Tagovi

Vlada metodom srp i čekić rješava inflaciju

Hrvatskoj su došli na naplatu nestručnost, kriminal, korupcija i bezakonje. Vanjska politika proglašena je nevjerodostojnom od strane EU. Iza diplomatske nevjerodostojnosti krije se nesposobna i pokvarena diplomacija koja nije dorasla zadacima koji su stavljeni pred nju. Ta nesposobna diplomacija nema podršku reformi koje su nužne za ostvarivanje diplomatskih napora.

Unutarnja politika rezultirala je godišnjom inflacijom od prevelikih 5,8%.
U tu inflaciju ugrađena je korupcija u brodogradnji, korupcija u cestogradnji, pljačke državne imovine, prodaja državnih dobara, nesposobna i korumpirana državna uprava, katastrofalno pravosuđe.

Inflaciju pomaže i kriminalno stanje svega što je u vlasništvu ili djelomičnom vlasništvu države. Tim sustavima rukovode “stručnjaci” koji su došli po političkom ključu. Njihov jedini zadatak je zadovoljavanje političkih mentora. Ti “stručnjaci” ne mogu odgovarati za kriminal koji su počinili, za štetu koju su počinili radnicima i građanima, za izgubljeni profit koji nisu ostvarili. Politički mentori imaju vlast nad “neovisnim” pravosuđem i štite svoje “stručnjake” koji im mračnim kanalima pune stranačke i privatne blagajne. Da bi ih se zaštitilo montiraju se sudski procesi, provode tajne istrage, zlostavljaju svjedoci, proganjaju novinari...

Glavni strateg takve države je predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader. Svojim retoričkim sposobnostima i uvjerljivim nastupima četiri godine obmanjivao je hrvatsku i svjetsku javnost o uspjehu svoje bezgrešne politike i svojih genijalnih gospodarskih dostignuća. Ta obmana došla je do svoga kraja, maske su pale. Zabilježena je inflacija, zaustaljeni prgovori, zamrznuta financijska sredstva.

No, Ivu to ne smeta, ide čovjek dalje. Nastavlja on sa svojim igrama i lažima. Formirao je novu Vladu. Iz vlade je isključio stručnost i znanje. Vlada oslobođena pameti i stručnosti krenula je u rješavanje inflacije i problema sa EU. Prigovore upućene od EU ublažili su “velikim” dostignućima koja su postignuta za ulazak u NATO. Tako su premjera NATO čelnici hvalili za reforme i EU pregovore.

Foto: portal VladeInflaciju rješava metodom srpa i čekića, odnosno dogovorne politike. Uz pomoć svojih naivnih partnera, poslodavca i sindikata, osniva povjerenstva koja bi trebala utvrditi ono što već svi znaju, da je povećanje cijena uzrokovalo inflaciju. Eto i čuda, povjerenstvo je “otkrilo” da je najviše poskupjela hrana. Tome su se, kako bi narod rekao, čudili k'o pura dreku. Ali čudu nikad kraja, povjerenstvo je odlučili da se sa trgovcima i proizvođačima dogovori smanjenje cijena? Lijepo, zadatak treba provesti drug Polančec. Uz Polanćeca zadatak je dobio i ministar financija, on bi trebao sa bankama dogovoriti smanjenje kamatnih stopa.

Nažalost, problem neće riješiti smanjenje cijena proizvoda ili trgovačkih marži. To je samo pretakanje iz šupljeg u prazno. Uzimanje od plaće radnicima koji proizvode i trgovcima ne rješava problem. Inflacije je rezultat prvenstveno loše vladavine vlade, lošeg saborovanja sabora i jako lošeg suđenje pravosuđa. Sve to ugrađeno je u hrvatski proizvod, sve to treba izvaditi iz proizvoda. Da bi se propadanje u državi zaustavilo i pokrenulo u smjeru oporavka bit će potrebno puno znanja, znoja i odricanja. Bit će potrebne reforme i promjene.

Za početak trebali bi svi predsjednici sudova dati mandate na raspolaganje. Utvrditi uvjete i raspisati izbore za nove predsjednike sudova. Novo izabrane suce treba imenovati za predsjednike sudova i dati im zadatak da provedu reforme u tim sudovima.

Na isti način potrebno je provesti odabir i imenovanja svih upravitelja i direktora u državnim ustanovama i poduzećima. Novi direktori trebaju izvršite reforme, restrukturiranja i reorganizacije. Sve navedeno sa ciljem uspostave pravne države, suzbijanje korupcije i uspostave reda u državi.
Kada se ostvare te promjene, stvoriti će se uvjeti za uspostavu zdravog tržišnog gospodarstva.

Dali je ova vlast, vlast Ive Sanadera sposobna za provedbu svega što je potrebno?

Vjerujem da nije. Ova ekipa u proteklom mandatu nije samo bila nestručna i grješna, ona je bila nemoralna. Prvenstveno je radila na svojim intersima. Kao takvi nemoralni i nestručni, Ivo i njegova većina ministara nisu ti koji bi znali i mogli provesti reforme.

Dali postoji neka druga snaga koja bi Hrvatsku povela prema nužnim promjenama?

Bojim se da takva druga snaga trenutno ne postoji. Postoje kvalitetni, sposobni i stručni pojedinci koje nema tko organizirati i povesti. Ovo što zovemo oporbom, oporba je i sama sebi. SDP i HNS ne vide što se događa, ne znaju što treba napraviti. Oni su svojim neradom četiri godine hranili i njegovali inflaciju, korupciju i EU nevjerodostojnost. Kao takvi teško da mogu povesti u nužne promjene. Oni bi željeli biti poput druga Ive, “use, nase, zase, podase”.

Komentari

Ima li druga snaga? Pitaš

Ima li druga snaga?
Pitaš se da li ima neka druga snaga koja bi provela reformu.Ima ima i te kako.To je opljačkana masa obespravljenih i popljačkanih:treba samo da se pojavi neka nova 101(radio 1o1,pa preko Jelačić placa do Markova trga.Samo što dalje da budu sindikati od toga.U njima su sve sami dupelisci uljuljani u fotelje i visoke plaće-

Tko je glasao

Ako će biti ko 101 onda

Ako će biti ko 101 onda opet ništa od toga. Samo još jedan cirkus sa dimnim efektima. Zamagljivanje stvarnih problema...
Svaka čast stojedinici, latinici, šprajcu, klauškom i još nekima, ali sve je to bijedno, sve su to sitni napasnici koje veliki biljožderi otresu jednim laganim zamahom repa...

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Umjesto srp i čekić

Umjesto srp i čekić predlažem srk i čepić.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Možda se je negdje v

Možda se je negdje v Zagorju rodil novi Matija Gubec pa srpom i čekićem krene rješavat vladu....
PS... Dudek, u doba srpa i čekića moji su živjeli dobro, skromno ali dobro... i ne vidim gdje je tu problem... to su simboli seljaka i radnika....

Tko je glasao

Ako je tvojima bilo prije

Ako je tvojima bilo prije dobro, ne vjerujem da im je i sada lošije. Skromno i nitko ih ne dira. Čak mogu i trkeljati razne gluposti, što prije baš i nisu mogli. No, nisu shvaćali da od toga i nema neke koristi, pa im to i nebi tolko falilo.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

pa gle kad su sa 45 godina

pa gle kad su sa 45 godina ostali bez posla zahvaljujući novoprodošlom kapitalizmu i kad više nisu mogli naći posao nego su ih "bacili" u prijevremenu nebi baš rekel da im je i dalje dobro.... nekima očito je....

Tko je glasao

Da su bili sposobni i imali

Da su bili sposobni i imali znanja - ne bi ih bacili u prijevremenu. Ali obzirom da su bili "radnici socijalizma" i posao im je bio osiguran samo zato jer produktivnost i optimalnost troškova u planskom poduzetništvu nije bio čimbenik oni su radili i uvjereni da su potrebni

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Ako se netko navikao na srp

Ako se netko navikao na srp i čekić i naučio pod njim raditi, teško se toga odviknuti i raditi drugačije.

Tko je glasao

U Hrvatskoj imamo dogovor da

U Hrvatskoj imamo dogovor da se javno ne ističu simboli totalitarizama iz prošlosti.
Bilo bi korektno da iz dnevnika ukloniš zastavu SKJ.

Tko je glasao

U Hrvatskoj imamo dogovor da

U Hrvatskoj imamo dogovor da se javno ne ističu simboli totalitarizama iz prošlosti.
Bilo bi korektno da iz dnevnika ukloniš zastavu SKJ.

Ovo što je objavljeno u djevniku nije zastava, isto tako tekst u dnevniku ne velića to doba, već naprotiv osuđuje metode koje su trebale biti prošlost.
Inaće rado bi da smo sa dobom komunizma rašćistili, da smo utvrdili greške i krivce. Umjesto toga velika večina političara sa srpom i čekićem u srcu instalirala se u politiku i još žešće uništavaju sve što ulove. Tu ne mislim samo na jednu partiju, ima ih svugdje.

Tko je glasao

Dali postoji neka druga

Dali postoji neka druga snaga koja bi Hrvatsku povela prema nužnim promjenama?
Bojim se da takva druga snaga trenutno ne postoji.

Milka Planinc ? Ima iskustva sa ovakvim situacijama, nedavno se je nudila, iznosi da je sa zapadnim vladama uspostavljala odlične odnose, nepokolebljiva na pravom putu, osobno ju je promovirao Vladimir Bakarić a Fric Krleža ljubio ruke.

I k tome ovih beskraj drugih je nekom magijom tako nemoćno oko ekonomije da je muka gledati. Non stop se forsaju bez kraja i konca a potpuno zakaažu svaki put kada nailaze bilo kakve ciklone, koje vidimo i mi laici kada se ni amaterski ne bavimo takvom meteroologijom. Zašto uopće plaćamo toliko toga za takvo nepotrebno mučenje i zbunjenost, nije humano da se ljudi toliko forsaju i da su zbunjeni a i šteta novca za to.

Tko je glasao

I opet su prekršili

I opet su prekršili zakon...onaj o zaštiti tržišnog natjecanja...cijene se ne smiju dogovarati, pogotovo ako su igri ovi veliki poput Agrokora. Nikog nije briga što je prekršen zakon, a sindikalci nam poručuju kako moramo biti zadovoljni s nekakvom uštedom od par lipa po proizvodu. I sad neka mi netko kaže da Sanader nije genijalac u odnosu na sve ove likove koje glume socijalne partnere, a samo traže razlog da opet ne bude prosvjeda. Ustvari, bit će ih, ovih za Cvjetni trg...to je sad postao najvažniji problem u državi :-)

Tko je glasao

I sad neka mi netko kaže da

I sad neka mi netko kaže da Sanader nije genijalac u odnosu na sve ove likove koje glume socijalne partnere, a samo traže razlog da opet ne bude prosvjeda
Bojim se da Sanaderu uzalud genijalnost za prikrivanje istine, inflaciju ne može sakriti. Povečanje cijena svi osječamo, plaće ne može povećati osim ako štampa kune. Građansko nezadovoljstvo je sve veće i bunt neće sprijećiti korumpirane sindikalne zvjezde.
Sječamo li se još Kunsta koji je ušao u Sabor na listi HDZ-a. Čovjek je četiri godine čuvao leđa vladi i dobio zasluženo mito.

Tko je glasao

Naravno da ja ne mislim da

Naravno da ja ne mislim da je Sanader genijalac. Time sam samo htjela reći koliko su ovi drugi jadni jer se slučajno ili namjerno bave sa svim drugim, samo ne sa stvarnim problemima. Ispalo je da Sanader i njegova svita zombija nešto radi i zamislite rezultat tog rada je to da će se u našim novčanicima naći 70 kuna. Nitko ne pita zašto nisu slušali Rohatinskog u 11.-om mjesecu prošle godine (tada su mu se izrugivali), zašto su prekršili zakon o zaštiti tržišnog natjecanja kad su išli dogovarati cijene, što će biti početkom ljeta kad poskupe struja i plin, itd.,itd. Umjesto toga, svi se već danima zabavljamo Cvjetnim trgom kao da je to najvažnija stvar u državi. Ako je suditi po onome što je rekao O. Matijašević, da moramo biti zadovoljni s uštedom od 70 kuna, sindikalci će doći prosvjedovati zbog trga, ali zbog standarda očito neće.

Tko je glasao

Građansko nezadovoljstvo je

Građansko nezadovoljstvo je veliko, i to nije ništa novijeg datuma. Možda se sada nešto sitno pojačalo, ali bunta sigurno neće biti. Možda kakvog dodatnog prešetavanja sa dječjim trubicama (možda čak strašnih 50 000 trubica). Veliki manipulatori će prebroditi i ove, sitne privremene teškoće. Malo krpamo ovdje, malo ondje, malo gasimo požar, malo skrećemo pažnju na "veće" probleme itd. Uglavnom, na balkanu ništa novo...

Jednom sitnozuban, zauvijek sitnozuban :)

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

Koliko vidim ti si sam

Koliko vidim ti si sam protiv svih, nedaj se smetati, uživaj.

Tko je glasao

Nisam ja sam, svi smo mi tu

Nisam ja sam, svi smo mi tu negdje. Svijet sitnozubana. Jedino što ja nisam opčinjen vlastitom veličinom, poput nekih likova ovdje...

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

# Kad ljubav postane zapovijed, mržnja može postati užitak.

Tko je glasao

marin držić "vlada

marin držić

"vlada oslobođena pameti i stručnosti krenula je u rješavanje inflacije i problema sa EU" - potpuno se slažem - preneseno sa mucke
dnevnika

virtualno članstvo - virtualna vlada - iwo jima hologram, he he

citat iz neovisnog stručnog članka:
dakle, iako je na temelju provedenih analiza punopravno članstvo
ekonomski najbolja opcija, Hrvatska bi trebala biti otvorena za mogućnosti “virtualnog članstva” kao što je politička integracija, ekonomska integracija i sudjelovanje u usmjeravanju odluka bez punopravnog članstva.
neki modeli i sektori za moguću ekonomsku integraciju i institucionalnu
suradnju predočeni su u okviru 1.
Okvir 1. Mogući modeli virtualnog članstva
1. Ekonomska dimenzija
1.1. Trgovina i tržišta
Zona slobodne trgovine
Carinska unija
Jedinstveno tržište (i izbjegavanje odnosa središte -
periferija)
1.2. Monetarni režim
Polufiksirani paritet s eurom
Fiksni tečaj prema euru
Euro kao paralelna valuta u privatnom sektoru
Puna eurizacija
2. Institucionalna dimenzija
Politički dijalog
Sudjelovanje u usmjeravanju odluka, ali ne i u odlučivanju*
Implicitno sudjelovanje u odlučivanju**
Status promatrača u tijelima EU – npr. u Ekonomskom
i socijalnom odboru, Odboru regija
Priznavanje nadležnosti nekih institucija EU, npr.
Europskog suda

marin držić

Tko je glasao

No, Ivu to ne smeta, ide

No, Ivu to ne smeta, ide čovjek dalje. Nastavlja on sa svojim igrama i lažima.

Više od toga što Drivo ide dalje me brine jer i mediji idu dalje.

Dok mediji zdušno surađuju na banaliziranju gospodarskih i političkih problema koje nam je priskrbila Sanaderova vlada i dok se novinare koji su spremni javno postaviti suvislo pitanje o tome kako su "impresivna postignuća" iz prošlog mandata preko noći postala izazovi može nabrojiti na pola prstiju jedne ruke, nema šanse da javnost postane senzibilizirana na nakaradu koja nam se svakodnevno nudi umjesto smislene politike iole sposobne vlade.

Zato čemo i mi "ići dalje" ...sve dok ne odemo u ...

B-52

Tko je glasao

Potpuno točno. Može on

Potpuno točno. Može on ići dalje dok ima poslušnike, novinare, koji mu čuvaju leđa i bokove. Nisu ih u socijalizmu uzalud zvali društveno-politički radnici. Oni iz tog vremena su za ve, na žalost domet.
Takvi mediji zatupljuju i pacificiraju javnost. Mene samo muči do kad tako.
Hoće li se pojaviti makar jedan novinar, ako ne više njih koji će naći da se vrijedi briti za stavove.

Tko je glasao

Zato čemo i mi "ići dalje"

Zato čemo i mi "ići dalje" ...sve dok ne odemo u ...
Bojim se da brod zvan Hrvatska ima takve rupe da je potapljanje sigurno. Ovo što kapetan ivo pokušava rupe zaćepiti blatom je smješno.
Šteta je napravljena u prošlom mandatu i dobro je što će ova vlada snositi posljedice. Ne treba oćekivati da će se Hdz snaći i zaustaviti katastrofu. Oni će bauljati i na kraju pobjeći iz broda.

Tko je glasao

Šteta je napravljena u

Šteta je napravljena u prošlom mandatu i dobro je što će ova vlada snositi posljedice.

To je jedina dobra stvar u cijeloj priči.

Glede štakora, oni brod napuštaju prvi i signal su nadolazeće katastrofe. Ovi se drže, i grickaju, sve dok ičega ima. Možda nisu ni svjesni toga što slijedi?
Čudno, barem bi ova vlada morala znati koliko je sati. :))

Možda Martina Dalić? Ona bi već mogla biti. Žena je ipak stručnjak i do nedavno na izvoru informacija.

B-52

Tko je glasao

Jučer sam onako usput, iz

Jučer sam onako usput, iz druge sobe, slušao kako drIvo II na televiziji (ne znam kojoj) na sjednici vlade (valjda) dobiva izvještaj o broju mobilnih i fiksnih telefona po glavi stanovnika. Primijetio sam njegovo iznenađenje: "Hoćete reći, na 100 stanovnika dolazi 145 telefonskih linija!?" Prilog je završio iznenađenjem , ali nije uslijedio nikakav njegov komentar.
Čitam danas Jutarnji i vidim da ni tamo nema komentara već je samo preneseno kako je premijer bio iznenađen:
Ako se zbroje korisnici fiksnih i mobilnih telefona, ispada da u Hrvatskoj na 100 građana dolazi 145 mobilnih i fiksnih linija, što je bilo iznanađenje i za premijera Ivu Sanadera.
A zašto ste iznenađeni, gospodine premijeru? Ako ste pokrenuli Hrvatsku i sada idete dalje, pa trebali ste reći: gospodo, evo još jednog pokazatelja našeg uspjeha. Ovako, kada ste to ostavili visjeti u zraku, to zvuči kao Vidi, vidi, tu me zajebavate radi cijene kruha, a imate toliko telefona i mobitela!
Ne znam je li to moglo inspirirati dr.IvuII, ali Čehok (koalicijski partner) daje na svom blogu 21.1.2008. recept kako se nositi s inflacijom (http://ivancehok.bloger.hr/):
...drugi je mijenjanje navika življenja i vrijednosnih sustava iz kojih izviru obrasci ponašanja. Europski građani, počevši od naših susjeda, kupuju manje automobila, manje mobitela, manje troše na skupe impulse...
To priču kao čistu demagogiju analizira http://hdz-ekonomija.bloger.hr i kaže 28.1.2008.
Od 42 europske zemlje, Hrvatska se po broju mobitela po glavi stanovnika nalazi na 31. mjestu.
Nije li ovakav Čehokov i Sanaderov pristup suptilno nagoviješten početak "srp i čekić" akcije "stezanja remena" kao adekvatnog odgovora na ekonomske izazove?

(Inače obožavam kako dr.IvoII koristi ovaj termin "izazov" pa sam ga počeo i ja koristiti. Tako sam jučer rekao ženi: moram odvesti auto na servis, imali smo izazov na klinastom remenu ...)

Tko je glasao

imamo toliko puno telefona u

imamo toliko puno telefona u hr,da silnu mafiju i lopove nitko ne stigne prisluškivati,jer na toliki broj telefona tko će poloviti sve te razgovore:))

Tko je glasao

Nije problem u

Nije problem u prisluškivanu, jel u Njemačkoj ima više mobitela u prometu nego kod nas.
U Njemačkoj svaka kartica se može kupit samo uz osobnu i zna se kome pripada.

Tko je glasao

Primijetio sam njegovo

Primijetio sam njegovo iznenađenje: "Hoćete reći, na 100 stanovnika dolazi 145 telefonskih linija!?" Prilog je završio iznenađenjem , ali nije uslijedio nikakav njegov komentar.
A kako su se građani tek iznenadili kada su čuli koliko premjer ima satova. Samo satovi se računaju kao € po premjeru. Nisu li i ti satovi ugrađeni u inflaciju?

Tko je glasao

Veliki broj mobitela imaju

Veliki broj mobitela imaju države kojima je fiksna telefonija slabo razvijena. Tako u broju mobitela po glavi stanovnika prednjači Europski istok, osobito bivše zemlje SSSR-a. SAD imaju relativno mali broj mobilnih telefona, ili su bar dugo bila takva situacija, jer njihova mreža fiksne telefonije iznimno razvijena.
Ali što je s tim podatkom otkrio? Da ljudi imaju za telefon, a njemu plaču za kruh. Pa bravo. Da malo prošeta po cesti i popriča s ljudima, nao bi to i sam.
Upravo zbog toka, u mjere ekonomske politike NE SPADA dogovoranje za spuštanje cijena bilo čega. Nego se poduzmu prave mjere ekonmske politike, koje su poznate svakom ozbiljnijem ekonomisti. I obično se poduzimaju u paketu.

Tko je glasao

Upravo zbog toka, u mjere

Upravo zbog toka, u mjere ekonomske politike NE SPADA dogovoranje za spuštanje cijena bilo čega. Nego se poduzmu prave mjere ekonmske politike, koje su poznate svakom ozbiljnijem ekonomisti.
Evo i prvih rezultata "srp i čekić" metoda, Severovi sindikalisti izraćunali da je košarica pojeftinila manje od 1%.
Ne znam dali sam dobro razumijo ali na smanjenje cijena pristao je samo Konzum?

Tko je glasao

Pa to je mogao svatko sa

Pa to je mogao svatko sa pučkoškolskom matematikom izračunati, pače procjeniti. Nikakva novost. Tragedija su naši društveno-politički radnici, ili ti novinari, taj dogovor tako pompozno prenjeli, da niti jednom nije palo na pamet ići korak naprijed i u tom istom članku odmah prezentirati ogromne domete dogovora.
A tko drugi osim Todorića ima intersa i potrebu da posluša Vladu. Svi ostali trgovački lanci su strani, i živo im se fućka za Sanadera i ekipu. A Todorić ima i tekakvog interesa, je Podravka je jako zanimljiva.

Tko je glasao

A zašto ste iznenađeni,

A zašto ste iznenađeni, gospodine premijeru? Ako ste pokrenuli Hrvatsku i sada idete dalje, pa trebali ste reći: gospodo, evo još jednog pokazatelja našeg uspjeha. Ovako, kada ste to ostavili visjeti u zraku, to zvuči kao
Vidi, vidi, tu me zajebavate radi cijene kruha, a imate toliko telefona i mobitela!/

Ima Ivo pravo. A tek da mu kažu koliko narod ostavi u kladionicama....
Narod troši neracionalno i zbog toga ne treba vlada raditi intervencije po prehrambenoj industriji. Što? Neka se malo pekari, mesari i uljari obogate na većim profitima kao što se telekomunikacije bogate zadnjih 10 godina...

Pa ako je narodu do ulja i kruha - neka odjave koji mobitel po obitelji i biti će i viška novaca...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

A tek kad premijer vidi

A tek kad premijer vidi koliko ljudi je bilo na skijanju, pa koliko se kupuje novih automobila, pa turistički aranžmani na Baliju, pa skupocjeni satovi, jahte, vikendice itd. ... kada se to sve zbroji na svakog stanovnika otpast će ponešto. Evo, gledam dvoje - troje stalnih posjetitelja kontejnera ispred moje zgrade. Dovezu se u Audiju, kopanje po kontejneru stalno im ometa zvonjava mobitela ... ma užas jedan. A početkom siječnja nisu se pojavljivali, vjerojatno su bili negdje u Austriji ili Švicarskoj na skijanju. A na tržnici kad je HDZ besplatno dijelio ribice u kampanji nije se moglo proći od parkiranih bembara, a zvonjava mobitela te gomile koja je stajala u redu za besplatan obrok bila je jednostavno nesnosna ... i onda su one masne papire od ribica na koje su čekali pola sata unosili u kladionice.

Tko je glasao

Ma daj, nemoj te demagogije

Ma daj, nemoj te demagogije iznositi kao argumente realne situacije... Zagreb je veliki grad, ima svega pa mora biti i beskučnika i kontejnera i siromašnih i jako siromašnih...

ali pogledaj ukupnu sliku. Ima se na sve strane....mobiteli, shopping molovi, automobili, skijanja, kafići,
Da, nismo Švicarska ali nismo niti Afganistan...
Svi hoće više - dobro, to odobravam. Pa neka se doškoluju, neka rade dodatni posao, ima mogućnosti...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Bijesni, Hrvatska nije samo

Bijesni, Hrvatska nije samo Zagreb pa ti zbog te širine pogleda nedostaje ukupna slika na koju se pozivaš.
Riješenja problema su ti zaista genijalna:
Pa neka se doškoluju, neka rade dodatni posao, ima mogućnosti...
Znači, svi se problemi mogu jednostavno riješiti:
- nezaposlenost: neka se zaposle
- niska obrazovna razina stanovništva: neka se doškoluju
- nizak standard: neka se zaposle u dobrim firmama ili neka otvore svoje ...
No, pustimo sad to, vratimo se suštini: činjenica je da je vlada zanemarivala sva upozorenja o nadolazećim problemima (sjeti se Šukera: MMF upozorava? Ma neee, sve je u redu. Rohatinski upozorava? Ma neee, katastrofičar, luzer, pojma on nema.) Ja nisam ekonomista i ne znam kako se prepoznaje i suzbija nadolazeća inflacija, vjerovat ću Jurčiću koji kaže za Feral:
Dok su se mogla čuti upozorenja da inflacija polako klizi – točnije, bila je to tzv. puzajuća inflacija – nisu se na to obazirali. Čak i kad je Rohatinski to najavio, ponijeli su se kao da je to vidio u kristalnoj kugli, kao da je riječ o čaranju-baranju... Oni ne znaju što je to analitika, i kako ona može pokazati stanje. ... S druge strane, indikatori inflacije danas se u ekonomiji jako dobro poznaju.
Pogotovo ako imate dobar informatički, odnosno statistički sustav, ako znate strukturu gospodarstva, potrošnje itd. Iz te strukture gledamo kako se kreću pojedini elementi, neki od njih kao rezultat domaćih kretanja, a neki pak stranih. Iznenađenja za stručne analitičare, ako nisu zarobljeni u ideološke, stranačke okvire, de facto ne bi smjelo biti.

Činjenica je da vlada nije na vrijeme reagirala, a ove sadašnje piškiti-kakiti mjere i traženje krivaca u sunčevim pjagama i rasplodnim ciklusima komaraca u Indoneziji samo su bacanje prašine u oči. Ako se inflacija zaista može riješiti tako kako to čini Ivina kazališna družina, onda ne znam zbog čega se svjetski ekonomisti uopće plaše velike inflacije ... pa to se tak jednostavno riješi.

Tko je glasao

moram odvesti auto na

moram odvesti auto na servis, imali smo izazov na klinastom remenu ...)
znaći poćelo je "stezanje remena" za poćetak klinasog :)
Što se telefona tiće hrvatska baš i ne stoji jako dobro. T-com je dugo vremena imamo i još ima monopol, cijene telefoniranja su visoke. Telefonsku mrežu izgradili su građani a država i t-com im prodaju dionice. Mudrinić sa svojim patentom nam se smije a premijer se svemu čudii.

Tko je glasao

moram ti skrenuti pažnju da

moram ti skrenuti pažnju da si propustio poantu. ne možeš zbrojiti 104 mobilne linije na 100 stanovnika sa 41 fiksnom linijom na 100 stanovnika. to može samo sanader, kao i novinari koji prate vladu. naime čitao sam taj izvještaj u večernjem listu i nigdje se novinarka nije ogradila već prenijela sanadera kao da je to neupitno.

Tko je glasao

Zapravo mi i nije bila

Zapravo mi i nije bila namjera baviti se točnošću statistike o telefonskim priključcima, već činjenicom kako se među krivce "na mala vrata" uvodi i rastrošan narod.
A evo još jednog bisera koji sam čuo danas na 101 (Aktualac). Ne mogu citirati (nadam se da će to osvanuti i u tiskovinama), ali smisao je bio ovaj: poskupljenje hrane u Hrvatskoj uvjetovano je i poskupljenjem hrane na svjetskom tržištu jer se broj stanovnika na Zemlji povećava, a obradive površine ostaju iste.
I sve se to dogodilo unutar pet mjeseci (to ne kaže drIvoII već ja tako nastavljam njegovu misao).
Summa summarum, do sada su krivci pronađeni u: proizvođačima, trgovcima, Rohatinskom, poskupljenju nafte na svjetskom tržištu, Bandiću, rastrošnom narodu, globalnim demografskim kretanjima ... s nestrpljenjem očekujem što će biti sljedeće? Gospon teatrolog je maštovit i ne sumnjam da će iz njegove radionice opet izaći nekakva zabavna i poučna prispodoba.

Tko je glasao

u pravu si, ja sam promašio

u pravu si, ja sam promašio poantu, ali sam htio ukazati na sanaderovu pogrešnu logiku.

Tko je glasao

Gospon teatrolog je

Gospon teatrolog je maštovit i ne sumnjam da će iz njegove radionice opet izaći nekakva zabavna i poučna prispodoba.
Očito će Sanader osobno zamjeniti Kirina u Jubito sapunici :)

Tko je glasao

bankari ipak nisu pristali

bankari ipak nisu pristali na snižavanje kamata. zanima me kako bi prka objasnio ekipi u rimu da se moraju lišiti npr. 50 milijuna kuna jer tako traži sanader. :)

mada vidim da će na sljedećem sastanku šukera i bankara biti i rohatinski, pa ako on malo popusti, mogli bi popustit i bankari. samo što je poanta suzbijanja inflacije da se ne popušta, već steže.

Tko je glasao

Pa pojasnio im je da će

Pa pojasnio im je da će sigurno više koštati ako porezna uprava počne ozbiljno provoditi zakone RH. Europa će to odmah shvatiti.
A mi i tako mislimo da oni rade profesionalno, i naravno, da znaju što rade.

Tko je glasao

Nastavlja on sa svojim

Nastavlja on sa svojim igrama i lažima. Formirao je novu Vladu. Iz vlade je isključio stručnost i znanje.
Da li zelis reci kako je Kirin predstavljao strucnost i znanje jer je on iskljucen iz vlade. Mozda si trebao napisati i sa novom vladom nastavljena je vladavina podobnih klimoglavaca a ne strucnih.

Tome su se, kako bi narod rekao, čudili k'o pura dreku.
Jos se negdje kaze i kao picek glisti. No znacenje je isto.
Za početak trebali bi svi predsjednici sudova dati mandate na raspolaganje. Utvrditi uvjete i raspisati izbore za nove predsjednike sudova. Novo izabrane suce treba imenovati za predsjednike sudova i dati im zadatak da provedu reforme u tim sudovima.
Tko ce ih natjerati?

Dali je ova vlast, vlast Ive Sanadera sposobna za provedbu svega što je potrebno?
Vjerujem da nije. Ova ekipa u proteklom mandatu nije samo bila nestručna i grješna, ona je bila nemoralna. Prvenstveno je radila na svojim intersima. Kao takvi nemoralni i nestručni, Ivo i njegova većina ministara nisu ti koji bi znali i mogli provesti reforme.

No postoji jedna caka u demokraciji. Njima je dovoljan broj biraca dao povjerenje. Mozemo mi lamentirati nad tom cinjenicom i nad gluposcu mase i nad manipuliranjem neosvjestenih ruralnih krajeva no cinjenice su takve.

Dali postoji neka druga snaga koja bi Hrvatsku povela prema nužnim promjenama?
Bojim se da takva druga snaga trenutno ne postoji. Postoje kvalitetni, sposobni i stručni pojedinci koje nema tko organizirati i povesti. Ovo što zovemo oporbom, oporba je i sama sebi. SDP i HNS ne vide što se događa, ne znaju što treba napraviti. Oni su svojim neradom četiri godine hranili i njegovali inflaciju, korupciju i EU nevjerodostojnost. Kao takvi teško da mogu povesti u nužne promjene. Oni bi željeli biti poput druga Ive, “use, nase, zase, podase”.

I sad je pitanje sto napraviti. Sa ovakvim zakljuckom odajes dojam beznadja jer oni na vlasti su lopovi a ovi u oporbi nisu nista bolji. Ja bih se sa tobom slozio u toj konstataciji jer u SDP-u nema niti S od socijalnog programa no pitanje je sto napraviti? Na koji nacin mene i slicne meni ili tebi pokrenuti i partijski uvezati oko zajednickih programa i jos sve to prezentirati tako da bi dobilo dovoljnu potporu medju glasacima i da mladi i strucni te oni koji nisu skloni kvarenju zauzmu pozicije s kojima bi mogli povesti nase drustvo u bolju buducnost. Ja osobno ne vidim neke organizirane snage koja bi to napravila. Ono sto nam preostaje to je da cekamo kad ce se svi ventili u kljucalom loncu socijalnog nezadovoljstva zapusiti te kad bujice radnika pocnu demonstrirati po ulicama gradova.
Tko je ono spomenuo revoluciju?

Tko je glasao

Na koji nacin mene i slicne

Na koji nacin mene i slicne meni ili tebi pokrenuti i partijski uvezati oko zajednickih programa i jos sve to prezentirati tako da bi dobilo dovoljnu potporu medju glasacima i da mladi i strucni te oni koji nisu skloni kvarenju zauzmu pozicije s kojima bi mogli povesti nase drustvo u bolju buducnost.
Tko će Hrvatsku povesti u bolju budučnost doznat će se brzo. Stanje je kritićno, lonac je pred eksplozijom i samo je pitanje trenutka kada će se morati izaći na ulicu. Dali će se "vođa" pojaviti na ulici ili će se pojaviti iz politike ne mogu znati. Rado bi da se na ulicu ne treba izaći, već da se ujedine snage nacionalnog jedinstva i zajedno pukušaju ispraviti deformacije u društvu. Najveće šanse za promjene imao je SDP, koliko su te šanse sada ne znam iako vjerujem da bi metla unutar sdp-a napravila čuda.

Tko je glasao

Ma kakva ulica, ovaj narod

Ma kakva ulica, ovaj narod može stoički otrpiti i mnogo veća sran.a...

Tko je glasao

Unutarnja politika

Unutarnja politika rezultirala je godišnjom inflacijom od prevelikih 5,8%.

Ne možeš tvrditi da je to jedini i glavni razlog.

U tu inflaciju ugrađena je korupcija u brodogradnji, korupcija u cestogradnji, pljačke državne imovine, prodaja državnih dobara, nesposobna i korumpirana državna uprava, katastrofalno pravosuđe.

Eto, to je naša država. Sigurno je barem jedan član tvoje bliže ili dalje rodbine dio navedenih problema...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Sigurno je barem jedan član

Sigurno je barem jedan član tvoje bliže ili dalje rodbine dio navedenih problema...

mogu si samo zamisliti gdje si ti na toj ljestvici

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci