Tagovi

Vlada HDZ-a i PDV-a

Sabor je konstituitan. Nacija može odahnuti. Luka Bebić je predjednik Hrvatskog Sabora a Ivo Sanader predjednik Vlade. Ili premijer, nisam još siguran.

Svekoliko pučanstvo moglo je putem televizije pratiti sve što se 11. i 12. prosinca 2008. u Saboru događalo. I želim vjerovati da je sada svima jasno tko je u izborima pobjedio a tko izgubio. Mada po nastupu nekih nisam siguran. Još su prebrojavali glasove. I svrstavali ih na lijevu i desnu hrpu. Ili gomilu, kako neki nazvaše birače. Ali neznaju oni da broj glasova ne određuje i broj mandata. Bilo bi za njih dobro da (ponovno) prouče izborni sustav u ovoj državi i sjete se koje su sve prijedloge o promjenama odbacivali kada su bili u vlasti ali i u oporbi. Da, i koje su sve prijedloge o mogućim predizbornim koalicijama odbacivali.

U srazu s Milanovićem o izbornim rezultatima Sanader je izgovorio i slijedeću rečenicu:

„HDZ je osvojio najviše mandata i to nam je dalo najveću koalicijsku snagu. To je naša dodana vrijednost!“.

Priznajem da sam nekoliko sati pokušavao shvatiti značenje te poruke. A onda sam sasvim slučajno počeo računati: prema prijedlogu premijera Vlada će imati 18 članova (15 ministara, četiri potpredsjednika od kojih su dva i ministri, i predsjednik). Iz redova „dodane vrijednosti“ (HSS, HSLS, HSU, SDSS i manjine) predložena su 4 člana vlade. A to vam je dragi moji točno 22%. PDV!!! Sanader ne laže, porez na „dodanu vrijednost“ je plaćen!

Foteljama, kako bi to rekla Đurđa Adlešić. Koja 47 dana nije htjela „na časnu riječ“ razgovarati o foteljama. A onda je samo 14 sati prije konstituirajuće sjednice Sabora, po odluci svoje stranke, ali tek nakon hodočašća Sanadera na Zrinjevac prihvatila tu strašnu obavezu.

Napisali su i koalicijski sporazum. Koji je sastavni dio Programa Vlade. I odredili „skrbnika“ sporazuma. Polančeca. Koji je uz to potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i ...

Šteta. Mogli su za skrbnika uzeti nekoga od majstora iz afere „ Maestro“. Gotovca, na primjer. Njega je u HFP doveo Hebrang. Kao vrsnog stručnjaka. A koji je i njemu, Iveziću i Polančecu radio iza leđa. Uz to, ima i dosta vremena. I mogao bi se svojski posvetiti praćenju provedbe sporazuma Đurđe, Jože i Ive. A ako što pođe po zlu Đurđa bi uvijek mogla reći: nismo znali, radili su nam iza leđa. Ili leđiju. Zavisno o sklonostima.

P.S. ZA Vladu koju je predložio Sanader „palo“ su 82 glasa. Protiv je bilo 62.

Da će Sanader u Saboru imati 83 glasa napisao sam nekolio dana poslije izbora.

http://drlesar.bloger.hr/post/postizborne-medijske-zablude-ili-pitanja-i...

Tko je taj osamdeset i treći koji nije bio u dvorani, nisam mogao skužiti.

Ali zabrinjava me nešto drugo. Oporbi je preostalo 70 glasova. Đapić nije došao glasovati. Iz principjelnih razloga. Valjda. Ili iz Osječkih?

Od 3 zastupnika HDSSB-a bio je samo jedan. Za jednoga znamo da nije mogao doći. A gdje je bio treći?

Svih sedam zastupnika HNS-a glasalo je PROTIV! Nedostaje još pet glasova PROTIV!

Pretpostavljam da je tih 5 „PROTIV“ nedostajalo iz redova „ jedine oporbene stranke“ kao pišu „Jutarnji“ i „Feral“ o SDP-u.

Komentari

Sluteći po ovom što vi

Sluteći po ovom što vi pišete gospodine Lesar , to uopće nije konstruktivno djelovanje jedne opozicijske stranke nego lajanje na mjesec.
Umjesto da sada predlažete rješenja u pogledu pojedinih političkih pitanja npr.ZERPa i odnosa sa slovencima, vi bježite od odgovornosti i vadite se na druge, zbrajate ,oduzimate što bi bilo kad bi bilo, svi su vam krivi .... Prije ste prašili samo po HDZu a sada i po SDPu
Vi i Pusićka sjedite u opet Saboru samo zato što nikom nedate ispred sebe.Ovo što vi govorite zna svaka baba u selu...očekivao sam više od jednog saborskog zastupnika

Tko je glasao

Dobro Silverci, nije sad

Dobro Silverci, nije sad važno to pripucavanje oko ruku protiv jer više nisu bile važne ni u stvarnom ni u simboličkom smislu. Te dvije stranke su ionako i ovako saveznici, i još će surađivati, i morat će surađivati, i nadamo se da će jednom imati presudnog utjecaja da štogod riješe za opće dobro - sve je ovo ionako jako tanko.

Ali Lesar ima pravo u jednom drugom pogledu - svidjelo mi se nešto drugo, jako svidjelo - da se umjesto "rumenog" (tj. Polančeca, tog smiješnog "kontrolora" sporazuma a najvećeg lažova i "neznalice" suvremene povijesti hrvatske politike) angažira Gotovac. Hebrang je moćan i on to može srediti, već ga je jednom izvadio iz g...

Naime postoji vijest, zabilježio sam je negdje u novinama, da DORH planira puštanje svih aktera afere Maestra na slobodu osim Matanovića (koji ostaje u bajboku - valjda radi neplaćenih autorskih prava na CD-ima koje je snimao).

Valjda se čekalo samo da se vidi tko će sastaviti vladu pa je sada sve jasno!!

Tko je glasao

Svih sedam zastupnika HNS-a

Svih sedam zastupnika HNS-a glasalo je PROTIV! Nedostaje još pet glasova PROTIV!

Pretpostavljam da je tih 5 „PROTIV“ nedostajalo iz redova „ jedine oporbene stranke“ kao pišu „Jutarnji“ i „Feral“ o SDP-u.

Ajme drlesar od čega ti radiš skandal! Nevjerojatan si.
Pogodilo te što Jutarnji i Feral ne spominju HNS kao oporbenu stranku. Do prije 20 dana HNS se spominjao u kombinacijama za podršku Sanaderovoj vladi. Nije došao jasan i nedvosmislen demanti iz HNS-a. Nisi se ni ti tih dana javljao na pollitika.com.

Misliš li da je tih pet SDP-ovih zastupnika u trenutku izglasavanja nove vlade bilo u dvorani, da bi rezultat glasanja bio drugačiji!?
82:67 ili 82:62, koja razlika?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Skandal? NE! Ja sam taj koji

Skandal? NE!
Ja sam taj koji se ne ravna po pisanju novina. Samo tražim gdje su tih 5 glasova!
Ali priznaj: bilo bi lijepše da je bilo 83:70!

Tko je glasao

Ali priznaj: bilo bi

Ali priznaj: bilo bi lijepše da je bilo 83:70!
Iskreno, ako nije xy:77, onda mi je sasvim svejedno.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Znam, i srce je lijevo, zar

Znam, i srce je lijevo, zar ne?

Tko je glasao

Silverci, ovakav

Silverci,

ovakav ostrašćeni komentar sasvim je netipičan za Tebe (obraćam Ti se sa "Ti" jer se poznamo i u stvarnom svijetu smo prešli na taj prisniji odnos).

Kombinacija HNS-HDZ bila je plod medijskih spekulacija i nije fer to postavljati kao činjenicu. Također nije istina da nije nikad došao demanti iz HNS-a. Upravo suprotno. Itekako smo u svim javnim istupima demantirali te glasine, što se može lako provjeriti na www.hns.hr (iako mislim da to više nitko ne treba provjeravati).

Na kraju 2 komentara koja se nameću kroz raspravu na ovaj dnevnik:

1. spajanje SDP-a i HNS-a nije realno niti to bilo koja od strana priželjkuje. I SDP i HNS imaju svojih posebnosti koje su potrebne hrvatskoj političkoj sceni.
2. smatram da suradnja HNS-a i SDP-a u političkom djelovanju nije upitna. No, kao i u braku, da bi ljubav opstala, moraju biti zadovoljne obje strane. Nekad je to moguće, a nekad nije. HNS je prije izbora predlagao koaliciju SDP-u, što SDP nije prihvatio. Dakle, u brak ušli nismo, a prijatelji uvijek možemo biti - kad je to u interesu obje strane. I, kako Mrak retorički pita, naravno da je i slaganje i neslaganje sa stavovima druge strane dozvoljeno i čak i korisno. I zato, dozvolite i nama da nekad kritiziramo SDP, kao što i svi Vi koji ste simpatizeri ili aktivni članovi SDP-a imate pravo izraziti neslaganje s našim stavovima. Zato i jesmo ovdje.

Tko je glasao

Eto vidiš, drlesar još

Eto vidiš, drlesar još uvijek uspijeva iznenaditi i izazvati neželjene reakcije.
U postu u kojem piše o novoj HDZ-ovoj vladi 2/3 teksta se bavi SDP-om.
Iz nekog razloga smatra da je za rezultat HNS-a odgovoran SDP. OK, ima pravo tako misliti. Kao što i ja imam pravo na reakciju.

Demanti HNS-ove podrške Sanaderu. Ti si se ovdje mučio odgovarajući na neugodna pitanja, a drlesaru u to vrijeme ni traga ni glasa na pollitika.com nije bilo.
A Čačićev demanti? Ha, ha, ha. Pa dosta je vidjeti naslov: "Hrvatska nije spremna za koaliciju HDZ-HNS"
Opet je netko drugi nespreman. Nikad HNS nije taj.

obraćam Ti se sa "Ti"
A nego kako.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

NI traga??? Ma nemoj!

NI traga??? Ma nemoj! Pokušaj ponovno!

Tko je glasao

Kad se Milanović riješi

Kad se Milanović riješi Bandića a vi Ferenčaka onda možemo govoriti o istinskoj oporbi koja ima "zdrave temelje).Ostalo je samo mlaćenje prazne slame.

Tko je glasao

I ne baš. Bandić je svoj

I ne baš. Bandić je svoj mandat stavio u mirovanje. Ferenčak nije izabran za zastupnika.

Tko je glasao

Ali još je član HNS-a.I

Ali još je član HNS-a.I još se bavi financiranjem HNS-a,zar ne?Riješite se tereta

Tko je glasao

Netočno!

Netočno!

Tko je glasao

Koji je navod netočan?

Koji je navod netočan? Možda i više njih, sudeći iz odgovora?

Ali još je član HNS-a. I još se bavi financiranjem HNS-a,zar ne ?Riješite se tereta

Molim vas da odabete netočne tvrdnje:
1. Ferenčak je član HNS-a
2. Ferenčak se bavi financiranjem HNS-a
3. Ferenčak je teret HNS-u

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Baš zanimljivo da je o

Baš zanimljivo da je o dizanju kredita za izbore baš Ferenčak govorio o tome.Zanimljivo

Tko je glasao

Ali postoji vrlo realna

Ali postoji vrlo realna opasnost da će te za četiri godine nestati s političke scene , tada vas nitko neće htjeti, a ja mislim da je to šteta je postoji i ideja i energije i kvalitetnih ljudi u HNS.

Tko je glasao

Ti kao i bijesdrugi već dva

Ti kao i bijesdrugi već dva stoljeća prognozirate da će mo nestati s scene. Meni osobno je prognozirao smak svijeta. Na njegovu žalost, eto me opet u Saboru. I jedva čekam da se za Sabor uvedu neposredni izbori.

Tko je glasao

Tko će uvesti neposredne

Tko će uvesti neposredne izbore? HDZ? SDP? Ni jednima ni drugima to ne odgovara.

Tko je glasao

Ja mislim da uopće za to ne

Ja mislim da uopće za to ne postoji nikakva opasnost. Pitanje je samo hoće li HNS osvojiti više mandata, manje, ili jednako. Ako smo s 2 mandata došli na 11, pa smo sad na 7, ne vidim zašto ne bismo mogli opet "porasti u mandatima". To ovisi o kvaliteti HNS-ovog rada, prepoznatljivosti i općoj percepciji koju HNS mora nametnuti. Naravno da nam bipolarizacija ne ide na ruku, no 4 godine je dug period i svašta se u tom razdoblju može dogoditi.

Ne razumijem što Vam znači tvrdnja da nas nitko neće htjeti. Ukoliko ćemo imati prihvatljive stavove potencijalnim koalicijskim partnerima zašto ne bi htjeli s nama koalirati? No, preduvijet za to je i izborni uspjeh, a on ovisi o tome kako ćemo raditi u narednom periodu.

Hvala na brizi, iako je bezrazložna.

Tko je glasao

ja mislim da veliki dio

ja mislim da veliki dio budućeg uspjeha HNSa počinje sa slijedećim lokalnim izborima koji su u proljeće slijedeće godine

za pretpostaviti je naime da će tada dio ili možda čak većina objekata napravljena po JPPu biti u pogonu i otplata bi morala početi (barem se nadam), a to je trenutak kada treba vidjeti kako će se tamošnja HNSova vlast postaviti prema tome i kako će riješiti problem

Tko je glasao

Rezultat ne bi bio

Rezultat ne bi bio drugačiji ali se radi o principu. Ako si protiv ovakve Vlade, onda dođeš na glasovanje i glasaš PROTIV. Bez obzira što tvoj glas neće promijeniti rezultate glasovanja.

Tko je glasao

poštovani gos.

poštovani gos. Lesar,
nemojte se ponašati kao "uvrijeđena mlada" - nije Vam politički protivnik taj na kog mislite ( možda i je, ali onda to recite na glas i pošteno argumentirajte ). čim prije to tako postavite biti će bolje za sve nas skupa.
što se broja glasova "protiv tiče" recite na glas na što se ciljali - ja sam razumio da aludirate da neki zastupnici SDP-a nisu glasali protiv i da za to postoje neki razlozi - molim da ih iznesete - ovako to izgleda kao bapsko naklapanje.
i na kraju, uz dužno poštovanje, dobija se dojam da ćete se više baviti kritiziranjem Milanovića i SDP-a nego kritiziranjem onih koje su to daleko više zaslužili - pitam se da ipak ne postoji neki "deal" što se tiče financijske situacije u varaždinskoj županiji o čemu se svojedobno pisalo u medijima?!

Tko je glasao

U mom tekstu nema iluzija,

U mom tekstu nema iluzija, napisane su su samo činjenice.
Tko je moj politički protivnik određujem JA.
A što se mojih kritika tiće, ako nisi pratio/pratila Tv prijenos, pažljivo isčitaj moje nove postove a nadam se da će na www.hns.hr/klub uzbrzo osvanuti stenogrami.

Tko je glasao

žao mi je da ste na ovakav

žao mi je da ste na ovakav način regirali na kritiku određenih stavova dnevniku, no iako se sa njima ne slažem neću se spuštati na Vaš nivo pa Vam dnevnik zato negativno ocijeniti (što ste Vi napravili sa mojim komentarom).
kažete da u Vašem tekstu nema aluzija - objasnite mi onda što znači slijedeće:
"Mada po nastupu nekih nisam siguran. Još su prebrojavali glasove. I svrstavali ih na lijevu i desnu hrpu. Ili gomilu, kako neki nazvaše birače. Ali neznaju oni da broj glasova ne određuje i broj mandata. Bilo bi za njih dobro da (ponovno) prouče izborni sustav u ovoj državi i sjete se koje su sve prijedloge o promjenama odbacivali kada su bili u vlasti ali i u oporbi. Da, i koje su sve prijedloge o mogućim predizbornim koalicijama odbacivali."
ako ovo nije aluzija onda, uz dužno poštovanje, zaista ne znam što aluzija jest.
što se kritika tiče, samo sam iznio svoje osobno mišljenje da je važno za ovaj narod da HNS i SDP što prije izglade međusobne odnose i da se zajedno posvete političkoj borbi protiv nesreća koje nam sprema ova nova-stara HDZ-ova Vlada. vjerujem da ovakvo mišljenje dijele i Vaši i SDP-ovi birači.
a ovaj Vaš dnevnik definitivno nije na tom tragu.

Tko je glasao

Sukob oko rezultata izbora

Sukob oko rezultata izbora nisam vido ja. O gomili nisam pričao ja.
Samo sam ponovio riječi koje su bile ( na moju žalost) korištene u raspravi. I izostavio sam na primjer izjave da su kritike vladi doktora Sanadera puko lajanje na mjesec.
I da, spomenuo sam neke propuštene prilike uvođenja novog izbornog sustava. Zar se to ne smije?
A što se tiće odnosa HNS-a i SDP-a ponavljam svoju izjavu iz "Otvorenog" HTV-a : Primili smo k znanju njihovi izjavu da su oni jedina oporbena stranka.Nakon toga nas ništa više ne obavezuje da s njima išta dogovaramo.

Tko je glasao

Opet se naši političari

Opet se naši političari više bave retorikom a manje semantikom. Jer je važnije kako je rečeno nego što je rečeno.

Tko je glasao

Vidjela sam vaše izlaganje,

Vidjela sam vaše izlaganje, kao i g. Beusa. Općenito, nastup oporbe mi se učini kvalitetan, osobito, kako se Luka Bebić pogubio u igrama oko poslovnika.
Međutim, to su bile retoričke egzibicije na temu program vlade. Bilo kvalitetnih argumenta, kakoje silverici na svom dnevniku detaljno naveo. Rezultat je bio unaprijed poznat. Nisam očekivala, a vjerojatno ni većina drugih, da vlada neće biti izglasana. Koja korist od svega. Znam, stvarno je gušt gledat kad Drivo mora izletiti da smiri situaciju, ali rezulat je poznat.
Zanima me da li će, kao i dosad rezultat glasanja biti unaprijed poznat, ili će se naš arogantni premijer stvarno morati znojiti zbog neizvjesnosti. Koliko sam upućena, i prisustvo zastupnika će značajno utjecati na glasanje. Da li će opet petkom biti dan gimnastike, ili će Sabor stvarno vježbat živce vlade i premijera.

Tko je glasao

IDS? Makar i dalje fali

IDS? Makar i dalje fali glasova iz SDP-a i u toj varijanti...

Tko je glasao

3 IDS-a, biljana borzan na

3 IDS-a, biljana borzan na bolovanju + jos netko.
nista spektakularno ili bitno za napuhavanje...


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

IDS glasao PROTIV!!!!!!!

IDS glasao PROTIV!!!!!!!

Tko je glasao

A da uvedete elektroničko

A da uvedete elektroničko glasanje, o kojem je bilo riječi na blogu zastupnice Lugarić. Onda bi mogli znati glasanje svakog pojedinog zastupnika dokad postoje logovi u sustavu. Ovako, ostaje samo nagađanje.
Ili baš zbog toga se ne koristi sustav u kojeg slupano i previše novaca.

Tko je glasao

Vipera elektroničko

Vipera
elektroničko glasovanje postoji i predviđeno je Poslovnikom. Ali... da bi se moglo glasovati najprije treba svaki zastupnik dobiti svoj čip... ili "ključuć" kako to naziva Bebić. A prije polaganje prisege to n ije moguće. E sada, koliko vremena treba službi Sabora da pripremi čipove s šiframa za one koji doista jesu zastupnici , nemam pojma. Svaki zastupnik ima svoju šifru kako bi se spriječila zloupotreba.No i to ništa ne znači. Da bi mogli ustanoviti tko je kako glasao treba zatražiti ISPIS elektroničkog glasanja. A to mogu tražiti samo predsjednici Klubova a rok dostave ispisa je 48 sati.

Tko je glasao

Mislim da se taj problem s

Mislim da se taj problem s ključićima rješava unaprijed, i da čim zastupnici polože prisgu, bi po protokolu trebali podići i ključić.
Pitanje je izvedbe sustava, ali ako postoji takav log, onda se s par linija koda može izvesti da se jako lijepo s puno boja prikaže i na glavnom ekranu. Ako takav ekran ne postoji, postavi ga se. Ovo rješenje, objektivno ne bi koštalo više od 50k kuna.
Ako je poslovniko određeno da je glasanje javno, onda nema razloga da glasanje svakog pojedinog zastupnika ne bude objavljeno na ekranu. jednako kao što se vidi tko je kad podigao ruku.
To da ispis može tražiti predsjednici klubova je najobičnije muljanje i manipulacija. Ako je tako definirano poslovnikom, onda molim lijepo uskladite poslvonik s pravilma poslovanje. Korisnici neke usluge moraju biti ravnopravni bez obzra na kojinačin koriste uslugu. Znači, ako želite prijaviti PDV na šalteru ili korištenjem e-PDV morate imatiiste mogućnosti, inače ste diskriminirani.
Isto vrijedi i za glasanje. Ako je definirano javno glasanje, sasvim je svejdno koja se tehnologija koristi, dizanje ruke ili stiskanjem gumbića. Mora se istog trenutka vidjeti tko je kako glasao.

Tko je glasao

Ja, samo napomena: Poslovnik

Ja, samo napomena: Poslovnik kojega imamo u Saboru napisao je Mato Arlović. Uz male. nebitne korekcije iz 5. saziva. Bitne korekcije su ispale zbog tajnog dogovora Sanadera i Račana i nisu prošle na glasovanju. I zbog toga je ostala odredba o javnom glasanju uz "gimnastiku" dizanjem ručica.

Tko je glasao

Pa imaju to i radi (na

Pa imaju to i radi (na ključić) ali mislim da ima neka finta da moraju glasati ručno kod određenih stvari?
Nego, sjećate se da je u prošlom sazivu krenula saborska internet televizija i da se puno oko toga pisalo, pričalo.. Jedno vrijeme sam aktivno i pratio sjednice putem interneta, što je bilo baš cool.
Zanimalo me kako će se stvari odvojati u novom sazivu, obzirom da su neke informacije govorile o tome da su stručnim službama zabranjeni neki dns-ovi, da imaju problema sa stremanjem i bla bla..
Pa sam naletio na ovo: http://itv.sabor.hr/video/
Vi koji ste kao i ja freak gurui za web, ajde malo bacite oko pa recite kako vam se čini..
Meni je ovo zakon projekt, a ako još i proradi onako kako piše da će raditi, mislim da imamo konačno pravu stvar. Još kad k tome pribrojimo i http://infodok.sabor.hr/ mislim da neće biti teško vaditi mast onima koji još misle da su u 19. stoljeću a sjede u sabornici...

Tko je glasao

Elwktroničko glasanje je

Elwktroničko glasanje je puno preciznije i nema poricanja. Logovi se pamte koliko treba, može beskonačno dugo. Glasanje može biti i tajno ako treba. Ne postoji nikakv razuman razlog koji bi stavio dizanje rukica ispred elektroničkog glasanja, koje postoji.
Jedini razlog koji ja vidim je neznanje i manipulacija.
I, onako usput, a zašto su Siemensu paltili puste novce, ako ga ne koriste. MIslim, kao porezni obveznik treažim pojašnjenje.

Tko je glasao

Mene su uvijek mučila ta

Mene su uvijek mučila ta ručna prebrojavanja. Recimo, kada se glasalo za predsjednika Sabora pa za potpredsjednike, u jednom trenutku zbrojevi glasovanja su bili 147, u drugom 148 a u trećem 151, pa i sam je Bebić na početku rekao da su prijavljena čini mi se 110 zastupnika... Ne kužim uglavnom niti kako ovi likovi na balkonu mogu u dvadesetak sekundi prebrojiti cca 150 ljudi. Mislim, vidljivo je da broje samo ZA (ili samo PROTIV) pa onda zbrajaju ili oduzimaju od ukupnog. Ali nije mi jasno kako je za potpredsjednika Šeksa glasalo 147 zastupnika (zbroj ZA i SUZDRŽANI) a 40 sekundi poslije za Jarnjaka ukupno je glasalo 148 zastupnika. Mislim, u povijesti se već moglo vidjeti da i stupovi u dvorani glasaju, pa me ni ovo ne čudi...

Više me čudi recimo što su otkantali inače ODLIČNU tajnicu plenarne sjednice Jadranku Blažević. Razlog mirovina, a na snimkama se lijepo vidi da kada (ne znam sada točno tko, Hem'brang?) govori o tom razlogu da Jadranka niječno kima glavom. Očito se tu "nešto" dogodilo, a što točno vidjelo se kasnije kada je novopečeni Ivan Bukarica zaboravio da se ne nalazi na predizbornom skupu graničnofašističkog HDZ-a već da je jebote na sjednici hrvatskoga Sabora (za one koji ne znaju, Bukarica je srčano pljeskao na Sanaderove govore).

Ali i to je sve luk i voda prema prisezanju novih članova Vlade. Gamad je bila toliko nekulturna i napušena da se nisu dostojno ni zakleli. Kao ono, pa jebali smo vas do sad, jebačemo vas i dalje. Adlešička je pokazala da joj je tumor na mozgu ipak uspio sjebati racio. Ako ga je ikada i imala. Meni je jasno zbog čega više žena ne želi u politiku - dovoljno je vidjeti JAcu Paštetu i Đuku Adlešičku da ti se pregadi politika a'la female.

I na kraju, ovo oko 83-70 fakat ne kužim. Ali fakat. Isto tako kao što i ne kužim kome ide u prilog otezaje oko preostalo dvoje ili dva potpredsjednika Sabora!? Pa jebote, HNS daje svoju kandidatkinju, SDP svoje kandidate u umjesto da se glasa Hem'brang predlaže oporbi da se dogovori. Evo imam prijedlog: neka IDS da još svojeg kandidata i HDSSB svojeg (najbolje Glavaša) i ajmo ruljo glasajte. Šta se koji kufer ide pregovarati i dogovarati kada s SDP-om nema dogovora, sve je to dogmatska sekta koja k'o konji iz mog sela s očnim štitnicima na glavi bauljaju...

Ma rekoh sam sebi i da sto puta ljudima crtaš, neće shvatiti u koja su se govna uvalili. Ali ok je, imamo 'Rvacku. Eh da, i idemo dalje.

Tko je glasao

Isto tako kao što i ne

Isto tako kao što i ne kužim kome ide u prilog otezaje oko preostalo dvoje ili dva potpredsjednika Sabora!? Pa jebote, HNS daje svoju kandidatkinju, SDP svoje kandidate u umjesto da se glasa Hem'brang predlaže oporbi da se dogovori.

taj potez HDZ-a je meni potpuno razumljiv i "vrhunski odigran".
zasto bi oni pustili to na glasanje, kad mogu odgoditi i tako produziti stanje u kojima SDP i HNS međusobno "kolju2, a mediji se skupili unaokolo i vicu "krv, krv, krv!"

gdje ces bolje reklame kontra oporbe? i tako nesto propustiti, ili mu skratiti vjek trajanja??
pa nisu ludi.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Krivo, skoz krivo!!!! Prema

Krivo, skoz krivo!!!!
Prema Poslovniku Sabor ima 2 ili 5 potpredsjednika. Ako se ide na dva, jedan vladajući , jedan oporba. Ako se ide na pet, tri vladajući , dva oporba. Tako zapisano.
Dana 9. siječnja ljeta gospodnjeg 2008. na poziv Luke Bebića našla se vlast i oporba. I dogovoreno jednoglasno: ide se s 5 potpredjednika. (ostali dio dogovora ostavljam za nove posteve)
Nakon pregovora vlast-oporba ostali mi iz oporbe (Lesar, Soldatić . Šišljagić i Opačić) u cilju dogovora. Dogovora nije bilo i a po Poslovniku kandidate za potpredsjednikja predlažu Klubovi zastupnika. I DOGOVORENO da dogovora nema i da idemo svaki s svojim prijedlogom. Nigdje ne piše da prijedlog oporbe MORA biti usuglašen!!! Sabor je taj koji BIRA!!!
Mi se s nikim nećemo poklati!!! Unaprijed prihvaćamo odluku većine u Saboru, kakova god ona bila!!! I ne prihvaćam da je oporba jedna cjelina koja misli, diše i govori unisono. SDP je sam sebe proglasio jedinom oporbenom strankom. Sada mi je lakše.

Tko je glasao

gospodine Lesar, ja vas u

gospodine Lesar,
ja vas u potpunosti razumijem, i sve je to meni ok - i vi i sdp imate svoje razloge za trazenje potpredsjednika.
no HDZ je maestralno iskoristio situaciju i produzio ovo stanje koje se, barem za sada, u javnosti iskljucivo percipira kao "sukob HNS-a i SDP-a" ili cesce jos primitivnije na osobnoj razini.
cak je uspio i plasirati smisleno objasnjenje - "HDZ se ne zeli uplitati u dogovore oporbe", pa su ispali i fina gospoda.

nazalost, tu nema pravde. mediji imaju svoju logiku, a ona je - senzacija.
a kud cete bolje senzacije od "svadje SDP-a i HNS-a na samom pocetku novog saziva sabora" :(


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Pa što ako ima svađe

Pa što ako ima svađe SDP-HNS????
Zar bi mi trebali biti kuš na sve što dođe iz SDP-a?

Tko je glasao

Zar bi mi trebali biti kuš

Zar bi mi trebali biti kuš na sve što dođe iz SDP-a?

vjerujem da ovo ide i na drugu stranu?

Tko je glasao

Naravno!

Naravno!

Tko je glasao

nisam to sugerirao. samo sam

nisam to sugerirao.
samo sam konstatirao da je HDZ vrhunski iskoristio situaciju, i produzio stanje u kojem gube i SDP i HNS.
to je po mom misljenju dovoljan odgovor na Vase "pa sto onda ako ima svadje" pitanje.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Mozda je i krivo, ali narod

Mozda je i krivo, ali narod tako misli i zabavlja se natezanjem Pusic - Milanovic.
HDZ je platio jos jedan zeton vise.

Tko je glasao

Pusić se ne nateže s

Pusić se ne nateže s Milanovićem Ne znam za Milanovića s kim se nateže.
A pregovore vodimo mi Predsjednici klubova. Ja sam predsjednik KLUBA HNS-a . I ne mislim natezati Milanovića.

Tko je glasao

cuo sam negdje izjavu

cuo sam negdje izjavu biljane borzan da nije bila na konstituirajucoj sjednici iz istih razloga iz kojih je dala i ostavku na zastupnicko mjesto u osjeku - visoke trudnoce.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Dobro, opravdavajuće , ali

Dobro, opravdavajuće , ali za to postoji institut "stavljanje mandata u mirovanje". ALi opet 5-1=4???

Tko je glasao

Politika diferencijacije na

Politika diferencijacije na lijevom centru, dugoročno nema smisla, proces bipolarizacije je logičan i neizbježan, iako sužava demokratski potencijal i ne obogaćuje političku scenu, mislim da bi bilo puno produktivnije ne inzistirati u rasipanju energije na diferencijaciju, koja je uz to uvjetovana taktičkim nesporazumima a djelom i taštinama, već neosporni politički i ljudski potencijal HNS još više približiti SDP-u, i kolko god to Vama g. Lesar možda heretično zvučalo, do točke spajanja dakle do fuzioniranja te dvije stranke. Ne bih želio otvoriti polemiku s ovim komentarom, to je moje mišljenje a isto sam razmišljao i prije ovih izbora. Zamislite da je tako bilo, vjerojatno bi danas imali puno kompetentniju vladu s Čačiće, Jurčićem, Josipovićem, Mimicom, Pusićkom, Lesarom, Milanovićem.... Političku ali i stručnu vladu, i vjerujem da tada nebi izostale reforme i razvoj, a pitanje je samo mudrosti, treba se doista koji put zapitati zbog čega se baviti ovim poslom, valjda zbog općeg dobra, pa onda valja i doći u poziciju da se bavite općim dobrom, a ne da se međusobno trvite i čuvate svoje osjetljive taštinice, ma valjda postoje viši ciljevi zbog kojih se isplati i stranku spojiti s nekom drugom. Doista žao mi je ali vrijeme malih stranaka prolazi, puno će te energije i novca morati potrošiti a pitanje je dali će te opstati na slijedećim izborima, ja bih dakle predložio proces spajanja s SDP-om , tu bih dodao i IDS, kao regionalno krilo te nove stranke.

Tko je glasao

Po stoti puta ponavljam: NE

Po stoti puta ponavljam: NE mene uvrštavati u ničije i nikakove vlade.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci