Tagovi

Vlada kao pokajnik- Malo bi malo nebi

Siječam se kad je HDZ ,predsjednik Vlade i njegovi apartčiki napali guvernera NBH okrivivši ga za loše ekonomsko stanje u zemlji.-zbog čvrste kune koja potiče uvoz i golemog zamrznutog novaca koji su zbog kaznenih mjera za zaduživanje i inozemstvu banke morale pohraniti kod HNB.
No postupci Guvernera pokazali su se do danas proročanskim.
Pa to je vidio i ostatak razvijenog Svijeta.Gospodo iz Vlade učite Ministre finacija ponavljajte lekcije nije baš sve u životu tako smiješno kako se na Vašem licu vidi u medijima. Pa nije to zajebancija uz " belu".
Ministru financija ,(kojem nebih dao ni da vodi financijsko- računovodstveni sektor neke kompanije), tada je cijena novca bila važnija od guvernerove preporuke.
Danas , kad je znatno skuplje zaduživanje u inozemstvu i i kad je na svu sreću Guverner to spriječio, iako poskupljuju krediti ,što sigurno već sad utječe na investicije i na gospodarski rast, spriječena je u prvom valu globalne recesije ,nagla kataklizma hrvatskog gospodarstva. Guverner je nudeći državi zadužanje kod kuće imao već prije par godina na umu opasnosti globalne financijske krize, koja se rastom cijena inozemnog kapitala lako mogla odmah preliti u naše dvorište.Hvala bogu ,guverner nije bankama olakšao život koje su i ovako izmuzele hrvatske građane.Postavio je pravila igre ! Bravo ,Bravo !
Danas je velikom broju građana makar i ne bili "ekonomisti" ,jasno da godinama prikupljan ( mogu reći čudnim i ponekad do gluposti nepromišljenim potezima Vlade) deficit platne bilance kao i golemi inozemni dug , jasno je da je ranjivost hrvatske privrede velika a budučnost neizvjesna, iako su se Polančec i eksperti iz Vlade kleli da promjene i poremećaje u globalnim finacijskim tokovima neće imati večeg utjecaja na prilike u Hrvatskoj. Kako su bili kratkovidni ti naši Vladari naših sudbina još prije par mjeseci.

Dok su svi u koalicijskim partnerima pri Vladi ali i nažalost frigidni,uspavani Milovanovićevi poslušnici (s nekim časnim iznimkama u opozicijskim redovima koji znaju što govore ali ih čak ni u vlastitim redovima ne slušaju)
zadovoljni podjeljenim foteljama ,nitko ne" valja" previše jer im je Guverner zatvorio usta. Hvala Vam gospodine Guverneru Rohatinski. Nadam se da imate i plan B, tj. da će te povući još koji potez koji će nam pomoći ali i razuvjeriti Narod da Vlada zna što radi.

Nemojmo, samo dozvoliti ispriku jednog dana "Da je to sve cijena ulaska u Evropu". Ma nije valjda.
Kad će već jednom Hrvatska premostiti nesagledivi jaz između izuzetno birokratizirane ,bezidejne države i nove generacije mladih koji bi u svojoj smouvjerenosti trebali biti više pokretači razvoja nego politički poslušnici i poltroni koji čuvaju svoja radna mjesta koja su ima i tako već sada u pitanju.
Neki će možda ostvariti svoj cilj ali mnogi neće jer će biti prekasno.
Da će biti dugogodišnja stagnacija je već sad vidljivo.Jačanje inozemne potražnje i domaće ponude je zanemarena,što ukazuje da je posve glupavo poticati iluziju o tome da je moguće održavati kakvu takvu stabilnost hrvatske ekonomije.Pitanje koje se postavlja pred sve Vlade do sad ,je kako Vlada može svojom ekonomskom politikom olakšati naš položaj na međunarodnom tržištu da makar ostane na dosadašnjem nivou.Ulaganje u proizvodne kapacitete i razvoj "hrvatskog mozga"-kroz visoke tehnologije kasni, jako kasni.
Krajnji je čas snažan zaokret u Vladinoj ekonomskoj politici .Nemojmo stvarati više mitove.
Hramovi su podignuti ljudskoj gluposti, pa ni ja ne gradim infrastrukturne objekte u neizvjesnoj budućnosti nego preusmjeravam kapital tamo gdje ću ga barem sačuvati u školovnje sina ako ga već nemogu kapitalizirati ,upitnim dolaskom turista idućih ljeta.
I još nešto ako Vlade već sređuje fiskalnu politiku smatram da se treba uvesti bezrezervno porez na kapitalnu dobit na špekulativne kratkoročne transakcije.Itd.itd. ali mnogo je toga poznato samo treba stalno ponavljati ma koliko se to dosadano činilo.
Jedino me još muči ona " tko je jamio jamio je" njegov vlasnički portfelj će biti unesen u poreznu karticu i za takve sad počinje budućnost a ostali kojima je budućnost oteta već davno, oni poreznu karticu ne trebaju ,možda prije iskaznicu za javne kuhinje i socijalne pomoći.Vlada sjedi na tempiranoj bombi osiramašene srednje klase reče gosp. Jurčić.
Heellooo,Good Morning Mr. Johny San(ader)!

Komentari

Zanimljivo je licimjerstvo

Zanimljivo je licimjerstvo koje iskazuju Ivo Sanader II, Šuker i ostali članovi vlade kada čestitaju Rohatinskom. Nemojmo zaboraviti jesen 2007 i proljece 2008 godine kada je Rohatinski za neke "proročanski" a za neke vrlo znalački i mudro predvidio sve, od inflacije do krize, te kako su se na njega okomili lešinari iz banskih dvora...
Danas su ostali posrani. Eto čisto da se ne zaboravi nekoliko članaka koji podsjećaju na te izjave (mi Rvati lako zaboravljamo):

http://www.glasistre.hr/?5aa3f991755ba69552bb92b55d3640a5,TS,2918,,15841...,,

http://www.poslovni.hr/89363.aspx

http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=1&ID_VIJESTI=102613

Tko je glasao

on je na otočiću s dvije

on je na otočiću s dvije palme, a okolo kruže ajkule… e sad, koliko će izdržat…hehe, ovisi o lovcima na ajkule

E, DA JE VIŠE ROHATINSKIH
Sanja Stapić, 09.01.2009 (Slobodna)

Željko Rohatinski dobio je veliko priznanje uglednog financijskog magazina: najbolji je guverner u Europi i najbolji je centralni bankar u svijetu.
Kapetan središnje banke jedne zemlje koja brojem stanovnika dvaput stane u grad New York proglašen je najboljim zbog uspješnog manevriranja u malo prostora.
Guverner, primjerice, nije popustio MMF-u kada su ga kritizirali zbog zauzdavanja vanjskog duga, nije dopustio Novoj Ljubljanskoj banci poslovati u Hrvatskoj zbog neisplate devizne štednje hrvatskim štedišama, a zbog istog je razloga zabranio vlasnici te slovenske banke - belgijskoj KBC banci - kupnju Splitske i nije posustao kad su ga Belgijanci preko Europske komisije pritiskali da omekša...
Moglo bi se nizati još takvih utakmica na stranom terenu, no vjerojatno nisu ništa lakše bile ni one na domaćem. Hrvatska narodna banka (HNB) je neovisna kao malo koja institucija u ovoj zemlji i njezina je politika često bila pod paljbom vlada, ministarstava, predsjednika, brojnih moćnih lobija i banaka.
Danas se pokazalo da su nas, makar zasad, spasile te kritizirane mjere, posao koji su radili u HNB-u u uvjetima kada su se mnogi ponašali kao pijani bogataši i zaduživali nas preko ušiju, kao da sutra ne postoji.
Da je u Vladi, ministarstvima i drugim 'neovisnim' institucijama bilo dovoljno Rohatinskih, možda bi danas tečaj i gospodarska situacija bili drukčiji. Rohatinski samo radi svoj posao, najbolje što može.
Vjerojatno bi mu bilo lakše da je katkad slegnuo ramenima i popustio, ali, eto, nije. On je iz priče o stručnim ljudima, a ne podobnima. Dobro je znati da imamo i takvih ljudi na pravome mjestu. Osobito u vremenima kada nam na vrata kuca velika i ružna kriza

Tko je glasao

"Hrvatska narodna banka

"Hrvatska narodna banka (HNB) je neovisna kao malo koja institucija u ovoj zemlji i njezina je politika često bila pod paljbom vlada, ministarstava, predsjednika, brojnih moćnih lobija i banaka.
Danas se pokazalo da su nas, makar zasad, spasile te kritizirane mjere, posao koji su radili u HNB-u u uvjetima kada su se mnogi ponašali kao pijani bogataši i zaduživali nas preko ušiju, kao da sutra ne postoji."

Ovo nije kontra već samo komentar. Neovisnost HNB definirana je i zaštićena Ustavom RH i Zakonom o HNB.
Između onih pijanih bogataša dodala bi umišljenih i ne samo da nas zadužuju da su dužna djeca djece naše djece iliti praunuci već se i sami zadužujemo preko ušiju - neki da bi preživjeli, a neki da bi bili umišljeni bogataši.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci