Tagovi

Vlada se kiti tuđim perjem

Dugo je HDZ pokušavao prešutiti rezultate do sada nepogrešivog IRI-evog istraživanja i u tišini smišljao adekvatan odgovor na činjenicu da rezultati ukazuju kako će nadolazeći izbori rezultirati promjenom vlasti. Formula je smišljena: kombinacija isticanja dosadašnjih uspjeha i novih predizbornih obećanja. I tako iz tjedna u tjedan, pa tko izdrži - izdrži...

Nakon što se po IRI-jevom istraživanju podrška biračkog tijela okrenula, posve pragmatično, prema najjačoj oporbenoj stranci (SDP), vladajući HDZ je odlučio na tjednoj bazi reklamirati uspjehe svoje vlade i nuditi predizborna obećanja. Ministar gospodarstva Branko Vukelić požurio se tako ohrabriti naciju makroekonomskim pokazateljima, pa je poslagao brojke državnog zavoda za zapošljavanje, po kojima u travnju bilo 7,9 posto manje nezaposlenih nego u travnju 2006. godine. Mediji su već počeli nagađati nemaju li ove brojke kakve veze s turističkom sezonom i sezonskim poslovima. Pritom bismo dodali i da u analizi treba obratiti pozornost na broj onih koji su brisani iz evidencije nezaposlenih, ali ne zbog toga što su pronašli posao, što je uhodana praksa Zavoda. Zanimljiv prilog temi može se pročitati na ovome blogu, gdje jedan naslov govori sve - Kad ne znaš smanjiti nezaposlenost - smijeni ravnateljicu ili Kreativna statistika na djelu. Klik.

HDZ-ov ministar gospodarstva spomenuo je još jednu zanimljivost: “Kada te postotke nezaposlenosti analiziramo po županijama onda vidimo da u odnosu na prethodnu godinu onda vidimo da je nezaposlenost u gradu Zagrebu pala za 14,1 posto, u Krapinsko-zagorskoj županiji 14 posto, Varaždinskoj 13,7 posto, Međimurskoj 13 posto...” Komentirajući te brojke, Radio 101 je primjetio jednu "sitnicu" koja baca drugačije svjetlo na samohvalu HDZ-ove vlade o smanjenju nezaposlenosti. Naime, u svim spomenutim županijama koje bilježe najveći pad nezaposlenosti - HDZ nije na vlasti!

Tagovi

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci