Tagovi

Vlada nam krade 3,5 lipa! Ajme strave!

Slučajno mi se danas dogodilo da sam, prvi put poslije više mjeseci, oko 10 minuta gledao Dnevnik HTV-a.

Feed-in rarif been delayedReportaža govori o jelte fuj smrljivoj, pljačkaškoj vladi koja povećava naknadu za poticanje obnovljivih izvora i štednje energije na stravičnih 3,5 lipa po kilovatsatu.

Buhuhu, ajme grozote...

Ako pitate ljude "jeste li za ekologiju?" - naravno, ginu za ekologiju! Jeste li za obnovljive izvore energije? - pa naravno, to je najbolja stvar! - Biste li za to žrtvovali 8 kuna mjesečno! - Neeeeeeee! To su moje pare, moje, moje, samo moje! Nedam nikom ništa!!!!!!

E, ali ova posrana vlada ne zna objasnit zašto te 3,5 lipe, kamo to ide, koja je logika. Ni sami ne znaju i nije ih briga. Kao ni novinare.

U Njemačkoj, to je 6,4 eurocenti odnosno oko 50 lipa po kWh i velika većina javnosti to prihvaća, jer razumije o čemu se radi. Taj sustav poticaja, tzv. feed-in tarifa (FiT) Njemačka nije prva uvela, ali ga je najbolje razradila i desetine drugih država je to preuzelo. Nije to naprosto namet - razne su koristi od tog davanja (koje ide u posebni fond, zato se i posebno izražava).

Pa prikazuju neku staru ženu, kao, sirota, siromašna, mora štedit, žali se ajme nećemo smjet peglat...

I sad ona u kuhinji, radi nešto jednom rukom, a u drugoj drži baterijsku lampu.

Pomislim, ištekali joj struju.

Ali jok, ona tako štedi, da ne pali žarulju!!!!???

Štedna svjetilja od 15 W (dovoljna za jednu prostoriju), koja svijetli recimo dva sata dnevno (valjda više ne treba, kuhate uglavnom preko dana), to je mjesečna potrošnja od okruglo jedan kilovatsat, odnosno trošak od jedne kune. A za naknadu ide 3,5 lipa. Mjesečno.

Ne znam koliko koštaju baterije za baterijsku lampu, ali cijena po jedinici energije je otprilike deset do sto puta veća.

ZAKLJUČCI:

– narod su idioti
– novinari su idioti
– političari su idioti
– ja sam idiot jer to gledam i jer se zbog toga živciram (a znam već 1-3...)

Komentari

dva dinara druže

Tko je glasao

Oštriću

ti i takvi poput tebe žele živjeti od banalnosti ili " lebac bez motiku".

Uvijek se može izmisliti neki qrac i tražiti od države i ostalih lovu jer je to kao dobro, potrebno i sl.

Lobiraš profesionalno i to se vidi iz aviona...

sve dobro...

Tko je glasao

za koga lobira?

Oštrić je free lancer, zainteresiran za energetiku, piše kako piše. Nekom se sviđa, nekomu ne.
Ne vidim za koga lobira. prije bi se moglo reći da je protivnik plinskog lobija, jer su oni najjači i sistemski organizirani.
Vjetra sada već ima u sustavu toliko, da može ugroziti neke plinske planove. Ministar očigledno lobira za plin jer si je ministarsku karijeru vezao za LNG, buduća nalazišta u Jadranu i plinsku transverzalu Hrvatska-Mađarska-Ukrajina.
O tome kako je budućnost OIE biomasa, jer ona zapošljava domaće ljude, to su priče za malu djecu. Sada ima oko 15 MW kapaciteta, a teško da će ikada biti više od 100, sa vjerojatnim usputnim skandalima oko krađe sječke iz Hrvatskih šuma.
Od kada se Gazprom pojavio u Hrvatskoj preko rukometa i hokeja, naša elektroenergetska strategija se odjednom počela mijenjati u korist plina, "plinskog biznisa" i izgradnja termoelektrana na plin (jer su one navodno čiste), a nitko ne pita koliko plin košta, i dali ga uopće ima.

Tko je glasao

čudnovati kljunaš

Tko je glasao

moj komentar se prvenstveno

moj komentar se prvenstveno odnosio na gornji drvosjekov o navodnom oštrićevom lobiranju za nekoga. Ja ne vidim nikakvo lobiranje pa sam bio slobodan izraziti svoje mišljenje kad Oštrić već nije htio. Usput sam nabacio nekoliko teza o stvaranju plinskog lobija u Hrvatskoj na štetu barem nekakve diverzifikacije izvora energije, kakva je bila na papiru prisutna u energetskim planovima.
Nisam uspoređivao vjetar i plin, jer oni uopće nisu isključivi. Prije su komplementarni, a pretpostavka je da postoje likvidna tržišta struje i da operatori prijenosa imaju aktivnu ulogu na tržištu struje i uravnoteženja.
U Hrvatskoj nema podataka ni o kalkulacijama cijena po raznim tipovima elektrana, nema burze struje, HEP nema nikakvu tržišnu politiku cijena, čak ne može reagirati na cjenovni rat sa slovencima i nijemcima jer cijene određuje nekakva agencija, pa nemamo o čemu razgovarati.
Čini mi se da ti nije jasan način na koji imperija od Gazproma zabada zastavice po Hrvatskoj. Gazprom u Njemačkoj nije isto što i Gazprom u Hrvatskoj, pogotovo jer su apsolutni vlasnici i rafinerije i tržišta u Srbiji.
Čim je Čačić uspio barem u osnovnim crtama aktivirati projekt povezivanja Jadrana i Baltika preko LNG lanca i uz eventualno učešće eu kohezijskog fonda, banaka i Katara, odmah su se pojavili gazpromovci bez obzira što Hrvatska nije čak ni na trasi južnog potoka.
Kako sada stoje stvari LNG na Krku neće biti nikada, a još manje nekakve optimističke plinske transverzale Hrvatska-Mađarska-Ukrajina. Projekt će pasti na cijeni plina jer Gazprom uvijek može ponuditi nižu cijenu, sve dok postoji volja da se gradi projekti u smjeru jug -sjever ili zapad -istok.
Njihova snaga je u klasičnom ruskom državnom monopolu,koji je od primarnog interesa za rusku oligarhiju. Ne može se to uspoređivati sa Siemensom i T-comom. Biti će jako zanimljivo ako Orban odluči prodati INU Gazpromu, jer oni su zapravo jedini realni kupac ininih dionica.

I zato odmah imamo nekakvu novu TE u Osijeku, pa novu plinsku u Sl.Brodu, od Plomina i ugljena vjerojatno ništa, gradi se plinska mreža prema Dalmaciji, a sve bez plina, bez dugoročnih ugovora i bez cijena.
I Ameri su odavno naučili "don´t play chess with russians", ali mi nismo.

Tko je glasao

nazivati zelenog aktivistu

Tko je glasao

Hajde, hajde @hlad

sve dobro...

Tko je glasao

Odmah se naslikava kod Mirele

Tko je glasao

imaš program stranke na

imaš program stranke na www.orah.hr
kad pročitaš uvjerit ćeš se da je "zelena" Holy za plin, kao što sam to već jednom naveo
http://pollitika.com/vlada-nam-krade-35-lipa-ajme-strave#comment-444087

Tko je glasao

Objašnjenje zašto sam robotov komentar označio kao spam

Prenosim uz manje izmjene ono što sam napisao prije tri danai ovdje dao niz poveznica. U daljem nabacivanju je napravio totalni kaos nabacujući posve neusporedive kategorije i brojke.

Robot uvijek iznova igrnorira činjenice i blebeće svoje. To je spamanje, iako oni koji prvi put na neku od njegovih tirada nalete, a materiju ne poznaju, to neće vidjeti.

Tko je glasao

Lobiraš profesionalno i to se

Lobiraš profesionalno i to se vidi iz aviona...
Tip si čovjeka koji bi i mene optužio da lobiram za Grgu Zrilića (http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Zadar/tabid/73/articleType/Art...) jer, evo, na pollitika.com forsiram obnovljive izvore, iz Zadra sam, a i nabacio sam par rečenica gdje mislim da neće uspjeti Kalmetu osuditi i ako ga optuže za aferu HAC.

Priznaj!

Tko je glasao

Priznaj!

sve dobro...

Tko je glasao

Ti si nestvaran i to ti je

Tko je glasao

Takvog te volim

sve dobro...

Tko je glasao

Puko predmnijeva da neš doć

Tko je glasao

Koliko ja znam

vlada je ukinula poticaje za obnovljive izvore energije iz vjetra i sunca, tako da te tri ipo lipe idu samo za obnovljive izvore od bio mase.Vjerojatno je tu najmanja gužva u prostoru pa će oni koji brzo nabave potrebne papire za investiciju (čitaj bliski vladajućim) dobro napunit džepove.
Osim toga povećanje bilo kakvih nameta mi ide na kurac zbog poznate netransparentnosti potrošnje. Jeli vlada razmišljala o redistribuciji svojih prihoda ili samo gleda di će opizdit novi namet.
Dnevnik je pisan u crno bjeloj tehnici, jer po autoru ako ne daš tri ipo lipe nisi ekološki osvješten. Da li je autor možda proučio kako se troše i kao su trošeni novci iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pa bi mu bilo jasnije.

Tko je glasao

@Quinquaginta: Da li "koliko ja znam" smatraš argumentom?

vlada je ukinula poticaje za obnovljive izvore energije iz vjetra i sunca, , tako da te tri ipo lipe idu samo za obnovljive izvore od bio mase
Ja ne znam za to. Možeš li sye potruditi pa naći i prenijeti poveznicu za tu tvrdnju? Ako se ne radi o nečemu što sam propustio, mislim da si neke novije vijesti krivo shvatio.

Dnevnik je pisan u crno bjeloj tehnici, jer po autoru ako ne daš tri ipo lipe nisi ekološki osvješten. Da li je autor možda proučio kako se troše i kao su trošeni novci iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pa bi mu bilo jasnije.
Bi li mogao prihvatiti hipotezu da autor, koji stalno prati energetiku, nešto o tome zna? I da je upravo tvoja reakcija »u crno-bijeloj tehnici«? A dnevnik upravo usmjeren protiv takve vrste reakcija.

Tko je glasao

ja krivo shvatio?

ako te interesira proguglaj, naknada se povećava s 0.5 lipa na 3,5 lipa a poticaji se smanjuju.
Meni je to nelogično, a tebi vjerojatno ne, a lova im vjerojatno treba za zaposlit još par stotina besposličara u neku bio-agenciju pa se i ti nadaš dobitku.

Bi li mogao prihvatiti hipotezu da autor, koji stalno prati energetiku, nešto o tome zna?

Jel' ovo već sam sebe preporučuješ?

I reci mi stručnjače kako se gospodari fondom, pošto ljudi koji očekuju neku lovu od njega nikako da dođu na red?

Tko je glasao

@Quinquagint: Dakle, tvoja prva tvrdnja nije bila točna.

ako te interesira proguglaj
To činim svaki dan. Ali naravno, nešto mi i promakne. Ovdje međutim...

naknada se povećava s 0.5 lipa na 3,5 lipa a poticaji se smanjuju.
Gore još stoji crno na bijelo da si napisao »vlada je ukinula poticaje«. Bi li ti pala kruna s glave da priznaš kako si pogriješio? :-(

Meni je to nelogično, a tebi vjerojatno ne
Ne, naravno. Ono što je odlučujuće nije naknada po kilovatsatu s jedne strane, i garantirana otkupna cijena po kilovatsatu s druge, nego ukupna suma jednog i drugog. Broj proizvedenih kilovatsati u postrojenjima koja imaju status povlaštenog proizvođača (nisu to samo OIE) raste. S druge strane, logično je da otkupna cijena po kWh pada, jer smisao poticaja jest razvoj tehnologije i pad cijena.

lova im vjerojatno treba za zaposlit još par stotina besposličara u neku bio-agenciju
Imaš li neki konkretni povod za ovu ocjenu o vjerojatnosti? Meni nije poznato da se osniva neka nova agencija - ti možda znaš? Bit ću ti zahvalan ako svoje znanje podijeliš samnom!

pa se i ti nadaš dobitku
Aha, sigurno, takav sam po celom telu, radim u državnim agencijama cijeli život. :-)

I reci mi stručnjače kako se gospodari fondom, pošto ljudi koji očekuju neku lovu od njega nikako da dođu na red?
Ne znam. Nisam ni približno stručnjak za poslovanje fondova općenito, niti ovog posebnog.

Glede tvoja tvrdnja iz posljednje rečenice: imaš li neke konkretne izvore da problem postoji? Da se ne isplaćuje ono na što se HROTE ugovorom obavezao? (Pritom, ne zaboravimo, sad su još uvijek naknade 0,5 lipa i taj se novac troši.)

Tko je glasao

Gore još stoji crno na bijelo

Tko je glasao

zašto spam?

Quinquaginta je prvo napisao da je vlada ukinula poticaje za vjetar i sunce, zatim je rekao da je swmanjila, a u novom odgovoru opet tvrdi da "stoji pri tome" da je ukinula. Naravno, ne navodi izvor. Jednom reći neistinu može biti slučajno - ponavljanje znači svjesnu laž.

Nakon toga je počeo prostačiti, valjda misli da je to nekakav argument. Po mom sudu - komentar koji sadrži samo laži i psovke je spam.

Tko je glasao

Ma ti si redikul

Tko je glasao

Zorane

Quinta je ćuo najnovije vijesti (mislim da je danas bilo i nešto o tome na radio Splitu ).
Nisam baš dobro ćuo ali u kratko radi se o ovom što piše u donjem članku od 18.10. 2013

"Upozorenja cijelog sektora obnovljivih izvora u Hrvatskoj nisu urodila plodom - Vlada je jučer usvojila Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije, kojim se znatno ograničava razvoj tog sektora do 2020.

3,5lipa
po kilovatsatu odsad će iznositi naknada za OIEPosebno se oštećenima smatraju proizvođači u području vjetroenergije, te solarne energije, kojima se de facto zamrzavaju kvote. One za vjetroelektrane ograničavaju se na 400 MW, što je tri puta manje od planiranih 1200 MW iz prethodnog akcijskog plana za OIE iz 2009., dok fotonaponski sustavi ostaju na razini od 52 MW. U ta dva slučaja sve investicije staju nakon 2015. godine, a poduzetnici ta dva segmenta zelene energije zaključuju kako je s obzirom na dosad instalirane i kapacitete za koji su već izdane prethodne suglasnosti zapravo već ispunile postavljene planove. "Nama to ukratko znači - ključ u bravu", ne skriva ogorčenost Slavko Mirić, čelnik virovitičke tvrtke Brana koja je s partnerom DMS iz Lukača ove godine plasirala okretni solarni sustav koji proizvodi 45 posto više energije od sličnih fisknih sustava. Taj je sustav pobudio velik interes, no čekalo se upravo kvote iz nacionalnog akcijskog plana.

"Mi smo fokusirani na neintegrirane sustave i upravo smo pripremili sve za novu tvornicu, kupili zemljište u poslovnoj zoni i pripremili sve dokumente, prikupili dozvole za početak ulaganja od još 3 milijuna eura i zapošljavanje 20-ak ljudi, no ovakva odluka Vlade za naš sektor znači samo da smo bili dovedeni u zabludu. U našem slučaju to znači kraj priče koja je mogla biti uspješna. Pokušat ćemo se okrenuti na strana tržišta, koja itekako idu u ovom smjeru, no nedostaju nam reference koje smo upravo projektima u Hrvatskoj trebali steći, razočaran je Mirić. Obeshrabreni su i proizvođači energije iz vjetra, koji su na hrvatskom području upravo započeli intenzivan razvoj. Jučer su se članovi grupacije pri Zajednici OIE hitno okupili u HGK i analizirali daljnje poteze. Upravo razvojnom "boom-u" energije vjetra Vlada primarno i želi stati na put ovim korekcijama nacionalnog plana OIE-a. Obuzdavanje tog segmenta ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak obrazlaže time da ta ulaganja u našem slučaju ne jačaju hrvatsko gospodarstvo, jer su u njima minorna učešća domaće komponente, a i broj zaposlenih je simboličan.

Na 10 MW vjetroelektrane donose tek jedno novo radno mjesto, kaže ministar. Problem je, drugim riječima, u tomu što u Vladi i Ministarstvu gospodarstva nisu na vrijeme uskladili dva strateška plana - razvoj OIE i domaće industrije. Ovako drastične promjene, upozoravaju sugovornici iz krugova vjetroelektrana, moglo bi imati i negativnih posljedica budući da su, računajući na postavljene okvire strateškim planom iz 2009. za razdoblje do 2020. započeli investicije, te bi njihovo zaustavljanje moglo povući i zahtjeve za odštetom od države. I ugledni stručnjak za solarnu energiju Zlatko Bukovac ističe kako je u tom segmentu velik broj onih koji su bili obmanjeni, jer su, vodeći se činjenicom da je Hrvatska na začelju u EU po proizvodnji energije od sunca, a ima daleko značajnije potencijale i da potiče taj segment odlučili investirati.

400megavata
nova je kvota instalirane snage za vjetroelektrane do 2020.Trenutno je u fotonaponskoj proizvodnji instalirano 9 MW, a na čekanju za 2014. i 2015. godinu već je 50 MW. To znači da je već sada probijena zacrtana granica, kaže Bukovac, kojega ovaj slučaj podsjeća na slično iskustvo u Češkoj koja je prije nekoliko godina kada je solarna energija bila u zamahu, zbog predomišljanja i pokušaja ograničavanja završila na sudu u Strasbourgu, no danas plaća poticaj za svih 4.500 MW. "A mi kokošarimo za ove simbolične brojke. Ovdje je netko pobrkao red veličina", zaključuje Bukovac. Novim akcijskim planom država, dakle mijenja kurs i obvezu dostizanja cilja od 20 posto zelene energije prvenstveno poticanjem realizacije projekata malih hidroelektrana, biomase i bioplina, koji imaju veći utjecaj na gospodarstvo. Ministar Vrdoljak tvrdi da će proizvodnja iz biomase, bioplina, kogeneracija i malih hidroelektrana otvoriti deset puta viša radnih mjesta nego što ih nose vjetroelektrane.

Promjena brojki u nacionalnom planu OIE po Vrdoljaku je nužna i stoga što je prethoda iz 2009. temeljena na procjeni rasta potrošnje struje, godišnje od 2,7 posto, no posljednjih pet godina u prosjeku je ona padala za 1,3 posto. Kad bi zadržali sadašnju koncepciji poticanja OIE, to bi predstavljalo trošak od 2013. do 2020. u visini 21 milijarde kuna. Po novom Vrdoljakovom planu taj će iznos pasti za 7 milijardi na 13,9 milijardi kuna. Inače, uz novi akcijski plan je Vlada jučer donijela i odluku o značajnom povećanju naknade za poticanje proizvodnje zelene energije. Od 1. studenoga porast će s 0,5 lipa po kWh na 3,5 lipe, plus PDV, s time da to povećanje neće obuhvatiti i industriju, nego samo građane.

Link:
http://www.poslovni.hr/hrvatska/drzava-eutanazirala-obnovljive-izvore-en...

E sad koliko znam u Splitsko dalmatinskoj županiji su već potrošena sredstva za sunce i daljnji zahtjevi se odbijaju to jest radi se lista po datumima primitka.
Dakle na čekanju su.
Možeš sam napraviti i financirati ali nema više subvencija.
Toliko sam ja razumio, a ako ima netko drugačije informacije (točnije) neka napiše jer je tema interesantna.

Tko je glasao

@grdilin;: da, naravno, krivo je čuo

To nije sramota, ali kad sam mu skrenuo pažnju na grešku, počeo je histerizirati i psovati. To je problem neta: daje prekrasno sredstvo ljudima kojima nije nimalo stalo do činjenica i trezvenih analiza, nego mahnitaju izražavajući svoje negativne emocije.

Mene to jako frustrira kad se radi o temi koj ustalno pratim, pa bi se moglo reći da sam ekspert. (S druge strane, velika većina profesionalnih eksperata su u službi ovog iii onog lobija odnosno posebnog interesa),

Misliš li da bi bilo moguće, kako stalno pratim tu temu, da ovako elementarnu stvar ne znam? Naravno da znam - dapače, i pisao sam o tome!

Postoji ozbiljan problem, vlada jednostavno ne zna problematiku, lobiji klasičnih su jaki, a hrvatski elektroenergetičari grozno konzervativni. Ali nije točno da se naprosto UKIDAJU poticaji za sunce i vjetar, pogotovo priča "osnovat će se nova agencija s nekoliko stotina zaposlenih"..

Vr4doljak je ukazao na jedan problem u odnosu na Strategiju energetskog razvoja (o čemu sam ja pisao prošle godine), koja je na snazi od 2009: ona predviđa znatan porast potrošnje električne energije (više od 50% za 12 godina, 2008.-2020.), a faktički se događa pad. Uspur rečeno, i ja sam u diskusiji 2008., na osnovu iskustva u diskusijama o takvim strategijama i projekcima od 1983., upozoravao da sigurno neće biti toliki rast. UVIJEK dosad, u ovih 30 godina, predviđao se brži rast nego što je stvarno bio ostvaren. Jedini cilj toga je da se može utrpati potreba za što više gradnje, pa onda pojedini lobiji navlače na svoje projekte, a strategija kao takva nikog ne zanima i nikom ne pada napamet da nekoga na nešto i obvezuje. Samo što u Europskoj uniji to ne ide tako. Ušli smo iz pseudo-planske u tržišnu privredu - a u njoj se i državni planovi ozbiljno shvaćaju.

I sad, umjesto da se cijela strategija temeljito pretrese, uzevši u obzir i druge parametre koji su se promijenili (recimo, spektakularni pad cijena FN panela, tako da je postalo smiješno planirati do 2020. imati simboličku gradnju - "kokošarenje"), a na Strategiji su radile desetine eksperata, bila je javna rasprava, puno diskusija, donio ju Sabor - sad se ad-hoc bitno mijenjaju one odredbe koje se tiču obnovljivih i ništa drugo.

Stvar je u tome, da je prvenstveno građevinski lobi, moćan u Hrvatskoj, zainteresiran za velike objekte a ne sitnice, a trenutno se (uz niz zahvata na HE i gradnju TE Sisak C) planiraju tri velike elektrane od po 500 MW (na ugljen Plomin C, na plin Osijek i Slavonski Brod). U sve tri investicije ide se na klasičan način, planirajući maksimalnu moguću proizvodnju (rad oko 7.000 sati godišnje). U naprednijim zemljama Europe se više tako ne radi, upravo zbog obnovljivih, nego se grade TE s unaprijeđenom tehnologijom, tako da su čak i TE na ugljen znatno fleksibilnije. Da bi se zaštitili ti projekti, a iza njih stoje moćni lobiji, trebalo je srezati obnovljive. Isto kao i 1980-ih godina.

Hrvatska je potpisala da će do 2020. imati 20% ukupne energije (ne samo električne!) iz obnovljivih, a sad je na 13,6% i postotak ne raste. Već sad je vrlo vjerojatno, da to nećemo postići i da ćemo plaćati penale.

Zya FN sustave, određuje se kvota za cijelu zemlju i za cijelu godinu (ne po županijama), do koje ukupne instalirane snage elektrane mogu ući u sustav poticaja, tj. dobiti status povlaštenog proizvođača. Za ovu godinu, sve je "razgrabljeno" već 2. siječnja.

Inače, to izdvajanje je bilo uvedeno po ugledu prvenstveno na Njemačku (a sustav FiT je danasu u oko 70 zemalja), s itime da se trebao postepeno povisivati (u skladu s predviđenom dinamikom gradnje elektrana koje ulaze u sustav poticaja). Godinama se međutim to nije činilo, koga briga, a sad je najednm poraslo sedmerostruko i vlada, kako rekoh, ne može objasniti narodu zašto je to zapravo, jer ni sami ne znaju.

Da, naravno, Vlada nije istovremeno s uvođenjem naknade donijela nikakve mjere industrijske politike, za poticanje domaćeg istraživanja, razvoja i proizvodnje. Pa onda nakon pet godina konststatira kako joj vidi, malena je domaća proizvodnja, fakat čudno. A ni klasične TE ne možemo sami graditi (jedino smo bolji s HE, barem nekad bili).

Realno, već se prošle godine moglo razmišljati o tome da se smanje trenutačne garantirane cijene za fotonaponske sustave, s obzirom na kretanja u svijetu i pad cijena. Doduše, važno je i to da je kod nas ponuđena garantirana cijena samo za 14 godina, a u Njemačkoj je 20 godina (dok je predviđeni rok trajanja panela 30 godina - kaže mi prijatelj da ima panele iz 1988., koji i danas rade sa samo oko 5% gubitka snage).

Tko je glasao

Zorane

Slušajuči radio Split ja sam zaključio da je sa panelima gotovo.
Nema više.
Tuto finito.
Završena priča.
Kvote popunjene.
Svi koji su podnili zahtjev mogu biti jedino na čekanju.
I to ti je Quinta želio reči.
A svatko može sa svojim novcem postaviti panele ili koristiti vitar.

Aj malo se raspitaj svojim vezama za Splitsko dalmatinsku županiju

Tko je glasao

Aha, onda OK!

Slušajuči radio Split ja sam zaključio da je sa panelima gotovo.
Ups, posipam se pepelom i kajem se! Svečano obećajem da od sada neće vjerovati nikome osim Radio Splitu! Kajem se što sam i pomislio da je čitanje originalnih dokumenata bolji izvor invormiranja! :-(

Da, morat ću jednostavno odustati od ovakvog apsurnog natezanjima s ljidima koji

A. nemaju pojma o problematici (nego su nešto načuli lijevim uhom), te, važnije

B. svoje neznanje smatraju argumentom.

Tko je glasao

Jedini doticaj sa OIE koji

Jedini doticaj sa OIE koji sam ja imao je kad sam gledao kako da dignem 10kw solarnu elektranu na krovu kuće.
Onda sam došao do dijela koji kaže da su kvote ispucane, da su ispucane i za slijedeću godinu, da nitko ne zna hoće li se povećavati, što je sa stotinama projekata koji su predali zahtjeve pa zapunili kvotu ali nitko ne zna hoće li se i kada graditi/pustiti u pogon..
Uglavnom, sve klapa, sve je ok, i onda dođeš do onog dijela kada ti država treba nešto odobriti, dozvoliti i onda nastane kuršlus.
Ako će ovih x lipa, kuna, na računu za struju doprinijeti, ne znam, povećanju kvota za OIE, smanjenju čekanja papirologije ili bilo što unaprijediti u tom smislu, onda da, rado plaćam taj "porez".
Da se razumijemo, meni je u mom kućnom budžetu doslovno svaka kuna bitna i viiše manje unaprijed već potrošena i nerado čujem za bilo kakva poskupljenja, ali ovo pozdravljam.

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

Jedini doticaj sa OIE koji

Jedini doticaj sa OIE koji sam ja imao je kad sam gledao kako da dignem 10kw solarnu elektranu na krovu kuće.
Onda sam došao do dijela koji kaže da su kvote ispucane

Zašto bi ti pravija svoju struju kad se može prodat HEP pa da ti tuđin pravi struju i tebi prodaje? Kvote i subvencije nisu ispucane kad u OIE oće "ulagat" tuđin.
Već san bija nešto napisa o solarnin elektranama. Još uvik je to neisplativo i preskupo. Jedino za onako stavit na krov kuće ili staklenika pa će ti se počet vraćat uloženo za 5 do 6 godin. Problem je šta struju nemožeš pravit kad je oblačno niti po noći. Amerikanci nešto eksperimentiraju s rastaljenon soli koja može zadržat vrućinu tijekon noći i kad je oblačno. Slijedeći je problem kod elektrana di se svjetlost ogledalima fokusira na toranj za zagrijavanje vode (pare) šta nema materjala koji može izdržat te temperature pa se "prijemnik" na tornju mora svako malo zaminit. Zasad je solarna energija najisplativija jedino proizvođačima solarnih ploča.

Tko je glasao

@kurir:

Kvote i subvencije nisu ispucane kad u OIE oće "ulagat" tuđin.
Možeš li mi navesti izvor za ovu tvrdnju? Ja stalno pratim problematiku, ali mi nije poznato da tu postoji neka razlika. Ako se radi o ulaganjima u fotonaponske sustave, što je grdipajek spomenuo, sva ili gotovo sva ulaganja su domaćih pojedinaca, poduzeća i drugih subjekata. Ni za VE, KJMP nema razlike, postoje tehnička ograničenja zbog priključka na mrežu. Ali priznajem da situaciju u Hrvatskoj ne pratim posve pedantno, pa mi je možda nešto promaklo.

Već san bija nešto napisa o solarnin elektranama. Još uvik je to neisplativo i preskupo.
To je "mantra" koja se ponavlja. Ali zapravo, već se dogodio spektakularni pad cijena, koji čini da je prosječna cijena prizvodnje tijekom životnoga vijeka (engleska kratica LCOE) na povoljnim položajima u okvirima cijene za klasične termeoelektrane i nuklearne elektrane. Cijena panela je u 6 godina, 2006.-2012., pala za 80% (s oko 3 dolara na 0,60 po vatu vršne snage; investicijska banka Citigroup predviđa smanjenje na 0,25 do 2020. g.), a ukupna cijena instalacije za male (obično krovne) FN sustave, snage do 30 kW, u Njemačkoj za 70% (sa 6.000 eura po megavatu vršne snage na 1.700; samo za instalaciju, cijena je 2010.-2013. pala s 3.600 eura na 1.000). U SAD je cijena znatno veća, zbog raznih "mekih" troškova - mi mismo rekli, zbog birokracije).

Zanimljivo je da je u 36 godina, 1977.-2013., cijena FN panela pala stostruko, a tim na čelu s futurologom Hermanom Kahnom je to predvidio u knjizi "Slijedećih 200 godina", objavljenoj 1976. (u kojoj su međutim dali i neka drastično pogrešna predviđanja - npr. da će cijena nafte uskoro pasti).

Ovdje je analiza aktualne situacije U.S. Energy Information Agency: Levelized Cost of New Generation Resources in the Annual Energy Outlook 2013. (Za usporedbu s Europom, po tipovima elektrana, glavna razlika je u cijeni plina, koja je u SAD mnogo niža.) Ako pogledate tablicu 2, regionalne varijacije, vidjet ćete da je minimalna cijena za fotonaponske sustave (dakle, na najpovoljnijim lokacijama) 112,5 $/MWh (= 64 lipe po kilovatsatu), što je približno jednako cijeni za TE na ugljen i nuklearne elektrane.

Da i ne govorimo o drugom parametru, koji je ključan za dluku o investiciji sa strane pojedinca koji namjerava struju trošiti sam ili vrlo blizu mjesta potrošnje (u okviru "mikromreže"), naime odnos cijene proizvodnje i cijene koju se plaća distributeru za kupovinu električne energije. Točka gdje se to izjednači, naziva se "grid parity", mrežni paritet. Sad se upravo događa ekonomska i tehnološka revolucija, jer vrlo brzo rastu područja na kojima je postavljanje FN sustava jeftinije (za ilustraciju: Australija). To će promijeniti način na koji je elektroenergetski sustav funkcionirao stotinu godina. O toj transformaciji je moj tekst: Izranjajuća harmonija velikog i malog u elektroenergetici (u tekstu ima niz poveznica na autoritarne izvore

Problem je šta struju nemožeš pravit kad je oblačno niti po noći.
Točno, to jest problem. Jednom prilikom, prije nekoliko godina, pokušao sam procijeniti koliko sam puta taj argument čuo otkad se time bavim, od sredine 1980-ih. Procjena je bila - oko 200 puta. Ono što je neobično: u velikoj većini slučajeva (otprilike, 190 do tih 200) se ističe da "postoji problem" i tu staje, kao da se podrazumijeva da samo postojanje problema ruši ideju, odnosno da je problem nerješiv. Uobičajeno, u tehnici, ekonomiji i u životu, ne postupamo tako. Neki problemi nisu rješivi, a neki jesu.

Amerikanci nešto eksperimentiraju s rastaljenon soli koja može zadržat vrućinu tijekon noći i kad je oblačno.
Zapravo, širom svijeta se intenzivno radi na brojnim istraživanjima sustava pohrane energije, vezanih uz elektroenergetski sustav. Brojne koncepcije su već daleko do pukog "eksperimentiranja" (što bi odgovaralo fazi "development", iz one kratice R&D u razvoju tehnologije).

Postoje razne mogućnosti, od dobro poznatih kao što su reverzibilne hidroelektrane, preko novih rješenja baterija, do raznih drugih mogućnosti: komprimirani zrak, proizvodnja vodika idr.. Već je realizirano niz demonstracijskih postrojenja (što je slijedeći korak) i kako govore vijesti širom svijeta iz najnaprednijih zemalja (SAD, Njemačka, Kina, Japan...), sad je upravo počela faza "deployment" (imam problema s prijevodom, jer znači također "razvoj", ali ovdje se ne radi o razvoju tehnologije, nego industrije, tj. nova tehnologija počinje se koristiti u industriji i brzo se širi).

O tome vijesti ima skoro svakodnevno. Nešto o tome ima i u mojem gore navedenom članku, kao i u još nekoliko članaka na mom blogu "Ekološka ekonomija". Kratka bilješka iz lipnja: Studija: pohrana (električne) energije – industrija u eksplozivnom rastu. Širi tekst iz svibnja: Još o sustavima pohrane (električne) energije.

U svjetskoj energetici, u tijeku je dramatična promjena. Najavljivali smo je mi, hipijevski čudaci i tehnološki frikovi, prije 30 godina. Tada smo fantazirali o budućnosti; danas je budućnost tu. Čak je i nama teško naviknuti se na promjenu: Kako je to čudno: obnovljivci su danas establišment, a nuklearci – alternativci. Pišući o tim temama, gotovo nikad se ne pozivam na stavove i analize Greenpeacea, Friends of the Earth isl., ponekad se pozivam na Worldwatch Institute, Rocky Mountain Institute idr., a ponajviše na politike najnaprednijih država (fokus mi je na SAD, Njemačkoj, Kini i Japanu), institucije kao Međunarodni monetarni fond, Međunarodna energetska agencija, Edison Institute (radi za najveće američke elektroprivrede), na konzultantske tvrtke kao Bloomberg itsl..

Revolucija se događa u svjetskoj energetici (trenutno je fokus na električnoj energiji, ali u tijeku je i drugdje, npr. u graditeljstvu gdje se ide na dramatično smanjivanje potrebne energije za grijanje), upravo sada. Dakako, mi u maloj i nazadnoj Hrvatskoj možemo reći da nas se to ne tiče i imati za to sasvim razumne razloge.

Tko je glasao

Ja u kupe ti u špade! Možeš

Ja u kupe ti u špade!

Možeš li mi navesti izvor za ovu tvrdnju?

Pa već san ti napisa u prijašnjemu komentaru. Od 130 vjetrenjača u Hrvatskoj samo je šest Made in Hrvatska. Zašto nije obrnuto? Nema prikladnijega izvora.

http://www.vjetroelektrane.com/vjetroelektrane-u-regiji

Evo i jedan lipi izvještaj Siemensa. Svi nasmijani, veseli a nigdi ne piše di su same vjetrenjače proizvedene.

https://www.cee.siemens.com/web/hr/hr/corporate/portal/press/novosti_i_p...

Nabroji mi neke domaće pojedince koji ugrađuju tehnologiju proizvedenu u Hrvatskoj? Po tome su i zastupnici s auto salonima domaći ulagači u automobilsku industriju.

Sićan se da je profesor na fakultetu reka da odavno već postoji motor kojemu je potrebna samo jedna upaljena šterika ispod njega i motor radi ali ništa od toga dok se najprije ne potroši nafta. Misliš da će Rockefeller pustit da mu padne prodaja nafte?

A sad ti meni odgovori zašto mi non-stop stavljaš riči u usta i koliko si ti solarnih ploča i vjetrenjača postavija na svoju kuću ili svoj posjed? Ovi tvoj dnevnik i komentari nisu mantranje? Govoriš o Americi, Njemačkoj, Kini! Poj predloži Liniću da iskešira par miljardi za istraživanje i eksperimentiranje s OIE .
Niti ja govorin da problem triba napustit zato šta je zasad nerješiv niti da netriba ulagat u OIE. Ja govorin o tome da u ovoj banana državi lova za OIE ide za sve samo ne na to osin ako ćelije i vjetrenjače nisu iz uvoza. Solarna energija je još uvik preskupa i neisplativa osin ako nisi u suvoj pustinji. Pogotovo kad lamataš rukama i nogama kako bi nekako osta u ravnoteži da ne propadneš u bankrot.

Tko je glasao

@kurir:

Izbacuješ proizvoljne tvrdnje, ja sam ti postavio jedno pitanje (odakle ti informacija da kvote ne vrijede za tuđine), to odgovaraš posve drugo.

U Hrvatskoj, koliko mi je poznato, danas ne radi nijedna vjetrenjača. Na poveznici koju daješ jasno se kaže da je Končar instalirao ne šest, nego 16 (slovima "šesnaest") vjetroagregata

Meni je to teško zamislivo, da netko kao dokaz svoje tvrdnje da poveznicu na tekst od par rečenica u kojem vrlo eksplicitno piše drugačije. Ali, to sam ja, svi znaju da sam čudak... :-(.

ja sam ti na tvoje ranije proizvoljne tvrdnje odgovorio s mnogo podataka. Ti se očito nisi udostojio pročitati čak ni moj odgovor, a kamoli pogledati izvore koje navodim, niti ti je stalo do činjenica.

Tko je glasao

U kupe Zorane u kupe! Strišo!

Tko je glasao

Istraživanje, razvoj i

Istraživanje, razvoj i implementacija.

Tko je glasao

Ako će ovih x lipa, kuna, na

Ako će ovih x lipa, kuna, na računu za struju doprinijeti, ne znam, povećanju kvota za OIE, smanjenju čekanja papirologije ili bilo što unaprijediti u tom smislu, onda da, rado plaćam taj "porez".

neće, kvote su smanjene

Da se razumijemo, meni je u mom kućnom budžetu doslovno svaka kuna bitna i viiše manje unaprijed već potrošena i nerado čujem za bilo kakva poskupljenja, ali ovo pozdravljam.

i zato što nisi jedini, ovo povećanje nema smisla, dodatno će srušiti kupovnu moć a novac će se prevaliti negdje gdje nema smisla u ovom trenutku (dolje je Papar dao dobar komentar).

Naime, nitko pametan nije protiv obnovljivih izvora energije ali u ovom trenutku čini se da bi zapošljavanje i općenito rast gospodarstva trebao biti na prvom mjestu. Svako povećanje poreza, rast cijena energenata, smanjuje potrošnju i dovodi nas još do većeg problema. A vladajući čini se rade samo to. Oni kažu nama treba toliko i toliko i dignu poreze. Smanji se potrošnja, poveća se nezaposlenost i za 3-6 mjeseci opet nedostanje novaca. Pa onda kažu da opet moraju dignuti poreze i tako u krug do samouništenja. Kada "pišljivih" 3.5 lipa prevedeš u KWH skupi se lijepa cifra. Tim novcem mi subvencioniramo skupu struju, a gospodarstvo u cjelini je još malo manje konkurentno a građani će imati još malo manje novaca da kupe nešto drugo.

Tko je glasao

Nebi ja ima ništa protiv ni

Nebi ja ima ništa protiv ni 3,5 kn da se ta lova ne troši za sve samo ne za to šta je namjenjena. Koliko je od toga otišlo u žepe lopinama (Mladineo). Kad je prije par godina bija na televiziji i komentira situaciju oko Salonita u Vranjicu ja san odma reka "Ajme majko jadni ljudi u Vranjicu i ovi smatra da su u ovoj državi svi kompletni kreteni". Koliko je od toga otišlo za pokrivanje minusa nastalih radi promašenih projekata, imbecilnih političara i lopina? Kako je doli Papar napisa koliko je od toga otišlo tuđinu jer ko zna šta su sve ispotpisivali najprije za priznanje Hrvatske, onda za ulazak u EU pa zatin za dobit sve te puste kredite.
Ljudi jeste li vi napušeni šta je vama?! Obnovljivi izvori energije našin političarima nisu još niti u planu. Ostat ćemo i bez gaća! Aj ovi orahovci nešto o tome tupidu ali sumnjan da će bit nešto više nego predmet ismijavanja.
Kad se kapitalisti dovatidu jedne banana države ka šta je ova naša pitajte ih jeli postoji u njihovoj ekonomskoj računici nešto ka obnovljivi izvor energije. Nakon šta nas izmuzu do kosti odoše oni do slijedeće banana države.

Tko je glasao

To je jedna od onih banalnih lamentacija...

.... koje se rutinski ponavljaju, koje mi idu na žive i koje su jedan od motiva ovoga dnevnika.

Nebi ja ima ništa protiv ni 3,5 kn da se ta lova ne troši za sve samo ne za to šta je namjenjena. Koliko je od toga otišlo u žepe lopinama (Mladineo).
Dakle, ako je bila jedna afera u Fondu za poticanje obnovljivih izvora - taj fond treba ukinuti? Ako je bila afera u ministarstvu poljoprivrede - treba ukinuti to ministarstvo?

Kako bilo, novac ZAISTA ide za namijenjenu svrhu, naime poticaje za obnovljive izvore. Kako god bilo - oni se ipak i grade. Jamranje kako su "oni gore" (zarazliku jelte od "nas dolje") lopine, ne vodi nikud. To je psihološki mehanizam, da nas oslobodi potrebe da o bilo kojoj temi javnih politika razmišljamo. "Ma zašto se oko bilo čega trudit, kad su "oni gore" lopine!"

Obnovljivi izvori energije našin političarima nisu još niti u planu.
A je li baš apsolutno nužno da se svi mi ostali ravnamo prema našim političarima?

Kad se kapitalisti dovatidu jedne banana države ka šta je ova naša pitajte ih jeli postoji u njihovoj ekonomskoj računici nešto ka obnovljivi izvor energije.
Postoji, itekako. Globalna ulaganja u "zelenu energiju" prošle godine iznosila su 359 milijardi dolara. Kapitalisti su itekako zainteresirani za te profite. Većina država u svijetu danas na ovaj ili onaj način stimulira obnovljive.

Tko je glasao

Di si ti vidija u mome

Di si ti vidija u mome komentaru da san ja reka da to ministarstvo triba ukinit. Kamo sriće da su nama obnovljivi izvori energije prvi na listi prioriteta.

"Ma zašto se oko bilo čega trudit, kad su "oni gore" lopine!"

Uvjeren san da i Sizif to pomisli svaki put kad krene gurat oni bovan uzbrdo. Dok god se ti bovan ne ostavi na dnu brda pa se krene uzbrdo vidit najprije zašto se bovan svaki put skotrlja nazad možeš se ti trudit dok zvizde ne otpadnu s neba.

Kapitalisti su itekako zainteresirani za te profite

Do danas u Hrvatskoj je sagrađeno oko 130 vjetrenjača. Od toga je proizvedeno u Hrvatskoj (Končar) ja mislin nekih šest. Volija bi vidit koliko bi bili zainteresirani kad bi Hrvatska odlučila od te love za obnovljive izvore stimulirat i gradit samo Končarove vjetrenjače. Brzinon munje bi se prišaltali na gradnju elektrane na ugljen (njemački) i govorili kako je to nama potrebno.
Jedno je normalna država di političari štitu nacionalne interese a nešto sasvin drugo banana država. Tija ti ne tija naši političari su ti koji potpisuju dokumente.

Tko je glasao

Ne znam kakva je bila namjera

Ne znam kakva je bila namjera autora dnevnika ali meni se čini da više govori o stanju na našoj medijskoj sceni nego što analizira i govori o proizvodnji energije.

Činjenica je da se unatrag dosta vremena može uočiti krajnje neobjektivno informiranje o baš svakom potezu aktualne vlasti i senzacionalizam. Isto se iz privatnih preselilo i u tzv. javne medije. Ponekad je i bolno gledati dnevnik HTV-a. Je li to posljedica nesmiljene borbe za gledanost ili nešto drugo, veliko je pitanje.

Zbog masovnosti pojave, čini mi se čak kako čelnici najveće oporbene stranke naplaćuju neke stare dugove. Nije mi jasno kako bi se drugačije uopće moglo objasniti da baš niti u jednom potezu vladajućih taj "javni servis" ne nalazi opravdanu svrhu ili bilo što pozitivno. Sad je riječ o tih nekoliko lipa za obnovljive izvore energije, neki dan o eliminiranju "mrtvih duša" iz mirovinskog sustava a što je sve bilo ranije, zna se.

Ovo što uočavam nikako ne znači da je sve što vlada poduzima ispravno. Ne znači čak ni da je većina toga u redu. No činjenica je, i osnovna logika to dokazuje, da ipak nije istina kako baš ništa što vlada napravi ili kaže nije potrebno i u redu. A čitajući, slušajući i gledajući naše medije, sugerira nam se upravo to. I onda, logično je iako se ne spominje explicite, da bi Karamarko i Brkić bili sam spas s neba. Užas!

B-52

Tko je glasao

No činjenica je, i osnovna

No činjenica je, i osnovna logika to dokazuje, da ipak nije istina kako baš ništa što vlada napravi ili kaže nije potrebno i u redu. A čitajući, slušajući i gledajući naše medije, sugerira nam se upravo to.

HRT, institucija koja bi trebala biti javni informativni servis, prema Vladi često nastupa na posve neprihvatljiv način, na granici neprijateljskoga. Nitko naravno ne spori da treba izvještavati kritički o svim političkim faktorima. No dok je jedan aršin upotrijebljen za Vladu, drugi, posve obratan, ulizivački, za predsjednika republike, a treći, s često nepotrebnim razumijevanjem za opoziciju kad toga razumijevanja nema za poziciju, HRT neće postići ni ugled ni gledanost, i na taj način zapravo šteti demokraciji.

Tko je glasao

I onda, logično je iako se ne

I onda, logično je iako se ne spominje explicite, da bi Karamarko i Brkić bili sam spas s neba. Užas!
Nije ti jasno zašto se Karamarko javlja manje od Milanovića? Jer ga se jede za doručak od strane svih i svakog čim zine, s jednakim elanom i žarom kao i Milanovića.

Di je Kalmeta da nema Livakovića? Di je Milinović? Di je Jandroković? Di je Šeks da nema vječnog ustavnog ručka jedenja govana.

Sereš kolega...

Tko je glasao

Volio bih da je jasno i drugima

Jedno je univerzalno pravilo političkog marketinga:

u vječitom sukobu pozicije i opozicije - što šteti jednome, koristi drugome ... čak i kad se taj drugi ne pojavljuje

Znajući vlastite slabosti, Karamarko izbjegava javne nastupe - osim u strogo kontroliranim uvjetima. Njegov posao zdušno odrađuju drugi, formalno nepovezani s njegovom strankom.

U uvjetima dvostranačja, zna se kamo to vodi.

B-52

Tko je glasao

U uvjetima dvostranačja, zna

U uvjetima dvostranačja, zna se kamo to vodi.
Derz no dvostranačje, postoji pozicija stvorena od strane CK SKH u obliku SDP-a, HDZ-a i HNS-a. Trenutno je na vlasti koalicija tri stranke na način da se suverenu Todoriću prilagođava gospodarska politika preko ministarstava, dok "ključno" (takvim ga CK SKH vidi) ministarstvo obrane jeste izdvojeni pogon ministarstva gospodarstva kao što je to npr. M$ HRT, a za "obranu" države se brine HDZ preko institucija Stožera i Crkve za borbu protiv pederskog i židovskog razarajućeg kapitala/gospodarstva.

Tko je glasao

možda....

je autor previdio...
mi smo u rvackoj... "briga" o takvim fondovima povjerena je mladineu i sličnima (svako misec dana nova optužnica),,, izvjesne konjine u tzv. državnim agencijama, instalirane od sdphdzhnshsp umnika več u siječnju vele da su kvote popunjene (previše kandidata, a neće da plate proviziju, pardon, "stručno mišljenje")... wtf???
profesor

Tko je glasao

Ovo je previše površan

Ovo je previše površan pristup ovoj temi, malo si se opustio u zadnje vrijeme. Čitam te pa se malo čudim.

Energija iz obnovljivih izvora se subvencionira. Što znači da mi plaćajući tu razliku u cijeni plaćamo nekoga, neku industriju koja inače nije konkurentna da može poslovati. Da ta industrija može otvarati radna mjesta, vrlo skupa radna mjesta u razvoju te tehnologije itd...

Ako mi uvozimi tehnologiju kojom proizvodimo struju iz obnovljivih izvora, to onda znači da mi subvencioniramo ne samo uvoz, nego i otvaranje novih radnih mjesta u primjerice Kini i Njemačkoj. I dugoročno se obavezujemo da ćemo to raditi otplačujući te kapacitete.

U Hrvatskoj ima smisla graditi vjetroelektrane samo ako ih mi i proizvodimo. Što je moguće, ali trenutno nije slučaj jer se mahom uvoze.

Kad si već uzeo primjer Njemačke, onda usporedi koliko su od te instalirane snage sami i razvili i prozveli i na tome otvorili novih radnih mjesta. Te koliko ti isti Nijemci vrše pritisak na naše poduzetnike da se kupi njihova oprema, koliko prijete prijavama DOH-u itd... kad nisu zadovoljni nekim natječajem itd...

Bio je jedan zanimljiv slučaj gdje su Nijemci htjeli povezati naše otoke sa hidroavionima, sve bez natječaja naravno. A mi bi trebali subvencionirati te linije, dok bi oni proizvodili avione. Koji su tu pritisci bili.

Tko je glasao

@Papar:

Ovaj dnevnik je kratak, nije studija - dakle naravno "površan" je.

Energija iz obnovljivih izvora se subvencionira.
SVAKA energija se subvencionira u SVAKOJ državi na svijetu. Nešto o tome u članku O subvencijama u energetici: slobodno tržište radi u korist obnovljivih. Zamijetite, da kao izvore ne navodim nekakve alternativce, nego IMF, IEA, Bloomberg isl..

Ovdje npr. konkretno, imamo feed-in tarifu: proizvođačima iz obnovljivih garantira se otkup sve proizvedene električne energije po fiksnoj tarifi. To se pak plaća iz posebnoga fonda, posebno se iskazuje na računu, i onda se ljudima čini da je to dodatni namet na normalnu cijenu.

Međutim, vrlo sličan angažman postoji za Plomin 2, te se također nudi i za Plomin C. Isti mmodel FiT u mnogim je zemljama predviđen i za nuklearne elektrane. Ništa posebno, dakle.

Naravno, postoji velika razlika: državne potpore za obnovljive su usmjerene na tehnologije koje su još u razvoju. Zahvaljujući državnim potporama, nove tehnologije se šire puno brže, nego što bi bez njih. Da vodeće države nisu ulagale goleme sume u razvoj nuklearne energije, pitanje je bismo li i danas imali komercijalne nuklearne reaktora.

Učinak je dobar, što pokazuju brojne analize, npr: Innovation in Renewable-Energy Technologies Is Booming

U Hrvatskoj ima smisla graditi vjetroelektrane samo ako ih mi i proizvodimo.
Mislim da bismo uvjetovanjem kršili pravila WTO. Inače, Končar proizvodi vjetroagregate i izgradili su jednu vjetroelektranu. Imali smo tri tvornice solarnih panela, jedna još postoji i gotovo sve proivedeno izvozi.

Ima smisla ulagati u obnovljive iz raznih razloga. Recimo, jer nam je to obveza kao članice EU (brojčana obaveza 2020., uz plaćanje penala ako ne ispinimo). Jer imamo obveze i vjerojatno ćemo imati i dalje prema UN (klimatske pormjene). Jer se štedi novac za uvoz ugljena ili plina...

Što se uvoza tiče - poznato je da su u jeku ogromnog instaliranja solarnih panela u Njemačkoj, propadali njemački proizvođači, jer su Kinezi osvajali svjetsko tržište niskim cijenama. E sad, Kinezi su opremu za proizvodnju kupili od Nijemaca...

Mi nikad više nećemo imati neku spektakularnu industriju, ali nešto valjda ipak možemo upecat, kao nekakvi kooperanti. Svijet danas ulaže u obnovljive, sada je recimo nova velika tema sustavi pohrane energije (vidi članak: Studija: pohrana (električne) energije – industrija u eksplozivnom rastu. Možemo se priključiti ili se duriti sa strane...

Tko je glasao

Mi nikad više nećemo imati

Mi nikad više nećemo imati neku spektakularnu industriju, ali nešto valjda ipak možemo upecat, kao nekakvi kooperanti.

Zato što imamo previše pijavica , a premalo radnika. Uhvati se ti projekta i osmisli npr. hrvatsku vjetroelektranu ili male hidroelektrane na Korani i sličnim mjestima koje će se uklopiti u prirodu (oživljavanje mlinova na Korani bi bio pun pogodak...) , a ne samo tražiti novac. Gdje Vam je kraj? I ja sam protiv tih 3,5 lipa jer većina ide za plaće dikliča u kancelarijama KOJI PRSTOM NISU MRDNULI niti napravili jedan PROJEKT... Nema smisla nešta plaćati kada nikakve koristi od toga...

Imao sam prilike slušati prije par mjeseci u Vinkovcima gospodina pojačeg iz Ekokvarnera i svako moje pitanje zašto ne napravimo to mi isprika je bila to mi ne možemo , to će stranci uraditi ,a mi ćemo papirologiju riješiti. Kasnije od prijatelja koji je vodio taj sastanak čujem da se tu tolika lova vrti , da je njima u interesu samo da proguraju strane igrače kako bi bile kasnije i udruge pogurane...

PS. moram reći nisam pisao gotovo mjesec dana i uviđam pad kvalitete pollitike.com, od toliko tema nitko nije se uhvatio kvalitetnog materijala od rastrošosti političara (auti...) , do ove gluposti sa mirovinama (lijena glomazna administracija...).

Justice for all !

Tko je glasao

pad kvalitete

Sad si se ti vratio pa će i kvaliteta brzo doći na staro.

Tko je glasao

Mirela i vjetar

Ti si autor dnevnika o predstavljanju nove političke stranke na hrvatskoj političkoj sceni.
Da vidimo kako novi politički vizionari, navodno "lijevi", pa još k tomu i "zeleni" pristupaju temi obnovljivi izvori energije.
Dokumenat se zove Program stranke, podtema je politika održivog razvoja, a tema Održiva energetika. Nakon par diletanstkih rečenica o OIE, slijedi bombastičan i vizionarski zaključak:

Za koje desetljeće morat će poput drugih europskih država ići prema 80% ili čak 100% korištenju OIE, ali do tada paralelno će razvijati alternativne i klasične izvore energije slijedeći načelo sigurnosti opskrbe. Stoga Hrvatska u sljedećih desetak godina treba raditi na realizaciji plinskih termoelektrana s najboljom energetskom učinkovitošću i okolišno najprihvatljivijim tehnologijama.
Vidiš, koja je to preciznost. "Za koje desetljeće", pa "poput drugih europskih država" idemo u OIE, a do tada gradimo plinske termoelektrane slijedeći princip "sigurnosti opskrbe", jer plina imamo u izobilju.
Kakav vjetar, kakve feed-in-tarife, zeleni ljevičari su odlučili - plin!

Tko je glasao

@Hlad: pa, da su mene pitali...

... bilo bi tu, u najmanju ruku, puno više preciznosti.

Tko je glasao

da se ne bi krivo razumjeli,

da se ne bi krivo razumjeli, ja jesam za obnovljive izvore i ne protivim se naknadi. Želim da se grade u prvom redu vjetroelektrane, ali isključivo domaće proizvodnje.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci