Tagovi

Vježbanje demokracije

Hrvatska demokracija je ušla u svoju punoljetnost i baš kao što mladi u tim godinama eksperimentiraju sobom i svojom okolicom a nerijetko se i sami nađu u čudu kada otkriju nešto novo. Eh, nekako isto tako se događa i s našom demokracijom u kojoj smo u posljednjih nekoliko dana zahvatili nekoliko sasvim novih osjećaja i čini se da smo svi pomalo zbunjeni oko toga da li se to smije ili ne, i uopće da li govorimo o pozitivnim ili negativnim događanjima.

Kao prvo, u nedjelju nakon proglašenja izbornih rezultata dogodilo se nešto čudno, a to je da SDP (predvođen Zoranom Milanovićem) nije priznao poraz i prepustio HDZu formiranje nove vlasti, umjesto toga u času kada su se rezultati znali on je mirno najavio formiranje vlade lijevog centra. Dežurni dušebrižnici su odmah skočili i u posljednjih nekoliko dana su se napisale desetine i stotine članaka na temu što je to dobar demokratski običaj, navodeći desetine primjera s jedne ali i s druge strane kada se tom istom običaju nije dalo previše značenja. Ako se složimo s onom otrcanom frazom kako je "politika umijeće mogućega", sasvim je jasno da je Milanović učinio nešto što se s pozicije SDPovog birača i očekuje - a to je da se oformi vlast, rijetko tko naime glasa da njegova stranka završi u oporbi, jer cijela poanta politike je da biramo one koji predlažu program kojeg možete provesti samo dok ste na vlasti.

Naravno, takvom odlukom ušli smo u donekle zrakoprazni ustavni prostor koji definira samo vrlo široki okvir a koji kaže kako je mandatar vlade onaj koji predsjedniku dokaže da raspolaže većinom glasova. Što je to većina u ustavu ne piše, a ja iskreno nisam siguran da je 77 glasova jedina većina koja se može oformiti u ovom šestom sazivu sabora. Ako poneki politički akteri odbiju svrstavanje prije imenovanja mandatara (a prema trenutnim najavama to su HSS/HSLS i predstavnici manjina) tada niti HDZ niti SDP neće biti u mogućnosti sakupiti 77 tako potrebnih glasova. Može biti da će jedan sakupiti 67-68, a drugi npr. 71-72; da li je to većina koju spominje ustav?

I uostalom, ako čak i pročitate sve te silne članke raznih profesora, političkih analitičara ili slobodnih intelektualaca, osim što ćete neizbježno zaključiti kako je rijetko tko od njih u stvari "neovisan" (neki od tih analitičara su zaboravili javno istaknuti svoju preferencu ili barem cijenu), dakle mnogi od njih su sasuli drvlje i kamenje na SDPov tim, no nitko u stvari nije odreknuo SDPu pravo da pokuša formirati vladu što ipak znači da se krećemo unutar dozvoljenog i da granicu legalnosti nismo prešli. Istina je da se krećemo u prostoru u kojem još nismo bili pa je stoga ponašanje svih aktera ovih dana iznimno zanimljivo i ono će formirati presedane koji će se spominjati i primjenjivati godinama. A tek nam je osamnaest godina.

Da nam gornja diskusija ne bi bila dovoljna, SDP i njegov Zoran Milanović jučer je napravio još jedan potez kojeg su mnogi prizivali ali ga nisu očekivali. Na izvanrednoj press konferenciji rečeno je kako je odlučeno da će mandatar nove SDPove vlade biti upravo Zoran Milanović, dok će Ljubo Jurčić biti "samo" potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo. Naravno, kao i u nedjelju, odmah su skočile sve zainteresirane srane gurajući se pred mikrofone dijeleći svoju mudrost na ovu novonastalu situaciju.

Reakcije su u stvari bile lako predvidive i HDZov profesionalni mutikaša Ratko Maček odmah se referirao na glasoviti Sanaderov "piškio/kakio" govor, no isto tako iskoristio je priliku i sve skupa proglasio velikom izbornom prijevarom, laganjem biračima i cijelim nizom drugih pridjeva koji u HDZovom svemiru opisuju što se u SDPu događa (malo je ironično da tako nešto dolazi iz HDZa budući da su upravo oni skoro pa do savršenstva doveli sve vrste predizbornih, izbornih i postizbornih manipulacija uključivo ali ne i ograničeno na kupovine vijećnika i zastupnika). Puno je u stvari bitnije što misle svi drugi osim HDZa, budući da je HDZ direktno zainteresiran da u slijedećem razdoblju (ako već ne može zauvijek) SDP bude oslabljen, a zahvaljujući žestini njihove reakcije možemo naslutiti što oni doista misle o ovom Milanovićevom potezu (a reakcije vjerojatno variraju od "vrag odnio šalu" do "kako se mi toga nismo sjetili").

Koji su stvari efekti ove promjene na vrhu SDPtim-a? Kao prvo, očigledno je da je tim i dalje ovdje, Ljubo Jurčić je i dalje igrač na kojeg se žestoko računa i po vlastitom priznanju očekuje poziciju potpredsjednika vlade. Uspon Ljube Jurčića je za one zaboravne bio plod specifičnih okolnosti, u času kada se znalo da je Ivica Račan bolestan te kako se neće moći oporaviti do izbora odlučeno je da se krene sa starom pričom još iz 2004 godine o stručnom premijeru. Ljubo Jurčić koji je upravo u tome času plijenio pažnju svojim gospodarskim programom, donekle novim licem na TVu, očiglednom dobrohotnošću i rekao bih dječačkom naivnošću pozicionirao se (da li namjerno ili slučajno) kao logična meta. Ljubo Jurčić je isključivo na valu pozitivnih novinskih napisa i inzistiranja novinara postao premijerski kandidat. Smrću Ivice Račana krenuo je izborni proces unutar SDPa gdje je jedna od točaka bila i premijerska pozicija i tko bi je trebao ispuniti. Zoran Milanović je tada rekao kako će upravo Jurčić biti središnji dio njegovog plana i premijerski kandidat. Na toj platformi (od svega nekoliko točaka koju i danas možete pročitati na njegovom blogu) osvojio je unutarstranačke izbore i krenuo u osvajanje ovih nacionalnih a Ljubo Jurčić je bio ključni kotačić SDPove koncepcije.

Prije nekoliko dana dogodili su se izbori i rezultat nije onakav kakav se očekivao. No, vrijedi podsjetiti kako u stvari, niti po jednoj anketi (barem ne onoj ozbiljnijoj) SDP nije vodio HDZ ako se pribroje glasovi dijaspore i nacija je u stvari bila spremna proglasiti SDP pobjednikom u slučaju da u hrvatskoj ostvari rezultat bolji od onog u dijaspori. To se nije dogodilo i očigledno je da je za formiranje vlasti potrebna koalicija. Zahvaljujući polarizaciji biračkog tijela i rastu HDZa ali i dramatičnog i povijesnog rasta popularnosti SDPa, prostor u kojem preostale stranke moraju funkcionirati dramatično je smanjen, no, neovisno o tome koalicija je nužna kako bi se oformila vlast. Nova koalicija, kojagod ona bila, biti će bitno tanja i bitno brojnija od one koju je HDZ imao u proteklom mandatu i samo donekle slična koaliciji koja je vladala od trećeg siječnja 2000.

Ono što je Milanović napravio promjenom odluke je slijedeće; prihvatio je i na glas izrekao da se politička realnost promijenila, odnosi nisu možda onakvi kakve se priželjkivalo i ako se želi formirati vlast, uzlozi se poput svake druge kartaške igre moraju povećati. HDZ se loše snalazi u takvoj okolini jer nije navikao da uopće ima nekoga s druge strane stola, a svoje igrače je navikao da budu sretni da uopće dobiju kakve karte, a kamoli one imalo bolje. S te strane, Milanovićeva odluka je logična i opravdana, no postavlja se pitanje da li je ovo doista mudar čas za takvu odluku?

Kao što su mediji iznjedrili Ljubu Jurčića tijekom prve polovice godine, u trenutku kada se na sceni pojavilo novo Milanovićevo lice, Ljubin sjaj je naglo počeo padati. Još ako tome pridodamo nekolicinu doista nespretnih izjava, pokoja koja nikada nije ni rečena ali je stvoreno mišljenje kako je ili pak nekolicina tvrdnji istrgnutih iz konteksta - relativno brzo smo dobili sliku o Ljubi Jurčiću kao neospornom fach-idiotu ali i osobi koja se, ako o politici govorimo, ponaša poput slona u staklani. Pritisak i "dobronamjerno" savjetovanje da se Jurčić zamijeni Milanovićem traju dakle još tamo od srpnja-kolovoza i to nije nikakva novost. No, pitam ja vas, koji je trenutak dovoljno snažan da se slobodno može reći kako su se okolnosti toliko promijenile da i ta odluka dođe na preispitivanje? Da li je to Milanović mogao napraviti u ljeto (i da pokopa sam sebe svega nekoliko tjedana nakon svog ustoličenja kao predsjednika SDPa), usred ili neposredno pred izbornu kampanju (čime bi promijenio cijeli tijek kampanje na koju se SDP pripremao godinu dana) ili pak nakon izbora kada se znaju odnosi i kuda i kako se cijela priča razvija?

Teško je donijeti kvalificirani zaključak, no meni se svakako čini da je s pozicije ispunjavanja obećanja i etičnosti odluke, bolje da je Milanović to napravio nakon izbora i saznanja o izbornim rezultatima nego prije toga. Sjećam se kako je Vesna Pusić jednom rekla kako u politici nema "jučer" i točno to se i dogodilo. Nove okolnosti zahtjevaju nove odgovore i jedan od mogućih odgovora je i Zoran Milanović kao mandatar vlade. A to što se HDZov stožer očigledno živcira sve više i više samo je potvrda kako je to ispravna odluka.

Zoran Milanović je u proteklih nekoliko mjeseci prošao faze od toga da je ponekad pred kamerom pričao gluposti, preko toga da je stao i zadržao svoj stav u času kada mu je možda i štetio, do toga da je u stanju prepoznati i prilagoditi se novonastaloj situaciji u rekordnom kratkom roku, a da i ne spominjemo kako je u nekoliko navrata uspio kontrirati HDZu i njegovom Ivi Sanaderu na krajnje neočekivane načine na koje ovi, iskreno rečeno, doista nisu imali odgovora.

Poput kaubojskog filma, čini se kako je ova zemlja premalena da bi imala i Milanovića i Sanadera - a to je doista veliko postignuće za nas koji demokraciju vježbamo svega osamnaest godina.

Misao dana:
In politics, an organized minority is a political majority.

Komentari

Nije to ni toliko ulazak u

Nije to ni toliko ulazak u punoljetnost demokracije koliko simpatizeri u jednom trenutku mogu ideoloski zazmirit i progledat kroz prste, a od efekta siline i kolicine raznoraznih dogadanja im se cini da se puno toga izdogadalo, konsolidiralo i to na bolje. Prema ovom zadnjem Ljubo je doslovno zasmetao pa je premjesten, ali nije ispostovana unutarstranacka procedura vec je ovo bio sitni vez uzeg vodstva (Arlovic).
Koji su stvari efekti ove promjene na vrhu SDPtim-a? Kao prvo, očigledno je da je tim i dalje ovdje, Ljubo Jurčić je i dalje igrač na kojeg se žestoko računa i po vlastitom priznanju očekuje poziciju potpredsjednika vlade. Uspon Ljube Jurčića je za one zaboravne bio plod specifičnih okolnosti, u času kada se znalo da je Ivica Račan bolestan te kako se neće moći oporaviti do izbora odlučeno je da se krene sa starom pričom još iz 2004 godine o stručnom premijeru. Ljubo Jurčić koji je upravo u tome času plijenio pažnju svojim gospodarskim programom, donekle novim licem na TVu, očiglednom dobrohotnošću i rekao bih dječačkom naivnošću pozicionirao se (da li namjerno ili slučajno) kao logična meta. a tko kaze da ce biti dobar podpredsjednik, ako vec nece biti predsjednik tj premijer, a posebno s obzirom na postupak degradacije. Pa takva ce u mozebitnoj lijevoj koaliciji biti najmanje dva: Ljubo i Radimir. Sto ako Ljubo i tu zasmeta, kako ce ga se premjestiti po drugi put? Kakve li ce samo nuznosti i objasnjenja podrske takvo sto ponovo izazvati. Cijela ta situacija sa Ljubom je ustimana po sistemu mimikrije i to je glavni problem.
S jedne strane se forsira Ljubo, a s druge strane poznata politika prema dijaspori "odlucimo tu". Ljubo je tu u jedinoj i iskljucivoj funkciji da bude smokvin list te i takve politike i da joj da najvecu mogucu vjerodostojnost i uvjewrljivost.
Jer ako je ni manje ni vise potomak BIH dijaspore premijerski kandidat, a stranka forsira ukidanje odsadasnje dijasporicne prakse, onda je to nesvakdiasnje jak argument za takvo sto.
U tome je SDP uspio jer je glasovanje BiH Hrvata doista ogadeno velikom broju Hrvata u HR i to do vrlo zivopisnih razmjera koje nadmasuju cak i osjecaje koje izaziva dopisno autobusno glasanje prebjeglih Srba iz bivse im SAO Krajine za koje se cak trazi i pozitivna diskriminacija pa ce umjesto svoja osigurana 3 zastupnika jos moci dodatno potpomoci opciju koja ce to jos vise potpomoci. Mislim da prije svega u tom kontekstu treba gledati Ljubinu kandidaturu, a sad kad je posluzio svrsi maknut je po najkracem postupku. Alternativa je bila da se SDP sa svojim jakim i kvalitetnim Hercegovackim dijelom ukljuci u pozitivnu izbornu kampanju, gdje bi po mom skromnom misljenju upravo zbog Ljube, ali i svojih drugih Hercegovaca (Bandic, Leko, ...) pomutio HDZ racunicu i koliko toliko primirio dijasporne teme. Medutim, od toga se ocigledno odustalo ili se nije ni mislilo tako, no kazna ce biti jos vidljivija na lokalnim Zagrebackim izborima.
Zoran Milanović je u proteklih nekoliko mjeseci prošao faze od toga da je ponekad pred kamerom pričao gluposti, preko toga da je stao i zadržao svoj stav u času kada mu je možda i štetio, do toga da je u stanju prepoznati i prilagoditi se novonastaloj situaciji u rekordnom kratkom roku, a da i ne spominjemo kako je u nekoliko navrata uspio kontrirati HDZu i njegovom Ivi Sanaderu na krajnje neočekivane načine na koje ovi, iskreno rečeno, doista nisu imali odgovora. nesto se moze zamjeriti Zoranu, nesto timu, a nesto sticaju okolnosti u kojima se SDP nasao. Jedno je sigurno, sve je to veliki izazov simpatizerima koji su doista misljenja da se toliko toga izdogadalo i pretumbalo (najcesce u hodu) da jos nisu ni sredeni svi dojmovi (o tome ce se jos puno pricati), te da su buduci koraci prilicno interesantni jer nisu bas predvdljivi. To sto cijeli taj proces zahtijeva ideoloske akrobacije vjerujte jako zabavlja kibic publiku. Posebno relativiziranje svakog lupinga, iznenadnog zatrzavanja i ispadanja po zavojima i sl.

Tko je glasao

Slažem se s poantom ovog

Slažem se s poantom ovog komentara da su "pretumbavanja" u SDP-u, izazvana posljednjim događanjima, stavila simpatizere i članove te stranke u nezavidnu situaciju da si pokušaju protumačiti što im se to, k vragu, događa.

Teškoća je u tomu što su sve oči uprte u proceduru okupljanja saborske većine da bi se dobio mandat za sastavljanje vlade, a istovremeno novi predsjednik stranke, da bi ostvario taj cilj, mora povlačiti poteze koji zadiru u strukturu i funkcioniranje stranke.

Milanović je već samim načinom svoje kandidature za predsjednika SDP-a (a mnogi su ga i puno prije prepoznali kao potencijalnog lidera koji bi bio u stanju unijeti toliko potrebnu dinamiku u politički učmali SDP) dao do znanja da mu je stalo do profilacije stranke. Kad su ga demokratskim putem delegati izabrali, prihvatio je već gotov plan predizborne kampanje i neke zatečene navike (prije svega u procesu sastavljanja kandidacijskih lista - vidi h. stefan), a morao je, bogme, prihvatiti i postojeće odnose snaga (re Bandić).

SDP kakvog je preuzeo sigurno nije stranka kakvu želi Zoran Milanović. Rezultati izbora su ga stavili u situaciju da pokaže svoje liderske potencijale na nacionalnoj razini, ali i da na kušnju stavi svoj unutarstranački rejting. U svakom slučaju jako puno riskira, a njegova daljnja sudbina ovisi u najvećoj mjeri o podršci koju će mu davati ljudi s kojima se okružio i na koje računa. Naravno, pod jednim uvjetom - da sam zna kamo i kako želi voditi svoju stranku i Hrvatsku.

grgo

grgo

Tko je glasao

Iskreno i posteno nema sta -

Iskreno i posteno nema sta - hvala!
Sto je tu je. Ovo je za Milanovica tesko vrijeme, ali ujedno i prava prilika da se pokaze. Problem je sto je to prakticki jednim najvecim dijelom nemoguca misija, no trebalo je nesto ranije to trasirati da se lakse prode cak i u ovako gustom slucaju. Mozda bi bilo dobro da se otarasi smrtnog HNS zagrljaja, ne u smislu da izgubi istinskog partnera vec da pregrupiranjem i manevrom s njim pokaze malo dinamike. Ljubino micanje i odradeno je traljavo i cini mi se nastavlja traljavo.
Gomila je analiticara i novinara kojima se sad iz SDP kuta zamjera, a to nije posteno jer ovi ne zele olako ukaljati vlastite strpljivo izgradene karijere trenutacnim SDP manevrima premda se u svakom trenu vidi da zude za potporom. Mislim da jednim okom treba na njih gledati kao takve i raditi u duhu kako bi im se olaksalo da ostanu pristrani SDPu kakvi su uvijek i bili. Slicno i za simpatizere i poklonike.
Taj bitni cin mogao je biti odraden timski, ali ne da uzi dio tima ispadne HNSov subverzivni kruzok vec je SDP tim trebao stati i jasno formulirati zasto se to dogada i kako ce utjecati za dalje i to krajnje otvoreno prema svima.
Priznati nesto losije rezultate od ocekivanih, cak i cestitati HDZu, ali unatoc tome konstatirati nikad bolji SDP rezultat, te zatraziti povjerenje simpatizera i sire javnosti za taj cin modifikacije tima s obzirom na te losije rezultate, a u smislu iskoraka prema buducim koalicijskim partnerima. Mislim da bi to upalilo.

Tko je glasao

Bolje desnica nego ljevica

Bolje desnica nego ljevica koje ću se sramiti

Žao mi je što u svom prvom odgovoru na neki tvoj post, iz inace respektabilnog opusa na ovom site-u, moram početi i završiti kritikom.

Cijeli tvoj post služi tome da, ne samo opravda nego i podrži ponašanje i političko djelovanje koje je moralno i politički ekstremno nepoželjno i štetno. Ponašanje Zorana Milanovića nakon objave izbornih rezultata je baš takvo, a opravdati se ne može, čak ni ako u nekoj, interesima ili drugim momentima definiranoj skupini ima podršku.

U društvima tradicionalne demokracije u EU, baš onakvima kakvima mi kao društvo težimo, nema opravdanja ni lijepih riječi za javne osobe koje krše eksplicitno iznesena obećanja. Još manje odobravanja i razumijevanja ima za teške izborne prevare. Da budem precizniji, nema slučaja u povijesti europske politike da je pobjednička stranka (ili stranka koja je imala izglede za sastavljanje vlade) nakon izbora zamijenila svog kandidata za predsjednika vlade. Milanovićev je slučaj još i gori jer se u njegovom slučaju, a na temelju ponašanja u završnom dijelu kampanje, dade nedvojbeno zaključiti da je on odluku o Jurčićevoj smjeni donio prije izbora. Znači da je svjesno prevario birače samo da ne bi izgubio glasove onih koji su svoj glas SDP-u dali (kao ja) i/ili prvenstveno zbog Jurčića. Stoga je teži jer je u njemu sadržan i krimen predumišljaja.

Ja nisam još nikada u životu glasovao za HDZ pa stoga o njima, Sanaderu i njegovom ponašanju ne raspravljam, niti me zanima što bi Sanader i HDZ učinili kada bi bilo ako bi bilo itd... Bez obzira što bi oni vjerovatno učinili sve puno gore njihovo pretpostavljeno ponašanje nije opravdanje da mi i naša opcija budemo već sad gori nego što će oni biti ako budu. Jer gorega od laži i prevare nema.

Ja ove postove pišem zbog svoje frustracije strankom i čovjekom kome sam još pred 8 dana davao šanse da preporodi Hrvatsku. Sada se žarko i iskreno nadam da neće uspjeti sastaviti vladu jer mi je draža na vlasti desnica koju ću kritizirati i kojoj ću biti u opoziciji nego ljevica koje ću se sramiti.

Tko je glasao

budući da se pozivamo na

budući da se pozivamo na autoritete i tražimo zanimljive citate, potpuno arogantno i bahato ću se pozvati sam na sebe jer sam, u najmanju ruku, jednako stručan tumačiti postizborna događanja kao Davor Gjenero i Anđelko Milardović pa ću ponoviti pitanje na koje nisam, od svih onih koji skaču po Zoranu Milanoviću, a posredno i predsjendiku Republike. dobio odgovor:

sada bi me zanimalo da mi svi ili barem netko od onih koji zamjeraju Zoranu Milanović na ulasku u ring i borbu za premijerski mandat objasne što su očekivali da učini nakon objave izbornih rezultata ili što smatraju da treba učniti.

napomentu ću da me kao uvjerenog lijevog liberala, a političko sam si uvjerenje potvrdio popunjavajući upitnik na stranicama jutarnjeg.hr, nervira priča o "neokaljanom" obrazu i beskrajnom poštenju lijevih u odnosu na desne. dok lijevu glume poštenjačine, desni vladaju. da je Ivica Račan bio odlučniji i da nije odmah digao ruke od sastavljanja Vlade u korist HDZa, siguran sam da bi Republika Hrvatska izgledala puno bolje nakon 4 godine HDZova mandata. da ne spominjem da Ivice rača, kojega smatram jednim od najzaslužnijih za demokratizaciju i politički pluralizam u RH, nije radio ništa od 2003. do 2005. godine. osim što je glumio oporbenog vođu i jedno vrijeme bio najbolji prijatelj našeg Ive Sanadera. da ne spominjem da je taj, meni jako drag i, siguran sam, potencijalno najbolji predsjednika RH kojega bi smo imali, dopustio kolaiciju s HSPom u Velikoj Gorici, kako bi spasio obraz Tonina Picule, a istovremeno to nije želio učiniti u Slavonskom Brodu, gdje bi dobio i Brodsko-posavsku županiju. neću pisati o tome da je taj i takav Ivica Račan cijelo vrijeme tolerirao Milana Bandića na čelu zagrebačkog SDPa, ne želeći pružiti podršku, recimo, Borisu Špremu koji je bio jedan od disonantnih tonova u zagrebačkom SDPu i ljuti oponent Milanu B. unatoč mojim prigovorima na račun druga Ivice, za mene ostaje jedan od kamena temeljaca hrvatskog političkog pluralizma i demokracije. a Zoran Milanović, ako se ne okuša u političkoj borbi, nikada neće naučiti i dorasti zadacima koje donose izazvoi moderne politike.

ne razumijem SDPovce i one koji si tako tepaju koji žele doći u poziciju da upravljaju Hrvatskom tako da im to padne, kao zrela kruška u krilo. ako, a osobno smatram da je SDP najbolja opcija na domaćoj političkoj pozornici, želimo da SDP povede sve građane RH u bolju budućnost, onda se oko toga trebamo potruditi. a ne čekati da građani/birači u RH poklone apsolutni mandat SDPu, s više od 77 zastupnika u Hrvatskom saboru.

na koncu, samo se iz pozicije vlasti mogu ostvarivati političke zamisli i programi. i u Hrvatskoj se samo se iz pozicije vlasti može pokazati da si drugačiji od drugih i da te vlast nije iskvarila.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

jer sam, u najmanju ruku,

jer sam, u najmanju ruku, jednako stručan tumačiti postizborna događanja kao Davor Gjenero i Anđelko Milardović
Evo četvorka za to.
Ne samo ti, ima ovdje na pollitika.com niz boljih komentatora od njih dvojice. Od Gjenera pogotovo.
Kad su njih dva toliki autoriteti, zašto se ne upuste ovdje u raspravu? Mada, Milardovića respektiram.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Svi su ti odgovori već

Svi su ti odgovori već sadržani u mom odgovoru Mraku na ovom dnevniku, kao i u mojim Dnevnicima "Milanovic vec dva puta slagao i prevario - kormilar bez dvojca" i "Najveća nesreća ovih izbora je naizgled njihov najveći dobitnik - Zoran Milanović.

Tko je glasao

koliko sam uspio uloviti,

koliko sam uspio uloviti, tvoja se kritika na račun Zorana Milanovića svodi na slijedeće:

Nesreća ovih izbora je njihov, naizgled, najveći dobitnik – Zoran Milanović. Čovjek koji obeća pa onda neda ostavku nije dostojan Račanove stolice. On je i čovjek koji je ušao u izbornu kampanju sa ekonomskim stručnjakom kao mandatarom za sastav vlade. On je čovjek koji je dobio veliki broj glasova zahvaljujući povjerenju koje su birači imali u njegov tim sa Jurčićem na čelu. On je čovjek, isti onaj Zoki, koji će danas najaviti da će on a ne Jurčić biti madatar za sastav nove vlade. Ako je prva prevara o ostavci nešto što spada u domenu političke kulture i moralne higijene ovo drugo, što se možda već dogodilo, spada u domenu političkog mulja a možda ima i elemenata za preispitivanje legaliteta.

slično si napisao i u svom prvom dnevniku, ali da ne bude zabune i to ću citirati. izbacit ću samo onaj dio koji si preuzeo od našeg Ive Sanadera, o dvojscu bez kormilara, a ti si proširio na dio kormilarenja prema dnu.

Zoran Milanović je tek par mjeseci na čelu druge naveće hrvatske stranke a već je kompromitiran do ušiju. Nakon interviewa koji je dao Večernjaku i eksplicitne izjave da će, ako SDP ne bude najjača stranka, dati ostavku na tu funkciju očekivao sam da, kao častan čovjek to obečanje ispuni kada se za to ispune uvjeti. Uvjeti su se ispunili oko 23 sata na dan izbora ali ostavke još nema. Umjesto ostavke, časnog prihvačanja poraza i čestitke političkom protivniku Zoki sa Pusićkom kreće u misiju uništavanja i ono malo političke kulture u Hrvata. A glasovi protiv te sulude politike su tihi i nečujni, u potunoj suprotnosti sa težinom Milanovićeve laži. Nisam još pročitao da ga je netko podsjetio na tu izjavu. Ja to sada radim jer je možda, u toj strci i uz silne obveze pronalaska partnera koji će od gubitnika napraviti dobitnika, zaboravio na to obećanje.

i na koncu ću ubaciti još dvije tvoje rečenice koje sam pronašao u tvojim intervencijama.

Bolje desnica nego ljevica koje ću se sramiti te By the way ja sam po prvi i posljednji put u životu glasovao za SDP.

osim što poznam jako malo osoba koje naginju ili su lijevih političkih uvjerenja, a koja bi prednost dala desnici da se ne bi morala stidjeti ljevice. svi koji tako razmišljaju, a ja ih poznajem, su salonski ljevičari koji o društvu i politici sude iz svojih dobro plaćenih sinekura uz čašu vina ili francuskog cognaca i neku dobru kubansku cigaru. da me se ne bi pogrešno shvatilo, nema ništa protiv tih karnalnih užitaka, ali ti i takvi salonski ljevičari ponekada trebaju ili začepiti nos ili staviti masku i zaroniti među obične građane. koji nisu educirani o lijevim ili desnim misliocima, ali većina njih, ipak, zna da im je srce lijevo.

a što se tiče moga zahtjeva da mi se objasni što je i kako Zoran Milanović trebao učiniti, u tvojim napisima ne vidim ništa drugo osim da je trebao podnjeti ostavku jer SDP nije najjača politička stranka u RH. osim što zanemaruješ da je SDP ostvario najbolji izborni rezultat te da je pobjedio u 6 od 10 izbornih jedinica, Zorana Milanovića vežeš za nešto što je rekao u jeku predizborne borbe. i slažem se s tobom da se čovjeka veže za riječ, a vola ili bika za rogove. a tko ti jamči da Zoran Milanović neće podnjeti ostavku nakon objave službenih i konačnih rezultata Izbora 2007.?! tko ti jamči da ostavku na mjesto čelnoga čovjeka SDPa neće podnjeti kada sastavi Vladu lijevoga centra?!

ne želeći biti branitelj lika i djela Zorana Milanovića, on to sam radi jako dobro, zanima me zašto smatraš da se Zoran Milanović trebao predati nakon objave izbornih rezultata i prepustiti našem Ivi Sanaderu da bez poteškoća sastavlja saborsku većinu za novi premijerski mandat?! osim toga, zanima me čega će se to lijevica stidjeti ako Zoran Milanović sastavi Vladu RH? i na koncu zanima me za koga si do sada glasovao, ako je ovo prvi puta da si glas povjerio SDPU?! ja, od kada imam pravo glasa, uvijek glasam za SDP. ili ne glasam!

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Nije tematika o kojoj se

Nije tematika o kojoj se ovdje raspravlja toliko komplicirana da bi so tome trebalo bezkonačno raspravljati. Za mene je stvar potpuno jasna i ne vidim nikakvog prostora za velike rasprave. Suština je u domeni morala pri čemu se ja neću i ne mogu složiti da nemoral jedne opcije može i smije opravdati nemoral druge, pa makar ta druga bila i moja opcija. Ili je slagao ili nije – a jest.

Kako je Milanović slagao i prevario ja ne želim da on, iako je bio i moja opcija, sastavi vladu već želim da to učine drugi ne ulazeći pri tom u to da li je drugi bolji ili gori. Da drugi nije dobar to sam znao i prije ali da je Milanović lažac, pa stoga potpuno neprikladan za vođenje vlade bilo koje demokratske zemlje, to sam doznao tek sada. Stoga bih se sramio da Hrvatska dobije takvu vlast, vlast koja je tamo došla na temelju izborne laži – ne obečanja nego laži. Osim toga ako SDP ne dobije vlast postoji sasvim izgledna mogućnost da unutar SDP-a napokon dođe do izbora predsjednika za kakvog smo mislili da je Milanović.

Što se mog izbornog curriculuma tiče ja sam do sada glasovao za HSLS, a na prošlim izborima po prvi put za SDP. To je istovremeno i moj zadnji glas SPD-u sve dok mu je Milanović na čelu. Možda još par riječi o mojim političkim preferencijama. Ja živim u Njemačkoj već 23 godine i član sam stranke zelenih, (Bündnis 90 - Die Grünen). Nemam ni aktivno ni pasivno pravo glasa jer nisam državljanin ali unutar stranke imam sva prava. Da nisam u zelenima onda bi bio u SDP-u. U svakom slučaju od kada znam za sebe uvijek sam bio samo i jedino lijevo, u bivšoj Jugoslaviji samo i jedino protiv jer nikakva politička aktivnost van SKJ nije bila dozvoljena.

Ja i dalje mislim da je Milanović one izborne večeri trebao čestitati pobjedniku izbora i jednostavno mu prepustiti da prvi pokuša sastaviti vladu. Većina, ako nešto vrijedi i ako se isplati s njom raditi i formirati vladu mora biti solidna i stabilna. A ako je solidna i stabilna onda je samo jedna i ne treba se bojati da će je druga strana nagovoriti na promijenu strana. Dakle Sanader nebi bio mogao sastaviti Vladu pa bi onda došao Jurčić, pardon MIlanović na red. Vladu će sastaviti onaj tko bude imao podršku većine u Hrvatskom Saboru.

A sada direktan odgovor na direktno pitanje što je MIlanović trebao ućiniti one, za vjerodostojnost hrvatske socijademokracije i lijevice uopće, fatalne izborne večeri:

1. Čestitati političkom suparniku
2. Najaviti da u datim okolnostima (pol suparnik ima 10 manadata više) daje prednost pol. suparniku da pokuša sastaviti vladu i istovremeno ga obavijestiti da i on sam misli da može dobiti većinu
3. Staviti mandat SDP-u na raspolaganje, u skladu sa obećanjem i skupa sa Jurčićem raditi na pronalaženju većine

U tu poziciju se sam doveo kada je obećao ostavku ako SDP ne bude najjača stranka. Svu svoju vjerodostojnost je dotukao kada je otpustio Jurčića s kojim je (nikada nećemo znati bi li bez njega) ostvario najveće povećanje broja mandata SDP-u u povijesti te stranke.

Slijedećom rečenicom ću završiti ovu diskusiju.

Ako se bilo što temelji na laži onda je bolje da toga nema a ako toga već i ima onda je bolje od toga oprati ruke. Ja sam svoje od Milanovića oprao a ti i svi Vi po Vašoj savjesti.

Tko je glasao

super je iz pozicije

super je iz pozicije Njemačke soliti pamet i politički docirati nama u Hrvatskoj. samo mi se čini da ni u njemačkoj politici ne cvjetaju ruže. da ne pišem o tome da postoji razlika u izbornome sustavu te političkom funkcioniranju s kancelarom na čelu.

no, na stranu razlike u društveno-političkim odnosima dvije zemlje. samo si hoću objasniti što si gore napisao. ako sam te dobro shvatio, želiš mi rreći da je Zoran Milanović, nakon objave službenih i privremenih rezultata trebao podnjeti ostavku, predati nastavak borbe za okupljanje parlamentarne većine našem Ivi Sanaderu za kojega sam pišeše da nije dobar za RH i s pozicije predsjednika SDPa u ostavci slagati parlamentaru većinu. osim što se samo od sebe nameće pitanje tko bi od ozbiljnih političara bilo u RH, bill u kojoj demokratskoj zemlji svijeta, pregovarao sa stranačkim predsjednikom u ostavci? ako je to ono što mi/nama želiš reći, Zoran Milanović je, kako bi zadovoljio tvoje visoke moralne standarde, trebao Republiku Hrvatsku ponovno predati našem drIvi na upravljanje. bez borbe!

kao što si ti pojednostavio stvari, tako ću i ja učiniti. dođi u Hrvatsku, proživi 4 godine pod HDZom i onda možemo raspravljati o tome što se i kako može te mora poduzeti da HDZ i njegova ekipa ne budu na vlasti. iz perspektive njemačkih društvenih, političkih i socijalnih standarda, lako je moralizirati u Hrvatskoj. i bio sam potpuno točan u dijagnozi kada sam pisao o salonskim ljevičarima.

malo je drugačija politička perspektiva kada živiš u zemlji u kojoj više nema niti jedne nacionalne ili lokalne TV postaje koja nije, na ovaj ili onaj način, u dealu sa zajedničarima, da ne govorim o tome da živim i plaćam porez zemlji u kojoj je profesionalno najkvalitetnija novina dnevnik koji se izdaje u rijeci, da su veze, vezice i poznanstva, prije svega zajedničarska, temeljni kriterij poslovanja, i mogao bih nastaviti s nabrajanjem do prekosuta. a vjerujem i dan poslije toga.

a ti ćeš, kao i svi drugi zajedničaski demagozi, reći kako se propustima druge strane ne mogu pokriti propusti strane za koju navijaš. ako moram birati hoću li stati iza Zorana Milanovića koji je ostvario najbolji SDPov izborni rezultat do sada, a nije podnio ostavku kao što je obećao kada je tvrdio da će biti najjača politička snaga u zemlji ili iza našega Ive Sanader koji je exponent političke opcije koja je nanjela i dalje nanosi nemjerljivu ekonosmku, političku i društvenu štetu zemlji koju volim, vjeruj mi da ću bez i malo grižnje savjesti ili srama stati iza SDPa i Milanovića. moje moralno čulo neće biti niti uzbibano, a kamo li pogođeno. i spavat ću potpuno mirno. ne znam hoćeš li ti mirno spavati iza našeg Ive Sanadera i njegovog HDZa za kojega si i sam napisao da nije dobar?!

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Nisam se više mislio

Nisam se više mislio javljati ali ti na ovo ipak moram odgovoriti. Dakle gdje ja živim, to je za moju kvalificiranost u ovoj raspravi potpuno irelevantno (usput rečeno živim oko 4 mjeseca godišnje i u Hrvatskoj). Isto tako je nebitno da li su njemački i hrvatski sustavi usporedivi (iako u velikoj mjeri jesu kancelar = premijer). Ono što je bitno je to da ti jednostavno ne razumiješ što je to politička čistoča te da lažljivac ne može i ne smije doći na vlast zahvaljujući izbornoj prevari. I nema toga razloga i cilja koji bi to mogao opravdati. Stoga je za mene Milanović politički mrtav (i ne samo za mene). To nije nikakva demagogija nego tužna istina.

Da je ponudio ostavku to ne bi bio nikakav problem za vođenje pregovora jer je sasvim moguće voditi uspješne pregovore u ostavci (Bettino Craxi, Walther Scheel - ima još slučajeva ali se ne mogu sjetiti imena i konstelacije). Ne samo da ne bi imao problem nego bi imao puno veće poštovanje koalicijskioh partnera. Jer nitko razuman ne može tvrditi da potencijalni koalcijski partneri lako prelaze preko laži. S kim si takav si.
Da samo rezimiram. Niti jedan od komentara koje si ponudio nije oborio niti jednu od istina koje sam ja iznio, jedini smisao koji ti daješ politici je vlast po svaku cijenu, a moje shvaćanje politike je dijametralno suprotno.

Ima jedna stvar s kojom se s tobom poptuno slažem, a to je ocjena hrvatskih medija. Ali to sada nije tema, a ni Milanović neće poboljšati situaciju niti će je Sanader pogoršati. Mediji su se oteli svakoj kontroli, oni su svijet za sebe, meduza koja guta sve koji im se suprotstave, nimalo ne prežući ni od kanibalizma.

Tko je glasao

bez namjere da te presijecam

bez namjere da te presijecam kao sugovornika zato što ne živiš u hrvatskoj, baš si u komentaru dotaknuo jednu jako osjetljivu točku koja je točka razilaženja iako to ne bi trebala biti.
kažeš, sličan je hrvatski i njemački sustav, tj kancelar = premijer. i upravo si time izrekao onu bolnu i problematičnu istinu, a to je da tako ne treba i po zakonu NE SMIJE biti, ali je u praksi tako posljednje 4 godine bilo. i odnosi se to na obje razine, na onu deklarativnu (uopće ne bi trebao postojati "premijer" nego predsjenik vlade) i na onu praktičnu (predsjednik vlade trebao bi biti primus inter partes, a ministarstva funkcionirati maksimalno svako u svome djelokrugu, bez da im diktat predsjednika vlade bude najčešća zvijezda vodilja). baš o tome se i radi kad se dolazi do priče o hdz-u i sanaderu. on je totalitarist u demokratskoj državi, radi onako kako se ne bi smjelo raditi, gazi vlastite ministre, ponaša se jednom rječju kao - kancelar.
da zaključim, hrvatski sustav trebao bi biti itekako različit od njemačkog, i to je ono što oni koji žive vani često ne uočavaju. naravno, gledaš stvari iz svoje perspektive. ako žioviš u francuskoj, smatraš da predsjednik treba vodit glavnu riječ. ipak, koliko god se države približavale po onim glavnim karakterisitikama, različit je način kojim se do njih dolazi. hrvatski predsjednik vlade nije i ne smije biti kancelar.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

baš to gdje i kako živiš

baš to gdje i kako živiš je temelj ove rasprave. jer lako je meni iz pozicije, na primjer, Zagreba pametovati o politici i političkim potezima u, na primjer, Sarajevu ili Beogradu. tek kada odem tamo, pogledam političku sliku iz prve ruke, mogu sudti o čemu se, ustvari, radi.

u Srbiji, na primjer, Srpska radikalna stranka ne pojeđuje na izborima zato što, kako se misli u Hrvatskoj, "četnikuje", nego zato što prodaje najgoru socijalnu demagogiju u Europi. kada bi SRS došla na vlast u Srbiji, ako je suditi prema njihovoj političkoj platformi, ta bi se zemlja, prva u tranzicijskoj Europi, vratila u samoupravni socijalizam. u kojem bi Toma Nikolić, po zanimanju grobar, bio predsjednik Vlade, a službeni jezik, uz srpski, bio bi ruski.

ali tu sliku ne možeš imati dok se ne nađeš tamo. ako se, uopće, osvrćeš prema Istoku. a jednom si prilikom napisao da mi tu stranu svijeta ne preporučaš. došao sam do zaključka da ju ni ne vidiš.

a sada da se vratim na ono što si ti napisao. ako sam dobro pročitao, bolje je ući u deal i podržati onoga za kojega znaš da mulja, vara, krade i laže (naš drIvo Sanader), nego li nekoga tko je rekao da će, ako njegova politička opcija ne bude najjača u zemlji, podnjeti ostavku, a nije to učinio?! iako nisu poznati službeni i konačni rezultati izbora. i nije završena borba oko 77 zastupničkih mandata potrebnih za potvrđivanje Vlade. i na taj način prepusti našem drIvi formiranje Vlade RH bez ikakvoga oponiranja.

spominješ da bi potencijalni koalicijski partneri više cijenili Zorana Milanovića u ostavci, znajući da nakon 180 dana Milanović više ne mora biti predsjendik SDPa, sastavio ili ne sastavio Vladu, jer je držao do riječi, nego li našeg Ivu S. koji je predsjednik HDZa i ostat će predsjendik HDZa ako sastavi Vladu. čini mi se da imaš, mrvicu, čudnu logiku koja se, definitivno, ne može povezati s političkom scenom RH! (još jedan razlog zašto moraš živjeti u RH. jer si možeš stvoriti naopaku sliku političke scene.)

s jedne strane, Zoran Milanović je ostvario najbolji politički rezultat na Izborima 2007. SDP je pobjedio u 6 od 10 izbornih jedinica. s druge strane, još uvijek je moguće da formira Vladu RH. u skladu s tim, čini mi se da vodi odlučujuću bitku svoje karijere. ako ne uspije, siguran sam da mu Izborna konvencija SDPa neće bit nimalo laka. i tada će se vidjeti, što je, u demokracijama, ujedno i najbolji pokazatelj, što o poslu koji je napravio ili nije napravio misle članovi SDPa. koji su, ujedno, jedini mjeritelji prosudbe uspjeha ili neuspjeha Zorana Milanovića.

a što se tiče salonskog ljevičarenja koje, koliko uspjevam iščitati, prakticiraš, samo ću napisati da je politika umjetnost mogućeg. u određenom trenutku, u zadanim okolnostima, učiniti najviše. svatko od nas postavlja crtu ili liniju ispod koje neće ići. kod nekih je ta crta ili linija više postavljena, a kod nekih niže. i svako se od nas nosi s kriterijima morala koje sam definira jer moral nije zapisana stvar. to je nešto fluidno oko čega se možemo, a ne moramo složiti.

osobno smatram da HDZ mora otići, da ih Zoran Milanović može isporatiti da idu dalje te da još uvijek nije učinio ništa što bi narušilo moju predodžbu morala u real politici. a ni ti me ne uvjeravaš u suprotno jer tvrdiš nije važno što je HDZ opljačkao hrvatsku, uništio mogućnosti bilo kakve ozbiljnije proizvodnje osim gubitaka u brodogradilištima, nije važno što njihovi igrači na poslovima s državom debelo zarađuju, nije važno što utjeruju politički reket gospodarstvenicima, nije važno što svjesno lažu u izbornoj kampanji, jer to sve znamo i tom i takvom ćemo HDZu omogućiti da nastavi vladati. zašto? zato što Zoran Milanović nije podnio ostavku, a rekao je da će to učiniti.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Citiram: "a sada da se

Citiram:
"a sada da se vratim na ono što si ti napisao. ako sam dobro pročitao, bolje je ući u deal i podržati onoga za kojega znaš... "
Odgovaram: Nisi dobro pročitao

Citiram:
"...jer tvrdiš nije važno što je HDZ opljačkao hrvatsku, uništio mogućnosti bilo kakve ozbiljnije proizvodnje osim gubitaka u brodogradilištima, nije važno što njihovi igrači na poslovima s državom debelo zarađuju, nije važno što utjeruju politički reket gospodarstvenicima, nije važno što svjesno lažu u izbornoj kampanji, jer to sve znamo i tom i takvom ćemo HDZu omogućiti da nastavi vladati. zašto? zato što Zoran Milanović nije podnio ostavku, a rekao je da će to učiniti.. "
Odgovaram: Ja ovo nisam niti rekao niti implicirao ali osnovno pravilo dostojanstvene politike je neizbježno primjenljivo bez obzira na posljedice: Obećao si ostavku - daj je. Išao si u izbore sa Jurčićem kao kandidatom - neka ostane kandidat i poslije izbora. Kako vidiš vrlo jednostavno.

Inače sve izneseno u mojim prethodnim postovimna i dalje stoji. Ja poznajem hrvatsku politiku i život u Hrvatskoj u najmanju ruku kao i ti. Ja u Hrvatskoj imam obitelj (oca, majku, brata, punca, punicu šogora itd itd) i u Hrvatskoj provodim, jer imam sreću da imam takav posao da nisam stalno vezan za mjesto stalnog boravka, najmanje 4 mjeseca kao ove godine a ponekih godina i više od toga .
A što se morala tiče stari moj prihvati moj dobronamjerni savjet. Ili se malo informiraj, pročitaj par knjiga (preporučam Kanta) pa se tek onda javi, ili budi suzdržan jer bi ti se moglo dogoditi da ti jednog dana bude neugodno i da ne budeš htio da se zna što si pisao i govorio. U namjeri da ti porobudim interes za moralno filozofska pitanja evo jedan citat iz Kantova opusa kojom definira kategoričnost svoga temeljnog moralnog zakona:

" radi tako kao da bi maksima tvoga djelovanja pomoću tvoje volje trebala postati općim prirodnim zakonom"

Nemoj se prepast ima i lakšeg štiva ali bitno je započeti.

Tko je glasao

ha, kažu da pamtim k'o

ha, kažu da pamtim k'o slon. iako se ne mogu sjetiti detalja, ali uz malo truda, našao sam što sam tražio:
Ja nisam još nikada u životu glasovao za HDZ pa stoga o njima, Sanaderu i njegovom ponašanju ne raspravljam, niti me zanima što bi Sanader i HDZ učinili kada bi bilo ako bi bilo itd... Bez obzira što bi oni vjerovatno učinili sve puno gore njihovo pretpostavljeno ponašanje nije opravdanje da mi i naša opcija budemo već sad gori nego što će oni biti ako budu. Jer gorega od laži i prevare nema.
Ja ove postove pišem zbog svoje frustracije strankom i čovjekom kome sam još pred 8 dana davao šanse da preporodi Hrvatsku. Sada se žarko i iskreno nadam da neće uspjeti sastaviti vladu jer mi je draža na vlasti desnica koju ću kritizirati i kojoj ću biti u opoziciji nego ljevica koje ću se sramiti.

činjenica je da sam iz tog dijela tvoga interventa nešto potpuno pogrešno pročitao ili se htio nešto drugo napisati, a napisao si ono što sam citirao, a onda i pročitao.

iako se, nekima koji promatraju malu sliku, život čini jednostavan i pravocrtan, to, vjeruj mi, nije ni blizu istin. u životu nema crno - bijelih stvari, radi se o nijansama sivoga.

a što se, pak, tiče morala i mog osobnog stava prema njemu, odavno sam naučio da nema apsolutnih kategorija jer moral je fluidna stvar koju, prije svega, svatko od nas, na osnovu sociokulturne formacije, nosi u sebi. moralne kategorije u zapadnoj, kršćanstvom determiniranoj, uljudbi nisu jednake drugim zajednicama i kulturama. u skladu s tim vrlo je teško govoriti o općem prirodnom zakonu. tako da se ja vodim onim maximama "zvjezdano nebo nad nama i moralni zakon u nama" te logikom "ne čini drugom što ne želiš da se tebi dogodi". i mirno spavam.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Oporosti ali ja i dalje ne

Oporosti ali ja i dalje ne mogu naći gdje sam ja to rekao i napisao ono što si mi podvalio u prethodnom i već komentiarnom postu. Ovaj citat je moj i ja od njega niti bježim niti bi sada nešto drugačije napisao. Ali ono što si jučer napisao da sam ja napisao ja jednostavno nisam napisao niti na bilo koji način implicirao. pa ne razumijem što hoćeš postići citirajući nešto što ja ne osporavam da bi dokazao nešto što ja nisam ni rekao ni napisao. Ili ja možda na toj vježbi iz logike nisam bio.

A o moralu stari zbilja nemoj. Ono o zvjezdicama je Kant rekao na predavanju u Königsbergu kada je iznerviran niskim stupnjem razumijevanja svojih studenata ironično kazao da je, za one koji ne mogu razumijeti njegov kategorički imperativ, dovoljno da znaju da njega "veseli zvjezdano nebo nad njim i moralni zakon u njemu". O pluralu nije bilo govora. Da bi te nešto moglo veseliti trebaš to najprije razumijeti.

S ovim završavam a odgovoriti ću samo ako kometiraš i citiraš moje originalne navode a ne ono što ti misliš da sam ja njima htio reći.

Tko je glasao

Kantovo "filozofiranje" je

Kantovo "filozofiranje" je samo jedan od pogleda na moral kao fluidnu kategoriju koje smo svjesni, ali ju ne možemo uloviti i definirati. iz pozicija kategoričkoga imperativa, lako je, kao što sam već napisao, sagledavati svijet u crno - bijelim odnosima. ali je činjenica da je život sustav nijansi sivoga. katolički moral, koji također stremi prema općem prirodnom zakonu kao temeljnom mjerilu ljudskosti, poznaje opciju "minus malum". zašto? zato što treba sagledavati kompletnu sliku. kao što i ja radim kada čitam tvoje intervente. i iz njih iščitavam ono što nisi izrijekom napisao, ali impliciraš. mogu se složiti da mi logičko rasuđivanje nije jača strana, ali ja iz tvoje rečenice: Sada se žarko i iskreno nadam da neće uspjeti sastaviti vladu jer mi je draža na vlasti desnica koju ću kritizirati i kojoj ću biti u opoziciji nego ljevica koje ću se sramiti. čitam da ti je draži ostanak na vlasti desne opcije koja je loša i čijih smo loših poteza, barem neki od nas svjesni, nego li dolazak na vlast lijeve opcije zato što njen predsjednik nije podnio ostavku kao što je najavio. ako nešto nisam dobro shvatio, pojasni mi. ali mi se čini da kao zelot inzistiraš na slovu "zakona" dok kraj tebe "umire" nacija/društvo/država. ne znam kako se to uklapa u tvoje moralističke poglede na život i svijet?!

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Što se Kanta tiče bojim se

Što se Kanta tiče bojim se da ja i ti ne govorimo o istom. Ja sam oko četiri godine proučavao stanovitog Immanuela. Ali to nije tema.

Gornji citat točno opisuje što ja želim a temelji se prvenstveno na moralu i političkoj čistoči a protivi mulju u koji nas Milanović hoće uvesti svojim lažima. U svom ekstremnom i meni potpuno nerazumljivom jalu prema pobjedniku ovih izbora pretjeruješ u negativnim kvalifikacijama. Imaj na umu da je daleko najveći broj građana Republike Hrvatske izabrao baš tu opciju. Temeljna demokratičnost i pristojnost nalažu stanovitu skladnost i poštovanje onih (građana Hrvatske) koji su tu opciju izabrali, čak i onda ako ti se sami protagonisti baš i ne sviđaju.

Tko je glasao

ja sam se o spomenutog

ja sam se o spomenutog Immanuela samo očešao. 'nako, usput. jer je njegova koncepcija samo jedna od mnogih filozofskih koncepcija kojim se pokušava dohvatiti nešto nedokučivo.

budući da sam citirao ono što sam smatrao najspornijim u tvojim interventima, molio bih te da mi navedeš barem jedno mjesto gdje sam "u svom ekstremnom i tebi potpuno nerazumljivom jalu prema pobjedniku ovih izbora pretjerivao u negativnim kvalifikacijama".

jako dobro mi je poznato da je od 2 564 434 građanke i građanina Hrvatske izašlih na izbore, HDZu glas dalo oko 905 000, dok je, recimo, SDPu glas povjerilo oko 756 000 biračica i birača. tako da je jako teško govoriti "da je daleko najveći broj građana Republike Hrvatske izabrao" HDZ. činjenica je da je HDZ relativni pobjednik izbora i to nikada nisam sporio. dapače! u jednom sam im od svojih dnevnika čestitao. ako im to nešto znači. no, vrlo jednostavnom matematikom, kada se broj onih koji su glasovali za HDZ oduzme od ukupnoga broja izašlih na izbore, lako se zaključuje da je onih koji NISU svoj glas dali HDZu daleko veći broj od onih koji su ga dali. i to u omjeru od, gotovo, 2:1. tako da demokratičnost i pristojnost nemaju nikakve veze s onim o čemu ja pišem, nego je riječ o jednostavnom poštivanju Ustava i zakona.

i na koncu, ničim nisi pokazao da je moj logički slijed zaključivanja na osnovu tvojih intervenata bio pogrešan. tako da i dalje ostajem kod one da ti nije važno što je HDZ opljačkao hrvatsku, uništio mogućnosti bilo kakve ozbiljnije proizvodnje osim gubitaka u brodogradilištima, nije važno što njihovi igrači na poslovima s državom debelo zarađuju, nije važno što utjeruju politički reket gospodarstvenicima, nije važno što svjesno lažu u izbornoj kampanji, jer to sve znamo i tom i takvom ćemo HDZu omogućiti da nastavi vladati. zašto? zato što Zoran Milanović nije podnio ostavku, a rekao je da će to učiniti.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Pohvala na prinicpijelnosti

Pohvala na prinicpijelnosti ali konstatacije te ne stoje. Eno i Jurčić kaže kako je i zašto došlo do te odluke.
I pretjeruješ u značaju toga. Jurčić bi ostao u vladi, provodio bi se njegov program (jasno, koliko partneri dopuštaju).
Jednostavno, bio je nužan manevar u nastalim okolnostima.
Laž je preteška riječ. Možeš prigovoriti SDP-u da je lažno obećavao jer nije izvršio 2000-2004. (To je bila obmana birača). Pa možeš to reći i Milanoviću ako ne izvrši, ali za to on nije još dobio priliku.
Previše gorčine si u to unio, prikazuješ Milanovića skoro kao nitkova.

Milanović nije "fundi" nego "realo" političar, otprilike kao Joška. I njega su se odricali mnogi zeleni kao izdajice, oprtuniste i sl.

Tko je glasao

Uspoređivat Milanovića s

Uspoređivat Milanovića s Fischer- om je smješno. To mi dojde ko usporedit Fičeka s Mercedesom.

Tko je glasao

Ja još moram učiti kako se

Ja još moram učiti kako se s malo riječi sve može reći. Svaka ti čast.

Tko je glasao

Ostajem pri svakoj riječi

Ostajem pri svakoj riječi koju sam napisao. Kada si spomenuo Joschku Fischera podsjetio si me da sam i ja zbilja do izborne noći nalazio sličnosti sa Milanovićem (ne u sadržaju politike ali u retorici, temperamentu i nastupu). Ali Joschka je nakon zadnjih izbora, kada je Schröder počeo sanjati o izbornoj prevari i o prihvaćanju tihe podrške PDS i Linkspartei (sada ujedinjena "Die LInke"), suprotno izbornom obećanju da s njima neće koalirati, umjesto da bude ministar vanjskih poslova i potpredsjednik takve vlade rekao " sa mnom ne" i otišao ovijen slavom jednog od najkompetentnijih i najčasnijih političara koje je Europa imala. Tako da o nekoj sličnosti između njih dvojice više nema ni govora. Čast i nečast, istina i laž tu nema usporedbe.

Tko je glasao

Okretat možeš kak

Okretat možeš kak hočeš.
Ima jedan velki problem u svemu, a to je gorki ukus u ustima birača.
Da je išlo sve pošteno onda bi on to objavil i rekel razlog njegovom odstupanju. Možda i je bila njegova odluka ali je to bilo prije izbornog dana jel je videl s kakvim makinacijama se u SDP-u služiju.

Tko je glasao

Mithrandir, Bilo bi mi drago

Mithrandir,
Bilo bi mi drago čuti zbog čega je ovaj kolac.

Tko je glasao

Da ne pišem gore, lijevi

Da ne pišem gore, lijevi liberal bi dao ništa, 1, 2, ili 3. Ti si ljevičar, vjerojatno liberalni.

Tko je glasao

'nako! zato što ne znam o

'nako!

zato što ne znam o kakvom gorkom uskus birača, kao deklarirani birač HDZa, pišete. i kako iz pozicije HDZovog podupiratelja, uopće, možete suditi što i kako osjeća više od 775 000 glasača koji su dali podršku SDPu.

iako ne mogu govoriti s apsolutnom sigurnošću s kojom vi nastupate, uvjeren sam da birači SDPa neće naći prevelike zamjerke na račun Zorana Milanovića ako formira saborsku većinu, potvrdi Vladu RH i pošteno odradi mandat.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

i meni se čini da

i meni se čini da Milanović treba pokušat na svaki način dobit mandat.
Ako nema tu želju, nije se morao ni natjecati, ni biti šef stranke.
Pa nisu izbori svaka 4 mjeseca, niti će on živit 300 godina.
Jedino za sad ne vidim očite koristi od žrtvovanja Jurčića.
Friščića izgleda nije kupio, a ako je to radi HNS-a, njega smo i prije
računali da je SDP-ov?
Uostalom, zašto je jeftino dao Jurčića, to će Milanovića pitat "njegovi"
na konvenciji, ako Sanader dobije još četiri godine.
Milanović je pošteno prihvatio rizik, pošteno prema onima koji su glasali za SDP.

Tko je glasao

uvjeren sam da birači SDPa

uvjeren sam da birači SDPa neće naći prevelike zamjerke na račun Zorana Milanovića Nebuju SDP birači našli pre velke zamjerke, ali velke.

Tko je glasao

Nemoj misliti da ista

Nemoj misliti da ista zamjeram, ali mislim da zahvacas pre kruto i romanticno. Ovo sto nazivas ociglednom lazi mozda to u njemackim prilikama jeste laz, ali mislim da ni to nije posve tocno. Nisam upucen u finije nijanse njemackih politickih manira, ali sam misljenja da se takva "laz", ako ne veca, a ono zasigurno utjecajnijeg tipa zbog same prirode stvari i znacaja Njemacke, tamo rasprostre na milozvucniji i ugodniji nacin pa to prode bezbolnije i sa manej gorcine nego u ovoj zbrci kod nas.
Ovdje se jako puno daje na to da se ostvare zacrtani ciljevi kao sto su osvajanje vlasti, a svako dozvoljavanje Sanaderu da prvi sastavi vlast prakticki dozivljava kao predaja, sto bi vjerojatno fakticki gldano to i bilo.
Prije svega vlada jedan osjecaj da bi proradilo zestoko podzemlje koje bi lomilo i najupornije i najmoralnije principe i da bi zeljena smjena opet ostala za neku drugu priliku samo kad bi se dao prvi mandatorski mig.
Posve je primjetno da je i Mesic u toj igri, da pokusava parirati, cak i vrlo podzemnim igrama, ali da ce mu to tesko ici jer je prednost velika.

Tko je glasao

na koncu, samo se iz

na koncu, samo se iz pozicije vlasti mogu ostvarivati političke zamisli i programi. i u Hrvatskoj se samo se iz pozicije vlasti može pokazati da si drugačiji od drugih i da te vlast nije iskvarila.

Pa bil je SDP s velkom koalicijom na poziciji.
Tak su se dokazali da su nakon tri godine morali raspisat prije vremene izbore. Kaj su dokazali, odnos spram koalicijskim partnerima, koje su odbacili i završili s međusobnom svađom.

Tko je glasao

Budimo logični 1. ne

Budimo logični
1. ne vjerujem da će većina na pollitika.com osuditi Milanovića
opravdat će ga, i podržati, u ime cilja - pobjede na izborima
Ali onda je logično ne napadati Sanadera za iste ili slične grijehe
Ovdje se naravno uvijek može korisno upotrijebiti gradacija:
npr. ali Zoki je samo malo ... a Sanader je puno više, i duže ...
ali polako već postaje teško održati poštovanje neistomišljenika
2. zašto je makijavelizam danas u igri,
najkraće jer vlast donosi pravo da se dijeli tuđe,
makijavelizam u hrvatskoj politici ne može trajati vječno,
kad presuše izvori tresnut će guzicom na pod onaj makijaveli koji bude na vlasti
može li se naš politički sustav dovesti do odgovornosti prema građanima
prije katastrofe
3. u teškim vremenima igra vodstvo
netko koga bi ljudi poslušali i kad obećava znoj i suze
Milanović gubi te osobine ubrzanim tempom
4. možda nam na kraju ipak Friščić bude mandatar

luka

Tko je glasao

3. u teškim vremenima igra

3. u teškim vremenima igra vodstvo
netko koga bi ljudi poslušali i kad obećava znoj i suze
Milanović gubi te osobine ubrzanim tempom
4. možda nam na kraju ipak Friščić bude mandatar

Teška vremena su bila za SDP jer je Račan znao da je vodio stranku u kojoj bi stranačke zvijeri Linić, Bandić itd. lako rastrgale npr. Željku Antunović, jer je i on to vodio maoistički povlačenjem konaca, a i jer bi stranka lako stradala od još jačih zvijeri na sceni (Sanader na čelu zvjerinjaka, Čačić ...). Zato je za obranu od Čačića ubacio foru Jurčić za premijera, što je odgovaralo Linić koji bi bio stvarni premijer. Obzirom na bolest, Račan je, taktičan do kraja, zadnjom snagom za potpis pisam, morao oporukom dati smjer "nova snaga".

I sada su ta teška vremena i nova snaga Milanović sada ne gubi nego ovim činom sa Jurčićem hvata tempo. To znači da je u zadnji tren izbjegao varijantu da su načelu njegove varijante Vlade, slično kao za Račana, Čačić, Linić, Jurčić kao profesor, Vesna Pusić kao upravno vijeće te dodatno Mesić kao krovni i Frišić&Adlešić kao izdvojeni dio Vlade, uz poneko samostalno ministarstvo Pupovac, Glavaš i možda još poneko.

Joža Friščić se je već pokazao najpripremljenijim i već je odigrao ključno, tako da su sve strane sada na čistini. Otpalo je ono ja sam ili mi napravili (maoizam je pao).

HDZ teško igra sa Friščićem jer je prvim redom Marina MD, Luka Bebić itd. stvar još jače dana na zahuktale građevinske uspjehe, što kod druge grupe pokriva Čačić. Nadalje, ZERP i lova za selo i poljoprivredu se nije računalo sa EU. Nadalje, cijela područja i grupacije više nemaju kud. To je jako jako teško prepraviti za Friščića.

Zato će, nakon normalnog slijeda kao i u raznim evropskim zemljama, gdje je niz toga još nužno, Milanović postati predsjednik Vlade i jače uticati na vanjske poslove, uz njega iz SDP-a Antunović i još netko, a Friščić će vidjeti, nije važno. Dramatično će, kao i ad HDZ, biti po Čačićeve biznise a pale su i formule kako je bilo i po uzoru na Srbiju - u poljoprivredi i hrani sve Agrokoru, sve udruženo, premijer je onaj tko jamči nastavak istog ...

Tko je glasao

Friščić je mandatar u

Friščić je mandatar

u malo dana Friščić je
1. naučio predsjednika države
što znači relativni pobjednik izbora, a što znači mandatar
2. poučio Sanadera i desnicu da još nisu pobijedili,
nego dobili šansu da sudjeluju u koalicijskoj vladi
i provedu Friščićev program
3. poučio ljevicu da se ne pravda HSS/HSLS-om za svoje
promašaje i ispravke promašaja, i
da će dobiti šansu da sudjeluju u koalicijskoj vladi
i provedu HSS/HSLS-ov program
kad budu pristojni i prihvate rezultate izbora
(kao da čita ap-a cijeli život)

ako Sanader promaši ceo fudbal

Ipak, ono što predstoji ne može se izbjeći
pregovori sa tom malom anomalijom zvanom politički centar
Friščić će tu biti krajnje temeljit,
radi budućnosti HSS/HSLS-a (kao stranke, i kao predstavnika centra,
i kao predstavnika seljaka)
radi reakcija svojih glasača (i suflera)
na izbor ma kakav on bio
temeljni su zahtjevi poznati
da bi koalirao sa SDP-om
dva uvjeta moraju biti zadovoljena
temeljne zahtjeve HDZ mora odbiti, a SDP prihvatiti
(Sanader mora pogriješiti)

koje su šanse da Sanader pogriješi
I njemu je važna sudbina stranke i osobni ugled (a on se prelijeva, definira i učvršćuje stranku),
i teško je vjerovati da on može ne prihvatiti nešto što bi SDP bio spreman prihvatiti
Sjetimo se, da je to čovjek koji je (kako i prikazuju neki spotovi) masu od 100.000 ljudi na rivi okrenuo do
locirati uhititi izručiti, i to vodeći za sobom ne samo golemu konzervativnu stranku,
njene kadrove i glasače nego i glasače drugih, desnijih stranaka
Nema toga što HDZ neće odraditi ako Sanader kaže
ako se zahtjevi pretoče u novac, to očito nije problem, malo je teže sa ZERPOM,
a najteže sa NATO-om
Jedina nada za pogrešku je osobni stil, karakter, liderstvo
i nepoznavanje podravskog, selačkog mentaliteta, osebujnog kao ono e u selak,
I tu će mu možda ipak pomoći loše iskustvo sa nerazumijevanjem slavonskog mentaliteta,
temeljitost pregovora, i Friščić i liberali kao osobe, ako ih ozbiljno shvati.

luka

Tko je glasao

sutra će biti tjedan dana

sutra će biti tjedan dana od kada smo birali i, uglavnom, izabrali VI saziv Hrvatskog sanora. rezultati su službeni, ali ne i konačni. moguće je da se promjene, ali se razlika između HDZa i SDPa neće bitno promijeniti. sada bi me zanimalo da mi svi ili barem netko od onih koji zamjeraju Zoranu Milanović na ulasku u ring i borbu za premijerski mandat objasne što su očekivali da učini nakon objave izbornih rezultata ili što smatraju da treba učniti. uz napomenu, da istovremeno vode računa o tome što bi trebao ili što radi naš Ivo Sanader te u kakvoj se on sitaciji nalazi.

imam dojam da se od Zorana Milanovića, iako naš Ivo Sanader nema aspolutnu većinu u Saboru, očekivalo da uđe u ring i drži spuštene rukavice i pušta da ga bubaju sa svih strana. da se uopće ne brani, a ako i digne rukavice u obranu, da ih ne upotrijebi za napad na političkoga protivnika.

e da, svi oni koji skačete po predsjedniku Republike, nemojte zaboraviti da mandat ne može dati nikome dok nema službene i konačne rezultate izbora. neovisno o tome ima li netko jamstvo podrške većine svih zastupnika ili nema.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Ja sam od njega očekivala,

Ja sam od njega očekivala, a i dalje to očekujem, upravo ovo što sada radi - da se bori za promjene.

Ako i ne uspije (ne dao bog) moći će reći da je dao sve od sebe

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Objavljeno ;-) "Da bi

Objavljeno ;-)

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Kao prvo, u nedjelju nakon

Kao prvo, u nedjelju nakon proglašenja izbornih rezultata dogodilo se nešto čudno, a to je da SDP (predvođen Zoranom Milanovićem) nije priznao poraz i prepustio HDZu formiranje nove vlasti, umjesto toga u času kada su se rezultati znali on je mirno najavio formiranje vlade lijevog centra.

Sta je tu cudno pobogu? Pusicka je pionir u tom djiru koji cak i prekoracuje legitimnost poteza. S druge strane, priznati poraz dok je sve otvoreno ne bi ucino apsolutno nitko tko ima i malo soli u glavi. Samim time, uzimati taj detalj bojim se da mogu samo naivni i pristrana propaganda.

Ljubo Jurčić je isključivo na valu pozitivnih novinskih napisa i inzistiranja novinara postao premijerski kandidat. Smrću Ivice Račana krenuo je izborni proces unutar SDPa gdje je jedna od točaka bila i premijerska pozicija i tko bi je trebao ispuniti. Zoran Milanović je tada rekao kako će upravo Jurčić biti središnji dio njegovog plana i premijerski kandidat.

Kakva je to stranka (i vodstvo) koja se ravna iskljucivo po medijskim natpisima? Neprincipijelna, jel to prava rijec? I koliki moze biti politicki kredibilitet takve stranke? Nikakav, jel to prava rijec? :-)

No, pitam ja vas, koji je trenutak dovoljno snažan da se slobodno može reći kako su se okolnosti toliko promijenile da i ta odluka dođe na preispitivanje? Da li je to Milanović mogao napraviti u ljeto (i da pokopa sam sebe svega nekoliko tjedana nakon svog ustoličenja kao predsjednika SDPa), usred ili neposredno pred izbornu kampanju (čime bi promijenio cijeli tijek kampanje na koju se SDP pripremao godinu dana) ili pak nakon izbora kada se znaju odnosi i kuda i kako se cijela priča razvija?

S obzirom da je sve stvar medijskog spektakla u stranci koju ne vode nacela, vec popularnost, postavlja se pitanje opce legitimnosti SDPa, no prije svega Milanovica. Naime, Milanovic je uspjesno iznevjerio sva svoja deklarativna nacela. Od decentralizacije stranke, od Jurcica, od distanciranja od Bandica. I to sve u stranci koja ima opskurnu maksimu "Vlast se moze izgubiti, ali obraz ne".

S obzirom na ovo krajnje licemjerje koje nadilazi sve sposobnosti HDZa, bojim se da SDP kao stranka moze ponuditi eventualno jos zesce lice Ive Sanadera, s obzirom da je u otvaranju karata SDP izigrao sve osim spin brutale i prevare. Necega u cemu je Ivo Sanader bio majstor. No, sta ce nam stranka koja se odlikuje jos vecim Ivom Sanaderom od postojeceg Ive Sanadera? Jel to nesto sto nam treba?

I jesmo li pali stvarno toliko nisko da cemo zbog dva zakona i dva uska interesa podrzavati takvu vlast?

Bome, ja nisam tako nisko pao. A oni koji jesu, neka im je sa srecom :-)

Tko je glasao

Ovo što se trenutno događa

Ovo što se trenutno događa kod nas dogodilo se najmanje jedan put i u većini onog što mi volimo nazivati zapadnim demokratskim svijetom.

Naš je problem što se kod nas nije do sada tako nešto događalo pa smo zbunjeni i ne znamo kako reagirati.

Tu su naravno svoj prostor za razne moćke i kvalifikacije pronašli Sanader, Maček i cijela horda polupismenih i (često) neobrazovanih novinara poslušnika koji ne vide dalje (a bogme ni ne znaju) od svoje prčije.

zato nam i sad apokušavaju prodati priču o demokratskim običajima zapadnoga svijeta u kojemu se gospodski dižu obje u zrak i bez borbe predajer vlast relativnom pobjedniku. međutim, to nije tako - naš je Ustav jasan, mandat ide onom tko uspije osigurati većinu svih zastupnika - i ovo što sada radi Milanović nalazi se unutar ustavnog okvira.

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Rješenja problema ima

Rješenja problema ima nekoliko i svi su legitimni:
1. Vlada – imaš nad polovičnu većinu zastupnika iz svoje stranke
2. Koalicijska jaka vlada – imaš sa jednom strankom nadpolovičnu većinu zastupnika
3. Koalicijska slaba vlada – imaš sa puno stranaka nadpolovičnu većinu zastupnika
4. Manjinska vlada jaka - imaš relativnu većinu i načelnu podršku (neprotivljenje) još nekih stranaka
5. Manjinska vlada slaba - imaš relativnu većinu ali se nitko drugi ne želi prihvatiti vlasti
6. Imaš nove izbore
Nakon ovih poskupljenja i rastučeg duga Države prema svima , mišljenja sam da bi se Milanović trebao boriti za ostvarenje točke pete i prepustiti Sanaderu da "izije što je ukakio", pa mu, nakon što "prizna", sa svim ostalim strankama izglasati nepovjerenje.
Inače će, kao i Ivica Račan, morati nepopularnim mjerama spašavati hrvatsko gospodarstvo i nakon 4.godine izgubiti izbore.

Tko je glasao

Osim što sam ti dao

Osim što sam ti dao četvorku, želim te i posebno pohvaliti. Odabirom točke 5 si sve rekao. U nastaloj situaciji to bi bio najbolji izlaz. I dugoročna korist. Brzim ponavljanjem izbora, puno bi stvari ostalo zamagljeno.

Tko je glasao

Poput kaubojskog filma,

Poput kaubojskog filma, čini se kako je ova zemlja premalena da bi imala i Milanovića i Sanadera - a to je doista veliko postignuće za nas koji demokraciju vježbamo svega osamnaest godina.

Izadi i bori se
U ovom gradu nema mjesta za jednog od nas
Izadi i bori se
Ulica je prazna, ali s prozora motre na nas

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Nema predaje, nema prevare

Nema predaje, nema prevare :-)

Tko je glasao

U prijevodu - krenulo je.

U prijevodu - krenulo je. Baš zato što su svi sve odgađali, do stupnja da i sada kada je gotovo grčevito pokušavaju obnoviti Savez komunista, SSRN i razne druge poluge, što je također jako dobro jer samo pospješuje proces na najpouzdaniji fizički način - (poučak a la Jure Radić) što više ideš promjeniti vjetar i uspješno verglaš kao pokvarena gramofonska ploča za sve situacije i vremena to te vjetar uspješnije brije a verglanje se raspada.

Svi vuku nužne ali ni blizu dovoljne poteze, obzirom na tako iznimni ekskluzivizam zaobilaženja i odgađanja. I Milanović koji ovime diktira ritam nije na čelu kolone nego trči da ne ispadne iz trke, što je nužno ali ni blizu dovoljno. Osim delikatne zbrke sa potencijalnim partnerima, nepremostiva rupa je šta radi soc direktor tvrtke Linić, šta sa anitokorupcijskim programom i prof. Josipovićem koji je, kao i drugi, stvarni akademski arhitekt i provoditelj korupcije time što kao Čačić POS drži pola biznisa kvazi kulture i stup je korupcije Zagreba, šta sa Linićevom klonicom Doris Kažimir koja je povjesni vrhunac čistki i više od vrhova ex partner HNS u raznom u Zagrebu ili Marina MD.

Među partnerima je to još veći humor.

Vrhunac humora je konkurencija HDZ - tišina najbolje priča priče. Uzmimo samo VII izbornu jedinicu - sa plakata se u punoj formi smješe pobjednici 1. Marina Matulović Dropulić, 2. Branko Vukelić ... tu trava ne raste a slika divlja u tišini ...

Pubertet, okolnosti i slično ne igraju igru kako autor posta naglašava, to nije palo s neba nego se je sve i više nego dobro znalo i jako jako ekskluzivno igralo, svi kao medvjedi nad medvjedima ... i još praše.

Gotovo je. Krenulo je. I ne idemo dalje nego smo stali na loptu i vrtimo je prije kreacije, kao Prosinečki. I nije da nema jučer, baš obrnuto - duh dr Vlatka Mačeka se nadvija kao noćna mora nad takvim vizionarima i otvara druge slike ... sada Zagreb u punoj raskoši ... i cijelu Hrvatsku ... svemu tome i više nego iskusna područja, milosti više nema.

Tko je glasao

Milanovićev je potez

Milanovićev je potez logičan i dio je pregovaračke strategije, stoga valja sačekati kraj pregovora, i tada bi više toga moglo biti jasnije. Ne vjerujem da bi Milanovićevo isticanje kandidature prije ovog trenutka bilo produktivno za SDP-ovu kampanju, u kombinaciji s piškiti-kakiti retorikom HDZ bi poentirao.
Ako će svi predsjednici stranaka buduće koalicije biti u vladi, onda je logično da predsjednik vlade bude predsjednik najjače pojedinačne stranke, i zato mislim da je potez realan i u skladu s novim političkim trenutko, te da u njemu nema ništa tako opakoga kako HDZ to želi prikazati.Mislim da se Milanović ni kojem trenutku neće odreći Jučića, kod njega nije upitna strčnost i etičnost, već deficit karizme, ipak smo mi na mediteranu, a ne u skandinaviji.

Tko je glasao

Hrvatska demokracija je

Hrvatska demokracija je silovana i to prije svoje punoljetnosti i sazrijevanja.

Tko je glasao

Hrvatska demokracija je

Hrvatska demokracija je silovana i to prije svoje punoljetnosti i sazrijevanja.

Nikako Skviki, prvo je to bila klasična pedofilija, ma maloljetnički sex, sada su već i grupnjaci (swing ili se tako nekako naziva), ali uvijek bez prisile, dakle potpuno dragovoljno. A i kako bi sad netko znao što je to dobar ili loš sex ako cijeli život ima samo jednog parnera. :-)

Tko je glasao

Dobar potez koji je trebalo

Dobar potez koji je trebalo povući barem dva mjeseca prije izbora i koji bi vjerojatno donio više glasova i mandata SDP-u (na čiju štetu? op.a.) i možda ga stavila u još bolju političku situaciju pri formiranju vlasti, no u postojećoj situaciji sasvim logičan i dobro pozdravljen jer njime Milanović utvrđuje svoju poziciju i prebacuje lopticu HDZ-u da "piški ili kaki". S druge strane ostaje činjenica da je ovo krpanje vlastitih grešaka i da na dva koraka unazad dolazi jedan korak prema naprijed.

Ipak, bio bih najsretniji, kad bi HNS-u palo na pamet da "žrtvuje svoju kraljicu" u korist kralja... :-))

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

A da pogledamo realno: 1.

A da pogledamo realno:
1. HDZ je relativni pobjednik
2. SDP je izgubio izbore zbog krivih procjena koje se gore navode, 10 mandata je ogromna razlika
3. Predsjednik RH je mogao dati mandat relativnom pobjedniku a mogao je postupiti kako je postupio. U oba slučaja je u pravu.
4. Ukoliko dođe do formiranja vlade ljevog centra to će biti prvenstveno zasluga predsjednika Mesića i malih stranaka. Ta vlada bit će Mesićeva i on će vladati iz sjene.
U slučaju formiranja vlade ljevog centra hrvatska dobiva, ali nikako zaslugom nikoga iz SDP-a. Nije u redu kriviti ankete, alitičare i novinare. Ankete su prikazivale dobro stanje do pred kraj. U finišu sa sportašima Ivo je zatukao SDP. To ankete nisu mogle zabilježiti.
Podsječam na pogreške: Jurčić premjer, kampanja SDP-a u dijaspori, ne potpisivanje predizbornog koalicijskog sporazuma, izjave o ustašama, kapitalu, vjeronauku i sl.
Drago mi je da i sam autor sada uviđa greške koje je branio prije izbora.

Tko je glasao

2. Ne bih rekao da je SDP

2. Ne bih rekao da je SDP izgubio izbore. Broj mandata skocio je za 22. To je najbolji izborni rezultat medju svim strankama. Drugo su prevelika ocekivanja.

Drago mi je da i sam autor sada uviđa greške koje je branio prije izbora.

Hehe. Steta samo sto je sporiji od misljenja sredisnjice :-p

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci