prošlosti eliminira te za raspravu kao neozbiljnog koji je nasjeo na komunističku propagandu ili pak zlonamjernog.

Nemam ništa protiv da iznosiš svoje mišljenje ,to je tvoje pravo ,ali nemoj ni ti meni oduzimati slično pravo ili pak mi savjetovati "čitanje s razumjevanjem".

Naime , nema se tu što puno razumjeti ili promišljati. Ovim pamfletom otkrivaš se kao politički antihrvat i to je to.

Zatim , a zašto se ne bi osnovala još jedna stranka , zar nismo u demokraciji.

sve dobro...

Tko je glasao

Gdje narodna vojska . . .

Napadaš popove , naše popove koji su potekli iz našeg naroda i koji su kroz povjest uglavnom bili uz svoj narod i napadaš ih baš zbog toga.
Svašat je poteklo iz naroda, i razni Sanaderi, Zagorci, Pripuzi, Sliški, Glavaši, Čobankovići, Merčepi, Tuđmani, Šuški, Budiše, Čički, a i partizani i ustaše tei Srbi i Hrvati (ponešto različitih, ali manje različitih nego što bi željeli) i to nije nikakav argument, a pogotovo nije garancija kvalitete.

Također, to što navodiš da su popovi bili uz narod odnosi se u principu na popove pješadince kojima je biti uz narod u opisu radnog mjesta, No kako se počneš penjati po ljestvici stvari postaju znatno drukčije i tu već ulazimo u svijet politike, financija i velikih brojeva i ova tvoja romantična slika postaje poprilično sintetična.

leddevet

Tko je glasao

Evo vidiš @led9

sa ovim tvojim upisom se mogu složiti jer ciljaš na bit ,na pojavnost koja je tako očita tj.popovi su dobili malo vlasti ili su omiljeni pri vlasti a znamo da vlast kvari...

Međutim ,ovo što su autor i još neki podvrgli kritici nije to o čemu ti sada pišeš.

Iz tih kojekakvih pisanija očita je namjera da se kritizira kler u Hrvatskoj ,a zapravo je meta nešto sasvim drugo.

Hrvatstvo kao takvo , državnost Hrvata kao činjenica sama po sebi i to samo slijep ne vidi.

Naravno da imam svašta prigovoriti kleru ,međutim uvijek ću ih braniti od ovakvih politikantskih napada tj.ispada.

Napadajmo ih zbog rastrošnosti kao takve , zbog tu i tamo nemoralnog života ( pojebaše sve živo ,udovice,raspuštenice , lake cure ,nevjerne žene - zbog čega im pomalo i zavidim ;-))., a ovamo propovjedaju neko ćudoređe , ali ne pristajem da ih se napada samo zato što stoje uz narod.

Primjerice , da se mene pita ja bih pedofilu odsjekao jaja sa satarom ,a ako je pop pedofil njemu bih odsjekao jaja sa tupom satarom.

sve dobro...

Tko je glasao

Politika

"pokušaje crkve da iz sfere brige oduhovnom životu, pređe u sferu političkog života"

Zašto se Crkva ne bi smjela baviti politikom?
Zašto se itko ne bi smio baviti politikom?

Crkva se istina ne bi trebala baviti dnevnopolitičkim temama, no recimo zakon o radu nedjeljom i zakon o MPO zadiru u čovjekovu bit. Zašto bi Crkva morala šutjeti o tome?

Svi se bavimo politikom, i pisanje po ovom forumu je recimo bavljenje politikom (ne na visokoj razini).

->Pointer

Tko je glasao

zašto?

@Pointer
zato što joj to nije poslanje

Tko je glasao

Definicija!?

Mislim da b i bilo dobro definirati što je točno bavljenje politikom?

Bi klasificirao javno promovirani stav neke nevladine udruge koja se protivi smrtnoj kazni bavljenje politikom?

->Pointer

Tko je glasao

Religija jeste politika

I u jednom i u drugom temelju termina jeste vjerovanje i to vjerovanje manipulacijom istine iliti činjenicama. Dakle, u konačnici su isto samo s drugim pakiranjem. Razlika se pokušava nametnuti današnjim institucionalnim oblicima (država - crkva) a u srži se radi o nametanju dominacije i vladanja kod neukog puka - od Babilona do danas. Problem u dijalektici poimanja i jednog i drugog nastaje u potrebi nametanja ekskluziviteta te u toj vjekovnoj borbi (kokoši i jajeta) se fiktivno projicira razlika ili nespojivost. Prema tome ne radi se ovdje o poslanju (kao moralnoj kategoriji) već o žudnji za dominacijom - podčinjavanjem, ili silom ili strahom! Stoga religija jeste politika, a politika jeste religija...

Tko je glasao

Joj, kaj nas ima...

Kad je god bilo gusto stali su uz svoj narod iz kojeg su potekli.

- posebno za inkvizicije
- posebno u feudalizmu
- posebno u ww2
- posebno u privatizaciji
- posebno u radničkim pravima

............................................................................................................
...........................................................................................................
..........................................................................................................
.......................................................................................................... &&&&

Tko je glasao

Trabunjaš @Golgota

kad je bila inkvizicija i gdje je ovaj narod bio onda a ovdje se govori o Crkvi u Hrvata.
feudalizam,narod poludivlji,prosvjećivali su ga
što u ww2 , naravno da su bili gdje su mogli biti ,nisu mogli biti uz one koji su pjevali:
"Nosim kapu sa tri roga da se borim protiv Boga"
privatizacija-to bi trebao malo elaborirati, pa čiji je izraz "Grijeh struktura" ,a to što bivši komunisti i komunisti uopće vole uzimati tuđe pa i silom i silom zakona, pa nisu tomu krivi popi.
radnička prava:tvrdim ti da bi većina radnika pristala na socijalni nauk Katoličke crkve

Sad još spomeni pedofile a izuzmi pedere (poradi pol.korektnosti jer nije in napadati pedere) i ispast ćeš točno na liniji pa se možeš nadati nekoj boljoj sinekuri. Ma gadite mi se vi koji preko nekih segmenata društva napadate cijelo društvo valjda u uvjerenju da su i ostali blesavi.

sve dobro...

Tko je glasao

kad već lažemo...

Pjesma je išla "Nose kapu sa tri roga i bore se protiv Boga" a ne ovako kako si je ti citirao...

Tko je glasao

@Zaphod laže i podmeće

Ne ,nego su pjevali upravo ovako kako sam ja napisao.

Mladi partizani,skojevci,pripadnici proleterskih udarnih brigada ,komunisti su pjevali:

"Nosim kapu sa tri roga i borim se protiv Boga"

Ti ćeš mene učiti a proveo sam djetinjstvo među takvima , a neki su znali kad se zarakijaju i šesdesetih pjevati tu i takve pjesme.

sve dobro...

Tko je glasao

ti ćeš mene učit...

... jak argument... jako i vino?

Ta je pjesma rugalica i pjevala se onako kako sam naveo. Ti ćeš mene učiti.

Tko je glasao

Ajd dobro

ja tvrdim da je moj veći i dokle ćemo tako.

Znam što sam čuo

http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php?option=com_content&view=article&i...

Evo još malo tuđih iskustava jer znam da voliš linkove kao dokaze ,ako već meni ne vjeruješ na riječ ,proguglaj.

sve dobro...

Tko je glasao

ajde, i tvoj i moj je ogroman...

Postoje dvije verzije, i ova tvoja i ova moja, ok?

Ali tvoja ... nisi je cijelu citirao :)

Nosim kapu sa tri roga i borim se protiv Boga
Ali ne i protiv Krista, jer je i on komunista.

Tko je glasao

Ljubavi moja lovačka!

radnička prava:tvrdim ti da bi većina radnika pristala na socijalni nauk Katoličke crkve

Ovdje se ne problematizira vjera radnika već crkvenih pastira - gdje to oni primjenjuju socijalni nauk kojeg serviraju stadu - si učio onu, utopio se pop jer nije dao ruku...

Tko je glasao

Mješaš

pojmove, kao i mnogi kad je u pitanju svećenstvo.

Znači, da skratimo.

Kakva nam je politička elita većine većih stranaka , svećenici i časne sestre su mile majke i nevina dječica-
gledano generalno.

sve dobro...

Tko je glasao

Popovi su nekad

bili jedini političari.

Ovo danas su samo loše kopije.

Tamo gdje oni zapošljavaju ,tvrdim ti da pošteno plaćaju,uredno,na vrijeme i prema dogovoru.

Znaš i sam da je za feudalizma bila samo : desetina , a danas ti je samo PDV 25% plus ostala davanja,hehehe.

sve dobro...

Tko je glasao

Lemozina

Popovi su nekad bili jedini političari. Ovo danas su samo loše kopije.
Ma kakve lose kopije, promijenili su zanimanje i danas su bankari!

O tome ima vrlo poučna knjiga (za one koji znaju talijanski): Vaticano S.p.A.

U navedenoj knjizi koja objavljuje tajne vatikanske dokumente posebno su važna (ne)dijela nadbiskupa Paual Marcinkusa koji je bio predsjednik onog što zovemo Vatikanska banka a pravim nazivom Istituto per le Opere di Religione, skraćeno IOR. U toj priči se pojavljuje raznorazni sumnjivi novac kao i prljavi novac mafijaškog porijekla. Posebno je tu dojmljiv skandal oko Banco Ambrosiano i tajne vezane masonske lože P2 (Propaganda Due).

Kao u svakoj pravoj priči gdje ima puno love i u ovoj imamo političare, bankare, mafijaše i, kao što tradicija nalaže, imamo ubojstva, samoubojstva i "samoubojstva".

Samo još detalj da glavni optuženik nadbiskup Marcinkus uspijeva izbjeći talijanskom pravosuđu zahvaljujući činjenici što je imao vatikansku putovnicu. Očito da su mu ovi na taj način zahvalili na usluzi i usput spriječili da istraga ode do većih vatikanskih visina, a vjerojatno ni talijanima nije bilo u interesu da neke stvari izađu na vidjelo.

leddevet

Tko je glasao
Tko je glasao

jedna mudra izdaleka i izdavnina

"Volim vašeg Krista. I ne volim vaše kršćane, oni su tako različiti od vašeg Krista"
Gandi

Tko je glasao

imao je

Ghandi još par dobrih, npr. ona kad su ga upitali što misli o zapadnoj civilizaciji, a on kratko i jasno odvratio da misli kako bi to bila dobra ideja :)

Tko je glasao

...uzmemo li obje ove misli

...što se može shvatiti da je za Gandija konstantno svojstvo zapadne civilizacije mitomanija i hipokrizija,...i da je tome efikasno suprotstavio principijelnost kao sredstvo protiv kojeg zapadni rivali nisu imali efikasni odgovor. Poučno i danas...

Tko je glasao

ukinite drzavno financiranje

ukinite drzavno financiranje crkve ja se slazem 100% posto. ostace samo jedna crkva katolicka a sve druge ce propast

Tko je glasao

napisao glupost i

napisao glupost i besmislicu!
druge crkve su postojale i prije drzavnog financiranja i postojat ce i kad ga ne bude.
ali ce katolicka najvise kukati, klevetati i napadati sve i svakog.

Tko je glasao

"Pazi što želiš, moglo bi ti

"Pazi što želiš, moglo bi ti se ostvariti."

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

A što ako

A što ako je Crkva katolička u Hrvatskoj shvatila da su pogriješili što su imalo vjerovali HDZ-u i shvatili da HDZ vode bivši Partijci, koji su postali "vjernici" kao način da prevare i Crkvu i građane? Vjerujem da je i Crkva u Hrvata shvatila da nema bitne razlike u djelovanju HDZ/SDP-a, te da je politika tih stranaka osiromašila većinu građana u ove 22 godine, da je potrebno javno reagirati u zaštiti svojih vjernika. Usvoj toj kamarili za izdvojiti je pozitivnu ulogu vlasti Tuđmana koji je Crkvi i Crkvama dao položaj u društvu koje im prirodno pripadaju u Hrvatskoj, koja je prvenstveno vjernička, a ne ateistička država, kako se neki na vlasti i njihovi sljednici malog broja, ali velikih glasovnih prenemaganja, žele nametnuti.
A vezivati posjet Milanovića s revizijom postojećih ugovora s Vatikanom, što bi mnogi ateisti željeli je u sferi puke želje da se tom slučajnom premjeru da značaj kojeg nema, niti će ga ikad imati prema djelima dosad. Zna se da taj iznos koji ide Crkvi i Crkvama neće spasiti proračun, a Oni koji jašu na tome, jašu samo da bi pokušali dokazati kako je Crkva socijalno neosjetljiva, a to spada u 70 godišnju borbu protiv Crkve i vjernika ateista.

Tko je glasao

dragi

svaka budala ili lopov priča tu mantru "to neće spasiti državni proračun"; evo i danas plemeniti mrsić veli da smanjenje njegove plaće neće spasiti proračun, no prosvjetnih radnika, hoće (?). ti za crkvu, itd.itd. a kad bi se sve te stavke ipak prelile u proračun, pod pretpostavkom da ga vode sposobni i pošteni ljudi, možda bi se ipak napravilo nešto... sigurno je i to da crkva ne bi propala bez te love kod katolika kao što si ti i veeelika većina rvata kao što kažeš. pa valjda bi izdvojili koju crkavicu da bozanić ne bi smršavio, hehe
profesor
PS zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača, kuna po kuna, proračun...

Tko je glasao

Još draži profesore

Zrno do zrna, pa ćemo se izvući. Pa idemo malo analizirati troškove državnog proračuna i tko ih konzumira.Politika je stvorila na tisuće naših sugrađana koji konzumiraju sredstva proračuna kao privilegiju koju im je politika dodijelila. Vjernik sam, pa se mogu složiti da i tih 250 milijuna kuna može pomoći općoj stvari kad ne bi znao tko i kako konzumira najviše novaca iz proračuna bez podloge u onom što je dao u radnom vijeku. Neka vlast vrati Crkvi SVE što su joj lažni komunisti oduzeli, i katolička crkva će imati sasvim dovoljno za svoju djelatnost. No, neće to pobornici nedavanja novca za Crkvu, jer kako bi onda bilo ovo ili ono. Zna se od kuda vjetar puše i kamo to vodi.Najprije bi da se ukinu novci, pa vjeronauk u školama, pa ovo i ono. Radi se o prokuminističkoj raboti i nakon što je lažni komunizam propao kao utopija.Crkvu profesore neće uništiti ateisti, jer Crkva je preko tisuću godina uz Hrvate, ma koliko se Vi u to upinjali.

Tko je glasao

hm...

ne znam zašto, ali vama pobornicima "neka vrate..." vremenska granica je uvijek '45-ta i oduzimanje crkvi od strane komunista. a odakle crkvi sve to što joj je oduzeto, vratimo se još 50-100 godina unatrag. to je crkva sve marljivim radom i trudima zaradila ? i šta to ima veze s ateistima? zašto u svojim uskim pogledima misliš da je ateist svatko tko nije uz crkvu?
profesor

Tko je glasao

Profesore

Profesore što si Ti predavao u školi? ONO i DSZ ili teoriju i praksu socijalističkog samoupravljanja? Sa svih strana nas bombadiraju o cjeloživotnom školovanju, a Ti profesore stao na nauku kako je Crkva opijum za narod,pa slijedom tog učenja postavljaš pitanje kako je Crkva došla do imovine prije 100 godina? Pljačkom,konfiskacijom i oduzimanjem u ime naroda nije.
Ateist i atezam je negacija vjere, pa i Crkve.

Tko je glasao

Svima

Nije samo "nama" već zakonodavcu, jer je 45 nasilno oduzeta imovina Crkvi i velikoj većini građana.

->Pointer

Tko je glasao

misliš li ti,

misliš li ti, pojednostavljeni čovječe, da bi vi tu zucali o ovoj temi da Vatikan to nije odobrio?
Sve što ti je srcu drago, Vatikan je izmislio, sve što ti je srcu mrsko, Vatikan je izmislio. uključujući teoriju evolucije, komunizam i pederluke.

trenutak istine

Tko je glasao

pojednostavljen?

jel to kompliment ili... znači, vatikan = bog otac svemogući... i neka bude svjetlo, kaza vatikan :)
sad su mi stvari mlogo jasnije :))))
profesor

Tko je glasao

vaša paralogika, iako

vaša paralogika, iako zanimljiva sa psihološkog gledišta, je (ne biste vjerovali), pogrešna.

trenutak istine

Tko je glasao

opa

@magnacarta
Mislim da je Profesor u pravu. Današnji Vatikan se drži one:
Papa postaje jedini poglavar i sudac kršćanske vjere.
Od Dantea , Krleže pa do današnjih dana.
Potpuni apsolutizam potpomognut velikim materijalnim sredstvima.
Drugu su pjesmu Pape pjevali kada je riznica bila prazna a lovu su morali žicati od Templara. Kako su im vratili poznato je.

Tko je glasao

hm

samo dedukcija na vaše umotvorine, ničim izazvane (vatikan ovo, vatikan ono...) šta je pogrešno?
profesor

Tko je glasao

Mada je KC poznata po tome da

Mada je KC poznata po tome da sporo shvaća, odnosno prihvaća stvarnost koja ju okružuje, ne vjerujem da im je još devedesetih bila nepoznanica da HDZ vode bivši komunisti. Utoliko joj ne služi na čast da su to tek posljednjih mjeseci shvatili i navodno se razočarali. Prije će biti da se pomamila za obećanim beneficijama.

Konstanta KC usprkos prilično raširenom vjerovanju nije religiozne već materijalne prirode. Vjersko se učenje mijenja i prilagođava okolnostima od samog početka pa jedinu konstantu čini želja za društvenim i političkim utjecajem i stjecanje materijalnih dobara.

Kako je bilo na početku, tako je sada i bit će na vijeke vjekova.

Dolaskom Milanovića na vlast umanjen je društveni utjecaj KC, čak je izbačena i iz protokola službenih državnih ceremonija, povrat imovine je privremeno ali na neodređeno vrijeme zaustavljen a obilate apanaže iz državnog i proračuna lokalnih zajednica postaju manje sigurni nego do sada.

To i samo to je razlog ove male nazovi crkvene pobune.

Glupost o nekakvoj "javnoj reakciji u zaštiti svojih vjernika" s toga nije ni potrebno komentirati.

B-52

Tko je glasao

""""Dolaskom Milanovića na

""""Dolaskom Milanovića na vlast umanjen je društveni utjecaj KC, čak je izbačena i iz protokola službenih državnih ceremonija, povrat imovine je privremeno ali na neodređeno vrijeme zaustavljen a obilate apanaže iz državnog i proračuna lokalnih zajednica postaju manje sigurni nego do sada""""
iako su ovo kapljice u moru,
daj Boze da ih bude sve vise!

a zasto ce on zapravo hodocastiti u Rim?

Tko je glasao

@Fantom47

Evo nam i pacijenta koji dolazi iz predjozefinskog doba ... ni sam ni usamljen.
Hrvatska je vjernička država (sic!)!?
Je, ni više ni manje nego li je to bila SRH!

Ne znam samo zašto je onda svojim ustavom definirana kao sekularna?
Vi biste htjeli da bude vjernička, vi biste htjeli da bude ustaška ... pa onda pokrenite inicijativu da se promijeni ustav RH, tako da Hrvatska bude definiarna kao teistička država, ali i pravna sljednica tzv. NDH, jer u praksi i je katoličko-braniteljska (ustška) džamahirija.
I ovako je kao "muljevito dno Evrope" "preštimavana" u svijetu, a uz vašu ustavnu definiciju i praksu bit će poštovana kao Iran npr.

I kakvi u to vjernicio ateisti?
I zašto bi se KC trebala boriti protiv ateista.
I koje je to njeno prirodno pravo na položaj u društvu?
Ono izboreno ognjem i mačem?

Tko je glasao

""" koje je to njeno prirodno

""" koje je to njeno prirodno pravo na položaj u društvu?
Ono izboreno ognjem i mačem?"""
i jos vise ono - uzurpirano beskrupuloznim krivotvorinama, lazima i obmanama!

Tko je glasao

Vjernici-ateisti

Fenikse dragi pa nisi li primjetio druga Pupovca kako u SPC crkvi dijeli kruh povodom pravoslavnog blagdana, vlasti u Hrvatskoj koji su došli u posjet. Ne nudi kruh pravoslavni svećenik, već Milorad Pupovac, koji je do jučer bio ateist ili vjernik a da to nije znao. To su ti vjernici-ateisti. Sutra da dođu "kinezi" na vlast postao bi vjernik njihove vjere. O tome Ti pišem Feniks. No, ne pratim Tvoj rad previše posebno na ovom portaluu, ali onako iz daljine vidim da si dosljedan u svojim uvjerenjima. Očito je da Ti nisi Pupovac, nego Feniks.

Tko je glasao

Evo Fantoma evo ustaše

Feniks ako se 90% građana izjasni da su vjernici (svih vjera) onda je Hrvatska vjernička država. Ustav i sekularna država je pisan od stvaratelja Hrvatske, koji su 98% bili ateisti. Osobno da se aktivno bavim politikom i da imam program Hrvatska bi bila država vjernika i svih ostalih građana ravnopravno, kao i danas. Nu, Tvoja mržnja prema vjeri i hrvatstvu i pripisivanje ustaštva svakome tko brani svoju vjeru i hrvatstvo je velikosrpska politika u Hrvatskoj.Hrvate je održala vjera iCrkva na ovim područjima. I svaki napad na Crkvu je napad na vjeru i Hrvate. A što se ustaša tiče, neki su bili zločinci i činili zločine, kao i partizani predvođeni komunistima. Za mene su to povijesne istine, koje se neće nikad promijeniti, ali Tebi su to oružje za obračun s Hrvatima i vjerom.
( Ja sam pacijent iz predjozefinskog doba, a što si Ti bolesni ateist zaražen lažnim komunizmom?)

Tko je glasao

@Fantom47

Ne miješati, vjeru (vjersko uvjerenje), s institucijom,. jer vjera je privatni osjećj i potreba pojedinca, a crkva je institucija bez koje i vjernik može biti vjernik.

Zašto miješaš nekakve protokolarne postupke s nekakvim crkvenim činima.
Jel' i Milanović, koji s izjašnjava ateistom, dolazi za Božić na misu? Protokolarno, jednako kao što se predstavnici crkvi pozivaju na vladine i predsjedničke domjenke. A to se radilo i u doba kad su komunisti bili na vlasti.

Tko je glasao

@Feniks

pa zar ti ne znas da su katolicki vjernici tak' vezani za svoju 'svetu majku crkvu' , da bez nje ne mogu bas kao sto ni beba koja sisa ne moze bez svoje majke?
osim toga, pacijentima je uzaludno nesto objasnjavati!

Tko je glasao

Čak ni kler više nije

Čak ni kler više nije iznenađen činjenicom da vjernici baš i nisu vezani za crkvu onako kako je nekada bilo. Čudi me što onda ti misliš da jesu, i to još "pupčanom vrpcom".

Ljudi su danas pametniji nego nekad, više vide i više znaju. Vide i koliki je nesrazmjer između proklamiranog i onoga kako se živi. Kler nepovratno gubi autoritet kakav je nekad imao i, barem kod nas, ne nalazi odgovor na taj problem. Pokušavaju malo ovako pa malo onako ali im ne ide. U crkvama je sve manje ljudi a oni koji jesu su sve stariji, mladi nakon obaveznih sadržaja nepovratno odlaze. Ugovori, posebice onaj o uvođenju vjeronauka u škole, su jedno vrijeme stvarali privid da se to ne događa, odnosno oni koji se odnose na materijalni status Crkve su bili prihvatljiv supstitut. Međutim, asda kad je kriza, i to bi moglo biti ugroženo.

Zato što se ne snalazi u takvoj situaciji a nema ili ne zna što drugo ponuditi, vrh klera postaje sve nervozniji. Dijelom i zbog toga imamo sve više njihovih ispada o kojima se potom raspravlja u medijima.

B-52

Tko je glasao

@sm. cvrsta povezanost.

nisi me razumio,
doduse i moja je greska, posto nisam isla u nikakvo objasnjavanje.
evo ti samo kratak odgovor, jer je tema takova da se doista moze puno pisati,
- kad govorim o toj cvrstoj vezi hrvata sa 'svetom majkom crkvom' to je onda ona tradicionalna punostoljetna pripadnost (pa time se hrvati strasno ponose, zar ne!) pa onda i tzv. religiozno-emocionalna povezanost,
nadalje, jako centralisticko ustrojstvo i vlast KC, njezin nauk i dogmatski sistem su tako iskomponirani da se njime neupucene i lakovjerne mase lako drze pod kontrolom i vezu za instituciju (jedina spasavajuca prava vjera.... itd)
dalje, katolicka religija je daleko vise kolektivisticka nego individualisticka, osobna, a crkvena zgrada je centralno mjesto svih poboznosti (za razliku od nekih drugih krscanskih denominacija gdje osobna i obiteljska poboznost na prvom mjestu)
KC je izuzetno bogata, mocna, utjecajna i mnogobrojna, s ekstremno jakim kultom papine licnosti) a ljudi se radije vezu uz takovu organizaciju nego uz neku manju, siromasniju i neutjecajniju (cesto cujem od katolika ono - koliko nas ima i jaki smo, mi imamo papu, veleljepne crkve i katedrale isl.!)
KC ne sankcionira javno grijeh svojih vjernika, nego daje odrijesenja privatno i tajno, a to ljudima odgovara,
biti katolik je vrlo lako i jednostavno jer ne zahtijeva duhovni napor i posvecenje. dovoljno je obavljanje nekoliko propisanih radnji, sudjelovanje u crkvenim ritualima i drzanje forme.
itd.itd............................................................................................... velim moze se o tome puno pisati, pa bi trebalo nekoliko dnevnika za to.
da, vjernici mozda i nisu toliko vezani za crkvu kao nekada, ali su jos uvijek JAKO vezani (puno vise nego pripadnici bilo koje druge krsc. crkve)
odlazak iz jedne takove organizacije, pogotovo religiozne, kao i prekidanje svake veze, vrlo je tesko i zahtijeva cvrstu odlucnost i hrabrost.

a sto se tice nervoze vrha klera i njegovog ponasanja, uvjerena sam da su oni sve nervozniji i zabrinutiji za svoje povlastice i materijalno blagostanje, pa prave kojekakve ispade,
a ne zbog neke svoje 'manje ponude'!

(i ne 'pupcana vrpca' nego 'sisa' kao usporedba za povezanost)

Tko je glasao

Prodavanje bozona

- kad govorim o toj cvrstoj vezi hrvata sa 'svetom majkom crkvom' to je onda ona tradicionalna punostoljetna pripadnost (pa time se hrvati strasno ponose, zar ne!) pa onda i tzv. religiozno-emocionalna povezanost
Bilo bi dobro da napokon demistificiramo tu "hrvatsku posebnost" obzirom da su Hrvati, kao i bilo koji narod u u Europi, bili povijesno vezani uz crkvu. Ta veza je više-manje bila identična i u pravilu podržavana od vlasti koja je uvijek bila vrlo usko interesno vezana sa svećenstvom. Nadalje, praznovjerje je u davnijim vremenima bilo jako prisutno i određivalo je ljudsko ponašanje u svim segmentima života, a crkva je tu činjenicu debelo grabila.

Na crkvenu žalost, vremena su se promijenila i strah od božjeg suda je u ovim krajevima, misleći za zapadni svijet, gotovo potpuno nestao, a uz strah nestala je i potreba da vjera bude bitan dio našeg života, barem ne ona ortodoksna. Neku vrstu labuđeg pijeva je crkva doživjela u državama socijalizma nakon raspada kao reakcija na veću ili manju zabranu koja je postojala. Sad su svi odjednom poželjeli raditi ono što nisu smjeli ili čega su se bojali i crkve su se naglo ispunile. Tu treba dodati da je to bio kod mnogih i način da dokažu svoje hrvatsvo koje nisu mogli dokazati dok su bili čalnovi partije ili deklarirani ateisti. Takav se prizor, naravno, osladio svećenstvu i krenulo se u akciju zadržavanja takve popunjenosti kroz stvaranje neke vrste nacionalne crkve kao u pravoslavaca kojima smo stalno zbog nečega zavidni. U tom paketu je iskovana tradicionalna veza Hrvata i katoličke crkve što je apsolutna bedastoća obzirom da takva povezanost nije nikakva posebnost.

Na tom valu nastali su i oni rezultati anketa gdje više od 80% ljudi se izjasnilo kao katolik, iako da je uvjet za prihvaćanje takvog izjašnjavanja bilo znanje barem Zdravo Marije rezultati bi bilo znatno drukčiji. Mislim da nije čudno da crkva nije insistirala na provjeri takvog podatka jer nema šanse da se takav Guinnessov rezultat ponovi u realnim uvjetima. Za očekivati je da će naša crkva i dalje pokušavati svih uvjeravati u neraskidivu simbiozu čija alternativa je neprihvatljiva bilo kakvom domoljublju, a da ne govorimo o hrvatstvu.

leddevet

Tko je glasao

ledevet ??

ne znam sta ti znaci 'prodavanje bozona' ? nikad cula za to
i nije mi bas jasno zbog cega si reagirao na moj odgovor @sm, i jel to pobijanje, ispravka napisanog, ili sto god vec da je?
stoga necu komentirati tvoj komentar, nego ti pazljivije procitaj.. jer nisam uopce pisala o nekoj 'hrvatskoj posebnosti', nego o povezanosti katolika s KC, generalno.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci